2. 7. 2022

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Štátna duma schválila zákon, ktorý uľahčí zákazy zahraničných médií - Svet  - Správy - Pravda

Poslanci ruskej Štátnej dumy, dolnej komory parlamentu, schválili vo štvrtok zákon, ktorý uľahčí zásahy voči zahraničným aj domácim médiám. Informovali o tom agentúry AFP a AP.
Nová právna norma umožňuje obmedziť alebo zakázať činnosť zahraničných mediálnych spoločností v rámci odvety "za nepriateľské kroky iného štátu voči ruským médiám v zahraničí".
Ruská generálna prokuratúra dostala v takýchto prípadoch právo, aby "urýchlene prijala rozhodnutie o zákaze alebo obmedzení činnosti mediálnych subjektov z daného štátu (ktorý takéto nepriateľské kroky podnikol) na území Ruska".
Zákon schválený dolnou komorou ruského parlamentu taktiež uľahčuje dočasné zastavenie činnosti ruských médií, ktoré budú šíriť "nebezpečné a nespoľahlivé" informácie, prejavovať nedostatok rešpektu voči ruskej spoločnosti, štátu a ústave a diskreditovať ruské ozbrojené sily.
Činnosť takýchto médií bude môcť prokuratúra pozastaviť až na tri mesiace. V prípade opakovaných prehreškov bude takéto médium zakázané úplne.
Príslušný návrh zákona bol vo štvrtok schválený v Dume, kontrolovanej prokremeľskými stranami, v záverečnom treťom čítaní. Účinnosť nadobudne po tom, keď ho schváli aj horná komora parlamentu a podpíše šéf Kremľa Vladimir Putin, čo by sa malo stať čoskoro.
Od ruského vpádu na Ukrajinu sa v Rusku ešte pritvrdili zásahy voči slobode prejavu. Z krajiny od 24. februára odišli už mnohí zahraniční aj nezávislí ruskí novinári.
V Rusku je v súčasnosti zakázaná akákoľvek kritika ruskej "špeciálnej operácie" na Ukrajine. Okrem iného nie je povolené používať pojmy "vojna" a "invázia". Osoby obvinené zo šírenia nepravdivých informácií a diskreditácie ruskej armády môžu byť potrestané až 15 rokmi väzenia. Svoju činnosť v Rusku za týchto podmienok pozastavili alebo obmedzili už mnohé zahraničné alebo nezávislé ruské médiá.

 

Copyright  © TASR 2022

 

 RTUK (Turkish Radio and Television Supreme Council) - RIRM


Turecký úrad na kontrolu médií zakázal prístup k servisom amerického vysielateľa Hlas Ameriky a nemeckého Deutsche Welle, čím si vyslúžil obvinenia z cenzúry.
Najvyššia rada pre rozhlas a televíziu (RTUK) prostredníctvom súdu aplikovala februárové rozhodnutie, ktoré vyžaduje, aby zahraničné médiá, ktoré v Turecku na internete šíria televízny obsah, požiadali o vysielaciu licenciu. Súd v Ankare zakázal prístup na webstránky Deutsche Welle a Hlasu Ameriky vo štvrtok večer. V piatok v Turecku nebol prístupný ani jeden z webov.
Deutsche Welle v piatok vo vyhlásení vysvetlilo, že nesplnili požiadavku na licenciu, pretože „by to umožnilo tureckej vláde cenzurovať redakčný obsah“. Podľa generálneho riaditeľa Petera Limbourga svoje rozhodnutie rade do detailu vysvetlili. „Médiá licencované v Turecku, napríklad, musia zmazať online obsah, ktorý RTUK označí ako nevhodný. To je pre nezávislého vysielateľa jednoducho neprijateľné. DW proti blokovaniu podnikne právne kroky,“ uviedol Limbourg.
RTUK vo februári informovala, že identifikovala tri webstránky, ktoré nemajú vysielacie licencie. Bol medzi nimi aj turecký servis Euronews, no Euronews podľa vlastných slov argumentovali, že nevysielajú naživo v turečtine ani nemajú vizuálne správy, takže sa na nich požiadavka nevzťahuje.
Hlas Ameriky vo februári konštatoval, že zatiaľ čo licencovanie rozhlasu a televízie je normou, pretože vysielacie frekvencie nie sú nekonečné, internet nemá obmedzený vlnový rozsah. „Jediným možným účelom požiadavky na licenciu pre internetovú distribúciu je umožnenie cenzúry,“ uviedol vysielateľ vo vyhlásení.
V rebríčku slobody tlače Reportérov bez hraníc patrí Turecku 149. priečka zo 180 krajín.


