11. 11. 2017

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Stránky denníkov v Českej a Slovenskej Federatívnej Republike (ČSFR) pred 25 rokmi zaplnili titulky a správy o smrti Alexandra Dubčeka. Od autohavárie na diaľnici pri Humpolci, pri ktorej sa ťažko zranil jeden z najobľúbenejších československých politikov, uplynuli dva mesiace. Ľudia doma i v zahraničí sa z agentúr dozvedeli, že večer v sobotu 7. novembra 1992 Dubček zomrel.
      Rozhlasový éter vtedy zaplavili smutné správy o smrti vedúcej osobnosti Pražskej jari, ponovembrového predsedu federálneho parlamentu a predsedu Sociálnodemokratickej strany Slovenska. Prvú oficiálnu správu vydala štátna tlačová kancelária.
      "Bývalý predseda Federálneho zhromaždenia ČSFR a predseda Sociálno-demoktratickej strany na Slovensku, ktorý 1. septembra havaroval, dnes (7.11.) zomrel o 21.25 h v pražskej nemocnici na Homolke," Tlačovú kanceláriu Slovenskej republiky (TK SR) vtedy o úmrtí informoval riaditeľ nemocnice.
      Noviny v nedeľu nevychádzali, ale informácie o úmrtí politika, sa objavovali vo vysielaní domácich i zahraničných televíznych a rozhlasových staníc. Samotná tlačová agentúra v priebehu 8. novembra 1992 vydala desiatky správ o kondolenciách, ktoré prichádzali z rôznych kútov Československa i zo zahraničia.
      Na úmrtie politika ihneď zareagovali ústavní činitelia, vrátane bývalého prezidenta ČSFR Václava Havla, predstavitelia politických strán a občianskych združení, postupne sa pridávali predstavitelia miest i pracujúci v podnikoch.
      Ako prvá v zahraničí rozšíreným programom zareagovala televízia v susednom Rakúsku. "Viedenská televízia ako prvé zahraničné médium zaradilo dnes v noci o trištvrte na jednu, dokumentárny zostrih filmu o Alexandrovi Dubčekovi na základe správy o jeho úmrtí," píše sa v správe z archívu TASR.
      Následne, v pondelok 9. novembra 1992, vychádzajúce noviny a denná tlač bola plná smutných správ o úmrtí Dubčeka. Ten bol v druhej polovici roka 1992, v čase prebiehajúcich legislatívnych zmien týkajúcich sa rozdelenia federácie, považovaný za významného kandidáta na prezidenta novej Slovenskej republiky.
      V novinách sa objavovali titulky ako "Hrdina Pražskej jari", "Svet smúti s nami", "Človek triumfu a sklamania", "Veľký človek a humanista", "Komunista s ľudskou tvárou". Všetky mali charakterizovať človeka, ktorý bol už počas života medzi občanmi považovaný za legendu obrodného procesu.
      V priebehu nasledujúcich niekoľkých dní prichádzali na štátne úrady i do redakcie tlačovej agentúry informácie o doručených kondolenciách od hláv štátov a parlamentov z celého sveta. Správy o smrti Dubčeka a reakcie politikov sa objavili aj v zahraničných médiách predovšetkým v Taliansku, Francúzsku, Nemecku i Británii. Venovali sa predovšetkým jeho pôsobeniu z konca 60. rokov 20. storočia.
      "Pre Alexandra Dubčeka, ktorý zomrel počas víkendu, budú trúchliť nielen Česi a Slováci. Celá politická generácia bola očarená príťažlivou, ale chybnou ideou štátneho socializmu s ľudskou tvárou," písalo sa 9. novembra 1992 v britskom denníku The Times.
      V nasledujúcich dňoch sa noviny na Slovensku a v Česku venovali predovšetkým priebehu poslednej rozlúčky so zosnulým.


Asi 100 novinárov sa zišlo v piatok v talianskom meste Ostia na predmestí Ríma, aby bránili slobodu slova v Taliansku po tom, ako sa ich kolega počas nakrúcania reportáže stal terčom fyzického útoku zo strany vplyvného mafiána.
      Novinári sa zišli pred posilňovňou, ktorej majiteľom je Roberto Spada. Bol to práve Spada, kto v utorok udrel novinára Danieleho Piervincenziho z televízie RAI, ktorý sa ho počas reportáže pre potreby investigatívnej relácie pýtal na jeho prepojenie na hnutie CasaPound zaraďované tradične ku krajnej pravici. Spada udrel novinára do hlavy, pričom mu zlomil nos.
      Piervincenzi nakrúcal v Ostii reportáž, ktorá sa týkala prvého kola volieb do miestneho zastupiteľstva. Tieto voľby sa konali dva roky po tom, ako bolo tamojšie zastupiteľstvo rozpustené kvôli podozreniu z infiltrácie mafiánov.
      Spomínané neofašistické hnutie CasaPound získalo v prvom kole volieb osem percent hlasov.
      Toto hnutie, podozrievané z kontaktov s miestnymi štruktúrami organizovaného zločinu, vo štvrtok požiadalo príslušný súd začať tieto dohady prešetrovať, aby "sa ukázalo, či existuje alebo neexistuje zločinné spojenie medzi ním a rodinou Spada", ktorá ovláda pobrežnú oblasť východne od Ríma.
      Vodca tohto mafiánskeho klanu Carmine Spada je bratom Roberta Spadu. Carmine Spada bol v roku 2016 odsúdený na desať rokov väzenia za vydieranie.



