6. 8. 2022

Zomrel Karel Richter

Zomrel Karel Richter


Zemřel Karel Richter, jeden z nejstarších českých herců a dabérů -  Novinky.cz 
Vo veku 96 rokov zomrel Karel Richter, jeden z najstarších českých divadelných, filmových a televíznych hercov, skúsený dabér a taktiež dlhoročný riaditeľ Divadla Jiřího Wolkera. Informoval o tom v piatok spravodajský server iDNES.cz.
Verejná rozlúčka so zosnulým umelcom sa uskutoční 17. augusta vo Veľkej obradnej sieni krematória v pražskej časti Strašnice.
Richter svoj život zasvätil predovšetkým divadlu; svoju prvú rolu si zahral ako desaťročný v Divadle Míly Mellanovej. V jeho angažmáne potom pôsobil až do roku 1949, keď sa premenovalo na Mestské divadlo pre mládež.
V tom istom roku sa stal členom Divadla Jiřího Wolkera. V roku 1973 sa ujal jeho vedenia; viedol ho do roku 1990.
Tvorbe pre deti a mládež sa Karel Richter intenzívne venoval väčšinu svojho profesionálneho života a významnou mierou prispel k jeho rozvoju a popularizácii nielen vo vtedajšom Česko-Slovensku, ale aj za jeho hranicami.
Za svoje celoživotné majstrovstvo v dabingu získal Cenu Františka Filipovského.

Zdroj: TASR

5. 8. 2022

Novou riaditeľkou Media RTVS sa stala Miriam Kittler

Novou riaditeľkou Media RTVS 
Miriam Kittler: Cena online reklamy je zdumpovaná | MediaGuru 
sa stala Miriam Kittler


Riaditeľkou Media RTVS, dcérskej spoločnosti RTVS, ktorá predáva exkluzívne komerčný priestor verejnoprávnej televízie a rozhlasu, sa od 5. augusta 2022 stala Miriam Kittler. Na pozícii obchodnej riaditeľky vystriedala doterajšieho riaditeľa Igora Slaninu.

Miriam Kittler začínala svoju profesijnú kariéru v Rádiu Twist, počas 9 rokov na rôznych pozíciách, kde končila ako členka predstavenstva a riaditeľka obchodu. Neskôr založila vlastnú spoločnosť RÁDIO MAKLER s.r.o., potom pracovala v Slovenskom rozhlase v Media SRo, následne pôsobila 9 rokov vo Fun Rádiu, odkiaľ jej profesijná cesta smerovala do vlastnej spoločnosti. Na svoju novú pozíciu v RTVS sa teší. „S Ľubošom Machajom sa poznáme desiatky rokov. Robili sme spolu v Rádiu Twist či v Slovenskom rozhlase a míňali sme sa aj v rámci iných projektov. Vieme sa dopĺňať, dolaďovať vzájomné nápady a čo je pre mňa veľmi podstatné, je medzi nami absolútna dôvera. Môjmu predchodcovi Igorovi Slaninovi by som sa chcela poďakovať za jeho prácu. Latku postavil naozaj vysoko, čo je pre mňa veľkou motiváciou. Verím, že nejakou formou budeme spolupracovať aj naďalej,” povedala nová riaditeľka Media RTVS Miriam Kittler.

Do novej funkcie nastupuje niekoľko dní po príchode nového generálneho riaditeľa RTVS. „S Mirkou Kittler sa poznám niekoľko rokov. Spolupracovali sme v Rádiu Twist, neskôr sme boli spolu v manažmente v začiatkoch RTVS, takže máme blízky vzťah a má moju absolútnu dôveru. Igora Slaninu považujem za profesionála a verím, že budeme spolupracovať aj naďalej. V rámci možností, ktoré mal, sa mu podarilo vytvoriť pomerne veľký priestor na výber financií z reklamného vysielania. Za jeho doterajšiu prácu v Media RTVS mu aj v mene kolegov veľmi pekne ďakujem,“ povedal generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj.

