10. 10. 2020

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS 



Sociálna sieť Twitter v piatok oznámila, že zavádza nové obmedzenia a upozornenia v snahe zabrániť šíreniu dezinformácií a zneužitiu sociálnej siete v období okolo amerických prezidentských volieb, ktoré sa budú konať 3. novembra. Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.
Všetky tvíty, v ktorých jedna zo strán predčasne ohlási volebné víťazstvo, budú označené varovným upozornením. Nikto nemôže podľa Twitteru vyhlásiť víťazstvo vo voľbách, ak to nebude oficiálne potvrdené alebo doložené dvoma nezávislými celoštátnymi médiami.
To, ktoré médiá Twitter považuje za spoľahlivé zdroje na potvrdenie volebného víťazstva, spoločnosť nespresnila. Počas volebného večera zverejňujú predbežné výsledky napríklad tlačová agentúra AP či stanice ABC News, Fox News alebo CNN. Volebný výsledok je oficiálne potvrdený spravidla až o niekoľko týždňov neskôr, keď sú zrátané všetky hlasy, približuje rakúska stanica ORF.
Twitter v rámci sprísnených opatrení tiež vymaže príspevky, ktoré vyzývajú na zasahovanie do priebehu volieb, implementácie volebných výsledkov či vyzývajú na násilie.
Od budúceho týždňa dostanú užívatelia pred možnosťou retvítovať príspevky označené za klamlivé rýchly odkaz na dôveryhodné zdroje.
Twitter bude upozorňovať aj na tvíty politických osobností či osôb z USA, ktoré majú viac ako 100.000 sledovateľov, ak obsahujú zavádzajúce informácie. Aby si užívatelia takýto obsah mohli vôbec prečítať, budú musieť odkliknúť danú varovnú správu. Takéto tvíty navyše nebude možné opakovane tvítovať ďalej.






Komisia pre prezidentské debaty (CPD) zrušila v poradí druhú prezidentskú debatu medzi republikánom Donaldom Trumpom a jeho demokratickým vyzývateľom Joeom Bidenom, ktorá sa mala konať 15. októbra. Informovala o tom v piatok miestneho času spravodajská stanica CNN s odvolaním sa na oboznámený zdroj.
"Každý (kandidát) už oznámil alternatívne plány na tento dátum," uviedla CPD vo vyhlásení, z ktorého citovala agentúra AFP. "Je teraz zjavné, že 15. októbra nebude žiadna debata," zdôraznila komisia.
Organizátori debaty, ktorá sa mala uskutočniť budúci štvrtok v Miami, o jej oficiálnom zrušení rozhodli deň po tom, ako oznámili, že sa bude konať virtuálne z dôvodu, že Trump je nakazený novým koronavírusom.
Trump však uskutočnenie debaty v inom než osobnom formáte odmietol a navrhoval presunúť tretiu debatu na 29. októbra, s čím však Biden nesúhlasil.
Druhá a zároveň posledná prezidentská debata sa tak uskutoční 22. októbra v meste Nashville v štáte Tennessee.



Copyright © TASR 2020

 


Pakistan zablokoval obľúbenú čínsku videoaplikáciu TikTok, pretože nevyvinula efektívny mechanizmus na kontrolu nezákonného obsahu. Pakistanský telekomunikačný úrad v piatok oznámil, že ku kroku pristúpil po tom, čo dostal sťažnosti na "nemorálny a nemravný" obsah na platforme. Úrad TikTok, ktorý vlastní čínska firma ByteDance, na tento obsah upozornil a dal mu čas, aby zareagoval v súlade s jeho pokynmi a smernicami. Keďže sa tak ale úplne nestalo, napokon ho v krajine zakázal.

Telekomunikačný úrad však nevylučuje možný návrat aplikácie na pakistanský trh. Podľa svojho vyhlásenia je otvorený dohode a posúdi svoje rozhodnutie, ak TikTok vyvinie mechanizmus na usmerňovanie obsahu.

V Pakistane, ktorý má úzke vzťahy s Čínou, je TikTok treťou najsťahovanejšou aplikáciou za uplynulý rok po WhatsAppe a Facebooku. V krajine si aplikáciu stiahli takmer 39 milión-krát.

Aplikáciu už skôr zakázala India a jej osud je otázny aj v USA.

