5. 7. 2019

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Poslanci dolnej komory francúzskeho parlamentu odsúhlasili vo štvrtok návrh, na základe ktorého budú musieť internetové sociálne siete odstraňovať nenávistný obsah do 24 hodín. Za nedodržanie tejto lehoty im budú hroziť vysoké finančné pokuty, informuje agentúra AFP.
Poslanci francúzskeho Národného zhromaždenia (dolnej komory parlamentu) odsúhlasili vo štvrtok prvý článok príslušnej legislatívy, ktorú predložila strana francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona Republika v pohybe (LREM). Za hlasovalo 31 zákonodarcov, šiesti boli proti a štyria sa hlasovania zdržali.
Podľa agentúry AFP ide o jednu z podobných iniciatív, ktoré sa v ostatnom čase prijímajú v Európe v rámci boja proti prejavom rasizmu, antisemitizmu, sexizmu či homofónie na internete.
Francúzsky návrh legislatívy je inšpirovaný obdobným nemeckým zákonom. Sociálnym sieťam, ktoré nesplnia stanovené podmienky, budú vo Francúzsku hroziť pokuty až do výšky 1,25 milióna eur.
O celom texte zákona by mal francúzsky parlament hlasovať 9. júla.
"Na internete by sme nemali tolerovať to, čo netolerujeme na ulici," povedala v parlamente černošská poslankyňa Laetitia Aviaová z LREM, ktorá legislatívu vypracovala. Dodala, že ona sama už nechce ďalej znášať rasistické útoky, akým čelí od trollov na sociálnych sieťach.
Kritici prerokovávaného návrhu zákona tvrdia, že priznáva priveľkú moc internetovým platformám, z ktorých tak robí sudcov ohľadom prejavov na internete.
Francúzski poslanci debatovali o návrhu legislatívy až do neskorej stredajšej noci, pričom sa pokúšali stanoviť, čo sa dá považovať za "očividne nenávistné" príspevky - textové alebo audiovizuálne. Rozhodli sa, že medzi takéto prejavy zahrnú napríklad odsudzovanie zločinov voči ľudskosti, avšak nie nenávistné komentáre o Izraeli.


Delegácia zložená z členov oboch komôr amerického Kongresu, ktorá tento týždeň navštívila Budapešť, vyjadrila znepokojenie nad tým, že vláda maďarského premiéra Viktora Orbána otvorila dvere ruskému vplyvu. Informovalo o tom vo štvrtok internetové vydanie maďarského ľavicového denníka Népszava, podľa ktorého americkú delegáciu Orbán neprijal.
štáty aj naďalej podporujú snahy o posilnenie demokracie v Maďarsku. Počas pobytu v Budapešti sme absolvovali mnoho rozhovorov a sme sklamaní z toho, že sme sa nemohli stretnúť s premiérom Viktorom Orbánom. Vplyv oligarchov a členov strany na nezávislé inštitúcie, ako súdy a médiá, je v tejto krajine čoraz hrozivejší," píše vo vyhlásení, ktoré Népszave poskytol americký demokratický kongresman Steny Hoyer.
Denník pripomína, že osemčlenná americká delegácia sa v utorok na pôde veľvyslanectva USA stretla s predstaviteľmi občianskych organizácií, poslancami maďarského parlamentu a s nezávislými novinármi.
Demokratický senátor Ben Cardin podotkol, že absolvované rozhovory objasnili mnohé oblasti. "Aj naďalej sa domnievame, že najlepším partnerom Spojených štátov a členských krajín NATO by bolo silné a demokratické Maďarsko. Je nám ľúto, že sme s Viktorom Orbánom nemohli hovoriť o opatreniach jeho vlády, ktoré podkopávajú základné piliere demokracie, ktoré otvorili dvere ruskému vplyvu a ktoré umožnili korupciu," dodal Cardin.
"Máme snahu pokračovať v spoločnej práci s maďarskými priateľmi, aby sme zabezpečili slobodu volieb, nezávislosť súdnictva a diverzifikáciu médií," povedal republikánsky kongresman Tom Cole.
Členov americkej delegácie počas pobytu v Budapešti prijal minister riadiaci úrad maďarskej vlády Gergely Gulyás a predseda zahraničného výboru parlamentu Zsolt Németh, uzatvára Népszava.

Copyright © TASR 2019

Zomrel Martin Kurel

Zomrel Martin Kurel

Vo veku 58 rokov vo štvrtok náhle zomrel filmový architekt Martin Kurel. Kurel sa dlhodobo venoval filmu a televízii, v roku 2016 získal francúzsku filmovú cenu César v kategórii najlepšia výprava za svoj podiel na francúzsko-česko-belgickom filme Marguerite. Trikrát bol tiež nominovaný na Českého leva.
Kurel vyštudoval scénografiu na pražskej DAMU, spolupracoval na desiatkach filmov a seriálov. Naposledy na rozprávke Hodinářův učeň a komédii Posledná aristokratka, ktorá budú v kinách uvedené ešte tento rok, rozprávka v auguste a komédia v októbri.
Nominácie na Českého leva získal Kurel za prácu na filmoch Posteľ (1998), 3 sezóny v pekle (2009) a Wilsonov (2015). Ďalej sa podieľal napríklad na televíznom cykle České storočie a spolupracoval na viacerých medzinárodných koprodukciách ako bola napríklad Príliš hlučná samota alebo Všetci moji blízki. Zo seriálov do boli Polda alebo Ordinácia v ružovej záhrade, kde si aj zahral.
Kurel je druhým Čechom, ktorý dostal francúzske ocenenie César. Pred ním cenu získal v roku 1990 český výtvarník Theodor Pištěk za kostýmy k filmu Valmont. Film Marguerite, za ktorý bol Kurel ocenený, líči osud zámožnej milovníčky hudby a opery označovanej za "najlepšiu falošnú speváčku".

Copyright © ČTK 2019

Tour de France od soboty naživo na RTVS

Tour de France od soboty naživo 
na RTVS


RTVS aj tento rok ponúkne priame prenosy zo všetkých 21 etáp najslávnejších cyklistických pretekov. Dvojka prinesie od 6. do 28. júla Tour de France naživo, prvú etapu môžu diváci sledovať v sobotu od 14:00. RTVS pre športových fanúšikov pripravila aj Štúdiá Tour de France, rozhovory s odborníkmi a reportáže priamo z dejiska pretekov Od štartu v belgickom Bruseli až po cieľ v Paríži bude divákov sprevádzať komentátor Vladimír Genda spolu s bratmi Velitsovcami. S nimi budú v Štúdiu Tour de France diskutovať aj jeho moderátori Ľuboš Hlavena a Oľga Hamadejová. Pohľad do zákulisia Tour de France ponúkne priamo z dejiska pretekov Samuel Brečka, ktorý denne prinesie pôvodné reportáže a rozhovory zo zákulisia pretekov.
Špeciálny obsah o tohtoročnej Tour de France prinesie RTVS na samostatnom webe http://tdf.rtvs.sk, ale aj prostredníctvom vlastného grafického servisu počas priamych prenosov. V ňom sa diváci dozvedia viac o cyklistoch, tímoch, detaily o jednotlivých etapách, alebo si prečítajú odpovede na otázky, ktoré môžu položiť expertom a komentátorom na facebookovom profile Šport v RTVS. Diváci sa navyše môžu zapojiť aj do SMS hry a denne vyhrať hodnotné ceny.