V švédskom éteri zaznela propagandistická pieseň džihádistov z Islamského štátu (IS), a to hneď niekoľkokrát v priebehu 30 minút. Stalo sa tak po útoku hackerov v piatkovom vysielaní jednej z miestnych rozhlasových staníc.
      Informáciu prinieslo internetové vydanie novín Aftonbladet s odvolaním sa na hovorcu vysielateľa. Podľa jeho slov nedošlo k odhaleniu útoku na vysielaciu frekvenciu okamžite, ale až po tom, čo na predmetný song upozornili viacerí poslucháči.
      Propagandistická pieseň IS náborového charakteru bola v anglickom jazyku. Vyzývala obyvateľov Západu, aby sa pripojili k militantom z Islamskému štátu.
      Pieseň IS s názvom "Pre Alaha" sa objavila v rannom programe komerčnej stanice Mix Megapol vysielajúcej z Malmö. Spomínaná rozhlasová a internetová stanica je súčasťou súkromnej rozhlasovej siete, ktorá vysiela v 24 mestách a má dosah na 91 percent poslucháčov z 10 miliónovej švédskej populácie.


Predseda dolnej komory ruského parlamentu Vjačeslav Volodin v piatok nariadil príslušnému parlamentnému výboru, aby začal pripravovať recipročnú reakciu na postup amerických úradov voči ruskej spravodajskej televízii RT.
      Volodin reagoval na požiadavku amerického ministerstva spravodlivosti, podľa ktorého sa televízny kanál RT, spájaný s Kremľom, musí do 13. novembra v USA zaregistrovať ako zahraničný agent.
      Šéfredaktorka RT Margarita Simoňjanová vo štvrtok vo svojej reakcii na sociálnej sieti Twitter napísala, že v prípade nezaregistrovania sa RT v USA by hrozilo zadržanie riaditeľa americkej pobočky a zmrazenie jej bankových účtov. Vzhľadom na toto riziko, ako dodala, RT vyhovie požiadavke a zaregistruje sa v USA ako zahraničný agent.
      Ako pripomenula agentúra DPA, Rusko má - podobne ako USA - tiež zákon o zahraničných agentoch, ktorý je zameraný na organizácie financované vládami cudzích štátov. Volodin však podľa agentúry RIA Novosti upozornil, že tento ruský zákon sa nevzťahuje na médiá. Pripomenul, že USA plánujú rozšíriť účinnosť svojho analogického zákona o zahraničných agentoch na RT America a agentúru Sputnik.
      Ruské vedenie v piatok naznačilo, že v súvislosti s krokmi USA voči RT môže prijať odvetné opatrenia proti takým americkým médiám, ako je Hlas Ameriky, Rádio sloboda alebo CNN.
      Predseda výboru Rady federácie pre médiá, Alexej Puškov, dnes podľa agentúry RIA Novosti spresnil, že v rámci opatrení by mohlo dôjsť k "obmedzeniu prístupu k týmto americkým médiám v balíkoch operátorov káblovej televízie".
      Americká spoločnosť Twitter v októbri s okamžitou platnosťou zakázala šírenie reklám ruskej mediálnej skupiny RT (Russia Today) a agentúry Sputnik na svojej sociálnej sieti. Ruské ministerstvo zahraničia obvinilo Twitter z porušovania slobody slova a pohrozilo odvetou.


Bývalý škótsky premiér Alex Salmond bude mať svoju talkshow na ruskej televíznej stanici RT. V pripravovanom programe budú hostia zo sveta politiky, obchodu a zábavného priemyslu. RT, ktorá je označovaná za propagandistický kanál, je dostupná aj v Británii.
      Informovali o tom v piatok agentúra TASS a spravodajský portál stanice BBC.
      "Po 30 rokoch v politike sa skutočne teším na možnosť vidieť veci z iného uhla. Nechcem však ľudí pranierovať, ale odhaľovať viac z ich osobnosti, ktorá je pod povrchom ich verených pozícií. Divák dostane z neformálneho štýlu tejto relácie omnoho viac informácií i zábavy," povedal o svojej talkshow Salmond.
      Expremiér vyhlásil, že nemá problém so spoluprácou s RT, ktorá býva často kritizovaná západnými médiami za propagovanie záujmov Moskvy, pokiaľ mu bude umožnené slobodne a bez cenzúry vyjadriť svoj názor. Talkshow bude mať premiéru 16. novembra a jej vysielací čas bude trikrát vo štvrtok.
      Salmond, bývalý líder Škótskej národnej strany (SNP), bojujúcej za osamostatnenie Škótska, dodal, že na stanici RT, pôvodne nazývanej Russia Today, sa v minulosti objavilo množstvo britských politikov vrátane ministra zahraničného obchodu Liama Foxa, lídra labouristov Jeremyho Corbyna alebo predsedu liberálnych demokratov Vincea Cabla.