Igor Slanina pôsobil na pozícii riaditeľa Media RTVS od septembra 2017. „Media RTVS je vo veľmi dobrej kondícii a ja som rád, že som za uplynulé obdobie mohol byť nápomocný pri jej napredovaní a skvalitňovaní. Pod mojim vedením sa nám so špičkovým tímom šikovných ľudí a kvalitných odborníkov, ktorí v Media RTVS pracujú, kontinuálne darilo mať vysoké percento vypredanosti reklamného priestoru RTVS. Ďakujem všetkým kolegom za doterajšiu spoluprácu a teším sa na nové pracovné výzvy,“ povedal Igor Slanina.

Zmeny v RTVS nastali aj vo vedení televíznej programovej služby Jednotka. Novým intendantom Jednotky sa stal Vladimír Burianek, ktorý na tejto pozícii nahradil od 3. augusta Vincenta Štofaníka. Ten bol 3. augusta vymenovaný do pozície riaditeľa sekcie programových služieb STV.

 

Zomrel Eduard Parma

Zomrel Eduard Parma 
 Skladatel, producent, aranžér, multiinstrumentalista i textař EDUARD PARMA:  – Taneční magazín

Vo veku 72 rokov zomrel začiatkom týždňa český hudobný skladateľ, producent a hudobník Eduard Parma. Informovali o tom vo štvrtok Novinky.cz.
Na konte mal autorstvo aj produkciu množstva pesničiek pre českých i zahraničných spevákov, bol tiež priekopníkom nových hudobných štýlov na českej scéne. Podieľal sa napríklad na príchode syntetizátorovej hudby, house music aj rapu.
Eduard Parma sa narodil 10. januára 1950. Jeho otcom bol skladateľ a hráč na trúbku Eduard Parma starší. V roku 1974 úspešne absolvoval štúdium na Štátnom konzervatóriu v Prahe, v odbore hra na klarinet.
Od polovice 70. rokov sprevádzal jeho orchester spevákov Hanu Buštíkovú a Jiřího Korna. Pre druhého menovaného zložil Parma úspešné piesne "Žal se odkládá" alebo "Ulice Váci".
Na začiatku 80. rokov sa Parma presťahoval do Británie, kde sa zapojil do tamojšieho hudobného života. So skupinou Times Square vystupoval v legendárnom londýnskom klube Marquee. Kapela sa na ostrovoch presadila pesničkou "Paradise".
V roku 1985 v Británii založil Eduard Parma nahrávacie štúdio Soul Kitchen Production (SOKIT), v ktorom nahrávali okrem iných Jimmy Ross, Adamski a další.
V roku 1991 sa presťahoval späť do Prahy. S bratom Henrichom Parmom založili spoločnosť Parma Productions. Nahral aj množstvo orchestrálnych skladieb, ktoré uspeli v zahraničí, písal hudbu pre filmy aj scénickú hudbu.
Eduard Parma produkoval nahrávky Jitky Molavcovej, Milana Drobného, Josefa Fouska a ďalších.

Zdroj: TASR

Skupina Markíza bola v júli 2022 suverénnym trhovým lídrom celodenne aj v prime-time

Skupina Markíza bola v júli 2022 suverénnym 

 


trhovým lídrom celodenne aj v prime-time

Mimo spravodajstva a športu si uplynulý mesiac najviac divákov v rámci cieľovej skupiny 12-54 pozrelo obľúbenú reality šou Utajený šéf a slovenskú premiéru kinohitu Muži v čiernom 4.   


Skupina Markíza
si so stanicami Markíza, Doma, Dajto a Markíza KRIMI v uplynulom júli 2022 udržala stabilnú pozíciu jednoznačného lídra na slovenskom televíznom trhu. V obchodne podstatnej cieľovej skupine 12-54 dosiahla priemerný celodenný trhový podiel 23,1 % a konkurenčnú skupinu Joj (16,8 %) tak predstihla s rozdielom až 6,3 percentuálneho bodu. Jednotkou na trhu bola skupina Markíza až v 30 z 31 júlových dní.


