8. 5. 2021

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Hollywoodska asociácia zahraničných novinárov (HFPA), ktorá udeľuje prestížne filmová a televízna ocenenie Zlaté glóbusy, prijala vo štvrtok sérii reforiem. Reagovala tým na silnejúce kritiku, ktorá mierila predovšetkým na nedostatok porotcov tmavej v pleti v jej radoch, napísala agentúra AFP.
Zlaté glóbusy sú považované za druhé najprestížnejšie ocenenie v Hollywoode po cenách americkej filmovej akadémie, takzvaných Oscaroch. Víťaza Zlatých glóbusov určuje HFPA, v ktorej zasadá asi 90 novinárov. Na asociáciu sa začala valiť silná kritika od tohtoročného februára, kedy vyšlo najavo, že v jej radoch nie je ani jedna osoba tmavej pleti.
HFPA pritom v minulosti mnohokrát čelila kritike kvôli tomu, že podľa niektorých komentátorov nevenovala dostatočnú pozornosť tvorcom tmavej pleti alebo snímkam, ktoré sa zaoberajú problematikou etnických menšín.
Asi stovka publicistov pôsobiacich v zábavnom priemysle potom tento rok napísala HFPA otvorený list, v ktorom od asociácie naliehala, aby skončila so svojím "diskriminačným konaním, nedostatočnou profesionalitou a nedostatkom etiky" a aby sa vysporiadala rovnako s obvineniami z údajného úplatkárstva.
Členovia HFPA vo štvrtok schválili sériu opatrení, ktoré podľa nich na kritiku reagujú a situáciu zlepší. Počet členov asociácie sa napríklad zvýši v najbližších 18 mesiacoch o 50 percent, pričom novými členmi by mali byť prevažne novinári tmavej pleti. Reformovaný bude tiež netransparentné a reštriktívny prijímacie proces do asociácie.
"Hlasovanie veľkej väčšiny asociácie pre reformu potvrdzuje náš záväzok prijať zmeny," uviedol po hlasovaní prezident HFPA Ali Sar. "Vieme, že ťažká práca teraz ešte len začína. Sme naďalej odhodlaní stať sa lepšou organizáciou a príkladom rôznorodosti, transparentnosti a zodpovednosti," dodal.
"Musíme sa zmeniť, musíme sa zlepšiť, ak chceme prežiť," povedal AFP jeden nemenovaný člen HFPA.
Hoci sú Zlaté glóbusy stále považované za prestížne ocenenie, stráca v posledných rokoch svoj lesk. Ich slávnostnému udeľovaní postupne klesá sledovanosť a asociácie čelila aj volanie po bojkote cien kvôli rade nedávnych kontroverzií.
Asociácia sa napríklad v apríli zbavila svojho dlhoročného člena a prezidenta HFPA Philipa Berka potom, čo svojim kolegom napísal e-mail, v ktorom označil hnutia Black Lives Matter (Na černošských životoch záleží) za rasistické a nenávistné. S HFPA potom rozviazali spoluprácu dva konzultanti, ktoré si asociácia najala na pomoc s plánovanými reformami. Ako dôvod uviedli, že sa situácia v organizácii nijako nevyvíja.
Väčšina členov HFPA sú spravodajcovia, ktorí dlhodobo pracujú vo svojich krajinách pôvodu pre zriadené médiá, akými sú napríklad francúzsky denník Le Figaro či španielsky El País. Povesť asociácie však v minulosti utrpela kvôli niekoľkým kontroverzným členom, o ktorých novinárskych zásluhách panovali u odbornej verejnosti pochybnosti. Jedným z nich bol aj Alexander Nevskij, ruský kulturista, ktorý účinkoval v rade nízkorozpočtových akčných filmov, alebo vdova po hercovi, ktorý občas písaval o filmoch do médií na Tahiti. Niektoré zavedené zahraničné denníky, ako napríklad francúzsky Le Monde či britskej The Times, potom asociáciu kritizovali za to, že do svojich radov nechcela pustiť ich redaktorov.


