30. 3. 2013

Zomrel Valerij Zolotuchin

Zomrel Valerij Zolotuchin
 
Renomovaný ruský herec Valerij Zolotuchin zomrel dnes v jednej z moskovských nemocníc vo veku 71 rokov na následky nádorového ochorenia mozgu. Umelec je známy z dlhodobého pôsobenia na scéne Divadla Na Taganke ruskej metropoly, kde v uplynulých mesiacoch až do nedávnej demisie zo zdravotných dôvodov pracoval aj ako umelecký šéf súboru, ale aj z celého radu filmov.
Správu o úmrtí potvrdila pre ruské médiá i jeho domovská scéna.
Rodák z Bystrého Istoka v Altajskej oblasti bol členom súboru svetoznámeho moskovského divadla od roku 1964. O rok neskôr debutoval na striebornom plátne vo filmovej adaptácii románu Leonida Pantelejeva, ktorú pod názvom Paket (Balík) nakrútil režisér Vladimir Nazarov.
Zolotuchinovo herecké umenie si mohli aj diváci na Slovensku vychutnať v celom rade starších i novších filmov, ako aj televíznych produkcií. Platí to napríklad o snímkach ako Dvanásť stoličiek, Bumbaraš, Čičerin alebo v ostatných desaťročiach o filme Jiřího Menzela Život a neobyčejná dobrodružství vojáka Ivana Čonkina či o mimoriadne úspešných adaptáciách fantasy príbehov Sergeja Lukjanenka Nočná hliadka (2004) a Denná hliadka (2006), ktoré sa pre režiséra Timura Bekmambetova stali odrazovým mostíkom pre hollywoodsku kariéru.
Od decembra 2012 už umelec nepracoval, sužovali ho vážne zdravotné problémy, a to nielen nádorové ochorenie, ale aj Alzheimerova choroba. V uplynulých mesiacoch ho preto opakovane hospitalizovali.
Zolotuchin bol aj autorom viacerých knižných spomienok, v ktorých pripomenul okrem iného aj osobné zážitky s nezabudnuteľným kolegom z divadla, predčasne zosnulým Vladimirom Vysockým.
Blízkym zosnulého nositeľa titulu Národný umelec RSFSR (1987) kondoloval dnes aj prezident Ruskej federácie Vladimir Putin, ktorý vyzdvihol pri tejto smutnej príležitosti mimoriadnu osobnosť umelca, jeho talent a kreativitu.

Copyright © TASR 2013

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS




Americký režisér Martin Scorsese so spoločnosťou Miramax pracuje na televíznom seriáli inšpirovanom jeho historickou drámou Gangy New Yorku (2002). Dej sa bude odohrávať v 19. storočí a okrem newyorských gangov sa sústredí aj na tie v Chicagu či New Orleanse. "Táto éra americkej histórie je plná postáv a príbehov, ktoré sme nemohli úplne preskúmať v dvojhodinovom filme," vysvetlil Scorsese. "Televízny seriál nám poskytne dostatok času a kreatívnej slobody na to, aby sme oživili tento rozmanitý svet so všetkými dôsledkami, ktoré mal a stále má na našu spoločnosť," dodal. Zatiaľ nie je známe, kedy by sa mal seriál dostať na obrazovky.
V Gangoch New Yorku si zahrali Daniel Day-Lewis, Leonardo DiCaprio, Cameron Diaz, Jim Broadbent, John C. Reilly či Liam Neeson, pričom snímka získala desať nominácií na Oscara vrátane kategórií Najlepší film, Réžia a Pôvodný scenár.
Sedemdesiatročný Scorsese je režisér, scenárista, producent, herec a filmový historik. V roku 2007 ho magazín Time zaradil do stovky najvplyvnejších ľudí sveta, podľa Total Filmu je po Alfredovi Hitchcockovi druhým najlepším režisérom všetkých čias. Desaťkrát ho nominovali na Oscara, pričom za réžiu snímky Na druhej strane (2006) sa mu prestížnu sošku podarilo získať. Na svojom konte má filmy ako Taxikár (1976), Zúriaci býk (1980), Posledné pokušenie Krista (1988), Mafiáni (1990), Gangy New Yorku, Letec (2004), Prekliaty ostrov (2010) či Hugo a jeho veľký objav (2011). Okrem iného je známy svojím priateľstvom a spoluprácou s Robertom De Nirom, ktorý si zahral v ôsmich Scorseseho snímkach. V ostatnom desaťročí sa stal jeho dvorným hercom Leonardo DiCaprio, ktorého obsadil do svojich piatich filmov vrátane pripravovanej krimidrámy The Wolf of Wall Street.



Demi Lovato si zopakuje úlohu porotkyne a mentorky v tretej sérii americkej verzie speváckej súťaže The X Factor. Vo štvrtok to oznámila televízia Fox. Okrem 20-ročnej speváčky bude súťažiacich hodnotiť aj tvorca šou Simon Cowell, no stoličky ďalších dvoch porotcov sú po odchode Britney Spears a L.A. Reida ešte prázdne. Cowell je podľa jeho slov nesmierne rád, že sa Lovato rozhodla ďalej pôsobiť v súťaži. "Vlastnou zásluhou je superhviezdou a vlani bola fantastickou mentorkou. Aj keď vie byť naozaj, naozaj otravná, prácu s ňou som si užíval rovnako ako speváci," uviedol v oficiálnom vyhlásení. Tretiu sériu začnú vysielať v septembri.
Demi Lovato sa preslávila účinkovaním v televíznom filme Camp Rock (2008). Ako speváčka vydala tri štúdiové albumy - Don't Forget (2008), Here We Go Again (2009) a Unbroken (2011), pričom prvý z nich sa dostal na dvojku, druhý na jednotku a tretí na štvorku amerického albumového rebríčka Billboard 200. V čase od októbra 2010 do konca januára 2011 podstúpila liečenie pre bulímiu, maniodepresívnu psychózu a sebapoškodzovanie, pričom o svojich problémoch v rámci pomoci mladým dievčatám otvorene hovorí. V súčasnosti pracuje na štvrtom štúdiovom albume.


© 2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané

ZLE NEDOBRE

ZLE NEDOBRE




Správy RTVS,  29.03.2013

137 tisíc divákov , 6,3 % share

Reklamná pauza, môžete sa...

Reklamná pauza, môžete sa...





29. 3. 2013

Zomrel Richard Griffiths

Zomrel Richard Griffiths





Vo veku 65 rokov zomrel vo štvrtok britský herec Richard Griffiths, ktorý sa v ostatných rokoch preslávil ako neprívetivý strýko Vernon z filmového spracovania ságy o Harrym Potterovi.
Ako informovala agentúra AP, Griffiths naposledy vydýchol v nemocnici po komplikáciách súvisiacich s predchádzajúcou operáciou srdca.
Griffiths patril v Británii medzi najvyhľadávanejších divadelných hercov, ale účinkoval aj v množstve filmov a televíznych seriáloch.
V roku 2007 sa na javisku objavil - spolu s Danielom Radcliffom, hviezdou série o Harrym Potterovi - v divadelnej hre Equus z pera dramatika Petera Schaffera.
Radcliffe po zverejnení informácie o úmrtí svojho hereckého kolegu vyhlásil, že bolo preňho cťou spoznať ho. "Richard bol po mojom boku v dvoch najdôležitejších momentoch mojej kariéry," uviedol Radcliffe.