Všetko o Amazon Prime Video - od inštalácie po sledovanie s titulkami -  TECHBOX.sk 

Spoločnosť Amazon sa po dialógu s Európskou komisiou (EK) a vnútroštátnymi orgánmi na ochranu spotrebiteľa zaviazala zosúladiť svoje praktiky zrušenia s pravidlami Európskej únie (EÚ) pre ochranu spotrebiteľov. Platforma umožní spotrebiteľom z EÚ a Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP) zrušiť odber služby Amazon Prime iba dvoma kliknutiami pomocou výrazného a jasného tlačidla „Zrušiť“. Na svojej webstránke o tom informuje EK.
Konanie Komisie a vnútroštátnych orgánov voči Amazonu sa začalo v apríli 2021 po sťažnosti Európskej spotrebiteľskej organizácie (BEUC), Nórskej spotrebiteľskej rady a Transatlantického spotrebiteľského dialógu. Nahlásené praktiky rušenia pozostávali z veľkého počtu prekážok na zrušenie odberu, vrátane komplikovaných navigačných ponúk, skreslených formulácií, mätúcich možností a opakovaného povzbudzovania.
Amazon sa zaviazal zlepšiť svoju politiku zrušenia a zmeny zavedie od dnešného dňa, uvádza EK. Tieto zmeny pritom sľúbil zrealizovať na všetkých svojich európskych webstránkach pre všetky zariadenia - počítače, mobily aj tablety.

 ©2022 Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

 

1. 7. 2022

RTVS ponúkne športovým fanúšikom všetky etapy z Tour de France 2022

RTVS ponúkne športovým fanúšikom všetky 

 
Tour de France 2022 (PS4)

etapy z Tour de France 2022

Už tento piatok 1. júla odštartuje 109. ročník Tour de France. RTVS však športových fanúšikov tento rok poteší už v predstihu, a to v stredu 29. júna, kedy na :Športe o 18.25 h odvysiela tímovú prezentáciu z Kodane. Prvú etapu Tour de France ponúkne RTVS na obrazovkách :Športu v piatok 1. júla od 17:00 h. Boj Petra Sagana budú môcť sledovať diváci a poslucháči v televíznom a rozhlasovom vysielaní ako aj na webe tdf.rtvs.sk.

Prestížne cyklistické preteky Tour de France sa v tomto roku budú konať v tradičnom termíne so začiatkom už tento piatok 1. júla a finálovou etapou 24. júla. RTVS ponúkne divákom všetkých 21 etáp v priamom prenose na televíznom okruhu :Šport v maximálnom možnom licenčnom rozsahu niečo vyše hodiny po štarte etapy až po jej cieľ. Preteky budú môcť diváci sledovať aj na špeciálnej podstránke tdf.rtvs.sk , kde návštevníci nájdu aj všetky dôležité informácie o pretekoch, aktuálne štatistiky a archív so všetkými etapami a sprievodným programom. Rozhlasových poslucháčov bude vysielanie Rádia Slovensko počas Tour de France pravidelne zásobovať informáciami vo všetkých spravodajských pozíciách, ako aj v prúdovom vysielaní.

Na športových fanúšikov čakajú Štúdiá Tour de France pred štartom a po ukončení každej etapy. Moderátormi štúdií budú Oľga Konečná a Dominik Kríž. RTVS opäť pokračuje aj v exkluzívnej spolupráci s predchodcami Petra Sagana vo World Tour pelotóne bratmi Petrom a Martinom Velitsovcami . Tí budú nielen exkluzívnymi expertnými hosťami v štúdiách, ale aj spolukomentátormi. Preteky budú opäť komentovať Vladimír Genda a Marek Marušiak .

