11. 3. 2023

Nový dokumentárny film RTVS Červený pápež pripomenie osobnosť kardinála Jozefa Tomka

Nový dokumentárny film RTVS Červený pápež

 pripomenie osobnosť kardinála Jozefa Tomka

„Vzácny človek, ktorého sme boli hodní z Božej lásky a dobroty...“. Aj tieto slová zaznejú v novom dokumentárnom filme o kardinálovi Jozefovi Tomkovi, z dielne košického televízneho štúdia RTVS, s názvom Červený pápež – Papa rosso. Premiéru bude mať v sobotu 11. marca, v deň nedožitých 99. narodenín kardinála Tomka. RTVS ho uvedie vo večernom vysielaní Dvojky o 20.10 h.

Premiérový dokument ponúkne divákom po prvýkrát aj ešte nikdy neuverejnené zábery zo Zeleného štvrtku v roku 1989, kedy kardinál Jozef Tomko pri sv. omši svätenia olejov predniesol pri pamätnej homílii veľmi odvážne slová. Ďalšími vzácnymi zábermi sú aj zábery z biskupskej vysviacky biskupa Františka Tondru v Katedrále sv. Martina v Spišskej Kapitule dňa 9. septembra 1989. Historické zábery umocňujú autentické rukopisy príhovorov kardinála Jozefa Tomka pre spomínané udalosti, ktoré tvorivému tímu Silvie Košťovej poskytol Arcidiecézny archív v Košiciach. Ako uviedla režisérka spomienkového dokumentárneho filmu Červený pápež, Silvia Košťová, ktorá s kardinálom Tomkom nakrúcala niekoľko rozhovorov: „Pri príprave a tvorbe Červeného pápeža som zažila vzácne momenty, neopakovateľné chvíle s ľuďmi, ktorí žili a pracovali v blízkosti otca kardinála. Obdivovala som jeho pokoru, vieru, odvahu, ľahkosť slova a dobrotu v jeho modrých očiach. Vždy som sa pri ňom cítila ako pri blízkom človeku. Bolo pre mňa cťou nakrútiť s mojim tvorivým tímom tento dokument o ňom a dať tak divákom možnosť spoznať najvýznamnejšieho Slováka, šľachetného človeka s krásnou dušou, ktorý svoje životné poslanie naplnil do bodky. A prečo Červený pápež? To neprezradím. Dokument vám význam tohto slovného spojenia odhalí.“

Na kardinála si v dokumente zaspomínajú členovia jeho rodiny, priatelia, kolegovia, spolupracovníci i politici, napríklad synovec z rodnej obce - z Udavského - Ľudovít Behún, priateľ z Ríma Riccardo Pudis, košický arcibiskup Bernard Bober, vladyka Cyril Vasiľ i vladyka Peter Rusnák, emeritný košický arcibiskup Alojz Tkáč, cirkevný historik Peter Zubko, emeritný rektor Katolíckej univerzity v Ružomberku Jozef Jarab, bývalý prezident SR Rudolf Schuster, bývalý predseda Slovenskej národnej rady František Mikloško, Marek Haratim, bývalý vicerektor Slovenského ústavu sv. Cyrila a Metoda v Ríme, i sestra Júlia Kolumberová, ktorá sa o kardinála starala do posledných chvíľ jeho života.

 

Zlaté maliny

 Zlaté maliny

 Zlaté maliny sú rozdané. “Anticenu” získal aj Trumpov právnik a vieme aj  to, ktorý je najhorší film roku 2020

 

Zlatú malinu pre najhorší film udelili životopisnému filmu Blondínka o Marilyn Monroe v réžii Andrewa Dominika. Tvorca snímky, ktorá tiež s ôsmimi nomináciami vládla zoznamu kandidátov v 43. ročníku udeľovania Zlatých malín za to najhoršie, čo priniesol uplynulý filmový rok, získal aj druhú sošku za scenár. Podľa organizácie, ktorá anticeny udeľuje, je film mizogýnny a „nehanebne zneužíva pamiatku zosnulej Marilyn Monroe“. Informuje o tom portál The Hollywood Reporter.

