27. 7. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Posledná sezóna seriálu Hra o tróny (2011) sa dostane na televízne obrazovky v prvej polovici roka 2019. Na novinárskom turné Television Critics Association v Beverly Hills to povedal programový riaditeľ HBO Casey Bloys. Ten zároveň poprel klebety, že Jane Goldman by mala začať v októbri nakrúcať prequel Hry o tróny. "Neviem odkiaľ sa tie správy vzali - my dúfame, že sa do produkcie pustíme začiatkom roka 2019," uviedol s tým, že projekt zatiaľ nemá režiséra ani herecké obsadenie.
Príbeh Hry o tróny sa odohráva vo fiktívnom svete Siedmich kráľovstiev na kontinentoch Západozem a Essos, kde v období pripomínajúcom stredovek bojuje o Železný trón niekoľko urodzených rodín. Hoci predlohou je knižná séria Pieseň ľadu a ohňa Georgea R. R. Martina, od piatej sezóny sa seriál uberá vlastnou cestou. Tvorcovia už totiž použili všetok materiál z doteraz vydaných kníh. Martin v súčasnosti pracuje na šiestej knihe z plánovaných siedmich. V oceňovanom projekte sa doteraz ukázali napríklad Peter Dinklage, Lena Headey, Emilia Clarke, Kit Harington, Sophie Turner, Nikolaj Coster-Waldau či Maisie Williams. Poslednú, ôsmu sezónu bude tvoriť šesť epizód.


Akcie americkej spoločnosti Twitter prevádzkujúcej rovnomennú mikroblogovaciu sieť prudko klesli po zverejnení výsledkov za druhý štvrťrok, ktoré obsahovali informáciu o slabom vývoji počtu užívateľov jej služieb. Hodnota akcií Twitteru v piatok pred otvorením riadneho obchodovania na burze oslabila o 16 percent deň po tom, ako akcie Facebooku z rovnakého dôvodu spadli o 19 percent.
Twitter mal v druhom kvartáli 335 mil. každomesačných užívateľov, pričom trh očakával, že ich bude 339 miliónov. Zároveň išlo o mierny medzikvartálny pokles z počtu 336 mil. v prvom štvrťroku. Čistý zisk Twitteru za apríl až jún však bol v sume 100,1 mil. USD po tom, ako v rovnakom období vlaňajška vykázal stratu. Čistý zisk firmy na akciu bol za druhý kvartál v sume 13 centov a upravený zisk na akciu vo výške 17 centov, čo bolo v súlade s očakávaniami. Tržby spoločnosti stúpli o 24 percent na 710,5 mil. USD.
Cena akcií spoločnosti Facebook sa vo štvrtok prepadla o 19 %, čo znamená, že trhová hodnota firmy klesla o takmer 119 mld. USD. Pre spoločnosť to bola najhoršia denná strata od jej vstupu na burzu v roku 2012. Prevádzkovateľ rovnomennej sociálnej siete zverejnil výsledky za druhý kvartál, ktoré nenaplnili očakávania z pohľadu rastu tržieb a počtu užívateľov.

 Akcionári spoločnosti 21st Century Fox schválili jej prevzatie mediálnou firmou Disney za 71,3 mld. USD. Týmto spojením vzniká zábavný gigant v ére streamovacích služieb. Hlasovaním akcionárov sa končí sága, ktorá sa začala ešte v decembri 2017, keď Disney predložil prvú ponuku na prevzatie časti mediálneho konglomerátu Ruperta Murdocha. Vypuklo tak súperenie o Fox s mediálnou spoločnosťou Comcast, ktorá sa súboja vzdala minulý týždeň.
Dohoda o prevzatí 21st Century Fox pomôže firme Disney konkurovať technologickým hráčom, ako sú Amazon a Netflix. Očakáva sa, že transakcia sa uzavrie najskôr o niekoľko mesiacov, pričom stále potrebuje súhlasy regulačných úradov.

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané

Meannwhile in ČTK

Meannwhile in ČTK

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA



"Pre mňa nie sú Spojené štáty súperom, ale skôr naším najdôležitejším partnerom a spojencom mimo Európskej únie. Amerika je väčšia, než je Biely dom. Ani Trump to nezmení. Môže tweetovať, koľko chce."
Heiko Maas, nemecký minister zahraničných vecí

"Červené trenky nejsou symbolem populismu. Jsou vlajkou nenávistných liberálů’, jejich novodobým rudým praporem ideologie totalitarismu a nesvobody!“
Jiří Ovčáček

"Trenky pražské guerillové skupiny Ztohoven reprezentují politický populismus v post-demokratické éře, ale také fundamentální pochybnosti o roli ,hlavy státu’ v současném politickém systému.“
Londýnska galéria Red Gallery

"Najvyšší čas, aby vznikla nová strana. Všetko už máme pripravené, ale čakáme na zákon o politických stranách."
Peter Marček, nezaradený poslanec

"Navrhujeme žalovať Európsku úniu, pretože ruský ľud zaplatil za to, že ruské územie bola použité ako experiment pre budovanie komunizmu."
Vladimir Žirinovskij

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Spoločnosť Czech Media Invest (CMI) vo štvrtok dokončila akvizíciu rozhlasových staníc, ktoré v Českej republike, Poľsku, na Slovensku a v Rumunsku vlastnila francúzska Lagardére Group.
Súčasťou transakcie je aj slovenská stanica Europa 2. TASR o tom informoval člen predstavenstva CMI Daniel Častvaj. Podľa jeho slov sú tieto akvizície v súlade s rozvojovou stratégiou CMI v mediálnom segmente, pričom nie sú len o veľkých staniciach ako Frekvence 1 a Europa 2. "Veľký potenciál majú jednak ostatné rádiá, jednak digitálne projekty," uviedol Častvaj s tým, že skupina je silná aj na sociálnych sieťach. Okrem českých, poľských a rumunských rádií sa súčasťou obchodu stala aj slovenská stanica Europa 2. 
Vlastníkmi CMI sú podnikatelia Daniel Křetínský (50 percent), Patrik Tkáč (40 percent) a Roman Korbačka (10 percent). Prostredníctvom dcérskej spoločnosti je popredným mediálnym domom v Českej republike.

