28. 4. 2023

RTVS získala ocenenie Panta Rhei Awards 2022 za knihu Pečie celé Slovensko

 RTVS získala ocenenie Panta Rhei Awards 2022

Kniha Pečie celé Slovensko a dalšie na Bibliotéke 2022

 za knihu Pečie celé Slovensko

vydavateľstvo Media RTVS získalo cenu v kategórii Životný štýl – kniha roka 2022 v ankete vydavateľstva Panta Rhei. RTVS bodovala knihou Pečie celé Slovensko.

„Chcem poďakovať všetkým fanúšikom šou pečie celé Slovensko, ktorí ocenili pekárske a cukrárske inšpirácie, ktoré poznali z televíznych obrazoviek aj v knižnej podobe. Veľmi ma teší, že RTVS inšpiruje svojich divákov a poslucháčov prostredníctvom kníh a hudobných nahrávok, ktoré sa medzi nich dostávajú vďaka vydavateľstvu Media RTVS,“ vyjadril sa generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj.

V knihe Pečie celé Slovensko nájdete pekárske inšpirácie na bábovky, torty, makrónky a tartaletky, ale aj slané pečivo, quiche, domáci chlieb či mrkvové dezerty. Vyskúšať si môžete tiež torty so želatínou, tvarované ovocie, cheescakes aj pečené nanuky. Prekvapte svojich blízkych kuchárskym majstrovstvom, inšpirujte sa alebo si vyskúšajte upiecť niečo, čo ste ešte nepiekli. Pekárska kniha Pečie celé Slovensko je dostupná v e-shope RTVS.

Najpočúvanejším rádiom je Expres

Najpočúvanejším rádiom je Expres


 

Najpočúvanejším rádiom na Slovensku je stále Rádio Expres, pustilo si ho 32,9 percenta poslucháčov. Za ním nasleduje Rádio Slovensko s 23,2 percenta. Vyplýva to z výsledkov prieskumu počúvanosti Radioprojekt, ktorý realizuje spoločnosť Median SK. TASR ich poskytla zástupkyňa spoločnosti Linda Kleinertová.
Tretím najpočúvanejším je Fun rádio s 22,1-percentnou podporou poslucháčov. K počúvaniu Rádia Europa 2 ako štvrtej najpočúvanejšej rozhlasovej stanice v aktuálnej vlne prieskumu sa prihlásilo 17,8 percenta respondentov. Rádio Vlna má počúvanosť 17,6 percenta a Rádio Melody 13,7 percenta. Nasleduje Rádio Regina, ktoré si naladilo 9,8 percenta poslucháčov.
Najväčší podiel na trhu patrí Rádiu Expres s 22 percentami, nasleduje Rádio Slovensko s hodnotou 18,9 percenta, Fun rádio dosiahlo 13,3 opäť percenta. Rádio Európa 2 má 11,4 percenta a Rádio Vlna 9,4 percenta. Rádiu Melody namerali 7,6 percenta a Rádiu Regina podiel opätovne 5,2 percenta. Ostatným rozhlasovým staniciam patrí 12-percentný podiel na trhu.
Celková počúvanosť rádií v parametri "počúval posledný týždeň" predstavuje 84,7 percenta, čo je 3.768.000 poslucháčov vo veku 14 až 79 rokov. Každý deň počúva rádio takmer 2,3 milióna ľudí (51,2 percenta populácie). V priemere každý občan SR počúva denne rádio viac ako hodinu a 30 minút. Každý poslucháč počúva rádio priemerne takmer tri hodiny.
Spoločnosť Median SK realizuje kontinuálny prieskum Radioprojekt od apríla 2009. Zverejnené výsledky zbierali od 9. januára do 2. apríla 2023. Prieskum realizovali na vzorke 3153 respondentov, občanov SR vo veku 14 až 79 rokov.

Zdroj: TASR

Zomrel Ivan Vyskočil

Zomrel Ivan Vyskočil  

 Vlivná osobnost českého divadla Ivan Vyskočil slaví 90 let - Aktuálně.cz

Vo veku 94 rokov dnes zomrel dramatik, herec, spisovateľ a pedagóg Ivan Vyskočil. Na facebooku to oznámil prorektor Divadelnej fakulty Akadémie múzických umení (DAMU) v Prahe Jan Hančil. Vyskočil patril k najosobitejším postavám českej kultúry a zásadným osobnostiam českého povojnového divadla. Spoločne s Jiřím Suchým a ďalšími rozbiehal v roku 1958 legendárny text-appealy v pražskej Redute. Tento pojem vymyslel a preslávil. Bol tiež spoluzakladateľom Divadla Na zábradlí, v ktorom pôsobil ako herec, dramatik, režisér a umelecký šéf. V čase normalizácie spadol Vyskočil v nemilosť, prišiel zákaz publikovania aj spolupráce so zahraničím. Bol nútený opustiť Redutu aj Nedivadlo, ktoré tiež založil. Spolu so svojimi divadelnými partnermi potom kočoval po malých scénach v celej republike. Okrem toho vyučoval v ľudovej škole umenia. Pri pedagogickej činnosti zostal aj po páde komunizmu, keď pôsobil na DAMU.