RTVS vysiela štáby aj priamo do dejiska pretekov. Redaktori Zuzana Lučaničová a Samuel Brečka budú monitorovať pôsobenie Petra Sagana a prinášať vlastné autorské materiály, ktoré doplnia štandardný prenos z pretekov. Prenosy bude RTVS dopĺňať aj o vlastné grafické informácie dôležité pre slovenských divákov.

 

RTVS rozširuje pokrytie digitálnym rozhlasovým vysielaním


RTVS rozširuje pokrytie digitálnym
 rozhlasovým vysielaním


V piatok 1. júla po 11.00 h začne vysielať nový DAB+ vysielač v lokalite Trenčín Nad Oborou s vyžiareným výkonom 2,4 kW. Vysielač pokrýva digitálnym rozhlasovým vysielaním krajské mesto Trenčín a významnú časť diaľnice na juh aj na sever od Trenčína. Súčasťou programovej ponuky RTVS v DAB+ vysielaní sú všetky rozhlasové programové služby Slovenského rozhlasu - Rádio Slovensko, Rádio_FM, Rádio Devín, Rádio Regina Západ, Rádio Regina Stred, Rádio Regina Východ, Rádio Patria, Rádio Slovakia International), ale aj stanice, ktoré sú inak dostupné len prostredníctvom internetu (Rádio Pyramída, Rádio Junior, Rádio Litera). Rozhlasové dab vysielanie tak na začiatku prázdnin poteší všetkých poslucháčov Slovenského rozhlasu v okolí Trenčína a vodičov na pokrytom diaľničnom úseku.

V auguste plánuje RTVS rozšíriť pokrytie dab vysielaním aj prostredníctvom vysielača Rimavská Sobota.

 

 

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA

 Na obrázku môže byť laptop, obrazovka a text, v ktorom sa píše „ZALUDI Za l'udí 20 h veronika.remisova Nafional NafionalUrbanPolicies.n Urban Policies na Changing World WorldRoundhable led POLAND HESLO: Mırrı 2020 Dnes som vystúpila online na konferencii World Urban Forum, ktorá sa konala v polskych Katowiciach“


 



"Je to v súlade s ústavou. Právo zakázať interrupcie sa vrátilo tam, kde malo byť už dávno. Boh urobil toto rozhodnutie".
Donald Trump
 


„Príplatok 500 eur nebude percentuálny, ale plošný. Takto pomôže viac bežným zamestnancom, kuchárkam v škôlke, ako vysokoškolským učiteľom, ktorí majú 3000-eurové platy."
Igor Matovič
 


„Presadneme do svojich vlastných áut! Obnovíme výrobu moskvičov! Nenecháme sa ponižovať airbagmi a centrálnym zamykaním.“
Sergej Sobianin, starosta Moskvy

30. 6. 2022

Novým generálnym riaditeľom RTVS bude Ľuboš Machaj

Novým generálnym riaditeľom 

 

OĽaNO vo voľbe riaditeľa RTVS podporí Ľuboša Machaja - SME

 

RTVS bude Ľuboš Machaj


Novým generálnym riaditeľom RTVS bude Ľuboš Machaj. Poslanci Národnej rady (NR) SR ho do funkcie zvolili vo štvrtkovom hlasovaní. Za Machaja hlasovalo 89 poslancov zo 122 prítomných. Proti bolo 12, zdržalo sa 21 poslancov. Parlament vyberal šéfa medzi Machajom a súčasným šéfom RTVS Jaroslavom Rezníkom. Výsledky oznámili v pléne NR SR. Rezníka vo voľbe podporilo 29 poslancov, proti bolo 49, zdržalo sa 44.
Telerozhlas bude Machaj viesť najbližších päť rokov, predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina) informoval, že funkčné obdobie mu začína plynúť 2. augusta.
Machaj v minulosti zastával manažérske pozície, v RTVS bol na na poste programového riaditeľa televízie i rozhlasu, s RTVS naďalej externe spolupracuje, podieľa sa dramaturgicky na programe Trojky.
O funkciu riaditeľa RTVS sa pôvodne uchádzalo osem kandidátov, ešte pred voľbou sa kandidatúry vzdal Daniel Živica. Plénum teda v stredu (29. 6.) vyberalo zo siedmich kandidátov, okrem Machaja a Rezníka kandidovali Tibor Búza, Peter Janků, Vladimír Seman, Peter Badač a Ivan Golian. Do štvrtkovej opakovanej voľby postúpili Machaj a Rezník.


