Rozhlas a televízia Slovenska ponúkne divákom v súvislosti s nadchádzajúcim Komunálnymi a krajskými voľbami 2022 viaceré predvolebné diskusné relácie. Špeciálnu pozornosť bude RTVS vo vysielaní venovať volebnému dňu a volebnej noci, kedy bude intenzívne mapovať dianie počas volieb i po uzatvorení volebných miestností a prinesie aj postupne zverejňované výsledky. Špeciálne relácie odvysiela RTVS aj v nedeľnom vysielaní, deň po voľbách.

RTVS pripravuje do vysielania celkovo 16 predvolebných diskusných relácií, do ktorých sú pozvaní všetci kandidáti na predsedov VÚC (76) a kandidáti na primátorov krajských miest (57). V diskusiách dostanú kandidáti rovnaký priestor na prezentáciu svojich vízií, pričom dĺžka týchto diskusií bude 60 alebo 90 minút, v závislosti od počtu kandidátov. Predvolebné diskusné relácie odštartujú na obrazovkách spravodajského okruhu RTVS :24 v utorok 11. októbra. Vysielať ich budeme každý deň o 19.50 h, pričom posledná predvolebná diskusia bude odvysielaná v stredu 26. októbra. Na príprave predvolebných diskusií sa podieľa aj rozhlasová časť RTVS. Vo zvukovej podobe ich prinesú okruhy Rádia Regina – Západ, Stred a Východ.

V Deň volieb bude RTVS pod názvom Voľby 2022 mapovať dianie na celom Slovensku v televíznom spravodajstve na Jednotke v rámci Správ a na :24 aj v prúdovom vysielaní a taktiež živých vstupoch počas celého dňa. Rozhlasové spravodajstvo prinesie aktuálne informácie z diania každú hodinu počas celého dňa a rozšírené informácie aj v Rádiožurnále o 7.00 h, 12.00 h, 18.00 h a 22.00 h.

Volebnú noc bude rozhlasové vysielanie RTVS mapovať nepretržite od uzatvorenia volebných miestností až po výsledky volieb, približne do 3.00 h. Výnimkou budú výsledky volieb v Košiciach a Bratislave, ktoré sa očakávajú v nedeľu v ranných hodinách. V televíznom vysielaní odštartuje volebnú noc spravodajský okruh :24 o 19.50 h. V čase od 21.40 h pridá RTVS vysielanie volebnej noci aj na Jednotku. Obsahom bude mapovanie volebných miestností, postupné zverejňovanie výsledkov volieb, rozhovory s jednotlivými víťazmi volieb naživo. Vysielanie bude sprevádzané aj komentármi analytikov a politológov.

V nedeľu po voľbách prinesie RTVS v rozhlasovom v Rádiožurnále o 7.00 h súhrn výsledkov volieb. Od 8.00 h do 10.00 h odvysiela Rádio Slovensko Volebné štúdio s víťazmi volieb a politológmi, od 10.00 h do 11.00 h prinesie Volebné štúdio samostatne Rádio Regina (Západ, Stred a Východ).

Televízny spravodajský okruh :24 odvysiela v nedeľu po voľbách volebné súhrnné štúdio od 7.00 h do 9.00 h, v ktorom prinesie výsledky volieb, komentáre i stručný sumár priebehu volieb. V nedeľu po voľbách odvysiela televízna :24 a Jednotka špeciálne vydanie diskusnej relácie O 5 minút 12 s moderátormi Martou Jančkárovou a Marekom Makarom. Hosťami budú predsedovia politických strán, naživo sa spojíme s víťazmi volieb – primátormi a predsedami VÚC, politológmi, komentátormi a analytikmi. Spravodajský okruh :24 odvysiela v nedeľu večer o 20.00 h aj mimoriadne vydanie relácie Správy a komentáre.

Na webe rtvs.sk nájdu užívatelia všetky informácie o volebnom vysielaní, a tiež stream spravodajského okruhu :24. Sledovať aktuálne dianie o voľbách vo vysielaní RTVS môžu aj užívatelia mobilnej aplikácie RTVS. Na spravodajskom webe spravy.rtvs.sk nájdu užívatelia najdôležitejšie informácie o Komunálnych a krajských voľbách, rady voličom, výsledky, a tiež online správy volebného víkendu.

Súčasťou predvolebného vysielania je aj 18 informačných televíznych a rozhlasových spotov. Rady voličom sú prvkom vysvetľujúcej informačnej kampane ku Komunálnym a krajským voľbám 2022.