Organizácia tiež udelila prvý raz v dejinách malinu aj sama sebe po tom, ako im hlasujúci vyčítali, že medzi nominované herečky zaradili aj 12-ročnú Ryan Kieru Armstrong. V dôsledku tohto „kiksu“ sa rozhodli pre zmenu pravidiel, ktorá by mala zabrániť tomu, aby sa v budúcnosti medzi kandidátov dostal niekto považovaný za mladistvého. Armstrong zároveň na hlasovacom lístku vymenili sami za seba a „s prehľadom zvíťazili“.

Dve maliny si vyslúžil Tom Hanks, ktorého vyhlásili za najhoršieho herca vo vedľajšej úlohe a udelili mu aj trofej za najhoršie spojenie na filmovom plátne, kde v Elvisovi „bodoval“ spolu s „jeho latexom pokrytou tvárou (a absurdným prízvukom)“. Dve anticeny udelili aj komiksovke Morbius, keď Jareda Leta vyhlásili za najhoršieho herca a Adriu Arjonu za najhoršiu herečku vo vedľajšej úlohe.

O najhoršiu réžiu sa podľa organizácie postarali Colson Baker (aka Machine Gun Kelly) a Mod Sun (Good Mourning) a za najhorší remake, rip-off alebo pokračovanie vyhlásili Pinocchia z dielne Disney.

Pozitívnejšou správou je, že Colinovi Farrellovi tento rok udelili Razzie Redeemer Award, ktorú „udeľujú bývalému uchádzačovi o maliny, ktorý získal späť svoje krídla a vyšiel z pekla malín“ za to, že sa posunul od kandidáta na najhoršieho herca v roku 2004 (za film Alexander Veľký) k favoritom na Oscara za najlepší herecký výkon (za film Duchovia Inisherinu) v roku 2022.

Organizátori Zlatých malín označujú svoje anticeny ako „škaredého bratranca Oscarov“ a upozorňujú nimi na to najhoršie, čo priniesol uplynulý filmový rok. Svojich „víťazov“ tradične vyhlasujú deň pred Oscarmi.

Prehľad držiteľov anticien Zlaté maliny v 43. ročníku ich udeľovania

 

Najhorší film: Blondínka
Najhorší herec: Jared Leto - Morbius
Najhoršia herečka: Razzies - za ich kiks s nomináciou v kategórii Najhoršia herečka
Najhorší herec vo vedľajšej úlohe: Tom Hanks - Elvis
Najhoršia herečka vo vedľajšej úlohe: Adria Arjona - Morbius
Najhoršie spojenie na filmovom plátne: Tom Hanks a jeho latexom pokrytá tvár (a absurdný prízvuk) - Elvis
Najhoršia réžia: Colson Baker (aka Machine Gun Kelly) a Mod Sun - Good Mourning
Najhorší scenár: Blondínka - Andrew Dominik, adaptácia „biografického románu“ od Joyce Carol Oates
Najhorší remake, rip-off alebo pokračovanie: Pinocchio

Zdroj: SITA

Reklamná pauza, môžete sa...

Reklamná pauza, môžete sa...

 

 

10. 3. 2023

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


State Secretary Kovács to BBC: Gov't Special Powers during Epidemic Based  on Huge Democratic Mandate 