 Copyright © ČTK 2021

 


🥇 ▷ Twitter pre aplikáciu Android Crashing App po aktualizácii » ✓
 
Sociálna a mikroblogovacia sieť Twitter pozastavila činnosť účtu, ktorý zverejňoval príspevky bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa z jeho novej komunikačnej platformy. Účet uvádzal, že komunikuje v mene Trumpa, ktorý má činnosť na Twitteri zakázanú, informuje spravodajský portál BBC. Hovorca spoločnosti uviedol, že konto @DJTDesk porušilo pravidlá týkajúce sa vyhýbania sa zákazu, keď zdieľalo obsah „pridružený k pozastavenému účtu“.
Trump v utorok spustil svoju vlastnú komunikačnú platformu s názvom From the Desk of Donald J Trump (v preklade Zo stola Donalda J Trumpa), na ktorej budú jeho vyhlásenia a tlačové správy. Príspevky, ktoré na nej zverejní sa dajú zdieľať na Twitteri a sociálnej sieti Facebook. Twitter uviedol, že hoci dovoľuje ostatným účtom zverejňovať obsah z webstránky, nedovoľuje jednotlivcom „obchádzať“ zákaz. Pravidlá o vyhýbaní sa zákazu napríklad nepovoľujú, aby v mene danej osoby niekto iný „prevádzkoval konto, ktoré predstavuje vašu identitu, osobu, značku alebo obchodný imidž pre iný účel“.
Hovorca bývalého prezidenta Jason Miller sa pre NBC News vyjadril, že spomenutý účet nezaložil nikto pridružený k Trumpovi ani nevznikol s ich povolením.
BBC informuje, že upozornila na štyri podobné účty, ktoré tiež zverejňovali obsah z Trumpovej platformy a boli aktívne aj v čase publikovania správy. Twitter neodpovedal na otázku, čo sa s týmito kontami stane. Kto za spomenutými účtami stojí, nie je známe, väčšina z nich však tvrdí, že sú nezávislé od Trumpa.
Twitter zrušil Trumpovo konto natrvalo v januári po tom, čo vyjadril podporu výtržníkom z nepokojov v Kapitole.


Google
Americká spoločnosť Google tvrdí, že zhruba 20 % jej pracovníkov bude aj po opätovnom otvorení kancelárií plánovanom na jeseň naďalej pracovať na diaľku. Zhruba 60 % zamestnancov bude pracovať v hybridnom režime - tri dni v kancelárii a dva dni na diaľku. Zvyšných 20 % si bude môcť zvoliť inú kanceláriu vo firme.
„Budúcnosťou práce je flexibilita. Zmeny uvedené vyššie sú východiskovým bodom, ktorý nám pomáha vykonávať našu prácu čo najlepšie a užívať si to,“ napísal výkonný riaditeľ Sundar Pichai.
Google zamestnáva približne 135-tisíc zamestnancov. Spoločnosť so sídlom v Mountain View v Kalifornii chce taktiež pracovníkom dopriať extra dni voľna navyše, ktoré im pomôžu lepšie sa vyrovnať s pandémiou koronavírusu.
Google bol v minulom roku medzi prvými významnými technologickými spoločnosťami, ktoré svojim zamestnancom povedali, aby na začiatku pandémie pracovali z domu. Ďalší technologickí giganti, ako sú Facebook a Twitter, oznámili, že ľudia môžu po pandémii pracovať natrvalo z domu, pokiaľ to budú umožňovať ich pracovné pozície.

 

©2021, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

 

 

Hongkonskej reportérke, ktorú prednedávnom súd pokutoval za investigatívnu činnosť týkajúcu sa útokov na prodemokratických aktivistov zo strany stúpencov vlády, vo štvrtok udelili významnú novinársku cenu, informuje agentúra AFP.
      Bývalá producentka hongkonskej verejnoprávnej televízie Bao Choy získala spolu so svojimi piatimi kolegami ocenenie Human Rights Press Awards v kategórii čínsky dokumentárny film za dokument "Kto vlastní pravdu?". Porotcovia označili film za "klasické dielo investigatívnej žurnalistiky."
      Dokument zachytáva udalosti, ktoré sa udiali počas prodemokratických protestov v Hongkongu v roku 2019, ktoré sa často končili násilnými stretmi medzi políciou a demonštrantmi. Odhaľuje nové skutočnosti o útočníkoch na stúpencov demokracie a ich údajné väzby na vidiecke politické výbory, ktoré podporujú Peking.
      Hongkonská verejnoprávna televízia sa už medzičasom nepodieľa na udeľovaní ocenení Human Rights Press Awards.
      Súd minulý mesiac uznal Bao Choy vinnou za "vedomé poskytnutie nepravdivých informácií," pomocou ktorých získala prístup k záznamom o evidencii vozidiel. Novinárke hrozilo polročné väzenie, nakoniec však dostala pokutu vo výške 6000 hongkonských dolárov (640 eur). Novinárske organizácie tento verdikt odsúdili ako útok na žurnalistiku.
      Masové protivládne protesty v Hongkongu, ktorých účastníci protestovali proti zasahovaniu Číny do jeho osobitného autonómneho štatútu, sa pravidelne konali od júna 2019. Trvali zhruba sedem mesiacov a zúčastnili sa na nich

