23. 2. 2019

TASR ponúkne spravodajstvo zo summitu EÚ a LAŠ

TASR ponúkne spravodajstvo zo 

summitu EÚ a LAŠ

Tlačová agentúra Slovenskej republiky (TASR) bude v nedeľu a v pondelok (24.-25. februára) pokrývať summit krajín EÚ a Ligy arabských štátov (LAŠ) v egyptskom letovisku Šarm aš-Šajch. Slovensko na ňom bude zastupovať predseda vlády Peter Pellegrini.
Osobitná spravodajkyňa TASR Daniela Martinčeková a fotoreportér Martin Bauman budú z cesty prinášať textové spravodajstvo a ďalšie multimediálne produkty.

Zomrel Stanley Donen

Zomrel Stanley Donen


Stanley Donen zomrel vo veku 94 rokov . Bol to americký filmový režisér a choreograf, ktorého najslávnejšie diela sú Spievanie v daždi a On the Town ktoré spolurežíroval s spolu s režisérom a tanečníkom Gene Kellym . Medzi ďalšie pozoruhodné filmy patrí Kráľovská svadba , Sedem nevestí pre sedem bratov , Funny Face , Indiscreet , Damn Yankees! , Charade a Two for the Road.
V roku 1997 dostal čestného Oscara.

2019 Cesar Awards

2019 Cesar Awards

Dráma Shoplifters (Zlodeji z obchodov) japonského režiséra Hirokazua Kore-Edu získala v piatok v Paríži cenu César v kategórii najlepší zahraničný film, informovala agentúra DPA.
Film o rodine, ktorá žije na okraji spoločnosti, je v tejto kategórii nominovaný aj na cenu americkej filmovej akadémie Oscar.
Čestného Césara, najvyššie francúzske filmové ocenenie, ktoré tamojšia filmová akadémia udeľuje, získal americký herec a režisér Robert Redford. Cenu si prevzal počas piatkového galavečera z rúk herečky Kristin Scottovej Thomasovej.
Herečka Diane Krugerová si vo svojom príhovore uctila pamiatku módneho návrhára Karla Lagerfelda, ktorý zomrel v utorok 19. februára vo veku 85 rokov.
Nemecký návrhár podľa jej slov obliekal najväčšie hviezdy a jeho výtvory nechýbali na žiadnom z "červených kobercov" v Cannes.
Prvé odovzdávanie cien César, ktorého prezidentom bol Jean Gabin, sa uskutočnilo 3. apríla 1976. Trofej prevzala meno po svojom sochárskom tvorcovi, Césarovi Baldaccinim.


Prehlaď ocenení

Best film: "Custody" by Xavier Legrand
Best director: Jacques Audiard for "The Sisters Brothers
Best actress: Léa Drucker for "Custody"
Best actor: Alex Lutz for "Guy"
Best actress in a supporting role: Karin Viard for "Little Tickles"
Best actor in a supporting role: Philippe Katerine for "Sink or Swim"
Best female newcomer: Kenza Fortas for "Shéhérazade"
Best male newcomer: Dylan Robert for "Shéhérazade"
Best first feature film: "Shéhérazade" by Jean-Bernard Marlin
Best original screenplay: Xavier Legrand for "Custody"
Best adapted screenplay: "Little Ticles" by Andréa Bescond and Eric Métayer
Best original score: Vincent Blanchard and Romain Greffe for "Guy"
Best foreign film: "Shoplifters" by Hirokazu Kore-eda
Best animated film: "Dilili in Paris" by Michel Ocelot
Best documentary: "So Help Me God" by Jean Libon and Yves Hinant
Honorary César: Robert Redford.