Copyright TASR ©2017



Reklamná pauza, môžete sa...

Reklamná pauza, môžete sa...


10. 11. 2017

Prieskum MEDIAN SK

Prieskum MEDIAN SK


Najpočúvanejšími slovenskými rozhlasovými stanicami sú Rádio Expres, Rádio Slovensko a Fun rádio. Najsledovanejšími televíznymi stanicami sú TV Markíza, TV JOJ a Jednotka. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu MML–TGI, ktorý predstavila spoločnosť Median SK.
      Celková počúvanosť rádií v parametri „počúval posledný týždeň“ predstavuje 89 percent. Poradie otvára Rádio Expres s 37 %, ďalej Rádio Slovensko s 30 %, nasleduje Fun rádio s 25 %. Sedemnásť percent populácie počúva aspoň raz za týždeň Rádio Jemné a 16 % Rádio Europa 2. Rádio Vlna dosiahlo počúvanosť 14 % a sedmičku najpočúvanejších uzatvára Rádio Regina s 13 %.
      Celková počúvanosť rádií v parametri „počúval včera“ predstavuje 63 %. V prieskume prvým je Rádio Expres s 19 %, ďalej Rádio Slovensko so 17 % a nasleduje Fun rádio s 11 %. Sedempercentnú počúvanosť dosiahli Rádio Jemné a Rádio Europa 2. Poradie sedmičky najpočúvanejších staníc uzatvárajú Rádio Regina so šiestimi percentami a Rádio Vlna s piatimi percentami.
      Sumárna sledovanosť všetkých televízií je 80 %. Televíziu v druhom a treťom kvartáli 2017 celkovo sledovali takmer štyri milióny divákov. Najvyššie percento sledovanosti televíznych staníc dosiahla Televízia Markíza so 41 %. Sledovanosť na úrovni 32 % zaznamenala TV JOJ a za ňou sa umiestnila Jednotka s 25 %. V rámci poradia  jednotlivých slovenských televíznych staníc v ukazovateli podiel na trhu je na prvom mieste s 33 % TV Markíza. TV JOJ dosiahla 23 % a za ňou sa so 17-% podielom na trhu umiestnila Jednotka.
      Národný prieskum MML–TGI, zameraný na spotrebné správanie, médiá a životný štýl, realizuje spoločnosť Median SK kontinuálne od roku 1997. Prieskum za druhý a tretí kvartál 2017 bol realizovaný v období od 3. apríla do 17. septembra 2017. Výberový súbor tvorili obyvatelia Slovenska vo veku 14 až 79 rokov. Prieskum bol realizovaný na vzorke 4238 respondentov.

Najčítanejšími celoštátnymi denníkmi v druhom a treťom kvartáli roku 2017 boli Nový Čas, Pravda a Plus jeden deň. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu MML–TGI, ktorý predstavila spoločnosť Median SK.
      Nový Čas si udržal prvú pozíciu s 15 percentami. Čítanosť na úrovni šesť percent majú denníky Pravda a Plus jeden deň. Nasleduje denník Sme s piatimi percentami a Šport so štyrmi percentami. Korzár a Hospodárske noviny majú čítanosť troch percent populácie vo veku 14 - 79 rokov.
      Najčítanejším týždenníkom je Plus 7 dní so siedmimi percentami. Šesťpercentnú čítanosť má týždenník Báječná žena. Život a Nový Čas pre ženy majú päť percent. Štyri percentná obyvateľov Slovenska čítajú Eurotelevíziu. Týždenníky Slovenka a Katolícke noviny majú trojpercentnú čítanosť. Sieť týždenníkov Regionálne noviny (regionPRESS) dosiahla desať percent a sieť Petit Press MY noviny päťpercentnú čítanosť.
      Najčítanejším titulom medzi dvojtýždenníkmi je TV max s piatimi percentami. Nasledujú Tele plus, Bratislavské noviny a Relax s dvomi percentami. Dvojtýždenníky Stop i Žena a život dosiahli jednopercentnú čítanosť. Sieť titulov ECHO Dvojtýždenníky dosiahla čítanosť štyri percentá.
      Poradie mesačníkov, ktoré sú na Slovensku bežne dostupné, otvára časopis Zdravie so siedmimi percentami. Rovnakú čítanosť má aj mesačník Záhradkár. Nasledujú Eva a EMMA s piatimi percentami. Ďalší je mesačník Nový Čas Krížovky so štyrmi percentami. Nasledujú mesačníky Maxikrížovky a Nový Čas Bývanie s trojpercentnou čítanosťou.
      Národný prieskum MML–TGI, zameraný na spotrebné správanie, médiá a životný štýl, realizuje spoločnosť Median SK kontinuálne od roku 1997. Prieskum za druhý a tretí kvartál 2017 bol realizovaný v období od 3. apríla do 17. septembra 2017. Výberový súbor tvorili obyvatelia Slovenska vo veku 14 až 79 rokov. Prieskum bol realizovaný na vzorke 4238 respondentov.