 

7. 5. 2021

Novinárska cena 2020

 Novinárska cena 2020




Laureátov 17. ročníka Novinárskej ceny oznámila Nadácia otvorenej spoločnosti počas slávnostného večera 6. mája v priestoroch štúdia Slovenského národného divadla. Ceny si odniesli najkvalitnejšie príspevky z tlače, súkromných i verejnoprávnych televízií, rozhlasu i regionálnych médií.

Po mesiacoch príprav, prihlasovania a dôkladného hodnotenia prác sme sa vo štvrtok večer dozvedeli mená víťazov a víťaziek Novinárskych cien za rok 2020. Nadácia otvorenej spoločnosti odovzdala ceny v 13 žánrových kategóriách a päť špeciálnych ocenení.

Medzi laureátmi 17. ročníka Novinárskej ceny sa objavili zástupcovia všetkých typov médií z rôznych redakcií zo Slovenska i Českej republiky. Uznanie si zaslúžila profesionálna spolupráca novinárov na investigatívnych témach, ale i citlivý a empatický prístup redaktorov k otázkam, ktoré sú v spoločnosti často obchádzané. Medzi víťazov sa zaradil aj rómsky tím národnostného vysielania Rádia Patria či autori podcastu Zracast o živote nevidiacich.

Odborné poroty udelili okrem samotných cien aj tri Čestné uznania. Prvé z nich získal investigatívny novinár Martin Turček z Aktuality.sk, za vytrvalé a precízne odhaľovanie káuz bývalého šéfa kriminálneho úradu Finančnej správy Ľudovíta Makóa. Druhé Čestné uznanie putovalo do redakcie spravodajstva TV Markíza, za ich neúnavné a mimoriadne dôležité informovanie verejnosti od začiatku koronakrízy, ktoré malo veľký spoločenský dopad na Slovensku, ale i ohlas v zahraničí. Ďalším oceneným bol občiansky projekt ROMALE, ktorý dáva priestor rómskym redaktorom a redaktorkám, aby mohli profesionálne pokrývať dôležité témy, ktoré zaujímajú (nielen) rómske publikum.

Počas slávnostného večera odovzdali slovenským médiám odkazy podpory aj ich kolegovia zo zahraničia. „Slovenské médiá idú príkladom iným, nielen vo svojom regióne, ale aj za jeho hranicami,“ povedal vo svojom prejave Scott Griffen, zástupca medzinárodnej organizácie IPI. Šéfredaktorka Reportérov bez hraníc, Pauline Adès-Mével vyzdvihla úlohu slovenských médií v boji s konšpiráciami a nepravdami, ktoré za posledný rok ohrozovali aj životy ľudí. „Žurnalistika je najlepšou vakcínou proti dezinformáciám,“ povedala Pauline Adès-Mével vo svojom odkaze.

Organizátori projektu z Nadácie otvorenej spoločnosti vo štvrtok ohlásili aj pokračovanie úspešného Fondu investigatívnej žurnalistiky, ktorý založila Rada Novinárskej ceny v reakcii na tragickú vraždu Jána Kuciaka v roku 2018.

Aj 17. ročník Novinárskej ceny sa mohol uskutočniť len vďaka podpore jej partnerov. Hlavným partnerom projektu je Slovenská sporiteľňa, ďalšími partnermi sú Nadácia Zastavme korupciu, MEMO98, Nadácia ESET, Asociácia tlačených a digitálnych médií, Nadace Open Society Fund, iniciatíva Svet medzi riadkami a Newton Media.