Zdroj: ČTK 

3. ročník Festivalu rozhlasovej hry sa skončil ocenením víťazov v troch kategóriách

3. ročník Festivalu rozhlasovej hry sa skončil
 Festival rozhlasovej hry otvorí svoje brány v utorok 25. apríla | Správy |  Radia.sk - slovenský éter online
 
 ocenením víťazov v troch kategóriách



RTVS a Trnavský samosprávny kraj usporiadali v termíne 25. až 27. apríla už tretí ročník Festivalu rozhlasovej hry 2023. Slávnostné finále sa konalo vo štvrtok, 27. apríla, v Zrkadlovej sále Divadla Jána Palárika v Trnave. Jeho súčasťou bolo vyhodnotenie prihlásených rozhlasových hier. Naživo ho mohli počúvať poslucháči Rádia Devín.


Cieľom festivalu je ohodnotiť najlepších tvorcov a realizátorov rozhlasových hier a posilniť záujem poslucháčov o „kráľovnú rozhlasových žánrov“, rozhlasovú hru. Do súťaže sa v treťom ročníku zapojilo 32 titulov v troch kategóriách - nad 45 minút, do 45 minút a Fórum mladých autorov. Ich kvalitu posúdila odborná porota v zložení:

- Zora Hudíková, mediologička Fakulty masmediálnej komunikácie Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave ;

- Fero Király, autor, interprét a pedagóg s presahom do performance a soundart ;

- Patrik Lančarič, režisér ;

- Martina Vannayová, scenáristka a dramaturgička ;

- predsedníčkou poroty bola Lucia Mihálová, riaditeľka umeleckého úseku Divadla Jána Palárika v Trnave.

Hlavným partnerom festivalu bolo aj v tomto roku Rádio Devín ako rozhlasová programová služba RTVS s najrozsiahlejším priestorom pre rozhlasovú dramatickú tvorbu a unikátnym zacielením na premiérovú produkciu v literárno-dramatickom segmente. Festival podporili všetky rozhlasové i televízne programové služby Rozhlasu a televízie Slovenska.

V kategórii rozhlasových hier nad 45 minút sa víťaznou stala rozhlasová hra Ivice Ruttkayovej Extrém. Zachytáva ženu, traumatizovanú domácim násilím, uprostred vzťahovej krízy. Na jej pozadí ponúka autorka závažnú sondu do súčasnej spoločnosti. Sonda do života ženy sa odohráva v kontexte života ľudí z ulice. Autorka s nimi urobila množstvo rozhovorov, ktorých útržky sa objavujú aj v rozhlasovej hre. Vďaka týmto osobným výpovediam ponúka hra aj závažnú sondu do súčasnej spoločnosti a jej hodnôt ako domov, rodina, solidarita so slabšími. „V prípade hry Ivice Ruttkayovej - Extrém, bolo rozhodnutie poroty úplne jednohlasné. Hra samotná i jej invenčná realizácia vynikajú vo všetkých zložkách, ktoré tvoria rozhlasovú hru. Extrém je príkladom toho, ako aktuálne a moderne môže rozhlasová dramatická tvorba reflektovať našu súčasnosť,“ povedal porotca Patrik Lančarič.

Ako najlepší individuálny umelecký výkon v kategórii rozhlasových hier nad 45 minút odborná porota ocenila herečku Alenu Pajtinkovú za hru Ivice Ruttkayovej Extrém. Z vyjadrenia porotkyne Zory Hudíkovej vyplýva, že „porota ocenila, akým spôsobom a s akou presnosťou sa podarilo herečke Alene Pajtinkovej vystihnúť prežívanie a rozpoloženie ženy v rôznych situáciách, ktoré počas svojej cesty na bezdomoveckú lavičku zažívala, ako aj jej citlivé a presvedčivé odlíšenie jednotlivých polôh. Zároveň vyzdvihla jej významný prínos k silnému emocionálnemu zážitku, ktorý svojím interpretačným výkonom u poslucháča vyvolala, čím významne prispela k vnímaniu a vyzneniu tejto hry ako citlivej a dôležitej témy v našej spoločnosti“