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA










"Ruská federácia je príkladom spolužitia národov a národností. Som veľmi rád, že RF aj prostredníctvom tohto fóra ukazuje svoj citlivý prístup aj dialóg so štátmi z rôznych kontitnentov. Tento prístup by si mali osvojiť aj ostatné svetové veľmoci. Nenútiť ostatných osvojiť si prístup, ale dospieť k všeobecne akceptovaným riešeniam. Obzvlášť oceňujem zahraničnú rozvážnu politiku ruskej federácie pod vedením prezidenta Putina a ministra Lavrova. Osobitnú vďaku však chcem na záver dať mojim priateľom z ruskej dumy, najmä predsedovi, za to, že v mnohom nahrádzajú to, čo by mali robiť medzinárodné organizácie. Svetový mier je snom všetkých nás, niekedy sa zdá byť nedosiahnuteľnou métou, niečím čo nám stále uniká a mizne pred očami. Verím však, že raz dospeje ľudstvo do takého štádia vývoja, že sa mu podarí k nášmu spoločnému snu aspoň priblížiť."
Andrej Danko

"Naozaj nemáme žiadnu povinnosť sa baviť s Druckerom. On prišiel ako asistent od Pavla Freša, potom sa objavil na Slovenskej pošte. Zo Slovenskej pošty išiel za ministra zdravotníctva, potom mal šancu ísť na ministra vnútra, ale tam zlyhal absolútne za pár dní, ktoré tam absolvoval, On jednoducho na to nemá. To je typický kaviarenský, liberálny politik. Je to typ projektu, ktorý nás nezaujíma a neohrozuje Mňa prekvapuje aj pani Remišová. Ja mám napríklad rád makové gule a pani Remišová má asi rada daňových podvodníkov. Najprv bola u Matoviča a teraz išla ku Kiskovi a keď náhodou odíde od Kisku, tak pôjde zase k nejakému inému, veď to je smiešne. Pani Remišová si postaví svoju kampaň na boji proti korupcii a potom ide do strany k človeku, ktorý klamal pri financovaní prezidentskej kampane, ktorý skracoval DPH, ktorý ukradol pozemok zubárovi. Tieto projekty nás netrápia, pretože Smer neohrozujú," 
Robert Fico

"Vy ma stále nútite do konfrontácie s predsedom NR SR. Ja už som unavený. Ja som minister zahraničných vecí, nie minister pre vysvetľovanie výrokov pána Danka.“
Miroslav Lajčák

4. 7. 2019

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Britský protimonopolný úrad začal prešetrovať dominantné postavenie firiem Facebook a Google na trhu digitálnej reklamy. Úrad pre hospodársku súťaž a trhy (CMA) uviedol, že skúma, či internetové platformy nepoškodzujú spotrebiteľov a konkurenciu. CMA poukázal na to, že Google a Facebook podľa odhadu spoločne majú 61-percentný podiel na príjmoch z digitálnej reklamy v Británii. Informuje o tom portál cnbc.com.
Protimonopolný úrad Veľkej Británie konštatoval, že konkrétne preveruje obavy, že spotrebitelia nemajú dostatok kontroly nad svojimi údajmi. "Hoci platformy často užívateľom poskytujú služby zdarma, väčšia konkurencia na trhu by mohla viesť k tomu, že spotrebiteľom sa platí za ich dáta alebo sa im poskytuje väčšia kontrola nad tým, ako sa ich údaje využívajú," uviedol CMA vo vyhlásení. Úrad dodal, že výsledky svojho prešetrovania zverejní najneskôr 2. júla 2020.


Dolná komora francúzskeho parlamentu vo štvrtok schválila uvalenie trojpercentnej dane z príjmu na veľké internetové spoločnosti a služby ako Google, Amazon, Facebook, Uber či Airbnb. Opatrenie ešte musí schváliť aj horná komora parlamentu, čo sa ale predpokladá. Účelom zákona je zabrániť veľkým internetovým firmám, aby sa vyhýbali plateniu daní tým, že majú sídlo v krajinách s nižšou alebo žiadnou sadzbou dane z príjmu. Trojpercentná sadzba môže v budúcnosti stúpať, pričom podľa francúzskych zákonodarcov ide zatiaľ len o úvodný krok v tomto smere, ktorý má poslúžiť aj ako príklad pre ďalšie krajiny.
Francúzsko sa v uplynulých mesiacoch snažilo dosiahnuť dohodu na spoločnom zdanení internetových gigantov aj s ostatnými členskými štátmi EÚ, no nepodarilo sa mu to.
Podľa nového francúzskeho zákona sa bude trojpercentná sadzba týkať všetkých internetových spoločností, ktoré majú ročný obrat viac ako 750 miliónov eur celosvetovo a zároveň viac ako 25 miliónov eur vo Francúzsku.


©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Dvaja nemeckí novinári, ktorí písali o krajnej pravici, dostali listové zásielky s bielym práškom - ako sa neskôr ukázalo, išlo o prášok do pečiva. Vo štvrtok o tom informovala dortmundská polícia, píše agentúra DPA.
Hovorkyňa polície uviedla, že prípadom sa bude zaoberať špeciálna jednotka, ktorá má na starosti pravicový extrémizmus.
Jeden z listov bol adresovaný novinárovi verejnoprávnej rozhlasovej stanice WDR, ktorý intenzívne pokrýva neonacistickú scénu a už v minulosti sa stal terčom vyhrážok. Druhý list dostal novinár na voľnej nohe, ktorý sa takisto venuje extrémizmu krajnej pravice. Na jeho adresu boli vyslané jednotky hasičského zboru, ktoré list prevzali, aby mohli podozrivý prášok preskúmať.
"Tieto listy sú opäť raz dôkazom, že novinári, ktorí vyšetrujú extrémne pravicové spektrum, sú vystavení zvýšenému riziku," povedal hovorca Zväzu nemeckých novinárov (DJV) Hendrik Zörner. Zároveň vyzval bezpečnostné orgány, aby uznali závažnosť týchto hrozieb.
Ako pripomína DPA, z vraždy nemeckého komunálneho politika Waltera Lübckeho z Kresťanskodemokratickej únie (CDU), ku ktorej došlo začiatkom júna v meste Wolfhagen v spolkovej krajine Hesensko, je podozrivý 45-ročný pravicový extrémista Stephan E. Ten sa k tomuto násilnému činu aj priznal, no neskôr svoje priznanie odvolal.
Vyšetrovatelia predpokladajú, že išlo o vraždu motivovanú pravicovým extrémizmom, keďže Lübcke sa počas masovej migrácie do Nemecka zasadzoval za práva žiadateľov o azyl, za čo dostával vyhrážky od prívržencov krajnej pravice.
Krajne pravicová a protiimigračná strana Alternatíva pre Nemecko (AfD) od svojho založenia v roku 2013 dosahuje značnú podporu voličov. V Nemecku sa čoraz častejšie konajú i demonštrácie proti imigrantom, píše DPA.


