19. 1. 2024

Zomrela Milada Synková

Zomrela Milada Synková



Vo veku 90 rokov zomrela v piatok dlhoročná členka Opery Slovenského národného divadla (SND) Milada Synková. Divadlo a Ministerstvo kultúry (MK) SR o tom informovali na sociálnej sieti.
Milada Synková pôsobila v SND ako korepetítorka od 1. mája 1963 prakticky do posledných chvíľ svojho života. "Najstaršia korepetítorka svoju prácu milovala a za jej prínos pre slovenskú kultúru jej patrí obrovská vďaka. Rodine a pozostalým vyjadrujem úprimnú sústrasť," uviedla ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nominantka SNS).
"Pani Milada Synková bola pre SND inšpirujúcou legendou, energická, trpezlivá, nepoznala únavu a svoj entuziazmus prenášala na okolie," uvádza SND na sociálnej sieti. So zosnulou sa rozlúčia v piatok 26. januára o 11.00 h v Sále opery a baletu v novej budove SND.


Zdroj: TASR

VÝROKY TÝŽDŇA

   VÝROKY TÝŽDŇA









" Pro pravdu klidně zemřu jako Jan Hus. Zabijte mě, ukřižujte mě, upalte mě, pošlete mě do konce života na samotku do vězení. Budu pátrat po pravdě. Je mi jasný, že za tohle mě BIS zabije. Zřejmě mě vidíte naposled dneska nebo zítra. Dávám si tři hodiny až tři týdny života, než mě i další lidi tajné služby zabijou. Zřejmě budu oběť nějaké velké havárie, hromadného neštěstí,.. "
Jana Peterková


„Policajný prezident ma ráno informoval, že sa stala nehoda podpredsedovi národnej rady. Nedošlo k žiadnemu ohrozeniu ani života, ani zdravia iných obyvateľov, ani nejakej škode na majetku."
Matúš Šutaj Eštok

“Kto je vinný, nech hodí kameňom.”
Andrej Danko

"Požiadam Fica, Pellegriniho a seba o stretnutie."
Andrej Danko

„Laboratóriá, ktoré vyvíjaj vírus, vojenské satanistické základne, ktoré vyvíjajú biologickú zbraň na to, aby to niekde vypustili, oni sú niekoľko krokov dopredu pred najväčšími svetovými pracoviskami."
Peter Kotlár

 


„Keby Slovenská televízia prestala vysielať, nikto si to ani nevšimne."
Dušan Jarjabek

„Prestaňte podporovať zabíjanie Slovanov. Pretože ak neprestanete, môže sa stať, že my Slovania sa spojíme, a ja verím, že sa raz spojíme, a zo západnej Európy urobíme trávnik. Od Tatier, od Šumavy, po Lamanš, trávnik.“ 
Miroslav Radačovský


Zomrel Norbert Lichý

Zomrel Norbert Lichý




Zomrel herec Norbert Lichý. Vlani v decembri oslávil 59. narodeniny. Informáciu o jeho úmrtí bez konkrétneho dátumu dnes zverejnilo ostravské Divadlo Petra Bezruča, v ktorom dlhodobo pôsobil. Divadlu to oznámila rodina umelca, ktorý bol držiteľom prestížnych ocenení. Pred kamerou dostával menšie role, vďaka svojmu hereckému prejavu ale rozhodne nezapadol. Diváci si ho môžu pamätať napríklad ako rolbára a neskoršieho hokejového manažéra Zbyňu zo seriálu Lajna, ako berný úradník sa objavil v sitcome Comeback.

Ostravský rodák sa 29. decembra 1964 narodil do rodiny režiséra, herca a dramatika Saši Lichého. Na doskách Divadla Petra Bezruča sa objavil už ako dieťa. Po maturite na gymnáziu nebol prijatý na štúdium herectva na JAMU, a tak v roku 1984 nastúpil ako elév do angažmánu v Severomoravskom divadle Šumperk. V rokoch 1986 až 1987 bol v angažmáne v Divadle bábok a následne nastúpil do Divadla Petra Bezruča.


