27. 7. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Spoločnosť Czech Media Invest (CMI) vo štvrtok dokončila akvizíciu rozhlasových staníc, ktoré v Českej republike, Poľsku, na Slovensku a v Rumunsku vlastnila francúzska Lagardére Group.
Súčasťou transakcie je aj slovenská stanica Europa 2. TASR o tom informoval člen predstavenstva CMI Daniel Častvaj. Podľa jeho slov sú tieto akvizície v súlade s rozvojovou stratégiou CMI v mediálnom segmente, pričom nie sú len o veľkých staniciach ako Frekvence 1 a Europa 2. "Veľký potenciál majú jednak ostatné rádiá, jednak digitálne projekty," uviedol Častvaj s tým, že skupina je silná aj na sociálnych sieťach. Okrem českých, poľských a rumunských rádií sa súčasťou obchodu stala aj slovenská stanica Europa 2. 
Vlastníkmi CMI sú podnikatelia Daniel Křetínský (50 percent), Patrik Tkáč (40 percent) a Roman Korbačka (10 percent). Prostredníctvom dcérskej spoločnosti je popredným mediálnym domom v Českej republike.

Copyright ©TASR 2018

Na hrade v Zlíne - Malenovice sa včera natáčal jeden z dielov rodinného česko-slovenský televízneho seriálu Kriminálka 5.C. Pojednáva o skupinke detí, ktorá rozpletá detektívne prípady týkajúce sa pašovania zvierat. Režisérom je Juraj Nvota, ktorý tento žáner robí prvýkrát, povedal dnes ČTK Nvota.
Včera natáčaný siedmy z celkom 13 dielov seriálu bol o pašovaní slonoviny. "Pri nakrúcaní rozprávky deti objavia, že je tam aj pašerák sloních klov, ktoré doviezol z Afriky a chce je tu predať. Deti na to prídu, je potom taká naháňačka," uviedol režisér.
Rolu policajta stvárnil Jan Dolanský. "Je to detský seriál, robím tu taký background deťom, ktorí majú svoju vyšetrovacie kanceláriu. Sme s kolegom taká komická dvojica, ktorá príde k prípadom, než to stačíme vyriešiť, tak to za nás vyrieši deti. Nerobím teraz českej polícii asi úplne radosť, ale je to s takou nadsádzkou, snáď to bude aspoň trochu smiešne, "povedal ČTK Dolanský.
Natáčať detský seriál je podľa jeho slov náročné. "Chce to veľkú odvahu, aby to vyzeralo dobre, nie je to vôbec jednoduché," uviedol Dolanský, podľa ktorého je nevyhnutné, aby detské herca práca bavila. Nvota k detským hercom pristupuje ako k rovnocenným partnerom.
V seriáli hrajú českí aj slovenskí detskí herci, ktorí hovoria svojím materinským jazykom, ich party sa nebudú dabovať. "Je to tiež pokus, ako tieto dva jazyky u mladej generácie podporiť," uviedol Nvota.
Jedného z detských hrdinov hrá štrnásťročný Matěj Sedlák zo Zlína. "Hrám postavu Petra Mikinu, ktorý zjednotí partiu a vedie ju," uviedol Sedlák, ktorý hrá divadlo na zlínskej Malej scéne a ide o jeho prvú filmovú skúsenosť. "Veľmi ma to baví, chcel by som to robiť ďalej," povedal dnes ČTK. V seriáli sa objaví aj Bolek Polívka, Lenka Krobotová, Martin Myšička, Roman Zach či Miroslav Táborský.
Seriál sa už natáčal v exteriéroch a interiéroch Zlína, tiež v typickom Baťovskom poldomčeku či Baťovskom priemyselnom areáli. Natáčalo sa aj na pražskej Ruzyni či na letisku v Pardubiciach. Nasledovať bude natáčanie na Slovensku, štáb sa potom vráti na Zlínsko, napríklad do zlínskej zoologickej záhrady. Nakrúcanie by podľa Nvotu malo hotové v októbri. Seriál by mala na jeseň budúceho roka vysielať Česká televízia na programe Déčko.
Seriál vzniká v koprodukcii Českej televízie, RTVS, zlínskej spoločnosti Filmové ateliéry a produkčnej firmy Alef Film & Media.

Copyright © ČTK 2018

Americká spoločnosť Facebook Inc, prevádzkujúca rovnomennú sociálnu sieť, za druhý kvartál vykázala zisk 5,1 mld. USD, čiže 1,74 USD na akciu, čo bol rast o 31 percent. Zisk na akciu prekonal odhad analytikov, ktorí predpovedali, že bude v sume 1,71 USD. Príjmy spoločnosti sa zvýšili o 42 percent na 13,23 mld. USD, ale boli mierne nižšie v porovnaní s očakávaním trhu, ktorý prognózoval, že budú v objeme 13,43 mld. USD.
Facebook nenaplnil očakávania ani v oblasti počtu užívateľov. K 30. júnu evidoval 2,23 mld. každomesačných užívateľov, čo bol medziročný rast o 11 percent. Analytici oslovení v prieskume spoločnosti FactSet však predpokladali, že ich bude 2,25 miliardy. Počet užívateľov na mesačnej aj dennej báze v USA stagnoval a v Európe mierne klesol.
Spoločnosť zároveň upozornila, že očakáva spomalenie rastu príjmov v najbližších kvartáloch, keďže uvádza nové a zatiaľ menej ziskové produkty. Hodnota akcií Facebooku, ktorá v stredu uzavrela na úrovni 217,50 USD za kus, po skončení riadneho obchodovania klesla o 17,8 percenta na 178,77 USD za kus.

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.