Copyright © TASR 2013



VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA


„Robíme vážne opatrenia, napríklad na ministerstve nebudeme odoberať noviny, stálo to 14 tisíc eur."
Dušan Čaplovič


„ Já bych byl nejradši prezidentem zeměkoule. Mám bohužel strach, že se mi to asi nepodaří."
Václav Klaus

„ Všetci v rokovacej sále Národnej rady poznáme človeka, ktorý aj s troma promile dokáže súkať paragrafy z rukáva. Ak niekto nehovorí, že ho nepozná, tak klame. Ja sa ďalej nechcem pozerať na to, ako tento človek sa tu skrýva za nejaké kresťanstvo a podobné názvy."
Igor Matovič


"Áno, stalo sa, že niektorí popili viac ako mali. Pri chronických alkoholikoch treba povedať, že by začali vytŕčať až vtedy, ak by nepili. Lebo keď pijú, tak sú v pohode. Prvý štamperlík si dávajú dvojručne, druhý jednou, tretí je už v pohode. Predstavte si, že sa Smeru-SD nebude páčiť, čo v pléne hovorím, pošlú ma na test a na pol dňa by mali odo mňa pokoj. Ja môžem ísť na akýkoľvek drogový test hneď teraz a aj kedykoľvek v budúcnosti, ale je to nebezpečné. Treba akceptovať, že niektorí ľudia užívajú drogy a pijú alkohol. Ak sa na to príde, áno, treba to rozniesť po celej republike, ale dávať to do zákona nie je dobré. Keď, tak treba zakázať požívanie alkoholu.
Martin Poliačik



SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS




Panslovanská únia spolu s Kongresom slovenskej inteligencie, Konzervatívnym Slovenskom a Slovenskou ekonomickou spoločnosťou – Nezávislým združením ekonómov Slovenska dnes spúšťajú skúšobnú prevádzku webu s názvom Slovenské slovo. Záujemcovia ho nájdu na adrese www.slovenskeslovo.sk.
"Slovenské slovo je určené slovenským vlastencom na celom svete a má ambíciu stať sa ich spoločným médiom," uviedli zástupcovia Panslovanskej únie. Jeho cieľom je stať sa nezávislými internetovými novinami, ktoré "pomôžu znížiť deficit slovenských vlasteneckých médií na Slovensku".
Štartovacia verzia webu obsahuje väčšinou články, ktoré už boli publikované. "Postupne budeme zaraďovať nové spravidla autorské príspevky a mienime zaraďovať zaujímavé články a videá aj z iných zdrojov. Predpokladáme, že nám budú posielať príspevky aj Slováci zo zahraničia," informovala únia.

 Copyright © TASR 2013

28. 3. 2013

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS




Televízia CBS oznámila pokračovanie 14 seriálov, medzi ktorými sú dve komédie, sedem drám, tri reality šou a dva spravodajské magazíny. Ako uvádza webová stránka magazínu The Hollywood Reporter, novými sezónami budú pokračovať komediálne seriály 2 baby na mizine (2011) a Mike a Molly (2010). Tie sa pridali k už skôr ohláseným obnoveným sitcomom Ako som spoznal vašu mamu (2005) a Teória veľkého tresku (2007). Spomedzi drám sa môžu fanúšikovia a fanúšičky tešiť na nové časti seriálov NCIS: Los Angeles (2009), Lovec zločincov (2011), Elementary (2012), Hawaii 5.0 (2010), Mentalista (2008), Spravodlivosť v krvi (2010) a Dobrá manželka (2009). Vrátia sa aj reality šou Úžasné dobrodružstvo (2001), Kto prežije (2000) a Utajený šéf (2010).
CBS a Warner Bros. Television tiež rokujú o jedenástej sezóne Dva a pol chlapa (2003) a podľa The Hollywood Reporter všetko naznačuje, že obľúbený sitcom sa s divákmi a diváčkami zatiaľ nerozlúči. Nejasný je však osud Myšlienok vraha (2005), Kriminálky New York (2004), Pravidiel zadaných (2007) alebo noviniek Golden Boy (2013) a Vegas (2012).

© 2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané


Britský dramatik a scenárista českého pôvodu Tom Stoppard napísal divadelnú hru Rock'n'Roll a teraz sa k téme vracia v rozhlasovej hre, inšpirovanej britskou legendárnou skupinou Pink Floyd.
Hra je poctou k 40. výročiu vydania jej kultového albumu The Dark Side of the Moon.
Spravodajská stanica BBC dnes uviedla, že ide o "fantazijný a psychedelický príbeh založený na motívoch z kľúčového albumu" Pink Floydu.
Kapela Pink Floyd vznikla v roku 1965 a čoskoro sa stala hviezdou na scéne psychedelického rocku v Londýne. Album The Dark Side of the Moon vydaný v roku 1973 zaznamenal obrovský úspech, predalo sa ho 40 miliónov nosičov.
Stoppard, ktorý napísal scenár k oscarovému filmu Zamilovaný Shakespeare, napísal aj hry Arkádia a To je pravé!
Stoppardovu hru Dark Side má vysielať britská rozhlasová stanica BBC v auguste, v hereckom obsadení bude napríklad Bill Nighy a Rufus Sewell.
Správu priniesla tlačová agentúra AP.

Copyright © TASR 2013

Megatrendy a médiá


Megatrendy a médiá

 