Taktiež aj samotná TV Markíza bola v júli 2022 najsilnejšou spomedzi slovenských staníc, keď v cieľovej skupine 12-54 zaznamenala priemerný celodenný trhový podiel 13,8 %. Konkurenčná TV Joj (10,5 %) vykázala v rovnakom období o 3,3 percentuálneho bodu slabší výsledok.


Júlové víťazstvo patrilo skupine Markíza aj v obchodne najdôležitejšom prime-time 19:00-23:00, keď zaznamenala priemerný podiel na trhu 24,9 % a konkurenčnú skupinu Joj (20,7 %) tak predstihla o 4,2 percentuálneho bodu. Jednotkou na trhu bola v 27 z 31 dní uplynulého mesiaca.


Samotná TV Markíza dosiahla v júli 2022 v prime-time 19:00-23:00 priemerný trhový podiel 15,0 % a s rozdielom 1,3 percentuálneho bodu tak porazila konkurenčnú TV Joj (13,7 %).


Skupina Markíza bola v júli 2022 jednotkou na trhu aj v prípade divákov starších ako 12 rokov s priemerným celodenným trhovým podielom 21,3 % a odstupom 5,0 percentuálnych bodov od konkurenčnej skupiny Joj (16,3 %). Trhovým lídrom bola v 29 z 31 dní uplynulého mesiaca.

Prvenstvo jej patrilo taktiež v prime-time 19:00-23:00 s dosiahnutým priemerným podielom na trhu 23,7 % a náskokom 3,0 percentuálnych bodov pred skupinou Joj (20,7 %), ktorú porazila v 27 z 31 júlových dní.

Počasie najsledovanejším programom mesiaca, Televízne noviny obhájili líderskú pozíciu

Celkovo najsledovanejším programom uplynulého mesiaca v rámci celého trhu sa v obchodne podstatnej cieľovej skupine 12-54 stalo vydanie relácie Počasie odvysielané v utorok 5. júla 2022, ktoré aj so započítaním trojdňovej oneskorenej sledovanosti dosiahlo rating 7,7 % a trhový podiel 24,1 %. Aktuálne informácie o počasí TV Markíza v tento deň sprostredkovala 526-tisíc divákom vo veku nad 12 rokov a aj v tejto univerzálnej cieľovej skupine išlo o divácky najúspešnejší júlový program.

Hlavná spravodajská relácia TV Markíza Televízne noviny v júli 2022 zvíťazila nad konkurenciou v 21 z 31 dní. V cieľovej skupine 12-54 zaznamenali priemerný rating 4,3 % a trhový podiel 19,7 %. Súhrn najdôležitejších udalostí dňa z domova i zo sveta na Markíze uprednostnilo v priemere 320-tisíc divákov starších ako 12 rokov.

Najviac divákov v rámci cieľovej skupiny 12-54 oslovilo vydanie odvysielané v nedeľu 10. júla 2022, v cieľovej skupine 12-54 si pripísalo rating 6,1 % a trhový podiel 21,1 %. K obrazovkám pritiahlo celkovo 402-tisíc divákov starších ako 12 rokov. Ešte o niečo vyššiu sledovanosť v rámci univerzálnej cieľovej skupiny zaznamenalo vydania z utorka 5. júla 2022, ktoré si pozrelo 421-tisíc divákov.


Najsledovanejším zábavným programom Utajený šéf, z filmov najviac zabodovali Muži v čiernom 4

Divácky najúspešnejším júlovým programom mimo spravodajstva a športu sa v cieľovej skupine 12-54 stala obľúbená reality šou Utajený šéf na obrazovkách TV Markíza. Konkrétne išlo o premiérovú českú epizódu odvysielanú v utorok 5. júla 2022, ktorá zaznamenala rating 5,8 % a trhový podiel 17,1 %. Na to, ako si majiteľ dopravnej firmy vyskúša život kamionistu, bolo zvedavých celkovo 288-tisíc divákov vo veku nad 12 rokov.