Copyright TASR ©2017 

Zomrel Michail Zadornov

Zomrel Michail Zadornov 



Vo veku 69 rokov zomrel ruský komik Michail Zadornov. Podľa skorších správ médií sa liečil na rakovinové ochorenie. Informovala o tom v piatok spravodajská stanica Slobodná Európa (RFE/RL).
      Zadornov sa narodil v roku 1948 v lotyšskom meste Júrmala. Na výslnie sa dostal počas posledných rokov existencie Sovietskeho zväzu a reforiem bývalého vodcu ZSSR Michaila Gorbačova. Známy bol svojou tvrdou kritikou sovietskej reality. Bol držiteľom mnohých ocenení za svoje predstavenia v Rusku i zahraničí.
      Sám často čelil kritike jazykovedcov za svojvoľný výklad pôvodu niektorých slovanských slov počas svojich vystúpení. Negatívne reakcie často vyvolávali tiež jeho výroky na adresu kultúry stredoázijských krajín.
      V posledných rokoch svojej kariéry bol Zadornov ostrým kritikom Západu, najmä Spojených štátov. Jeho doménou bola stand-up comedy, kde umelec sólovo vystupuje pred obecenstvom. Hlavným nástrojom je vtipná interpretácia najrôznejších tém a udalostí.


Copyright TASR ©2017


Stanovisko za stanoviskom sa valí

Stanovisko za stanoviskom sa valí


Stanovisko podpredsedu strany SMER-SD Petra Kažimíra


  Reakcia podpredsedu strany Petra Kažimíra na dnešnú správu agentúry SITA: "Je to blbosť. S členmi úzkeho vedenia strany som v dennodennom kontakte, takže môžem povedať, že nič také, ako je uvedené v správe agentúry sa nedeje."


Stanovisko podpredsedu strany SMER-SD Petra Pellegriniho


Dnešnú správu SMER-SD: Vo vedení strany rastie tlak na odstúpenie Roberta Kaliňáka, ktorú vydala agentúra SITA, považuje podpredseda strany SMER-SD Peter Pellegrini za zavádzajúcu a nepravdivú. O žiadnej dohode piatich podpredsedov nevie.
Tlačový odbor strany SMER - sociálna demokracia


Stanovisko podpredsedu strany SMER-SD Juraja Blanára

 "Pripájam sa k vyhláseniam podpredsedov za stranu SMER-SD a vyzývam agentúru SITA, aby zverejnila svoj zdroj týchto informácií, inak to považujem za novinársku kačicu. Juraj Blanár, podpredseda strany SMER-SD"