V kategórii rozhlasových hier do 45 minút zvíťazila dramatizácia prózy Františka Švantnera List na rozlúčku autorky Gabriely Alexovej. Novela List, ktorá je predlohou tejto rozhlasovej hry, vyšla v zbierke noviel Dáma a patrí do poslednej, existenciálnej, fázy tvorby Františka Švantnera, ktorú bezprostredne ovplyvnila 2. svetová vojna. Autorka rada skúma mužsko-ženské vzťahy, zvlášť ju zaujímajú ich patologické formy. Emočné a psychické násilie je na rozdiel od fyzického násilia vo svojich prejavoch omnoho subtílnejšie, no o nič menej devastačné. V rozhlasovej interpretácii postavy Júlie, ktorej subjektivita rozprávania a prežívania je ešte posilnená jej vnútorným alter egom (postavu Júlie stvárnili dve herečky) sa ukazuje, že trauma postáv je omnoho hlbšia, v skutočnosti bola nevyhnutným vyústením predchádzajúcich udalostí a ich vzťahu, zatiaľ čo vojna bola len ich katalyzátorom. Ako uvádza Martina Vannayová, „porota oceňuje originálnu a citlivú interpretáciu klasického diela - novely List od Františka Švantnera. Autorka Gabika Alexová vytvorila adaptáciu, ktorá presahuje historický rámec predlohy a zdôrazňuje v dnešnej dobe, žiaľ, stále aktuálne existenciálne témy - násilie a tyraniu v privátnom aj spoločenskom živote (psychicky týraná žena, vojna). Rozhlasová hra je zaujímavá aj svojou formou, predovšetkým hereckými výkonmi ženských postáv a emocionálne pôsobiacim spracovaním.”

V súvislosti s originálnym prístupom k rozhlasovému médiu v kategórii rozhlasových hier do 45 minút si odniesla Cenu za zvuk a tvorivú zvukovú prácu v hre Davida Vyhnánka a Markéty Bockovej z cyklu Naša zabudnutá klasika Masaryk a Slováci zvuková majsterka Ľubica Olšovská. Ako uvádza porotca Fero Király, najmä preto, lebo „jej prístup k audiomateriálu nás pozýva premýšľať za horizont slova a pojmov“.

Víťazným titulom kategórie Fórum mladých autorov sa stala rozhlasová hra Ivany Kováčikovej Malá dáma. Predsedníčka poroty Lucia Mihálová ocenila, že víťazná hra „nám dovolila nahliadnuť do vnútra dievčaťa, ktoré sa snaží vysporiadať s traumou z minulosti. Ivana Kováčiková hru skomponovala ako rozhovor staršieho „ja“, ktoré sa snaží nájsť počiatky svojich problémov a mladšieho „ja“, ktoré sa stále snaží traumatickú udalosť zneužitia popierať, vytesňovať, zľahčovať a prekrúcať. Na dialógu minulého a súčasného vidíme nielen originálne vykreslené „obranné mechanizmy“, ale najmä odhodlanie a vnútornú odvahu dievčaťa vysporiadať sa s minulosťou, ktorá rozleptáva všetky vzťahy prítomnosti.“

Cenu za originálny prístup k rozhlasovému médiu v kategórii Fórum mladých autorov odborná porota prisúdila Petrovi Pavlacovi a Dušanovi Kozákovi za supervíziu cyklu Fórum mladých autorov. Martina Vannayová potvrdila, že sa hodnotitelia „jednohlasne zhodli na tom, že je potrebné vyzdvihnúť dôležitosť programovej línie Fórum mladých autorov a oceniť pedagogický rozmer celého projektu, ktorý vedú dramaturg Peter Pavlac a zvukový majster Dušan Kozák. Fórum mladých autorov je jedinečnou platformou pre študentov a začínajúcich umelcov, ktorí majú príležitosť v praxi rozvíjať svoje talenty vo všetkých zložkách rozhlasového diela, podporuje záujem mladej generácie tvorcov o tento rozhlasový žáner a inovatívne tvorivé prístupy."

