19. 1. 2024

Zomrel Norbert Lichý

Zomrel Norbert Lichý




Zomrel herec Norbert Lichý. Vlani v decembri oslávil 59. narodeniny. Informáciu o jeho úmrtí bez konkrétneho dátumu dnes zverejnilo ostravské Divadlo Petra Bezruča, v ktorom dlhodobo pôsobil. Divadlu to oznámila rodina umelca, ktorý bol držiteľom prestížnych ocenení. Pred kamerou dostával menšie role, vďaka svojmu hereckému prejavu ale rozhodne nezapadol. Diváci si ho môžu pamätať napríklad ako rolbára a neskoršieho hokejového manažéra Zbyňu zo seriálu Lajna, ako berný úradník sa objavil v sitcome Comeback.

Ostravský rodák sa 29. decembra 1964 narodil do rodiny režiséra, herca a dramatika Saši Lichého. Na doskách Divadla Petra Bezruča sa objavil už ako dieťa. Po maturite na gymnáziu nebol prijatý na štúdium herectva na JAMU, a tak v roku 1984 nastúpil ako elév do angažmánu v Severomoravskom divadle Šumperk. V rokoch 1986 až 1987 bol v angažmáne v Divadle bábok a následne nastúpil do Divadla Petra Bezruča.


Svojrázneho herca publikum obdivovalo a patril k najvýraznejším postavám súčasnej ostravskej divadelnej scény. Považoval sa za patriota a angažmán v pražských divadlách ho nelákalo. Lichý hral okrem iného Harpagona v Lakomci, Duncana v Macbethovi, Truffaldina v Sluhovi dvoch pánov, Parfena Semjonoviča Rogožina v Idiotovi či Antonína Dôru v Rozmarnom lete.

Na úmrtie obľúbeného herca reagoval na sieti X aj minister kultúry Martin Baxa (ODS). "Bol úplne nezameniteľný a svoj. Vždy si ho budem pamätať z filmu Lidice," uviedol Baxa.


Za svoj mimoriadny výkon za rolu Mendela Singera v inscenácii Job získal Lichý Cenu Thálie 2009. V roku 2022 dostal Cenu Jantár udeľovanú umelcom z Moravskosliezskeho kraja. V roku 2016 zvíťazil v diváckej ankete Týždenníka Rozhlas o najpopulárnejšie herecké výkony Neviditeľný herec za čítanie z románu Motýlik. Okrem herectva sa Norbert Lichý venoval aj hudbe a skladaniu scénickej hudby, dlhé roky spolupracoval s ostravským televíznym štúdiom. Vedel hrať na gitaru, basu i organ, v mladosti pôsobil v niekoľkých kapelách.

Zdroj: ČTK