Zoznam víťazných prác:

Písaná žurnalistika – Investigatívny a analytický príspevok

Kolektív autorov | Bödörov svet - finačná schéma schránkových firiem Norberta Bödöra | ICJK, SME, Aktuality.sk, NZK, investigace.cz

Čestné uznanie

Martin Turček| Mafiánsky štát Ľudovíta Makóa | Aktuality.sk

Písaná žurnalistika - Rozhovor

Matúš Burčík | Šéf tímu Kuciak: Rozhodol som sa nemlčať | SME

Písaná žurnalistika – Reportáž

Andrej Barát | Slovensko má esá proti klimatickej kríze - lesy, rieky, jaskyne. No postupne ich likviduje | Pravda

Písaná žurnalistika – Komentár

Nataša Holinová | Súťaž o sociálnu pomoc: Slovensko hľadá supertragédiu | JÁDU/Goethe Institut

Audiovizuálna žurnalistika a fotožurnalistika – Fotografia

Michal Burza | Prvá línia | Rôzne médiá

Audiovizuálna žurnalistika a fotožurnalistika – Spravodajské pokrytie udalosti

Redakcia NEV - rómsky tím Rádia Patria | Rómovia a pandémia | Rádio Patria/RTVS

Čestné uznanie

Redakcia spravodajstva TV Markíza | Spravodajské pokrývanie pandémie koronavírusu na Slovensku| TV Markíza

Audiovizuálna žurnalistika a fotožurnalistika – Reportáž a investigatívny príspevok

Ivan Brada | Reportéri: Pod lampou je tma | RTVS

Audiovizuálna žurnalistika a fotožurnalistika – Rozhovor a diskusia

Michal Kovačič | Na telo | TV Markíza

Prierezové kategórie - Podcast

Peter Hanák | Ficov spolužiak má nahrávku o Bödörovi a peniazoch pre Roba | Aktuality.sk

Prierezové kategórie - Najlepší regionálne publikovaný alebo odvysielaný príspevok

Peter Jabrik | Vymysleli, ako stopnúť privatizáciu vodární | Korzár

Prierezové kategórie - Najlepší česko-slovenský kreslený vtip, komiks, karikatúra

Pavel Reisenauer | Séria karikatúr | Respekt

Prierezové kategórie - Cena za inovatívnu online žurnalistiku

Laura Kellöová, Pavla Holcová, Eva Kubániová | Kuciak a Kočner: Čo sa dialo od prvého článku novinára až po rozsudok v prípade vraždy | Aktuality.sk

Prierezové kategórie - Občianska žurnalistika: Najlepší podcast, online projekt, blog

Zuzana Hrebičíková, Michal Herceg, Ondrej Rosík, Peter Zbranek, Stanislav Sokol, Pavol Viecha, Matej Feldbauer | Zrakast

Čestné uznanie

Magdaléna Kmeťková | Projekt ROMALE

Cena Global Journalism

Anna Jacková | Tiché návraty. Reportáž z miest, kam sa migranti vracajú | Fjuzn.sk

Cena Solutions Journalism

Michaela Žureková | Narodení priskoro: V pôrodniciach matky a deti oddeľujú, hoci to škodí

 | SME

Cena otvorenej spoločnosti

Lukáš Onderčanin | Kritizovať Orbána sa neoplatí. Ako v Maďarsku kolabujú slobodné médiá| SME

Cena zastavme korupciu

Veronika Prušová | Za dôsledné a objektívne pokrývanie justície | Denník N

Cena Asociácie tlačených a digitálnych médií – ATDM

Laura Kellöová, Pavla Holcová, Eva Kubániová | Kuciak a Kočner: Čo sa dialo od prvého článku novinára až po rozsudok v prípade vraždy | Aktuality.sk

RTVS uvedie 8. mája v premiére nedávno ocenený film Útek cez hranice

 RTVS uvedie 8. mája v premiére nedávno 



ocenený film Útek cez hranice

V Deň víťazstva nad fašizmom, v sobotu 8. mája, uvedie RTVS aj premiéru dobrodružného rodinného nórskeho filmu z obdobia druhej svetovej vojny Útek cez hranice (The Crossing), ktorý bol nedávno ocenený Európskou filmovou akadémiou. Televízne aj rozhlasové okruhy RTVS prinesú počas sviatočného víkendu aj ďalšie pútavé diela.