Slovenské literárne centrum udelilo cenu za dramatizáciu diela slovenského spisovateľa do rozhlasovej podoby Karolovi Horváthovi za scenár rozhlasovej hry Reštavrácia podľa prózy Jána Kalinčiaka. Ide o ikonický príbeh zo slovenskej reality, kde na pozadí volieb kandidátov a ich voličov viac zaujímajú plné bruchá ako politické ideály či stav spoločnosti. Odvíja sa v nej príbeh lásky mladých, Anny Bešeňovskej a Štefana Levického. Jeho budúcnosť však tiež dosť závisí od výsledku volieb. Autor a režisér vtiahol poslucháča do sveta, v ktorom sa „hoaxy šírili chôdzou a následným klebetením a ak ste chceli niekoho lajknúť, museli ste mu zakričať: „Vivat!“

Predsedníčka poroty Lucia Mihálová skonštatovala, že „tretí ročník Festivalu rozhlasovej hry priniesol viacero výborných správ. Popri precíznych spracovaniach svetovej a slovenskej klasiky, ktoré už tradične dosahujú vysokú úroveň, sa objavili nesmierne živé a sugestívne pôvodné hry súčasných autorov.“

Okrem verejných počúvaní súťažných hier sa počas trojdňového festivalu konali odborné semináre, workshopy, besedy s autormi, koncerty a diskusné programy. Živé vysielania realizovali Rádio Devín, Rádio Slovensko, Rádio Regina Západ a televízna Dvojka. Podľa Zuzany Belkovej, intendantky Rádia Devín a riaditeľky festivalového výboru, organizátori „vytvorili priestor na hodnotné stretnutia tvorcov s odborníkmi aj poslucháčskou verejnosťou. S aktuálnou, ale aj možnou budúcou, napríklad z radov mladých ľudí. Definovali sme aktuálny stav rozhlasovej hry na Slovensku, premýšľali o fenoméne „Ear catcher" rozhlasovej hry - ako poslucháča chytiť a nepustiť, o autorsko - režijnom potenciáli aktuálnych slovenských rozhlasových hier, prienikoch rozhlasovej hry do podcastovej tvorby, ale aj o jednoduchej, a predsa zásadnej otázke, či je rozhlasová hra stále „v hre". Najmä na základe elektrizujúcej energie početných debát na festivale sme presvedčení o kladnej odpovedi.“

Rozhlasová hra ako žáner rozhlasového vysielania má nezastupiteľné postavenie, ako na úrovni tvorcov, tak na úrovni poslucháčov. Je dôležité zaoberať sa ňou, venovať jej pozornosť a hodnotiť je úroveň, čím sa hodnotí aj úroveň celého rozhlasového vysielania. Festival rozhlasovej hry je zároveň oslavou a vyjadrením rešpektu k tomuto jedinečnému žánru.

Generálnym riaditeľom SFÚ sa opätovne stal Peter Dubecký

Generálnym riaditeľom SFÚ sa 
Kontrakt na rok 2022 medzi MK SR a Slovenským filmovým ústavom
 Slovenský filmový ústav | O nás | Organizačná štruktúra | Generálny  riaditeľ SFÚ
opätovne stal Peter Dubecký

Generálnym riaditeľom Slovenského filmového ústavu (SFÚ) sa opätovne stal Peter Dubecký. Výberové konanie sa uskutočnilo 27. apríla. TASR o tom informovala tlačová tajomníčka SFÚ Simona Nôtová.
Výberové konanie a voľba generálneho riaditeľa SFÚ na funkčné obdobie päť rokov sa uskutočnili na základe verejného vypočutia a predloženého projektu riadenia SFÚ. Do výberového konania sa prihlásil jeden kandidát, ktorého vypočula Rada SFÚ, menovaná ministerkou kultúry v zložení predseda Ondrej Šulaj, podpredsedníčka Marta Franková a členovia Oľga Davalová, Dušan Dušek a Peter Maráky. Funkčné obdobie staronového generálneho riaditeľa začne plynúť od 2. júna.
Rada SFÚ zvolila Dubeckého jednomyseľne v tajnom hlasovaní. Do výberového konania sa prihlásil s projektom riadenia a rozvoja SFÚ Obnova – kontinuita – rozvoj. Za hlavné úlohy nasledujúceho obdobia považuje obnovu chodu pracovísk zasiahnutých požiarom v digitalizačnom pracovisku SFÚ v priestoroch Kina Lumiére, zachovanie kontinuity vo všetkých oblastiach pôsobenia ústavu, rozvoj a zvyšovanie kvality realizovaných činností a zabezpečenie strategických priorít.
Strategickou prioritou SFÚ je podľa Dubeckého kontinuálne pokračovanie digitalizácie audiovizuálneho dedičstva SR, ktorej nevyhnutným predpokladom je projekt jeho systematickej obnovy. Digitalizáciu považuje za významný krok smerom k sprístupňovaniu a prezentácii audiovizuálneho dedičstva na Slovensku aj v zahraničí. V súlade so Stratégiou kultúry a kreatívneho priemyslu do roku 2030 chce Dubecký naďalej profilovať SFÚ ako modernú, dobre spravovanú, rešpektovanú a zodpovednú inštitúciu s transparentným hospodárením.
Peter Dubecký je držiteľom viacerých ocenení. Zlatú medailu AMU získal za dlhoročné zásluhy o česko-slovenskú vzájomnosť v oblasti kinematografie, Cenu Kristián za dlhodobú propagáciu českej kinematografie a rozvoj česko-slovenských kinematografických vzťahov. Je tiež držiteľom výročnej ceny Asociácie slovenských filmových klubov za prínos kinematografii a klubovému hnutiu a v januári 2013 bol za svoje aktivity nominovaný na Cenu Krištáľové krídlo. Pôsobí aj vo viacerých profesijných organizáciách. Napríklad je členom prezídia Slovenskej filmovej a televíznej akadémie a viceprezidentom Slovenskej asociácie producentov v audiovízii. Dubecký je aj prezidentom MFF Febiofest Bratislava a členom medzinárodných porôt na viacerých domácich a zahraničných filmových festivaloch.