Médiá v západnej Európe nie sú nezávislé, chcú z nich urobiť politickú zbraň a v podstate čiastočne už tak aj fungujú. Podľa servera 444.hu to vo štvrtok vyhlásil štátny tajomník maďarského úradu vlády zodpovedný za medzinárodnú komunikáciu a vzťahy Zoltán Kovács na budapeštianskej konferencii Sloboda tlače v Maďarsku 2023, informuje spravodajca TASR.
Na podujatí zorganizovanom inštitútmi Nézőpont a Médianéző Központ Kovács povedal, že v západnej Európe – napríklad vo Veľkej Británii, Nemecku, Fínsku či Švédsku – sú vlády pod tlakom médií, ktoré fungujú ako "mocenská vetva".
"Na rozdiel od nich má Maďarsko jeden z najčistejších systémov regulácie v Európe, čo však žiadne západné médiá nepriznajú, nech by im to bolo akokoľvek dokazované," povedal hovorca maďarskej vlády.
Analytický riaditeľ inštitútu Nézőpont Levente Bánk Boros podčiarkol, že v Maďarsku z technického, právneho i obsahového hľadiska je sloboda tlače". Podľa jeho slov na maďarskom mediálnom trhu je politická rovnováha z hľadiska sledovanosti provládnej a protivládnej tlače. Dodal, že médiá sú prevažne v maďarských rukách, aj keď medzi médiami kritickými voči vláde stúpa zahraničný vplyv.

                      Fake 'nuclear bomb' alert on TV and radio scares Russians | The Independent

Televízne a rádiové stanice v Moskve vo štvrtok odvysielali falošné upozornenie na nálety. Stalo sa tak v dôsledku hackerského útoku na ich servery. Informovalo o tom ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie. TASR správ prevzala z televízie CNN.
"V dôsledku hackerského útoku na servery rádiových staníc a televíznych kanálov bol v Moskve zverejnený letecký poplach. Moskovská pobočka ministerstva pre mimoriadne situácie preto informuje, že upozornenie je falošné," uviedlo ministerstvo.
Upozornenie na nálety vo štvrtok odvysielalo aj rádio a televízia v ruskej Sverdlovskej oblasti. Podobný incident sa stal i na konci februára, keď boli vydané falošné letecké poplachy v 15 ruských oblastiach, pripomína CNN.

 

Copyright  © TASR 2023

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA

 Na obrázku môže byť 3 ľudia a text

 Na obrázku môže byť ‎1 osoba a ‎text, v ktorom sa píše „‎Transparentnost stránky Andrea Letanovská Politik Demokrati História Názov stránky sa zmenil na Andrea Letanovská Demokrati 7. marca 2023 6 Názov stránky sa zmenil na Andrea Letanovská -Modrá koalícia 14. februára 2023 9 Názov stránky sa zmenil na Andrea Letanovská SPOLU občianska demokracia 29. júna 2021 6 Názov stránky sa zmenil na Andrea Letanovská 8. mája 2021 9 Názov stránky sa zmenil na Andrea Letanovská ZA L'UDÍ 25. novembra 2019 WW ONLINE ZOMR جاب CALM KEEP ZOMRI MRI AND Vytvorené- Andrea Letanovská 12. októbra 2019‎“‎‎



„Keď ma o to požiada Igor, tak jasné. Ale Edo už pre mňa nie je nejakým spôsobom smerodajný“
Erik Ňarjaš

RTVS uvedie v premiére tretiu sériu úspešného seriálu GENIÁLNA PRIATEĽKA III

RTVS uvedie v premiére tretiu sériu úspešného

Tešíte sa? RTVS prináša na Slovensko pokračovanie seriálovej lahôdky -  Televízia - Mediaklik
 

 seriálu GENIÁLNA PRIATEĽKA III

RTVS uvedie na televíznych obrazovkách tretiu sériu úspešnej adaptácie románu Eleny Ferrante Geniálna priateľka III z produkcie HBO a RAI. Seriál má osem dielov, ktoré diváci uvidia na Dvojke každý piatok od 10. marca o 20.10 h v dvoch častiach za sebou.

Seriál vznikol podľa štvordielneho románu o Lile a Elene, ktoré vyrastali v Neapole. V slovenčine vyšli knihy pod názvami Geniálna priateľka, Príbeh nového priezviska, Tí, čo odchádzajú - tí, čo zostávajú a Príbeh stratenej dcéry. Autorkou úspešného románu je Elena Ferrante.

V tretej sérii Neapolskej ságy sa Elena a Lila stali ženami. Lila sa v šestnástich rokoch vydala a má malého syna. Opustila manžela a pohodlie, ktoré jej manželstvo prinášalo aj napriek tomu, že teraz pracuje v ťažkých podmienkach, vo fabrike na mäso. Elena odišla zo štvrte v ktorej vyrastali, získala vysokoškolský titul a vydala úspešný román, ktorý jej otvoril dvere do sveta vzdelaných ľudí.