Copyright ©TASR 2018

Na hrade v Zlíne - Malenovice sa včera natáčal jeden z dielov rodinného česko-slovenský televízneho seriálu Kriminálka 5.C. Pojednáva o skupinke detí, ktorá rozpletá detektívne prípady týkajúce sa pašovania zvierat. Režisérom je Juraj Nvota, ktorý tento žáner robí prvýkrát, povedal dnes ČTK Nvota.
Včera natáčaný siedmy z celkom 13 dielov seriálu bol o pašovaní slonoviny. "Pri nakrúcaní rozprávky deti objavia, že je tam aj pašerák sloních klov, ktoré doviezol z Afriky a chce je tu predať. Deti na to prídu, je potom taká naháňačka," uviedol režisér.
Rolu policajta stvárnil Jan Dolanský. "Je to detský seriál, robím tu taký background deťom, ktorí majú svoju vyšetrovacie kanceláriu. Sme s kolegom taká komická dvojica, ktorá príde k prípadom, než to stačíme vyriešiť, tak to za nás vyrieši deti. Nerobím teraz českej polícii asi úplne radosť, ale je to s takou nadsádzkou, snáď to bude aspoň trochu smiešne, "povedal ČTK Dolanský.
Natáčať detský seriál je podľa jeho slov náročné. "Chce to veľkú odvahu, aby to vyzeralo dobre, nie je to vôbec jednoduché," uviedol Dolanský, podľa ktorého je nevyhnutné, aby detské herca práca bavila. Nvota k detským hercom pristupuje ako k rovnocenným partnerom.
V seriáli hrajú českí aj slovenskí detskí herci, ktorí hovoria svojím materinským jazykom, ich party sa nebudú dabovať. "Je to tiež pokus, ako tieto dva jazyky u mladej generácie podporiť," uviedol Nvota.
Jedného z detských hrdinov hrá štrnásťročný Matěj Sedlák zo Zlína. "Hrám postavu Petra Mikinu, ktorý zjednotí partiu a vedie ju," uviedol Sedlák, ktorý hrá divadlo na zlínskej Malej scéne a ide o jeho prvú filmovú skúsenosť. "Veľmi ma to baví, chcel by som to robiť ďalej," povedal dnes ČTK. V seriáli sa objaví aj Bolek Polívka, Lenka Krobotová, Martin Myšička, Roman Zach či Miroslav Táborský.
Seriál sa už natáčal v exteriéroch a interiéroch Zlína, tiež v typickom Baťovskom poldomčeku či Baťovskom priemyselnom areáli. Natáčalo sa aj na pražskej Ruzyni či na letisku v Pardubiciach. Nasledovať bude natáčanie na Slovensku, štáb sa potom vráti na Zlínsko, napríklad do zlínskej zoologickej záhrady. Nakrúcanie by podľa Nvotu malo hotové v októbri. Seriál by mala na jeseň budúceho roka vysielať Česká televízia na programe Déčko.
Seriál vzniká v koprodukcii Českej televízie, RTVS, zlínskej spoločnosti Filmové ateliéry a produkčnej firmy Alef Film & Media.

Copyright © ČTK 2018

Americká spoločnosť Facebook Inc, prevádzkujúca rovnomennú sociálnu sieť, za druhý kvartál vykázala zisk 5,1 mld. USD, čiže 1,74 USD na akciu, čo bol rast o 31 percent. Zisk na akciu prekonal odhad analytikov, ktorí predpovedali, že bude v sume 1,71 USD. Príjmy spoločnosti sa zvýšili o 42 percent na 13,23 mld. USD, ale boli mierne nižšie v porovnaní s očakávaním trhu, ktorý prognózoval, že budú v objeme 13,43 mld. USD.
Facebook nenaplnil očakávania ani v oblasti počtu užívateľov. K 30. júnu evidoval 2,23 mld. každomesačných užívateľov, čo bol medziročný rast o 11 percent. Analytici oslovení v prieskume spoločnosti FactSet však predpokladali, že ich bude 2,25 miliardy. Počet užívateľov na mesačnej aj dennej báze v USA stagnoval a v Európe mierne klesol.
Spoločnosť zároveň upozornila, že očakáva spomalenie rastu príjmov v najbližších kvartáloch, keďže uvádza nové a zatiaľ menej ziskové produkty. Hodnota akcií Facebooku, ktorá v stredu uzavrela na úrovni 217,50 USD za kus, po skončení riadneho obchodovania klesla o 17,8 percenta na 178,77 USD za kus.

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

26. 7. 2018

Už zadržali Hambálka?

Už zadržali Hambálka?


MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Americká spoločnosť Facebook Inc, prevádzkujúca rovnomennú sociálnu sieť, za druhý kvartál vykázala zisk 5,1 mld. USD, čiže 1,74 USD na akciu, čo bol rast o 31 percent. Zisk na akciu prekonal odhad analytikov, ktorí predpovedali, že bude v sume 1,71 USD. Príjmy spoločnosti sa zvýšili o 42 percent na 13,23 mld. USD, ale boli mierne nižšie v porovnaní s očakávaním trhu, ktorý prognózoval, že budú v objeme 13,43 mld. USD.
Facebook nenaplnil očakávania ani v oblasti počtu užívateľov. K 30. júnu evidoval 2,23 mld. každomesačných užívateľov, čo bol medziročný rast o 11 percent. Analytici oslovení v prieskume spoločnosti FactSet však predpokladali, že ich bude 2,25 miliardy. Počet užívateľov na mesačnej aj dennej báze v USA stagnoval a v Európe mierne klesol.
Spoločnosť zároveň upozornila, že očakáva spomalenie rastu príjmov v najbližších kvartáloch, keďže uvádza nové a zatiaľ menej ziskové produkty. Hodnota akcií Facebooku, ktorá v stredu uzavrela na úrovni 217,50 USD za kus, po skončení riadneho obchodovania klesla o 17,8 percenta na 178,77 USD za kus.

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.