Súčasná situácia, trendy a smerovanie médií v budúcnosti boli témami konferencie Megatrendy a médiá, ktorú na zámku v Smoleniciach zorganizovala Fakulta masmediálnej komunikácie (FMK) Univerzity sv. Cyrila a Metoda (UCM) v Trnave.
V jej úvode FMK výročným Granátovým jablkom Mariána Matyáša za mimoriadny mediálny čin ocenila absolventku fakulty, redaktorku TA3 Natáliu Fónod Babincovú. V kategórii študent si ocenenie odniesol Jakub Ptačin, spoluzakladateľ občianskeho združenia Back-Space a neformálnej študentskej konferencie Unicamp, autor iniciatív To sa nedá a Poctivo.
O svoje skúsenosti sa počas konferencie, ktorá sa uskutočnila od 26. do 27. marca, podelili odborníci nielen zo Slovenska, ale aj z Česka, Poľska, Rumunska, Bulharska či Talianska. V rámci piatich sekcií diskutovali o problémoch a výzvach týkajúcich sa médií na Slovensku i v zahraničí. Príspevky sa venovali najmä mediálnej výchove, mediálnej kultúre a umeniu či marketingu v médiách.
Súčasťou podujatia bola panelová diskusia, na ktorej svoje skúsenosti prezentovali osobnosti z mediálnej praxe. Pozvanie prijali český novinár a spisovateľ Karel Hvížďala, šéfredaktorka denníka Nový Čas Júlia Kováčová, šéfredaktor Hospodárskych novín Peter Vavro, generálny riaditeľ RTVS Václav Mika a predseda Rady pre vysielanie a retransmisiu Miloš Mistrík.
Hlavnou témou diskusie bola otázka, či a ako médiá v súčasnosti kultivujú mediálny priestor a jeho recipientov. "Snažíme sa informovať, poučiť a zabaviť," zhrnula Kováčová. Podľa jej slov úroveň média je daná ľuďmi, ktorí ho tvoria, autocenzúrou, hranicou, ktorú tí ľudia nie sú ochotní prekročiť. Mika upozornil, že televízny priestor na Slovensku patrí slovenským televíziám iba spolovice. "Program verejnoprávnej televízie a rozhlasu musí byť iný ako v komerčných médiách," konštatoval. Vavro vidí kultiváciu v „poctivom prístupe k spôsobu informovania“. Mistrík ale upozornil, že médiá nevznikli ako nástroj ku kultivácii. Ich prvotnou úlohou je informovať.
Výstupom z konferencie je tzv. smolenická deklarácia, sumarizujúca závery a odporúčania smerujúce k laickej i odbornej verejnosti, ktoré vyplynuli z príspevkov a diskusií v jednotlivých sekciách
.

 

Copyright © TASR 2013

RTVS ŠIBAČKA

RTVS ŠIBAČKA




RTVS pripravila divákom a poslucháčom počas veľkonočných sviatkov pestrú zmes rozhlasových a televíznych programov s dôrazom na tradície, duchovné hodnoty a rodinnú pohodu. Počas Veľkej noci ponúka RTVS jedinečnú alternatívu voči súkromným vysielateľom. Na Jednotke štartuje 1. apríla nový zábavno-súťažný program Milujem Slovensko.



Jednotka a Dvojka

Pri príležitosti Veľkej noci, ktorá je najstarším a najvýznamnejším sviatkom kresťanov, ponúka RTVS výber špecifických duchovných programov. Na Veľký piatok, keď si kresťania pripomínajú ukrižovanie a smrť Božieho Syna Ježia Krista, RTVS naživo odvysiela Pašiové služby Božie z evanjelického kostola v Nižnom Skálniku o 10.00 na Jednotke. Kazateľom je biskup Západného dištriktu Milan Krivda. V liturgickej pobožnosti krížovej cesty z Kolosea v Ríme, ktorá sa začne v priamom prenose o 21.15 na Dvojke, sa veriaci spolu s pápežom Františkom ponoria do bolesti a utrpenia Ježiša počas jeho cesty s krížom na Kalváriu. O 22.45 nasleduje dráma s názvom O bohoch a ľuďoch inšpirovaná skutočnými udalosťami, ktoré sa odohrali v roku 1996 v malom alžírskom kláštore trapistov.

Na Bielu sobotu 30. marca 2013 Jednotka uvedie o 12.30 1. časť historickej drámy Ježiš z koprodukčnej série Biblia a o 21.10 americký životopisný film o blahoslavenom pápežovi Karolovi Wojtylovi s názvom Nebojte sa! Život pápeža Jána Pavla II.

Vzkriesenie Krista na Veľkonočnú nedeľu 31. marca 2013 veriaci oslávia Veľkonočnou svätou omšou z Námestia sv. Petra v Ríme, ktorú celebruje Svätý Otec František v priamom prenose o 10.15 na Jednotke. Na záver udelí veľkonočné požehnanie Urbi et Orbi - mestu a svetu. Prekladá a komentuje katolícky kňaz Marián Gavenda. Po bohoslužbe nasleduje 2. časť drámy Ježiš. O pohnutých osudoch Gréckokatolíckej cirkvi v 20. storočí v kontexte symboliky veľkonočnej liturgie byzantského obradu pojednáva dokumentárny film Vzkriesenie, ktorý uvedie Dvojka o 14.40 hod.

Na Jednotke nebudú chýbať ani večerné príhovory duchovných. V Sviatočnom slove na Zelený štvrtok sa divákom prihovorí prešovský arcibiskup Gréckokatolíckej cirkvi Ján Babjak, na Veľký piatok generálny biskup Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania Miloš Klátik a na Veľkonočnú nedeľu biskup nitrianskej diecézy Viliam Judák.

Veľká noc na Jednotke bude už tradične zameraná aj na rodinné a rozprávkové programy. Od štvrtka do utorka čaká na tých najmenších divákov prázdninové veľkonočné vysielanie – animované biblické príbehy (každé ráno 28.3. - 3.4.), rodinné filmy pre najmenších, animované seriály No počkaj! a Škaredé káčatko, filmy o Asterixovi, ale aj relácie Fidlibum a Maškrtníček. Sviatočné vysielanie na Jednotke reflektuje kresťanské sviatky a je zostavené žánrovo podľa slovenských tradícií. V programovej štruktúre nebudú chýbať historické a dobrodružné minisérie (Mojžiš, Ježiš, Romulus a Remus, Pýcha a predsudok, Ohňom a mečom).

V sobotu o 15.45 uvedie Jednotka televíznu premiéru rodinného koprodukčného filmu RTVS Modrý Tiger. V programe Jednotky sa objavia aj veľkonočné špeciály relácií Postav dom, zasaď strom a Nebíčko v papuľke. Chýbať nebude ani obľúbená Pošta pre teba a po jej skončení filmová dráma o živote Jána Pavla II. Veľkonočný pondelok na Jednotke bude v znamení rodinných filmov a rozprávok a prime time bude patriť pilotnej časti nového zábavného programu Jednotky Milujem Slovensko.

Veľká noc na Dvojke bude jedinečnou programovou alternatívou s dôrazom na tradície veľkonočných sviatkov, ich duchovný rozmer a ľudový charakter. Programová štruktúra Dvojky bude obsahovať zvykoslovné a premiérové slovenské dokumenty, duchovné programy, slovenskú klasiku (divadelné hry), zahraničné filmy, dokumenty a obedňajšie rozprávky. Dvojka uvedie v sobotu o 22.00 premiéru jedinečného diela Dušana Rapoša – hudobno-baletno-operného predstavenia Pietro e Lucia s medzinárodným obsadením a protivojnovou tematikou. Pôjde o skrátený záznam svetovej premiéry v Prahe. V sobotu aj v nedeľu o 20.00 uvedie Dvojka dve predstavenia Radošincov (Generál a Hra o láske). Na Veľkonočný pondelok je o 21.30 pripravený slávny americký muzikál Pomáda.