Zdroj: TASR

VÝROKY TÝŽDŇA

 VÝROKY TÝŽDŇA

 



„Británia bola a vždy bude naším večným nepriateľom, prinajmenšom dovtedy,kým ich arogantný a mizerne vlhký ostrov nezmetie do temných hlbín mora vlna vytvorená najmodernejším ruským zbraňovým systémom.“
Dmitrij Medvedev

 

“Včera u Dibákovej Pellegrini, zajtra u Jančkárovej Pellegrini a pozajtra u Dírera Pellegrini. Len pripomínam, že minulý víkend mal Smer v debatách iba jedného zástupcu a víkend pred Veľkou nocou žiadneho. Snažia sa Smer vylúčiť, ako len môžu. Naše tlačovky na TA3 prerušujú, kým trojpercentný Heger môže tárať, čo mu hrdlo ráči,” A k Matovičovi posadia ťuťmáka Šimečku, ktorého by rétoricky premohla aj moja korytnačka, ktorú som mal ako dieťa. Volal som ju Silly. A aj ona bola výrečnejšia ako Michal. Ale všimnite si – všade na vás vyskakuje Hlas, SaS a PS. Na STV, na TA3, na Markíze aj na JOJke. Niekto veľmi túži, aby liberálny triptych zvíťazil vo voľbách.Tri roky tu budovali liberálnu totalitu a dnes strašia Smerom, ktorý nikdy nikomu na slobodu nesiahol. A demokraciu vždy bránil. Ale čo čakať od Šeligu – politická skapacina zobrala pod pazuchu svoju Jaňulu a šup k ďalším skapacinám na čele s Hegerom… Nuly. Médiá nás chcú zničiť. Nemajú šancu.“
Ľuboš Blaha

 

"Verím, že návrh sa prerokuje, hoci nebude predložený v súlade s rokovacím poriadkom."
Igor Matovič

RTVS prinesie na televízne obrazovky MS pretekov na plochej dráhe - Speedway GP so slovenským jazdcom


RTVS prinesie na televízne obrazovky MS pretekov na plochej 

SGP - FIM Speedway
 
dráhe - Speedway GP so slovenským jazdcom


RTVS získala vysielacie práva tohtoročných Majstrovstiev sveta pretekov motocyklov na plochej dráhe Speedway GP 2023. Na základe dohody RTVS s globálnym promotérom FIM Speedway Discovery Sports Events (divízia manažmentu podujatí vlastnená spoločnosťou Warner Bros. Discovery) odvysiela verejnoprávny vysielateľna televíznom okruhu :Šport naživo všetkých 10 tohtoročných kôl Speedway GP. Horúcim želiezkom v ohni v súboji o titul majstra sveta je tento rok slovenský motocyklový plochodrážnik Martin Vaculík.



„Vysielanie Speedway GP v RTVS je skvelou správou pre slovenských fanúšikov aj pre mňa. Je to skvelý spôsob ako predstaviť tento šport čo najväčšiemu počtu ľudí. Veľmi sa teším z toho, že na :Športe budú môcť diváci sledovať všetky preteky v hlavnom vysielacom čase a cez víkend. Je to najlepšia propagácia pre plochú dráhu, akú môžeme mať,“ vyjadril sa favorit na titul šampióna Martin Vaculík. „Najlepšiu propagáciu môžem pre tento šport urobiť prostredníctvom svojich výsledkov. V seriáli Speedway GP sa budem chcieť ukázať v čo najlepšom svetle. Nepociťujem žiadny tlak, som len šťastný, pretože tieto preteky bude môcť sledovať moja rodina, priatelia a všetci moji najbližší, ale aj všetci športoví fanúšikovia na Slovensku. Veľmi dúfam v dobré výsledky a verím, že vďaka dobrým výsledkom si nájdeme ešte viac fanúšikov tohto športu,“ dodáva Vaculík.