MEDIA NEWS



MEDIA NEWS


Americká pobočka ruského spravodajského televízneho kanála RT spájaného s Kremľom sa musí do 13. novembra v USA zaregistrovať ako zahraničný agent. Informovala o tom vo štvrtok agentúra TASS.
      Šéfredaktorka RT Margarita Simonjanová vo svojej reakcii na sociálnej sieti Twitter označila termín stanovený americkým ministerstvom spravodlivosti za zničujúci. "Cítite ten závan slobody?" napísala Simonjanová.
      V prípade nezaregistrovania sa RT v USA by hrozilo zadržanie riaditeľa americkej pobočky a zmrazenie jej bankových účtov. "V takýchto podmienkach spoločnosť nie je schopná pracovať. Preto sa radšej zaregistrujeme ako zahraničný agent, ako by sme mali čeliť takýmto dôsledkom, aj keď s tým kategoricky nesúhlasíme," citovala Simonjanovú agentúra TASS. "Myslíme si, že táto požiadavka nielen protirečí zákonu, je (aj) diskriminačná, protirečí princípom demokracie i slobody slova," dodala.
      Generálny riaditeľ RT Alexej Nikolov vo štvrtok na zasadaní dočasnej komisie Rady federácie pre informačnú politiku a súčinnosť s médiami vyhlásil, že americká pobočka RT sa doteraz v USA ako zahraničný agent nezaregistrovala. Štatút zahraničného agenta zahŕňa širokú škálu opatrení zo strany úradov USA. Podľa Nikolova môže byť krajne nebezpečný pre zamestnancov RT a všetkých, ktorí s ním nejako spolupracujú.
      Agentúra Interfax vo štvrtok s odvolaním sa na zdroje vo vládnych kruhoch uviedla, že "v reakcii na bezprecedentný a neopodstatnený nátlak", ktorý na ruské médiá v USA vyvíjajú americké štruktúry, uplatní Rusko rovnaké obmedzenia voči americkým médiám pôsobiacim v Rusku. 
      Podľa Interfaxu ruské ministerstvo spravodlivosti už zaslalo viacerým americkým médiám pôsobiacim v Rusku upozornenie o možnom obmedzení ich činnosti, ktoré označilo za reakciu na kroky USA.
      Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová vo štvrtok podľa agentúry TASS pripustila, že "praktická fáza zavedenia recipročných opatrení vo vzťahu k americkým médiám v Rusku sa začne na budúci týždeň".
      Predseda komisie Rady federácie pre ochranu štátnej suverenity Andrej Klimov upozornil, že v prípade odvetnej reakcie bude možno potrebné zmeniť v Rusku právne predpisy.
      "Je nutné vytvoriť (v Rusku) rovnaké pracovné podmienky pre americké médiá venujúce sa v Rusku propagande, aké má RT v Spojených štátoch," uviedol Klimov.


Pravicovo-populistická Alternatíva pre Nemecko (AfD) je stredobodom nového škandálu. Približne 50 popredných politikov strany je totiž členmi uzatvorenej krajne pravicovej facebookovej skupiny s názvom Die Patrioten (Vlastenci).
      Podľa denníka Tagesspiegel, ktorý má k dispozícii záznamy komunikácie tejto skupiny, je medzi jej viac ako 27.000 členmi aj 15 poslancov Spolkového snemu (Bundestag) a 33 poslancov krajinských parlamentov za AfD, pričom niektorí na jej profil aktívne prispievali.
      K aktívnym členom skupiny patria napríkla predseda AfD v spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko a poslanec Bundestagu Martin Renner, poslanec krajinského parlamentu v Berlíne Gunnar Lindemann a šéfka strany v Šlezvicku-Holštajnsku Doris von Saynová-Wittgensteinová, píše Tagesspiegel.
      Skupina Vlastenci zdieľa antisemitský a rasistický obsah. Jeden z členov tam na obal s pizzou umiestnil podobizeň mladej nemeckej Židovky Anny Frankovej, ktorá sa stala obeťou nacistického prenasledovania, a pripojil vety "Čerstvo upečená, nadýchaná a chrumkavá zároveň" a "Nové, ohnivé, ostré".
      Facebook následne tohto používateľa zablokoval a  prokuratúra začala vyšetrovanie vo veci hanobenia pamiatky zosnulého, informovala začiatkom tohto týždňa televízna relácia Hessenschau.
      Členovia skupiny adresovali hanlivé odkazy aj kancelárke Angele Merkelovej, ktorá podľa nich chce "vyhladiť nemecký národ".
      Hovorca AfD Christian Lüth pre Tagesspiegel uviedol, že uzatvorené skupiny na Facebooku sú vo všeobecnosti "citlivou témou" a ubezpečil, že skupina Vlastenci nezohráva "nijakú úlohu pri formovaní názorov strany". Mnohí volení predstavitelia podľa neho ani nevedia, že sú členmi takejto skupiny alebo sa nimi stali nevedomky a medzičasom z nej vystúpili.

Copyright © TASR 2017


Pred mjanmarský súd sa v piatok postavili dvaja novinári, ktorých v októbri zadržali za to, že v okolí budov parlamentu v hlavnom meste Nay Pyi Taw púšťali dron. Okrem Malajzijčana a Singapurčana, ktorí pracujú pre turecký verejnoprávny rozhlas a televíziu TRT, zatkli aj vodiča a tlmočníka. V prípade dokázania viny im hrozia tri roky za mrežami. Mužov zadržali 27. októbra, pričom odvtedy nemohli vidieť rodinných príslušníkov. Spomínaný tlmočník, ktorý takisto pracuje ako novinár, však mohol na súde objať plačúcu matku.
Podľa právneho zástupcu by mali tlmočníka a šoféra prepustiť, keďže nevlastnia dron a ani ho neovládali.

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.