Kvetu Horváthovú vo Farme nahradí Evelyn

Kvetu Horváthovú vo Farme nahradí Evelyn

Reality šou televízie Markíza Farma vymenila moderátorku. Namiesto Kvety Horváthovej, ktorá vo formáte pôsobila od jeho začiatku celých deväť sezón, sa v desiatej, koncepčne celkom novo vystavanej sérii pod novým názvom Farma X, na obrazovkách objaví komička Eva Kramerová alias Evelyn. „S úplne novým konceptom Farmy dochádza k prirodzenej zmene niektorých stabilných účinkujúcich. Novou sprievodkyňou života farmárov bude komička Evelyn, ktorá svojím prirodzeným humorom do nového konceptu výborne zapadá. Kvetke ďakujeme za jej vynikajúcu prácu na Farme počas uplynulých deviatich sezón a tešíme sa spolu s ňou na nové projekty, ktoré ju v budúcnosti v našej televízii čakajú,“ uviedol pre portál pluska.sk riaditeľ marketingu a PR televízie Markíza Michal Borec.
Evelyn sa z novej príležitosti veľmi teší. „Mám rada výzvy a táto ponuka ňou rozhodne je. Veľmi sa teším na novú rolu, ktorú si môžem vyskúšať. Verím, že to ocenia aj diváci. Nový koncept Farmy ma veľmi oslovil, baví ma a som rada, že môžem byť jeho súčasťou,“ poznamenala Evelyn.
Palce jej pritom drží nielen celý tím novej Farmy X, ale aj samotná Kveta Horváthová. „Farma pre mňa zostane nezabudnuteľným televíznym projektom a zaujímavou moderátorskou príležitosťou. Vďaka nej som precestovala kus Slovenska, spoznala nádherné časti našej krajiny, stretla veľa milých ľudí... Evelyn a novej podobe Farmy držím palce!“ vyjadrila sa moderátorka.
Farma X bude podľa zástupcov televízie skutočným reštartom šou. Súťažiaci obnoveného formátu to nebudú mať ľahké, budú si totiž musieť vybudovať novú farmu celkom od základov. Na fanúšikov a fanúšičky šou čaká zároveň ďalšie veľké prekvapenie, ktoré však televízia plánuje prezradiť až neskôr.


©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

V jesennej sezóne sa Česká televízia (ČT) v dokumentárnej tvorbe zameria na dôležité historické okamihy alebo dnešný život v miestach, kde sa dejú udalosti ovplyvňujúce celý svet. Diváci sa dozvedia ako Česi pomáhajú zachraňovať ohrozené živočíchy na celom svete. ČT pripomenie aj sté výročie od narodenia Miroslava Horníčka. O tom, aké dokumenty uvedie na jeseň, dnes zástupcovia ČT informovali novinárov.
Generálny riaditeľ ČT Petr Dvořák pripomenul, že dokumenty tvoria významný podiel v programe televízie. "Len v minulom roku sme odvysielali cez 5500 hodín dokumentárnych relácií, to je 230 dní, natočili desiatky nových projektov a umožnili vznik 29 dokumentárnych filmov, ktoré neskôr mohli vidieť diváci v kinách alebo na prestížnych európskych festivaloch," uviedol k tvorbe, ktorá sa podľa neho ale nedá moc plánovať, pretože "dokument prichádza, ako sa mení život okolo nás".
V roku, kedy si Česi pripomínajú osmičková výročia, sa ČT s dokumentmi pripravenými pre jesenné obdobie bude obracať do histórie. Dva projekty pripomenú 400 rokov od tridsaťročnej vojny. Šesťdielna docudrama, teda dokument s hranými prvkami a veľkou výpravou, Železný vek ukáže na osudoch jedincov, ako sa prežívala tridsaťročná vojna v Európe, uviedol riaditeľ programu ČT Milan Fridrich. Druhý snímka z tej istej doby, dokument Vyjednávači vestfálskeho mieru vznikol v koprodukcii so stanicami z Belgicka, Nemecka, Francúzska, Poľska a Švédska.
ČT uvedie pokračovanie cyklu Dovolenka v starých časoch. Predchádzajúci Dovolenka v protektoráte, ktorá mala rozmery reality show a súťažilo sa v nej o peniaze, získal zahraničné televízne cenu, ale budila tiež kontroverzie. Jej protagonisti mali byť v úplnej izolácii, v médiách sa ale napríklad riešilo, či im tvorcovia načas nevrátili mobilné telefóny, čo tí odmietali. Niektorí tiež kritizovali spojenie slova dovolenka s pobytom v dobe plnej nacistického teroru. Projektu síce klesala sledovanosť z 518.000 u prvého dielu na 360.000 ľudí u posledného, ​​zožal ale aj pozitívne ohlasy, najmä v zahraničí.
Nová séria Dovolenka v ére pary podľa Fridricha ukáže niekoľko rodín pracujúcich v továrni v čase priemyselnej revolúcie okolo roku 1860. "Zažijú dvanásťhodinový pracovný deň, aké to je pracovať šesť dní v týždni a vyžiť s peniazmi, ktoré vtedy ľudia dostávali," uviedol.
Do kinodistribúcie pôjde na jeseň film Jany Andert V Mosule, ktorý súťažil v Karlových Varoch a prináša surové svedectvo z irackej vojnovej frontu. Autorka bola osem mesiacov súčasťou elitnej iracké jednotky, ktorá operovala v Mosule. "Ukázať vojnu takú, aká je, ide jediným spôsobom - stať sa jej súčasťou," povedala dnes. Prežívala vraj vojnu rovnako ako členovia jednotky, videla trpiaci i umierajúci. Išlo mi hlavne o to, že to chcem odovzdať, vnímala som to ako prácu, povedala k tomu, čo na vlastné oči videla, teda vojnu, ktorá "nie je ako v hollywoodskom filme"