Riaditeľka šampionátu FIM Speedway Laura Manciet je tiež rada, že sa Speedway GP dostane k divákom na Slovensku naživo, a to prostredníctvom verejnoprávneho vysielateľa, ktorého vysielanie je dostupné pre všetkých. „Kľúčovou súčasťou vízie spoločnosti Discovery Sports Events pre tento šport bolo dostať FIM Speedway na nové trhy. Martin sa pravidelne objavuje v seriáli Speedway GP od roku 2012, ale toto je vôbec prvýkrát, čo ho jeho domáci fanúšikovia môžu sledovať v akcii naživo v národnej televízii na Slovensku. Sme radi, že sme spojili sily s RTVS a dúfam, že priamy prenos Speedway GP sa stane kľúčovou súčasťou sobotňajšieho večera každého slovenského športového fanúšika. Martin sa netají ambíciou stať sa jedného dňa majstrom sveta a keďže ho teraz na Slovensku povzbudzuje ešte viac fanúšikov, má ešte väčšiu motiváciu tento sen dosiahnuť," vyjadrila sa Laura Manciet.

„Martin Vaculík je vo svojom športe hviezdou globálneho významu a pre vysielanie RTVS bolo preto úplne prirodzeného pokúsiť sa dostať Speedway GP na obrazovky :Športu. Osobne veľmi rád spomínam na naše prenosy zo Speedway GP v rokoch 2010 a 2011, no vtedy sme ešte nemali také šťastie držať palce slovenskému pretekárovi,“ povedal riaditeľ sekcie športu RTVS Ján Žgravčák a pridal želanie: „Nech sa Martinovi Vaculíkovi v tejto sezóne darí a my tak budeme môcť priniesť divákom naživo ďalší úspešný príbeh slovenského športu.“

Martin Vaculík je v súčasnosti svetovou deviatkou a päťnásobným víťazom Speedway GP po tom, čo 28. mája 2022 vystúpil na najvyšší stupienok na pretekoch v Prahe a 1. októbra minulého roka opäť v záverečnom kole v poľskom meste Toruň. Hoci je Vaculík známy ako jeden z najlepších jazdcov speedwayového sveta, na Slovensku je zvyknutý, že väčšinu pozornosti si užíva jeho manželka, herečka Kristína Turjanová. 32-ročný pretekár sa už nevie dočkať, kedy si v roku 2023 zahrá vo vlastnom televíznom seriáli. „Je rad na mne so seriálom Speedway GP,“ zažartoval.

Sezóna Speedway GP odštartuje o necelý mesiac pretekmi FIM Speedway GP of Croatia - Donji Kraljevec, ktoré sa konajú v sobotu 29. apríla.

KOMPLETNÝ KALENDÁR SPEEDWAY GP NA ROK 2023:

29. apríl: FIM Speedway GP of Croatia – Donji Kraljevec

13. máj: Orlen FIM Speedway GP of Poland – Warsaw

3. jún: FIM Speedway GP of Czech Republic – Prague

10. jún: FIM Speedway GP of Germany – Teterow

24. jún: FIM Speedway GP of Poland – Gorzow

15. júl: FIM Speedway GP of Sweden – Malilla

12. august: FIM Speedway GP of Latvia – Riga

2. september: FIM Speedway GP of Great Britain – Cardiff

16. september: FIM Speedway GP of Denmark – Vojens

30. september: FIM Speedway GP of Poland – Torun

 

