30. 6. 2019

In memoriam: Word

In memoriam: Word 

Do Bátoviec v okrese Levice príde vyše 35 mladých umelcov zo Slovenska, Českej republiky, Francúzska, Rumunska a Palestíny. Letný medzinárodný umelecký tábor s názvom In memoriam: Word pripravuje Divadlo Pôtoň od 1. do 15. júla. Umelci budú v Bátovciach pracovať na svojich nových dielach, ktoré budú reflektovať témy súvisiace s potláčaním slobody slova a prejavu, s útokmi na novinárov, atakmi na umelcov a ich tvorbu. „Teroristický útok na redakciu Charlie Hebdo, vražda novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, politická likvidácia nezávislej žurnalistiky v niektorých krajinách strednej Európy, cenzúra tvorby v poľských divadlách a mnohé ďalšie udalosti boli impulzom k realizácii medzinárodného umeleckého tábora In memoriam: Word,“ povedala projektová manažérka Monika Škojcová.
Pre účastníkov medzinárodného tábora je pripravená séria workshpov pod vedením lektorov z Českej republiky, z Jordánska a Slovenska. Workshopy majú rozvíjať zručnosti umelcov v oblastiach objektového divadla, hlasovej prípravy, hudby, práce s dokumentárnym filmom, fyzickým a tanečným divadlom. „Medzi lektormi sú osobnosti ako filmový režisér Robert Kirchhoff, tanečníčka Denisa Musilová, choreograf Tom Rychetský, hudobníci Ivana Mer a Christian Estrella,“ priblížil dramaturg Divadla Pôtoň Michal Ditte.
Súčasťou projektu sú aj diskusné časti súvisiace s témou tábora. Diskusiu s názvom Lesk a bieda slobody slova, ktorá bude 2. júla o 14:00, bude moderovať Rado Sloboda, riaditeľ Amnesty International. Hosťami budú Zuzana Kovačič Hanzelová, Marta Šimečková, Marek Vagovič a Peter Kalmus. Počas tábora budú premietať národné filmy krajín, z ktorých prichádzajú účastníci. Uvedú tiež inscenáciu Americký cisár z produkcie Štúdia 12 a Divadla Pôtoň, ktorá získala Dosky 2018 ako najlepšia inscenácia sezóny. Debris company odohrá inscenáciu WOW, ocenenú Grand Prix na Novej dráme 2018. Medzinárodný umelecký tábor vyvrcholí 14. júla premiérou piatich umeleckých diel. Projekt In Memoriam: Word podporili Erasmus+ a Fond na podporu umenia.

©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.