Svojrázneho herca publikum obdivovalo a patril k najvýraznejším postavám súčasnej ostravskej divadelnej scény. Považoval sa za patriota a angažmán v pražských divadlách ho nelákalo. Lichý hral okrem iného Harpagona v Lakomci, Duncana v Macbethovi, Truffaldina v Sluhovi dvoch pánov, Parfena Semjonoviča Rogožina v Idiotovi či Antonína Dôru v Rozmarnom lete.

Na úmrtie obľúbeného herca reagoval na sieti X aj minister kultúry Martin Baxa (ODS). "Bol úplne nezameniteľný a svoj. Vždy si ho budem pamätať z filmu Lidice," uviedol Baxa.


Za svoj mimoriadny výkon za rolu Mendela Singera v inscenácii Job získal Lichý Cenu Thálie 2009. V roku 2022 dostal Cenu Jantár udeľovanú umelcom z Moravskosliezskeho kraja. V roku 2016 zvíťazil v diváckej ankete Týždenníka Rozhlas o najpopulárnejšie herecké výkony Neviditeľný herec za čítanie z románu Motýlik. Okrem herectva sa Norbert Lichý venoval aj hudbe a skladaniu scénickej hudby, dlhé roky spolupracoval s ostravským televíznym štúdiom. Vedel hrať na gitaru, basu i organ, v mladosti pôsobil v niekoľkých kapelách.

Zdroj: ČTK

18. 1. 2024

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Európsky parlament (EP) v stredu vyzval na prijatie pravidiel na úrovni EÚ s cieľom zabezpečiť, aby odvetvie prehrávania hudby bolo spravodlivé a udržateľné a aby sa podporila kultúrna rozmanitosť. Informuje o tom spravodajca TASR.
Za uznesenie hlasovalo 532 poslancov, 61 bolo proti a 33 sa zdržalo. Podľa neho sa má riešiť nerovnováha v rozdeľovaní príjmov z trhu prehrávania hudby, aby väčšina autorov a interpretov nedostávala len veľmi nízku kompenzáciu. Pre toto odvetvie sa v súčasnosti nevzťahujú žiadne únijné pravidlá, hoci streamingové služby sú hlavným spôsobom prístupu ľudí k hudbe.
Podľa EP súčasné "preddigitálne licenčné sadzby" musia byť revidované. Autori tiež musia akceptovať nižšie alebo žiadne príjmy výmenou za svoju väčšiu viditeľnosť.
Opatrenia na úrovni EÚ majú zaručiť, že európske hudobné diela budú viditeľné, významné a prístupné medzi rastúcim množstvom obsahov na platformách na streamovanie hudby. Poslanci navrhujú zvážiť aj možnosť zavedenia kvót. Platformy by tiež mali svoje algoritmy urobiť transparentnými, aby sa zabránilo nekalej manipulácia s údajmi o prehrávaní. Požadujú aj označenie pre hudbu vytvorenú umelou inteligenciou a obmedzenie "deepfakes", ktoré zneuyužívajú identitu autorov bez ich súhlasu.
Poslanci upozornili na štúdie podľa ktorých príjmy na prehrávacom trhu smerujú predovšetkým veľkým značkám a niekoľkým najobľúbenejším umelcom. Menej populárne štýly a jazyky sú prehrávané menej často, čo narúša rozmanitosť.
EP pripomenul, že digitálne hudobné platformy a služby zdieľania hudby v súčasnosti poskytujú prístup až k 100 miliónom skladieb buď zadarmo, alebo za pomerne nízke mesačné predplatné. Prehrávanie hudby tvorí 67 percent celosvetových príjmov hudobného sektora. Ročne to je 26,26 miliardy eur (22,6 miliardy amerických dolárov).










