2. 3. 2024

Zomrel Eugen Šváb

Zomrel Eugen Šváb




V Kolíne nad Rýnom zomrel vo štvrtok 29. februára spevák a hudobník Eugen Šváb. TASR o tom informoval redaktor publicistiky RTVS Martin Jurčo. Šváb sa narodil 26. novembra 1934 v Gelnici. Ako spevák začínal v Košiciach v tamojšej sále PKO na rôznych kultúrnych podujatiach, ktoré sa neskôr presunuli do športovej haly.
Šváb hral aj na ďalších hudobných, najmä kaviarenských, produkciách v Košiciach. Najviac si cenil neskoršie hranie a spev v kaviarni Slávia, a to najmä počas 60. rokov. V zoskupení, v ktorom hral a spieval, sprevádzali aj ďalších dobových košických interpretov, ako Lauru Klčovú, neskôr Evu Sepešiovú či Helenu Okresovú a ďalších.
Po augustovej okupácii v roku 1968 odišiel ako hudobník oficiálne do Fínska, neskôr sa usadil v Nemecku. Na Slovensko prišiel po novembrovej revolúcii. Na začiatku 90. rokov sa predstavil aj v pesničkovej súťaži Repete. Neskôr postupne s Orchestrom Pavla Zajáčka a ďalšími telesami vzniklo niekoľko albumov: Chcem mať viac, Farebný kolotoč, Hudba a vášeň a ďalšie. Zamerané boli najmä na oblasť swingovej hudby, kde sa uplatnil aj ako autor textov. Účinkoval až do vysokého veku na verejných koncertoch a venoval sa i výchove mladých interpretov. Svoje životné skúsenosti a peripetie opísal v biografickej knihe Nič nie je náhodou (2016).


Zdroj: TASR

Matovič a jeho hnutie sa musia zdržať šírenia nepravdivých výrokov o Haščákovi

Matovič a jeho hnutie sa musia zdržať šírenia 

nepravdivých výrokov o Haščákovi

Hnutie Slovensko aj jeho predseda Igor Matovič sa musia zdržať zverejňovania a šírenia nepravdivých, urážlivých a hanlivých výrokov o finančníkovi Jaroslavovi Haščákovi. Neodkladné opatrenie Okresného súdu Trnava potvrdil 29. februára aj krajský súd. Informovala o tom advokátska kancelária zastupujúca Haščáka. Hnutie reagovalo, že vždy hovorilo iba overené fakty a bude v tom pokračovať.
Okresný súd vlani Matovičovi a hnutiu Slovensko nariadil aj vymazať zo svojich profilov na sociálnych sieťach desiatky znevažujúcich príspevkov a videí týkajúcich sa Haščáka.
"Veríme, že Igor Matovič a jeho hnutie budú súdom nariadené právoplatné neodkladné opatrenie tentoraz rešpektovať. Po vydaní rozhodnutia súdu prvej inštancie bolo až zarážajúce, že sa Igor Matovič nielenže hanlivých výrokov nezdržal, ale svoje útoky ešte zintenzívnil a dokonca spochybňoval nezávislosť súdneho rozhodnutia," podotkol partner advokátskej kancelárie Relevans Alexander Kadela.
Hnutie Slovensko pre TASR reagovalo, že vždy hovorilo iba pravdu a overené fakty. "To sa týkalo aj informácií o pánovi Haščákovi a jeho 'podnikaní'. Budeme v tom, samozrejme, pokračovať," dodalo v stanovisku.


Zdroj: TASR

1. 3. 2024

VÝROKY TÝŽDŇA

  VÝROKY TÝŽDŇA








„V posledných dňoch sa spustila lavína nevôle ohľadom neriešenia problematiky v RTVS. Ak mám uviesť veci na pravú mieru, čo sa týka zmien v RTVS, vieme, ako pôsobí súčasné vedenie a akým brutálnym spôsobom znásilňujú objektivitu najmä spravodajstva, túto problematiku seriózne riešime. Po prvotnej analýze v akom sa RTVS nachádza sme následne prikročili k návrhom legislatívnych zmien, tak aby sme mohli zabezpečiť vyššiu objektivitu najmä čo sa týka spravodajského vysielania. Dôvodom sú komunikáty, ktoré produkuje RTVS majú veľmi ďaleko od verejnoprávnosti. Za Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky vám môžem povedať, že máme pripravených niekoľko variant zmeny RTVS. Samozrejme, v programovom vyhlásení vlády sa spomína aj rozdelenie RTVS na Slovenskú televíziu a Slovenský rozhlas. Momentálne však toto rozdelenie nie je na „programe dňa“. V prvom rade sa budeme snažiť reformovať fungovanie RTVS tak, aby sme čím skôr dosiahli cieľ, ktorý sa od nás očakáva a kvôli ktorému boli mnohí volení do NR SR. Chcem vás ubezpečiť, že v najbližších dňoch budeme intenzívne komunikovať s koaličnými partnermi a zverejníme spôsob, akým sa bude reformovať RTVS.“ 
Lukáš Machala



„Pán Matovič, máte plné ústa slušnosti k ženám. Chápem, že s pipkou Pavlínkou si veľa neužijete, ale, prosím, zdržte sa komentára na moju partnerku."
Andrej Danko

„Tak ti budem tykať, magorko, sadni si, dobre? Dochádza ti tabletka?
Andrej Danko


„Pozeráš sa do zrkadla, keď hovoríš magorko?"
Igor Matovič


"Ja keď som niečo povedal, tak to bolo vytrhnuté z konspektu. Ja s ohľadom na to, že som nemal billborady, som vyhral".
Štefan Harabin



"Musím vás upozorniť na to, že vy ste skončili. Vy ste na Slovensku skončili ako médiá. Skôr či neskôr, to je otázka času. A ja vidím, že vo veľmi krátkej dobe vzhľadom k tým náladám koaličných politikov sa veľmi rýchlo môže stať, že nikto z nich vám v konečnom dôsledku už nebude dávať žiadnu informáciu, odpoveď na vaše otázky."
Peter Kotlár

"Ľudia si budú myslieť, že ja niekde podnikám."
Peter Kotlár

29. 2. 2024

Zomrel Paolo Taviani

Zomrel Paolo Taviani




Vo veku 92 rokov zomrel vo štvrtok v Ríme oceňovaný taliansky filmový režisér Paolo Taviani. Podľahol krátkej chorobe. Jeho starší brat a dlhodobý spolupracovník Vittorio Taviani zomrel pred šiestimi rokmi, 14. apríla 2018. TASR prevzala správu z talianskej tlačovej agentúry ANSA.
Bratia spolu vytvorili celý rad kritikmi uznávaných filmov a patria k najvýznamnejším talianskym filmárom.
Paolo zomrel v náručí svojej manželky Liny Nerliovej a svojich detí Ermanna a Valentiny, uviedla rodina.
Ako režisérska dvojica sa bratia preslávili predovšetkým politickými a spoločensko-kritickými filmami, napríklad V znamení škorpióna, Muž na zabitie či Padre Padrone.
Bratia Tavianiovci získali na Medzinárodnom filmovom festivale v Cannes v roku 1977 hlavnú cenu Zlatá palma za už kultový film Padre padrone a v roku 1982 si z Cannes odniesli Veľkú cenu poroty za snímku Noc svätého Vavrinca.
V roku 2012 dostali bratia Tavianiovci cenu Zlatý medveď na berlínskom medzinárodnom filmovom festivale, známom ako Berlinale, za film Cézar musí zomrieť.