Britský komik a herec Sacha Baron Cohen, známy ako predstaviteľ kazašského novinára Borata či homosexuálneho módneho reportéra Brüna, sa v novom komediálnom seriáli Who Is America? (Kto je Amerika?) pustil do politikov, ktoré láka do falošných rozhovorov. Kvôli účinkovanie v relácii už podal demisiu poslanec zákonodarného zboru štátu Georgia Jason Spencer, ktorého Cohen prinútil vykrikovať hanlivé označenie černochov.
Cohen sa v relácii so Spencerom vydával za izraelského plukovníka Errani Morada, ktorý sám seba označuje za terminátora na teroristov. Morad Spencera učí nevšednou taktiku, ako s radikálmi zatočiť. Spencera okrem iného primäl odhaliť zadok a so stiahnutými nohavicami prinútiť teroristu vzdať sa. Vysvetlil to tým, že teroristi sa bojí homosexuality, takže nikdy nesiahnu na nahé mužské pozadie.
Spencer tiež na Cohenovu žiadosť, aby na upútanie pozornosti na únos vykrikoval zakázané slovo začínajúce na písmeno N, opakovane zakričal urážlivé označenie černochov. Cohen mu potom povedal, že toto slovo je škaredé a že mal na mysli anglické slovo noonie, ktoré je slangovým označením pre ženský pohlavný orgán. Spencera tiež naučil, aby sa vydával za čínskeho turistu a s pomocou selfie tyče tajne vyfotil, či sa pod celozahalujúcim moslimským ženským odevom neskrýva terorista.
Po odvysielaní dielu Spencer čelil výzvam, aby odstúpil. Najprv to odmietal, nakoniec tak ale urobil. Cohena potom vo vyhlásení obvinil, že zneužil jeho strach, že by mohla byť jeho rodina napadnutá. "Môj strach v tú dobu tak zosilnel, takže som nemohol jasne uvažovať a ani si uvedomiť, k čomu som dal súhlas, keď som sa spomínaného 'výcviku' zúčastnil," uviedol Spencer.
Podvedenými hosťami Cohenovho relácii sa stali tiež niekdajší neúspešná kandidátka na viceprezidentku Sarah Palinová a bývalý americký viceprezident Dick Cheney. Palinová ešte pred odvysielaním dielu napísala na facebooku, že bola napálená a že si myslela, že rozhovor poskytuje zranenému vojnovému veteránovi. Cohenov humor potom označila za úder.
Cohen, ktorý vystupoval ako Billy Wayne Ruddick, v odpovedi Palinovej uviedol, že nikdy netvrdil, že je vojnovým veteránom, lebo v skutočnosti slúžil u kuriérskej služby UPS. Dodal, že aj tak za vlasť predsa len raz bojoval, a to keď vystrelil na Mexičana, ktorý vstúpil na jeho pozemok. Napísal tiež, že by rád slúžil v armáde, ale že rovnako ako u prezidenta Donalda Trumpa mu v tom zabránili výrastky na kostiach. Palinovú Cohen ako Ruddick v závere ocenil, že bojuje proti najväčším zvieratám v krajine, ako sú vlci či ľudia na podpore.
V prípade Cheneyho podľa ukážky na Instagramu bývalého viceprezidenta požiadal, či by mu nepodpísal sadu na waterboarding, čo je technika mučenia, kedy vypočúvaný má pocit, že sa topí. "Iste," odpovedal Cheney s tým, že je to prvýkrát, čo niečo také urobil. Waterboarding používali Američania za vlády prezidenta Georgea Busha mladšieho, kedy Cheney pôsobil ako viceprezident. Cheney v minulosti vyhlásil, že kvôli waterboardingu žiadnu vinu necíti a že to bol prínosný zdroj informácií pri výsluchoch nepriateľov Spojených štátov.

Zamestnanci Bieleho domu odmietli v stredu vpustiť na tlačovú konferenciu prezidenta Donalda Trumpa s predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom spravodajkyňu americkej televíznej stanice CNN. Dôvodom bola údajne skutočnosť, že pred konaním politikov kládla prezidentovi "nevhodné" otázky, informovala dnes agentúra AP. Na stranu CNN sa postavila asociácie spravodajcov aj Fox News, hovorkyňa Bieleho domu rozhodnutie nevpustiť novinárku na akciu ale obhajovala.
Spravodajkyňa CNN Kaitlan Collinsová počas krátkeho stretnutia Trumpa a Junckera s novinármi pred začiatkom ich rokovaní o budúcnosti euro-amerických obchodných vzťahov prezidentovi niekoľkokrát položila otázku, ktorá sa týkala jeho bývalého právnika Michaela Cohena. Prezident na ňu neodpovedal.
Podľa Collinsovej bola práve skutočnosť, že kládla Trumpovi zjavne nepríjemný dotaz, dôvodom, prečo ju zamestnanci Bieleho domu odmietli následne vpustiť na tlačovú konferenciu v Ružovej záhrade po rokovaní Trumpa s predsedom Európskej komisie. Jej otázku podľa CNN riaditeľ komunikácie Bieleho domu Bill Shine a tlačová hovorkyňa Sarah Sandersová označili za "nevhodnú".
"To, že je Bielemu domu niektorá otázka týkajúca sa aktuálnych udalostí nepríjemná, ešte neznamená, že tá otázka nie je dôležitá a nemala by byť položená," uviedla v reakcii na kauzu CNN. Rozhodnutie nevpustiť Collinsovou na akciu pre novinárov stanice označila za "odvetné" opatrenia, ktoré nesvedčí o "otvorenej a slobodnej tlači".
Predseda Asociácie spravodajcov v Bielom dome Olivier Knox rozhodnutie Trumpovcov ľudí zabrániť Collinsovej v účasti na akcii pre novinárov odsúdil. "Tento spôsob odplaty (za nepríjemnú otázku) je úplne nevhodný, pochabý a slabý," uviedol.
Solidaritu sa CNN vyjadril aj Jay Wallace, riaditeľ a šéfredaktor Fox News, obľúbené stanice prezidenta Trumpa, ktorý sa postavil za "právo našich novinárov na plný prístup ako súčasť slobodnej a ničím neobmedzenej tlače".
Hovorkyňa Bieleho domu Sarah Sandersová v vyhlásení svoje rozhodnutie nevpustiť Collinsovou do Ružovej záhrady však obhajovala. Uviedla, že spravodajkyňa CNN "pokrikovala otázky a odmietla (z Oválnej pracovne) odísť napriek opakovaným žiadostiam, aby tak urobila".
Agentúra AP však upozornila, že na prezidenta Trumpa aj predsedu Európskej komisie Junckera pokrikoval rad novinárov vrátane členov európskej delegácie a že dostať všetky novinárov z Oválnej pracovne Bieleho domu zvyčajne nejakú dobu trvá.
Sandersová podľa svojich slov navyše CNN upozornila, že na tlačovú konferenciu do Ružovej záhrady môže akýkoľvek novinár tejto stanice, len nie Collinsová. "Aby v tom bolo jasno: Podporujeme slobodnú tlač a žiadame, aby sa každý správal k prezidentskému úradu a k hosťom v Bielom dome s rešpektom," dodala hovorkyňa.
Trump je prakticky v nepretržitom konflikte s redakciami americkej liberálnej tlače, televíziami a spravodajskými servermi vrátane televíznych staníc CNN, NBC a ABC a denníkov The New York Times a The Washington Post. Ich redaktorov už niekoľkokrát označil za "nepriateľov ľudu".
Collinsová sa Trumpa snažila opýtať na tajne urobenú nahrávku, na ktorej prezident údajne hovorí o platbe v hotovosti ako možnosti, ako sa vysporiadať s kauzou niekdajší modelky z Playboya Karen McDougalovej. Tá tvrdí, že s Trumpom prežila milostný pomer v čase, keď mu jeho žena Melania porodila syna Barrona.