Americké televízie ABC a CNN zrušili predvolebné debaty republikánskych kandidátov naplánované pred budúcotýždňovými primárkami v štáte New Hampshire. Rozhodli sa tak po tom, ako bývalá guvernérka štátu Južná Karolína Nikki Haleyová odmietla do diskusie prísť, ak sa na nej nezúčastní aj exprezident Donald Trump.
Keďže Trump jasne deklaroval, že nepríde do žiadnej diskusie, na pódiu by sa zrejme v prípade oboch debát ocitol len floridský guvernér Ron DeSantis.
Obaja medzičasom reagovali na Haleyovej rozhodnutie, ktorým zrušila svoju účasť na debatách: kým DeSantis jej odkázal, že sa bojí ísť do diskusie, pretože nechce odpovedať na ťažké otázky; Trumpov hovorca označil Haleyovú za "zúfalú globalistku".
CNN mala v programe debatu republikánskych kandidátov v nedeľu, ABC ju pripravovala na štvrtok 18. januára. Voľby v New Hamsphire budú 23. januára.
Voľby prezidenta USA sa uskutočnia tento rok v novembri. Predchádzať im budú republikánske primárky, v ktorých bude zvolený
zástupca strany proti hlavnému konkurentovi - predpokladá sa, že ním bude demokratický prezident Joe Biden.
Trump je podľa prieskumov favoritom republikánskych primárok, ale účasť v debatách a priamu konfrontáciu s protikandidátmi stále
odmieta, podotkla agentúra AP.
Haleyová považuje primárky v New Hampshire za šancu na porážku Trumpa - v tomto štáte totiž žije mnoho umiernených a nezávisle zmýšľajúcich voličov a práve na nich chce táto kandidátka zacieliť svoju kampaň.
Oslovovať voličov v New Hampshire chce i Trump, hoci sa očakáva, že si v kampani urobí prestávku, aby sa vo štvrtok na Floride zúčastnil na pohrebe svojej svokry - matky svojej manželky Melanie.
DeSantis presunul väčšinu svojho tímu do Južnej Karolíny a
tento týždeň robí kampaň tam.
Prieskumy nepredpovedajú Trumpovi na budúci týždeň také hladké víťazstvo ako v štáte Iowa, ale predpokladajú, že k víťazstvu v štáte New Hampshire je na dobrej ceste.




Prokurátor v Ekvádore, ktorý vyšetroval minulotýždňový dramatický útok na televíznu stanicu, bol v stredu smrteľne postrelený. Podľa agentúry AFP o tom vo štvrtok na sociálnej sieti X informovala ekvádorská generálna prokurátorka Diana Salazarová.
Ubezpečila, že násilná smrť prokurátora Cesara Suáreza bude dôsledne vyšetrená. Dodala, že orgány činné v trestnom konaní sa organizovaným zločinom a teroristami nenechajú zastrašiť a budú plniť svoj záväzok voči ekvádorskej spoločnosti.
Miestne médiá odvysielali zábery na Suárezovo auto, na ktorom bolo badať otvory po guľkách vystrelených cez okno na strane vodiča. K útoku došlo na ulici v prístavnom meste Guayaquil, ktoré je v Ekvádore centrom vojny proti drogovým gangom.
Prudký nárast násilia v kedysi pokojnom Ekvádore badať odvtedy, ako sa táto krajina stala centrom globálneho vývozu kokaínu zo susednej Kolumbie a Peru.
Ekvádorská vláda minulý týždeň vyhlásila vojnu mocným drogovým gangom, ktoré sa následne vyhrážali popravami civilistov a príslušníkov bezpečnostných síl a uskutočnili vlnu útokov - o život pri nich prišlo najmenej 20 ľudí.
Ako pripomenula agentúra AFP, minulý utorok ozbrojenci v kuklách vtrhli do televízneho štúdia, strieľali tam a prinútili vystrašených zamestnancov, aby políhali na zem. Kým polícia prišla a zasiahla, dramatické udalosti sa zo štúdia asi 30 minút vysielali v priamom prenose. Zadržaných bolo 13 ľudí, mnohí z nich boli tínedžeri.
Zdroj z prokuratúry pre agentúru AFP uviedol, že Suárez dostal v rámci vyšetrovania za úlohu zistiť, ktorá zločinecká skupina bola za útokom na televíziu.

