11. 6. 2022

Zomrel Stanislav Fišer

Zomrel Stanislav Fišer


Česko smúti: Zomrel herec a dabér Stanislav Fišer († 90), jeho hlasom  hovoril legendárny Vinnetou | Nový Čas 

Vo 90 rokov zomrel český divadelný a filmový herec a dabér Stanislav Fišer. Jeho hlasom hovorili napríklad filmový indiánsky náčelník Vinnetou alebo inšpektor Clouseau v cykle komédií o Ružovom panterovi. Informoval o tom v sobotu na svojej stránke denník Blesk.
"Standa už nie je, je v hereckom nebíčku, zomrel v noci po dlhej chorobe," potvrdila Blesku jeho partnerka Antonie Hemerková. Fišer sa narodil 14. Decembra 1931 v Hořiciach. Začínal ako ochotník, po druhej svetovej vojne hral najprv v Divadle pre mládež, potom vystriedal angažmán vo Vinohradskom divadle, v Divadle Jiřího Wolkera a v Divadle E. F. Buriana. Od roku 1959 pôsobil u Jana Wericha v Divadle ABC, ktoré bolo neskôr začlenené do Mestských divadiel pražských, kde zostal až do svojho odchodu do hereckého dôchodku v roku 1993.
Od roku 2004, keď prekonal rakovinu hrtana, hovoril Fišer len s pomocou prístroja. Na hereckom konte mal množstvo výrazných rolí, hoci nebol obsadzovaný do tých hlavných. Zahral si vo filmoch Smrt černého krále, Pěnička a Paraplíčko, Hviezda padá nahor, Drahé tety a já, Parta Hic, Nesmrtelná teta či Anjelská tvář. Hral aj v seriáloch 30 prípadov majora Zemana, Zlá krv, Pán Tau, Cirkus Náhrdelník alebo Ach, ty vraždy.
V posledných rokoch života bojoval s množstvom zdravotných problémov, ktoré sa prehlbovali. "Som chorý, ale veľmi. Som na vozíku. Málo vidím a písať rukou nemôžem vôbec. Držte mi palce, možno som teraz na rade," povedal v októbri 2020 v reakcii na smrť svojho kolegu Karla Fialu.
 

Zdroj: TASR

10. 6. 2022

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA



"Viete v čom je dobrý Sarmat? On si nebude pýtať súhlas na prelet od zbabelých Bulharov, pomstychtivých Rumunov a ani od Čiernohorcov, ktorí zradili našu spoločnú históriu. Rovnako ako ani od Švédov."
Dmitrij Rogozinm generálny riaditeľ ruskej vesmírnej agentúry Roskosmos
 

 

"Keď chcú učitelia viac zarábať, mali by svojich žiakov učiť viac fajčiť, piť a hazardovať."
Richard Sulík
 


"Často sa ma pýtajú, prečo sú moje príspevky na Telegrame také tvrdé. Odpoveď znie: nenávidím ich. Sú to lotri a degeneráti.Chcú našu smrť, smrť Ruska. A kým žijem, urobím všetko pre to, aby zmizli."
Dmitrij Medvedev, bývalý ruský prezident
 



„Komunita LGBTQIA+.. zneužila symbol dúhy na propagáciu a symboliku normálnosti a prekrúcanie skutočných hodnôt. Bol to zámer znevážiť, ponížiť, zosmiešniť biblický symbol?“
Milan Kuriak, poslanec OĽANO
 



„Keď Peter Veľký založil nové hlavné mesto, žiadna európska krajina ho neuznala ako Rusko. Každý to uznával ako Švédsko. A vždy tam žili slovanskí ľudia spolu s ugro-fínskymi ľuďmi, a územie bolo pod kontrolou ruského štátu. Čo robil? Bral si späť a posilňoval. To robil. A zdá sa, že teraz je tiež na nás brať si späť a posilňovať. Nie je žiadny stav medzi. Krajina je buď suverénna alebo je kolóniou. Nie je možné - chápete - nie je možné postaviť plot okolo krajiny ako je Rusko. A my ho stavať nemienime.“
Vladimir Putin

Trojka sa dnes vracia na obrazovky

Trojka sa dnes vracia na obrazovky

Trojka (RTVS) – Wikipédia

Diváci sa môžu tešiť na Klub na Trojke aj seriály Nemocnica na okraji mesta či Doktorka Quinnová.

Obľúbenú programovú službu Trojka budete môcť sledovať opäť od 10. júna 2022, vysielanie odštartuje ráno o 6:00 hod.

Diváci Trojky sa môžu tešiť na seriály – Nemocnica na okraji mesta, Četnícke humoresky, Ranč pri zelenej sedme a mnohé iné, vo vysielaní sa objavia aj hrané filmy - Let asfaltového holuba, Montiho čardáš, Slávnosť v botanickej záhrade.


Na svoje si prídu aj priaznivci publicistiky. Trojka vráti do vysielania Klub na Trojke, vychutnať si budete môcť aj Nedeľné kapučíno, vracia sa aj Hosť Nory Gupkovej či Nočná pyramída.

Obľúbené recepty aj kultový seriál

Z dokumentárnych cyklov to budú Príbehy slávnych či Predčasné úmrtia. Pripravte sa aj na množstvo hudobných či zábavných programov – Legendy popu, Kde bolo, tam bola, Vtipnejší zostáva aj Takí sme boli.

Trojka tiež ponúkne množstvo inšpirácií z kuchyne – Varím, varíš, varíme aj Recept na každý deň.

Hneď v prvý deň vysielania (10. júna) dávame do pozornosti Vadkerti talkšou na tému Slováci v Guinessovej knihe rekordov, kultový seriál Doktorka Quinnová (17:20 hod.) aj Legendy popu venované legendárnej skupine Lojzo (20:05 hod.).

Nalaďte sa na Trojku. Už 10. júna opäť u vás doma.

 

9. 6. 2022

MEDIA NEWS

 MEDIA NEWS

 SLOVAK PRESS PHOTO



Do 11. ročníka súťaže Slovak Press Photo sa možno prihlásiť od 10. júna do 21. augusta. Autori novinárskych fotografií môžu súťažiť vo viacerých kategóriách. TASR o tom informovala hovorkyňa hlavného mesta SR Bratislava Dagmar Schmucková.
"Keď sa nám v minulom 'covidovom' roku aj napriek slabšej podpore zo strany štátneho a súkromného sektora podarilo zorganizovať jubilejný 10. ročník projektu, verím, že tento ročník bude silnejší, a to aj svojím sprievodným programom, aj návštevnosťou," uviedla riaditeľka súťaže Jana Garvoldtová.
V aktuálnom ročníku má byť otvorených spolu deväť národných a medzinárodných súťažných kategórií: Aktualita, Reportáž, Portrét, Šport, Príroda a životné prostredie, Svet umenia a kultúry a tri medzinárodné kategórie - Mladí fotografi do 26 rokov a študenti, Dlhodobý dokument a Každodenný život. Osobitnou kategóriou je Grant Bratislavy.
Prihlásené fotografie bude od 28. do 30. augusta hodnotiť medzinárodná porota. Zasadnutie poroty bude vysielané aj on-line na webe súťaže.
Tento rok bude podľa slov hovorkyne pre priaznivcov fotografie s tematikou ochrany životného prostredia bezplatne prístupná výstava Arctic: New Frontier od dvojice fotografov Kadir van Lohuizen a Yuri Kozyrev, ktorá bude inštalovaná vo verejnom priestranstve na Vajanského nábreží v Bratislave od 30. augusta do 20. septembra. "Výstava sa venuje téme topenia ľadovcov vplyvom klimatickej zmeny na viacerých miestach zeme," priblížila hovorkyňa s tým, že jej súčasťou bude i workshop s jedným z autorov.