Copyright © ČTK 2018

Prvá dáma Spojených štátov Melania Trumpová je pánom svojho televízneho ovládača a môže v televízii sledovať čo len chce. V stredu to oznámila jej hovorkyňa Stephanie Grisham v reakcii na článok v americkom denníku The New York Times (NYT), podľa ktorého americký prezident Donald Trump nie je spokojný s tým, čo Melania v televízii pozerá. Trumpa podľa NYT nazlostilo to, že jeho manželka počas ich nedávnej návštevy v Európe sledovala na svojom televízore na palube prezidentského lietadla Air Force One spravodajskú televíziu CNN.
Trump televíziu CNN nemá rád, často ju zaraďuje do kategórie médií, pre ktoré používa výraz "fake news" (falošné správy), a od svojho personálu vyžaduje, aby pred nastúpením delegácie do Air Force One bola na všetkých televíznych prijímačoch naladená jeho obľúbená spravodajská televízia Fox News, píšu NYT.
Na otázku televízie CNN, ako je to s dostupnosťou jednotlivých televíznych kanálov v Bielom dome a na palube Air Force One, hovorkyňa americkej prvej dámy odpísala, že je podľa nej "trochu smiešne" pýtať sa, čo Melania pozerá v televízii, v zátvorke však dodala, že sleduje "akýkoľvek kanál, ktorý chce".
Melania Trumpová sa už dávnejšie vyjadrila, že v televízii vyhľadáva najmä filmy, naopak, nemá veľmi rada reality show. Jej manžel sa pritom stal slávnym aj vďaka reality show The Apprentice, ktorá chodila v rokoch 2004 až 2017 v televízii NBC a v ktorej budúci prezident posudzoval podnikateľské schopnosti súťažiacich.

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.



25. 7. 2018

Reklamná pauza, môžete sa...

Reklamná pauza, môžete sa...

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
 


Newyorský denník Daily News, ktorý niekoľkokrát získal prestížnu Pulitzerovu cenu, prepustil polovicu redaktorov. Noviny, ktoré boli založené pred 99 rokmi, sa stretávajú s prudkým poklesom príjmov z reklamy i čitateľskej základne, informujú miestne médiá. Podľa konkurenčného denníka New York Post pracovalo do pondelkového oznámenia v Daily News okolo 85 žurnalistov.
„Redakčný tím znižujeme asi o 50 percent a veľkú časť svojho talentu zameriame na aktuality, najmä v oblasti kriminality, občianskej spravodlivosti a verejnej zodpovednosti,“ uvádza sa v správe vlastníka denníka, spoločnosti Tronc, ktorú zaslal zamestnancom. Prepustení opustili redakciu okolo pondelňajšieho poludnia, niektorí so slzami v očiach, uviedla agentúra Reuters.
„Nie je žiadnym tajomstvom, že som s Daily News niekedy nesúhlasil,“ napísal na twitteri newyorský starosta Bill de Blasio. „Chamtivé rozhodnutie firmy Tronc vyhodiť ľudí zo spravodajstva je zlé pre vládu a katastrofou pre New York. Tronc by mal denník predať niekomu, kto je oddaný miestnej žurnalistike,“ dodal starosta.
Denník Daily News získal jedenásťkrát Pulitzerovu cenu, vlani napríklad za investigatívny seriál o zneužívaní právomocí newyorskou políciou. Redaktori na ňom pracovali spolu s neziskovou organizáciou ProPublica. Ocenený bol tiež napríklad za komentáre Jimmyho Breslina.
Najväčší náklad mal newyorský denník v roku 1947, keď sa predávalo 2,4 milióna výtlačkov denne. Bolo ale aj obdobie, keď bol tento denník najpredávanejší v USA. Do minulého roka, keď denník kúpila spoločnosť Tronc za jeden dolár, sa náklad znížil na 200-tisíc.
Prepúšťanie v New Yorku je posledným z radu škrtov v mediálnom holdingu Tronc. V apríli firma skrátila výplatnú listinu v Los Angeles Times o niekoľko desiatok mien, mesiac po podobnom kroku vo svojej vlajkovej lodi Chicago Tribune.

Copyright © ČTK 2018

Spravodajská televízia CNN zverejnila v utorok zvukový záznam s hlasom súčasného amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý dva mesiace pred prezidentskými voľbami v roku 2016 tajne zhotovil jeho bývalý osobný právnik Michael Cohen. Záznam poskytol CNN Cohenov právnik Lanny Davis.
Šéf Bieleho domu sa na nahrávke s Cohenom dohovára, akým spôsobom by mohli zakúpiť práva na príbeh modelky časopisu Playboy Karen McDougalovej, ktorá tvrdí, že pred viacerými rokmi mala s Trumpom milostný pomer.
K rozhovoru medzi Trumpom a Cohenom došlo niekoľko týždňov predtým, ako sa firma American Media, materská spoločnosť bulvárneho denníka National Enquirer, kde mal príbeh vyjsť, s McDougalovou dohodla, že od nej za 150.000 dolárov odkúpi exkluzívne práva na jeho zverejnenie. Článok opisujúci Trumpov pomer s McDougalovou v roku 2006 však nikdy zverejnený nebol, čo je bežná prax bulvárnych médií nazývaná "zachytiť a stiahnuť", ktorej cieľom je chrániť určitú osobu.
Trump akúkoľvek aféru s McDougalovou popiera a jeho volebný štáb uviedol, že o nijakej platbe nevie.
Z rozhovoru medzi Trumpom a Cohenom podľa agentúry AP vyplýva, že ide o odkúpenie McDougalovej príbehu od materskej spoločnosti National Enquireru. Cohen na nahrávke hovorí, že "pokiaľ ide o nášho priateľa Davida, na prevod všetkých tých informácií" bude potrebné založiť spoločnosť. Podľa AP by spomínaným Davidom mohol byť David Pecker, Trumpov priateľ a riaditeľ spoločnosti American Media.
Keď Cohen začne hovoriť o financovaní, Trump ho preruší a opýta sa, o aké financovanie ide, na čo Cohen odpovie: "Budeme musieť zaplatiť."
Trump následne Cohenovi radí, aby "zaplatil v hotovosti", čo však advokát rázne odmietne. Trump následne na nahrávke, ktorá je miestami nezrozumiteľná, povie "šekom".
Cohenov právnik Lanny Davis v súvislosti so zverejnením zvukového záznamu uviedol, že jeho cieľom bolo poodhaliť pravdu.

