28. 8. 2019

MEDIA NEWS


MEDIA NEWS

Spor o zmluvu, na základe ktorej poskytovala Karolína Milerová povolenie na vytvorenie produktov s rozprávkovou postavičkou Krtka, sa musí zaoberať Najvyšší súd (NS). Milerová so spoločnosťou Little Mole podala dovolanie proti právoplatnému verdiktu, podľa ktorého zmluva nie je platná, a Milerová teda ku Krtkovi nemá licenciu ani právo udeľovať sublicencie ďalším výrobcom. 
Obe dovolania dorazila na Najvyšší súd spolu so spisom počas augusta. Zatiaľ nie je rozhodnuté. Priemerná dĺžka konania v civilných sporoch sa pohybuje okolo 200 dní.
Pražské súdy právoplatne vyhoveli správkyni dedičstva Krtkova autora Zdeňka Milera, právničke Milene Fischerovej. Dospeli k záveru, že obsah licenčnej zmluvy, ktorú Milerová uzavrela so svojím chorým starým otcom v septembri 2011, nie je dostatočne určitý. Vnučka totiž v čase podpisu zmluvy nepoznala počet a rozsah 375 licenčných kontraktov ku Krtkovi, ktoré boli uzavreté skôr.
Milerová argumentovala okrem iného tým, že všeobecnú formuláciu v napadnutej zmluve zvolil výtvarník zámerne, pretože chcel, aby jeho vnučka licenciu získala v čo najširšom rozsahu.
Spoločnosť Little Mole k dnešku na svojom webe stále uvádza, že je držiteľom licencie autorských práv k užitiu postavičiek Krtka a jeho priateľov a je oprávnená tieto práva ďalej poskytovať tretím osobám.
Výtvarník, ilustrátor a režisér animovaných filmov Miler zomrel 30. novembra 2011 vo veku 90 rokov.

Copyright © ČTK 2019

Asociácie tenisových profesionálov (ATP) ukončila spoluprácu s empajrovým rozhodcom Damianom Steinerom. Argentínčan mal porušiť pravidlá týkajúce sa podávania rozhovorov novinárom, podľa smerníc okruhu tak smel urobiť iba po súhlase vedenia ATP. Podľa ATP porušil Steiner toto pravidlo niekoľkokrát. Jeho zavedenie odôvodnilo vedenie okruhu prevenciou pred diskusiou o rôznych aspektoch v záujme zachovania nestrannosti za všetkých okolností."
Steiner v aktuálnej sezóne viedol epické wimbledonské finále medzi Srbom Novakom Djokovičom a Švajčiarom Rogerom Federerom, ktoré vyvrcholilo v piatom sete za stavu 12:12 tajbrejkom v prospech svetovej jednotky zo Srbska.
©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Iránsky novinár, ktorý sa zúčastnil nordického turné iránskeho ministra zahraničných vecí Mohammada Džaváda Zarífa, ušiel vo Švédsku od delegácie a požiadal v tejto škandinávskej krajine o azyl. S odvolaním sa na utorkové vyhlásenie Švédskeho úradu pre migráciu o tom informovala agentúra AFP.
Podľa informácií úradu Amir-Tohíd Fazíl, politický komentátor ultrakonzervatívnej iránskej agentúry Moj News, "požiadal 21. augusta o právo na pobyt vo Švédsku".
Fazíl cestoval so Zarífovou delegáciou v rámci jeho "nordického turné" po Fínsku, Švédsku a Nórsku.
Ešte 20. augusta "keď som bol vo Švédsku, cez internet ma kontaktoval jeden z mojich teheránskych kolegov a povedal mi, že 'štyri (osoby) v civilnom oblečení prišli do redakcie s príkazom na tvoje zatknutie'," uviedol novinár v rozhovore pre švédsku televíziu SVT.
Fazíl nedávno v článku zverejnil zoznam iránskych funkcionárov s dvojitým občianstvom v krajinách, ktoré sú z pohľadu Teheránu vnímané ako nepriateľské. Islamská republika pritom neuznáva dvojité občianstvo ako také.
Irán sa podľa správy organizácie Reportéri bez hraníc (RSF) z hľadiska slobody tlače umiestnil na 170 mieste z celkového počtu 180.


Ukrajinský súd nariadil v stredu prepustenie ruského novinára Kirilla Vyšinského. Informovala o tom agentúra AFP.
Šéfredaktor tlačovej agentúry RIA Novosti Ukrajina strávil vo väzbe vyše roka a k jeho prepusteniu na kauciu došlo v čase, keď Moskva a Kyjev diskutujú o možnej výmene väzňov. Súdny proces s ním však pokračuje a v prípade usvedčenia mu hrozí 15 rokov väzenia.
Na základe rozhodnutia sudcov sa musí novinár dostaviť po predvolaní na súd, zdržať sa komunikácie so svedkami spojenými s touto trestnou vecou a oznámiť súdu prípadnú zmenu bydliska a práce. Vyšinskij súhlasil s plnením týchto povinností, pričom podpísal príslušný dokument. Osobný preukaz novinára zostane ešte na prokuratúre. Jeho obhajca chce však podľa agentúry TASS požiadať, aby mu osobný preukaz vrátili.
Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) tvrdí, že Vyšinskij, ktorý mal v čase zatknutia 15. mája 2018 dvojaké rusko-ukrajinské občianstvo, dostával finančnú podporu z Ruska prostredníctvom ďalších mediálnych spoločností zaregistrovaných na Ukrajine so zámerom maskovať prepojenie medzi agentúrou RIA Novosti a ruským štátnym mediálnym gigantom Rossija segodňa.
Podľa SBU Vyšinskij na žiadosť Moskvy pripravoval správy, ktoré sa snažili ospravedlniť anexiu Krymského polostrova Ruskom v roku 2014. Vyšinskij týždeň po svojom zadržaní vyhlásil, že sa vzdal ukrajinského občianstva. Zároveň naznačil, že jeho zadržiavanie má slúžiť na výmenu za ukrajinské osoby väznené v Rusku.
Denník Kommersant s odvolaním sa na zdroj z kancelárie ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského minulý týždeň informoval, že Rusko a Ukrajina vstúpili do poslednej fázy rokovaní o výmene občanov, ktorých si vzájomne zadržiavajú.
V rámci výmeny by mali byť prepustení aj všetci ukrajinskí námorníci, ktorých ruské ozbrojené sily zadržali ešte v novembri 2018 počas tzv. kerčského incidentu.

 


Copyright © TASR 2019