 
Parlamentný výbor pre kultúru a médiá bude kandidátov na post šéfa verejnoprávneho RTVS vypočúvať v pondelok 13. júna počas verejného rokovania v Zimnej jazdiarni areálu Bratislavského hradu. TASR o tom informoval odbor komunikácie s médiami a verejnosťou z Kancelárie Národnej rady (NR) SR.
Verejné vypočutie kandidátov na funkciu generálneho riaditeľa Rozhlasu a televízie Slovenska bude možné sledovať naživo na webovej stránke parlamentu. O post sa uchádzajú Jaroslav Rezník, Tibor Búza, Ivan Golian, Ľuboš Machaj, Daniel Živica, Peter Badač, Vladimír Seman a Peter Janků.
Kandidátom budú klásť otázky aj členovia odbornej komisie zriadenej výborom, v ktorej majú mať zastúpenie experti z oblasti médií, ale aj zástupcovia akademickej a kultúrnej obce, tretieho sektora, menšín i znevýhodnených skupín.

 
V roku 2021 vydala Tlačová agentúra Slovenskej republiky (TASR) 261.475 správ a sprostredkovala vyše 850 priamych prenosov. Svoju činnosť s naplnením všetkých zákonných úloh dokázala realizovať so ziskovým hospodárením. Vyplýva to zo správy o činnosti a hospodárení TASR za rok 2021, ktorú vo štvrtok prerokoval a zobral na vedomie Výbor Národnej rady (NR) SR pre kultúru a médiá. Výbor ocenil dôveryhodnosť a vyváženosť spravodajstva i posun agentúry v rámci rozvoja nových mediálnych služieb.
"Súhrnné náklady dosiahli výšku 4.783.933 eur, výnosy 4.796.716 eur. Zisk predstavoval 7286 eur," konkretizoval na rokovaní generálny riaditeľ TASR Vladimír Puchala. "Príjmy dosiahli v roku 2021 výšku 5.577.577 eur, výdavky boli vykázané vo výške 5.311.842 eur. TASR ukončila rok 2021 s prebytkom vo výške 265.735 eur," doplnil šéf agentúry.
Z 261.475 vydaných správ bolo textových 151.067, zvukových 13.060, TASR takisto ponúkla 92.795 fotografií a 4553 videozáznamov. Pribudlo i 858 živých prenosov z celého Slovenska.
Predseda Správnej rady TASR Jozef Bednár zvýraznil na rokovaní výboru aj spracovanie dominantnej témy v roku 2021, ktorou bola pandémia ochorenia COVID-19. "Redaktori TASR vstupovali do všetkých oblastí tejto témy, tak ako to bolo potrebné," zdôraznil s tým, že práve spravodajstvo verejnoprávnej agentúry podčiarklo dôveryhodnosť informácií v pandemickom čase, poznačenom zvýšenou mierou zavádzajúcich konšpirácií a hoaxov. Bednár tiež pripomenul, že voči spravodajstvu TASR neboli vznesené počas roka žiadne významné výhrady a opodstatnené sťažnosti.
Puchala doplnil, že do portfólia medzinárodnej spolupráce pribudla aj významná talianska agentúra ANSA, pripravená je tiež spolupráca s nemeckou agentúrou DPA a francúzskou AFP na projekte, ktorého cieľom je vybudovať spoločný newsroom tlačových agentúr v Bruseli. Puchala informoval aj o nových projektoch agentúry vrátane spolupráce pri diskusiách v rámci kampane CoFoE - Konferencia o budúcnosti Európy, na ktorý verejnoprávna agentúra získala grant Európskeho parlamentu, rovnako tiež nový produkt Správy TASR, ponúkajú trikrát denne prierezový súhrn najdôležitejších informácií.
V diskusii činnosť TASR ocenila členka výboru Monika Kozelová (OĽANO). "Výrazne ste sa posunuli," povedala, pričom zvýraznila aj význam edukatívnej činnosti agentúry v rámci výučby predmetu agentúrna žurnalistika na Univerzite Cyrila a Metoda v Trnave. Zaujímala sa o skúsenosti s novým redakčným systémom i rozvojom nových médií, rovnako tak o možnosti kreovať unikátny systém odhaľovania hoaxov v mediálnom priestore.


 

Copyright  © TASR 2022

 Končiaci redaktor RTVS Kristián Čekovský: Nečakal som, že ma vyhodia takto  „na hulváta“



Predsedu výboru Národnej rady SR pre kultúru a médiá Kristián Čekovský vyzval generálneho riaditeľa Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) Jaroslava Rezníka, aby zverejnil výšku odstupného pre bývalého šéfa sekcie spravodajstva a publicistiky RTVS Vahrama Chuguryana. Vedúci spravodajstva RTVS odišiel krátko po tom, čo spravodajstvo verejnoprávnej televízie dostatočne nepokrylo začiatok vojny na Ukrajine. Čekovského vyjadrenie poskytol Matúš Mandrák z Mediálneho tímu Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO).
Čekovský podotkol, že jeho doterajšie pokusy dozvedieť sa presnú výšku odstupného cez infožiadosť RTVS odmietla. Zároveň zhodnotil, že podmienky odchodu šéfa spravodajstva nespresnil generálny riaditeľ ani na mediálnom výbore. „Žiadam preto pána Rezníka, aby bezodkladne informoval koncesionárov o tom, s akým odstupným odišiel bývalý šéf spravodajstva RTVS. Nakoľko pán Chuguryan odchádzal po zásadnom zlyhaní, je vo verejnom záujme, aby boli podmienky jeho odchodu známe,“ uviedol po rokovaní výboru s tým, že môže ísť o sumu rádovo v tisícoch eur.
RTVS vo svojom stanovisku pre agentúru SITA, ktoré poskytla riaditeľka sekcie komunikácie RTVS Andrea Pivarčiová, konštatovala, že odmeňovanie zamestnancov spadá do kategórie osobných údajov, a teda pri ich zverejňovaní musí RTVS postupovať v zmysle Zákona o ochrane osobných údajov. „Nerozumieme preto tomu, ako nás môže predseda Výboru NR SR pre kultúru a médiá a poslanec NR SR verejne vyzývať k porušovaniu zákona. RTVS dôvody nemožnosti sprístupnenia týchto informácií na základe infožiadosti pána Čekovského jasne a rozsiahlo na jedenástich stranách uviedla v odôvodnení rozhodnutia o nesprístupnení informácií, ktoré pán poslanec obdržal,“ vysvetlila. Z tohto dôvodu považuje tieto tvrdenia pána Čekovského za účelové a zavádzajúce. RTVS označila za manipulatívne aj spájanie témy financovania RTVS a témy odmeňovania zamestnancov či generálneho riaditeľa. Čekovskému odporučila, aby sa začal prioritne venovať dôležitej téme systémového financovania RTVS. Vníma, že ako predsedovi Výboru NR SR pre kultúru a médiá by mu malo prirodzene záležať na tom, aby nebola v tejto oblasti RTVS dlhodobo zanedbávaná.
Chuguryan ukončil pracovný pomer s RTVS 24. februára. Po jeho odchode sekciu spravodajstva a publicistiky dočasne viedol Attila Lovász, ktorý je riaditeľom sekcie národnostného vysielania RTVS.
O prehodnotenie zotrvania šéfov spravodajstva vo funkciách vo februári požiadal aj tvorivý tím relácie RTVS Večera s Havranom. Vo svojom liste uviedol, že spôsob, akým telerozhlas vedie informovanie verejnosti vo viacerých citlivých témach, nie je zohľadnením viacerých strán, ale podrývanie informačného priestoru demokratickej krajiny. Spomenuli tiež kritizovaný vstup bývalého premiéra a člena Valdajského diskusného klubu Jána Čarnogurského. Pod list sa podpísali Michal Havran, Marek Leščák, Viliam Csino, Barbora Sliepková, Tomáš Hučko a Zuzana Kepplová, ktorá o stanovisku informovala.