Stanovisko predsedu strany SMER-SD Roberta Fica

Stanovisko predsedu strany SMER-SD 
Roberta Fica

Predseda strany SMER-SD Robert Fico považuje správu agentúry SITA za vymyslenú a vykonštruovanú s cieľom rozohrať účelové spravodajské hry. Podpredseda strany Robert Kaliňák, ako aj ostatní podpredsedovia majú jeho plnú dôveru. Vzájomne spolu diskutujú, naposledy sa tak stalo v stredu popoludní. Ďalšie rozhovory budú pokračovať.
Tlačový odbor strany SMER - sociálna demokracia

VÝROKY TÝŽDŇA

          VÝROKY TÝŽDŇA



"Myslím si, že s Richardom Rašim ako primátorom Košíc budem musieť spolupracovať len jeden rok."
Rastislav Trnka

Psycho v RTVS

Psycho v RTVS

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


V Taliansku zatkli vo štvrtok stúpenca neofašistického hnutia, ktorý zaútočil počas rozhovoru na novinára verejnoprávnej televízie RAI a jeho kameramana. Videozáznam z rozhovoru, počas ktorého Roberto Spada, stúpenec neofašistického hnutia CasaPound, zrazu prerušil debatu a s celou silou udrel novinára do hlavy svojou hlavou, je už dva dni témou číslo jedna v talianskych médiách. Útočník následne ešte zakrvaveného novinára Daniela Piervincenzia a jeho kameramana naháňal a bil ich palicou. Hnutie CasaPound sa od Spadu dištancovalo a vyhlásilo, že podporuje nestranné vyšetrenie jeho konania.

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané. 


Ruská štátna televízia Russia Today musí do pondelka zaregistrovať svoju pobočku v USA ako "zahraničný agent", rozhodlo americké ministerstvo spravodlivosti. Ak tak neurobí, hrozí televízii zmrazenie kont aj uväznenie vedúceho odbočky.

Copyright ČTK  ©2017


HBO NEWS

HBO NEWS

Televízia HBO uvedie v nedeľu 12. novembra prvú časť druhej sezóny komediálno-romantického seriálu Až po uši režiséra Jana Hřebejka. Novými časťami tvorcovia seriálu nadviazali na prvú sériu, ktorú televízia vysielala pred troma rokmi.
Scenáristky Tereza Dusilová a Iva Klestilová si tentoraz nebrali servítky pred ústa a divákom a diváčkam pripravili veľké množstvo nekorektnej zábavy až krutej satiry. Nové časti budú opäť o romantike a humore, no hlavné postavy sa nevyhnú ani hystérii či bezradnosti. Diváci a diváčky sa môžu opäť tešiť na herecké výkony Ane Geislerovej, Jiřího Havelku, Jitky Čvančarovej, Jany Kolesárovej, Hynka Čermáka, Anny Polívkovej či Radka Holuba. K dosiaľ známym tváram seriálu sa v novej sérii pripoja aj Zuzana Šulajová, Taťjana Medvecká, Stanislav Majer a František Němec.
Tvorcovia seriálu spočiatku s druhou sezónou Až po uši vôbec nepočítali. „My sme si mysleli, že natočíme len jednu sezónu. Ten seriál mal predobraz v jednom izraelskom seriáli a v Izraeli k žiadnej druhej sezóne nikdy nedošlo, takže to v začiatkoch nenapadlo ani nám. Na základe diváckeho ohlasu sme sa však rozhodli, že tie príbehy neuzavrieme, ale natočíme ich ďalej,“ povedala kreatívna producentka HBO Europe Tereza Polachová, ktorá na procese tvorby nových dielov seriálu vyzdvihla predovšetkým podstatne väčšiu voľnosť práce. „Teraz sme mali omnoho voľnejšie ruky,“ podotkla.
Jitka Čvančarová zas na seriáli oceňuje svojský humor. „Ten seriál je humorný, veľa sme pracovali s humorom, niekedy možno na hrane, ale strašne nás to bavilo, tak dúfam, že to bude baviť aj divákov a diváčky,“ podotkla herečka, ktorá v seriáli od začiatku stvárňuje ženu v komplikovanej životnej situácii. „Všetko sa vždy v živote môže skomplikovať, to je predsa krásne... Viesť jednoduchý život by nebolo také korenisté,“ poznamenala.
Nový vietor do seriálu prinesie okrem iných aj Zuzana Šulajová alias Adela. „V seriáli je nás viac nových. Ja prídem z New Yorku s mojím manželom, ktorého stvárnil Stanislav Majer. Vlastne sa prídeme rozviesť a popritom trošku zamiešame karty v tých zabehnutých vzťahoch, ktoré preplynuli z prvej série do druhej. Ako to už býva aj v živote, keď príde do nejakej partie alebo spoločnosti nový člen, niečo to s tou spoločnosťou urobí, niečo sa udeje. A tak isto sa niečo udeje aj v nových dieloch, trošku sa to premieša. Bude to skrátka ešte zamotané,“ naznačila Šulajová.
O kameru sa postaral Asen Šopov a hudbu k novým častiam opäť skomponovala Vladivojna La Chia.
Seriál Až po uši bude HBO vysielať od 12. novembra každú nedeľu o 20:00. Spolu televízia zaradí do vysielania v rámci druhej série projektu desať častí.