Mladí diváci vo veku 12-14 rokov z 38 krajín sveta hlasovaním rozhodli o Cene mladého publika. Toto ocenenie Európskej filmovej akadémie získal uplynulý týždeň nórsky vojnový film Útek cez hranice (The Crossing). RTVS ho uvedie v premiére na obrazovkách Jednotky v Deň víťazstva nad fašizmom v sobotu 8. mája o 16.05 h. Film približuje príbeh rodičov súrodencov Gerdy a Otta. Ich otec a mama sú aktívni v nórskom hnutí odporu. Jedného dňa, pred Vianocami roku 1942, ich zatknú a deti sú ponechané svojmu osudu. Zakrátko objavia súrodenci v pivnici dve židovské deti, ktoré tam ich rodičia ukrývali. Je na nich, aby dokončili, čo ich rodičia začali a pomohli Sarah a Danielovi prekročiť hranice do neutrálneho Švédska.

V televíznom vysielaní RTVS pri príležitosti Dňa víťazstva nad fašizmom odvysiela aj ďalšie diela s vojnovou tematikou. Už v piatok 7. mája prinesie Dvojka vo večernom vysielaní napríklad akčnú nórsko-švédsku vojnovú drámu Kríž cti. V sobotu 8. mája čakajú na divákov Dvojky o 9.50 h unikátne zábery v dokumentárnom filme z bojov v 2. svetovej vojne pod názvom Frontoví kameramani na Slovensku a o 10.15 h odvysiela Dvojka dokumentárny film o pôsobení amerických letcov na Slovensku počas 2. svetovej vojny Neznámi hrdinovia. Na Jednotke sa diváci môžu v sobotu večer po 22.05 h tešiť aj na záznam z udeľovania ocenení Fénix - Kultúrna pamiatka roka s hudobnými hosťami Simou Martausovou, Ivou Bittovou či Adrianou Kučerovou pod moderátorskou taktovkou Michaela Szatmaryho a na Trojke po 23.00 h napríklad na vojnový film Právom lásky.

V nedeľu 9. mája ponúkne RTVS divákom popoludní na Jednotke o 15.55 h vojnový príbeh režiséra Sergeja Bondarčuka Osud človeka a po 20.30 bude v premiére v dvoch častiach za sebou na Jednotke pokračovať britská dráma z obdobia druhej svetovej vojny Svet v plameňoch. Na Dvojke čaká divákov v nedeľu po 21.15 h príbeh o vojakovi, ktorý uprostred vojny prežil niekoľko šťastných chvíľ pod názvom Balada o vojakovi. V pondelok 10. mája Jednotka o 20.30 h uvedie drámu z obdobia 2. svetovej vojny, inšpirovanú skutočným príbehom Bež, chlapče, bež.

Rádio Slovensko si výročie konca 2. svetovej vojny pripomenie po 8.00 h s dramaturgičkou RTVS Michaelou Sabolčákovou v rozhovore aj o seriáli vysielanom na Jednotke Svet v plameňoch. Počas dňa si v prúdovom vysielaní budú môcť diváci vypočuť ako vyzerali nemocnice počas vojny, a tiež napríklad, že Múzeum SNP sa rozhodlo ponúknuť exponáty ako tanky či lietadlo na adopciu, aby tak mohlo získať zdroje na ich kompletnú opravu. Rádio Regina Východ v rannom vysielaní priblíži rekonštrukciu obecného Múzea v Tokajíku ako objektu cestovného ruchu. Rádio Regina Západ a Rádio Regina Stred odvysielajú večer o 22:00 fíčer Eleny Antalovej Všetci ľudia budú bratia s hľadaním odpovedí na otázku, čo sa dialo s nemeckými civilistami, ktorí nevyvolali vojnu, neprofitovali z nej, ani v nej nebojovali.