OĽaNO vo voľbe riaditeľa RTVS podporí Ľuboša Machaja - SME

Ľuboš Machaj sa narodil 29. apríla 1954 v Bratislave. Po absolvovaní Filozofickej fakulty Univerzity Komenského (FiF UK), kde študoval na katedre estetická výchova a slovenčina, nastúpil v roku 1978 do Československého rozhlasu v Bratislave. Začínal ako dramaturg v Hlavnej redakcii hier pre deti a mládež, potom pôsobil ako redaktor a moderátor relácie Pozor, zákruta!. V roku 1984 sa vrátil na pozíciu dramaturga rozprávkových hier, v ktorej pôsobil do roku 1990.
V rokoch 1990 až 1993 bol riaditeľom Bibiany, medzinárodného domu umenia pre deti v Bratislave, odkiaľ odišiel do Radia Twist, kde zastával post programového riaditeľa. V rokoch 2003 - 2006 bol šéfdramaturgom druhého programu Slovenskej televízie (STV). V roku 2006 zamieril opäť do Slovenského rozhlasu (SRo) na pozíciu riaditeľa sekcie programu.
Po spojení SRo a STV zastával v roku 2011 v RTVS post riaditeľa programu v STV. Od roku 2011 externe spolupracuje s RTVS na príprave programov ako napríklad Čo sa stalo s Robom Rothom, Bola raz jedna povesť alebo SK Dejiny. 

Zdroj: TASR

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


 

Si Ťin-pching – Wikipedie
 
Novinárom z viac ako siedmich organizácií vrátane tlačovej agentúry Reuters zamietli prinášať spravodajstvo z oficiálnych ceremónií pri príležitosti 25. výročia prechodu Hongkongu pod správu Číny, na ktorých sa má zúčastniť čínsky prezident Si Ťin-pching.
Hovorca hongkonskej vlády pre Reuters uviedol, že vláda "sa v rámci možností snažila o rovnováhu" medzi potrebou mediálneho pokrytia a bezpečnostnými požiadavkami. K výslednej akreditácii jednotlivých organizácií a osôb sa hovorca odmietol vyjadriť.
Združenie hongkonských novinárov v utorok neskoro večer uviedlo, že na piatkových podujatiach má zakázanú účasť najmenej desať novinárov z minimálne siedmich miestnych i zahraničných médií. Týka sa to novín The South China Morning Post (SCMP), spravodajského portálu HK01, internetovej televízie Now TV, novín Ming pao a francúzskej tlačovej agentúry AFP.
Šesť zdrojov oboznámených so záležitosťou pre Reuters potvrdilo, že spravodajské pokrývanie zamietli aj novinárom americkej tlačovej agentúry Bloomberg, miestnej rozhlasovej a televíznej stanice RTHK aj hongkonských novín Ta-kung pao, lojálnych vláde v Pekingu. Podľa SCMP bol medzi nimi aj fotograf z vládnej informačnej služby GIS.
Ani jedno zo zmienených ôsmich médií nereagovalo na žiadosť Reutersu, aby sa k záležitosti vyjadrili. Agentúra nemohla okamžite potvrdiť, ktoré médiá boli schválené na pokrývanie podujatí v osobitej administratívnej oblasti Číny. Hovorkyňa agentúry Reuters potvrdila, že dvom jej novinárom bolo zakázané informovať o inaugurácii novej hongkonskej vlády.
K obmedzeniu účasti novinárov prichádza v čase, keď polícia v Hongkongu uskutočňuje rozsiahlu bezpečnostnú operáciu z dôvodu návštevy Si Ťin-pchinga v tomto finančnom centre. Ide o jeho prvú cestu mimo pevninskej Číny od vypuknutia pandémie koronavírusu spred dva a pol roka.
Hongkong sa vrátil pod čínsku správu spod administrácie Británie v roku 1997 s prísľubom, že Peking mu ponechá kapitalistickú ekonomiku i politické slobody nedotknuté po dobu ďalších 50 rokov. Čína však v posledných rokoch priamo zasahuje do právneho systému mesta. Peking naň v júni 2020 uvalil zákon o národnej bezpečnosti a o niekoľko mesiacov neskôr radikálne prepracoval jeho volebný systém, ktorý teraz prikazuje, aby sa všetci kandidáti verejne preukázali ako čínski vlastenci.