Zdroj:TASR

Zomrel Richard Lewis

Zomrel Richard Lewis



Vo veku 76 rokov zomrel americký herec a obľúbený stand-up komik Richard Lewis. Umelec, známy okrem iného svojou rolou v seriáli Larry, kroť sa (Curb Your Enthusiasm), vlani v apríli oznámil, že mu diagnostikovali Parkinsonovu chorobu a že končí s umeleckou kariérou.
Podľa publicistu Jeffa Abrahama Lewis zomrel v utorok večer vo svojom dome v Los Angeles po srdcovom infarkte, informovala agentúra AFP.
Lewis ako uznávaný stand-up komik bol známy tým, že analyzoval svoje neurózy v humorných skečoch, pričom bol oblečený celý v čiernom, čo viedlo k jeho prezývke The Prince of Pain. Raz na pódiu vtipkoval: "Som paranoidný zo všetkého. Dokonca aj doma. Na stacionárnom bicykli mám spätné zrkadlo, z čoho nie som nadšený."
Kanál Comedy Central označil Lewisa za jedného z 50 najlepších standup komikov všetkých čias. Získal aj miesto v rebríčku najvplyvnejších humoristov 20. storočia magazínu GQ. Svoj humor často "prepožičal" aj na charitatívne účely.
"Sledovať jeho stand-up je ako byť na veľmi vtipnej a často temnej terapii," napísal v roku 2014 denník Los Angeles Times. Philadelphia's City Paper ho označil za "Jimiho Hendrixa medzi rozprávačmi".
Lewis hral napr. aj vo filmoch Bláznivý príbeh Robina Hooda, Láska na druhý dotyk, Zanechať Las Vegas, Kým nás smrť nerozdelí či Bol raz jeden zločin. Účinkoval i v mnohých seriáloch.


Zdroj: TASR

Najpočúvanejším rádiom je Expres, nasleduje Rádio Slovensko

Najpočúvanejším rádiom je Expres,

 nasleduje Rádio Slovensko

Najpočúvanejším rádiom na Slovensku zostáva Rádio Expres, jeho frekvencie preferuje 31,5 percenta poslucháčov. Za ním nasleduje Rádio Slovensko s 22,7-percentnou počúvanosťou. Vyplýva to z výsledkov prieskumu počúvanosti Radioprojekt, ktorý realizuje spoločnosť Median SK. TASR ich poskytla zástupkyňa spoločnosti Linda Kleinertová.
Tretím najpočúvanejším je Fun rádio s 21,6-percentnou podporou poslucháčov. Rádiu Európa 2 namerali 17,4 percenta. Rádio Vlna má počúvanosť 16,4 percenta. Nasleduje Rádio Melody s hodnotou 12,4 percenta a Rádio Regina, ktoré si naladilo 9,3 percenta poslucháčov.
Najväčší podiel na trhu patrí Rádiu Expres - 21,5 percenta. Nasleduje Rádio Slovensko s hodnotou 17,7 percenta. Fun rádio dosiahlo 14,4-percentný podiel na trhu. Rádio Europa 2 má 12 percent a Rádio Vlna 10,3 percenta. Rádiu Melody namerali 7,8 percenta a Rádiu Regina podiel 4,8 percenta. Ostatným rozhlasovým staniciam patrí 11,5-percentný podiel na trhu.
Celková počúvanosť rádií v parametri "počúval posledný týždeň" predstavuje 82,9 percenta, čo je vyše 3,6 milióna poslucháčov vo veku 14 až 79 rokov. Každý deň počúva rádio viac ako 2,3 milióna ľudí - 52,1 percenta populácie. V priemere každý občan SR počúva denne rádio viac ako hodinu a 40 minút.
Spoločnosť Median SK realizuje kontinuálny prieskum Radioprojekt od apríla 2009. Zverejnené výsledky zbierali od 16. októbra do 17. decembra 2023 a od 8. januára do 4. februára 2024. Prieskum realizovali na vzorke 3251 respondentov vo veku 14 až 79 rokov.

Zdroj: TASR

Ponuka stanice Nova Sport 6 sa rozširuje o UFC. Prenosy budú môcť sledovať aj predplatitelia Voyo

 

Ponuka stanice Nova Sport 6 sa rozširuje o UFC. Prenosy budú



 môcť sledovať aj predplatitelia Voyo

Súčasťou vysielania bude aj bohatý sprievodný program. Už počas najbližšieho víkendu si diváci môžu užiť ďalší súboj Slováka v UFC Ľudovíta „Lajosa“ Kleina. 



Programová ponuka prémiových športových staníc Nova Sport pôsobiacich na česko-slovenskom trhu sa rozširuje o ďalšiu atraktívnu súťaž. Novým domovom prenosov najprestížnejšej MMA organizácie na svete UFC (Ultimate Fighting Championship) sa stáva stanica Nova Sport 6, ktorá svoje vysielanie odštartuje už tento štvrtok 29. februára 2024. Svojim predplatiteľom ju na Slovensku sprístupní aj streamovacia služba Voyo.   

 

„Obľúbené galavečery UFC si počas uplynulých troch rokov našli na Voyo početnú divácku základňu. Sme radi, že priaznivci si naďalej budú môcť vychutnávať špičkové súboje elitných bojovníkov, vrátane slovenských zástupcov, ktorí sa prebojovali do elitnej spoločnosti – Ľudovíta Kleina a Martina Budaya,“ povedal Peter Gažík, generálny riaditeľ skupiny Markízy.  

 

Stanica Nova Sport 6 odvysiela naživo všetky nadchádzajúce galavečery UFC, najbližšie už túto sobotu 2. marca 2024 podujatie UFC Fight Night z amerického Las Vegas. Divákov čaká počas noci bojovníkov atraktívny súboj ťažkých váh Rozenstruik vs. Gaziev, ale aj ďalšie účinkovanie slovenského zástupcu v UFC Ľudovíta „Lajosa“ Kleina. Ten dosiaľ v najprestížnejšej MMA organizácii na svete absolvoval sedem duelov a zaznamenal v nich štyri víťazstvá, dve prehry a jednu remízu. V rámci najbližšieho podujatia sa proti nemu postaví domáci nováčik AJ Cunningham. Ich vzájomný súboj je na programe v rámci Prelims zápasov v atraktívnom čase so začiatkom o 20:00 hod.

 

Súčasťou vysielania UFC na Nova Sport 6 a Voyo bude aj bohatý sprievodný program, ktorý divákom zaistí komplexný zážitok. „Tento krok je súčasťou našej neustálej snahy poskytovať vysokokvalitný obsah, ktorý spĺňa očakávania tých najnáročnejších divákov. Skupina Nova, ako predchádzajúci vlastník vysielacích práv pre UFC, pomohla vybudovať a rozšíriť popularitu MMA v Česku a na Slovensku. Sme teda nesmierne radi, že sa UFC vracia po krátkej odmlke späť domov na Nova Sport,“ hovorí Dušan Mendel, vedúci športu pre TV kanály & VOD TV. 

 

Nové stanice Nova Sport 5 a 6, ktoré rozširujú ponuku športového vysielania, prinesú priaznivcom okrem UFC aj preteky Formuly 1 a MotoGP. Oba kanály budú od 29. februára 2024 dostupné pre predplatiteľov Voyo na Slovensku, a to za nezmenenú cenu mesačného predplatného (5,99 eura) v rámci časovo limitovej špeciálnej promo ponuky. 

 

Skvelá správa pre fanúšikov pretekov Formula 1 na Slovensku. Štart novej sezóny si užijú na Voyo

 Skvelá správa pre fanúšikov pretekov Formula 1 na Slovensku.

 Štart novej sezóny si užijú na Voyo


Slovenskí fanúšikovia motoristického športu si budú môcť vychutnať prvé exkluzívne priame prenosy najprestížnejšej súťaže F1 na Voyo.

Ponuka športového vysielania na Voyo sa koncom februára 2024 výnimočne rozšíri vďaka špeciálnej ponuke o ďalší atraktívny obsah v rámci limitovanej promo akcie. Predplatitelia streamovacej služby na Slovensku sa môžu tešiť na štart novej sezóny najprestížnejšej motoristickej súťaže Formula 1, ktorú otvorí v dňoch 29. februára – 2. marca 2024 Veľká cena Bahrajnu. Priaznivci najrýchlejších monopostov tak budú môcť na Voyo sledovať, ako sa fenomenálny Max Verstappen z tímu Red Bull Racing vydá za obhajobou titulu svetového šampióna z posledných troch sezón. V ponuke Voyo naďalej ostáva aj séria pretekov elitnej kategórie Majstrovstiev sveta cestných motocyklov - MotoGP.

 

„Sme radi, že aktuálne môžeme predplatiteľom Voyo vďaka F1 ponúknuť ešte viac kvalitných športových zážitkov. Verím, že to budú pre všetkých fanúšikov kráľovnej motoristického športu neopakovateľné momenty,“ povedal Peter Gažík, generálny riaditeľ skupiny Markíza.