Obe ženy sa pokúsili prekročiť hranice sveta, v ktorom by boli odkázané na život plný nešťastia, ignorancie a podriadenosti. Teraz plávajú vo veľkom mori príležitostí, ktoré sa otvorilo v sedemdesiatych rokoch minulého storočia. Každá má síce iné podmienky, ale obe sú zviazané spoločným, nerozlučiteľným putom.

Elena Ferrante už dvadsať rokov prekvapuje každým novým románom literárny svet. Autorka, ktorá si starostlivo chráni svoje súkromie a píše pod pseudonymom, vracia literatúre moc zasiahnuť čitateľa príbehom, nezabudnuteľnými postavami a ich intímnymi drámami. Je jednou z najpresvedčivejších, najvnímavejších a najštýlovejších autoriek. Svojimi románmi si získala obdivovateľov medzi spisovateľmi, umelcami a kritikmi. Najväčší úspech však zožala predovšetkým u čitateľov, ktorí v nej objavili autorku, ktorá krásne a strhujúco rozpráva o tajomstvách spolupatričnosti, vzťahov, lásky, rodiny a priateľstva.

 

Zomrel Robert Blake

Zomrel Robert Blake
 Robert Blake, actor who was once tried for murder, dies at 89 - BBC News

Americký herec Robert Blake, ocenený cenou Emmy, ktorý sa však stal viac známym, keď ho súdili za vraždu manželky a zbavili ho viny, zomrel vo štvrtok vo veku 89 rokov. Informovala v piatok agentúra AP.
Blake slávil svoje najväčšie úspechy v 70. rokoch ako hviezda TV série Baretta, v ktorej stvárňoval policajta. Na filmovom plátne vynikol rolou vraha v snímke Chladnokrvne (1968). V 80. rokoch si zahral v množstve druhotriednych detektívnych filmov. V roku 1997 ho bolo možné zhliadnuť vo filme kultového amerického režiséra Davida Lyncha Lost Highway (Stratená diaľnica).
Jeho manželka Bonny Lee Bakleyová (44) bola zastrelená 4. mája 2001 pred jednou z losangelských reštaurácií.
Blake po čine poprel akúkoľvek vinu. Podľa tvrdenia herca čakala jeho žena po večeri na neho v aute, zatiaľ čo on sa vrátil do lokálu, kde si údajne zabudol zbraň. Ako vysvetlil, pištoľ nosil neustále pri sebe práve na ochranu manželky. Po návrate k vozidlu Blake vraj našiel Bonny Lee Bakleyovú už mŕtvu.
Blake bol kedysi oslavovaný ako jeden z najlepších hercov svojej generácie. Oveľa známejším sa však stal ako obžalovaný v príbehu skutočnej vraždy, ktorá bola bizarnejšia ako všetky ostatné, v ktorých hral. konštatovala AP.



Zdroj: TASR

Prihláste sa do novinárskej súťaže o cenu Lorenza Nataliho za žurnalistiku

Prihláste sa do novinárskej súťaže o cenu 

Lorenza Nataliho za žurnalistiku

 

Oddnes sa možno prihlásiť do významnej novinárskej súťaže EÚ o cenu Lorenza Nataliho za žurnalistiku. Novinári môžu predložiť súťažné príbehy do polnoci 28. apríla. Prihlásiť sa do súťaže je možné online. Cena uznáva a oceňuje prácu novinárov z celého sveta, ktorí sa zameriavajú na najnaliehavejšie globálne výzvy. Reportéri môžu predkladať písomné, audiovizuálne alebo multimediálne diela v jednej z týchto kategórií:

  • Medzinárodná cena: za reportáž v médiách so sídlom v jednej z partnerských krajín Európskej únie.
  • Európska cena: za reportáž v médiách so sídlom v Európskej únii.
  • Cena pre najlepšieho začínajúceho novinára: za reportáž od novinára v čase vydania mladšieho ako 30 rokov, ktorá bola uverejnená v médiu so sídlom v ktorejkoľvek z krajín oprávnených na udelenie medzinárodnej a európskej ceny.