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

9. 11. 2017

Zomrel Richard Blech

Zomrel Richard Blech 


Vo veku 86 rokov zomrel po dlhej a ťažkej chorobe významný slovenský filmový kritik, historik, publicista a encyklopedista Richard Blech. Rozlúčka s ním bola vo štvrtok v bratislavskom krematóriu. TASR to potvrdil jeho priateľ Milan Polák.
      Richard Blech sa narodil 16. decembra 1930 v Kokave nad Rimavicou. Bol jedným z prvých štyroch absolventov žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Študoval aj na Filozofickej fakulte Masarykovej univerzity v Brne. Neskôr pracoval v denníkoch Smena a Národná obroda, spoluzakladal časopis Filmová revue.
      Richard Blech napísal viacero filmografických kníh. Bol aj vedúcim redaktorom Encyklopédie dramatických umení Slovenska. Okrem iného pôsobil aj ako vysokoškolský pedagóg Filmovej a televíznej fakulty Vysokej školy múzických umení v Bratislave.


Copyright TASR ©2017 
FOTO: Miro Nôta


SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS


Spoločnosť Z+M Press zavŕšila v októbri kúpu spoločnosti regionPress a stala sa jej jediným majiteľom. Spoločnosť to oznámila v štvrtok s tým, že kúpou rozširuje svoje podnikateľské aktivity na Slovensku. Hodnotu transakcie nezverejnila.
      Vlastníkom regionPress, ktorý prevádzkuje sieť regionálnych schránkových novín, bol v minulosti poslanec Národnej rady SR a líder opozičného hnutia OĽaNO Igor Matovič. Firmu prebrala v roku 2010 jeho manželka Pavlína Matovičová. Nový vlastník, za ktorým sú českí podnikatelia David Ševčík a Martin Bednář, vyhlásil, že regionPress bude po zmene majiteľa apolitickou spoločnosťou.
      „Jedným zo základných princípov nášho fungovania je, že odmietame aktívne spájanie sa s politikmi a politickými stranami,“ uviedol konateľ Z+M Press David Ševčík. Chce primárne ťažiť z fungujúcej štruktúry spoločnosti regionPress a skúseností jej doterajších zamestnancov. „Práve vďaka nim sa regionPress dopracoval k dominantnej pozícii na trhu. Firmu totiž tvoria predovšetkým kvalitní ľudia a verím, že spolu s nimi ju dokážeme posunúť ešte ďalej vpred,“ dodal Ševčík.
      Igor Matovič potvrdil predaj spoločnosti. Na budúci týždeň bude mať aj s manželkou k tejto veci osobitnú tlačovú konferenciu.
      Vydavateľská spoločnosť regionPress je najväčším regionálnym vydavateľom na Slovensku. Do jej základného portfólia patrí celkovo 36 regionálnych týždenníkov so súvislým pokrytím Slovenska a distribúciou bezplatne do viac ako 1,5 milióna domácností v SR. Tituly vychádzajú v týždennej periodicite.
      Materskou spoločnosťou Z+M Press je Z+M servis, a.s. Na trhu pôsobí od roku 2000 a špecializuje sa na poskytovanie služieb a dodávky produktov v oblasti tlačového prostredia nielen na Slovensku a v Česku, ale aj v Poľsku a Maďarsku. V súčasnej dobe zamestnáva viac ako 1200 ľudí. Hlavné sídlo firmy, vrátane kompletnej výroby a skladov, je v Ostrave. Pobočky má v Brne, Prahe, Čadci a v Bratislave.