 

Fanúšikov F1 čaká historicky najdlhšia sezóna, ktorá prinesie rekordných 24 podujatí. Novinkou v kalendári je Veľká cena Číny, ktorá sa vracia po štvorročnej odmlke. Prvé dve Veľké ceny v tohtoročnom programe (Bahrajn, Saudská Arábia) sa uskutočnia v sobotnom termíne namiesto tradičných nedieľ – organizátori program prispôsobili sviatku ramadán.

 

Divákov budú priamymi prenosmi sprevádzať obľúbení komentátori Števo Eisele, Josef Král, Pavel Fabry a Jitka Poláková. „Budeme komentovať v trojici. Na to sa veľmi teším. Chémia, odbornosť, vtip, emócie, to je to, prečo si zapíname Formulu 1. Nie sme formulová veľmoc, ale vášeň medzi našimi fanúšikmi je neuveriteľná,“ prezradil Števo Eisele, ktorého si diváci môžu pamätať aj z vysielania TV Markíza, kde v minulosti takisto divákov sprevádzal prenosmi z F1.

 

„Budeme mať štúdio pred pretekmi aj po nich. Budeme mať dostatok času zamerať sa na nehody, penalizácie a tak ďalej. To je veľké plus. Ďalej sa tešíme, že budeme mať aj dvadsať fanúšikov v štúdiu. Aj to nám nabije baterky, že nebudeme pozerať len do čierneho oka kamery,“ povedal bývalý úspešný motoristický pretekár Josef Král.

 

„Nebudeme vysielať len Formulu 1, ale aj Formulu 2 a Formulu 3. Veľmi zaujímavá bude aj Formula 1 Academy s podporou tímu Formula 1. Bude to so všetkým, tréningy, kvalifikácie, preteky. Počas víkendu dostanete veľa zábavy. Všetko si to spolu rozoberieme a zažijeme,“ doplnil komentátor Pavel Fabry.

 

Ďalším členom nového formulového tímu bude Jitka Poláková, ktorá má s motorizmom veľké skúsenosti, pretože sedem rokov pracovala vo Ferrari. „Ja budem prostredník medzi divákmi a štúdiom. Aby divácke otázky a komentáre nezostali len na internete, ale aby sa dostali až k nám a my sme ich mohli rozoberať,“ povedala nová členka tímu.

 

Od 29. februára 2024 pribudne predplatiteľom Voyo na Slovensku za nezmenenú cenu mesačného predplatného vo výške 5,99 eura v rámci časovo limitovej špeciálnej promo ponuky aj kompletné vysielanie nových prémiových športových staníc Nova Sport 5 a Nova Sport 6. Na „päťke“ nájdu diváci program podujatí Formuly 1, zatiaľ čo „šestka“ prinesie novú sezónu  MotoGP. Slovenskí predplatitelia Voyo sa tak vďaka vysielaniu Nova Sport 6 budú môcť, rovnako ako v minulej sezóne, tešiť na túto najprestížnejšiu súťaž športových cestných motocyklov. Tohtoročná séria pretekov MotoGP odštartuje počas druhého marcového víkendu v Katare. Obe stanice ponúknu fanúšikom motoristického športu aj ďalší  doplnkový obsah a tiež preteky WorldSBK (Majstrovstvá sveta superbikov).

28. 2. 2024

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Štátna duma (dolná komora ruského parlamentu) v stredu jednomyseľne schválila návrh zákona zakazujúceho reklamu v médiách "zahraničných agentov". TASR prevzala správy z tlačovej agentúry Reuters a z portálu britskej televízie Sky News.
Schválený návrh zakazuje ruským občanom a firmám umiestňovať reklamy na webové stránky, blogy, sociálne siete a ďalšie materiály "zahraničných agentov". Samotným "zahraničným agentom" zakazuje robiť si vlastnú reklamu. Porušenie zákazu sa bude trestať pokutami a dvojročným väzením v prípade opakovania tohto trestného činu. Inzeranti môžu dostať pokutu do 300.000 rubľov (asi 3 005 eur).
Predseda Štátnej dumy Viačeslav Volodin a spojenec prezidenta Putina povedal, že nový zákon posilní národnú bezpečnosť Ruska v čase vojny.
Označenie "zahraničný agent" ruské úrady dávajú politikom, aktivistom aj médiám, ktorí podľa ich názoru "konajú pod vplyvom zo zahraničia". Toto slovné spojenie pripomína termín pre špiónov z éry Sovietskeho zväzu a má negatívny význam.



Vladimír Mužík nastúpi do CME na pozíciu "Director of Digital Transformation - Informative Programming". Bude pracovať na stratégii pre digitálny obsah a spolupracovať s redakčnou radou CME a riaditeľmi spravodajstva v jednotlivých krajinách. Zároveň bude napomáhať k rozšíreniu, zlepšeniu a inovácii lineárnych programových formátov s cieľom prispôsobiť ich tak, aby obstáli aj v digitálnom prostredí. TASR o tom informovala Michaela Papežová z CME.
"Počas mojej mediálnej kariéry som bol svedkom dramatickej digitalizácie tlačených médií. Ani televízne spravodajstvo nie je imúnne voči podobným, hlbokým zmenám. Pre televízne spravodajstvo a informačné programy je kľúčové využiť vzostup digitalizácie, aby zostali relevantnými. Z tejto výzvy mám radosť a teším sa, že budem môcť uplatniť svoje desaťročné mediálne skúsenosti a využiť ich na všetkých trhoch spoločnosti CME v strednej a východnej Európe," uviedol Mužík.
Mužík je novinár a mediálny expert. Pracoval ako šéfredaktor v Ringier Axel Springer Media. Následne nastúpil do spoločnosti CET 21 (dnes CME) na pozíciu vedúceho firemnej komunikácie. V roku 2011 nastúpil do TV Nova na pozíciu vedúceho spravodajstva. V roku 2014 sa stal generálnym riaditeľom spoločnosti MAFRA Slovakia. Ako potvrdil pre TASR, vo funkcii zostáva aj naďalej.

Copyright  © TASR 2024

 




Do internetovej reklamy sa vlani preinvestovalo 205 mil. eur. Pod medziročný rast na úrovni osem percent sa výraznejšou mierou podpísal vývoj výdavkov počas druhého polroka. Počas neho prichádzali reklamné kampane od zadávateľov z oblasti cestovného ruchu a samozrejme intenzívne vianočné kampane. Bezpochyby sa pod navýšené výdavky druhého polroka podpísali aj investície politických strán, ktoré boli spojené so septembrovými parlamentnými voľbami. Informuje o tom Združenie IAB Slovakia.
Najrýchlejšie rástla audio digitálna reklama, a to plus 38 %, stále však tvorí veľmi malý podiel na celkových výdavkoch, len jedno percento. Štandardne medziročne rastie natívna reklama, vlani to bolo o 28 %. „Dôvodom je aj zväčšujúci sa mediálny priestor a dosahovaný zásah na médiách pre mladých, na ktorých natívna reklama prevláda,“ vysvetľuje výkonná riaditeľka IAB Slovakia Daša Karpelová. Riadková inzercia takisto dosahuje medziročné nárasty a na celkových výdavkoch má aj nemalý, 13-percentný podiel. Pokles zaznamenala len affiliate reklama, hlavne výraznejším poklesom ecommerce.
„Predpokladám, že v tomto roku sa ešte viac rozbehne audio digitálna reklama. V IAB Slovakia pripravujeme na podporu formátu monitoring počúvanosti podcastov na deklaratívnej úrovni medzi členmi IAB. Predstavíme výsledky spotrebiteľského prieskumu z audio digitálnej oblasti. Osobne si myslím, že zadávatelia reklamy budú čoraz viac skúšať rôzne reklamné možnosti digitálnych kanálov. To, že natívna reklama je „in“ dokazujú aj nové projekty ako napríklad „Closer“ z dielne Petit Press. Pracovným portálom bude naďalej nahrávať prevažujúca ponuka práce nad dopytom,“ konštatuje D. Karpelová.
Najväčší podiel na celkových výdavkoch dosahuje display reklama, viac ako polovicu celkových výdavkov. Svoju pozíciu si dlhodobo drží vzhľadom na obľúbené brandingové kampane veľkých hráčov na slovenských médiách a samozrejme vysokým podielom investícií do sociálnych sietí. Mobilná reklama medziročne rástla o 9 %, v prípade desktopu to bolo 7 %. „Podiel mobilnej reklamy na úkor desktopovej sa neustále zvyšuje prechodom užívateľov na mobilné zariadenia, výrazne najmä v prípade mladších generácií,“ vysvetľuje D. Karpelová.
Veľký vplyv na digitálny marketing bude mať určite v tomto roku podľa predsedu Správnej rady a člena AdEx komisie Mateja Kolarovského rozmach umelej inteligencie nielen na strane vytvárania obsahu, ale i reklamy ako aj optimalizácie reklamných kampaní. „Možno nie tento rok, ale v rozpätí najbližších troch rokov sa začne aj slovenský digitálny trh zaoberať otázkou udržateľnosti v reklame, keďže aj online marketing má vplyv na životné prostredie. Zatiaľ sa skôr o tom rozpráva, ako implementuje,“ dodáva.



