20. 6. 2020

MEDIA NEWS


 MEDIA NEWS




Sociálna a mikroblogovacia sieť Twitter označila ďalší príspevok amerického prezidenta Donalda Trumpa varovaním, už po tretí raz v priebehu mesiaca. Tentokrát je to video s falošnou grafikou televízie CNN, v ktorom sa uvádza "Amerika nie je problém, falošné správy sú". Video si vyslúžilo označenie "manipulované médiá". Hovorca Twitteru vo štvrtok v noci vysvetlil, že video označili na základe ich "pravidiel pre syntetické a manipulované médiá", aby ľuďom dali väčší kontext.

Minútové video, ktoré má už milióny pozretí, obsahuje zábery z virálneho videa dvoch detí. Začína sa tým, ako černošské dieťa uteká pred bielym dieťaťom, zatiaľ čo falošná grafika CNN obsahuje popis "Vystrašené batoľa uteká pred rasistickým bábätkom". Zvyšok videa následne ukazuje, ako sa predtým deti objímajú. Video má okrem toho označenie účtu @CarpeDonktum, ktorý pravidelne publikuje mémy a parodujúce videá podporujúce prezidenta.

Hovorca CNN na Trumpov tweet reagoval s tým, že televízia sa príbehu na videu naozaj venovala, "no presne tak ako sa to stalo". "Tak ako CNN informovala o vašich postojoch k rase (a vašich číslach v prieskumoch). Naďalej budeme pracovať s faktami a vyzývame vás, aby ste urobili to isté, skôr ako tweetovali falošné videá, ktoré využívajú nevinné deti. Buďte lepší," vyjadril sa hovorca.

Už koncom mája označil Twitter dvojicu jeho tweetov o korešpondenčnom hlasovaní značkou s varovaním o ich pravdivosti. O pár dní neskôr skryla ďalší jeho príspevok za porušenie pravidiel týkajúcich sa vychvaľovania násilia, keď v súvislosti s protestmi v Minneapolise napísal "keď začne rabovanie, začne streľba" (when the looting starts, the shooting starts, pozn. red), čo má navyše aj negatívny historický kontext. Trump v tejto súvislosti pohrozil odvetnými opatreniami a podpísal nariadenie, ktoré sa zamerané na odstránenie niektorých právnych ochrán poskytnutých platformám sociálnych médií.

Vo štvrtok tiež proti Trumpovi zakročila aj sociálna sieť Facebook. Tá odstránila politické reklamy jeho kampane a viceprezidenta Mikea Pencea, v ktorých sa objavil obrátený červený trojuholník - symbol, ktorý kedysi používali nacisti na označenie politických väzňov v koncentračných táboroch. Komunikačný šéf kampane Tim Murtaugh v reakcii na stiahnutie reklám tvrdil, že obrátený červený trojuholník bežne používa antifa, takže ho použili v reklame venovanej antife. Vysvetlenie o používaní červeného trojuholníka ako bežného symbolu antify spochybnili odborníci.




Služba Spotify pripravuje podcasty, do ktorých zapojí superhrdinov aj zločincov z dielne spoločností Warner Bros. a DC Comics. Zatiaľ nie je známe, ktoré postavy majú na mysli, no v ponuke majú napríklad Batmana, Supermana či Wonder Woman. Sumu, na ktorej sa dohodli, neprezradili.
Joseph Evans z Enders Analysis vyhlásil, že firma DC Comics má bohatú ponuku, čo pre Spotify znamená, že už má "pripravené publikum". Poznamenal tiež, že načasovanie "vyzerá dobre". "Ak by to nespravil Spotify, spravil by to niekto iný. Spotify sa pritom snaží o prvenstvo spomedzi podcastových platforiem, aj keď to stojí veľa peňazí," dodal.

Nové podcasty budú dostupné pre všetkých používateľov platformy. Podľa Evansa nový projekt prispeje k "nadšeniu a získaniu viac fanúšikov fiktívnych svetov" z dielne DC, pričom Spotify získa aj viac poslucháčov.

Firma v stredu oznámila, že produkuje podcasty s Kim Kardashian West. V máji so spoločnosťou podpísal zmluvu Joe Rogan, čo znamená, že jeho podcast The Joe Rogan Experience už nebude dostupný na iných platformách. Dohoda na niekoľko rokov mu priniesla 100 miliónov dolárov, informoval o tom Wall Street Journal.