Reportáže môžu byť v ktoromkoľvek jazyku, no mal by sa k nim priložiť preklad do jedného z jazykov súťaže, ktorými sú: angličtina, francúzština, španielčina, nemčina alebo portugalčina. Podrobné informácie o pravidlách súťaže a podmienkach účasti nájdete tu.

 

Podrobnosti:

Tlačová správa

Webové sídlo ceny Lorenza Nataliho za žurnalistiku

 

9. 3. 2023

Na internete je stále dostupný manifest strelca zo Zámockej ulice


Na internete je stále dostupný 
 Rada pre mediálne služby má ambíciu koordinovať aktérov projektov mediálnej  gramotnosti | Správy | Radia.sk - slovenský éter online
 
manifest strelca zo Zámockej ulice

Začiatkom tohto týždňa, teda takmer päť mesiacov po teroristickom útoku na Zámockej ulici v Bratislave, našli pracovníci analytického odboru Rady pre mediálne služby (RpMS) ďalšie voľne prístupné úložisko, na ktorom je dostupný manifest strelca útoku. K jeho odstraňovaniu a zamedzeniu šírenia môže podľa RpMS pomôcť Akt o digitálnych službách. TASR o tom informovala vedúca komunikačného odboru RpMS Lucia Michelčíková.
"RpMS začala vo veci nových úložísk nelegálneho obsahu konať v spolupráci so zahraničnými partnermi okamžite po ich objavení. No účinné a systémové riešenie zamedzenia šíreniu teroristického obsahu môže priniesť len rýchla a efektívna implementácia Aktu o digitálnych službách, o ktorom sa v týchto dňoch intenzívne diskutuje v celej Európskej únii," vysvetlil riaditeľ RpMS Martin Dorociak.
Na Slovensku práve vrcholia rokovania o určení koordinátora digitálnych služieb, do ktorého právomocí by malo patriť aj vymáhanie harmonizovaných pravidiel na odstraňovanie nelegálneho obsahu v online prostredí. RpMS považuje podľa Dorociaka skoré určenie koordinátora a implementáciu tohto európskeho nariadenia "za kľúčové pre boj proti nelegálnemu a teroristickému obsahu na internete".
"Pretrvávajúca prítomnosť manifestu na online platformách jasne potvrdzuje, aká dôležitá je v snahách o zamedzenie šíreniu nelegálneho obsahu spolupráca platforiem. Tie by mali spoločne nastavovať jednotné indikátory na detekciu extrémistického a teroristického obsahu," uviedol vedúci analytického odboru RpMS Stanislav Matějka. Poukázal, že práve rozdiely medzi prístupmi jednotlivých platforiem vedú k tomu, že sa takýto obsah šíri na internete ďalej aj napriek relatívne rýchlemu zásahu prvotnej platformy.
Upozornil, že protiteroristické politiky analyzovaných platforiem sa až príliš často zameriavajú na boj proti teroristickým skupinám, no neodrážajú nové trendy terorizmu a radikalizácie. Preto pracovníci analytického odboru RpMS spolu so zástupcami iniciatívy Reset, ktorá sa venuje vplyvu technológií na demokraciu, navrhli platformám vývoj novej metodológie posudzovania extrémistického a teroristického obsahu založenej na expertnej znalosti sociálneho kontextu každej krajiny.

Zdroj: TASR

Rádio Devín pripravilo pre svojich poslucháčov počas marca jedinečné tematické vysielanie

Rádio Devín pripravilo pre svojich poslucháčov
 Rádio Devín – Wikipédia
  počas marca jedinečné tematické vysielanie



Rozhlasový okruh RTVS - Rádio Devín si pre poslucháčov počas marca pripravil niekoľko tematických vysielacích dní. Bude sa venovať odovzdávaniu prestížnych filmových ocenení, pripomenie si svetový deň poézie aj divadla a neopomenie ani 110. výročie narodenia spisovateľa Dominika Tatarku.