Twitter pre aplikáciu Android Crashing App po aktualizácii – Mobilné  Správy, Gadgety, Blogy's Secenziami
Spoločnosť Twitter údajne plánuje poskytnúť podnikateľovi Elonovi Muskovi prístup k nespracovaným dátam o stámiliónoch príspevkoch na jej rovnomennej sociálnej sieti denne v snahe primať ho k avizovanej akvizícii za 44 miliárd dolárov. Informuje o tom agentúra AP s odvolaním sa na viaceré medializované správy. Podľa denníka The Washington Post, ktorý cituje osobu oboznámenú so situáciou, Twitter plánuje poskytnúť šéfovi firmy Tesla kompletný prístup, zatiaľ čo ďalšie správy naznačujú len čiastočný prístup.
Právnici zapojení do obchodu dohodu o zdieľaní údajov nepotvrdili. Musk sa tiež nevyjadril a Twitter dané správy odmietol potvrdiť a poukázal na pondelkové vyhlásenie, v ktorom spoločnosť uviedla, že naďalej „kooperatívne“ zdieľa informácie s Muskom.
Musk, ktorý v apríli uzavrel právne záväznú dohodu o kúpe Twitteru, tvrdí, že dohoda nemôže pokračovať, pokiaľ spoločnosť neposkytne viac informácií o prevalencii falošných účtov na jej platforme. Bez toho, aby predložil dôkazy, tvrdil, že Twitter výrazne podcenil počet týchto „spamových robotov“ – automatizovaných účtov, ktoré zvyčajne propagujú podvody a dezinformácie. Tento týždeň právnici Muska obvinili spoločnosť, že sa odmietla vzdať informácií o skutočnom počte účtov robotov na Twitteri. Spomenutá údajná ponuka Twitteru by mohla oslabiť Muskove pokusy využiť problém botov na spochybnenie budúcnosti dohody.
Generálny riaditeľ Twitteru Parag Agrawal uviedol, že spoločnosť dlhodobo odhaduje počet falošných účtov na necelých 5 %. Musk tento údaj spochybnil a v máji na Twitteri bez poskytnutia dôkazov napísal, že 20% účtov na sieti je falošných.

 

©2022, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Na hrane v TV JOJ

Na hrane v TV JOJ

Televízia JOJ ponúka svojim divákom politickú diskusnú reláciu Na hrane. Každý štvrtok večer si nenechajte ujsť naživo politický duel, aktuálne témy aj exkluzívne prieskumy.

Každý týždeň, vo štvrtok večer, sa v štúdiu Na hrane stretávajú dvaja politici a venujú sa aktuálnym politickým a spoločenským témam. Diskusná relácia je výnimočná aj tým, že diváci majú možnosť zapojiť sa do diskusie a opýtať sa politikov, čo ich zaujíma prostredníctvom aplikácie. Ak sa otázky nepodarí zodpovedať v živom vysielaní, hostia sa im pokúsia venovať po skončení televíznej diskusie na webe www.hrane.joj.sk.

Reláciu moderuje jej dramaturgička a skúsená politická redaktorka spravodajstva TV JOJ Jana Krescanko Dibáková.

Pozvanie do diskusie prijali vo štvrtok 9. júna predseda Sme rodina Boris Kollár a Robert Fico, predseda Smer-SD.

Hovoriť budú o koaličných konfliktoch, o prezidentkou vrátenom balíčku Igora Matoviča, o platoch učiteľov, ale aj o odvolávaní Richarda Sulíka či o referende.

Sledujte Na hrane vo štvrtok 9. júna o 21:45 na JOJke.

MEDIA NEWS

 MEDIA NEWS


Risk Assessment and Mitigation Lessons Learned from the Charlie Hebdo Attack  - HS Today 

 Talianska protiteroristická polícia a Europol v utorok zatkli Pakistancov podozrivých z napojenia na muža, ktorý v septembri 2020 zaútočil na francúzsky časopis Charlie Hebdo. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.
Operácia viedla "v Taliansku a zahraničí k zatýkaniu pakistanských občanov s priamymi vzťahmi" s Pakistancom Zahírom Hasanom Mahmúdom. Ten sekáčikom na mäso zaútočil na dvoch ľudí niekoľko týždňov po tom, ako magazín Charlie Hebdo v roku 2020 znovu zverejnil sporné karikatúry islamského proroka Mohameda, uviedla polícia. Nespresnila, koľko ľudí bolo zatknutých.
Európske protiteroristické centrum Europolu koordinovalo túto operáciu spolu s protiteroristickou políciou vo Francúzsku a v Španielsku, oznámila polícia v Janove na severozápade Talianska. Práve tam sudca podpísal 14 zatykačov týkajúcich sa trestných činov súvisiacich s "medzinárodným terorizmom".
Janovský miestny denník Il Secolo XIX napísal, že v Taliansku bolo realizovaných najmenej osem zo zatykačov proti ľuďom patriacim do "siete islamských extrémistov..., ktorí útoky naplánovali".
Vyšetrovanie sa začalo v Janove, pretože jeden z podozrivých žil v tejto oblasti. Talianska polícia však spresnila, že mesiace "odpočúvania, sledovania podozrivých a porovnávania množstva údajov s policajnými zbormi v iných krajinách" odhalili ďalších členov gangu v iných častiach Talianska, Francúzska a Španielska.
Úrady vyšetrujú aj ďalšie osoby s údajným napojením na ľudí, ktorí boli cieľom utorkovej operácie, doplnila polícia.
Mahmúd zranil v roku 2020 dvoch ľudí. Tento útok uskutočnil viac päť rokov po tom, ako dvaja ozbrojenci v januári zastrelili v priestoroch redakcie tohto magazínu 12 osôb za zverejnenie spomínaných karikatúr, ktoré mnoho moslimov pokladá za rúhanie.

CNN: Obyvatelia mesta Cherson odmietajú humanitárnu pomoc z Ruska 

Ukrajina obvinila v utorok Rusko z toho, že v Chersonskej oblasti uväznilo približne 600 ľudí, zväčša novinárov a občianskych aktivistov. TASR o tom informuje na základe správ agentúry AFP a televízie BBC.
"Podľa informácií, ktoré máme k dispozícii, je približne 600 ľudí držaných v špeciálne upravených suterénoch," uviedla Tamila Taševová, stála predstaviteľka ukrajinského prezidenta na Krymskom polostrove, ktorý Rusko anektovalo v roku 2014.
Taševová spresnila, že v meste Cherson je takto držaných asi 300 ľudí a ďalších približne 300 ich je zadržiavaných na rôznych ďalších miestach v Chersonskej oblasti.
Taševová ďalej uviedla, že väčšinu zo zadržaných ľudí tvoria "novinári a militantní aktivisti", ktorí organizovali v Chersonskej oblasti proukrajinské zhromaždenia po tom, ako túto oblasť začali na začiatku invázie okupovať ruské vojská.
"Podľa našich informácii sú držaní v neľudských podmienkach a sú obeťami mučenia," uviedla Taševová.
Zároveň dodala, že niektorí Ukrajinci, ktorých ruské jednotky zadržali v Chersonskej oblasti, boli poslaní do väzníc na Kryme. Išlo pritom o ukrajinských civilistov i bojovníkov, ktorých Rusko podľa Taševovej drží, ako "civilných rukojemníkov a vojnových zajatcov".
Ruský minister obrany Sergej Šojgu v utorok uviedol, že Moskva doposiaľ zajala takmer 6500 ukrajinských vojakov, píše agentúra DPA.