Francúzsky najvyšší administratívny súd nevyhovel odvolaniu sa technologickej spoločnosti Google voči pokute 50 miliónov eur, ktorú vlani dostal za nedostatočne "jasný a transparentný" prístup k používateľom systému Android v súvislosti s ochranou ich údajov. Štátna rada v piatok rozhodla, že Národná komisia pre ochranu údajov mala právo na sankcionovanie firmy a "vzhľadom na osobitnú závažnosť" a dĺžku trvania zlyhaní Googlu, nie je pokuta neprimeraná. Spoločnosť na rozhodnutie reagovala s tým, že sa zameria na vykonanie zmien.
Národná komisia pre ochranu údajov udelila firme pokutu v januári 2019 na základe európskeho nariadenia o ochrane osobných údajov (GDPR). Podľa nej používatelia neboli "dostatočne informovaní" o tom, s čím súhlasili, keď spoločnosť zhromažďovala údaje pre cielené reklamy. Komisia tiež obvinila Google z toho, že prinútil používateľov podniknúť príliš veľa krokov, aby mohli zistiť, ako a prečo sa ich údaje používajú, a že je tiež "príliš všeobecný a vágny" v popisoch o dôvode spracovania údajov.
Štátna rada súhlasila s komisiou a obvinila Google z "obzvlášť rušivých" metód zberu údajov. Firma "neposkytla dostatočne jasné a transparentné informácie používateľom operačného systému Android a neumožnila im dať slobodný a informovaný súhlas so spracovaním ich osobných údajov na účely prispôsobenia reklám," vyhlásil súd.

Google v piatok uviedol, že investoval do "špičkových nástrojov", aby mohol pomôcť používateľom pochopiť a kontrolovať využitie ich dát. "Na základe tohto rozhodnutia teraz preskúmame, aké zmeny musíme urobiť," uviedla spoločnosť.



©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Reklamná pauza, môžete sa...

Reklamná pauza, môžete sa...

19. 6. 2020

Zomrel Carlos Ruiz Zafón


Zomrel Carlos Ruiz Zafón




Vo veku 55 rokov zomrel na rakovinu zrejme najúspešnejší španielsky spisovateľ súčasnosti Carlos Ruiz Zafón. Známy je napríklad jeho román Tieň vetra, ktorý sa odohráva v Barcelone pred, počas a po občianskej vojne.

Ruiz Zafón, ktorý býva často označovaný za najčítanejšieho autora od čias Cervantesa, je autorom mnohých úspešných románov, ktoré boli preložené do viac ako 40 svetových jazykov a za ktoré získal mnoho ocenení.

Agentúra DPA napísala, že najmä Tieň vetra z roku 2001 priviedol na čítanie rad ľudí, ktorí zvyčajne s literatúrou nemajú veľa spoločného. Románu sa predalo 15 miliónov výtlačkov a po stopách jeho hrdinov sa v uplynulých rokoch na potulky Barcelonou vydávalo mnoho priaznivcov katalánskeho spisovateľa.

Ruiz Zafón zomrel na rakovinu v Los Angeles, kam odišiel v 90. rokoch.

Copyright © ČTK 2020


Vražda novinára Jána Kuciaka

Vražda novinára Jána Kuciaka

Pojednávanie v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej pokračuje na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) čítaním komunikácie cez aplikáciu Threema. Nasledovať by malo pokračovanie výsluchu obžalovaného Mariana K. Ten ešte v stredu (17. 6.) avizoval, že bude odpovedať iba na otázky prokurátora a senátu, nie splnomocnencov poškodených. V piatok sa očakáva aj doplnenie výpovede Aleny Zs.
Predsedníčka senátu ŠTS Ružena Sabová čítala komunikáciu z konca februára 2018, teda pár dní po tom, ako boli nájdené telá Kuciaka a Kušnírovej. Marian K. a Alena Zs. cez Threemu uvažovali, kto mohol dať novinára zavraždiť. Cez aplikáciu si písali o tzv. talianskej stope a poslednom článku Kuciaka o talianskej mafii na Slovensku.
Po čítaní Threemy súd pristúpil k čítaniu správy Tatra banky o bankovom účte dcéry Aleny Zs. Vzhľadom na bankové tajomstvo bola z tejto časti pojednávania vylúčená verejnosť vrátane novinárov.
Marian K. sa v stredu vo svojej spontánnej časti výpovedi vyjadroval najmä k svedkom a hodnotil ich dôveryhodnosť. Zoltánovi Andruskóovi a Petrovi Tóthovi vyčítal podľa neho nezrovnalosti a klamstvá v ich výpovediach.
Splnomocnenec poškodených Daniel Lipšic považuje jeho výpoveď skôr za záverečnú reč vzhľadom na to, že práve tá slúži na záverečné zhodnotenie dôkazov. Zároveň však dodal, že obžalovaný má na to právo, s čím súhlasil aj prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Vladimír Turan. Ten bude viesť i piatkový výsluch Mariana K., od ktorého sa očakáva doplnenie výpovede spoluobžalovanej Aleny Zs.
Z vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej sú obžalovaní neprávoplatne odsúdený Miroslav M., Tomáš Sz., Alena Zs. a Marian K. Ten si mal podľa obžaloby objednať vraždu ako pomstu za Kuciakove články o jeho ekonomickej trestnej činnosti.