©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

 

Bienále animácie Bratislava 2020 má svojich víťazov

Bienále animácie Bratislava 2020
 má svojich víťazov

Medzinárodný festival animovaných filmov pre deti a mládež Bienále animácie Bratislava (BAB) 2020 má svojich víťazov. Medzinárodná porota 15. ročníka festivalu postavila na najvyššiu priečku koprodukčný česko-slovenský film Šarkan Žilinčana Martina Smatanu.
"Členovia medzinárodnej poroty sa síce nezišli v Bratislave tak, ako po iné roky, zato už dva týždne pred začiatkom festivalu mohli hodnotiť kvalitu prihlásených animovaných filmov z celého sveta," TASR o tom informovala PR manažérka Janka Motyčková s tým, že konečné rozhodnutie padlo na záverečnom konferenčnom hovore porotcov - Cenu Viktora Kubala za najlepší film dostane Šarkan. Víťazná snímka, ktorá cez príbeh malého chlapca a jeho dedka citlivo nastoľuje otázku smrti, má na konte už 40 ocenení vrátane medzinárodného festivalu animovaného filmu Annecy 2019 či slovenskej národnej filmovej ceny Slnko v sieti.
Porota BAB ďalej udelila Cenu UNICEF iránskej snímke Jedna strana, druhá strana, autorkou ktorej je Lida Fazli. Cena Sv. Vojtecha patrí českému bábkovému filmu Dcéra od režisérky Darije Kashcheevovej. Cena ECFA (Európska asociácia filmov pre deti) patrí digitálnej papierikovej animácii Leňochod od nemeckej režisérky Julie Ocker. Cenu Prix Klingsor, ktorá predstavuje ocenenie za celoživotnú tvorbu a vyznamenáva osobnosti spájajúce vo svojej tvorbe vysoké výtvarné a filmárske kvality, získal tento rok ruský režisér Konstantin Bronzit.
Detskej porote sa najviac páčil portugalský bábkový film Zvláštny zločin čudáka pána Jaya od režiséra Bruna Caetana o tom, ako v meste, v ktorom bola zakázaná príroda, vyvolal malý zločin jednoduchého človeka reťaz nečakaných udalostí.
Čestnú medailu Albína Brunovského udelili maďarskému režisérovi Gézovi Tóthovi a in memoriam Kataríne Minichovej, ktorá zasvätila celý svoj profesionálny život animovanému filmu. Festivalovú Prémiu Literárneho fondu získala režisérka úspešnej pavúčej rodinky Websterovcov Katarína Kerekesová.
O víťazoch ôsmich cien udeľovaných na festivale rozhodovala medzinárodná porota v zložení Carlos Lascano (Argentína), Rebecca Akoun (Francúzsko), Volodymyr Diagilev (Ukrajina), Slovensko zastupovali Andrej Kolenčík a Halka Marčeková.
Ocenené filmy i ďalšie súťažné aj nesúťažné tituly si diváci môžu pozrieť ešte do sobotňajšej polnoci na zabezpečenom streame na webstránke podujatia festivalbab.sk.

Copyright © TASR 2020

9. 10. 2020

HOAX: Pandémia nie je podvod a krajiny nenakupovali test na COVID-19 v roku 2018

HOAX: 