Už v piatok 10. marca sa koná 95. odovzdávanie cien Americkej akadémie filmových umení. Rádio Devín ponúkne poslucháčom v popoludňajšom Ladení s Tomášom Bartoňkom „oscarový špeciál“ Oscary v Rádiu Devín s analýzou oscarových nominácií a predikciou výsledkov. Moderátor v debate privíta Petra Konečného, Robertu Tóthovú a Juraja Kovalčíka. Okrem toho zaznie recenzia filmu Všade, všetko, naraz a ďalšie publicistické príspevky s oscarovskou tematikou.

V utorok 14. marca si pripomenieme 110. výročie narodenia spisovateľa Dominika Tatarku. Rádio Devín si narodenia tohto významného slovenského spisovateľa pripomenie počas týždňa od 11. – 17. marca prostredníctvom série relácií publicistického i literárno-dramatického charakteru, ktoré akcentujú kvality jeho diela i odkaz, ktorým výrazne zasiahol do viacerých oblastí slovenského kultúrneho života. „Považujeme za zmysluplné ponúknuť poslucháčovi prostredníctvom upravenej vysielacej štruktúry so špeciálnou dramaturgiou stretnutie s originálnym umelcom, ktorý sa vo svojej tvorbe usiloval prozaicky nastoliť víziu sociálne spravodlivého sveta. Postupne prišiel k presvedčeniu, že len slobodní jednotlivci môžu utvoriť slobodnú pospolitosť, čo je posolstvo korešpondujúce s hodnotami Rádia Devín,“ uviedla intendantka Rádia Devín Zuzana Belková.

V sobotu 11. marca o 22.30 h uvedie Rádio devín reláciu Medzi hlasmi - špeciál Literárneho soirée Dušana Taragela k Dominikovi Tatarkovi a v nedeľu 12. marca o 15.00 h ponúkne vo formáte Próza poviedku Dominika Tatarku Ľudia za priečkou.

Rádio Devín bude na 110. výročie úmrtia Dominika Tatarku reagovať publicistickými príspevkami v Ladeniach v týždni od 13. – 17. marca s dôrazom na deň výročia. Počas týchto dní uvedie Rádio Devín v Čítaní na pokračovanie o 22.30 h čítanie z Tatarkovej prózy Ešte s vami pobudnúť 1. – 5. časť.

V deň výročia narodenia spisovateľa, v utorok 14. marca, odvysiela Rádio Devín o 21.00 h pásmo Stanislava Gajdoša Uctiť sa, o 21.30 h reláciu Diany Mašlejovej Dominik Tatarka - Sám proti noci a o 22.00 h esej Dominika Tatarku Hlas o avantgarde.

Rádio Devín sa bude vo svojom vysielaní v utorok 21. marca venovať Svetovému dňu poézie. Všade na svete má 21. marec povzbudiť rôzne iniciatívy podnecujúce umeleckú tvorbu vrátane poetickej. „V Rádiu Devín je poézia pohodlne udomácnená bez prestávky od jeho vzniku, keďže prakticky každý deň sa vo vysielaní objavuje poetický text domácej alebo svetovej vo výnimočnej interpretácii našich popredných hercov. Svetový deň vnímame ako príležitosť upozorniť na dôležitú rolu našej programovej služby pri popularizácii poézie prostredníctvom stretnutí s ňou i jej početných originálnych reflexií,“ hovorí intendantka Rádia Devín Zuzana Belková.

Rádio Devín odštartuje 21. marca vo Svetový deň poézie každú hodinu vysielania v čase od 7.00 h do 23.00 h päťminútovkami poézie, v ktorých postupne zaznejú verše Wislavy Szymborskej, Jeana Arthura Rimbauda, Ivana Kraska, Lenky Šafranovej, Louise Elisabeth Glückovej, Oscara Wildea, Walta Whitmana, Ali Oravcovej, Anny Achmatovovej, Novalisa, Jacquesa Préverta, Ingeborg Bachmann, Donny Stonecipher, Everetta LeRoi Jonesa, Svetloslava, Jany Bodnárovej alebo Sylvie Plathovej.