Copyright  © SITA 2024

 

 

 




Chystaný americký seriál Blade Runner 2099 v produkcii Amazonu, ktorý nadviaže na dva slávne filmy Blade Runner a Blade Runner 2049, sa bude natáčať v Českej republike. Pôjde o jeden z najnáročnejších projektov produkovaný v Česku a bude zahŕňať rozsiahle stavby vo väčšine ateliérov štúdia Barrandov. Uviedla to vedúca Czech Film Commission, oddelenie Štátneho fondu kinematografie, Pavlína Žipková. Podľa generálneho riaditeľa Barrandov Studia Petra Tichého by mohli celkovo tvorcovia nechať v Českej republike až miliardu korún. Prvý rad seriálu by sa mal v barrandovských ateliéroch točiť do novembra.
Seriál v produkcii Amazonu Blade Runner 2099 sa bude odohrávať o 50 rokov neskôr ako dej filmu Blade Runner 2049, ktorý režíroval Denis Villeneuve a do hlavnej úlohy obsadil Ryana Goslinga. Film aj seriál nadväzujú na slávne sci-fi z roku 1982 režiséra Ridleyho Scotta s Harrisonom Fordom v hlavnej úlohe policajta špeciálnej jednotky Blade Runner bojujúceho proti humanoidným robotom v Los Angeles v roku 2019.
"Česká republika bola vybraná pre realizáciu jednej z doteraz najprestížnejších hollywoodskych zákaziek, seriálu Blade Runner 2099. Natáčanie pokračovania kultových filmov Blade Runner a Blade Runner 2049 zaisťuje pre Alcon Entertainment a Amazon Studios česká spoločnosť Film United," uviedla Žip.
Tichý uviedol, že zmluvy sú síce podpísané, ale je zatiaľ príliš skoro hovoriť o konkrétnych podmienkach a presnej výške investície. "V tejto chvíli nemáme ani podklady, aké stavby sa budú stavať, koľko bude natáčacích dní, sme naozaj na začiatku. Všetko sa budeme dozvedať počas marca, ale dá sa očakávať, keď sa pozriete na čísla sérií, ktoré tu boli, či už Carnival Row alebo Wheel of Time, tak to budú veľmi podobné čísla. Rozhodne sa bavíme o stovkách miliónov korún, alebo dokonca že v Českej republike nechajú miliardu korún. Iste to bude jeden z najväčších projektov v tomto roku, ktorý u nás bude," pripomenul Tichý veľké zahraničné projekty natáčané v Česku. Druhá séria Carnival Row mala napríklad náklady 1,4 miliardy korún.

Česká metropola je u zahraničných filmárov populárna. Nedávno sa v Prahe objavil herec Adam Sandler, ktorý hrá v celovečernom filme Netflix podľa knihy Kozmonaut z Čiech (Spaceman of Bohemia). Netflix tu nakrúcal aj snímku The Gray Man. V Česku sa točil seriál Foundation 2 podľa Isaaca Asimova pre Apple TV+, ktorého tretí rad by sa mal natáčať v Prague Studios. Predtým sa v Prahe točili napríklad akčné thrillery Mission: Impossible a Bournova identita, komiksový Hellboy alebo bondovka Casino Royale.




Novinári amerických a britských televízií, vrátane BBC a CNN, žiadajú o povolenie vstupu do Pásma Gazy. Viac než 50 spravodajcov sa preto v otvorenom liste obrátilo na izraelskú a egyptskú vládu.
„Takmer päť mesiacov po začiatku vojny v Gaze je zahraničným novinárom stále odopieraný prístup na toto územie, okrem vzácnych návštev v sprievode izraelskej armády,“ píšu novinári v liste. Medzi signatármi sú spravodajcovia či moderátori britských staníc BBC, Sky News, ITV, Channel 4 a amerických kanálov CNN, ABC, NBC a CBS.
„Vyzývame izraelskú a egyptskú vládu, aby umožnili všetkým zahraničným médiám voľný a neobmedzený prístup do Gazy,“ napísali novinári v liste. Žiadajú tiež izraelskú vládu, aby novinárom umožnila v Gaze pracovať, a od Egypta chcú, aby medzinárodných spravodajcov pustil na hraničný priechod Rafáh.
V Gaze má novinárov len niekoľko médií, vrátane AFP. Ide o Palestínčanov, ktorí boli na území pred vojnou vyvolanou teroristickým útokom palestínskeho hnutia Hamas na Izrael 7. októbra.
K dnešnému dňu v konflikte podľa Výboru na ochranu novinárov (CPJ) v Pásme Gazy zahynulo 85 novinárov a ďalších mediálnych pracovníkov.


Copyright  © ČTK 2024


 

 

Televízia Joj 24 ponúkne sériu rozhovorov i diskusií kandidátov

Televízia Joj 24 ponúkne sériu


 rozhovorov i diskusií kandidátov

Spravodajská televízia Joj 24 ponúkne sériu medailónov a rozhovorov, ale aj predvolebných diskusií prezidentských kandidátov. Týka sa to oboch kôl volieb prezidenta SR. TASR o tom informovala Lucia Tuhelová, vedúca PR a hovorkyňa Joj Group.
Každý deň od 4. marca televízia prinesie vždy o 14.00 h profilové dvadsaťminútové rozhovory jednotlivých kandidátov na prezidenta.
Pre divákov sú pripravené aj dve predvolebné debaty, ktoré televízia odvysiela v pondelok a utorok (18. a 19. 3.) o 20.10 h. Počas nich sa predstavia prezidentskí kandidáti zaradení do oboch dní podľa výsledkov prieskumu agentúry AKO.
Počas prvého kola prezidentských volieb (23. 3.) bude televízia mapovať dianie nielen v Bratislave, ale aj v regiónoch. Okrem informácií o priebehu volieb z rôznych miest nebudú chýbať ani prieskumy. Volebné štúdium bude televízia vysielať v daný deň nonstop.
Po prvom kole prezidentských volieb ponúknu televízie Joj aj Joj 24 simultánne 2. apríla o 20.40 h diskusiu s dvoma kandidátmi, ktorí postúpia do druhého kola.
Aj druhé kolo prezidentských volieb (6. 4.) bude televízia Joj 24 mapovať vo volebnom štúdiu a opäť nepretržite 24 hodín.
Počas predvolebného vysielania prinesie zároveň prieskumy verejnej mienky v spolupráci s agentúrou AKO, ale aj rozhovory s politológmi a sociológmi.


Zdroj: TASR

Stanovisko RTVS k vyjadreniam ministerky kultúry SR

 Stanovisko RTVS k vyjadreniam



 ministerky kultúry SR

RTVS sa týmto ohradzuje voči zavádzajúcim vyjadreniam a argumentom ministerky kultúry SR Martiny Šimkovičovej, ktorými spochybnila verejnoprávnosť vysielania RTVS a kompetentnosť súčasného vedenia telerozhlasu.

Ministerka RTVS vyčíta, že si už dlhší čas neplní svoju verejnoprávnu funkciu. Nie je nestrannou inštitúciou, ktorá prináša divákom a poslucháčom objektívne a vyvážené informácie. Spravodajstvo a publicistika RTVS sú podľa ministerky nevyvážené, nedávajú priestor pluralite názorov a spravodajstvo podľa nej skĺzava do bulváru.