gm6n1tq-400x400.jpg

V mexickom štáte Tamaulipas v stredu zastrelili miestneho novinára. Tento rok ide v Mexiku už o dvanásteho zavraždeného reportéra. Informuje o tom agentúra AFP odvolávajúc sa na mexické periodikum Expreso, pre ktoré tento novinár pracoval.
Pri streľbe v meste Ciudad Victoria zahynula aj novinárova manželka a ich dcéra utrpela zranenia, uviedli miestni predstavitelia.
Zavraždený Antonio de la Cruz vo svojich príspevkoch na sociálnych sieťach často poukazoval na údajnú korupciu politikov.
Od roku 2000 bolo v Mexiku zavraždených viac ako 150 novinárov. Pre zamestnancov médií tak ide o jednu z najnebezpečnejších krajín na svete, píše AFP. Obeťami sú často reportéri pracujúci pre médiá v oblastiach, v ktorých sú nepokoje spojené s činnosťou drogových kartelov.
Spojené štáty a EÚ vyzvali Mexiko, aby novinárom zabezpečilo primeranú ochranu.


Copyright  © TASR 2022

 


Kybernetický útok zasiahol najmenej 200-tisíc cieľov v 150 krajinách -  Webnoviny.sk
Kybernetický útok dočasne za ostatných 24 hodín odstavil verejné aj súkromné webstránky v Nórsku. Nórsky premiér Jonas Gahr Störe uviedol, že pokiaľ vie, útok „nespôsobil žiadne významné škody“. DDoS útok (distribuované odopretie služby, pozn. red.) sa zameral na zabezpečenú národnú dátovú sieť a vynútil si dočasné pozastavenie online služieb na niekoľko hodín, uviedol nórsky národný bezpečnostný úrad.
Zdá sa, že za útokmi stojí zločinecká proruská skupina, uviedla šéfka úradu Sofie Nyströmová. Ako dodala, útoky „vyvolávajú dojem, že sme súčasťou súčasnej politickej situácie v Európe“. Podobnému útoku, za ktorým údajne stojí promoskovská hackerská skupina, tento týždeň už čelila aj Litva. 

 
Horná komora ruského parlamentu schválila búranie tzv. chruščoviek |  Aktuality.sk 
v stredu v druhom čítaní schválila návrh zákona, ktorý by umožnil zákaz zahraničných spravodajských médií v reakcii na opatrenia iných krajín proti ruským spravodajským kanálom. Návrh ešte musí prejsť tretím čítaním a získať súhlas hornej komory, kým sa dostane na podpis k prezidentovi Vladimirovi Putinovi.
Schválenie v druhom čítaní, keď návrh ešte môže prejsť podstatnými zmenami, však takmer vždy predznamenáva prijatie zákona.
Návrh zákona okrem iného požaduje, aby ruský generálny prokurátor mohol zrušiť registráciu médií za šírenie „nezákonných, nebezpečných, nespoľahlivých verejne významných informácií alebo informácií vyjadrujúcich jasnú neúctu k spoločnosti, štátu, ústave Ruskej federácie, ako aj informácií, ktorých cieľom je diskreditácia ruských ozbrojených síl“.
lRusko v ostatných rokoch vytrvalo obmedzuje nezávislú žurnalistiku. Po vypuknutí vojny na Ukrajine mnohé významné nezávislé spravodajské médiá zatvorili alebo pozastavili prevádzku. Patrili k nim rozhlasová stanica Echo Moskvy či noviny Novaja Gazeta.

 

 

©2022, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.