Copyright © TASR 2019

RTVS prinesie na sviatok Cyrila a Metoda bohatý program

RTVS prinesie na sviatok 


Cyrila a Metoda bohatý program


Na piatok 5. júla, v deň osláv sviatku sv. Cyrila a Metoda, pripravila RTVS tematické vysielanie, priestor dostanú dokumenty o týchto solúnskych bratoch, Jednotka v priamom prenose odvysiela národnú púť v Nitre.
Jednotka si v piatok o 10:00 pripomenie výročie príchodu Cyrila a Metoda na Veľkú Moravu priamym prenosom z národnej Cyrilometodskej púte v Nitre. Po jej skončení odvysiela dokument Zo Zemplína k pápežovi o pátrovi Pavlovi Benedikovi, ktorý sa už 10 rokov stará o pápežskú kaplnku a vatikánsky poklad. Na duchovnú tému nadviaže aj biblický príbeh o živote Ježiša Krista Syn Boží, ten odvysiela Jednotka o 16:45. Večer o 20:00 bude pokračovať vysielanie romantickým príbehom podľa predlohy Karola Wojtylu - Klenotníkov obchod a o 22:00 to bude príbeh kresťanskej, kultúrnej i politickej misie solúnskych bratov s názvom Cyril a Metod Apoštoli Slovanov.

Tematické vysielanie na Dvojke sa začne už v predvečer – vo štvrtok 4. júla o 20:10 slávnostným koncertom Večer ľudí dobrej vôle, ktorý RTVS sprostredkuje divákom v priamom prenose z Hlavného námestia v Košiciach. Toto tradičné podujatie ako jedinečný kultúrno-spoločenský projekt tvorivo hľadá v dôstojnom prostredí odpovede na zásadné otázky ľudského porozumenia, spolupatričnosti, solidarity a tolerancie. Moderátor Ondrej Kandráč uvedie atraktívnych hudobných hostí, medzi ktorými nebudú chýbať Lucia Lužinská, Štefan Štec, či Peter Bič Project. Sviatočnú atmosféru podčiarknu aj dokumenty o živote a pôsobení Cyrila a Metoda. V piatok 5. júla o 10:20 to bude Povesť o Cyrilovi a Metodovi z cyklu Hrady a povesti. Od piatka do nedele okolo poludnia RTVS prinesie aj trojdielnu dokumentárnu sériu Misia bratov Konštantína a Metoda.

5. júl je aj Dňom zahraničných Slovákov, ktorý bude vo vysielaní Dvojky rezonovať už skoro popoludní. Obrazy z Dolnej zeme nesie názov folklórneho programu zahraničných Slovákov zo Srbska, z Maďarska a Rumunska, ktorí ako jedni z mála zachovávajú autochtónnu kultúru, originálnu a nevyužitú. Premiéra záznamu z vlaňajšieho ročníka Východnej začne o 12:50. Na ľudovú nôtu bude aj ďalšia hudobná premiéra – o 20:10 Dvojka uvedie spomienkový koncert Z Očovej do sveta k nedožitým 80. narodeninám Jána Berkyho Mrenicu st. Na podujatí vystúpilo množstvo popredných osobností slovenskej i českej hudobnej scény. Hlavným hosťom koncertu bola česká slávica Lucie Bílá, v programe ďalej účinkujú Ján Berky Mrenica ml. a Diabolské husle, skupina FRAGILE, Marián Čekovský, Peter Lipa i mnohí ďalší. Nasledovať bude dokumentárny blok, zostavený z titulov o významných Slovákoch v zahraničí: Slováci v Argentíne (o Slovákoch a ich potomkoch v rôznych regiónoch Argentíny), Okná do nekonečna (o Jánovi Zoričákovi – jednom z priekopníkov sklárskej tvorby vo Francúzsku) a Zmenil tvár Šanghaja (o Ladislavovi Hudecovi – jednom z najvýznamnejších zahraničných architektov v Číne).

Rádio Slovensko prinesie v piatkovom rannom vysielaní rozhovor s biskupom a vojenským ordinárom Františkom Rábekom o náboženskom a duchovnom rozmere cyrilo-metodského odkazu. Historička a etnologička Katarína Nádaská priblíži celospoločenský a politický kontext pôsobenia Cyrila a Metoda na Veľkej Morave za vlády kniežaťa Rastislava a v neskoršom období po smrti Cyrila.

Program upraví aj Rádio Regina, ktoré o 8:00 ponúkne rozprávku – starosloviensky príbeh autora Mareka Kupča - Navara, strážkyňa svetla. V Predpoludní s Rádiom Regina Západ si poslucháči môžu vypočuť úryvok z Proglasu v podaní Idy Rapaičovej. V rannom vysielaní Rádia Regina Stred odznie rozhovor s biskupom Viliamom Judákom. Predpoludňajší magazín Štvorlístok predstaví prvý kostol zasvätený sv. Cyrilovi a Metodovi v Selciach pri Banskej Bystrici. Cestovateľ Miroslav Vojtek sa vyberie po stopách solúnskych bratov aj do Macedónska a poslucháči sa v rámci vysielania dostanú na turistický chodník sv. Cyrila a Metoda v Lúčkach. Rádio Regina Východ zaradilo do sviatočného vysielania o 10:05 fíčer o gréckokatolíckom biskupovi Pavlovi Petrovi Gojdičovi, v ktorom odznie rozhovor s jeho prasynovcom a výpovede pamätníkov. O 11:05 nasleduje ďalší fíčer Cerkov story alebo Príbeh jednej cirkvi, ktorý približuje príbeh gréckokatolíckej cirkvi a unikátneho dreveného chrámu v Nižnom Komárniku, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou. O 9:05 sa začne na všetkých troch Reginách priamy prenos Sviatočnej rímskokatolíckej svätej omše z Bratislavy.

Sviatok Cyrila a Metoda si Rádio Devín pripomenie o 14:00 v špeciálnom pásme Ten, ktorý múdrosť za družku si vybral a o 15:00 rozhlasovou hrou Mojmíra Grolla - Kauza Metod. Špeciálna bude tiež Ars musica o 10:00. Hudbu súčasných skladateľov reflektujúcich vo svojich dielach tému Cyrila a Metoda ponúkne Rádio Devín v sobotu 6. júla v relácii Hudobné vrstvenie. V nedeľu 7. júla v programe Hrá SOSR odvysiela o 16:00 Cyrilometodský koncert – téma Veľkej Moravy v slovenskej hudbe, autorov Mirka Krajčiho a Jevgenija Iršaia.

