7. 11. 2017

Novinár roka 2017

Novinár roka 2017


Poľského investigatívneho novinára, autora série materiálov pre denník Gazeta Wyborcza Tomasza Piateka, ocenila medzinárodná žurnalistická organizácia Reportéri bez hraníc (RSF) titulom Novinár roka 2017.
      Novinár obvinil v knihe s názvom Macierewicz a jeho tajomstvá vydanej v lete poľského ministra obrany, že je zapletený do ilegálnych obchodov so zbraňami a finančnými prostriedkami s Ruskom. Piatekovi za to hrozí proces na vojenskom súde.
      Podľa názoru úradujúceho šéfa Reportérov bez hraníc Christiana Mihra je detailné rešeršovanie pozadia tém, ktoré je typické i pre Piatkovu prácu, nevyhnutné na odhalenie lží a zastieracích manévrov politikov.
      Titulom Médium roka 2017 ocenili Reportéri bez hraníc turecký spravodajský portál Medyascope, ktorý poskytuje priestor prenasledovaným novinárom a blogerom.
      Iránskeho fotografa a blogera Soheila Arabiho, pôvodne odsúdeného na trest smrti za urážky proroka Mohameda, ktorý je v islamskej republike väznený od roku 2013, porota vyhlásila za Občianskeho novinára roka 2017.
      Reportéri bez hraníc každoročne oceňujú novinárov, médiá a angažovaných žurnalistov za ich osobitný prínos k podpore alebo obrane slobody tlače. Tohtoročné ceny odovzdajú v utorok večer v Štrasburgu.

Copyright TASR ©2017