Z júlovej filmovej ponuky si najviac divákov zvolilo slovenskú premiéru kinohitu Muži v čiernom 4, ktorú TV Markíza odvysielala v sobotu 30. júla 2022. V cieľovej skupine 12-54 dosiahol tento hviezdne obsadený film rating 5,6 % a trhový podiel 19,5 %. Zabodovala však aj ďalšia premiérová snímka s názvom Smrtiace safari, ktorá si v nedeľu 3. júla 2022 pripísala zhodný rating 5,6 % a trhový podiel 19,2 %.

Výborné výsledky menších staníc Doma, Dajto a Markíza KRIMI

Na obrazovkách televízie Doma si v júli 2022 v rámci cieľovej skupiny 12-54 najúspešnejšie počínala česká komédia Hodinový manžel, ktorá v nedeľu 10. júla 2022 dosiahla rating 2,0 % a trhový podiel 6,1 %. Ďalšie priečky už patrili obľúbeným seriálom, druhé miesto obsadili turecké Zachránené životy (rating 1,6 % / share 5,7 % v CS 12-54) s epizódou zo štvrtka 7. júla 2022 a trojicu najsledovanejších programov uzatvára legendárna telenovela Divoký anjel (rating 1,6 % / share 10,2 % v CS 12-54) s prvou z dvojice častí odvysielaných v stredu 20. júla 2022.

V širšej cieľovej skupine 12+ sa divácky najúspešnejším programom stanice Doma za celý uplynulý mesiac stali so zhodným počtom 142-tisíc divákov epizódy tureckého seriálu Zachránené životy odvysielané vo štvrtok 7. júla 2022 a v utorok 12. júla 2022.

Televízia Dajto v stredu 20. júla 2022 výrazne zabodovala s priamym prenosom z druhého kola kvalifikácie Ligy majstrov, v ktorom sa po tridsiatich rokoch opäť stretol slovenský majster ŠK Slovan Bratislava s maďarským šampiónom Ferencvárosom Budapešť. Druhý polčas tohto atraktívneho duelu sa v oboch hlavných cieľových skupinách stal najsledovanejším tohtoročným programom stanice Dajto.

V cieľovej skupine 12-54 sa druhá polovica zápasu stala tiež najsledovanejším programom dňa s excelentným ratingom 5,1 % a vysoko nadpriemerným trhovým podielom 17,6 %. Napínavý futbalový súboj, ktorý sa po záverečnom obrate skončil fantastickým víťazstvom Slovana 2:1, si v priebehu rozhodujúceho druhého polčasu vychutnalo rovných 305-tisíc divákov starších ako 12 rokov, pričom v čase vysielania zasiahol až 447-tisíc divákov (AvRch v CS 12+). Priemerný rating celého zápasu dosiahol v cieľovej skupine 12-54 vynikajúcu hodnotu 4,0 % a podiel na trhu sa vyšplhal na fantastickú hodnotu 15,3 %.

Z atraktívnej filmovej ponuky stanice Dajto si v júli najviac divákov zvolilo hviezdne obsadenú komédiu My sme Millerovci, ktorá v cieľovej skupine 12-54 dosiahla vynikajúci rating 2,4 % a vysoko nadpriemerný trhový podiel 9,0 %.

Na obrazovkách najmladšej a čoraz úspešnejšej televízie Markíza KRIMI sa najlepšie darí obľúbenému kriminálnemu seriálu Myšlienky vraha. V cieľovej skupine 12-54 patrilo prvenstvo druhej epizóde z pravidelnej večernej dvojporcie odvysielanej vo štvrtok 28. júla, ktorá zaznamenala rating 1,3 % a trhový podiel 5,0 %.