Zomrel Vladimír Kučera

Zomrel Vladimír Kučera

Vo veku 72 rokov zomrel novinár, spisovateľ a moderátor Vladimír Kučera. Informovala o tom vo štvrtok spravodajská televízia ČT24. Kučera bol dlhoročným moderátorom programu venovaného českým a svetovým dejinám Historie.cs.
Po absolvovaní žurnalistiky v roku 1974 pracoval Kučera v Ústave zdravotnej výchovy, kde využíval svoje skúsenosti v boji proti fajčeniu a alkoholizmu. V roku 1990 nastúpil do denníka Práce, potom spoluzaložil denník Prostor, po jeho zániku pôsobil v novinách Lidová demokracie a večerníku Večerní Praha. Od roku 1998 bol na voľnej nohe. S Československou a neskôr Českou televíziou pracoval dlhodobo externe.
V posledných desaťročiach sa dramaturgicky podieľal na niekoľkých diskusných cykloch, autorsky na satirickom Stalo se... Scenáristicky pracoval na niektorých dokumentoch (napr. Začátek konce /o auguste 1969/, Hokej, hokej, hokej… /o špecifickom vzťahu českého hokeja a politiky/ atd.). Spolupracoval tiež na sérii dokumentov o priebehu roku 1989 Labyrintem revoluce, cyklu Konečné řešení (seriál o zabití Reinharda Heydricha). Autorsky sa podieľal na programoch Historie.cs a Politické spektrum, ktoré aj moderoval.
Vladimír Kučera bol držiteľom niekoľkých významných ocenení za novinársku, publicistickú a dokumentárnu tvorbu. (Křepelky, medaily Vojty Náprstka Akadémie vied ČR za propagáciu vedy, Elsa, Nadácie Josefa Luxa atď.), uvádza na svojej webovej stránke Česká televízia.

Copyright © TASR 2019

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Nový systém globálnej distribúcie filmov vytvára spoločnosť založená dvoma Čechmi. Filmy sa podľa nich k divákovi dostanú rýchlejšie, efektívnejšie a bezpečnejšie než doteraz. Zakladatelia spoločnosti Artinii (Art in Inteligent Interaction) Vít Krajíček a Ctirad Hemelík vypracovali IT vyhľadávač, ktorý sa strojovo učí a sám analyzuje verejne dostupné internetové zdroje o filmoch. Filmy potom kategorizuje podľa ich obsahu a ponúka ich rôznym komunitám. Porovnáva ich s tým, čo dané komunity po celom svete skôr sledovali. Podľa toho potom ponúka a predáva zábery k spoločnému sledovanie kdekoľvek na svete.
Projekt prezentovali na karlovarskom festivale. "Je to Community-driven content distribution, teda komunitami riadená distribúcia obsahu," povedal ČTK Hemelík. Obsah nemusí podľa neho byť vždy film, je na skupinách ľudí s rovnakým záujmom, aby si samy povedali, čo chcú sledovať
Firma Artinii vyvíja dva základné nástroje, aplikáciu a prehrávač, ktoré ponúka koncovému užívateľovi. Tým môže byť nielen prevádzkovateľ kina, ale ktokoľvek s projektorom a plátnom. Aplikácia obsahuje databázu filmov z celého sveta a podľa kľúčových slov je ponúkne tomu správnemu používateľovi. Od jednotlivých skupín majú spätnú väzbu, porovnávajú ich preferencie, a tým možnej súvzťažnosti medzi nabudúce ponúkanými filmami. Komunita milovníkov vesmíru si stiahne film Apollo 13, na základe kľúčových slov "kozmická loď", "Mesiac" či "astronaut". Po Prehliadnutí mu potom ponúkne podobný film ako Armaggedon či Interstellar.
"Naša predstava je, že sa dohovorí 30 ľudí, že vedia o zaujímavom filme z inej časti sveta. Nestiahne si ho na úložisku, ale zaplatí poplatok za svoju projekciu a skrze našu aplikáciu sa dostanú priamo k výrobcovi, teda ku zdroju, čo dnes neexistuje , "hovorí Hemelík. "Chceme, aby divák nemusel bezútešná surfovať po nete, aby našiel film, ktorý zodpovedá jeho záujmu. Zbierame po celom svete pomocou softvéru verejne dostupné dáta o filmoch vrátane komentárov ľudí a vytvárame vlastné analýzy, matematické modely," popisuje svoju metódu.
Zároveň s tým pripravuje špeciálny prehrávač, ktorý si užívateľ stiahne a po vložení unikátneho zabezpečeného kódu film prehrá. Odpadá tak nutnosť posielať fyzické kópie filmu poštou, ako tomu bolo doteraz.
História projektu siaha do roku 2007, keď jeden zo zakladateľov usporiadal v Prahe festival filmov zameraných na osobnostný rozvoj. Po polročnom zháňaní snímok, kedy tradičný distribútori odmietali komunikovať, sa určitý počet filmov podarilo získať. "A vypredali sme kino niekoľkokrát vrátane nočných projekciou. To ukázalo, že keď máte komunitu, ktorá má spoločný záujem, naplní kino aj bez marketingu. Je plno skupín, ktoré majú záujem o spoločnú tému, ale nemusí poznať cestu k nemu," hovorí Hemelík .
Jednou z prvých komunít, s ktorou pracovali, boli skupiny krajanov po svete, ktorých je podľa Hemelík asi 1200. "Robia festivaly, držia kultúru a naším prostredníctvom si môžu objednať filmy z virtuálnej videotéky a za bežné peniaze, za ktoré by išli do kina, "uviedol. Pred tromi rokmi sa spojili s Janom Svěrákom, ktorý k 80. narodeninám svojho otca pripravoval digitálne vyčistenie Obecnej školy a chcel ju znovu uviesť do kín. Kinodistribútori sa ale tvárili odmietavo s argumentom, že film sa hrá každého pol roka v televízii a v kine by nemal divákov. "Napadlo nás ponúknuť to českým komunitám. Za osem týždňov sme dohovorili 160 platených projekcií v ČR i po svete," opisuje Hemelík cestu filmu k divákom.
Klasickej distribúcii vraj konkurovať nechcú. Naopak rozširujú distribučný priestor aj pre filmy, ktoré sa do bežnej distribúcie nedostali. "Chceme filmy ponúkať predovšetkým komunitám a s pridanou hodnotou spoločného zdieľania zážitkov," hovoria dvaja muži, ktorí svoj projekt rozbiehali za peniaze zo svojich pôvodných podnikaní. Vďaka českým investorom podľa nich budú čoskoro všetky nástroje projektu Artinii k dispozícii profesionálom i fanúšikom.