investigatívny novinár Peter R. de Vries 

Holandská prokuratúra požiadala v utorok o maximálny trest doživotia pre dvoch mužov, ktorí sú obvinení z účasti na vražde investigatívneho novinára Petra R. de Vriesa. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.
Podozrivým strelcom je 22-ročný Holanďan Delano Geerman. Druhý obžalovaný je 36-ročný Poliak Kamil Egiert žijúci v Holandsku, ktorý šoféroval únikové vozidlo. Obaja muži bol obvinení z vraždy a nelegálnej držby zbrane.
Geerman sa v utorok na súde odmietol vyjadriť k obvineniam, zatiaľ čo Egiert trval na tom, že bol len vodičom a do vraždy sa priamo nezapojil.
"Uplatňujem si svoje právo odoprieť výpoveď," odpovedal Geerman na otázku sudcu, či zastrelil de Vriesa. Na súde takisto prehrali záznam z bezpečnostných kamier s vysokým rozlíšením, ktorý zachytáva Geermana v blízkosti miesta útoku pred aj po vražde.
Podozriví muži podľa žalobcu vedeli, že vražda de Vriesa bude pre spoločnosť predstavovať veľký šok, čo sa dá považovať za priťažujúcu okolnosť.
Tento súdny proces sa vzťahuje na vykonávateľov vraždy. Vyšetrovanie s cieľom nájsť objednávateľa pokračuje, pripomína Reuters.
V utorok sa konalo prvé súdne konanie s podozrivými páchateľmi. Prokuratúra na jeho konci predniesla svoju záverečnú reč. Na ďalšom zasadnutí súdu, ktoré sa uskutoční budúci týždeň, dostane priestor obhajoba. Rozsudok sa očakáva 14. júla.
De Vries zomrel deväť dní po tom, ako ho páchatelia 6. júla 2021 v Amsterdame postrelili do hlavy, keď po televíznom vystúpení kráčal k svojmu autu. Peter R. de Vries sa v práci venoval tým najhorším a najznámejším zločinom v Holandsku. Pred smrťou bol poradcom a dôverníkom svedka vo veľkom súdnom procese s údajným drogovým bossom Ridouanom Taghim.
V roku 2019 bol v Amsterdam zastrelený právnik, ktorý pracoval pre toho istého svedka, pripomína Reuters.


Milan Uhrík • Republika | Facebook

Predseda mimoparlamentného hnutia Republika a europoslanec Milan Uhrík má vymazať časti statusu na sociálnej sieti o vedcovi Pavlovi Čekanovi a jeho firme. Rozhodol o tom Krajský súd v Nitre, ktorý potvrdil predchádzajúce rozhodnutie okresného súdu o nariadení neodkladného opatrenia.
Cieľom statusu nebola podľa súdu konštruktívna kritika Čekana a jeho firmy, ale úmyselné zneváženie vedca, vyvolanie nenávisti voči jeho osobe, ale aj poškodenie povesti jeho firmy. "Žalovanému pritom muselo byť zrejmé, aké negatívne emócie a štvavé nálady jeho status u jeho priaznivcov a podporovateľov vyvolá," skonštatoval.
Uhrík má podľa rozhodnutia vymazať časť statusu, kde Čekana vykreslil ako osobu, ktorá zbohatla na pandémii ochorenia COVID-19. Taktiež má odstrániť časť, v ktorej kritizuje sídlo jeho firmy.
Zároveň súd navrhovateľom priznal voči žalovanému nárok na náhradu trov odvolacieho konania v plnom rozsahu, pre TASR to uviedla hovorkyňa Krajského súdu v Nitre Lenka Kiradžiev. Rozhodnutie súdu podľa jej slov nie je právoplatné.
Čekan na sociálnej sieti vyzval Uhríka, aby sa za osočovanie verejne ospravedlnil. "Klamstvo a burcovanie nenávisti sa nesmie stať bežnou súčasťou verejného priestoru," skonštatoval.

 

Copyright  © TASR 2022

 

8. 6. 2022

POKUTY NAŠE KAŽDODENNÉ

POKUTY NAŠE KAŽDODENNÉ

Na dnešnom zasadnutí Rada uložila dve sankcie, začala jedno správne konanie, jedno konanie zastavila, štyri sťažností uzavrela ako neopodstatnené alebo sčasti neopodstatnené, zvyšok programu tvorila licenčná agenda. Rada

  • zmenila licenciu vysielateľa Radio ON s.r.o., ktorý Rade oznámil zmenu názvu svojej rozhlasovej programovej služby Rádio THE END na Bratislavské rádio, zmenu jej programovej štruktúry a podielov vysielaných programových typov;
  • uložila sankciu – pokutu 3 319 eur vysielateľovi RTVS (Jednotka) za to, že neuplatnil označenie o sprevádzaní programu Prípady 1. oddelenia hlasovým komentovaním pre nevidiacich (AD) v prehľade programov na dni 20. a 21. 6. 2017, ktoré poskytol na zverejnenie periodickej tlači (§ 18b ods. 2) (vec vrátená z KS Bratislava);
  • uložila sankciu – upozornenie na porušenie zákona vysielateľovi FRONTINUS s.r.o. (Rádio Frontinus) za to, že nedodal Rade na jej vyžiadanie súvislý záznam vysielania z dní 6. a 8. 12. 2021 v čase od 10. do 15. hod. (§ 16 ods. 3 písm. b) ZVR);
  • začala správne konanie voči vysielateľovi MARKÍZA – SLOVAKIA, spol. s r.o. (TV MARKÍZA) v súvislosti s tým, že dňa 21. 3. 2022 cca o  20:21 a 20:32 hod. odvysielal komunikáty označujúce sponzora programu Športové noviny odkazom na jeho výrobok Clavin Platinum, čím mohlo dôjsť k nezabezpečeniu časového zaradenia týchto komunikátov v súlade s JSO (§ 20 ods. 4 ZVR);
  • uznala za neopodstatnené sťažnosti na
    • príspevok Ukrajinci prehovorili o utrpení odvysielaný v programe Správy RTVS dňa 30. 4. 2022 (RTVS, Jednotka), v ktorom podľa dvoch sťažovateľov došlo k propagovaniu údajnej extrémistickej a fašistickej symboliky,
    • verziu programu Správy a komentáre zo dňa 29. 3. 2022 (RTVS, Jednotka, RTVS 24) dostupnú v archíve vysielateľa na webovej stránke, ktorá sa podľa sťažovateľa nezhoduje s verziou odvysielanou na televíznej programovej službe,
    • vysielanie programu Téma dňa dňa 29. 3. 2022 (C.E.N., s.r.o., TA3), v súvislosti s ktorým sťažovateľ namietal zaujatý a nevyvážený prístup moderátora k jednotlivým hosťom.

Zomrela Ľudmila Rampáková

 Zomrela Ľudmila Rampáková

 Opis fotky nie je k dispozícii.

 

Vo veku 76 rokov dnes zomrela slovenská dramaturgička a scenáristka Ľudmila Rampáková.

Podieľala sa na projektoch ako Kamenný chodníček,Jankove hračky, Ruže a sneh, Čudák Zerbino, Alizuna,Na slovíčko s múmiou, či Lotosová vôňa.

RTVS pripravila koncert pri príležitosti Dňa Rusínov

RTVS pripravila koncert pri
 
 príležitosti Dňa Rusínov


Redakcia národnostného vysielania Rádia Patria, štúdio RTVS Košice (NEV), pripravila pri príležitosti Dňa Rusínov koncert venovaný rusínskej speváčke Márii Čokynovej, pôvodom z Uble v okrese Snina, ktorá sa okrem spevu tradičných ľudových rusínskych piesní venovala zberateľskej činnosti a tiež autorskej tvorbe.

Jej najznámejšie piesne prídu zaspievať Natália Padová Petrašovská, Michaela Vasilenková a Mária Mamrillova. Na svoju rodáčku bude spomínať aj starostka obce Ubľa Nadežda Sirková či ďalší známi interpreti rusínskej ľudovej piesne. Ako sprievodná kapela bude účinkovať kapela FAJTA. Moderátorom bude Štefan Štec. Koncert sa uskutoční dnes, 8. júna o 17.00 h vo Veľkom štúdiu RTVS na Moyzesovej ulici 7 v Košiciach. Jeho záznam bude odvysielaný v nedeľu 12. júna o 20.00 h v Rádiu Regina.