Rádio Devín zaradilo do vysielania na sobotu 8. mája o 13.30 h rozhlasovú hru Pieseň piesní v čase holokaustu. Vojnovej tematike budú venované aj Dejiny.sk o 10.00 h a všetky hudobné relácie. Rádio_FM pripravilo do popoludňajšieho vysielania rozhovor s etnologičkou Monikou Vrzgulovou, ktorá už tri desaťročia zaznamenáva príbehy preživších holokaustu aj spomienky očitých svedkov. Rádio Slovakia International si pripomenie výročie konca vojny príspevkami venovanými zahraničnej spolupráci na Slovensku počas vojny a po nej. Ruská redakcia priblíži „Hodinu odvahy a pamäti“ na rusko-slovenskej škole v Bratislave a anglická redakcia odvysiela napríklad rozhovory o britsko-slovenských vojenských prepojeniach z obdobia 2. svetovej vojny, ktoré pretrvali dodnes.

Rada RTVS sa k zmluvám s Elektronikou vyjadrí na mimoriadnom rokovaní

Rada RTVS sa k zmluvám s Elektronikou vyjadrí

 na mimoriadnom rokovaní

 Rada RTVS sa podozreniami okolo zmluvy medzi verejnoprávnym vysielateľom a spoločnosťou Elektronika bude zaoberať už v pondelok (10. 5.) o 15.00 h na mimoriadnom rokovaní. Oznámil to predseda rady Igor Gallo, ktorý reaguje aj na žiadosť Výboru Národnej rady (NR) SR pre kultúru a médiá.
Upozornil, že záležitosťou sa mala rada zaoberať z vlastnej iniciatívy na riadnom zasadnutí vo štvrtok 13. mája. "Všeobecne známe okolnosti ma však donútili konať čo najskôr, aby ani verejnoprávny vysielateľ, ani rada ako odborný orgán dohľadu neboli zbytočne súčasťou nejakého politického boja," uviedol Gallo.
Výbor žiada od Rady preveriť zmluvné vzťahy RTVS so spoločnosťou Elektronika v súvislosti s návrhom na odvolanie ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej (Za ľudí) z funkcie. Opozičný Smer-SD, ktorý mimoriadnu schôdzu o odvolávaní Kolíkovej inicioval, upozorňuje na obchody spoločnosti Elektronika, v ktorej Kolíková figurovala a má byť s ňou naďalej personálne prepojená. Líder Smeru-SD Robert Fico mieni, že pri kontraktoch Elektroniky s RTVS či s Divadlom Nová scéna ide o konflikt záujmov.
Parlament má o vyslovení nedôvery Kolíkovej rokovať v pondelok (10. 5.).

Copyright © TASR 2021

HOAX: Na Facebooku sa šírilo video s antivakcinačnými hoaxami

HOAX: 



Na Facebooku sa šírilo video s antivakcinačnými hoaxami

 