27. 4. 2023

MEDIA NEWS

 MEDIA NEWS 

 Věra Jourová | World Justice Project


Médiá v krajinách EÚ musia byť odolné, aby dokázali vyvracať dezinformácie a propagandu, ktoré už vo svetle vojny na Ukrajine nemožno podceňovať. Uviedla to podpredsedníčka Európskej komisie (EK) EK pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová, informoval vo štvrtok spravodajca TASR.
Vyjadrenia zazneli počas rozhovoru, ktorý Jourová poskytla na stredajšom stretnutí s novinármi zapojenými do projektu European Newsroom (ENR), ktorý združuje viacero európskych tlačových agentúr vrátane TASR. Interview poskytla pri príležitosti Medzinárodného dňa slobody tlače, ktorý sa pripomína 3. mája.
Podľa Jourovej Rusko v súvislosti s vojnou na Ukrajine vyhráva "mediálnu vojnu" v Latinskej Amerike, Afrike a na Blízkom východe. Proti týmto ruským snahám je podľa nej potrebné vyvinúť veľa komunikačného aj diplomatického úsilia prostredníctvom ambasád v týchto regiónoch.
"Jedným z ponaučení z vojny na Ukrajine je, že by sme nemali podceňovať fenomén dezinformácií a propagandy a prestať byť naivní," uviedla eurokomisárka s tým, že EÚ mala takýto naivný prístup od ruskej anexie Krymu z roku 2014 až po vlaňajšiu inváziu Kremľa na Ukrajinu.
"Slová môžu mať veľký vplyv. Účelom ruskej propagandy v EÚ je minimalizovať podporu ľudí pre to, čo sú lídri ochotní robiť na podporu Ukrajiny. Rusi do toho investujú miliardy už niekoľko rokov," upozornila.
Do tohto kontextu podľa nej zapadá aj situácia na Slovensku a v strednej Európe. Na otázku TASR, ako vníma správu Únie občianskych slobôd pre Európu (Liberties) o slobode médií v krajinách Vyšehradskej štvorky (V4), Jourová povedala, že v Poľsku a na Slovensku sú médiá vystavené politickému ovplyvňovaniu, kým v Česku a Maďarsku vidieť skôr ekonomické tlaky na médiá.
Krajiny strednej Európy podľa nej potrebujú mať silné a odolné médiá, aby dokázali čeliť intenzívnej ruskej propagande. "Nevidíme to veľmi v Poľsku, ale v ostatných krajinách V4 je tá propaganda silná a preto sú potrebné médiá ktoré prinesú overené fakty," odkázala.
Jourová novinárom z ENR predstavila aj rodiacu sa legislatívu na ochranu novinárov týkajúcu sa strategických žalôb proti účasti verejnosti (SLAPP). Najneskôr na budúci rok chce EK presvedčiť členské štáty EÚ, aby zaviedli do svojej legislatívy opatrenia skorého zamietnutia žalôb tohto druhu. Pripravovaná anti-SLAPP smernica by sa v prvej fáze vzťahovala na cezhraničné prípady žalôb.
"Boli veľké očakávania, že schválime legislatívu pokrývajúcu všetky prípady SLAPP. Dokázali sme pokryť len cezhraničné prípady. To, že sme nemohli urobiť viac, sme vyvážili odporúčaniami, ktoré však nie sú právne záväzné," uviedla.
Jourová očakáva, že členské štáty zašlú prvé správy o národnej situácii v oblasti SLAPP do konca tohto roka. Eurokomisia tieto údaje využije na ďalšie diskusie s členskými štátmi, pričom príslušná právna norma by mohla byť predložená na jar 2024.



Ruský súd uložil vo štvrtok neziskovej nadácii Wikimedia Foundation, prevádzkujúcej internetovú encyklopédiu Wikipedia, ďalšiu pokutu vo výške dva milióny rubľov (približne 22.200 eur) za to, že neodstránila "zakázaný obsah" týkajúci sa ruskej armády. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters odvolávajúcej sa na ruské médiá.
V tomto roku ide podľa ruských médií už o siedmu pokutu, ktorú Wikimedii uložili ruské súdy za neodstránenie obsahu, aký Moskva kvalifikuje ako zakázaný. Celková výška pokút sa tak vyšplhala na 8,4 milióna rubľov.
Najnovšia pokuta sa týka článku o vojenskej jednotke, ktorý obsahoval "utajované vojenské informácie" o jej rozmiestnení, zložení a vojenskom vybavení, ako aj priebehu tzv. špeciálnej vojenskej operácie na Ukrajine, čo je termín, akým Rusko označuje mohutnú agresiu voči svojmu susedovi.
Wikimedia bezprostredne nereagovala na žiadosť o komentár. Už predtým však tvrdila, že informácie, na ktoré sa sťažovali ruské úrady, boli adekvátne zazdrojované a zodpovedali jej štandardom.
Rusko zaviedlo vlani, krátko po spustení invázie na Ukrajinu, zákony stanovujúce, ako sa na jeho území môže o tejto vojne informovať. Šírenie informácií, ktoré sú v rozpore s oficiálnym naratívom Kremľa, sa v súlade s touto legislatívou trestá pokutami či blokovaním webstránok.
Internetová encyklopédia Wikipedia je v súčasnosti jedným z mála ešte existujúcich nezávislých médií poskytujúcich informácie aj v ruštine. "Wikipédiu zatiaľ neblokujeme, nateraz žiadne takéto zámery nemáme," povedal ešte minulý týždeň ruský minister pre digitálny rozvoj Maxut Šadajev.