Veľkonočné sviatky na Dvojke sa budú niesť aj v znamení premiér pôvodných slovenských dokumentov – uvedieme 3 premiérové časti z cyklu Hľadanie stratených svetov s Pavlom Dvořákom (sobota – pondelok o 17.55). Dvojka uvedie v premiére aj 1. časť triptychu Laca Krausa Krížom cez vodu – o kompách a prievozníkoch – poetický dokument Len rieka nestarne (nedeľa o 16.10). V programe nebudú chýbať ani zahraničné premiérové dokumenty, napríklad Plitvice: krajina padajúcich jazier (piatok o 20.00) alebo Blesky plné energie (pondelok o 20.00)).





Rozhlasové programové služby

Rádio Slovensko odvysiela počas blížiacich sa sviatkov v prúdovom vysielaní príspevky inšpirované náboženským odkazom Veľkej noci a tradíciami slovenskej ľudovej slovesnosti. V rámci sviatočnej vysielacej štruktúry dostanú na Rádiu Slovensko priestor aj rozsiahlejšie formáty – napríklad na Veľký piatok Nočná pyramída aj o zmysle a hodnote utrpenia, v sobotu dokumentárne pásmo Nepriatelia štátu – veriaci a v nedeľu hraný dokument o jezuitovi Tomášovi Munkovi, ktorý bol obeťou fašizmu. V nedeľu nebude chýbať ani slávnostné veľkonočné požehnanie novozvoleného svätého otca z Ríma Urbi et Orbi.



Rádio Regina sa bude počas Veľkej noci v spoločnom vysielaní všetkých troch štúdií venovať témam zmierenia a aj jarným sviatkom. Na Veľký piatok v publicistickom pásme Domy v stráni prinesie Rádio Regina výpovede ľudí, ktorí žijú na samotách, lazoch a kopaniciach. V programe Panoráma, ktorý Rádio Regina vysiela na Bielu sobotu zo Štúdia RTVS Banská Bystrica, budú hlavnou témou kostolné veže. Rozhlasová hra Slepý Matej zo zlatého fondu rozhlasového archívu pripomenie v sobotu od 13.00 herecký koncert Jozefa Kronera, ktorý stvárnil Mateja Hrebendu. Chýbať v sobotnom programe nebude ani Klenotnica ľudovej hudby o 16.00. V nedeľu sa o 11.00 rozozvučia Zvony nad krajinou a v pondelok od 12.05 dostane priestor aj ľudový rozprávač. V programe Rádia Regina počas sviatkov Veľkej noci nebude chýbať ani náboženské vysielanie - Evanjelické služby Božie v piatok o 16.00, Vianočná vigília v sobotu o 20.00, v nedeľu sviatočná rímsko-katolícka svätá omša a priamy prenos Urbi et Orbi.



Dominantou vysielania Rádia Devín počas veľkonočných sviatkov budú tematicky koncipované rozhlasové hry, literárne pásma, fíčre a hudobné programy. V súvislosti so storočnicou narodenia Dominika Tatarku uvádzame aj pásmo z autorskej proveniencie Pavla Hudíka z roku 2003 s názvom Návraty – Dominik Tatarka (29.3., 12.00). Na Veľký piatok o 12.30 uvedie Rádio Devín Veľkopôstny koncert (záznam z koncertu Detského a dievčenského speváckeho zboru SRo zo 17.3.2013). V sobotu o 20.00 odvysiela Rádio Devín záznam z koncertu v Dóme sv. Martina usporiadanom umeleckým súborom Lúčnica, na ktorom vystúpil Symfonický orchester Slovenského rozhlasu a kde zaznelo dielo Giuseppe Verdiho Requiem.



Téme Veľkej noci, ktorá súvisí aj s príchodom jari, sa budú vo vysielaní venovať aj programové služby Radio Slovakia International a Rádio_FM, ktoré si v sobotu posvieti napríklad na najbizarnejšie povery súvisiace s jarným obdobím a tiež Veľkou nocou

SLOVAK MEDIA NEWS


SLOVAK MEDIA NEWS





Telekomunikačný operátor SWAN rozšíril ponuku funkcie Videopožičovňa o nové tituly. Videopožičovňa poskytuje zákazníkom služby MAX multimedia jednoduchý a pohodlný spôsob, ako si vychutnať novšie aj staršie filmové hity v českom alebo slovenskom dabingu vo vysokej kvalite obrazu a zvuku. Filmy sú dostupné za symbolickú cenu od 1,50 EUR.
Keďže ide o digitálnu službu, film si môže používateľ pozrieť ihneď po zapožičaní. Ponuka titulov sa neustále rozširuje a momentálne pozostáva z viac ako 250 filmov rôznych žánrov, vrátane akčných, romantických, vojnových, hororových a rodinných filmov. Nechýbajú ani české filmy, dokumenty a rozprávky. Požičanie filmu je otázkou niekoľkých sekúnd, zapožičaný titul má zákazník k dispozícii po dobu 24 hodín.
"Videopožičovňa TopFun v IPTV službe MAX multimedia ponúka nové i staršie filmy. Čoskoro by mali pribudnúť aj ďalšie filmové novinky od ďalších filmových štúdii, ktoré sa budú dať zapožičať už 2 mesiace po ich kinopremiére," načrtol plány Jozef Pipek, produktový manažér spoločnosti SWAN.

 
 



Online vysielanie športových a spoločenských udalostí už nepotrebuje prenosové vozy, stačí malé zariadenie a internetové pripojenie. Práve túto technologickú novinku predstaví slovenská spoločnosť Streamstar, a. s., na najväčšom svetovom veľtrhu televíznej techniky v Las Vegas v USA.
"Tento StartUp a jeho technológia WEBCAST má potenciál zmeniť pohľad na technickú náročnosť vybavenia pre online vysielanie," povedal spoluzakladateľ a CEO spoločnosti Streamstar Rado Tóth. "WEBCAST sme vytvorili po rokoch našej vlastnej produkčnej činnosti a navrhovania iných videoprodukčných nástrojov," povedal Tóth a dodal, že WEBCAST je najlepším mobilným riešením pre viackamerové živé webové vysielanie.
Na veľtrhu televíznej techniky NAB 2013, ktorý sa bude konať od 8. do 11. apríla v Las Vegas v USA, sa zúčastní viac ako 1500 vystavovateľov. Streamstar je jediná slovenská spoločnosť, ktorá na veľtrhu predstaví novinku v oblasti online vysielania.
WEBCAST sú videoprodukčné systémy, ktoré disponujú revolučným konceptom viacerých kamier, medzi ktorými môže používateľ prepínať a získať tak úplnú kontrolu nad všetkými akciami. Nepotrebuje desiatky monitorov či strihový pult, stačí mu intuitívne rozhranie dotykovej obrazovky. Tieto systémy sú doteraz jediné webcastingové zariadenia typu "všetko v jednom". Ponúkajú aj vstavané funkcie opakovaného a spomaleného prehrávania záberov (replay a slowmotion), vďaka čomu sú ideálnymi pre vysielanie športových udalostí.