Copyright © TASR 2019





Zlaté maliny

Zlaté maliny 

Za najhorší film v 39. ročníku udeľovania Zlatých malín vyhlásili komédiu Holmes & Watson, ktorá zároveň získala najviac anticien. Snímka, ktorá mala v hre šesť nominácií, napokon zvíťazila v štyroch kategóriách. Okrem maliny pre najhorší film jej udelili aj trofej pre najhoršieho herca vo vedľajšej úlohe (John C. Reilly), za najhoršiu réžiu (Etan Cohen) a Najhorší remake, rip-off alebo pokračovanie. Organizátori výsledky oznámili prostredníctvom videa na YouTube.

Dve maliny v kategóriách Najhorší herec a Najhoršie spojenie na filmovom plátne si vyslúžil americký prezident Donald Trump vďaka dokumentom Death of a Nation a Fahrenheit 11/9. Anticenu pre najhoršiu herečku vo vedľajšej úlohe udelili Kellyanne Conway za účinkovanie vo Fahrenheit 11/9. Trump už pritom má malinu aj z roku 1991 ako najhorší herec vo vedľajšej úlohe romantickej komédie Duchovia to dokážu (1989).

Za najhoršiu herečku vyhlásili Melissu McCarthy (Happytime Murders a Life of the Party), ktorej však zároveň udelili aj Razzie Redeemer Award za to, že sa po dvojici hereckých výkonov hodných maliny predviedla aj komplexnejšou rolou v dramédii Can You Ever Forgive Me?

Zlatá malina alebo Tinsel Town's Tackiest Trophy je lacná, ručne vyrezávaná malina veľkosti golfovej loptičky nasprejovaná zlatou farbou, ktorá stojí na filmovom kotúči. O anticenách, ktoré vznikli v roku 1980, rozhodujú členovia Golden Raspberry Award Foundation - novinári, filmoví fanúšikovia a profesionáli z filmového priemyslu.

Prehľad "víťazov a víťaziek" v 39. ročníku Zlatých malín:
Najhorší film: Holmes & Watson
Najhorší herec: Donald J. Trump (ako on sám) - Death of a Nation a Fahrenheit 11/9
Najhoršia herečka: Melissa McCarthy - Happytime Murders a Life of the Party
Najhorší herec vo vedľajšej úlohe: John C. Reilly - Holmes & Watson
Najhoršia herečka vo vedľajšej úlohe: Kellyanne Conway (ako ona sama) - Fahrenheit 11/9
Najhoršie spojenie na filmovom plátne: Donald J. Trump a jeho opakujúca sa malichernosť - Death of a Nation a Fahrenheit 11/9
Najhoršia réžia: Etan Cohen - Holmes & Watson
Najhorší scenár: Päťdesiat odtieňov slobody - Niall Leonard, podľa románu E.L. James
Najhorší remake, rip-off alebo pokračovanie: Holmes & Watson
Razzie Redeemer Award: Melissa McCarthy za to, že sa po dvojici hereckých výkonov hodných maliny predviedla aj komplexnejšou rolou v Can You Ever Forgive Me?


©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Začína sa vysielať politická reklama