 

Copyright  © TASR 2024

  




Odovzdávanie amerických cien za televíznu tvorbu malo tento rok najnižšiu sledovanosť v histórii. Pondelkový ceremoniál prenášaný vysielacou spoločnosťou Fox videlo 4,3 milióna divákov. Informovali o tom v utorok tlačové agentúry. Predchádzajúci prenos v roku 2022 sledovalo v televízii NBC 5,9 milióna ľudí.
Televízne ceny sa tento rok odovzdávali o štyri mesiace neskôr ako obvykle kvôli rozsiahlemu štrajku scenáristov a hercov. Okrem odkladu bol tohtoročný ročník mimoriadny aj tým, že sa odohrával na pozadí otrasov v televíznom priemysle vyvolaných vzostupom streamovania a rozpadom tradičného televízneho kalendára.
Hollywoodske ceremoniály vrátane Oscarov sa stretávajú s odlivom divákov. Tohtoročné Emmy však kvôli posunutému termínu vôbec po prvýkrát v 75-ročnej histórii čelili konkurencii zápasu amerického futbalu, ktorý patrí v USA k najsledovanejším televíznym prenosom. Okrem toho sa televízie venovali aj prvému prezidentskému nominačnému podujatiu republikánov v štáte Iowa.
V kategórii dráma získal už tretíkrát cenu Emmy seriál o rodine mediálneho magnáta Boj o moc. Medzi komédiami zvíťazil seriál Medveď zasadený do malej reštaurácie v americkom Chicagu. Oba tituly navyše pri pondelňajšej ceremónii v Los Angeles ovládli aj herecké kategórie.

Copyright  © ČTK 2024

 

TV JOJ NA HRANE

  TV JOJ NA HRANE



Televízia JOJ ponúka svojim divákom politickú diskusnú reláciu Na hrane. Každý štvrtok večer si nenechajte ujsť naživo politický duel, aktuálne témy aj exkluzívne prieskumy.

Každý týždeň, vo štvrtok večer, sa v štúdiu Na hrane stretávajú dvaja politici a venujú sa aktuálnym politickým a spoločenským témam. Diskusná relácia je výnimočná aj tým, že diváci majú možnosť zapojiť sa do diskusie a opýtať sa politikov, čo ich zaujíma prostredníctvom aplikácie. Ak sa otázky nepodarí zodpovedať v živom vysielaní, hostia sa im pokúsia venovať po skončení televíznej diskusie na webe www.hrane.joj.sk.

Reláciu moderuje jej dramaturgička a skúsená politická redaktorka spravodajstva TV JOJ Jana Krescanko Dibáková.

Pozvanie do diskusie prijali vo štvrtok 18. januára minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) a Jaroslav Spišiak, poslanec NR SR (PS).

Hovoriť budú o aktuálnom politickom dianí, o prezidentských voľbách, ale aj o protestujúcich v uliciach, o trestnej politike novej vlády a jej dôsledkoch, či o nehode Andreja Danka a o zmenách vo fungovaní polície. Divákom ponúkneme dva prieskumy agentúry AKO pripravené pre reláciu Na hrane – o kandidátoch na prezidenta a tiež preferencie politických strán.

Sledujte Na hrane vo štvrtok 18. januára o 21:50 na JOJke.