Deň Rusínov oslavujú Rusíni na Slovensku 12. júna. Tento dátum vyhlásil za Deň Rusínov na Slovensku Svetový kongres Rusínov na pamiatku masových osláv Dní rusínskej kultúry, ktoré sa konali v roku 1933 v Prešove a počas ktorých bol odhalený pamätník veľkému rusínskemu buditeľovi Alexandrovi Duchnovičovi.

RTVS si Deň Rusínov pripomína vo svojom vysielaní pravidelne od roku 2015 mimoriadnym programom. Tento rok sa Deň Rusínov vo vysielaní začal už posledným májovým, tzv. Rusínskym víkendom. Počas neho okrem relácií zo Zlatého fondu boli v premiére odvysielané aj Beseda s NEV, v ktorej sa redaktor Dávid Palaščák zhováral o profesionálnom i amatérskom divadelníctve Rusínov s herečkou DJZ v Prešove Valériou Fürješovou a amatérskou divadelníčkou Máriou Roháčovou z Ňagova. V mimoriadnych Zvonoch nad krajinou sa Natália Hrebíková vybrala do obce Legnava na slovensko-poľských hraniciach, aby tam pátrala po legende o kláštore byzantského obradu, ktorý tu mal údajne stáť už v 10. storočí.

Pri príležitosti Dňa Rusínov sa uskutoční tiež verejná nahrávka relácie Beseda s NEV 17. júna v Múzeu moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach. S jeho riaditeľom Martinom Cubjakom sa bude redaktor Dávid Palaščák zhovárať nielen o histórii múzea. Záznam bude odvysielaný 13. júla o 19:00 na vlnách Rádia Regina.

Mária Čokynová sa narodila 20. apríla 1947 v Ubli, celý svoj život zasvätila rodnému kraju a rusínskym ľudovým tradíciám. Od detstva bola zaľúbená do pesničiek, tradícií svojho rusínskeho národa. Na prelome sedemdesiatych a osemdesiatych rokov 20. storočia stála pri zrode ženskej folklórnej skupiny Ubľanka, ktorá obišla celý rad podujatí, prehliadok a festivalov. Bola Laureátkou Makovickej struny, Laureátkou prehliadky Zemplín spieva, súťažnej prehliadky pod názvom Spevy môjho rodu a tiež laureátkou celoštátnej súťaže hudobného folklóru v Banskej Bystrici. Zomrela 27. apríla 2010 vo veku 63 rokov. Piesňový odkaz Márie Čokynovej tvorí zlatý fond rusínskeho interpretačného ľudového umenia, ktoré ovplyvnilo mnohých mladých spevákov ľudových piesní a obohatilo rusínsky folklórny kontext.

S 12. júnom, zvoleným Svetovým kongresom Rusínov za Deň Rusínov Slovenska, sa spájajú viaceré dôležité udalosti. V tento deň bol v roku 1848 v Prahe zavŕšený historicky prvý Slovanský zjazd všetkých Slovanov žijúcich v Rakúsko-Uhorskej monarchii, počas 1. ČSR sa v Prešove organizovali masové oslavy Dní rusínskej kultúry a v roku 1933 bol takisto v Prešove pred terajším Divadlom J. Záborského odhalený pamätník veľkému rusínskemu buditeľovi Alexandrovi Duchnovičovi.

Rádio Devín pripravilo pri príležitosti osláv 50. výročia svojho vysielania množstvo noviniek



Rádio Devín pripravilo pri príležitosti osláv 50. výročia 
 Rádio Devín a jeho plány - Rok slovenského divadla 2020
 
svojho vysielania množstvo noviniek

Rádio Devín je neoddeliteľnou súčasťou rozhlasových okruhov RTVS už od roku 1972, kedy 4. septembra odštartovalo svoje vysielanie ako programový okruh vtedajšieho československého rozhlasu. V rámci osláv 50. výročia svojej existencie pripravilo Rádio Devín v tomto roku niekoľko zaujímavých projektov prostredníctvom vizuálnej kampane, programovej podpory vo vysielaní či v rámci samotných osláv svojho výročia. Vizuálna kampaň 50. výročia Rádia Devín sa opiera aj o piatich ambasádorov, zástupcov druhov a žánrov umenia, medzi nimi napríklad aj spevák Peter Lipa, skladateľka Ľubica Čekovská či herec Robo Roth.

„Rádio Devín, slovami vtedajšieho riaditeľa Československého rozhlasu na Slovensku, Miloša Marka, malo priniesť na scénu interaktívnu spoluprácu s verejnosťou pri tvorbe kultúrnych hodnôt a kultiváciu más. Tento rozhlasový programový okruh v sebe nesie ideu bratstva národov ako aj bázu mierovej spolupráce medzi nimi. Rádio Devín je dodnes prvým a jediným rádiom na Slovensku, ktoré je profilovo zamerané výlučne na umenie a kultúru,“ približuje koncepciu Rádia Devín jeho intendantka Jana Orlická.

Rádio Devín dnes ponúka unikátnu programovú službu v podobe kultúrnej publicistiky, reflexií o súčasnom umení, originálnych literárno-dramatických žánrov, rozhlasových hier, dramatických pásiem, hudobných diel a žánrov nekomerčného typu.

„Rádio Devín je, svojim jasným ideovým poslaním a jedinečnou programovou štruktúrou, už 50 rokov kultúrnym majákom v rozhlasovom vysielaní na Slovensku. Som nesmierne rád, že za polstoročie si tento rozhlasový okruh vybudoval silnú poslucháčsku základňu a dokáže osloviť všetky generácie rozmanitosťou vysielania. Rádio Devín dokazuje, že aj napriek dlhej histórii v sebe stále skrýva potenciál osloviť nových poslucháčov a priniesť do rozhlasového éteru ešte viac kultúry a teším sa, že sa to deje práve pri takejto významnej príležitosti,“ hovorí generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník.

Jednou z mimoriadnych programových ponúk od začiatku narodeninového roka Rádia Devín je 50-dielny cyklus režiséra Jakuba Nvotu a Kamila Žišku - Devín ušami dejín. V ňom obaja reflektujú originálnym spôsobom históriu média, silné osobnosti slovenskej kultúry a umenia, ktoré ho tvorili ako aj osobitnú ponuku a poslanie Rádia Devín. Ponuku zo vzácneho archívu diel reprezentuje Čítanie na pokračovanie s Homérovou Iliadou v podaní Dušana Jamricha.

Letná vysielacia štruktúra Rádia Devín, s názvom „Na vlnách kultúry“ je rozdelená na dve línie.

Tím prúdového vysielania bude súčasťou štyroch festivalov organizovaných v spolupráci s platformou centier nezávislej kultúry Anténa. Táto vysielacia línia pod názvom KÚL – TÚR pokrýva festivaly:

Kvantum pod Topoľčianskym hradom, ktorý organizuje kreatívno-kultúrne centrum Pažite a Nástupište 1-12;

Slovenské alternatívne leto na hrade Bzovík, organizované centrom Bombura z Brezna v spolupráci s CNK Akropola a Záhrada CNK Banská Bystrica;

Festival súčasného divadla, tanca a performance Stanica Žilina – Zárečie;

ARTWIFE, multižánrový festival feministického umenia v centre Diera do sveta Liptovský Mikuláš .

Druhú líniu tvorí samotná programová štruktúra, ktorá bude vedená v líniách jazzu, divadla, vážnej hudby, literatúry a filmu s najvzácnejšími archívnymi ponukami za 50 rokov vysielania Rádia Devín.