 
Copyright © TASR 2013

 

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Bývalého policajta a niekdajšieho dozorcu väznice včera v Británii odsúdili na tresty odňatia slobody za predaj informácií a príbehov najčítanejšiemu britskému bulvárnemu denníku Sun mediálneho magnáta Ruperta Murdocha. Správu priniesla tlačová agentúra Reuters.
Oboch mužov odsúdili v rámci rozsiahleho policajného vyšetrovania, ktoré trvá dva roky. Preveruje obvinenia, že novinári z dnes už neexistujúceho Murdochovho nedeľného týždenníka News of the World odpočúvali odkazové schránky mobilných telefónov rôznych ľudí, vrátane celebrít či obetí zločinov.
Toto vyšetrovanie viedlo už k desiatkam zatknutí súčasných aj bývalých zamestnancov News International, britskej mediálnej firmy patriacej pod Murdochovu spoločnosť News Corporation. Vyšetrovanie sa rozšírilo aj na preverovanie tvrdení o peniazoch ilegálne vyplácaných verejným predstaviteľom.
Dlhoročný škandál si vynútil zatvorenie týždenníka News of the World a vyvolal pochybnosti takisto o britskom premiérovi Davidovi Cameronovi, ktorý sa priatelil s viacerými vysokopostavenými zamestnancami Murdochovej spoločnosti.
Alan Tierney, policajný strážnik pôsobiaci v grófstve Surrey južne od Londýna, a Richard Trunkfield, ktorý pracoval v prísne stráženej väznici v strednom Anglicku, sa minulý mesiac priznali k zneužitiu verejného úradu.
Tierney (40) dostal od denníka Sun 1250 libier (1480 eur) za poskytnutie podrobností o zatknutí matky bývalého futbalového kapitána Anglicka Johna Terryho, ktorá bola podozrivá z krádeže v obchode, a tiež o zatknutí hviezdy hudobnej skupiny Rolling Stones Ronnieho Wooda, ktorého zadržiavali pre podozrenie zo zbitia svojej priateľky.
Bývalý policajt dostal trest desať mesiacov väzenia.
"Tento prípad ukazuje, že takéto správanie nebude v policajných službách tolerované," vyhlásila londýnska Metropolitná polícia, ktorá vyšetrovanie vedie.
Trunkfield (31) poskytol informácie o Jonovi Venablesovi, ktorý vo veku desať rokov spolu s iným dieťaťom zabil v roku 1993 batoľa. Išlo o jeden z najznámejších a najsmutnejších prípadov vraždy v novodobých dejinách Británie. Väzenský dozorca, ktorý bol v kontakte s novinárom denníka Sun 10 alebo 15 ráz, dostal počas tohto obdobia 3500 libier (4141 eur). Súd mu udelil trest 16 mesiacov za mrežami.

Copyright © TASR 2013


Medzinárodná ľudskoprávna organizácia Amnesty International (AI) so sídlom v Londýne v stredu kritizovala útoky na slobodu tlače v Turecku, ktoré sa uchádza o členstvo v Európskej úni. Krajinu vyzvala na uskutočnenie legislatívnej reformy, ktorá by tento negatívny stav ukončila. "Každý rok sa konajú stovky súdnych procesov proti politickým aktivistom, ochrancom ľudských práv, právnikom, novinárom a ďalším," uviedla AI. Ľudskoprávne organizácie kritizujú Turecko za jeho eskalujúce útoky najmä na média. Kritici daného stavu uvádzajú, že na vine sú prísne zákony, na základe ktorých je rekordný počet novinárov vo väzení.
Turecko je najväčším väzniteľnom novinárov na svete, dokonca podľa októbrovej správy medzinárodného Výboru na ochranu novinárov v tejto oblasti predbehlo Čínu a Irán. Správa uviedla, že do 1. augusta 2012 bolo v tureckých väzniciach 76 novinárov, z toho 61 len za ich novinársku činnosť. Premiér Recep Tayyip Erdogan však rázne všetky obvinenia odmieta a tvrdí, že ani jeden novinár nie je uväznený za svoju profesijnú činnosť, ale za spojenie so zakázanou Stranou kurdských pracujúcich (PKK). Amnesty však tvrdí, že napriek dosiahnutému pokroku pri diskutovaní o tabuizovaných problémoch v Turecku, akým je napríklad v minulosti silná armáda, problémom je stále kritika kontroverzných tém, najmä kurdský problém.


Nemecká vláda v stredu vyjadrila vieru, že sa nájde spôsob, ako zabezpečiť tureckým médiám účasť na súdnom procese s členkou neonacistickej bunky Beate Zschäpeovou. Napriek tomu, že jej obeťami boli v drvivej väčšine Turci, tamojšie médiá nedostali akreditácie na aprílový začiatok procesu v Mníchove. Vláda kancelárky Angely Merkelovej sa však podľa ministerstva zahraničných vecí bude snažiť docieliť zmenu tohto stavu, keďže má pochopenie pre "citlivosť a dôležitosť celého procesu" pre prevažne moslimskú krajinu. V mníchovskej súdnej sieni je však počet miest obmedzený, pričom najpredávanejší denník Bild sa už ponúkol, že svoje miesto prepustí tureckému denníku Hurrijet. Hovorca súdu to však odmietol.
Členku nemeckej neonacistickej bunky v novembri obvinili z podielu na desiatich vraždách v rozmedzí rokov 2000 až 2007. Informácie o konaní Beate Zschäpeovej a jej komplicov koncom roka 2011 šokovali nemeckú spoločnosť. Obeťami ich vraždenia boli v drvivej väčšine majitelia obchodov tureckého pôvodu. Nemecká vláda v súvislosti s odhalením priznala vážne pochybenia bezpečnostných zložiek, čo Merkelová označila za "hanbu pre celé Nemecko". Minulý rok sa objavili informácie o existencii písomného kontaktu medzi Zschäpeovou a nórskym masovým vrahom Andersom Breivikom.


V pripravovanej tretej sérii moderného seriálového spracovania príbehov legendárneho detektíva Sherlocka Holmesa s jednoduchým názvom Sherlock (2010) si zahrá aj britská herečka Amanda Abbington. Tá je partnerkou Martina Freemana, ktorý v tomto seriáli stvárňuje Johna Watsona. Tridsaťosemročná Abbington sa objaví v prvej epizóde tretej série s názvom The Empty Hearse, ktorú v súčasnosti nakrúcajú. Zatiaľ nie je známe, či bude Abbington účinkovať aj v ďalších dieloch a ani to, ako sa jej postava bude volať. Má však "výrazne ovplyvniť životy Johna Watsona a Sherlocka Holmesa".
Seriál Sherlock, ktorého tvorcami sú Mark Gatiss a Steven Moffat, preniesol hrdinu kníh Sira Arthura Conana Doylea z prelomu 19. a 20. storočia do súčasnosti. Druhá sezóna sa skončila epizódou Reichenbašský pád (The Reichenbach Fall) inšpirovanou poviedkou Posledný problém z roku 1893, v ktorej nechal Doyle pôvodne Sherlocka zahynúť spolu s jeho úhlavným nepriateľom, profesorom Moriartym. Názov epizódy je slovnou hračkou, keďže dvojica v Doyleovej poviedke bojovala práve pri Reichenbašských vodopádoch (v angličtine Reichenbach Falls), kam obaja spadli. Nakoniec to však nebol posledný príbeh obľúbeného detektíva, pretože spisovateľ na naliehanie čitateľov svojho hrdinu oživil.
Martin Freeman v nedávnom rozhovore priznal, že aj keď čítal scenár, stále netuší, ako sa Sherlockovi podarilo prežiť nebezpečný pád zo záveru druhej série. Dátum premiéry tretej sezóny zatiaľ tvorcovia neoznámili, no očakáva sa, že ju začnú vysielať na jeseň tohto roka. Predstaviteľ titulnej postavy Benedict Cumberbatch zas prezradil, že Sherlock bude mať aj štvrtú sériu.
Informácie pochádzajú z webstránky www.sherlockology.com a archívu agentúry SITA.