Televízne spravodajstvo RTVS považujú diváci podľa aktuálneho prieskumu agentúry MEDIAN, ktorý bol zverejnený práve dnes, za najobjektívnejšie na Slovensku. Na prvej priečke tohto prieskumu sa pritom RTVS drží kontinuálne už vyše 4 rokov. V prieskume agentúry MEDIAN SK zameranom na štvrtý kvartál 2023 zvolilo spravodajstvo verejnoprávnej televízie za najobjektívnejšie až 26,6 % opýtaných. Pričom oproti predchádzajúcemu kvartálu ide dokonca o nárast o 1,4 %. RTVS od druhej priečky delí až 6 percentuálnych bodov. Ide o jasné potvrdenie toho, že RTVS si svedomito plní svoje zákonné povinnosti a napĺňa verejnoprávnu misiu.

Všetci pracovníci spravodajstva a publicistiky RTVS sa striktne riadia Štatútom programových pracovníkov a spolupracovníkov RTVS, etickými zásadami žurnalistiky a práve objektivita, pluralita, faktická presnosť a aktuálnosť sú nespochybniteľnými základnými piliermi spravodajstva a publicistiky RTVS. RTVS naďalej poskytuje nestranné, overené a vo svojom celku vyvážené a pluralitné informácie o dianí na Slovensku. V prípade pochybností o porušení zákona odporúčam dať podnet na Radu pre mediálne služby, ktorá ako jediná môže posudzovať a rozhodovať, či bola dodržaná objektivita poskytnutých informácií.

Ministerka RTVS ďalej vyčíta, že má takmer nulovú vlastnú slovenskú tvorbu a financie miesto toho investuje do predražených zákaziek pre externé prostredie.

Populárne licencované programy sú súčasťou vysielania verejnoprávnych vysielateľov aj v okolitých krajinách. Ide o otestované úspešné formáty, ktoré vhodne dopĺňajú programovú ponuku, keďže majú verejnoprávny charakter a okrem zábavy majú aj vzdelávaciu funkciu. Vývoj vlastnej tvorby je v tomto prípade finančne náročný, ale aj oveľa drahší proces, pričom nie je garantovaný úspech nových programov u divákov. RTVS v súčasnosti vysiela dlhodobo divácky obľúbené licencované formáty, ktoré sú zabehnuté a boli do vysielania zaradené ešte za predchádzajúcich vedení telerozhlasu. Práve lokalizované licencované formáty patria v ponuke RTVS medzi divácky najúspešnejšie.

RTVS si, ako verejnoprávna inštitúcia, plní všetky povinnosti vyplývajúce zo zákona, súvisiace s transparentným financovaním a nakladaním s finančnými prostriedkami a s verejným obstarávaním. O všetkých zmluvách RTVS je informovaná a prijíma ich na vedomie Rada RTVS. Pričom o zmluvách s plnením nad 100-tisíc eur informuje Radu RTVS formou zámeru generálny riaditeľ RTVS a dozorná komisia ich prerokováva.

Nie je pravdou, že RTVS má takmer nulovú vlastnú tvorbu. Od nástupu súčasného vedenia uviedla množstvo pôvodnej tvorby v segmente dokumentu, dramatickej tvorby, ale aj zábavných a vedomostných či vzdelávacích programov, nevynímajúc tvorbu pre deti. Za všetky možno spomenúť úspešný pôvodný historický seriál Čas nádejí, vianočnú rozprávku Tri zlaté dukáty, rodinný magazín Najvernejší, gastronomický cestopis Veľkou lyžicou, šou Hit roka, reláciu Traf to!, dokumentárny cyklus Opri sa o mňa, premiérové časti relácií Drobci, Chochmesovci, Čekyho hudovný labák, Naj škola, cyklus Dokážeš to!, ktorý vznikol v spolupráci s verejnoprávnymi vysielateľmi EBU a množstvo ďalších projektov. Okrem toho sa RTVS venuje aj podpore kultúrnych inštitúcií, divákom ponúka záznamy výnimočných divadelných hier, koncertov SOSR a samozrejme neopomína ani pôvodnú rozhlasovú tvorbu.

RTVS je tiež najväčším koproducentom filmovej tvorby na Slovensku a podieľala sa aj na oceňovaných filmoch, ako Piragy, Slúžka, Čierne na bielom koni, Čiapka, Indián, Invalid, Tancuj Matylda, a mnohých ďalších, ktoré divákom ponúka aj v televíznom vysielaní.

RTVS plánovala v roku 2024 rozšíriť pôvodnú dramatickú tvorbu o ďalšie projekty na základe pôvodných námetov, ale vzhľadom na aktuálnu finančnú situáciu a drastické zníženie rozpočtu musela niektoré projekty pozastaviť.

Ministerka tiež uviedla, že chybou súčasného vedenia prišla RTVS o vysielacie práva na Majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji, ako aj MS v zjazdovom lyžovaní, ktoré tak získala komerčná televízia.

Ide o lživé tvrdenie, keďže o vysielacia práva na tieto podujatia prišlo ešte predošlé vedenie RTVS na čele s Jaroslavom Rezníkom. Vysielacie práva na MS v zjazdovom lyžovaní boli navyše súčasťou balíka licencií spolu s právami na vysielanie MS v ľadovom hokeji. Súčasné vedenie sa naopak snažilo otvoriť rokovania so súkromnými vysielateľmi a držiteľmi vysielacích práv o možnosti získania sublicencie, aby tieto populárne športové podujatia mohla ponúknuť svojim divákom.

RTVS dlhodobo upozorňuje na nepriaznivú situáciu na trhu so športovými licenciami pre verejnoprávnych vysielateľov. Ceny vysielacích práv pre lukratívne športové podujatia neustále medziročne rastú a RTVS nie je pri súčasnej finančnej situácii konkurencieschopná v súťažiach.

RTVS by ocenila, ak by sa naštartovala naozaj konštruktívna diskusia o význame vysielania priamych prenosov zo športových podujatí so zastúpením slovenskej reprezentácie. Bolo by vhodné určiť športové podujatia, ktoré majú celospoločenský význam, a ktoré by mala vysielať verejnoprávna televízia, čo by mohlo priniesť množstvo obsahu späť do RTVS. Takýto princíp funguje aj vo vyspelých západných demokraciách. Výborným príklad je napríklad Veľká Británia. (https://www.ofcom.org.uk/tv-radio-and-on-demand/information-for-industry/listed-events)

TV JOJ NA HRANE

   TV JOJ NA HRANE



Televízia JOJ ponúka svojim divákom politickú diskusnú reláciu Na hrane. Každý štvrtok večer si nenechajte ujsť naživo politický duel, aktuálne témy aj exkluzívne prieskumy.

Každý týždeň, vo štvrtok večer, sa v štúdiu Na hrane stretávajú dvaja politici a venujú sa aktuálnym politickým a spoločenským témam. Diskusná relácia je výnimočná aj tým, že diváci majú možnosť zapojiť sa do diskusie a opýtať sa politikov, čo ich zaujíma prostredníctvom aplikácie. Ak sa otázky nepodarí zodpovedať v živom vysielaní, hostia sa im pokúsia venovať po skončení televíznej diskusie na webe www.hrane.joj.sk.

Reláciu moderuje jej dramaturgička a skúsená politická redaktorka spravodajstva TV JOJ Jana Krescanko Dibáková.

Pozvanie do diskusie prijali vo štvrtok 29. februára podpredseda NR SR, predseda SNS Andrej Danko a Jaroslav Naď, bývalý minister obrany, predseda Demokratov.

Hovoriť budú o dvoch rokoch vojny na Ukrajine, o obraze a postojoch Slovenska po rokovaniach v Paríži a v Prahe, ale aj o situácii v koalícii. Divákom ponúkneme prieskum agentúry AKO pripravený pre reláciu Na hrane o prezidentských voľbách a o tom, akých konkrétnych kandidátov by volili v druhom kole.

Sledujte Na hrane vo štvrtok 29. februára o 21:50 na JOJke.