Ľudia "môžu zomrieť aj mesiace po očkovaní", očkovanie je "experiment na ľuďoch", očkovacia látka "bráni mladým ženám otehotnieť", vakcíny "obsahujú bunky potratených embryí". Takéto a mnohé ďalšie tvrdenia sa stali obsahom videa z 18. apríla 2021, ktoré na Facebooku dosiahlo viac ako 30.000 zdieľaní, a to napriek tomu, že tvrdenia v minulosti vyvrátili experti oslovení agentúrou AFP a aj iné fact-checkerské organizácie. TASR na dezinformácie upozorňuje v spolupráci s tlačovou agentúrou AFP.
Tvrdenie, že mnoho očkovaných proti Covid-19 môže v dôsledku nových mRNA vakcín zomrieť, je zavádzajúce. Na základe klinických skúšok mRNA vakcín Moderna a Pfizer, ktoré sa začali v júli 2020 na vzorke 30.000 dobrovoľníkov starších ako 18 rokov, sa zistili ako najbežnejšie vedľajšie účinky únava, bolesť hlavy, bolesť či opuch v mieste vpichu. Tieto vakcíny navrhli tak, aby obsahovali molekulu tzv. messenger RNA, obsahujúcu inštrukciu na výrobu tzv. spike proteínu. Ten sa nachádza na povrchu vírusu SARS-CoV-2 a to, že je súčasťou očkovacej látky, slúži na to, aby imunitný systém vírus rozpoznal po tom, ako sa dostane do tela. Avšak mRNA zo samotnej vakcíny sa krátko po očkovaní v tele rozpustí.
Nie je pravda ani to, že očkovanie je experiment na ľuďoch. AFP takéto tvrdenia vyvrátila už v marci 2021 a v tejto súvislosti oslovila aj Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL). Jeho hovorkyňa Magdaléna Jurkemíková pre AFP uviedla: "Ľudia očkovaní na Slovensku v žiadnom prípade nie sú súčasťou klinických skúšaní. Klinické skúšania, ktoré momentálne ešte prebiehajú v rôznych krajinách, zahŕňajú dobrovoľníkov, ktorým bola podaná vakcína ešte pred jej registráciou. Klinické skúšania prebiehajú dlhšiu časovú dobu najmä pre sledovanie dlhodobej účinnosti, a teda toho, ako dlho chráni očkovanie pred ochorením COVID-19".
Od začiatku očkovania sú nežiaduce účinky vakcín podrobne monitorované liekovými agentúrami, v prípade Slovenska ŠÚKLom. K 29. aprílu 2021 dostalo na Slovensku 1.046.119 osôb prvú dávku vakcíny a 466.326 ľudí dostalo druhú. Hlásených bolo 3945 podozrení na nezávažné nežiaduce účinky, pričom 216 z nich bolo vyhodnotených ako závažné.
Veľmi populárna v rámci antivakcinačného hnutia je aj myšlienka, že mRNA vakcíny môžu zmeniť ľudskú DNA. Nie je to pravda a AFP vyvrátila podobné tvrdenia vo viacerých článkoch, napríklad v príspevku "Vakcíny na Covid-19 nezasahujú do ľudskej DNA, Sulík už svoj nepravdivý výrok uviedol na pravú mieru" z 5. marca 2021. "To, že vakcína obsahuje kyselinu ribonukleovú, teda RNA, nijakým spôsobom nemôže ovplyvniť ľudskú DNA. Vakcína obsahuje len časť genetickej zložky vírusu, ktorá dáva telu pokyny na tvorbu rovnakej bielkoviny, aká je na povrchu koronavírusu. A tá je zodpovedná za imunitnú odpoveď. Ak sa nakazíme koronavírusom, dostaneme do organizmu oveľa väčšie množstvo RNA, ktorá sa v našom organizme ďalej množí," citovalo v novembri 2020 ministerstvo zdravotníctva epidemiologičku Zuzanu Krištúfkovú.
"Týmito vakcínami tiež prijímame nanotechnológie do tela a ich robotické účinky nás spájajú s rozhraním umelej inteligencie," tvrdí vo videu Carrie Madejová, americká lekárka žijúca v Dominikánskej republike. Jej tvrdenia o škodlivosti vakcín proti Covid-19 vyvrátila BBC v júli 2020 a AFP v decembri 2020 a v januári 2021.
Profesor Nigel McMillan z Griffith University pre AFP uviedol, že lipidové nanočastice nachádzajúce sa vo vakcíne mRNA proti Covid-19 sú formou ochrany pre účinnú látku mRNA pri jej vstupe do ľudských buniek. Tieto lipidové nanočastice sa podľa neho skladajú z tukov, ktoré sa buď prirodzene vyskytujú vo ľudskom tele (napr. cholesterol) alebo majú rastlinný pôvod (ako margarín). V e-maile z 8. decembra 2020 ďalej uviedol, že v súčasnosti neexistuje žiadna technológia, ktorá by umožňovala obalenie robotov alebo počítačov v lipidových nanočasticiach nachádzajúcich sa v nových vakcínach mRNA.
Ďalšie nepravdivé tvrdenia o vakcínach proti Covid-19 AFP vyvracia v článku "Hitparáda nepravdivých a nebezpečných antivakcinačných hoaxov vyvrátená" z 5. mája 2021 na stránke www.fakty.afp.com.

Zdroj TASR

Zomrel Braňo Alex

Zomrel Braňo Alex

Braňo Alex | Discography | Discogs 

Vo veku 55 rokov zomrel slovenský hudobník, skladateľ a textár Braňo Alex. Úmrtie basgitaristu, "priateľa a celoživotného 'súpútnika'" oznámila na sociálnej sieti legendárna punková kapela Slobodná Európa.
Najznámejší slovenský punkrocker spomedzi hudobníkov, jeden z nestorov vôbec celej česko-slovenskej punkovej scény Braňo Alex kedysi spoluzakladal dnes už legendárne kapely Zóna A (v roku 1984) a neskôr Slobodná Európa (v roku 1989).
Zo zdravotných dôvodov zavesil basgitaru na klinec v marci 2012, keď pre problémy so šľachami v rukách nebol už ďalej schopný hrať v Slobodnej Európe. Na pódiá sa mu podarilo vrátiť ako spevákovi v roku 2016 so svojím programom This is punkrock from Transylvania. To bol zároveň aj názov jeho sólového albumu, ktorý vydal ešte v roku 1999.

 

Copyright © TASR 2021

VÝROKY TÝŽDNA

  VÝROKY TÝŽDNA



 

Na obrázku môže byť 1 osoba a text, v ktorom sa píše „13:00 98% Q Hl'adat Igor Matovic 1h.o L'udia a Slovensko si zaslúžia nádej a čas na naplnenie predvolebnych sl'ubov. S premiérom, ktorý je symbolom pandémie, utrpenia a najväčšej zdravotnej krízy od svetovej vojny... ktorý l'ud'om, hoc nerád, ale musel bral slobodu, by to bolo vel'mi tazké. Je tazké byt symbolom utrpenia l'udí, ale pre to, aby nový premiér mohol byt symbolom nádeje, to bolo nevyhnutné spravit. #DržmeSiPalce“



„Dnes tu stojím ako človek, ktorého tento zápas hodnôt pokoril na úplne dno. Mrzí ma, že za ten rok som od pani prezidentky počul minimum vystúpení, ktoré by ľudí nabádali, aby sa správali zodpovedne, aby sa chránili, aby pomohli vláde."
Igor Matovič

Hlavne chcem povedať, že dnes rád vidím pani Remišovú, pretože mal som o ňu mal strach v stredu po vláde. Bola na tlačovej konferencii a bola zjavne dezorientovaná. Vôbec nevedela o čom sa rokovalo na vláde, hoci na vláde sedela a vôbec nevedela, že sedela pri bode, ktorý sa týkal šéfa SIS. Dúfam, že dnes ste v poriadku pani Remišová.“
Rober Fico


Pozvanie mladých ľudí na očkovanie proti ochoreniu COVID-19 bol nechcený omyl, ktorý sa hneď napravil. Je to bezvýznamné. 
Ján Budaj
 

"Pred desiatimi rokmi, bohužiaľ, niekto povýšil svoje vlastné ego a vystavil nás osem rokov vláde Smeru. Následky poznáme a veľmi ťažko sa dá poprieť, že to nebol priamy súvis."
Igor Matovič
 

„Nerobil som pod Pavlom Ruskom, Rusko robil pre mňa. Ja som robil v médiách dlhé roky. Dlhé roky sme spolupracovali so spravodajstvom. Všade je to spravodajstvo rovnaké. Médiá sú veľmi mienkotvorné. Preto si oligarchovia, aj vy preto máte vo svojom portfóliu človeka, ktorý si ho kúpil preto, aby ovplyvňoval médiá. Áno, myslím Georga Sorosa. Každý jeden z vašich majiteľov si to nekúpil preto, že chce pomôcť, ale ide o financie a o to ovplyvniť.“
Jozef Pročko



„Norbert Bödör je jednoznačnou obeťou politických procesov“
Robert Kaliňák



„Rád by som upozornil na nekorektné správanie pani Jarmily Halgašovej. Mojej kolegyne, čo sedí po ľavej strane a odsadla si o jednu stoličku ďalej. Poprosila o presadnutie. Poprosil by som, aby s pracovníkmi ministerstva pôdohospodárstva, aby som bol presný s pánom Remžom, sa tu nehrali na trinásťročné deti, nefotili mňa a moju obezitu.“
Patrick Linhart
 

 



“Ja si myslím, že Juraj Šeliga je mladý muž, mladý človek, ktorý má ešte celú politickú kariéru pred sebou. Toto bol jediný možný krok na to, aby v budúcnosti mohol… Ja si myslím, že ten človek má veľký potenciál – ako v politike- a keď chce ho naplniť, tak to bol jediný krok ako mohol v budúcnosti byť úspešný v politike. Takže musel urobil tento krok, urobil to, čo spravil a ja si myslím, že to ho prestáva nejakým spôsobom limitovať, na to, aby v budúcnosti sa mohol dostať ďaleko viac, ďaleko ďalej.”
Boris Kollár