Začína sa vysielať politická reklama

Politická reklama k marcovým voľbám prezidenta sa začína vysielať dnes. Doplní tak volebnú kampaň, ktorá sa začala už 10. januára. Podľa zákona o volebnej kampani sa volebná kampaň začína dňom uverejnenia rozhodnutia o vyhlásení volieb v Zbierke zákonov SR a končí sa 48 hodín pred dňom konania volieb. Pred marcovými voľbami hlavy štátu sa teda kampaň začala 10. januára a jej posledný deň pred prvým kolom volieb prezidenta bude 13. marca.
Politická reklama sa podľa Stanoviska k voľbám prezidenta Slovenskej republiky vo vysielaní Rady pre vysielanie a retransmisiu (RVR) môže začať vysielať 21 dní pred konaním volieb až do začiatku 48-hodinového volebného moratória. To znamená, že pred 1. kolom volieb prezidenta od 23. februára (od 0:00) do 13. marca (do 23:59). V prípade konania 2. kola volieb prezidenta sa politická reklama môže vysielať od oficiálneho vyhlásenia výsledkov hlasovania v 1. kole až do 48 hodín pred konaním druhého kola, teda do 28. marca (do 6:59). Zodpovednosť za obsah politickej reklamy majú kandidáti na prezidenta, ktorí si ju zároveň aj platia. Vysielatelia musia zabezpečiť, aby vysielanie politickej reklamy bolo zreteľne označené a oddelené od ostatných programov, a to odvysielaním oznamu, že ide o platené vysielanie. Politická reklama sa nemôže vysielať v čase bežnej reklamy.
Politickú reklamu musí podľa zákona povinne vysielať iba verejnoprávny Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS). Na politickú reklamu musí vyhradiť najviac po jednej hodine pre každého kandidáta na prezidenta v televízii a najviac po jednej hodine vysielacieho času pre každého kandidáta v rozhlase. Kandidáti na prezidenta si museli svoj nárok na vysielací čas v RTVS uplatniť najneskôr päť dní pred začiatkom vysielania politickej reklamy, teda najneskôr 18. februára, inak im nárok zanikol. Vo verejnoprávnej televízii môže vysielanie politickej reklamy spolu zabrať najviac 10 hodín. Rovnako maximálne 10 hodín na ňu môže vyčleniť zo svojho vysielania verejnoprávny rozhlas. RTVS rozdelí čas na vysielanie politickej reklamy rovnomerne medzi kandidátov. RTVS musí vyhradiť vysielací čas na politickú reklamu aj pred 2. kolom volieb, a to dve hodiny v rozhlase a dve hodiny v televízii. Kandidáti na prezidenta si musia uplatniť svoj nárok na politickú reklamu v RTVS do 24 hodín od vyhlásenia výsledkov 1. kola volieb.
Vysielatelia s licenciou, teda súkromné televízie a rádiá, politickú reklamu môžu, ale nemusia vysielať. Ak sa tak rozhodnú, môžu každému kandidátovi vyhradiť najviac 30 minút vysielacieho času. Spolu však politická reklama môže tvoriť najviac 10 hodín z vysielania a platí to pre všetky programové služby spoločne. Vysielateľ musí zaistiť, že žiadny z kandidátov nebude znevýhodnený. Pred 2. kolom môžu vysielatelia s licenciou vyhradiť na politickú reklamu najviac dve hodiny.
Od začiatku kampane zároveň možno vysielať diskusné programy k prezidentským voľbám. Kampaň musí utíchnuť 48 hodín pred voľbami, teda 14. marca o 0:00, keďže pred prezidentskými voľbami platí informačné moratórium. Súčasťou kampane sú aj predvolebné plagáty, bilbordy a ďalšie propagačné materiály. Ako agentúru SITA informoval tlačový odbor Ministerstva vnútra SR, nové plagáty a bilbordy môžu pribúdať až do konca kampane. Zákon o volebnej kampani nestanovuje povinnosť odstraňovať počas moratória už umiestené plagáty, ale počas moratória sa nemôžu umiesťovať žiadne ďalšie. „V čase volebného moratória nemožno viesť kampaň, nemožno vylepovať nové plagáty, respektíve bilbordy. Zákon nerozlišuje veľkosť plagátov. Sankcie za porušenie volebného moratória sú pre kandidátov na prezidenta od 2 000 eur do 30-tisíc eur a pre tretiu stranu od 1 000 eur do 10-tisíc eur,“ doplnilo pre SITA ministerstvo vnútra. Popri informačnom moratóriu zákon o volebnej kampani zakazuje zverejňovať výsledky volebných prieskumov, a to už 14 dní pred voľbami a tento zákaz platí až do skončenia hlasovania. Vyplýva to zo stanoviska RVR k marcovým voľbám hlavy štátu.

©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.



TO JE TV!

TO JE TV!