V priestoroch katedry žurnalistiky UKF vznikla Knižnica Jána Kuciaka

V priestoroch katedry žurnalistiky


 UKF vznikla Knižnica Jána Kuciaka


Na Filozofickej fakulte Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre vznikla Knižnica Jána Kuciaka. Umiestnená je na ulici B. Slančíkovej v priestoroch Katedry žurnalistiky a nových médií, ktorá knižnicu spravuje. "Knižnica funguje ako študovňa, využívať ju môžu zamestnanci i študenti univerzity, ale aj široká verejnosť," informovala vedúca katedry Andrea Chlebcová Hečková.
Knižnica je venovaná spomienke na zavraždeného novinára Jána Kuciaka, ktorý na katedre študoval a neskôr aj pôsobil. Zameraná je predovšetkým na literatúru z oblasti investigatívnej i dátovej žurnalistiky, ale aj etiky médií. "Nebude veľmi bohatá, čo sa týka počtu zväzkov, bude ich zhruba stovka. Väčšinu z nich vydali zahraničné vydavateľstvá, na Slovensku nie je v tejto oblasti veľa vydaných kníh. Plánujeme postupne dopĺňať knižný fond o nové publikácie, ktoré budú vychádzať," zhodnotila vedúca katedry.
Projekt knižnice podporilo britské veľvyslanectvo na Slovensku, ktoré financovalo zriadenie priestorov i nákup literatúry. Zámerom veľvyslanectva bolo poukázať na dôležitosť slobody médií v demokratickej spoločnosti pri príležitosti šiesteho výročia zavraždenia Kuciaka.



Zdroj: TASR

Najobjektívnejšie televízne spravodajstvo má opäť RTVS

Najobjektívnejšie televízne


 spravodajstvo má opäť RTVS

Najobjektívnejšie spravodajstvo má podľa verejnosti RTVS, po nej nasleduje TA3. Vyplýva to z prieskumu agentúry Median, ktorý sa konal v mesiacoch október až december 2023.
V odpovedi na otázku "Ktorá televízia má podľa vás najobjektívnejšie spravodajstvo?" uviedlo 26,6 percenta respondentov RTVS (Jednotka, Dvojka, :24 atď.). Nasleduje TA3 s 18,6 percenta, TV Markíza s 15,1 percenta a Joj so 14,4 percenta.
Inú televíziu uviedlo 2,8 percenta opýtaných. Respondenti mohli určiť len jednu televíziu, pričom 21 percent z nich sa k otázke nevyjadrilo.
Vzorku tvorilo 2142 respondentov vo veku 14 až 79 rokov.
Výsledky prieskumu vníma generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj ako veľké povzbudenie i potvrdenie kvality práce tímu spravodajstva a publicistiky RTVS. "Aj napriek výrokom politikov o neobjektivite a zaujatosti redaktorov a moderátorov spravodajstva RTVS počet divákov, ktorí označujú naše spravodajstvo ako najobjektívnejšie, kontinuálne rastie," skonštatoval Machaj. Ide podľa neho o jasné potvrdenie toho, že si svedomito plnia svoje zákonné povinnosti a napĺňajú verejnoprávnu misiu.



Zdroj: TASR

Prezidentský kandidát podáva podnet pre porušenie pravidiel kampane

Prezidentský kandidát podáva podnet pre

 porušenie pravidiel kampane




Kandidát na post prezidenta Ivan Korčok podáva podnet pre porušenie pravidiel kampane. Dôvodom je vydávanie časopisu Extra Plus Premium, ktorého dve vydania sa už ocitli v poštových schránkach obyvateľov po celom Slovensku. Korčok je presvedčený, že časopis porušuje zákaz iných subjektov viesť volebnú kampaň. „Podávam preto podnet na prešetrenie porušenia zákona číslo 181 z roku 2014, konkrétne paragrafu 2. Celý časopis je venovaný na jednej strane oslave prezidentského kandidáta Petra Pellegriniho a na druhej strane konšpiráciám a dezinformáciám, ktoré sa týkajú mojej osoby,“ povedal Korčok dnes na tlačovej besede.

Podľa Korčoka je na prvý pohľad zrejmé, že toto nie je normálny časopis, ale predvolebný leták. Hovoria o tom titulky článkov ako „Korčok nie je slovenský prezident“, „Kto financuje Korčoka?“ „Korčok je nastrčená figúrka“, „Korčokov rodinný zlepenec“ či „Korčok je americkejší ako Američania“. Na druhej strane časopis velebí Petra Pellegriniho s titulkami, ktoré používajú jeho volebný slogan „Slovensko už potrebuje pokoj“ alebo „Pellegrini – prezident, za ktorého sa nebudeme hanbiť“. Korčok zdôrazňuje, že predvolebné letáky, nech už ich platí ktokoľvek, sa musia započítať do výdavkového limitu na kampaň, ktorý je zákonom určený pre každého kandidáta vo výške 500-tisíc eur.

„Na transparentnom účte Petra Pellegriniho o týchto volebných novinách nie je ani náznak a rovnako nie je uvedený ani objednávateľ a dodávateľ. Som presvedčený, tento volebný leták je súčasťou kampane Petra Pellegriniho, a preto musí byť aj zaúčtovaný,“ hovorí Korčok, ktorému sa ozývajú ľudia z celého Slovenska, že takýto leták dostali do schránok. Podľa odhadov odborníkov z branže stojí takáto akcia viac ako 100-tisíc eur.




Zdroj: SITA

ŠIMKOVIČOVÁ: Verejnoprávna televízia RTVS si už dlhšie neplní svoju verejnoprávnu funkciu


ŠIMKOVIČOVÁ: Verejnoprávna televízia RTVS si


 už dlhšie neplní svoju verejnoprávnu funkciu


 

Ministerka kultúry v posledných dňoch zaznamenala niekoľko podnetov ohľadne „verejnoprávnej“ RTVS. Jej moderátori sa otvorene hlásia a prezentujú túto inštitúciu ako stelesnenie neobjektívnosti, amatérstva a nie toho, čo by mala skutočná verejnoprávna televízia stelesňovať. Preto sa ministerka kultúry chopila šance a okomentovala túto situáciu vlastnými slovami. „To, čo sa deje v RTVS, vnímam rovnako ako vy. Treba si na rovinu povedať, že RTVS si už dlhšiu dobu neplní svoju verejnoprávnu funkciu. Nie je nestrannou inštitúciou, ktorá prináša divákom objektívne a vyvážené informácie. Nielen to. Považujem za alarmujúce, že RTVS ma takmer nulovú vlastnú slovenskú tvorbu, ale na predražené zahraničné licencované programy peniaze vždy nájde,“ skonštatovala situáciu Martina Šimkovičová. Nezáujem RTVS na odvysielaní najobľúbenejších programov považuje Martina Šimkovičová za jedovatú čerešničku na torte Zadávanie projektov do externého prostredia podľa jej vyjadrenia výrazne predražuje výrobu. Čerešničkou na torte je, že vinou súčasného vedenia prišla RTVS o vysielacie práva na Majstrovstvá sveta v hokeji. Získala ich komerčná televízia. „To znamená, že akonáhle prišla o väčšinu vysielacích práv na svetový pohár v lyžovaní a otázne sú aj Majstrovstvá Európy vo futbale a nebude jednoducho pokrývať reprezentačné zápasy v hokeji. Najbližšie štyri roky neuvidíme reprezentačné zápasy na televíznych obrazovkách verejnoprávnej televízie, čo znamená, že si ich nemôže pozrieť každý. A tým si neplní svoju zákonnú funkciu, ktorá jej vyplýva zo štatútu verejnoprávnosti,“ vyjadrila sa nie práve s nadšením ministerka kultúry. Plne si uvedomuje, ako divákov hnevajú publicistické relácie, kde je už pravidlom, že sú do nich pozývaní ľudia s identickým názorom. Názor z iného politického spektra nemá v RTVS žiadny priestor. Za zarážajúce označila, že generálnemu riaditeľovi tento stav neprekáža a nemieni s ním nič robí. „A to nehovorím o nevyváženom spravodajstve, ktoré často skĺza až do bulváru,“ podotkla Martina Šimkovičová. „Dostávame stovky podnetov od občanov, ktorí žiadajú nás, ako Ministerstvo kultúry, aby sme konečne zasiahli. Dôvodov na odstúpenie alebo na odvolanie generálneho riaditeľa je už viac než dosť.“

KDH- Odmietame priame útoky na novinárov RTVS a vyzývame politikov konať podľa zákona

KDH- Odmietame priame útoky na novinárov RTVS

 a vyzývame politikov konať podľa zákona



KDH vyzýva podpredsedu NR SR Ľuboša Blahu, aby v prípade nespokojnosti s vysielaním verejnoprávnej televízie konal v intenciách zákonov a prestal s hrubými verbálnymi útokmi na novinárov RTVS. KDH reaguje na útoky podpredsedu parlamentu Blahu, ktorý sa zaraďuje do šíku k Andrejovi Dankovi, mocensky ovplyvňovať obsah i zloženie vedenia RTVS.