Copyright © ČTK 2019

Facebook mal výpadky, niektorým používateľom sa napríklad nenačítavajú fotografie. Služba Downdetector evididuje problémy najmä v Európe a na východnom pobreží USA. Prejavujú aj v službách Instagram a Messenger.

3. 7. 2019

POKUTY NAŠE KAŽDODENNÉ

POKUTY NAŠE KAŽDODENNÉ


Na dnešnom zasadnutí Rada pre vysielanie a retransmisiu:


  • predĺžila platnosť licencie na rozhlasové vysielanie č. R/112 spoločnosti D. EXPRES, k. s. (programová služba EXPRES) do 10. 2. 2029;
  • udelila licenciu na regionálnej digitálne vysielanie televíznej programovej služby Televízia Východ Martinovi Vaľkovi, obch. meno: Martin Vaľko ZEMPLÍNSKA PRODUKČNÁ SPOLOČNOSŤ;
  • udelila licenciu na regionálne digitálne vysielanie televíznej programovej služby STUDIO PLUS TV (logo SPTV) spoločnosti TS, s.r.o.;
  • uložila sankciu – pokutu 3 500 eur vysielateľovi MAC TV s. r .o (programová služba JOJ) za vysielanie upútaviek na program Policajtov švagor, dňa 6. 1. 2019 (celkovo odvysielané päťkrát), ktoré naplnili definíciu vlastnej propagácie podľa § 37a ods. 2 ZVR a zároveň reklamy podľa § 32 ods. 1 ZVR , pri ktorej nezabezpečil, aby bola vysielané reklamy slušné;
  • uložila sankciu – pokutu 2 000 eur vysielateľovi MAC TV s. r .o (programová služba JOJ PLUS) za porušenie § 16 ods. 3 písm. l) v súvislosti s tým, že nedodal Rade na jej vyžiadanie súvislý záznam vysielania programu Profesionáli, zo dňa 22. 1. 2016; (Ide o vec vrátenú na ďalšie konanie z Krajského súdu v BA);
  • uložila sankciu – pokutu 100 eur prevádzkovateľovi retransmisie NITRANET, s.r.o. za porušenie § 17 ods. 1 písm. c) ZVR v súvislosti s tým, že poskytoval retransmisiu programovej služby Prima plus bez súhlasu jej pôvodného vysielateľa;
  • uložila sankciu – pokutu 99 eur prevádzkovateľovi retransmisie Stavebné bytové družstvo I, Košice za porušenie § 17 ods. 1 písm. c) ZVR v súvislosti s tým, že dňa 13. 12. 2018 poskytoval retransmisiu programových služieb ČT1 SD/HD, ČT2 HD, ČT :D/Art HD, ČT Sport HD, ČT 24 HD, Noe TV, TV Barrandov HD, Kino Barrandov HD, Barrandov Plus HD, Prima COOL HD, Prima ZOOM HD, Prima MAX HD, Prima Love, Prima Comedy Central, Prima Krimi, M1, M2, M4 Sport, TV2, ATV, Šlágr TV, KOŠICE:DNES, TV Senior, AXN CZ, Polo TV, magic TV, The Voice HD, CITY TV, TV Oranje, Schlager TV, Nashville TV, SLO-TV1, RAI UNO SD/HD bez súhlasu ich pôvodných vysielateľov;
  • uložila sankciu – upozornenie na porušenie zákona vysielateľovi Stredoslovenská televízia, s.r.o. (programová služba Stredoslovenská televízia) za porušenie § 16 ods. 3 písm. l) v súvislosti s tým, že nedodal Rade na jej vyžiadanie súvislý záznam vysielania programovej služby z dní 20. 10. 2018 až 7. 11. 2018 do 15 dní od doručenia žiadosti Rady;
  • začala správne konanie voči vysielateľovi Rozhlas a televízia Slovenska (programová služba Rádio Slovensko) vo veci možného porušenia § 16 ods. 3 písm. b) ZVR (objektívnosť a nestrannosť spravodajských a politicko-publicistických programov, oddeľovanie názorov a komentárov od informácií spravodajského charakteru), ku ktorému mohlo dôjsť odvysielaním programu Z prvej ruky dňa 11. 4. 2019;
  • začala správne konanie voči vysielateľovi MARKÍZA - SLOVAKIA spol. s r.o (programová služba TV MARKÍZA) z dôvodu možného porušenia § 18b ods. 2 ZVR v súvislosti s podozrením, že na stránke www.markiza.sk v prehľade programov z dní 7. a 10. 6. 2019 a v prehľade programov z rovnakých dní, ktorý poskytuje na zverejnenie stránkam http://tv-program.aktuality.sk, http://tv-program.sk, http://telkac.zoznam.sk, http://program-online.tv, a pri vysielaní programu Mentalista dňa 7. a 10. 6. 2019 a programu Prenasledovaná dňa 7. 6. 2019 neuplatnil označenie programov sprevádzaných titulkami pre osoby so sluchovým postihnutím;
  • začala správne konanie voči vysielateľovi MAC TV s.r.o (programová služba JOJ) vo veci možného porušenia § 18aa ods. 1 písm. b) a c) ZVR (multimodálny prístup) v súvislosti s vysielaním titulkov pre osoby so sluchovým postihnutím v rámci programu Súdna sieň dňa 20. 5. 2019;
  • začala správne konanie voči vysielateľovi MAC TV s.r.o (programová služba JOJ) z dôvodu možného porušenia § 18b ods. 2 ZVR v súvislosti s podozrením, že na stránke www.joj.sk v prehľade programov z dní 7. a 10. 6. 2019 a v prehľade programov, z rovnakých dní, ktorý poskytuje na zverejnenie stránkam http://tv-program.aktuality.sk, http://tv-program.sk, http://telkac.zoznam.sk, neuplatnil označenie programov sprevádzaných titulkami pre osoby so sluchovým postihnutím a programov sprevádzaných hlasovým komentovaním pre nevidiacich;
  • začala správne konanie voči vysielateľovi MAC TV s.r.o (programová služba JOJ PLUS) vo veci možného porušenia § 20 ods. 3 ZVR (ochrana maloletých - JSO), v súvislosti s tým, že dňa 17. 5. 2019 v čase o 08:52 hod. odvysielal program Profesionáli, ktorý označil ako nevhodný pre maloletých divákov do 12 rokov, čím mohlo dôjsť k nesprávnemu uplatneniu JSO;
  • začala správne konanie voči vysielateľovi Best FM Media spol. s r.o. (programová služba Rádio Best FM) vo veci možného porušenia § 68 ods. 7 písm. a) ZVR z dôvodu možného nevyužívania frekvencií 89,6 MHz Prievidza a 92,4 MHz Martin na účely, na ktoré mu boli pridelené;
  • začala správne konanie voči vysielateľovi Rádio Rebeca, s.r.o. (programová služba Rádio Rebeca) vo veci možného porušenia § 68 ods. 7 písm. a) ZVR z dôvodu možného nevyužívania frekvencie 89,0 MHz Dolný Kubín na účely, na ktoré mu bola pridelená;
  • začala správne konanie voči vysielateľovi C.S.M. group s. r. o. (programová služba Rádio Jazz) vo veci možného porušenia § 68 ods. 7 písm. a) ZVR z dôvodu možného nevyužívania frekvencií 91,1 MHz Rimavská Sobota a 104,4 MHz Michalovce na účely, na ktoré mu boli pridelené;
  • začala správne konanie voči vysielateľovi RADIO ONE, s.r.o. (programová služba Rádio One) vo veci možného porušenia § 68 ods. 7 písm. a) ZVR z dôvodu možného nevyužívania frekvencií 92,9 MHz Rimavská Sobota a 93,5 MHz Lučenec na účely, na ktoré mu boli pridelené;
  • uznala za neopodstatnené 28 sťažností, respektíve ich častí.