Dáta sú uvedené v meraní LIVE + TS0-3 + HOSTIA. Zdroj dát: PMT/KANTAR SLOVAKIA

 

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA


 

4. 8. 2022

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS





Americkú Akadémiu filmových umení a vied, ktorá rozhoduje o udelení prestížnych cien Oscar, bude ako jej nová prezidentka viesť filmová producentka Janet Yangová.
Yangová, známa najmä vďaka filmom ako Klub šťastných žien a Ľud verzus Larry Flynt, sa stala štvrtou ženou zvolenou do čela najelitnejšej skupiny hollywoodskych filmových tvorcov a prvou ázijského pôvodu, doplnila agentúra AFP.
Členovia Akadémie filmových umení a vied každoročne hlasujú o laureátoch cien Oscar v rôznych kategóriách. V poradí už 95. ročník udeľovania Oscarov je naplánovaný na 12. marca 2023.
V posledných rokoch sa Akadémia filmových umení a vied musela vyrovnať s viacerými kontroverziami vrátane obvinení z nedostatočnej rasovej rozmanitosti. AFP poznamenala, že najmä počas hnutia #OscarsSoWhite, ktoré vzniklo v roku 2015, bolo toto grémium kritizované za nízky počet nominantov na Oscara z radov filmárov inej ako svetlej pleti.
Odvtedy Akadémia splnila sľub, že do roku 2020 zdvojnásobí počet žien a členov z menšín, čím súčasne výrazne rozšírila celkový počet svojich členov - z približne 6000 na takmer 10.000. Asi 19 percent členov grémia teraz pochádza z rôznych etník a rás.
Yangová nahradí Davida Rubina, ktorý funkciu prezidenta Akadémie filmových umení a vied zastával od roku 2019. Medzi ich známych predchodcov patrili filmári ako Bette Davisová, Gregory Peck, Arthur Hiller či Karl Malden.




Warm Welcomes, Lurking Tensions | Ukraine


Ukrajinskí utečenci sa zrejme v blízkej budúcnosti stanú terčom dezinformačných kampaní i narastajúceho napätia v tzv. hostiteľských krajinách, do ktorých utiekli počas ruskej invázie. Vyplýva to z najnovšej správy charitatívnej humanitárnej organizácie World Vision, z ktorej v stredu cituje denník The Guardian.
Nepravdivé správy zveličujúce skutočnosti o tom, koľko pomoci dostávajú utečenci v porovnaní s miestnymi obyvateľmi, ako aj spájanie týchto utečencov s násilnými trestnými činmi či politickým extrémizmom by mohli spôsobiť vyhrotenie ich vzťahov s miestnymi obyvateľmi.
Zmienená organizácia to uvádza vo svojej správe nazvanej "Warm Welcomes, Lurking Tensions" (Srdečné prijatie, číhajúce napätie). Upozorňuje v nej tiež na skutočnosť, že tvrdenia zamerané proti ukrajinským utečencom sa už šíria na sociálnych sieťach či aj v niektorých úzko zameraných "špecifických" médiách v okolitých krajinách.
Tvrdenia, aké by mohli podnietiť protiutečenecké nálady, sa podľa správy tejto organizácie už šíria v Rumunsku, Moldavsku, Poľsku a ďalších krajinách strednej a východnej Európy. "Hoci to zatiaľ nie je závažný problém, v niektorých hostiteľských krajinách sa začína vytvárať napätie," uvádza World Vision.
Už vo februári 2023 by podľa správy mohlo medzi deťmi utečencov a miestnych dochádzať k slovným či fyzickým útokom, a deti utečencov by tiež mohli byť vystavené obchodovaniu s ľuďmi a ďalším obdobným nebezpečenstvám. "Medzinárodné spoločenstvo musí okamžite konať, aby zabránilo tomu, že sa situácia zhorší na takú nebezpečnú úroveň, aká je napríklad v Libanone či Bangladéši," upozorňuje World Vision. 