©2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Zomrel Don Payne

Zomrel Don Payne
 

Vo veku 48 rokov zomrel v utorok vo svojom dome v Los Angeles Don Payne, autor scenárov k filmom ako Thor či Fantastická štvorka a Silver Surfer. Oznámil to v stredu časopis Variety s tým, že Payne, otec troch detí, podľahol rakovine kostí.
Payne najprv tvoril scenáre pre komediálne seriály Hope & Gloria, Veronika, Sólo pre Briana Benbena a Men Behaving Badly. V roku 2000 sa stal súčasťou tímu scenáristov animovaného seriálu Simpsonovci, ktorý získal štyri televízne ceny Emmy.
Prvý filmový scenár napísal k fantasy komédii Moja super ex z roku 2006. Podľa jeho predlohy sa práve nakrúca pokračovanie filmu Thor s názvom Thor: Temný svet. V slovenských kinách bude mať premiéru v novembri.

Copyright © TASR 2013

Netají úrad ale SME

Netají úrad ale SME


 Denník SME sa v ostatných dňoch venuje projektu Odborné vzdelávanie a príprava pre trh práce, ktorý 85 % prostredníctvom Nenávratného finančného príspevku podporila Švajčiarska konfederácia. Svojskej interpretácii v podaní denníka SME však pri písaní článkov nechýbali verejne prístupné informácie, ktoré v objektívnom článku nesmú absentovať.
Preto ich ponúkame pre vyváženie svojskej autorskej interpretácie:
1.) Predloženie Projektového zámeru (1. kolo) zo strany ŠIOV: 9.11.2010
2.) Zaslanie Projektového zámeru Švajčiarskej konfederácii: 17.12.2010
3.) Schválenie projektového zámeru Švajčiarskou konfederáciou: 28.2.2011
Predloženie Konečného návrhu projektu (2. kolo) zo strany ŠIOV pri rešpektovaní podmienok Švajčiarskej konfederácie k projektovému zámeru: 31.8.2011
4.) Zaslanie Konečného návrhu projektu Švajčiarskej konfederácii: 31.10.2011
5.) Rozhodnutie Švajčiarskej konfederácie o schválení Konečného návrhu projektu: 16.1.2012
6.) Podpis zmluvy o projekte medzi Švajčiarskou konfederáciou a Slovenskou republikou (ÚV SR): 26.1.2012
7.) Podpis zmluvy o realizácii projektu medzi ÚV SR a ŠIOV: 20.2.2012.

Teda projekt bol iniciovaný priamo riadenou organizáciou v čase keď predsedníčkou vlády SR bola Iveta Radičová, ministrom školstva, vedy, výskumu a športu SR Eugen Jurzyca a vedúcim Úradu vlády SR Viktor Nižňanský.
Na základe týchto faktov môžeme konštatovať, že názov včerajšieho článku nebol korektný, pretože je zrejmé, že netajil úrad, ale denník SME. A to napriek tomu, že redaktorka pri spracovávaní článku pracovala s verejne prístupnými informáciami na web stránke Švajčiarskeho finančného mechanizmu.


Informácie TASR poskytol tlačový a informačný odbor Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR.

27. 3. 2013

Rada RTVS k Lampe


Rada RTVS k Lampe



 

Rozhodnutie Najvyššieho súdu SR (NS) v súvislosti s udelenou pokutou od Rady pre vysielanie a retransmisiu (RVR) za reláciu Večer pod lampou – kauza Cervanová

I.  Gallo  považuje  pokutu  vo  výške  50  tis.    za  závažnú  a tak  si  vyžiadal  operatívne stanovisko od GR RTVS, aj keď vie, že písomné vyhotovenie rozhodnutia ešte nebolo RTVS doručené.

V. Mika si je na jednej strane plne vedomý oprávnenia inštitútu prázdneho kresla, na druhej strane podľa neho nemá RTVS veľa právnych, vecných, ani obsahových možností namietať rozhodnutie  NS.  RTVS  podľa  neho  vychádza  z toho,  že  k subjektívnemu  zavineniu niektorého  z pracovníkov  RTVS  neprišlo.  Bude  sa  pravdepodobne  uvažovať  o uplatnení škody,  ktorá  vznikla  porušením  zákona.  Informoval,  že  RTVS  skúsi  využiť  EBU  ako
partnerský  orgán  a požiada  o stanovisko  EBU  skôr  ako  sa  obráti  na  nejakú  európsku inštanciu. 


P.  Čverha,  vedúci  Odboru  právneho  RTVS,  potvrdil  slová  GR  RTVS  o právnej  situácii. Z objektívneho  hľadiska  to  smeruje  k tomu,  že  RTVS  bude  zodpovedný  za  vysielanie. K otázke možného  regresu vzniknutej škody poznamenal, že sa  to analyzuje. Náhľad EBU na celú túto vec považuje za veľmi dôležitý aj vzhľadom na to, ako sa postaviť k externému dodávateľovi.

 

Najvyšší súd zrušil odobratie frekvencií Rádiu Viva

Najvyšší súd zrušil odobratie

 
frekvencií Rádiu Viva


Najvyšší súd (NS) SR v plnom rozsahu zrušil rozhodnutie Rady pre vysielanie a retransmisiu (RVR), ktoré by podľa konateľa Viva Production House Dušana Budzáka znamenalo koniec Rádia VIVA.
"Najvyšší súd SR dnes vyniesol rozsudok, v ktorom uznal žalobu o preskúmaní zákonnosti rozhodnutia Rady pre vysielanie a retransmisiu o pridelení vysielacej licencie na 28 frekvencií Rádia VIVA. Súd zrušil rozhodnutie Rady z 15. mája 2012 v plnom rozsahu," uviedol dnes Budzák pre TASR.
Dodal, že RVR pridelila licenciu spoločnosti Corporate Legal, podľa NS SR však pritom porušila podmienky výberového konania. Navyše, podľa Budzáka táto firma nemala takmer žiadne relevantné skúsenosti z mediálneho prostredia, v minulosti pôsobila ako advokátska kancelária.
"Uchádzač - Corporate Legal nesplnil všetky zákonom stanovené podmienky, predovšetkým nepredložil doklady o technicko-organizačnom zabezpečení vysielania," komentuje rozhodnutie súdu Budzák. "Súd konštatoval, že došlo ku konfliktu záujmov v prípade hlasovania jedného z členov RVR," dodáva.
Budzák pripomína, že Vivu po prvom rozhodnutí RVR podporili viaceré známe osobnosti, napríklad Milan Lasica, Jožo Ráž, Zdeno Cíger, Helena Vondráčková a ďalší.
"Rozsudok NS SR nám zatiaľ nebol doručený, takže sa nevieme vyjadriť k jeho obsahu. Vieme len, že nám NS SR vec vrátil, takže o nej bude RVR opätovne rozhodovať," reagovala pre TASR hovorkyňa RVR Lucia Jelčová.