Copyright TASR ©2017


SLOVAK MEDIA LAW NEWS



SLOVAK MEDIA LAW NEWS


Ministerstvo kultúry pripravuje novelu zákona o Audiovizuálnom fonde, vyžadujú si to totiž nové európske pravidlá. Ako informuje Ministerstvo kultúry (MK) SR v predbežnej informácii o pripravovanom návrhu novely zákona o Audiovizuálnom fonde (AVF) a zákona o audiovízii, cieľom zmien je upraviť právne vzťahy v oblasti filmových koprodukcií, a to v súvislosti s tým, že 1. októbra tohto roka začal platiť revidovaný Dohovor Rady Európy o filmovej koprodukcii.
Dokument je revidovanou verziou Európskeho dohovoru o filmovej koprodukcii z 2. októbra 1992, ktorý pre SR začal platiť 1. mája 1995. Dohovor z roku 1992 ratifikovalo 43 štátov. Revidovaný dohovor zatiaľ podpísalo 16 krajín, ratifikovali ho štyri štáty a platnosť nadobudol voči trom krajinám - Slovensku, Nórsku a Švédsku. „Vo vzťahu k určitým štátom tak bude platiť pôvodný dohovor z roku 1992, vo vzťahu k iným revidovaný dohovor. Táto 'dvojkoľajnosť' vzťahov v oblasti filmovej koprodukcie je dôvodom, prečo považujeme za potrebné vzniknutú situáciu riešiť na úrovni národnej legislatívy,“ objasňuje v predbežnej informácií MK SR. Verejnosť môže návrh pripomienkovať posielaním podnetov či návrhov do pondelka 13. novembra na adresu MK SR.
Ako ďalej objasňuje ministerstvo, revidovaný dohovor je podľa Ústavy SR medzinárodnou zmluvou, ktorá priamo zakladá práva alebo povinnosti fyzickým osobám alebo právnickým osobám. Má charakter prezidentskej zmluvy a teda prednosť pred zákonmi a na jeho vykonanie nie je potrebný zákon. „Napriek tomu si prijatie revidovaného dohovoru vyžaduje zmenu zákonnej úpravy, z dôvodu právnej istoty pri udeľovaní koprodukčných štatútov,“ ktoré podľa dohovoru a aj jeho revidovanej verzie na Slovensku udeľuje Audiovizuálny fond.
Revidovaný Dohovor Rady Európy o filmovej koprodukcii reaguje na zmeny, ktoré prinieslo posledné štvrťstoročie filmovej produkcie. Jeho základným cieľom je podpora rozvoja medzinárodnej filmovej koprodukcie. Dohovor sa vzťahuje na také medzinárodné filmové koprodukcie, ktoré združujú najmenej troch koproducentov so sídlom v troch rôznych zmluvných krajinách dohovoru. Ak by na filmovom diele spolupracovali aj koproducenti zo štátov, ktoré dohovor nepodpísali, tak celkový vklad koproducentov, ktorí nemajú sídlo v zmluvných stranách dohovoru, nesmie prekročiť 30 percent všetkých nákladov na produkciu filmových diel. Dohovor za filmové dielo označuje „dielo akejkoľvek dĺžky a na akomkoľvek nosiči, najmä filmové dielo hrané, animované a dokumentárne, ktoré vyhovuje ustanoveniam vzťahujúcim sa na filmový priemysel platným v každej z dotknutých zmluvných strán a ktoré je určené na premietanie v kinosálach“. Návrh na uzatvorenie revidovaného dohovoru odobrila vláda 11. januára tohto roka.
Dohovor prijal Výbor zástupcov ministrov Rady Európy v Štrasburg 29. júna 2016. Revidovaný dohovor bol otvorený na podpis členskými štátmi Rady Európy a ostatnými štátmi, ktoré sú zmluvnými stranami Európskeho kultúrneho dohovoru 30. januára 2017 v Rotterdame v Holandsku pri príležitosti 46. filmového festivalu v Rotterdame. Platiť začal 1. októbra.

Copyright © TASR 2017

SLOVAK MEDIA NEWS



SLOVAK MEDIA NEWS


Polícia začala vyšetrovanie pre krátenie daní v súvislosti s predajom firmy Igora Matoviča regionPress. Malo k nemu dôjsť v roku 2008, keď svoju firmu predal, pričom príjem z predaja do daňového priznania nezahrnul. Štátu mala vzniknúť škoda viac ako pol milióna eur. Matovič bol v tejto súvislosti na polícii už minulý piatok aj vypovedať. Za tento trestný čin hrozí páchateľovi trest od sedem do 12 rokov. Informuje o tom štvrtkové vydanie denníka Pravda.
      "Dňa 3.11.2017 bola na Národnej kriminálnej agentúre Prezídia Policajného zboru vypočutá osoba I. M., v súvislosti s ktorou vedie NAKA vyšetrovanie vo veci zločinu skrátenia dane a poistného," uviedol pre Pravdu hovorca Prezídia Policajného zboru Martin Wäldl.
      Podľa jeho slov je predmetom vyšetrovania úmyselné nezahrnutie príjmu z predaja podniku do daňového priznania k dani z príjmu fyzickej osoby, čím malo dôjsť k účelovému skráteniu dane z príjmu fyzických osôb za obdobie roka 2008 v celkovej výške najmenej 645.254,16 eura.
      Ako informuje denník, Matovičov právny zástupca Daniel Lipšic označil minulý týždeň postup polície za šikanu. "Protikorupčná jednotka NAKA vedie stíhanie na základe premisy, že fyzickou osobou už raz zdanené peniaze, pokiaľ ich prevedie z podnikateľského účtu na osobný, musí zdaniť 19 percentami ešte raz," povedal pre televíziu JOJ Lipšic.

Copyright © TASR 2017