9. 10. 2022

Hlavnú cenu Agrofilmu 2022 získal slovenský film

 Hlavnú cenu Agrofilmu 2022 

Agrofilm 2022

získal slovenský film 

Hlavnú cenu 38. ročníka medzinárodného festivalu Agrofilm 2022 v Nitre získal slovenský film Sny, drina a pandémia. Snímka režiséra Jakuba Šípoša je portrétom piatich mladých podnikateľov, ktorí si žijú svoj sen a napĺňajú ho prácou, pričom za to môže aj pandémia. Produkujú aj konzumujú lokálne, myslia udržateľne a sú inšpiráciou pre ostatných ľudí. Ako informoval tlačový hovorca Agrofilmu Ján Škorňa, hlavnú cenu festivalu získal slovenský film po dlhých rokoch. Medzinárodný festival dokumentárnych filmov Agrofilm 2022 sa začal v pondelok 3. októbra a skončil sa včera, 8. októbra. Jeho cieľom je priblížiť záujemcom rozmanitý svet poľnohospodárstva, neobyčajného vidieka, trvalo udržateľného využívania zdrojov, potravinárstva, ale aj vedy a výskumu.

Muž, ktorý zachraňuje včely medonosné v indických mestách od roku 2013, inšpiroval indického režiséra Bidita Roya, ktorý vytvoril film Včelí záchranca a teraz žne vo svete ocenenia. Na festivale v Nitre získal cenu prezidenta Agrofilmu. Režisérka Delia Ackerman získala cenu za réžiu za svoju snímku Hatun Phaqcha – liečivá zem, ktorá sa odohráva v Peru, krajine superpotravín. Ukazuje na dôležitosť uchovávania a pestovania tradičných potravín v záujme zdravia jej obyvateľstva a tiež ochrany klímy. Sloboda a úspechy dedinčanov z brazílskej osady oslovili režisérku Patriciu Moll, ktorá vytvorila dokument Dve rieky – Kakao a sloboda, ktorý ocenila porota cenou FAO (Organizácie pre výživu a poľnohospodárstvo).

Spolu 91 filmov z 24 krajín a štyroch kontinentov prihlásili filmári na Agrofilm 2022. Po dvoch rokoch poznačených opatreniami v súvislosti s pandémiou covid-19 sa 38. ročník podujatia opäť konal prezenčnou formou. Festivalové filmy premietali na dvanástich miestach po celom Slovensku, zostalo však zachované aj online premietanie. „Počas festivalového týždňa sme premietali na filmových plátnach aj online, spolu takmer 90 hodín premietania pre odbornú aj laickú verejnosť,“ uviedol Škorňa. Do hlavnej súťaže postúpilo 34 filmov a medzinárodná porota udelila 14 ocenení tvorcom z ôsmich krajín.

„Interaktívne diskusné fórum na tému Chlieb a ako nasýtiť svet oslovilo veľa mladých ľudí, ktorí mali možnosť vidieť filmy o pestovaní pšenice, výrobe chleba a v závere chlebík aj ochutnali,“ doplnil Škorňa. O histórii chleba rozprával archeológ Karol Pieta z Archeologického ústavu SAV v Nitre, ktorý našiel v roku 1986 pri archeologickom výskume na hrade Devín zuhoľnatený a unikátne zachovaný bochník kvaseného chleba zo začiatku 5. storočia, z ktorého sa podarilo rozpoznať aj receptúru.

Zdroj: SITA