Téma Slovenského národného povstania rezonuje vo vysielaní RTVS od začiatku augusta, najviac programov pripravili okruhy televízie a rozhlasu na 29. augusta - deň osláv výročia SNP. Divákov a poslucháčov RTVS čaká bohatý tematický program - dokumenty, filmy, ale aj priame prenosy z osláv v Banskej Bystrici.

„Som nesmierne rád, že sa nám podarilo k tomuto významnému výročiu zaradiť do vysielania niekoľko zaujímavých a pre diváka atraktívnych programov, či už množstvo dokumentárnych filmov, dramatických filmov a v neposlednom rade by som chcel upriamiť pozornosť na premiérový poviedkový film Moje povstanie 2, ktorý vykresľuje osudy neznámych hrdinov z obdobia SNP," priblížil sviatočné vysielanie Marek Ťapák, riaditeľ Sekcie programových služieb STV.
Programový okruh televíznej Jednotky sa bude Slovenskému národnému povstaniu venovať 29. augusta už od rána. Priamo z Banskej Bystrice sprostredkuje divákom dianie prostredníctvom viacerých priamych prenosov. O 10:45 to bude slávnostný program k 75. výročiu SNP, o 15:00 odvysiela naživo vojenskú prehliadku a živé vysielanie vyvrcholí prenosom galaprogramu k 75. výročiu SNP.
Aj hraná tvorba a filmy s tematikou SNP budú mať na Jednotke zastúpenie. O 9:25 začne sviatočné vysielanie filmom Leto na Rovniach, o 16:30 odvysiela filmový debut Paľa Bielika Vlčie diery a o 21:45 baladicky ladený príbeh Demeterovci, v hlavnej úlohe s Ladislavom Chudíkom a Magdou Vášaryovou. Jednotka ponúkne o 13:15 aj premiéru poviedkového filmu Moje povstanie 2. Snímka mapuje hrdinstvá obyčajných ľudí počas SNP, ktorých stvárňujú známe slovenské osobnosti. Film si budú môcť diváci pozrieť v repríze aj 1. septembra o 20:30.
Tematické vysielanie Dvojky k 75. výročiu SNP môžu diváci sledovať už od začiatku augusta. V deň osláv Slovenského národného povstania uvedie Dvojka nové dokumenty RTVS z tvorby televíznych štúdií v Košiciach a v Banskej Bystrici, o 14:30 to bude dokument Východoslovenská armáda a o 14:55 dokument venovaný histórii a súčasnosti Pamätníku múzea SNP v Banskej Bystrici pod názvom Hruda pamäti. Vo štvrtok 29. augusta prinesie Dvojka viaceré dokumenty zo svojej nedávnej tvorby či bohatého archívu RTVS, medzi nimi aj filmy Povstaleckí letci, Frontové divadlo či Financoval som Slovenské národné povstanie. V piatok 30. augusta o 20:10 budú môcť diváci sledovať premiéru dokumentárneho filmu Dušana Hudeca Pamäť ostáva. Snímka rozpráva o priebehu SNP prostredníctvom výpovedí priamych účastníkov, ich detí či rodín, ktoré im v tom čase nezištne pomáhali.
Rádio Slovensko sa bude téme Slovenského národného povstania venovať počas celého dňa. Od 10:50 prinesie vo vysielaní priamy prenos z osláv v Banskej Bystrici a počas celého dňa budú redaktori vstupovať do vysielania so živými vstupmi. Sviatočné vysielanie bude pokračovať aj v piatok 30. augusta v Nočnej pyramíde. Hosť Tomáš Černák porozpráva aj o povstaleckom zlatom poklade, aký osud ho postihol, ale aj o menej známych hrdinoch SNP.
Živé vysielanie priamo z areálu Múzea SNP v Banskej Bystrici si môžu poslucháči vypočuť v Rádiu Regina od 9:00 do 12:00. V štúdiu sa k moderátorom Kataríne Košíkovej a Marcelovi Pálešovi pripojí aj riaditeľ Múzea SNP v Banskej Bystrici Stanislav Mičev, ktorý pripomenie históriu a význam tejto udalosti, ale aj aktuálny odkaz pre dnešnú spoločnosť. V detašovanom štúdiu Rádia Regina moderátori privítajú aj Vladimíra Strmeňa, jedného z posledných žijúcich účastníkov SNP, o prepojení odkazu SNP s mladšou generáciou porozpráva zástupca Aliancie stredoškolákov.
V deň osláv SNP Rádio Regina Západ popoludní po 16:30 ponúkne premiéru umelecko-publicistického pásma Povstalci spod Veľkej Javoriny autorky I. Pospíšilovej. V sobotu o 10:05 sa Rádio Regina Západ vráti k Slovenskému národnému povstaniu a pod názvom Moja Cesta hrdinov SNP prinesie rozhovor s Jánom Hargašom o jeho 760 km dlhom putovaní po červenej značke od Duklianskeho priesmyku až po Devín.
Rádio Devín priblíži poslucháčom výročie SNP v relácii Ranné ladenie, o 12:00 odvysiela koncert venovaný SNP, v ktorom odznie tvorba Jána Cikkera, Eugena Suchoňa a Andreja Očenáša. O 14:00 si budú môcť poslucháči vypočuť rozhlasovú hru Petra Janků Tesár, ktorej udalosti sa odohrávajú počas Slovenského národného povstania, o hodinu neskôr Devín v premiére ponúkne fíčer Teodora Kuhna pod názvom Viliam Žingor - partizán. O 16:00 si tému 29. augusta 1944 pripomenie Rádio Devín hudobným fíčrom Stopy povstaleckej vojny v slovenskej hudbe.