                   Evan Gershkovich: Russia charges US journalist with spying - reports - BBC  News

Rusko nepovolilo väznenému americkému novinárovi Evanovi Gershkovichovi konzulárnu návštevu, pretože Spojené štáty odmietli vydať víza niekoľkým ruským novinárom. Oznámilo to vo štvrtok ruské ministerstvo zahraničných vecí, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.
"Informovali sme americké veľvyslanectvo, že jeho požiadavka na konzulárnu návštevu ... amerického občana Gershkovicha, ktorý bol zadržaný na základe obvinení zo špionáže, bola zamietnutá," uvádza ruský rezort diplomacie. Návšteva sa mala uskutočniť 11. mája.
Toto rozhodnutie bolo podľa ruskej diplomacie prijaté po "provokatívnom" rozhodnutí Spojených štátov nepovoliť ruským novinárom vstup na ich územie. Zároveň varovala, že "pracuje na ďalších možných odvetných opatreniach.
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov sa počas uplynulého víkendu sťažoval, že Washington neschválil víza ruským novinárom, ktorí s ním mali odcestovať do sídla Organizácie Spojených národov v New Yorku.
"Nájdeme spôsoby na reakciu, aby si Američania pamätali, že takéto vecí sa robiť nesmú," uviedol námestník ruského ministra zahraničných Sergej Riabkov.
Americký novinár Evan Gershkovich, ktorý pracuje pre denník The Wall Street Journal (WSJ), bol v Rusku v marci zatknutý a následne obvinený zo špionáže. WSJ i americkí predstavitelia toto obvinenie popreli. Gershkovich je pritom prvým zahraničným novinárom zatknutým v Rusku za špionáž od rozpadu Sovietskeho zväzu.

 Copyright  © TASR 2023

 

                       Meta Platforms

Materská firma Facebooku Meta Platforms ziskom a príjmami za prvý štvrťrok prekonala očakávania trhu. Spoločnosť uviedla, že počet používateľov Facebooku, ktorí sociálnu sieť navštevujú denne, v prvom kvartáli medziročne stúpol o štyri percentá na 2,04 miliardy.
Meta Platforms za január až marec vykázala zisk 5,71 miliardy dolárov čiže 2,20 dolára na akciu. Išlo o medziročný pokles o 19 percent z úrovne 7,47 miliardy dolárov čiže 2,72 dolára na akciu. Zisk za uplynulý kvartál však negatívne ovplyvnili náklady na reštrukturalizáciu.
Tržby firmy Meta za prvé tri mesiace tohto roka vzrástli o tri percentá na 28,65 miliardy dolárov. Analytici oslovení v prieskume FactSet v priemere očakávali, že zisk spoločnosti za prvý kvartál bude v sume 2,02 dolára na akciu pri tržbách 27,67 miliardy dolárov. V druhom štvrťroku Meta očakáva tržby v pásme 29,5 miliardy až 32 miliárd dolárov.

SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

 

 

 

Radio Slovakia International si pripomenie 30 rokov vysielania do sveta

Radio Slovakia International si pripomenie 
Rádio Slovakia International – Wikipédia
 30 rokov vysielania do sveta

Radio Slovakia International (RSI) si vystúpením Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu pripomenie v piatok (28. 4.) 30 rokov vysielania zo Slovenska do sveta. TASR o tom informoval PR manažér RTVS Filip Púchovský.
"RSI sa za 30 rokov stalo trvalou súčasťou programovej ponuky RTVS. Jej dôležitosť podčiarkuje aj záujem štátu o takého vysielanie," myslí si generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj. Význam tejto programovej služby je podľa neho čoraz zrejmý najmä v poslednom období, "keď je dôležité, aby poslucháči dostávali overené, pravdivé a objektívne informácie".
Vysielanie o Slovensku prúdi do sveta v piatich svetových jazykoch, a to v angličtine, francúzštine, nemčine, ruštine, španielčine a aj v slovenčine. "Pre Slovákov žijúcich vo svete je Radio Slovakia International už 30 rokov mostom s ich domovinou a pre cudzincov, ktorí pracujú na Slovensku, je zdrojom každodenných správ o krajine, v ktorej žijú," poznamenal Púchovský. Na redaktorov rádia sa podľa neho obracajú aj kolegovia zo zahraničných médií, napríklad z BBC či Deutsche Welle.
Za 30 rokov si rádio našlo svojich stálych poslucháčov, ktorí sa združujú cez záujmové kluby alebo krajanské spolky. "Rastie však aj počet nových poslucháčov, ktorým vysielanie RSI pomáhal v ťažkom období pandémie či vojny na Ukrajine," priblížil Púchovský.

Zdroj: TASR