Copyright © TASR 2018


V mexickom meste Playa del Carmen zastrelili na ulici riaditeľa internetového spravodajského portálu. Jeho zástupcovia v utorok uviedli, že Ruben Pat Cauich je už druhý ich kolega, ktorého zavraždili za uplynulý mesiac. "Teraz je to už druhý z nášho tímu. Guvernér, kedy už bude verejnosť v našom štáte chránená?" uviedli na webstránke portálu. V júni zavraždili novinára v bare. Za posledných päť rokov pritom v Mexiku zabili viac ako 30 novinárov.

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Najviac časopisov v Česku predá nemecké vydavateľstvo Bauer Media. Vlani to bolo takmer 50 miliónov výtlačkov, čo je viac ako tretina tuzemského trhu. Tento významný mediálny hráč by ale čoskoro mal zmeniť majiteľa - má sa ním stať skupina Agrofert, spadajúce do zvereneckých fondov premiéra Andreja Babiša. Podľa zdrojov HN oboznámených s priebehom predaja sa Nemci už dohovorili s vydavateľstvom Mafra, čo je zjednodušene povedané mediálna divízia Agrofertu. K denníkom MF Dnes a Lidové noviny či nejpočúvanejšiemu českému Rádiu Impuls by tak získala cez tridsať lifestylových a televíznych magazínov na čele s Cosmopolitan, Harper Bazaar či Chvíľkou pre teba.

Zdroj: ČT TXT

RTVS NEWS

RTVS NEWS


Na hornú Nitru zavítajú o pár dní filmári. V hranej celovečernej snímke v slovensko-nemeckej koprodukcii pod názvom Leto s Bernardom si v komparze zahrajú aj obyvatelia hornonitrianskych miest. Informovala hovorkyňa Handlovej Jana Paulínyová.
Hraný film, ktorý je určený do kín a televízie, na Slovensku podporil Audiovizuálny fond a Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS). Za slovenskú stranu je jeho producentom spoločnosť Silverart, režisérkou Slovenka žijúca v Nemecku Martina Saková, ktorá je zároveň aj spoluautorkou scenára.
"V Handlovej plánuje štáb nakrúcať od 28. júla do 25. augusta. Celý tím tvorí takmer 30 ľudí a v Handlovej si producent vybral deväť lokalít, v ktorých sa budú môcť ľudia stretnúť s filmármi. Filmársky ruch počas leta budú môcť vidieť na verejných priestranstvách na uliciach 29. augusta, Duklianska, Švermova, Parková, Poštová, , Partizánska, Štrajková a Krššáková i na Mierovom námestí," priblížila Paulínyová.
Mesto na základe žiadosti producenta povolilo podľa nej užívanie verejných priestranstiev na nakrúcanie bezplatne, v prípade filmovania na súkromných pozemkoch oslovuje spoločnosť ich majiteľov.
"Herecké obsadenie filmu zatiaľ nebudeme prezrádzať, no určite sa aj miestni môžu tešiť na stretnutie so známymi hereckými osobnosťami. Pre nakrúcanie sme si vybrali viacero miest na hornej Nitre a v Trenčianskom kraji. Kastingová spoločnosť, s ktorou spolupracujeme, vyhlásila konkurz na komparzistov, ktorý sa stretol s veľkým záujmom. Takže vo filme si určite zahrajú aj Handlovčania," ozrejmila producentka filmu Katarína Krnáčová.
Ak všetko dobre pôjde, film by mal prísť do kín v lete 2019 a neskôr aj na obrazovky RTVS, dodala Paulínyová.

Copyright © TASR 2018

24. 7. 2018

Zomrel Milan Katunský

Zomrel Milan Katunský

Po dlhej a ťažkej chorobe zomrel vo veku 75 rokov 22. 7. 2018 popredný košický novinár Milan Katunský.
Hlas obľúbeného rozhlasového komentátora si fanúšikovia športu pamätajú zo Slovenského rozhlasu, ako aj z viacerých športových podujatí, kde pracoval ako hlásateľ. Svojim komentárom sprevádzal dlhoročný redaktor Ocele východu aj maratóncov na trati Medzinárodného maratónu mieru.
Rozlúčka s Milanom Katunským sa uskutoční v stredu, 25. júla o 11 00, na Verejnom cintoríne ( Rastislavova ) v Košiciach.

Zdroj:KOŠICE ONLINE

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Český pesničkár Tomáš Klus (32) sa rozhodol pre radikálny, v umeleckom prostredí neobvyklý krok - bojkot všetkých aktivít premiéra-podnikateľa Andreja Babiša, pričom sa mieni úplne vytratiť z elektronických a printových médií, ktoré sú súčasťou jeho impéria, a nezúčastňovať sa ani na podujatiach, ktoré sponzorujú jeho firmy.
Podľa vlastných slov sa rozhodol urobiť tak po tom, čo ho sklamali viacerí priatelia, ktorí počas víkendu zamierili na hudobný festival Colours of Ostrava sponzorovaný Babišovým Agrofertom.
O pesničkárovom rozhodnutí informoval v pondelok v internetovom vydaní denník Blesk.
Tomáš Klus, ktorý dlhodobo verejne deklaruje svoje výhrady k politike a správaniu českého premiéra, pritom sebakriticky priznal, že sa i sám spreneveril vlastnému spôsobu uvažovania. Uvedomil si, že jeho pesničky sa objavujú vo vysielaní hudobnej televízie Óčko, že bol dokonca nedávno jej hosťom, že poskytol rozhovor denníku Mladá fronta Dnes. "Neostáva nič iné, ako uznať svoju nedôslednosť, svoju chybu a pochlapiť sa, pretože verím, že nejasná doba potrebuje jasné stanoviská," cituje pesničkára periodikum. 