Pandémia nie je podvod a krajiny nenakupovali test na COVID-19 v roku 2018


Bratislava 9. októbra (TASR) - V článkoch na dezinformačných weboch a príspevkoch na Facebooku sa šírili tabuľky z webových stránok Svetovej banky, ktoré majú dokazovať, že jednotlivé krajiny nakupovali testovacie sady na COVID-19 už v roku 2018. Nie je to pravda. Ide o zoznam dovážaných lekárskych pomôcok, ktoré v roku 2018 už existovali na iné účely, ale až v apríli 2020 boli reklasifikované ako produkty vhodné na boj proti pandémii COVID-19. TASR na dezinformácie upozorňuje v spolupráci s tlačovou agentúrou AFP.
Stránka Badatel.net zazdieľala 16. septembra 2020 článok s titulkom "Obrovský podvod: Svetová banka už v roku 2018 evidovala testy na COVID-19". V článku sú snímky tabuliek so zoznamom krajín s rôznymi údajmi o dovoze "testovacích súprav COVID-19" (v angličtine COVID-19 Test Kits). V zozname krajín je aj Slovenská republika. Článok poukazuje na to, že pri tejto položke je uvedený rok 2018 - napriek tomu, že prvé prípady ochorenia COVID-19 spôsobeného novým koronavírusom SARS-CoV-2 boli vo Wu-chane zaznamenané až koncom roka 2019.
Články s rovnakým posolstvom uverejnili napríklad Hlavné správy, portál cz24.news, alebo facebookova stránka Chemtrails Slovensko. Článok z Bádateľa bol prerozprávaný aj do audiopodoby a zavesený užívateľom Igor Jurečka na YouTube vo forme videa. Na základe dát z analytického nástroja Crowdtangle zdieľalo tieto dezinformačné tvrdenia viac ako 17.000 používateľov Facebooku.
Tabuľky pochádzajú naozaj z webovej stránky WITS (World Integrated Trade Solution), čo je spoločná iniciatíva Svetovej banky, Konferencie OSN pre obchod a rozvoj (UNCTAD), Svetovej obchodnej organizácie (WTO) a ďalších organizácií poskytujúcich dáta o medzinárodnom obchode a tarifách.
To však v žiadnom prípade nedokazuje, že krajiny nakupovali testovacie súpravy pre detekciu ochorení COVID-19 pred samotným objavením vírusu SARS CoV-2 v decembri 2019, ako tvrdia autori dezinformačných príspevkov.
Svetová banka pre agentúru AFP v e-maile z 8. septembra 2020 uviedla, že výrobky označené v databáze WITS názvom "COVID-19" boli už dlho pred pandémiou použité na iné účely, ale po prepuknutí pandémie získali na dôležitosti. Preto Svetová colná organizácia (WCO) dočasne premenovala ich klasifikáciu na "COVID-19", aby sa uľahčilo sledovanie ich pohybu.
"V apríli tohto roku skompilovala WCO zoznam kódov do harmonizovaného systému, ktorý krajinám pomáha sledovať a prípadne urýchliť pohyb kritických produktov používaných v súvislosti s ochorením COVID-19," uviedla ďalej Svetová banka.
Na zozname sa nachádzajú "desiatky konkrétnych zdravotníckych pomôcok používaných k diagnostike alebo liečbe tohto ochorenia vrátane ventilátorov, ktoré, ako všetci vieme, existovali už dlho pred vypuknutím pandémie COVID-19", informovala Svetová banka agentúru AFP.
Testovacie súpravy z tabuliek v príspevkoch nesú kód 3822.00. Ten podľa WCO zodpovedá "diagnostickým činidlám na báze testu polymerázovej reťazovej reakcie (PCR) nukleových kyselín".
V tlačovej správe z 8. septembra 2020 Svetová banka vysvetlila, že kvôli dezinformačnej kampani na sociálnych sieťach bola stránka WITS "aktualizovaná tak, aby odrážala realitu: testy na COVID-19 pred rokom 2020 neexistovali. To, čo bolo ešte pred niekoľkými dňami na WITS označené ako COVID-19 Test Kit, je teraz správne označené v sekcii WITS Covid ako Zdravotnícke testy".



Zdroj: TASR

Vyšetrovateľ NAKA podal podnet na väzobné stíhanie Sheily S.

Vyšetrovateľ NAKA podal podnet na 

väzobné stíhanie Sheily S.



Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) podal v piatok na Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podnet na vzatie obvinenej Sheily S. do väzby. TASR o tom informoval hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka.
NAKA zadržala Sheilu S. vo štvrtok (8. 10.) a obvinila ju z viacerých trestných činov. "Vyšetrovateľ aktuálne v tejto súvislosti vykonáva procesné úkony," povedal vo štvrtok Slivka. Polícia preto zatiaľ nemôže zverejniť bližšie informácie.
V minulosti mala zadržaná napríklad pomočiť a spáliť korán. Skutku sa mala podľa medializovaných informácií dopustiť v apríli 2017. Obvinenia voči nej boli vznesené aj zo zločinu výroby extrémistických materiálov v spolupáchateľstve, v súbehu s prečinom násilia proti skupine obyvateľov, prečinom hanobenia rasy a presvedčenia, ako i prečinom podnecovania k národnostnej, rasovej a etnickej nenávisti. 


Copyright © TASR 2020

SLOVAK MEDIA NEWS

 SLOVAK MEDIA NEWS



Novým vlastníkom spoločnosti Flexicomm, regionálneho poskytovateľa internetu pôsobiaceho vo Zvolene a v širšom okolí Brezna, sa na základe zmluvy o predaji 100-percentného obchodného podielu stal telekomunikačný operátor Slovanet. Zámerom nového majiteľa je postupné prevzatie starostlivosti o zákazníkov získaného operátora, technologická integrácia sietí, zabezpečenie budúceho rozvoja a posilnenie postavenia spoločnosti v regióne. Ako ďalej informoval agentúru SITA Roman Greguš, manažér pre internú a externú komunikáciu firmy Slovanet, dohodnuté ceny akvizícií sú výsledkom obchodných jednaní zúčastnených strán a preto ich nezverejňujú.

Spoločnosť Flexicomm od svojho vzniku v roku 2007 vybudovala v regióne hlavne siete bezdrôtového Wi-Fi internetu v pásme 5,4 GHz, pokrývajúce približne 10-tisíc domácností. Prostredníctvom 53 vysielacích uzlov poskytuje služby v dvadsiatich obciach od Nemeckej cez Brezno až po Šumiac a okrem nich aj v časti Zvolena. Flexicomm má sídlo vo Zvolene a pobočky v Brezne a v Závadke nad Hronom.