V Ladení sa bližšie pozrie na Hviezdoslavov Kubín, celoštátnu postupovú súťaž a prehliadku v umeleckom prednese poézie a prózy, v tvorbe recitačných kolektívov a divadiel poézie detí, mládeže a dospelých, ktorá je najstaršou a najprestížnejšou súťažou v umeleckom prednese a vrcholným podujatím, ktoré vytvára a formuje kultúru slovenského národa. Po 20.00 h ponúkne Rádio devín v rámci Dramatického Rádia Devín rozhlasovú hru Ivana Stodolu Básnik a smrť, po 21.00 h pásmo Diany Kacarovej Lavičky o poetke Marine Cvetajevovej a po 22.00 h dramatizáciu Margity a Besnej Jána Botta z proveniencie Zuzy Ferenczovej v réžii Táne Tadlánkovej, s hudbou Ruda Pepuchu a s vynikajúcou interpretáciou Eleny Podzámskej a Heleny Krajčiovej.

V pondelok 27. marca zareaguje Rádio Devín širšou ponukou publicistických materiálov na Svetový deň divadla v relácii Ladenie.

POKUTY NAŠE KAŽDODENNÉ

 POKUTY NAŠE KAŽDODENNÉ

 Rada pre mediálne služby má ambíciu koordinovať aktérov projektov mediálnej  gramotnosti | Správy | Radia.sk - slovenský éter online

 

Na včerajšom zasadnutí Rada pre mediálne služby okrem iného:

  • začala správne konanie voči vysielateľovi programovej služby Rádio Frontinus (FRONTINUS s.r.o.) v súvislosti s tým, že dňa 18. 12. 2022 odvysielal program Debata na telefón s hosťom Ľubošom Blahom, v ktorom mohlo dôjsť k porušeniu povinnosti zabezpečiť objektívnosť a nestrannosť programu aktuálnej publicistiky a k porušeniu zákazu skrytou formou podnecovať nenávisť na základe národného pôvodu, štátnej príslušnosti a príslušnosti k národnosti;
  • začala správne konanie voči vysielateľovi programovej služby TA3 (C.E.N. s.r.o.) v súvislosti s tým, že dňa 6. 2. 2023 odvysielal program Tak takto?! s diskusiou moderátorky Anky Žitnej s hosťom Jeffreym Sachsom o vojne na Ukrajine, ktorým mohlo dôjsť k nezabezpečeniu objektívnosti a nestrannosti programu aktuálnej publicistiky;
  • dospela k záveru, že nie je účelné začínať správne konanie vo veci zamedzenia šírenia nelegálneho obsahu v súvislosti s komentármi pod videom na verejnej stránke „Informácie bez cenzúry“ na platforme Facebook umiestneného v rámci príspevku s textom „V osade Svínia majú problém s premnoženými potkanmi. V Sečovciach zas s fetovaním toluénu. (Poslala Lucia)“, pretože po eskalácii Kanceláriou Rady spoločnosť META PLATFORMS IRELAND LIMITED potenciálne nelegálny obsah (desať komentárov) odstránila;
  • dospela k záveru, že nie je účelné začínať správne konanie vo veci zamedzenia šírenia nelegálneho obsahu v súvislosti s komentármi pod videom na kanáli „Hubert Pisecny“ na platforme YouTube, ktorý obsahuje vyjadrenie „Najhoršia rómska osada je podľa pracovníkov kastračného programu v Sečovciach“, pretože po eskalácii Kanceláriou Rady spoločnosť META PLATFORMS IRELAND LIMITED potenciálne nelegálny obsah (osem komentárov ) odstránila;
  • odňala vysielateľovi programovej služby Rádio Goldies (FM media s.r.o.) frekvencie 89,8 MHz Prešov a 90,8 MHz Žilina ako sankciu za to, že ich nevyužíval na účely, na ktoré mu boli pridelené a zároveň mu uložila sankciu - upozornenie na porušenie zákona za to, že nevyužíval frekvenciu 89,6 MHz Prievidza na účely, na ktoré mu bola pridelená;
  • uložila sankciu – upozornenie na porušenie zákona vysielateľovi programovej služby Rádio Rebeca (Rádio Rebeca, s.r.o.) za to, že nevyužíval frekvenciu 88,6 MHz Žilina na účely, na ktoré mu bola pridelená;
  • začala správne konanie voči vysielateľovi programovej služby Rádio VIVA (Zoznam Radio VIVA s.r.o.) z dôvodu možného nevyužívania frekvencie 94,9 MHz Bratislava – Devínska na účely, na ktoré mu bola pridelená a z dôvodu možného nevyužívania povolených technických parametrov frekvencií 93,3 MHz Bratislava, 94,9 MHz Bratislava a 101,1 MHz Bratislava;
  • začala správne konanie voči spoločnosti Televízia SLOVAN, s. r. o. v súvislosti s tým, že pod názvom „Televízia SLOVAN“ poskytuje prostredníctvom platforiem na zdieľanie videí Facebook a YouTube službu, ktorá môže predstavovať audiovizuálnu mediálnu službu na požiadanie (AVMS), a to bez autorizácie poskytovania, pričom mohlo dôjsť tiež k nezabezpečeniu ľahkého, priameho a stáleho prístupu verejnosti k informáciám o tejto AVMS a zároveň zastavila správne konanie vedené voči vysielateľovi Televízia SLOVAN, s. r. o. v súvislosti s tým, že neoznámil Rade začiatok vysielania programovej služby Televízia SLOVAN terestriálnym vysielaním a že nedodal Rade na jej vyžiadanie súvislé záznamy vysielania programovej služby Televízia SLOVAN z dní 16., 18. a 20. 5. 2022;
  • udelila autorizáciu poskytovania audiovizuálnej mediálnej služby na požiadanie (AVMS) 38 subjektom, ktoré v minulosti podľa ZVR oznámili Rade začatie poskytovania AVMS a do konca roka 2022 v nadväznosti na účinnosť ZMS požiadali Radu o udelenie autorizácie poskytovania;
  • uznala za neopodstatnené podnety na preverenie odvysielaného obsahu týkajúce sa okrem iného:
    • príspevku odvysielaného v programe Televízne noviny dňa 15. 1. 2022 na programovej službe TV MARKÍZA (MARKÍZA – SLOVAKIA, spol. s.r.o.,) o dovolenkovej destinácii Egypt, v ktorej ako respondent vystúpil riaditeľ CK Hydrotour, čo podávateľ podnetu považoval za skrytú reklamu,
    • príspevku odvysielaného v programe Noviny JOJ dňa 10. 12. 2022 na programovej službe JOJ (MAC TV, s.r.o.) o projekte tzv. balíčka prvej pomoci pre seniorov, ktorú považoval podávateľ podnetu za neoznačenú marketingovú propagáciu produktu,
    • programu Do kríža s názvom „Čo sa deje s Amerikou?“ odvysielanom dňa 18. 1. 2023 na programovej služby Dvojka (RTVS) s hosťami Josefom Šupom, Petrom Horákom-Hönigom a Pavlom Demešom, v ktorom podľa podávateľa podnetu odzneli subjektívne, neoverené, skreslené a nepravdivé informácie o spoločenskej a politickej situácii USA, namietal výber hostí a údajnú nekritickú obhajobu Donalda Trumpa.

Závery všetkých bodov programu zasadnutia Rady dňa 8. marca 2023 sú zverejnené na webovej stránke Rady pre mediálne služby. V sekcii Zasadnutia Rady je k dispozícii aj zvukový záznam zo zasadnutia a pracovné materiály Kancelárie Rady k jednotlivým bodom programu.

ZMS – zákon č. 264/2022 Z. z. o mediálnych službách
ZVR – zákon č. 308/2000 Z. z. o vysielaní a retransmisii