Zomrela Lýdia Faksová

Zomrela Lýdia Faksová




Vo veku 80 rokov zomrela vo štvrtok ráno po dlhej chorobe dlhoročná rozhlasová hlásateľka banskobystrického štúdia a televízna spolupracovníčka Lýdia Faksová. TASR o tom informovali z RTVS, ktorá si ju zároveň pripomenie vo svojom vysielaní.
"Jej hlas sa ozýval v početných rozhlasových a televíznych reláciách aj v dabingu, ktoré vznikali v Banskej Bystrici. Desiatky rokov sprevádzala poslucháčov a divákov najmä v literárno-dramatických a publicistických programoch," priblížila RTVS. Konferovala tiež mnohé programy zamerané najmä na ľudovú kultúru. Ako hlásateľka pôsobila aj v bratislavskom štúdiu Slovenského rozhlasu.
Lýdiu Faksovú si RTVS pripomenie vo štvrtok v Rádiu Regina Stred o 12.30 h reprízou relácie Portréty a po 16.00 h v relácii Zahrajte mi túto. Na Dvojke o 20.00 h portrétom zo série NeCelebrity.


Zdroj: TASR

17. 1. 2024

EP v uznesení vyjadruje obavy o súdne procesy a slobodu médií na Slovensku

EP v uznesení vyjadruje obavy o súdne procesy

 a slobodu médií na Slovensku



Stredajšie uznesenie Európskeho parlamentu (EP) kritizuje legislatívne návrhy predložené vládou premiéra SR Roberta Fica s vysvetlením, že môžu ohroziť integritu súdnych procesov a oslabiť tiež občiansku spoločnosť, slobodu médií aj boj EÚ proti podvodom. Informuje o tom spravodajca TASR.
EP v uznesení tlmočí svoje znepokojenie z – podľa neho – neoprávneného využitia zrýchleného legislatívneho procesu v prípade novely Trestného zákona a rozpustenia Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP), ktorý rieši prípady korupcie a závažné trestné činy.
Europoslanci vyzvali slovenskú vládu, aby prehodnotila navrhované zmeny v legislatíve týkajúcej sa ochrany oznamovateľov, keďže podľa návrhu nových pravidiel by oznamovatelia mohli byť retroaktívne zbavení ochrany. Európski zákonodarcovia zdôraznili, že akákoľvek reforma trestného práva musí zabezpečiť kontinuitu a účinnosť nových a prebiehajúcich trestných konaní.
Parlament ďalej apeluje na vládu SR, aby sa zaoberala dlhodobou výzvou na reformu paragrafu 363 slovenského Trestného poriadku, ktorý v súčasnosti umožňuje generálnemu prokurátorovi zastaviť trestné stíhanie, a aby zamedzila jeho zneužívaniu.
Ako nevhodné a neúctivé odsúdili europoslanci poznámky premiéra Roberta Fica na adresu študenta práva, ktorý bol súčasťou iniciatívy na podporu akademickej diskusie o stave právneho štátu na Slovensku. Uznesenie vyzýva všetkých politických predstaviteľov, aby s verejnosťou komunikovali konštruktívne a úctivo.
Europarlament je znepokojený aj plánmi prijať právne predpisy, ktoré by oslabili občiansky priestor obmedzením práce mimovládnych organizácií a stigmatizáciou organizácií financovaných zo zahraničia.
Poslanci vyjadrili aj znepokojenie z plánovanej reštrukturalizácie Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) a vyjadrujú poľutovanie nad rozhodnutím premiéra a ďalších vládnych predstaviteľov prerušiť komunikáciu s kľúčovými médiami. Vyzvali vládnych predstaviteľov, aby sa zdržali verbálnych útokov na jednotlivcov a zástupcov médií, ktoré podľa europoslancov v minulosti prispeli k vytvoreniu priaznivého prostredia pre násilné zločiny, ako bola vražda novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.
EP v správe pre médiá pripomenul, že 6. decembra 2023 vláda Roberta Fica schválila novelu Trestného zákona, ktorá znižuje trestné sadzby za závažné trestné činy vrátane korupcie a ruší ÚŠP.