V oblastiach spoločného pokrytia operátori uskutočnia technologickú integráciu a optimalizáciu sietí a v priebehu prvého polroka 2021 plánujú zlúčenie a úplné prevzatie obsluhy zákazníkov Flexicommu spoločnosťou Slovanet.

Slovanet je poskytovateľom vysokorýchlostného internetu na Slovensku. Ponúka internetové pripojenie, telefónne služby a digitálnu televíziu pre domácnosti. Vo firemnom sektore poskytuje integrované komunikačné a hlasové služby, virtuálne privátne siete a bezpečnostné riešenia menším či stredným podnikom, ako aj veľkým organizáciám. Zameriava sa aj na cloudové riešenia prevádzky IT a rozširovanie siete a služieb pre internet vecí (IoT).

©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

 

Dobré správy

 Dobré správy



Prieskum MEDIAN SK

 Prieskum MEDIAN SK



Najpočúvanejšou rozhlasovou stanicou na Slovensku je Rádio Expres. V prvej trojke najpočúvanejších rádií sa tiež drží verejnoprávne Rádio Slovensko a súkromné Fun rádio. Vyplýva to z prieskumu počúvanosti rádií Radioprojekt VII. až IX. etapa 2020. Prieskum uskutočnila spoločnosť Median SK od 22. júna do 13. septembra tohto roka na vzorke 3 153 respondentov vo veku 14 až 79 rokov. O výsledkoch prieskumu informovala Linda Kleinertová z Median SK.

Podľa výsledkov prieskumu malo Rádio Expres počúvanosť 34,1 percenta, čo predstavuje 1 524 000 poslucháčov. Nasledoval okruh verejnoprávneho Slovenského rozhlasu - Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS), Rádio Slovensko s počúvanosťou 24 percent, teda 1 073 000 poslucháčov. Tretie skončilo Fun rádio s 23,5 percentami, teda s 1 051 000 poslucháčmi. Nasledovalo Rádio Vlna s počúvanosťou 18 percent, teda s 803-tisíc poslucháčmi a Rádio Europa 2 s počúvanosťou 16,6 percenta a 740-tisíc poslucháčmi. Ďalej nasledovalo Rádio Jemné s 14,5 percentami a 648-tisíc poslucháčmi. Sedmičku najpočúvanejších staníc uzatvára regionálny okruh Slovenského rozhlasu - RTVS Rádio Regina s počúvanosťou 11,1 percenta, a teda s 497-tisíc poslucháčmi.

Celková počúvanosť rádií v parametri „počúval posledný týždeň“ predstavuje 88 percent, čo predstavuje 3 932 000 poslucháčov vo veku 14 až 79 rokov. Každý deň počúva rádio viac 2,5 milióna ľudí, teda 57,8 percenta populácie. Každý poslucháč počúva rádio priemerne viac ako tri hodiny 40 minút.

Rozhlasová sieť Radio Services (Rádio Anténa Rock, Rádio Europa 2, Rádio Jemné a Rádio Vlna) dosiahla v parametri „počúvali posledný týždeň“ počúvanosť 43,4 percenta, 1 939 000 poslucháčov. Slovenský rozhlas (RTVS) so svojimi šiestimi okruhmi (Rádio Devín, Rádio FM, Rádio Patria, Rádio Regina, Rádio Slovakia International a Rádio Slovensko) mal počúvanosť 35,1 percenta, teda 1 568 000 poslucháčov a Sieť Regiomedia počúvalo 11,6 percenta, teda 518-tisíc poslucháčov. Súčasťou siete Regiomedia sú rádiá: Kiss Rádio, Rádio Beta, Rádio Best FM, Rádio Frontinus, Rádio Liptov, Rádio Lumen, Rádio Rebeca, Rádio SiTy, Rádio Viva, Rádio WOW, Trnavské rádio a Záhorácke rádio.

V meranom období malo najvyšší podiel na trhu Rádio Expres (21 percent), Rádio Slovensko malo 18,1 percenta a s 12,4 percentným podielom na trhu za ním nasledovalo Fun rádio. Rádio Vlna a Rádio Europa 2 mali zhodne po 8,3 percenta. Podiel 6,6 percenta malo Rádio Jemné a 5,9 percenta Rádio Regina. Ostatné rozhlasové stanice držia podiel 19,4 percenta z trhu.

Spoločnosť Median SK uskutočňuje kontinuálny prieskum Radioprojekt od apríla 2009.

 

©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.