Copyright © TASR 2013

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS





Organickou súčasťou reformy verejnoprávnych médií v uplynulých dvoch rokoch v Maďarsku bolo unifikovanie médií zahraničných Maďarov a siete spravodajcov maďarskej menšiny v susedných krajinách. Vyhlásil to dnes generálny riaditeľ Fondu na podporu poskytovateľov mediálnych služieb a správy majetku (MTVA) István Böröcz v Budapešti na schôdzke parlamentného výboru pre národnú spolupatričnosť.
MTVA je inštitúciou, ktorá od 1. januára 2011 zastrešuje verejnoprávne médiá.
Böröcz členov výboru informoval o činnosti Kolégia Károlya Kósa, ktoré bolo založené vlani v lete. Jeho úlohou je udržiavať kontakty a poskytovať fórum pre maďarské médiá fungujúce v okolitých krajinách, kde žije maďarská menšina.
Počet týchto médií, ktoré sú v zmluvnom vzťahu s maďarskými verejnoprávnymi médiami, stúpol podľa riaditeľa zo 48 na takmer 70. Dodal, že MTVA po svojom vzniku zdedila nevyhovujúcu sieť spravodajcov štyroch maďarských verejnoprávnych médií. Konštatoval, že je potrebných mnoho krokov, aby po tom, čo sa maďarské verejnoprávne médiá dostali pod jednu strechu, bolo možné spravodajskú sieť maďarskej menšiny v zahraničí čo najviac zefektívniť.
Zahraniční partneri maďarských verejnoprávnych médií - desať rozhlasových staníc, 46 televízií a desať agentúrnych partnerov - pripravia v tomto roku takmer 14.000 príspevkov zo života Maďarov žijúcich v zahraničí, povedal zástupca generálneho riaditeľa MTVA Zsolt Szabó László.
Predseda Kolégia Károlya Kósa Tamás Barlay informoval, že organizujú konferencie a vzdelávanie pre maďarských spravodajcov v zahraničí, vo februári napríklad školili novinárov zo Slovenska a z Ukrajiny. V budúcnosti plánujú vybudovať pre tento účel centrum vzdelávania.

 Copyright © TASR 2013


.


Hodiny strávené pred televíziou či pri počítačových hrách podľa nového výskumu neškodia vývinu detí. O štúdiu sa postarala britská agentúra Medical Research Council (MRC), ktorá skúmala vyše 11-tisíc detí. Medzi televíziou a zlým správaním vedci síce našli malú závislosť, no ukázalo sa, že zásadný vplyv majú iné faktory, ako napríklad výchova. Napriek týmto zisteniam rodičom odporúčajú, aby deťom nedovolili sedieť pred obrazovkou príliš dlho. Majú tak totiž menej času na hranie sa s kamarátmi či domáce úlohy.
Takmer dve tretiny z 11 014 päťročných detí sledovalo televíziu okolo jednej až troch hodín denne, 15 percent jej venovalo viac ako tri hodiny denne a menej ako dve percentá televíziu nepozerá vôbec. Deti, ktoré pred televíznou obrazovkou sedeli viac ako tri hodiny denne, mávajú ako sedemročné v zanedbateľnej miere väčšie problémy so správaním - napríklad s bitkami, klamstvami či šikanovaním. Zaujímavé však je, že ani takáto minimálna zákonitosť sa nenašla v spojení s počítačovými hrami. Pozeranie televízie vôbec nesúvisí s hyperaktivitou či problémovou komunikáciou s okolím.
Ako vysvetlila vedúca štúdie Alison Parkes, nie je správne obviňovať televíziu z problémového detského správania. Má naň totiž minimálny vplyv. Samozrejme, dôležité je to, aby deti nepozerali nevhodné programy. Parkes však odporúča zamerať sa skôr na správnu výchovu a atmosféru v rodine. Annette Karmiloff-Smith z Londýnskej univerzity zas poukázala na to, že namiesto obáv v súvislosti s potenciálnym negatívnym vplyvom televízie či hier je lepšie využiť ich výhody. Význam výskumu zhrnul Hugh Perry, ktorý pôsobí v Medical Research Council. "Žijeme vo svete, ktorý čoraz viac ovláda elektronická zábava a rodičov pochopiteľne trápi, aký to môže mať dopad na zdravie a psychiku ich detí. Táto dôležitá štúdia naznačuje, že vzťah medzi televíziou, videohrami a zdravím je komplexný a ovplyvňuje ho mnoho ďalších sociálnych a environmentálnych faktorov," uviedol.

Holandský futbalový zväz (KNVB) zakázala novinárom z rumunského časopisu ProSport zúčastniť sa na kvalifikačnom stretnutí o postup na svetový šampionát 2014 v Brazílii medzi Holandskom a Rumunskom, informovala holandská tlačová agentúra ANP. Dôvodom je prirovnanie kouča "tulipánov" Louisa van Gaala k nemeckému nacistickému diktátorovi Adolfovi Hitlerovi, ktoré publikovalo spomenuté periodikum. "Títo novinári nie sú vítaní v Amsterdam Arene, odmietli sme im vydať akreditáciu pre utorkový duel s Rumunskom," uviedol hovorca KNVB.
Rumunským novinárom z ProSport-u sa podarilo urobiť faux pas vlani v októbri počas ostatného vzájomného súboja Rumunov s Holanďanmi.

© 2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Najväčší talianska súkromná televízna spoločnosť Mediaset vlani nezopakovala doterajšie priaznivé hospodárske výsledky a prvýkrát od zápisu na burzu v roku 1996 skončila v strate. Spoločnosť, ktorú ovláda kontroverzný taliansky expremiér Silvio Berlusconi, podľa serveru denníka Financial Times zasiahlo predovšetkým zhoršenie situácie na talianskom trhu s reklamou. Mediaset za minulý rok vykázala čistú stratu 287,1 milióna eur (7,3 miliardy korún). V roku 2011 skončila s čistým ziskom 225 miliónov eur, uviedla dnes firma vo vyhlásení. Príjmy z reklamy, ktoré pre Berlusconiho mediálne impérium predstavujú hlavný zdroj príjmov, sa vlani znížili o 16 percent v porovnaní s predchádzajúcim rokom. Celkové tržby za uplynulý rok klesli o 12 percent na 13,72 miliardy eur. Hovorca spoločnosti, ktorá má sídlo v Miláne, podľa webu bloomberg.com uviedol, že Mediaset prvýkrát v histórii firmy svojim akcionárom nevyplatí dividendy. Financial Times na webe napísal, že skupina súkromných televíznych spoločností Mediaset bola zapísaná na milánskej burze v roku 1996, dva roky po tom, čo Berlusconi prvýkrát zvíťazil v parlamentných voľbách. Niekdajší taliansky premiér kvôli svojmu impériu v súčasnosti čelí niekoľkým súdom, pred ktorými sa okrem iného zodpovedá z údajných daňových únikov v Mediaset. Okrem toho je obžalovaný v kauze nazývanom Rubygate, kde čelí obžalobe z pohlavného styku s neplnoletou a zneužitia právomoci.