,,Odmietame priame útoky politikov na novinárov štýlom, ako to robí podpredseda Ľuboš Blaha. Jeho osobné nenávistné statusy navyše šíri na sociálnych sieťach aj jeho domovská strana Smer. Existujú predsa oficiálne postupy a inštitúcie, ako sú Rada RTVS či Rada pre mediálne služby, kde sa môže ktokoľvek v prípade nespokojnosti s vysielaním obrátiť so svojou sťažnosťou. A nazývať pracovníkov RTVS, nech už je k nim človek akokoľvek kritický, „mediálnym hnojom“, je v slušnej spoločnosti neprípustné,“ reaguje poslanec KDH a člen kultúrneho výboru Jozef HAJKO.

KDH upozorňuje, že je nevyhnutné vytvoriť priestor diskutovať o názorovej vyváženosti vysielania RTVS a o spôsoboch, ako ju čo najefektívnejšie dosiahnuť. ,,Nič nie je ideálne, najmä v spoločnosti, ktorá je názorovo tak extrémne polarizovaná. Novinári však za žiadnych okolnosti nemôžu byť živým terčom politikov, ktorí sa nenávistným konaním môžu stať vzorom pre svojich voličov. Obzvlášť to platí v prípade, ak takéto nenávistné útoky zaznievajú zo strany podpredsedu parlamentu,“ dopĺňa HAJKO.

Zomrel Ladislav Okasa

 Zomrel Ladislav Okasa



Zomrel výborný strihač Ladislav Okasa. 

Informovala o tom je alma mater VŠMU

27. 2. 2024

Úspešný víkend pre RTVS

 Úspešný víkend pre RTVS



RTVS bola aj minulý týždeň lídrom v sledovanosti v prime-time od piatku do nedele. Okrem zábavných relácií u divákov bodovalo aj finále pôvodného historického seriálu Čas nádejí. Posledná epizóda sa v nedeľu stala celkovo najsledovanejším programom dňa, keď k televíznym obrazovkám Jednotky prilákala až 515.000 divákov. Čas nádejí sa môže pochváliť historicky najlepším štartom z pôvodných seriálov RTVS (532.000 divákov), najvyšším priemerným podielom na trhu spomedzi pôvodných seriálov RTVS (24 % v cieľovej skupine 12+) a celkovo ide o druhý najúspešnejší pôvodný seriál RTVS s priemernou sledovanosťou až 513.000 divákov.

V nedeľu 25. februára ponúkla RTVS divákom na Jednotke poslednú epizódu pôvodného 8-dielneho historického seriálu Čas nádejí. V prime-time si ju pozrelo až 515.000 divákov pri trhovom podiele 24,9 % v cieľovej skupine 12+, čo je najvyšší trhový podiel zo všetkých pôvodných seriálov RTVS. Čas nádejí dominoval aj v cieľovej skupine 13-55 s trhovým podielom 19,9 %. Relácia sa tak stala celkovo najsledovanejším programom dňa. Po seriálovej premiére ponúkla Jednotka neskôr večer dokumentárny cyklus Opri sa o mňa, ktorý si pozrelo 158.000 divákov pri trhovom podiele 9,8 % v univerzálnej cieľovej skupine.

Diváckemu záujmu sa tešila aj politická diskusná relácia O 5 minút 12, ktorú si na Jednotke a RTVS :24 pozrelo celkom až 467.000 divákov a stala sa tak celkovo najsledovanejšou nedeľnou politickou diskusnou reláciou. Na Jednotke si ju nenechalo ujsť až 410.000 divákov pri trhovom podiele 32,5 % v cieľovej skupine 12+. Na spravodajskom okruhu :24 sledovalo reláciu ďalších 57.000 divákov pri trhovom podiele 4,5 % v univerzálnej cieľovej skupine. Nasledovala publicistická relácia Občan za dverami s Patrikom Hermanom, ktorá v silnej konkurencii dosiahla sledovanosť až 221.000 divákov pri trhovom podiele 16,7 % v cieľovej skupine 12+.

Záujmu divákov sa v nedeľu podvečer tešila aj nová relácia RTVS Veľkou lyžicou. Premiérovú epizódu si v silnej konkurencii nenechalo ujsť 207.000 divákov pri trhovom podiele 12,2 % v cieľovej skupine 12+.

Formáty RTVS zaznamenali vysokú sledovanosť aj počas predchádzajúcich dní.V piatok si premiérovú epizódu 14. série súťažnej šou Milujem Slovensko na Jednotke pozrelo 350.000 divákov pri trhovom podiele až 19,3 % v cieľovej skupine 12+ a v danom čase bola trhovým lídrom. Diváci si pozreli aj premiérovú epizódu novej série cestopisnej relácie Cestou necestou, ktorú si nenechalo ujsť 215.000 divákov pri trhovom podiele 14,7 % v univerzálnej cieľovej skupine a v danom čase bola taktiež jednotkou na trhu. Na Dvojke si neskôr večer premiérovú epizódu talkšou Trochu inak s Adelou pozrelo 78.000 divákov pri trhovom podiele 5,9 % v cieľovej skupine 12+.

V sobotu večer oslovila Jednotka divákov premiérovou epizódou šou Záhady tela, ktorú sledovalo 434.000 divákov pri trhovom podiele 22,8 % v univerzálnej cieľovej skupine a relácia sa tak stala najsledovanejším nespravodajským programom dňa. Záujmu divákov sa tešila aj talkšou Petra Marcina Neskoro večer, ktorú si pozrelo až 356.000 divákov pri trhovom podiele 21,2 % v cieľovej skupine 12+ a rovnako bola v danom čase lídrom sledovanosti. V noci ponúkla Jednotka divákom reprízu relácie Hit roka, ktorú sledovalo 173.000 divákov pri trhovom podiele 16,3 % v univerzálnej cieľovej skupine.

Zdroj dát: PMT/KANTAR SLOVAKIA

Slnko v sieti- nominácie

 Slnko v sieti- nominácie





Členovia Slovenskej filmovej a televíznej akadémie rozhodli o nomináciách na prestížne ocenenie filmovej tvorby Slnko v sieti. Aj za rok 2023 posudzovali celkovo 18 kategórií a prihlásených bolo 34 filmových a televíznych diel. 

V kategórii Najlepší hraný film vyberali spomedzi 11 filmov, v kategórii Najlepší dokumentárny film spomedzi 13 filmov a v kategórii Najlepší animovaný film vyberali ten najlepší zo 6 prihlásených prác.

Najväčšími rivalmi sa v aktuálnom ročníku stanú dva odlišné žánre - čierna komédia Invalid v réžii Jonáša Karáska a historická dráma Slúžka v réžii Mariany Čengel Solčanskej, ktoré obidve získali po 13 nominácií. Invalid sa okrem nominácie na Najlepší hraný film teší aj z nominácií v kategóriách Najlepšia filmová réžia, Najlepší filmový scenár, Najlepší kameramanský výkon, Najlepší filmový strih, Najlepší filmový zvuk, Najlepšia filmová hudba, Najlepší architekt - scénograf, Najlepšie kostýmy, Najlepšie masky, Najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe a Najlepší mužský herecký výkon v hlavnej aj vedľajšej úlohe.

Snímka Slúžka obsadila nominačne takmer všetky tie isté kategórie, avšak namiesto nominácie za hlavnú a vedľajšiu mužskú rolu získala jednu v kategórii Najlepší ženský herecký výkon v hlavnej úlohe a až dve v kategórii Najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe.