Americká spoločnosť Alphabet, materská firma internetovej spoločnosti Google, oznámila za 2. štvrťrok pokles čistého zisku, výsledky v oblasti viac sledovaného upraveného zisku ale prekonali očakávania. Podobne aj v tržbách firma prekonala odhady analytikov.
Čistý zisk spoločnosti Alphabet dosiahol v 2. kvartáli tohto roka 3,2 miliardy USD (2,73 miliardy eur) oproti 3,5 miliardy USD v rovnakom období minulého roka. Na akciu to znamená 4,54 USD oproti 5,01 USD v 2. štvrťroku 2017. Je to dôsledok pokuty od Európskej únie vo výške 5 miliárd USD pre firmu Google za porušenie legislatívy v oblasti hospodárskej súťaže, čo Alphabet zohľadnil vo výsledkoch za 2. kvartál. Google sa proti pokute odvolal.
V prípade upraveného zisku ale spoločnosť Alphabet zaznamenala na akciu 10,58 USD a prekonala tak odhady analytikov oslovených agentúrou Reuters. Tie predpokladali upravený zisk na akciu na úrovni 9,52 USD.
Tržby firmy sa v 2. štvrťroku zvýšili o 26 % na 32,66 miliardy USD, pričom až 86 percentami sa na nich podieľali tržby z reklamy dcérskej spoločnosti Google. Aj v tomto prípade Alphabet prekonal odhady analytikov, ktorí počítali s tržbami na úrovni 32,17 miliardy USD.


Copyright ©TASR 2018

TO JE FOX TV!

TO JE FOX TV!

23. 7. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Supergirl (2015) bude prvý hraný televízny seriál, v ktorom sa objaví transrodový superhrdina. Aktivistka a herečka Nicole Maines, ktorá je sama trans žena, stvárni Niu Nal, známu aj ako Dreamer. "Zdá sa vhodné, že tu máme transrodovú superhrdinku, ku ktorej môžu vzhliadať transrodové deti," povedala 20-ročná rodáčka z Gloversville v New Yorku po oficiálnom oznámení na Comic Cone v San Diegu.
Nia Nal sa predstaví vo štvrtej sezóne obľúbeného seriálu, ktorej prvú epizódu v USA odvysielajú 14. októbra. Supergirl je vo vysielaní americkej televízie CW súčasťou takzvaného Arrowverse tvoreného aj sériami Arrow (2012), The Flash (2014) a Legends of Tomorrow (2016) z dielne DC Comics.
Okrem Maines sa k hereckému obsadeniu pridajú aj April Parker Jones ako plukovníčka Haley a David Ajala ako Manchester Black. Už dávnejšie tvorcovia ohlásili obsadenie Sama Witwera (Agent Liberty) a tiež to, že k hlavnému hereckému obsadeniu sa pridá Jesse Rath, ktorý si už v šiestich epizódach tretej sezóny zahral Brainiaca-5.
Nicole Maines a jej rodina sa v roku 2014 obrátili na súd po tom, ako jej škola zakázala používať dievčenskú toaletu. Súd následne rozhodol, že škola porušuje ľudské práva. V roku 2015 sa predstavila ako transrodová tínedžerka v epizóde seriálu Bolesti slávnych (2009 - 2016), ktorú ocenila organizácia pre monitorovanie obrazu gejov a lesieb v médiách (GLAAD).

Televízia 20th Century Fox angažovala Monicu Owusu-Breen, aby napísala scenár nového spracovania obľúbeného príbehu o Buffy, premožiteľke upírov Jossa Whedona. Breen už s Whedonom v rokoch 2013 - 2016 spolupracovala na seriáli Agenti S.H.I.E.L.D. (2013).
Whedon bude výkonným producentom a s Breen tiež pracuje na scenári seriálu, v ktorom hlavnú rolu stvárni čierna herečka. Výkonnými producentmi budú aj Gail Berman, Joe Earley, Fran Kuzui a Kaz Kuzui. Posledný menovaný pritom produkoval aj Whedonov pôvodný film o Buffy z roku 1992, ktorý neskôr viedol k vzniku kultového seriálu.
Nová verzia by sa mala podľa zdrojov odohrávať v súčasnosti a zakladať by sa mala na pôvodnej mytológii. Buffy, premožiteľka upírov strávila v rokoch 1996 - 2003 na televíznych obrazovkách sedem sezón. Neskôr jej príbeh pokračoval v komiksoch.
Vo filme z roku 1992 Buffy stvárnila Kristy Swanson a po jej boku sa predstavil napríklad Luke Perry. Whedon napísal scenár. V následnom seriáli si zahrala titulnú rolu Sarah Michelle Gellar. Do povedomia verejnosti sa vďaka nemu dostali napríklad aj David Boreanaz, Alyson Hannigan či Michelle Trachtenberg.


Anglický herec Andrew Lincoln končí v úspešnom seriáli Walking Dead (2010), známom aj ako Živí mŕtvi. Štyridsaťštyriročný rodák z Londýna, ktorý v sérii účinkuje od pilotnej epizódy, to potvrdil počas Comic-Conu v San Diegu. "Toto bude moja posledná sezóna v úlohe Ricka Grimesa," oznámil, čím potvrdil májové správy o tom, že v deviatej sezóne sa Grimesov príbeh uzavrie.
Walking Dead vzniká podľa rovnomenného komiksu Roberta Kirkmana, pričom sa zameriava na následky apokalypsy, ktorá zmenila ľudí na zombie. V centre príbehu je skupina jednotlivcov, ktorí nešťastie prežili. Na čele s bývalým policajným dôstojníkom Rickom Grimesom v podaní Andrewa Lincolna cestujú naprieč USA a hľadajú si nový domov, v ktorom by ich neohrozovali zombie. Čím je ich situácia bezútešnejšia, tým viac ich vôľa prežiť núti robiť takmer čokoľvek. Projekt si v roku 2011 vyslúžil nomináciu na Zlatý glóbus v kategórii Najlepší televízny seriál - dráma. Na konte má tiež 15 nominácií na Primetime Emmy, pričom dve z nich premenil na víťazstvo.
Andrew Lincoln, vlastným menom Andrew James Clutterbuck, je známy napríklad z filmov Najlepší gangster (2000), Láska nebeská (2003) alebo (K)Lamač sŕdc (2010). Zahral si aj v seriáloch This Life (1996 - 1997), Teachers (2001 - 2004), Život po živote (2005 - 2006) alebo Strike Back (2010 - 2018). V spomínanom hororovom seriáli Walking Dead stvárňuje Ricka Grimesa od roku 2010.


