6. 11. 2017

Goncourtovu cenu získal román o prepojení nacizmu s obchodom

Goncourtovu cenu získal román o 
prepojení nacizmu s obchodom 


Najprestížnejšie francúzske literárne ocenenie, Goncourtovu cenu, získal v pondelok román L'Ordre du Jour, ktorého autorom je spisovateľ Éric Vuillard. Informovala o tom agentúra AP.
      Román L'Ordre du Jour zobrazuje nemecký nacizmus, ktorý sa zrodil v 30. rokoch minulého storočia, ako produkt vysokých obchodných záujmov. Autor v ňom spomína aj veľké korporácie, ktoré sú činné dodnes.
      Rozhodnutie poroty vyvolalo v niektorých kruhoch nevôľu, pretože nakladateľstvo Actes Sud, v ktorom román vyšiel, spoluzakladala súčasná francúzska ministerka kultúry Francoise Nyssenová.
      Podľa vydavateľa Vuillardov román skúma pozadie fenoménu nacizmu, pričom si kladie otázku: "Čo ak prvé úspechy fenoménu nacizmu stoja na nekalých obchodných praktikách a vulgárnej kombinácii záujmov?"
      Laureát Goncourtovej ceny dostáva finančnú odmenu vo výške iba desať eur, čo je približne rovnako, ako dostal vôbec prvý ocenený v roku 1903. Odmenou pre laureáta je vysoká predajnosť jeho kníh, ktorú mu Goncourtova cena zaručuje. Autor tak zarobí na vysokých nákladoch.
      Každý z ocenených môže Goncourtovu cenu získať iba raz za život.
      V minulosti ju dostali napríklad Marcel Proust, Simone de Beauvoir či Michel Houellebecq.



Copyright TASR ©2017