Moderátor relácie RTVS SK dejiny Ľubomír Bajaník získal Cenu SAV

Moderátor relácie RTVS SK dejiny
 Ľubomír Bajaník získal Cenu SAV 

Predsedníctvo Slovenskej akadémie vied udelilo cenu SAV Ľubomírovi Bajaníkovi za popularizačnú a vzdelávaciu činnosť v oblasti spoločenských a humanitných vied. Ľubomíra Bajaníka poznajú diváci nielen ako moderátora hlavných správ RTVS a významných spoločenských udalostí vysielaných na obrazovkách RTVS, ale aj ako moderátora relácie SK DEJINY.
„Som hrdý na našich vedcov a som veľmi rád, že môžem spolu s kolegami prezentovať výsledky ich bádania v relácii SK DEJINY na televíznej Dvojke. Z hĺbky srdca ďakujem SAV za ocenenie, ktoré si nesmierne vážim. Je to zároveň ocenenie celého tímu, ktorý sa podieľa na tvorbe a vysielaní relácie,“ uviedol Ľubomír Bajaník. „Verím, že dokážeme prekonávať večný antagonizmus medzi spravodajskou a publicistickou skratkou a množstvom poznatkov, ktorými vedci disponujú. A špeciálne pri dejinách, ktoré kde-kto zneužíva na kadečo, aj na svoju falošnú legitimizáciu,“ dodal.   Diskusnú reláciu o histórii SK DEJINY s moderátorom Ľubomírom Bajaníkom vysiela Dvojka od jesene 2017. Najbližšie premiérové časti budú môcť diváci sledovať mimoriadne už počas leta – výnimočne v pondelky 12. a 19. augusta večer, kedy budú tvorcovia reflektovať 75. výročie SNP. Relácia bude na jeseň pokračovať pravidelne vo štvrtky už od 5. septembra. 

Novým podpredsedom Rady pre vysielanie a retransmisiu je P. Kubica

Novým podpredsedom Rady pre vysielanie a 

retransmisiu je P. Kubica

Rada si dnes v tajných voľbách zvolila nového podpredsedu. Stal sa ním Peter Kubica, ktorý je členom Rady od januára 2019.

Peter Kubica momentálne pôsobí ako publicista. Je autorom viacerých kníh pre deti aj pre dospelých. V minulosti pôsobil ako hovorca a riaditeľ odboru informácií a zahraničných vzťahov Žilinského samosprávneho kraja.

Peter Kubica bol v Národnej rade SR zvolený za člena Rady dňa 6. 12. 2018 na šesťročné funkčné obdobie, ktoré uplynie dňa 26. 1. 2025. Podľa zákona o vysielaní a retransmisii podpredseda Rady vykonáva kompetencie predsedníčky Rady v dobe jej neprítomnosti.

P.S. Z tvorby

Peter Kubica : Na múre nápis

na múre nápis čosi hlása
nejaké meno neznáme
vraj to bol človek – naša spása
a vraj si ho už nedáme

zvedavý tak sa pýtam ľudu
kto je to? povedz! štátnik? kňaz?
odpoveď mladí poznať budú
len jeho odkaz nepokaz

nebuďme takí smiešne malí
vypusťme blenu z našich žíl
Slovákov tieto ruky hriali
za boha národ pre nás žil

Ďakujeme, že uvádzate zdroj Vami kopírovaných informácií.

http://jozeftiso.sk

MEDIA NEWS


MEDIA NEWS


Podozrivý balíček, ktorý našli v poštovom zariadení blízko centrály spoločnosti Facebook v Kalifornii a pôvodne sa pri testovaní preukázal pozitívny na nervový jed sarín, neobsahoval žiadnu nebezpečnú látku. V utorok to oznámil americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI). Vo svojom vyhlásení uviedol, že spolu s ďalšími orgánmi "dôsledne otestovali dané predmety a rozhodli, že nie sú nebezpečné".
Podozrivú zásielku prijali v pondelok približne o 11:00 tamojšieho času na poštovom oddelení spoločnosti. Úrady pre ňu uzatvorili oblasť a evakuovali štyri budovy. Pracovníci, ktorí prišli do kontaktu so zásielkou, nehlásili žiadne nepriaznivé účinky.
Predstaviteľ hasičov v meste Menlo Park Jon Johnston uviedol, že prípad si nevyžiadal žiadne zranenia. Dodal, že prichádzajúcu poštu preveroval prístroj, ktorý zistil prítomnosť sarínu.


Americkej spoločnosti Facebook, ktorá prevádzkuje rovnomennú sociálnu sieť, uložili v Nemecku pokutu 2 mil. eur pre nedodržanie zákona o boji proti šíreniu nenávisti. Spolkové ministerstvo spravodlivosti v utorok uviedlo, že Facebook nedodržal požiadavky v oblasti transparentnosti pri zaoberaní sa sťažnosťami na šírenie nenávisti. Rezort uviedol, že správa Facebooku za prvý polrok 2018 neodzrkadľovala skutočný počet sťažností poukazujúcich na pravdepodobne nelegálny obsah, ku ktorému v Nemecku patria aj antisemitské útoky a materiály podnecujúce na nenávisť na základe náboženského vyznania alebo etnickej príslušnosti osôb alebo skupín.
Ministerstvo spravodlivosti zároveň uviedlo, že Facebook neposkytol dostatočné informácie o jazykových schopnostiach a výcviku personálu, ktorého úlohou je vybavovať sťažnosti na šírenie nenávisti. Firma Facebook sa k pokute hneď nevyjadrila.