Zdroj: TASR

Zomrel Ján Čáni

 Zomrel Ján Čáni




Mgr. art. Ján Čáni, ArtD. (11. 2. 1971, Nový Sad – 15. 1. 2024, Báčsky Petrovec) bol diplomovaný divadelný režisér (VŠMU – 1995, Akademija dramskih umetnosti, Beograd – 2000) a doktor dramatických umení (Vysoká škola múzických umení v Bratislave – 2004, Univerzitet u Novom Sadu – 2010). Pôsobil v profesionálnom divadle (Bratislava, Kragujevac a Báčsky Petrovec) a ochotníckom divadle (Brezno, Lapovo, Kovačica, Erdevík, Hložany a Báčsky Petrovec). Bol účastníkom profesionálnych divadelných festivalov v Belehrade, Kragujevaci, Kruševaci, Pirote, Dimitrovgrade, Zreňanine, Kotore, Azerbajdžane…, ako aj prestížnych ochotníckych divadelných festivalov v Martine, Prijepolji, Pančeve, Kule, Starej Pazove, Bečeji.

Ján Čáni bol od roku 1999 zamestnancom RUV RTV Vojvodiny, kde pracoval ako režisér. V rokoch 2005 – 2006 bol riaditeľom Slovenského vojvodinského divadla.

Na profesionálnom pláne prvoradým záujmom mu bolo divadlo pre deti. Rovnako tak na teoretickom (téma doktorskej dizertácie: Svet hier – Výrazové prostriedky divadelnej réžie v divadle hranom deťmi za stavu postmoderny) ako aj praktickom poli (režisér, dramaturg a scénický výtvarník na festivaloch ocenených predstavení Bajkamo bajkuGusariDuchovplná rozprávkaPirati a Alica v zázračnej krajine).

S predstaveniami pre dospelých: Murlin MurloOni niotkudaSex noci svätojánskejKolobežka sa zúčastnil početných divadelných festivalov.

Bol režisérom množstva rozhlasových a televíznych projektov, tak pre deti (festivalové projekty: Bartolomej Kolumbus v Erdevíku, Naša školaStredosvetčaniaAko rástol Igorko…), ako aj pre dospelých (festivalové projekty: Osud salašov a salašanov, Hold jedlám zašlých čiasPetrovská zabíjačka u RybovičovcovSedliacka pec…).

Organizačne preferoval medzinárodné koprodukčné projekty na relácii Nový Sad – Bratislava (Sterijino pozorje), Kragujevac – Martin (Joakim fest), Martin – Bratislava – Báčsky Petrovec (Nová dráma, Petrovské dni divadelné)… Témy jeho štúdií prezentovaných na rôznych snemovaniach (Praha, Bratislava, Martin, Kragujevac, Nový Sad…) sa týkali prevažne fenoménu menšinových (okrajových) divadelných produkcií, tak v detskom ako aj v divadle pre dospelých (napríklad publikácia Pátos národných prísah skúma smernice prvých divadelných profesionálov Dolnej zeme v Rakúsko-Uhorsku v období 1848 – 1918).

Ján Čáni bol nositeľom Ceny za vynikajúci prínos rozvoju a popularizácii divadla pre deti vo Vojvodine.

Zomrel 15. januára 2024 v Báčskom Petrovci.

16. 1. 2024

Dnes : Mimoriadne správy (AKO ĎALEJ, RTVS? )

Dnes : Mimoriadne správy 

(AKO ĎALEJ, RTVS? )
Aká je budúcnosť verejnoprávnych médií? Čo od nich ľudia očakávajú a sú aj dnes dôležitou súčasťou verejnej diskusie? Mimoriadna relácia "Ako ďalej RTVS?" s generálnym riaditeľom RTVS Ľubošom Machajom a poslancami NR SR Romanom Michelkom (SNS), Zorou Jaurovou (PS) a Dušanom Jarjabkom (SMER-SSD).