Sledovanie novinárov vykonával a organizoval svedok Peter Tóth z vlastnej iniciatívy a komunikáciu cez aplikáciu Threema doplnili. Počas výsluchu prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Vladimírom Turanom to uviedol Marian K., ktorý stojí pred senátom Špecializovaného trestného súdu v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka.
„Threema nie je autentická,“ uviedol na mnoho otázok okolo komunikácie cez aplikáciu obžalovaný Marian K. Odmieta, že by Tóthovi poslal adresu Kuciaka vo Veľkej Mači, rovnako ako odmieta, že by písal Tóthovi v deň vraždy novinára o „pozastavení činnosti tímu“.
Sledovacie komando mal podľa slov Mariana K. organizovať samotný Tóth, ktorý mal novinárov nenávidieť oveľa viac ako on, a mal tak robiť z vlastnej iniciatívy. „Poskytol som Tóthovi na získavanie informácií z prostredia novinárov dokopy asi 10.000 alebo 12.000 eur od augusta do konca roka 2017,“ ozrejmil obžalovaný. Materiály zo sledovania novinárov, ktoré sa našli na USB kľúči, Marian K. nikdy nevidel, pretože podľa vlastných slov nevlastní počítač a nikdy ho nevlastnil.
Za Tóthov projekt považuje Marian K. aj tzv. „Lipšicovo stádo“ z roku, keď anonym na internete zverejnil komunikáciu viacerých slovenských novinárov. Marian K. ju vtedy prezentoval sám na tlačovej konferencii.
K telefonátu, v ktorom Marian K. Kuciakovi povedal, že sa mu bude špeciálne venovať, uviedol Marian K., že to povedal v afekte. „Venovaním sa“ vraj myslel, že bude analyzovať na svojom portáli Na pranieri jeho články.
Turan sa pýtal Mariana K. aj na komunikáciu s nitrianskym podnikateľom Norbertom Bödörom, v ktorej si mal Marian K. od Bödöra pýtať lustrácie. „Pán Bödör pre mňa nerobil nikdy nič,“ reagoval Marian K., podľa ktorého boli s Bödörom známi.
Z vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej sú obžalovaní neprávoplatne odsúdený Miroslav M., Tomáš Sz., Alena Zs. a Marian K. Ten si mal podľa obžaloby objednať vraždu ako pomstu za Kuciakove články o jeho ekonomickej trestnej činnosti.


Ak by Threemu ktokoľvek dopĺňal, tak by obsahovala explicitne inkriminujúce vyjadrenia k vražde. Skutočnosť, že obsahuje náznaky, metafory a označenia stretnutí, preukazuje, že nebola dorábaná. V reakcii na výpoveď Mariana K. v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka to pred senátom Špecializovaného trestného súdu (ŠTS), uviedol splnomocnenec poškodených Kuciakovcov Daniel Lipšic.
Pred senátom vypovedá po ukončení výsluchu Mariana K. Alena Zs. Rovnako ako on, aj Alena Zs. hodnotí vo svojej spontánnej výpovedi jednotlivých svedkov vypočutých na hlavnom pojednávaní, na čo ju upozornila aj predsedníčka senátu Ružena Sabová.
Vo svojom vyjadrení na margo Threemy Mariana K. splnomocnenec Lipšic pripomenul, že Marian K. a Alena Zs. sa opakovane a detailne vyjadrovali ku každej jednej správe, ktorú si poslali. Spochybňovanie svedka Petra Tótha Lipšic prisudzuje aj tomu, že sa senát, ktorý na ŠTS pojednával kauzu falšovania televíznych zmeniek, oprel v rozsudku najmä o jeho výpoveď. To isté platí o Threeme, ktorú aj senát Emila Klemaniča citoval v odôvodnení svojho rozsudku v kauze zmenky.
Lipšic poukázal na fakt, že Tótha najskôr v piatok označil Marian K. za jemu blízkeho človeka, keď komentoval vyjadrenia veštkyne. Tá ho mala varovať, že ho niekto jemu blízky zradil, neskôr si zaradil túto veštbu práve k Tóthovi. Neskôr Marian K. na súde uviedol, že mu Tóth nikdy nebol blízky človek ani dôverník. Lipšic tiež na margo toho pripomenul, že Tóthovi Marian K. zveril svoj osobný mobilný telefón plný inkriminujúcich informácií.
Pred výpoveďou Mariana K. predložil jeho obhajca Marek Para súdu nový dôkaz v podobe operatívnej správy Národnej kriminálnej agentúry. Podľa Paru zo správy vyplýva, že polícia týždne po podaní obžaloby na jeseň 2019 vyšetrovala ďalej vraždu novinára a jej alternatívne verzie. Na brífingu to Lipšic poprel, zo správy to podľa neho vôbec nevyplýva. „Tá zmienka, ktorá sa týka jedného z vykonávateľov vraždy, tam je, ale vôbec nie v súvislosti s objednávkou vraždy alebo s niečím, čo súvisí s dnes prejednávanou vecou,“ vysvetlil Lipšic. Správu ešte na súde nečítali, verejnosť ani novinári tak nepoznajú jej znenie.

   


Predsedníčka senátu Špecializovaného trestného súdu Ružena Sabová odročila hlavné pojednávanie v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej do 29. júna. Zároveň avizovala ďalšie termíny, a to 20. a 23. júla.


Copyright © TASR 2020