Tretím nominovaným hraným filmom sa stala dráma Svetloplachosť režisérov Ivana Ostrochovského a Pavla Pekarčíka, ktorá zabojuje aj v kategóriách Najlepšia filmová réžia a Najlepší filmový strih. O Najlepšiu filmovú réžiu tak budú súperiť Mariana Čengel Solčanská (Slúžka), Jonáš Karásek (Invalid) a Ivan Ostrochovský a Pavol Pekarčík (Svetloplachosť).

Na cenu za Najlepší filmový scenár sú nominovaní Miro Šifra (Úsvit), Tomáš Dušička (Invalid) a Mariana Čengel Solčanská a Hana Lasicová (Slúžka). V kategórii Najlepší dokumentárny film sú nominované filmy Emília (réžia Martin Šulík), Poznámky z Eremocénu (réžia Viera Čákanyová), Pozor, padá SNG! (réžia Jana Durajová a Lena Kušnieriková) a Všetci ľudia budú bratia (réžia Robert Kirchhoff).

O Slnko v sieti v kategórii Najlepší animovaný film zabojujú Lesná päťka - Ja hodím najďalej! režisérky Ivany Laučíkovej, Tonko, Slávka a kúzelné svetlo režiséra Filipa Pošivača a Umelohmotné nebo režisérskeho dua Tibor Bánóczki a Sarolta Szabó.

Spomedzi ženských hereckých výkonov v hlavnej úlohe členov STFA zaujali Dana Droppová (Slúžka), Natália Germáni (Jej telo) a Eliška Křenková (Helena Hauptová). V rámci ženských hereckých výkonov vo vedľajšej úlohe boli nominované Éva Bandor (Moc), Oľga Belešová (Invalid), Vica Kerekes (Slúžka), Zuzana Mauréry (Jej telo) a Anna Geislerová (Slúžka).

Nomináciám za mužský herecký výkon v hlavnej úlohe sa tešia Ady Hajdu (A máme, čo sme chceli), Gregor Hološka (Invalid) a Daniel Fischer (A máme, čo sme chceli). V kategórii Najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe porotcov zaujali Zdeněk Godla (Invalid), Milan Ondrík (Úsvit) a Attila Mokos (Moc).

Soška bude po druhýkrát odovzdaná aj v kategórii Najlepší televízny film/séria/seriál. Členovia akadémie v tejto kategórii nominovali seriály Dunaj, k vašim službám režisérov Petra Hofericu a Petra Magáta, Matematika zločinu režiséra Petra Bebjaka a film Tri zlaté dukáty režisérky Mariany Čengel Solčanskej.

Slávnostné vyhlásenie národných filmových cien Slnko v sieti za rok 2023 sa uskutoční 26. apríla 2024 o 20:30 hod. v priestoroch Slovenského rozhlasu. RTVS bude už tradične na Jednotke vysielať priamy prenos z odovzdávania ocenení.

Pozrite si kompletný zoznam nominovaných filmov a osobností v jednotlivých kategóriách na národnú filmovú cenu Slnko v sieti za rok 2023:

Najlepší hraný film

  • Invalid, r.: Jonáš Karásek prod.: Maroš Hečko, Peter Veverka
  • Slúžka, r.: Mariana Čengel Solčanská prod.: Radka Machalová, Simona Bago Móciková
  • Svetloplachosť, r.: Ivan Ostrochovský, Pavol Pekarčík prod.: Ivan Ostrochovský, Albert Malinovský, Katarína Tomková, Tomáš Michálek, Kristýna Michálek Květová

Najlepší dokumentárny film

  • Emília, r.: Martin Šulík prod.: Dávid Čorba, Mario Homolka
  • Poznámky z Eremocénu, r.: Viera Čákanyová prod.: Matej Sotník
  • Pozor, padá SNG!, r.: Jana Durajová, Lena Kušnieriková prod.: Zuzana Mistríková, Ľubica Orechovská, Arkaitz Basterra Zalbide
  • Všetci ľudia budú bratia, r.: Robert Kirchhoff prod.: Robert Kirchhoff, Jiří Konečný, Tibor Horváth, Alena Mullerová, Juraj Demovič, Peter Dubecký

Najlepší animovaný film

  • Lesná päťka - Ja hodím najďalej!, r.: Ivana Laučíková prod.: Katarína Kerekesová
  • Tonko, Slávka a kúzelné svetlo, r.: Filip Pošivač prod.: Jakub Viktorín, Pavla Janoušková Kubečková
  • Umelohmotné nebo, r.: Tibor Bánóczki, Sarolta Szabó prod.: Juraj Krasnohorský

Najlepšia filmová réžia

  • Mariana Čengel Solčanská, film: Slúžka
  • Jonáš Karásek, film: Invalid
  • Ivan Ostrochovský, Pavol Pekarčík, film: Svetloplachosť
  • Najlepší filmový scenár
  • Mariana Čengel Solčanská, Hana Lasicová, film: Slúžka
  • Tomáš Dušička, film: Invalid
  • Miro Šifra, film: Úsvit

Najleoší kameramanský výkon

  • Denisa Buranová, film: Tonko, Slávka a kúzelné svetlo
  • Ladislav Janošťák, film: Slúžka
  • Tomáš Juríček, film: Invalid

Najlepší filmový strih

  • Ondrej Azor, film: Slúžka
  • Matej Beneš, film: Invalid
  • Ivan Ostrochovský, Pavol Pekarčík, Martin Piga, film: Svetloplachosť

Najlepší filmový strih

  • Miloš Hanzély, film: Slúžka
  • Dušan Kozák, Tobiáš Potočný, film: Moc
  • Viktor Krivosudský, film: Invalid

Najlepšia filmová hudba

  • Vladimír Godár, film: Emília
  • Vladimír Martinka, film: Slúžka
  • Matúš Široký, Marcel Buntaj, film: Invalid

Najlepší architekt - scénograf

  • Pavel Andraško, film: Invalid
  • Tomáš Berka, film: Slúžka
  • Henrich Boráros, film: Úsvit

Najlepšie kostýmy

  • Zuzana Bambušek Krejzková, film: Invalid
  • Jarmila Dunděrová, film: Úsvit
  • Katarína Štrbová Bieliková, film: Slúžka

Najlepšie masky

  • Martin Blizniak, Miroslava Krepsová, film: Slúžka
  • Martin Jankovič, Lenka Nosková, film: Úsvit
  • Andrea Štrbová, film: Invalid

Najlepšie vizuálne efekty

  • Ladislav Dedík, Andrea Vrábelová, film: Perinbaba a dva svety
  • Peter Košťál, film: Umelohmotné nebo
  • Michal Křeček, Josefína Jiráňová, film: Tonko, Slávka a kúzelné svetlo
  • Boris Masník, film: Úsvit

Najlepší ženský herecký výkon v hlavnej úlohe

  • Dana Droppová (Anka), film: Slúžka
  • Natália Germáni (Andrea), film: Jej telo
  • Eliška Křenková (Helena Hauptová), film: Úsvit

Najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe

  • Éva Bandor (matka Mária), film: Moc
  • Oľga Belešová (Mária), film: Invalid
  • Vica Kerekes (Líza), film: Slúžka
  • Anna Geislerová (Kristína), film: Slúžka

Najlepší mužský herecký výkon v hlavnej úlohe

  • Ady Hajdu (Daniel), film: A máme, čo sme chceli
  • Gregor Hološka (Lacko), film: Invalid
  • Daniel Fischer (Peter), film: A máme, čo sme chceli

Najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe

  • Zdeněk Godla (Gabo), film: Invalid
  • Milan Ondrík (Róbert), film: Úsvit
  • Attila Mokos (otec Péter), film: Moc

Najlepší televízny film/miniseria/seriál

  • Dunaj, k vašim službám, r.: Peter Hoferica, Peter Magát prod.: Peter Kelíšek, Alexandra Dubovská
  • Matematika zločinu, r.: Peter Bebjak prod.: Iva K. Jestřábová, Rasťo Šesták, Peter Bebjak
  • Tri zlaté dukáty, r.: Mariana Čengel Solčanská prod.: Silvia Panáková, Zuzana Balkoová