Copyright © ČTK 2013

RTVS NEWS

RTVS NEWS


Rádio Slovensko bude počas očakávanej dopravnej špičky pred veľkonočnými prázdninami ešte intenzívnejšie informovať vodičov v dopravnom spravodajstve Zelenej vlny. V stredu 27. marca v čase od 14.00 do 18.00 hod preto Rádio Slovensko posilní dopravné správy v prúdovom vysielaní mimoriadnymi vstupmi.Keďže vo štvrtok 28. marca sa začínajú školské prázdniny, už v stredu popoludní očakávame zvýšenú intenzitu v cestnej premávke podobne ako pred Vianocami alebo Sviatkom všetkých svätých. Veľkonočné sviatky sú mimoriadne náročným obdobím pre dopravu najmä v smere z Bratislavy a zo západu na stredné a východné Slovensko. Dopravné spravodajstvo Zelenej vlny vysielame nepretržite 24 hodín denne. „Dopravné spravodajstvo RTVS Zelená vlna v rámci skvalitňovania svojich výstupov a informácií pre motoristov neustále hľadá nové možnosti a rozširuje svoje zdroje dopravných dát. Zelená vlna preto otestuje spoluprácu so systémom Waze, povedal riaditeľ informačných programových služieb Vincent Štofaník „Spolupráca Waze so Zelenou vlnou je prínosom pre obe strany. Poslucháči získajú aktuálne informácie nielen o problémoch na cestách, ale aj tip na vhodnú obchádzku. A používatelia navigácie Waze sa prostredníctvom vysielania Rádia Slovensko dozvedia detaily, ktoré si počas šoférovania nemôžu prečítať," povedal Tomáš Gurský, dobrovoľný Waze koordinátor pre SR.

Viac o systéme WAZE

Waze je bezplatná GPS navigácia pre mobilné telefóny, ktorá ponúka podrobné dopravné informácie. Hlásenia o kolónach, hliadkach, nehodách a iných nebezpečenstvách tvoria priamo používatelia. Okrem možnosti nahlasovania udalostí sú automaticky získavané údaje o priemerných rýchlostiach na jednotlivých úsekoch, vďaka čomu dokáže Waze v prípade vážnejšieho problému presmerovať vodičov na alternatívnu rýchlejšiu trasu. Waze na Slovensku aktívne používa už viac ako 10 000 vodičov, preto má systém vždy čerstvé informácie o problémoch na cestách.

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS
 



Na Slovensku má väčšiu moc dramaturg ako parlamentný výbor. Počas dnešnej rozpravy k návrhu novely zákona o vysielaní a retransmisii, ktorá má obmedziť reklamu na alkohol, to vyhlásil poslanec NR SR a autor novely Alojz Hlina (nezaradený).
"Bojíte sa, že keď niekomu šliapnete na otlak tým, že mu znížite reklamné výnosy, že vás zhasne ako lacnú žiarovku. Cena vašej zbabelosti je v tom, že počas detskej rozprávky v nedeľu večer ide reklama na alkohol. Čo som mal urobiť ja ako rodič? Mal som vyhnať deti od kreslenej rozprávky? Ako sa mám brániť?" pýtal sa poslancov Hlina, ktorý je skeptický voči tomu, že jeho návrh prejde aspoň do druhého čítania.
Daniel Krajcer (SaS) Hlinu upozornil, že problém alkoholu v tejto spoločnosti je ďaleko širší ako televízna reklama. "Problém by vznikol aj v tom, že väčšina výrobcov alkoholu by v tom čase presunula reklamy na zahraničné televízie, ktoré u nás vysielajú. Problém je teda širší a riešením určite nie je len takáto krátka novela," myslí si.
Novelou zákona chce Hlina dosiahnuť, aby sa reklama na alkohol na televíznych obrazovkách neobjavovala skôr ako pred polnocou. V súčasnosti ju možno vysielať od 22.00 h. Nezaradenému poslancovi sa to zdá priskoro, keďže ju vtedy ešte môžu vidieť deti, ktoré reklama povzbudzuje v pití. Navrhuje preto rozšíriť zákaz vysielania reklamy a telenákupu na alkohol namiesto doterajšieho času od 6.00 h do 22.00 h na čas od 6.00 h do 24.00 h.

 
Copyright © TASR 2013

Zomrel Jerzy Nowak

Zomrel Jerzy Nowak

 


Vo veku 89 rokov zomrel poľský herec Jerzy Nowak. V utorok popoludní o tom informovala webstránka film.onet.pl s odvolaním sa na Národné divadlo v Krakove. Divadelný a filmový herec skonal 26. marca v nemocnici vo Varšave.
Jerzy Nowak sa vo filmoch začal objavovať už v polovici 50. rokov minulého storočia. Zahral si napríklad v historickej dráme Vzbura bezmenných (1955), dobrodružnej komédii Plnou parou vpred (1967), životopisnom filme Kopernik (1973) či dráme Zasľúbená krajina (1975), ktorú nominovali na Oscara v kategórii Najlepší cudzojazyčný film. Predstavil sa aj v oceňovaných drámach Amatér (1979) a Šanca (1980), pričom v oboch si zahral aj slávny Jerzy Stuhr. V poľsko-bulharskej produkcii vznikol film Oko proroka (1983) a v západonemecko-americko-poľskej zase snímka Rok pokojného slnka (1984).
V oscarovej vojnovej dráme Schindlerov zoznam (1993) slávneho režiséra Stevena Spielberga stvárnil poľský herec jedného z investorov. Nowak sa objavil aj v druhom filme trilógie Krzysztofa Kieslowského s názvom Tri farby: Biela (1994), romantickej komédii Milostné príbehy (1997) či poľskej dráme Quo Vadis (2001), ktorú uvádzali aj v slovenských kinách. Predposledným filmom jeho kariéry je slovensko-poľská snímka Legenda o lietajúcom Cypriánovi (2010) režisérky Mariany Čengel-Solčanskej, v ktorej si zahral Bernarda. Jeho posledným filmom je vojnová dráme Razia (2012). Svoj životný príbeh herec zhrnul v biografickej knihe Ksiażka o milości (2009).

 
©2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané