4. 5. 2021

Zomrela Michele Leridonová

Zomrela Michele Leridonová


michele.leridon | Correspondent 

Vo veku 62 rokov náhle zomrela francúzska novinárka Michele Leridonová, ktorá sa stala sa prvou ženou vymenovanou do funkcie riaditeľky sekcie Global News tlačovej agentúry Agence France-Presse (AFP). Príčina náhlej smrti Leridonovej je je známa, informovala v utorok AFP.
Leridonová strávila v agentúre takmer 40 rokov: nastúpila tam do práce v roku 1981 a zastávala spravodajské posty v Európe a Afrike. V 90. rokoch sa napr. venovala konfliktom v Sierre Leone a Libérii a bola aj prvou ženou, ktorá mala na starosti celé spravodajstvo AFP z Afriky.
Po niekoľkých ďalších vysokých manažérskych pozíciách a pôsobení vo funkcii vedúcej pobočky AFP v Ríme bola v roku 2014 vymenovaná za riaditeľku sekcie Global News a od založenia AFP v roku 1944 bola prvou ženou na tomto najvyššom redaktorskom poste.
V tejto funkcii prispela najmä k rozvoju aktivít agentúry v oblasti videospravodajstva a boja proti dezinformáciám. V AFP iniciovala aj rad zmien v záujme lepšieho informovania o témach týkajúcich sa žien.
Niekoľko rokov pôsobila i v rámci novinárskej organizácie Reportéri bez hraníc.
Od roku 2019 bola členkou Najvyššej audiovizuálnej rady (CSA), ktorá dohliada na francúzsku televíziu a rozhlas.

 

Copyright © TASR 2021