©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Rádio Regina zavíta na folklórne festivaly po celom Slovensku

Rádio Regina zavíta na folklórne 

festivaly po celom Slovensku

 
 Rádio Regina vždy zavíta v letných mesiacoch na rôzne folklórne festivaly po celom Slovensku. Vo svojom vysielaní si nevšíma iba tie veľké, ale mapuje aj tie menšie regionálne, ktoré organizujú nadšenci v obciach. Inak tomu nebude ani počas tohtoročného Folklórneho leta s Rádiom Regina.

Rádio Regina Západ sa v nedeľu 7. júla zastaví s reláciou Hudobné pozdravy v podhorskej obci Hostie v okrese Zlaté Moravce na Festivale dychových hudieb. Poslucháčom sprostredkuje atmosféru z Vištuku, kde sa v sobotu 6. júla uskutoční Medzinárodný festival dychových hudieb Vištukfest. V auguste navštívi v Pezinku najväčší festival dychových hudieb na Slovensku - Dychovky v Preši. Vo svojom septembrovom programe sa zameria na medzinárodnú prehliadku detských folklórnych súborov v Plaveckom Štvrtku – Mravenec a autorskú súťaž skladieb pre dychovú hudbu a spracovanie ľudovej piesne Novomestskú notu, ktorá sa koná v Novom Meste nad Váhom. V závere septembra zavíta na Modranské vinobranie, odkiaľ bude vysielať naživo.
Priamy prenos z najväčšieho a najstaršieho folklórneho festivalu Východná prinesie v sobotu 6. júla od 11:00 Rádio Regina Stred. Rozprávať, hrať a spievať budú autori programov, účinkujúci, ale tiež pamätníci. Zaujímavé programy z Folklórnych slávností pod Poľanou v Detve ponúkne poslucháčom počas roka v relácii Klenotnica ľudovej hudby. Vo štvrtok 1. augusta odvysiela naživo otvárací program z Medzinárodného folklórneho festivalu Jánošíkove dni v Terchovej. Z vystúpení Repáňovcov, Ľudovej hudby Jána Rybára, Terchovskej muziky z Doliny, Tria z Chotáta či mnohých ďalších pripraví verejné rozhlasové nahrávky. Rádio Regina Stred sa pravidelne prihlási aj z ďalších folklórnych festivalov stredného Slovenska, detských letných táborov, kúpalísk a ďalších zaujímavých miest.
V relácii Zahrajte mi túto zmapuje Rádio Regina Východ osem podujatí v regióne východného Slovenska - Zamagurské folklórne slávnosti Červený Kláštor, Šarišské slávnosti piesní a tancov Raslavice, Cassovia folk fest Košice, Spišské folklórne slávnosti Spišské podhradie, Hornotoryský folklórny festival Krivany, Zemplínske slávnosti Michalovce, Gemerský folklórny festival Rejdová a Hornozemplínske folklórne slávnosti Vranov nad Topľou. Takmer hodinový zostrih verejných nahrávok z Cassovia folk festu a Hornozemplínskych folklórnych slávností odvysiela Rádio Regina Východ v relácii Klenotnica ľudovej hudby v sobotu 20. júla a 21. septembra. Poslucháči sa tiež môžu tešiť na zaujímavé rozhovory, reportáže, ale i na rôzne súťaže o vstupenky.
Všetky tri Reginy prinesú v piatok 19. júla o 20:00 v premiére relácie Husličky z Javora zostrih koncertu Orchestra ľudových nástrojov a jeho hostí s názvom Pocta Štefánikovi, ktorý bol v Brezovej pod Bradlom. Začiatkom augusta odznie v reláciách Husličky z javora, Klenotnica ľudovej hudby a Zahrajte mi túto (Rádio Regina Západ) zostrih programu 60. ročníka Medzinárodného folklórneho festivalu Myjava 2019. V úvode septembra si poslucháči môžu na všetkých troch Reginách vypočuť zostrih súťaže a galakoncertu celoslovenského finále detskej interpretačnej súťaže v prednese ľudovej piesne Slávik Slovenska, ktorá sa konala na pôde Slovenského rozhlasu.

2. 7. 2019

RTVS. The institution is being ruined from inside

RTVS

The institution is being ruined from inside

Journalists at public broadcaster RTVS say structural changes now allow the management to pressure journalists and influence coverage. Since last year, the public media management has scrapped positions of section editors, progressively let diminish an analytical unit and abandoned rigorous programming of news coverage. The removal of the 'gate-keeping' measures allows the management to have a more direct influence on the news content. And those who disagree have to go.

Despite several attempts from RSF to comment on the situation, RTVS management did not respond to a written request from RSF for comment.

On 21 June, the contract of Jaroslav Barborák, one of the in-house critics of RTVS's management, was terminated after 12 years. He has thus joined the ranks of some 30 journalists who have quit or have been forced to quit the public media house since 2018 due to disagreements with superiors over media freedom.

'RSF calls on RTVS's management to ensure news coverage independent of any political pressures and lead a dialogue with journalists concerned about media freedom. They should be heard and not haunted,' said Pauline Adès-Mével, the head of RSF's European Union and Balkans desk. 'Such attacks on media freedom contribute to make Slovakia, currently ranked 35th out of 180 countries in RSF's World Press Freedom Index after having fallen of 18 ranks, plunge year after year,' Adès-Mével added.

Bullying uncomfortable journalists

'We feel pressures in favor of the Slovak National Party (SNS),' Michal Katuška, chairman of the News Trade Union at RTVS, told RSF. Albeit a former TV correspondent in Brussels, Michal Katuška was moved to the radio broadcast and banned from reporting from abroad.

The sidelined journalists have been replaced by younger colleagues with little experience and many difficulties to resist the pressures. Journalists to whom RSF spoke and who want to stay in anonymity confirm this concern and fear mounting pressures ahead of the March 2020 parliamentary elections.

One notable example, according to them, is the outright ban by their superiors to cover RSF's 2019 World Press Freedom Index in the radio broadcast 'K veci' (To the point) in mid-April. The reason was the presumed damage to Slovakia's image, given its worsened score. RTVS did report on Slovakia's results in the regular TV and radio news, even though it failed to mention RFS's concern about the public broadcaster itself.

A outcry of a group of RTVS journalists was sparked when an edition of the radio broadcast 'Z prvej ruky' (First hand) earlier in April was turned into a political tribune of Andrej Danko, Chairman of SNS and Speaker of the Slovak Parliament. Immediately after the broadcast, a group of 13 journalists signed a public letter refusing any responsibility for the edition and asked the management to avoid such cases in the future.

According to journalists interviewed by RSF, 'all those who signed the letter are subject to bullying.' For some of them, bonuses worth 50 - 150 euros were scrapped, others were strongly advised against taking side jobs or banned from travelling to report from abroad.