Myanmar charges Japanese journalist with encouraging dissent | The Japan  Times 

Japonský novinár, ktorého minulý týždeň zadržali v Mjanmarsku, bol obvinený z porušenia imigračného zákona a z podporovania odporu voči tamojšej armáde. Vo štvrtok to oznámila vojenská junta, ktorá sa v tejto krajine juhovýchodnej Ázie chopila moci vlani vo februári. TASR správu prevzala z agentúry AFP.
Žurnalista a filmár Toru Kubota bol zatknutý uplynulú sobotu, keď spravodajsky pokrýval protivládny protest v meste Rangún. Okrem neho zatkli aj dvoch mjanmarských občanov.
Za podporovanie odporu voči armáde hrozí maximálne trojročné väzenie, za porušenie imigračného zákona je horná sadzba päť rokov.
Mjanmarské úrady počas protestov po februárovom prevrate zadržali viacerých zahraničných novinárov. AFP pripomína, že išlo o dvoch amerických občanov - Nathana Maunga a Dannho Fenstera, poľského nezávislého novinára a fotografa Roberta Bociagu a Japonca Jukiho Kitazumiho. Všetkých napokon prepustili na slobodu a deportovali z krajiny.
Podľa monitorovacej skupiny Reporting ASEAN bolo v Mjanmarsku k marcu tohto roka zadržiavaných 48 novinárov.
Vlna protestov v Mjanmarsku sa začala po prevrate z 1. Februára 2021, keď armáda zvrhla civilnú vládu a prevzala moc v krajine. Junta uväznila členov vlády vrátane de facto premiérky Aun Schan Su Ťij a prezidenta Win Mjina. Armáda puč zdôvodnila údajnými volebnými podvodmi v novembrových voľbách, v ktorých zvíťazila Národná liga za demokraciu (NLD) vedená Su Ťij.

 

Copyright  © TASR 2022

 

  Iryna Sławnikowa zaginęła. Dziennikarka Biełsatu wracała z Egiptu - o2 -  Serce Internetu

Súd v Bielorusku v stredu vymeral päťročný trest odňatia slobody pre nezávislú novinárku Irynu Slaunikavovú. Verdikt je súčasťou vládneho záťahu na opozičných aktivistov, kritické médiá a nezávislých novinárov. Päťdesiatdvaročnú novinárku z televízie Belsat, ktorá sídli v Poľsku, uznali vinnou z vytvorenia extrémistickej organizácie a účasti na protestoch. Sudca v meste Homeľ jej pritom dal o rok dlhší trest, ako pre ňu žiadala obžaloba, uviedlo Bieloruské združenie novinárov. Iryna Slaunikavová strávila ostatných 10 mesiacov vo väzbe. Zadržali ju v októbri na letisku v Minsku po príchode z dovolenky. Pôvodne ju uväznili na 15 dní pre zverejňovanie extrémistického obsahu na sociálnej sieti Facebook. Výbor na ochranu novinárov v stredu verdikt odsúdil ako „ďalší príklad hlboko cynickej a pomstychtivej povahy bieloruskej vlády“. Bieloruské združenie novinárov poukázalo na to, že „bieloruské úrady pokračujú v perzekúcii novinárov za využívanie ich práva na slobodu prejavu“. V utorok a stredu sa na podporu novinárky uskutočnili v poľskej Varšave demonštrácie, pričom demonštranti žiadali uvalenie sankcií na tých, čo stíhajú novinárov v Bielorusku. Salunikavová je už tretia novinárka z Belsatu, ktorú uväznili v Bielorusku. Jej kolegyňu Kaciarynu Bachvalavovú v júli odsúdili na osem rokov väzenia za velezradu, pričom už vtedy si odpykávala dvojročný trest. Ďalšia novinárka Darja Čulcovová si vo väzení odpykáva dvojročný trest z roku 2021. Samotnú televíziu Belsat, ktorá vysiela po bielorusky a je financovaná poľskou vládou, v Bielorusku úrady vyhlásili za extrémistickú. Po masívnych protestoch po znovuzvolení Alexandra Lukašenka za prezidenta v auguste 2020 bieloruské úrady začali rozsiahli záťah na disent. Najväčšie nezávislé médiá museli skončiť činnosť a väčšina nezávislých novinárov opustila krajinu. V súčasnosti je v Bielorusku vo väzbe 29 novinárov. 

Zdroj: SITA