©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

Spomedzi predsedov politických strán ľudia na Facebooku najviac sledujú šéfa Sme rodina Borisa Kollára. O jeho príspevky malo k 21. júlu záujem 119.051 ľudí.
      Na druhej priečke skončil s 84.876 sledovateľmi líder SaS Richard Sulík a na tretej šéf OĽaNO Igor Matovič (32.262 sledovateľov). Štvrté miesto patrí šéfovi mimoparlamentnej strany Spolu Miroslavovi Beblavému, ktorého príspevky sleduje 24.520 ľudí. Tesne za ním sa umiestnili predseda SNS Andrej Danko (23.617 sledovateľov) a líder Mosta-Híd Béla Bugár (22.795 sledovateľov).
      Siedma priečka v záujme ľudí sledovať príspevky šéfov strán patrí predsedovi Smeru-SD Robertovi Ficovi (14.693 sledovateľov), nasledujú šéf SMK József Menyhárt (12.764), predseda ĽSNS Marian Kotleba (7713), líder KDH Alojz Hlina (5853) a predseda Progresívneho Slovenska Ivan Štefunko (305 sledovateľov).
      Menovaných predsedov politických strán významne prevyšuje prezident SR Andrej Kiska. Jeho profil na sociálnej sieti Facebook sleduje 256.484 ľudí. Aj to je však zlomok oproti známym športovcom. Napr. tenistku Dominiku Cibulkovú sleduje viac ako 600.000 ľudí, cyklistu Petra Sagana vyše 1,1 milióna.

Na spracovanie októbrových osláv 100. výročia vzniku Československej republiky a Martinskej deklarácie, ale aj sériu dokumentov o tomto období a tvorbu nových relácií, získa Televízia (TV) Turiec v Martine 25.000 eur z mestského rozpočtu. Poslanci mestského zastupiteľstva (MsZ) o tom rozhodli na zasadnutí v uplynulom týždni.
      Slovenská národná rada vyhlásila 30. októbra 1918 v Martine Deklaráciu slovenského národa a prijala základný štátoprávny dokument novovytvorenej Československej republiky. "Ústredné oslavy 100. výročia vzniku ČSR by mali byť v Prahe a v Martine. S tým sa samozrejme vynárajú aj rôzne podujatia a potreba ich technického zabezpečenia. Chceme, aby to bolo dôstojné a ukázali sme sa v dobrom svetle," povedal predseda kultúrnej komisie martinského MsZ Martin Lechan.
      Podľa schválenej dôvodovej správy TV Turiec spravodajsky spracuje jednotlivé podujatia na oslavu 100. výročia vzniku Československej republiky a podpísania Martinskej deklarácie. "Je dôležité tieto udalosti zaznamenať aj pre budúce generácie. V 21. storočí je zachovanie informácií v digitálnej podobe už samozrejmosťou. Televízia vytvorí ucelený materiál s pracovným názvom Spoločná Československá republika a jej 100. výročie vzniku v Martine. Dokument bude aj výpoveďou ľudí z regiónu v pozadí osláv tak významnej historickej udalosti," uvádza sa v dôvodovej správe.
      TV Turiec má vďaka schváleným finančným prostriedkom vytvoriť aj dve nové relácie Tip na víkend a Viete kde bývate?. "V Tipe na víkend by mali byť informácie pre divákov o akciách, ktoré sa budú v meste konať nasledujúci víkend. Cieľom je, aby sa podujatia organizované v Martine viac dostali do povedomia ľudí. Relácia Viete kde bývate? by zas mala prinášať informácie o životoch významných osobností, podľa ktorých sú pomenované ulice v meste," píše sa v dôvodovej správe.

Copyright ©TASR 2018

RTVS NEWS


RTVS NEWS


Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) zvažuje obnovenie verejného obstarávania na renováciu náteru budovy Slovenského rozhlasu v Bratislave na Mýtnej ulici. Obstarávanie by mohli vyhlásiť na budúci rok. Závisí to od finančných možností. Verejnoprávna rádiotelevízia obstarávanie zvažuje aj vzhľadom na to, že peniaze na tento účel pôjdu z prostriedkov na opravy a údržbu a ide o veľkú čiastku, skoro pol milióna eur. Radu RTVS o tom na jej júlovom rokovaní informovala riaditeľka sekcie ekonomiky RTVS Radka Doehring. Ak by išlo o investície, mohol by na ne RTVS dostať zdroje zo zmluvy so štátom. Zmluva umožňuje prispieť RTVS okrem programu aj na modernizáciu techniky určenej na výrobu a vysielanie nových pôvodných programov vo verejnom záujme. Atypická oceľová konštrukcia Slovenského rozhlasu v tvare obrátenej pyramídy však do tohto nespadá. Pôvodný náter oceľovej konštrukcie je zvetraný a jeho hrúbka už nezodpovedá požiadavkám na protikoróznu ochranu.
RTVS plánoval obstarať nový náter na obrátenú pyramídu ešte na jar minulého roka. V oznámení zverejnenom 26. apríla 2017 vo vestníku verejného obstarávania sa ako celková predpokladaná hodnota zákazky na práce trvajúce štyri mesiace uvádzala suma 240 tisíc eur bez DPH. Zákazka bola nielen na náter, ale aj všetky súvisiace práce, ako napríklad očistenie povrchu, ktorého celková plocha je 7 046 metrov štvorcových. Následne sa 4. mája 2017 počas obhliadky, ktorú RTVS zorganizoval pre záujemcov, prišlo na skutočnosť, že „plochy oceľovej konštrukcie uvedené v opise predmetu zákazky nekorešpondujú s faktickým stavom na mieste“. RTVS pritom pri príprave verejného obstarávania vychádzal zo znaleckého posudku. Vzhľadom na výrazný rozdiel medzi pôvodne uvedenými plochami oceľovej konštrukcie a reálnym stavom RTVS vo verejnom obstarávaní nepokračoval. Informoval o tom Úrad pre verejné obstarávanie vo vestníku 16. mája 2017.
Verejnoprávny rozhlas je v "obrátenej pyramíde" vyše 33 rokov. Z nového rozhlasového strediska na Mýtnej ulici 1 v Bratislave sa začalo pravidelne vysielať 27. marca 1985. V roku 2015 pripravil RTVS k 30. výročiu vysielania špeciálny program a tiež pravidelné prehliadky budovy pre verejnosť pod názvom „Prečo pyramída?“. Formou náučného chodníka predstavujú zaujímavosti budovy Slovenského rozhlasu a miesta bežnému návštevníkovi zvyčajne neprístupné. Na príprave prehliadky pracovali Štefan Bekeš z Fakulty architektúry Slovenskej technickej univerzity, Peter Szalay z oddelenia architektúry Ústavu stavebníctva a architektúry Slovenskej akadémie vied a grafický dizajnér Boris Meluš. Koncom roka 2017 vyhlásil Pamiatkový úrad Slovenskej republiky sídlo SRo za národnú kultúrnu pamiatku.

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Reklamná pauza, môžete sa...

Reklamná pauza, môžete sa...