Dnes na :24 o 20.20

Novinárska cena za rok 2023 opäť ocení prácu slovenských novinárov

Novinárska cena za rok 2023 opäť

 ocení prácu slovenských novinárov




Novinárska cena za rok 2023 bude opäť oceňovať prácu slovenských novinárov a novinárok. Príspevky možno prihlasovať do 10. marca tohto roka, slávnostné odovzdávanie cien sa bude konať 21. mája v Starej tržnici v Bratislave. Prihlasovať ich môžu redakcie, autori, ale aj verejnosť prostredníctvom webu Novinárskej ceny, a to v rámci jedenástich žánrových kategórií. „Dvadsiaty ročník ocenenia je špeciálny nielen pre jubileum, ale najmä vzhľadom na situáciu, v ktorej sa novinári a novinárky počas minuloročnej volebnej kampane a po voľbách ocitli. Za posledných 20 rokov sme boli už niekoľkokrát svedkami hrozieb a útokov na novinársku obec a dnes je žiaľ opäť potrebné spoločne brániť kvalitnú a nezávislú žurnalistiku nielen pred útokmi vládnych činiteľov, ale aj pred narastajúcim vplyvom dezinformačnej a konšpiračnej scény," uviedla Nadácia otvorenej spoločnosti, ktorá je vyhlasovateľom ocenenia. Doplnila, že prihlásené práce bude hodnotiť temer pol stovka osobností novinárskeho, kultúrneho, spoločenského i vedeckého života, a to aj zo zahraničia.

Jubilejný ročník ocenenia by mal priniesť i niekoľko zmien v súťažných kategóriách. „V písanej žurnalistike pribudla Cena za najlepší ekonomický príspevok, hodnotiť príspevky v nej budú Ľudovít Ódor, Elena Kohútiková a Ivan Mikloš. V audio-vizuálnej žurnalistike budú zastúpené len tri kategórie – reportáž, investigatívny príspevok a rozhovor a diskusia," avizuje vyhlasovateľ a dopĺňa, že Rada Novinárskej ceny v tomto ročníku vyberie nielen držiteľa Ceny otvorenej spoločnosti, ale tiež laureáta Ceny za inovatívnu žurnalistiku. „Pri príležitosti 20-ročného jubilea bude po prvýkrát udelená cena Osobnosť slovenskej žurnalistiky, o ktorej bude rozhodovať osobitná porota," dodala Nadácia otvorenej spoločnosti.

Do jednotlivých súťažných kategórií možno prihlasovať i práce, ktoré boli publikované na Slovensku, no sú v ukrajinčine, maďarčine alebo inom cudzom jazyku. K nominácii je ale potrebné pripojiť preklad do slovenčiny. „Počet povolených prihlásených príspevkov na autora/autorku ostáva rovnaký: do jednej kategórie môže autor/ka poslať maximálne dve prihlášky, príspevky od jedného autora/ky môžu byť prihlásené do maximálne dvoch kategórií. Maximálny počet prác jedného autora/autorky v celej súťaži je obmedzený na tri. Prihlásiť je možné buď jednotlivý príspevok alebo sériu," približuje vyhlasovateľ podmienky s tým, že sériu nanajvýš troch príspevkov možno prihlásiť len v prípade, ak sú to príspevky na pokračovanie, ktoré na seba tematicky úzko nadväzujú.

„Dnes, keď sa na Slovensku k moci dostali ľudia, ktorí značnú časť kampane venovali útokom na občiansku spoločnosť a novinársku obec, je dôležité oceniť serióznu žurnalistiku a tradičné médiá. Novinárska cena od svojho vzniku predstavuje symbolickú príležitosť na prejavy solidarity a spoločenského uznania pre novinársku obec,“ vraví riaditeľ Nadácie otvorenej spoločnosti Fedor Blaščák. Dodal, že dúfa v zapojenie všetkých serióznych médií, bez ohľadu na ich svetonázor. Podotkol tiež, že verí, že novinárska obec i takto dokáže ukázať jednotnosť pri obrane princípov nezávislej a kvalitnej žurnalistiky.




Zdroj: SITA