Samotný slávnostný deň 4. septembra bude Rádio Devín oslavovať na medzinárodnej československej úrovni. V rovnaký deň, 4. septembra 1972, bolo totiž s rovnakým cieľom v Prahe zahájené vysielanie Rádia Vltava. Mimoriadnou medzinárodnou vysielacou štruktúrou a spoločným vysielaním si oba okruhy, Rádio Devín a Rádio Vltava, pripomenú svoju misiu jedinečnosti a súčasného poslania médií v oblasti kultúry a umenia. Pre poslucháčov a divákov je pripravený aj slávnostný galavečer venovaný jedinečnej a originálnej programovej ponuke Rádia Devín a výnimočným osobnostiam, ktoré tvorili a tvoria počas 50 rokov hodnoty a idey tohto programového okruhu.

25. septembra si na obrazovkách televíznej Dvojky budú môcť diváci v hodinovom dokumentárnom filme prejsť silnými bodmi histórie Rádia Devín a zároveň vidieť koncentráciu mimoriadnych osobností slovenského kultúrneho a umeleckého života, ktoré sa podieľali a podieľajú dodnes na vysielaní jediného rádia kultúry a umenia.

30. septembra odznie Slávnostný koncert Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu venovaný 50. výročiu Rádia Devín spojený s oceňovaním osobností, ktoré svojim mimoriadnym osobnostným vkladom a profesionálnou erudovanosťou pomohli tomuto rozhlasovému okruhu rozvíjať kultivovanosť slovenskej spoločnosti.

Oslavy 50. výročia Rádia Devín bude sprevádzať aj vizuálna kampaň, v ktorej sa tento rozhlasový okruh predstaví poslucháčom prostredníctvom moderných grafických prvkov loga. Nové logo 50. výročia Rádia Devín nadväzuje na architektonický odkaz obrátenej pyramídy Štefana Svetka, hradu Devín, korporátnu kultúru RTVS a jej hodnotového systému ako verejnoprávneho média, ako aj symbol vysielacieho signálu a celoživotný kontakt s poslucháčom.

Vizuálna kampaň 50. výročia Rádia Devín sa opiera aj o piatich ambasádorov, zástupcov druhov a žánrov umenia, ktorí budú sprevádzať poslucháčov a divákov ideami tejto programovej služby počas celého obdobia osláv. Na vlne jazzu to bude spevák Peter Lipa, na vlne filmu režisér Peter Kerekeš, na vlne vážnej hudby skladateľka Ľubica Čekovská, na vlne divadla herec Robert Roth a na vlne literatúry spisovateľka Verona Šikulová. Ambasádori budú pripomínať počas štyroch mesiacov výročie Rádia Devín nielen z rozhlasového éteru, ale aj a na televíznych obrazovkách okruhov RTVS.

7. 6. 2022

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Koncert k platinovému jubileu kráľovnej si na BBC pozrelo vyše 11 miliónov  ľudí - SME Minúta 

V priemere 11,2 milióna ľudí v Spojenom kráľovstve sledovalo na televíznej stanici BBC One sobotňajšie slávnostné podujatie venované 70. výročiu nástupu britskej kráľovnej Alžbety II. na trón.
Informovala o tom v nedeľu samotná BBC.
Na koncerte pred Buckinghamským palácom - panovníčkiným sídlom v Londýne - vystúpili hviezdy ako Diana Rossová, George Ezra, Queen+Adam Lambert, Rod Stewart, Hans Zimmer, Alicia Keysová, Nile Rodgers, Andrea Bocelli či Duran Duran.
Podujatie s účasťou kráľovskej rodiny v publiku prinieslo verejnoprávnej spoločnosti BBC najvyššiu sledovanosť v tomto roku. Maximálna úroveň bola 13,4 milióna divákov.
Na koncerte vystúpili s prejavmi aj princ Charles a princ William. Koncert sledovalo 22.000 držiteľov špeciálnych vstupeniek, pričom 10.000 z nich bolo poskytnutých verejnosti. Ďalšie desaťtisíce ľudí sa zhromaždili v blízkom okolí.
Sledovanosť sobotňajšieho večerného podujatia prekonala mnohé iné nedávne významné podujatia - májová Pesničková súťaž Eurovízie i kráľovnino vianočné posolstvo z vlaňajšieho decembra sledovalo na stanici BBC One priemerne 8,9 milióna divákov.
BBC ďalej uviedla, že na mediálnom trhu v Spojenom kráľovstve mala 74,3-percentný podiel. "Platinum Party at the Palace (oficiálny názov podujatia) bol na BBC One zatiaľ najsledovanejším programom roka," dodala verejnoprávna spoločnosť vo vyhlásení.
Koncert naživo vysielali tiež BBC Radio 2 a BBC iPlayer.
Kráľovná, ktorú v uplynulých mesiacoch trápia problémy s mobilitou, sa na podujatí nezúčastnila. Štvordňové oficiálne oslavy sa zavŕšia nedeľnými pouličnými sprievodmi v celej krajine.
Alžbeta II., ktorá v apríli oslávila svoje 96. narodeniny, je najdlhšie vládnucou britskou panovníčkou. Jej manžel, princ Philip, zomrel vlani ako 99-ročný, krátko pred dosiahnutím storočnice.

Vlajka Lotyšsko | Vlajky.EU 

Všetky televízne stanice so sídlom v Rusku budú mať v Lotyšsku zákaz vysielania v akejkoľvek podobe. V pondelok to oznámil lotyšský úrad pre reguláciu vysielania. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.
Rozhodnutie, ktoré vstúpi do platnosti vo štvrtok 9. júna, postihne približne 80 staníc prístupných v Lotyšsku cez operátorov určitých káblových televízií alebo streamovacích služieb.
"Televízne alebo rozhlasové kanály registrované v krajine, ktorá agresívne ohrozuje územnú celistvosť a nezávislosť inej krajiny, nemajú dovolené operovať v Lotyšsku," povedal pre AFP šéf Národnej rady pre elektronické masmédiá v tejto pobaltskej krajine.
Rozhodnutie bude platiť dovtedy, kým sa Ruska nestiahne z ukrajinského územia.
Lotyšský regulačný úrad od anektovania ukrajinského Krymského polostrova Ruskom v roku 2014 zakázal vysielanie viacerých veľkých ruských televíznych kanálov na území Lotyšska, pripomína AFP.
Tento úrad medzitým udelil licenciu na vysielanie ruskému nezávislému kanálu Dožď, ktorého pracovníci sa premiestnili do Lotyšska.



Zacharovová: Vie vôbec Západ s kým má tú česť? | TREND



Rusko v pondelok varovalo americké médiá, že ich pracovníkom môžu byť odobrané akreditácie a víza v prípade, ak Spojené štáty nezrušia opatrenia obmedzujúce ruských novinárov na území USA. TASR správu prevzala z agentúr AP a Reuters.
Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová na pondelkovom stretnutí s predstaviteľmi amerických médií upozornila na ťažkosti ruských novinárov v USA. Vzťahujú sa podľa nej na problémy s obnovovaním víz, zablokované bankové účty a údajné obťažovanie zo strany amerických spravodajských služieb.
Rusko zavedie podľa Zacharovovej proti USA "také isté opatrenia" v prípade, ak neobnovia práva ruským novinárom a médiám na svojom území.
Zacharovová neuviedla, kedy by Rusko mohlo začať takéto kroky uskutočňovať. Novinárske víza a akreditácie je však potrebné obnovovať každé tri mesiace, píše AP.
Ruská tlačová agentúra RIA Novosti oznámila, že na stretnutí na pôde rezortu diplomacie sa zúčastnili predstavitelia amerického denníka The Wall Street Journal, televíznej stanice CNN i tlačovej agentúry AP, píše Reuters.
Vzťahy medzi Západom a Ruskom sú v súčasnosti napäté pre inváziu Ruska na Ukrajine, ktorú Moskva označuje za špeciálnu operáciu, píše AP. Táto agentúra zároveň pripomína, že americkí poskytovatelia vysielania zo svojej ponuky odstránili ruskú televíziu RT (predtým Russia Today), zaviedli sankcie voči viacerým ruským štátnym televíznym staniciam a služba YouTube zablokovala množstvo ruských kanálov.
Mnohé zahraničné médiá zrušili alebo obmedzili svoje pôsobenie v Rusku po tom, ako Moskva v marci prijala zákon, ktorý umožňuje trest vo výške až 15 rokov väzenia za zverejnenie nepravdivých informácií o aktivitách ruskej armády a za výzvy na protiruské sankcie.