Concerns about upcoming elections

TV and radio anchors experienced pressures, the journalists interviewed by RSF say, most recently in June when Andrej Danko officially visited Belarus. A RTVS journalist who was accompanying him prepared a TV and radio coverage dominated by Andrej Danko's positive view of the country. When anchors said on air the Belarussian regime is violating human rights, they were severely criticized by the editors-in-chief in charge. In March, a journalist specialized in defence issues was punished by being transferred to other subjects. The reason was his coverage of defence negotiations between Slovakia and the United States in which he included a remark by an analyst which was contrary to SNS's discourse. The defence negotiations were picked up as a campaign subject by SNS ahead of the recent presidential and EU elections in Slovakia.

The common feature of these cases is the perceived effort of the RTVS management to prefer SNS, a junior government party.

'We can see extra work in the favor of SNS everywhere,' one of the interviewed journalists told RSF. 'And it's June only.' The journalist is concerned about pressures ahead of the Slovak parliamentary elections in March next year, which could possibly shake up SNS's position in the government.

The reporters don't have a clear view on who guides the editors' decisions. There is usually not an outright censorship, but the techniques curbing media freedom are very sophisticated, eventually leading to auto-censorship.

In any case, the current RTVS Director General Jaroslav Rezník was elected by the Slovak Parliament in June 2017 as a nominee of SNS. In his previous capacity, he led the Press Agency of the Slovak Republic, which was accused - under his leadership - by Transparency International Slovakia of campaigning for SNS ahead of the 2016 parliamentary elections.

'We have to undergo a fight for each issue we want to broadcast,' the RTVS journalists say. 'The institution is being ruined from inside.

MEANWHILE IN REZNIKOVO

MEANWHILE IN REZNIKOVO

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

Záujem o sociálne siete na Slovensku, ako aj v ostatných krajinách Európskej únie z roka na rok rastie. Kým pred ôsmimi rokmi ich nebola ani polovica, v roku 2018 využívalo sociálne siete až 60 % Slovákov. Vo vekovej kategórii 16 až 24 rokov je to až 93 %.
"Na Slovensku má pripojenie na internet 80 % domácností. Najviac internetových pripojení majú na západnom Slovensku, najmenej na strednom. Ešte pred desiatimi rokmi malo internet doma 58 % domácností. Ruka v ruke s tým u nás postupne narastá aj digitálna gramotnosť," povedala analytička Slovenskej sporiteľne Lenka Buchláková.
Podľa Európskeho štatistického úradu Eurostat v rámci 28 krajín Európskej únie využívalo za rok 2018 sociálne siete až 56 % ľudí vo veku 16 až 74 rokov. Aj v tomto prípade ide o nárast, nakoľko ešte v roku 2011 bolo pripojených na sociálnych sieťach len 38 % Európanov.
Podľa analytičky využívanie sociálnych sietí v tomto prípade zahŕňa vytvorenie si profilu na Facebooku či Whatsappe, posielanie si správ či zdieľanie príspevkov. Najväčšiu aktivitu na sociálnych sieťach majú Dáni (79 %), Belgičania (73 %), Švédi a Veľká Británia (obe 70 %). Na opačnom konci rebríčka s využitím sociálnych sietí pod 50 % je Francúzsko (42 %), Taliansko (46 %) a Slovinsko (49 %).
Sociálne siete najviac využívajú mladí ľudia vo veku 16 až 24 rokov, a to až každý deviaty z 10 mladých má účet na nejakej sociálnej sieti. Čo sa týka staršej generácie vo veku 65 až 74 rokov, aj tam je viditeľný nárast používateľov za posledných osem rokov. Aktuálne sa takýmto spôsobom socializuje v Únii v priemere 19 % dôchodcov. Na Slovensku to bolo za rok 2018 približne 12 % seniorov.

Copyright © TASR 2019

1. 7. 2019

MEDIA NEWS


MEDIA NEWS



Líder vládnej strany Jednotné Rusko a premiér Dmitrij Medvedev apeloval na svojich spolustraníkov, aby podporovali investigatívnu žurnalistiku, a navrhol organizovať súťaž o najlepší investigatívny článok.
V článku zverejnenom v pondelok v denníku Izvestija pritom Medvedev zdôraznil, že táto podpora sa týka práce skutočných investigatívnych novinárov, "nie tých, ktorí vyrábajú a šíra falošné správy".
V článku, ktorý vyšiel krátko pred zjazdom vládnej strany, Medvedev vyzval spolupracovníkov, aby "sa naučili komunikovať a spolupracovať" s investigatívnymi novinármi.
Žiada tiež členov strany, aby podporovali "externých kontrolórov" - médiá, blogerov, občianskych aktivistov, ktorí šíria informácie na sociálnych médiách.
"S tými, ktorí skutočne odhaľujú akútne problémy, zápasia s nespravodlivosťou a porušovaním zákona, musíte budovať úzke partnerstvá," apeloval Medvedev.
Vo svojom článku priznáva, že Jednotné Rusko zažíva zo strany občanov krízu dôvery. Poukázal na to, že "nadutosti a chrapúnstva" môžu stranu zbaviť práve vnútorné a vonkajšie kontrolné mechanizmy vrátane článkov v médiách.
V uplynulých týždňoch v Rusku rezonoval prípad zadržania investigatívneho novinára Ivana Golunova, ktorý pracuje pre spravodajský portál Meduza.
Zadržaný bol na základe podozrenia z prechovávania drog. Tie sa našli nielen uňho pri zadržaní, ale aj v jeho byte. Novinár tvrdí, že drogy mu policajti podhodili. Je tiež presvedčený, že ide o pomstu za jeho investigatívne články, ktoré sa týkali biznisu v pohrebných službách.
Na Golunovovu podporu sa spustila mohutná kampaň, ktorej dôsledkom bolo, že trestného stíhanie voči nemu bolo ukončené. Príslušné úrady teraz naopak vyšetrujú konanie policajtov zasahujúcich pri Golunovovom zadržaní.




Maďarská krajne pravicová strana Naša vlasť (Mi Hazánk) iniciuje zriadenie parlamentného výboru na preverenie politiky mazania údajov na Facebooku. Podľa agentúry MTI o tom v pondelok informovala podpredsedníčka strany a poslankyňa parlamentu Dóra Dúróová.
Cieľom tejto iniciatívy je podľa nej dosiahnuť zosúladenie fungovania tejto sociálnej siete s maďarskými zákonmi a európskou reguláciou ochrany osobných údajov.
V súčasnosti funguje Facebook v podstate živelne, konštatovala Dúróová a dodala, že konto predsedu strany Lászlóa Toroczkaiho, ktorý má vyše 200.000 priaznivcov, Facebook bez akéhokoľvek varovania vymazal.
Stalo sa tak pred voľbami do Európskeho parlamentu (EP), čo podľa nej ovplyvnilo aj výsledky volieb. "Ak by volilo Našu vlasť o 200.000 voličov viac, mohli sme získať v EP mandát," povedala Dúróová. Zdôraznila, že ide o medzinárodný trend, pretože je zrejmé, že Facebook podobným spôsobom vymazal účty mnohých pravicových politikov a organizácií.


Copyright © TASR 2019