26. 3. 2013

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS




Poslanci maďarského parlamentu schválili včera novelu kritizovaného mediálneho zákona v súlade s konzultáciami vlády s Európskou úniou a Radou Európy (RE), informovala tlačová agentúra MTI.
Za novelu hlasovalo 258 poslancov vládnych strán Fidesz a KDNP, 41 poslancov opozičného ultrapravicové Hnutia za lepšie Maďarsko-Jobbik bolo proti a 52 poslancov Maďarskej socialistickej strany (MSZP) sa zdržalo hlasovania.
Návrh novely zákona, ktorý bol kritizovaný na rôznych európskych fórach, mení právnu normu v dvoch významných bodoch. Predsedu Národného úradu pre médiá a šírenie správ (NMHH) už nebude menovať predseda vlády, ale na jeho návrh prezident republiky.
Premiér bude musieť pred menovaním konzultovať s odbornými organizáciami, ktoré majú predložiť návrh na obsadenie postu predsedu NMHH. Predsedu a členov NMHH po vypršaní mandátu už nebude možné opäť zvoliť a ani opätovne vymenovať.
V upravenom zákone už nefiguruje klauzula o povinnosti televízií a rozhlasových staníc informovať vo svojich spravodajských reláciách mnohostranne, aktuálne a vecne, ako to bolo uvedené v terajšom platnom zákone presadenom Orbánovou vládou, ale iba vyvážene.


Americká Akadémia filmových umení a vied dnes rozhodla o termínoch pre slávnostné udeľovanie filmových Oscarov na najbližšie dva roky. Hoci sa Oscary zvyčajne vyhlasujú vo februári, v roku 2014 vyhlásia víťazov 86. ročníka až v nedeľu 2. marca, aby sa slávnostný večer nekrížil so zimnými olympijskými hrami.
Ďalší, 87. ročník cien americkej filmovej akadémie sa už opäť uskutoční 22. februára 2015.
Oba slávnostné večery budú tradične v divadle Dolby Theatre v Hollywoode, informovala agentúra DPA.


Copyright © TASR 2013