Statement by Ned Price, Spokesperson - U.S. Embassy in Tunisia

Spojené štáty obvinili v pondelok Rusko z pokusu o "zastrašovanie" amerických novinárov v Moskve po tom, čo si ich predvolalo ruské ministerstvo zahraničných vecí a pohrozilo im odvetnými opatreniami za americké sankcie. Informuje o tom agentúra AFP.
"Aby sme sa vyjadrili jasne, Kremeľ je zapojený v plnohodnotnom útoku na slobodu médií, na prístup k informáciám a k pravde," povedal hovorca amerického rezortu diplomacie Ned Price. Ako dodal, domnieva sa, že ide o "jasné a očividné úsilie zastrašiť nezávislých novinárov".
Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová koncom mája pohrozila vyhostením západných médií v prípade, že bude kanál YouTube pokračovať v blokovaní týždenných brífingov rezortu diplomacie v Moskve.
V piatok opätovne obvinila Washington, že sa "zameriava na represiu ruských médií v Spojených štátoch", cituje AFP.
"Robia všetko pre to, aby znemožnili ruským médiám ich prácu," povedala Zacharovová a zároveň pohrozila "ráznymi opatreniami".
Zástupcovia amerických médií boli podľa nej v pondelok "pozvaní" na ruské ministerstvo zahraničných vecí.
Moskva podľa Pricea takto reaguje na skutočnosť, že Spojené štáty pred mesiacom priradili na čierny zoznam tri ruské televízne stanice - Pervyj Kanal, Rossija 1 a NTV, a to v rámci medzinárodných sankcií v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu.
Moskvu zároveň obvinil z "falošnej rovnocennosti" pri porovnávaní nezávislých amerických novinárov so sankcionovanými ruskými médiami, ktoré označil za "propagandistické zbrane ruskej vlády".
Spojené štáty podľa Pricea pokračujú vo vydávaní víz kvalifikovaným ruským žurnalistom. "Nezrušili sme poverenia žiadneho ruského novinára pracujúceho v Spojených štátoch pre zahraničné tlačové stredisko," dodal.


Poslanca, ktorý hlasoval proti anexii Krymu, obvinili zo sprenevery |  Topky.sk

Ponuku nezávislých spravodajských kanálov a médií, ktoré sú určené pre publikum v Rusku, rozšíria od budúceho týždňa nové online noviny. V ukrajinskom Kyjeve ich bude pripravovať redakcia spravodajského webu Februárové ráno (Utro fevraľa). Informoval o tom britský denník The Guardian.
Za projektom stojí bývalý poslanec ruskej Štátnej dumy Iľja Ponomariov, ktorý v roku 2014 ako jediný v parlamente hlasoval proti anexii Krymského polostrova Ruskom.
Na základe kontroverzného zákona o odvolaní poslancov, prijatého v roku 2016, bol za to vylúčený z Dumy a počas cesty do USA mu bol zakázaný opätovný vstup do vlasti. Ponomariov žije v Kyjeve a v roku 2019 sa stal ukrajinským občanom.
Ako v utorok napísal The Guardian, youtubový kanál s názvom Februárové ráno má "ambiciózny a zdanlivo nemožný cieľ: zvrhnúť (ruského prezidenta) Vladimira Putina".
Na rozdiel od iných médií pôsobiacich na Ukrajine je zameraný výlučne na publikum žijúce v Rusku. Jeho 70-členný tím tvoria Ukrajinci a Rusi. Niektorí z nich pracujú aj v ruských mestách a tvoria akúsi tajnú sieť spolupracovníkov. Ich programy sa objavujú na sieťach Telegram, YouTube a Facebook.
Ponomariov v rozhovore pre britský denník uviedol, že hľadá západné zdroje financovania pre svoj kanál. Tvrdí však, že Londýn a Washington sa obávajú podporovať "zmenu režimu" v Rusku, hoci si to v súkromí želajú.
Ponomariov pripustil, že bude ťažké presvedčiť Rusov ovplyvnených rokmi štátnej propagandy v televízii, aby sa obrátili proti svojej vláde. Podľa jeho názoru nateraz existujú dve skupiny, ktoré vy mohli byť nositeľmi zmeny.
Jednou z nich sú mladší mestskí liberáli a podporovatelia uväzneného opozičného lídra Alexeja Navaľného. Mnohí z nich nedávno emigrovali. Druhú skupinu tvorí frustrovaná ruská robotnícka trieda, ktorá má "plné zuby" korupcie a zlého vládnutia.
Títo často ľavicovo orientovaní a zväčša neorganizovaní ľudia, ktorí po vypuknutí vojny na Ukrajine neutiekli do zahraničia, sú podľa Ponomariova náchylnejší na akty občianskej neposlušnosti.
Dodal, že od februára takíto aktivisti podpálili v Rusku niekoľko náborových centier, ktorých úlohou bolo získať a posielať vojakov na Ukrajinu.
Takíto mladí rebeli, ktorí v malých skupinkách "kujú pikle" proti ruskému vedeniu, sa podľa Ponomariova podobajú revolucionárom spred viac ako sto rokov. Tí bojovali za zvrhnutie cára a pridelenie pôdy roľníkom. Vo februári 1917 sa im podarilo zosadiť vládu - revolúciu im však "ukradli" boľševici a Lenin a chopili sa moci, vysvetlil Ponomariov.
"Elity v Rusku sú nespokojné. Ale ešte nie sú dostatočne vystrašené," povedal Ponomariov. "Potrebujú vidieť ducha roku 1917," vysvetlil.
The Guardian pripomenul, že ruská opozícia je známa svojimi vnútornými spormi. Aj Ponomariov sa o Navaľnom vyjadruje kriticky. Označuje ho síce za spojenca v boji za zosadenie Putina, ale tvrdí, že Navaľného panovačné sklony z neho robia človeka nevhodného na funkciu prezidenta.
Ponomariovovou víziou je decentralizované Rusko, kde miestne komunity prijímajú vlastné rozhodnutia, napísal The Guardian.


Hände weg von de.indymedia! | Untergrund-Blättle



Nemecká vnútroštátna tajná služba označila internetovú platformu de.Indymedia za ľavicovo-extrémistickú. Uvádza sa to vo výročnej správe Spolkového úradu na ochranu ústavy (BfV) za rok 2021, ktorá bola zverejnená v utorok v Berlíne. TASR prevzala správu z agentúry DPA.
BfV so sídlom v Kolíne nad Rýnom už zhruba pred dvoma rokmi označil uvedenú webstránku za podozrivý prípad ľavicového extrémizmu. Ako dôvod vtedy okrem iného uviedol, že po potýčkach medzi anarchistami a políciou vo východonemeckom meste Lipsko sa na tomto webe objavili príspevky ospravedlňujúce násilie.
Z tejto platformy navyše neboli odstránené viaceré priznania k spáchaniu extrémistických zločinov, ktoré podľa BfV "jednoznačne odhaľujú (jej) protiústavné smerovanie".
V správe BfV sa tiež píše, že počet ľavicových i pravicových extrémistov sa v Nemecku vlani mierne zvýšil. U osôb krajne pravicového spektra ide o nárast o 1,8 percenta na dovedna 33.900 osôb a u ľavicovo orientovaných extrémistoch o nárast 1,2 percenta na celkovo 34.700 osôb.
Mierny medziročný pokles o zhruba 1,5 percenta na 28.290 osôb zistil BfV jedine v prípade islamistov, avšak aj v tejto oblasti stále pretrvávajú obavy. Týka sa to najmä osamelých páchateľov s džihádistickými motívmi a malých skupín.
BfV vlani po prvý raz monitoroval aj nemecké hnutie Querdenken (Nekonvenčné myslenie) založené v apríli 2021. Jeho členmi sú popierači covidu, krajne pravicoví aktivisti a odporcovia očkovania proti koronavírusu. Toto hnutie je zahrnuté v správe v novej kategórii "delegitimizácia štátu, ktorá je nepriateľská voči demokracii a/alebo ohrozuje bezpečnosť".
Dôvodom takéhoto zaradenia je, že toto hnutie nie je možné priradiť k pravicovému či ľavicovému extrémizmu ani k islamizmu. BfV do zmienenej kategórie zahŕňa skupiny a jednotlivcov šíriacich konšpiračné teórie, ako aj tých, čo spochybňujú alebo rovno odmietajú demokratický štátny systém.
Hnutie Querdenken organizovalo počas pandémie demonštrácie voči opatreniam nemeckej vlády a spolkových krajín, na ktorých sa zúčastnili tisíce ľudí, pričom mnohí z nich sa neriadili platnými hygienickými predpismi.

 

Copyright  © TASR 2022

 

Five journalists killed in first month of fighting in Ukraine | RSF

Od začiatku vojny na Ukrajine zabili 32 novinárov. Uviedol to podpredseda ukrajinského parlamentu Oleksandr Kornijenko pri príležitosti Dňa novinárov, ktorý si 6. júna pripomínajú na Ukrajine. „Vážime si pamiatku zosnulých. (Prajeme) Odvahu a silu všetkým, ktorí bránia Ukrajinu na informačnom fronte. Vďaka za vašu prácu,“ uviedol podľa televízie Sky News Kornijenko na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter.
K predstaviteľom chváliacim prácu novinárov počas vojny sa pridal napríklad aj starosta Mykolajiva Oleksandr Senkevyč, informuje denník The Guardian. „V mierových časoch by som vám chcel zaželať zaujímavé texty, bystré postavy a senzačné vyšetrovania – všetko, čo je vo vašej profesii vysoko cenené. Ale dnes ste sa všetci museli stať vojenskými spravodajcami. S ohrozením života každý deň udržiavate váš informačný front a hovoríte pravdu o situácii v krajine, dôsledkoch zákerného nepriateľského ostreľovania a hrdinstve Ukrajincov. Ukazujete príbehy našich silných bojovníkov, nebojácnych lekárov a neúnavných dobrovoľníkov. Každému z vás patrí úprimná vďaka. Prajem vám pevné zdravie a neochvejnú vieru v naše víťazstvo, “ vyjadril sa.


Google

Austrálsky súd v pondelok prikázal spoločnosti Google zaplatiť 715-tisíc austrálskych dolárov ako odškodné za ohováranie v dvoch videách zverejnených prostredníctvom služby YouTube. Spoločnosť Google a komika Jordana Shanksa na federálnom austrálskom súde zažaloval bývalý vicepremiér štátu Nový Južný Wales John Barilaro.
Sudca Steven Rares dospel k záveru, že Barilaro bol „terčom neúprosnej, rasistickej, zneužívajúcej a ohováračskej kampane realizovanej na platforme YouTube," ktorú vlastní spoločnosť Google. Barilaro novinárom pred budovou súdu v Sydney povedal, že sa cíti rozsudkom „rehabilitovaný".
Firma Google hneď neodpovedala na žiadosť, aby rozhodnutie súdu komentovala. Spoločnosť sa vzdala všetkej obrany proti žalobe zo strany Barilara a pojednávanie sa sústredilo len na výšku odškodného, ktoré Google zaplatí.

Elon Musk už nevie, čo od dobroty: Najprv rozdával výpovede a teraz... |  Nový Čas 

Podnikateľ Elon Musk sa vyhráža, že odstúpi od dohody odkúpiť Twitter za 44 miliárd dolárov. Spoločnosť, ktorá prevádzkuje rovnomennú sociálnu a mikroblogovaciu sieť obviňuje, že mu odmietajú vydať informácie o spamových účtoch.
Právni zástupcovia generálneho riaditeľa spoločností Tesla a SpaceX hrozby formulovali v liste Twitteru datovanom v pondelok, ktorý spoločnosť zaradila do evidencie americkej Komisie pre cenné papiere a burzy.
Akcie Twitteru v pondelok po otvorení obchodovania klesli o viac ako päť percent.
Musk podľa listu od 9. mája, čo bolo asi mesiac od jeho ponuky na odkúpenie firmy, opakovane žiadal o tieto informácie, aby dokázal zhodnotiť, koľko z 229 miliónov účtov na sieti je falošných. Právnici pritom tvrdia, že Twitter ponúka len poskytnutie detailov o svojich testovacích metódach, no Musk žiada dáta, aby si mohol urobiť vlastnú analýzu, pretože metodológiu Twitteru považuje za laxnú. Na základe najnovšej komunikácie je preto Musk podľa právnikov presvedčený, že spoločnosť porušuje jeho právo na informácie vyplývajúce z aprílovej dohody a vyhradzuje si všetky s tým súvisiace práva, teda aj právo odstúpiť od dohody.
Generálny riaditeľ Twitteru Parag Agrawal uviedol, že spoločnosť dlhodobo odhaduje počet falošných účtov na necelých 5 %, pričom odhady počtu botov pravidelne odovzdáva aj Komisii pre cenné papiere a burzy s tým, že upozorňuje, že ich odhady môžu byť príliš nízke.
Podľa expertov Musk nemôže dohodu jednostranne pozastaviť, i keď to mu zatiaľ nezabránilo v tom, aby sa správal akoby mohol. Ak od nej odstúpi, mohla by mu z toho vyplynúť povinnosť uhradiť miliardové odstupné.
Na základe dohody môže podľa agentúry AP Musk odstúpiť od dohody v prípade „zlých materiálnych vplyvov“ spôsobených spoločnosťou. To dohoda definuje ako zmenu, ktorá negatívne ovplyvní obchodné alebo finančné pomery Twitteru.

Family of British journalist missing in Amazon urges action - BBC News 

V odľahlej oblasti brazílskej Amazónie zmizli britský novinár a miestny expert na záležitosti pôvodných obyvateľov. V pondelok to oznámila organizácia zastupujúca pôvodných obyvateľov s tým, že v oblasti sa vyskytli násilné konflikty medzi rybármi, pytliakmi a vládnymi agentmi.
Doma Phillipsa, ktorý bol pravidelným prispievateľom novín Guardian, a Bruna Araúja Pereiru naposledy videli v nedeľu o siedmej ráno v komunite Sao Rafael, informovala organizácia Univaja združujúca pôvodných obyvateľov z Vale do Javari, kde Pereira pôsobil ako poradca. Dvojica sa podľa dostupných informácií vracala loďou z Vale do Javari a smerovala do mesta Atalaia do Norte, no tam nedorazila.
Pereira podľa Univajy čelil neustálym vyhrážkam od ilegálnych rybárov a pytliakov a bol zvyknutý nosiť so sebou zbraň. Počas súčasnej reportážnej cesty podľa agentúry dostávali vyhrážky obaja.
Phillips v súčasnosti píše knihu o ochrane Amazónie, na ktorú získal ročný grant od nadácie Alicie Patterson. Prispieval aj do novín Washington Post a New York Times.
Brazílsky úrad federálneho prokurátora v stanovisku uviedol, že začali vyšetrovanie a zmobilizovali Federálnu políciu, políciu štátu Amazonas, národnú gardu i námorníctvo. Posledné menované by malo koordinovať pátraciu akciu. Námorníctvo podľa oficiálneho vyhlásenia vyslalo pátrací a záchranný tím.

©2022, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.