22. 2. 2019

60. výročie spustenia denného vysielania Slovenskej televízie

60. výročie spustenia denného vysielania Slovenskej televízie

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Posolstvo ruského prezidenta Vladimira Putina k poslancom Federálneho zhromaždenia malo najnižšiu sledovanosť za posledných päť rokov. Informovala o tom agentúra Interfax.
Putinov pol druha hodiny trvajúci prejav o stave krajiny vysielalo v stredu v priamom prenose päť televíznych staníc: Prvý kanál, Rossija 1, Rossija 24, Moskva 24 a televízia 360.
Podľa prieskumu denníka Kommersant ho sledovalo 5,9 percenta Moskovčanov, čo je 870.000 ľudí. Tento ukazovateľ je na úrovni roka 2013 - teda pred vypuknutím konfliktu na Ukrajine a pripojením Krymského polostrova k Ruskej federácii. Vtedy mal Putinov prejav v Moskve 5,5 percenta divákov.
Rekordný počet divákov mal prejav, ktorý Putin predniesol v decembri 2014 - v roku pripojenia Krymu k Rusku -, keď ho sledoval každý desiaty Moskovčan a každý druhý televízny divák v Rusku. V ďalších rokoch záujem o túto médiami ostro sledovanú udalosť postupne klesal.
Ako v piatok informoval hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, ruské vedenie vie o poklese záujmu televíznych divákov o Putinov prejav. Kremeľ ho však vysvetľuje presunom divákov k internetu, odkiaľ nie je možné získať operatívne údaje o počte sledujúcich.
"Skutočnosť, že určitý segment televíznych divákov prešiel k internetu, je procesom, ktorý badať vo všetkých krajinách sveta," dodal Peskov.



Dedičia zosnulého amerického speváka Michaela Jacksona zažalovali televíznu stanicu HBO za to, že plánuje odvysielať dokumentárny film, v ktorom sa tvrdí, že Jackson sexuálne zneužíval maloletých chlapcov. Informoval o tom v piatok denník The Guardian.
Dedičia vyhlásili, že HBO svojím zámerom odvysielať dokumentárny film Leaving Neverland porušuje dohodu o nepoškodzovaní dobrého mena z roku 1992.
V žalobe sa inkriminovaný dvojhodinový dokumentárny film označuje za "jednostranný maratón nepreverenej propagandy na nehanebné využívanie nevinného človeka, ktorý sa už nemôže brániť".
Leaving Neverland mal premiéru v januári na filmovom festivale Sundance. Dokument sa sústreďuje na svedectvá dvoch mužov, Wadea Robsona a Jamesa Safechucka, ktorí tvrdia, že ich Jackson sexuálne zneužíval, keď mali desať rokov. Žaloba vyzýva HBO, aby sa zúčastnila na verejnom rozhodovacom procese.
Dedičia požadujú od televíznej stanice v prípade odvysielania dokumentu odškodné 100 miliónov dolárov. "Stanica HBO mala zabezpečiť, aby bol Leaving Neverland riadne zdrojovaný, overený a vyvážený," uviedol právnik zastupujúci Jacksonových dedičov. HBO reagovala s tým, že zostane pri svojich plánoch.
"Napriek zúfalým pokusom o podkopanie tohto filmu naše plány zostávajú nezmenené. HBO odvysiela dvojdielny dokumentárny film Leaving Neverland 3. a 4. marca. Každý tak bude mať príležitosť spraviť si vlastný názor na tento film a na tvrdenia v ňom obsiahnuté," uviedla televízna stanica vo vyhlásení.


Copyright © TASR 2019

Nominácie na cenu Slnko v sieti

Nominácie na cenu Slnko v sieti

Najviac nominácií na národnú filmovú cenu Slnko v sieti za uplynulý rok získal film Toman. Filmová dráma režiséra a producenta Ondřeja Trojana o vzostupe a páde na pozadí doby, ktorá dodnes ovplyvňuje naše životy, získala 14 nominácií, vrátane kategórie Najlepší hraný film. V prvom kole hlasovania o tom rozhodli členovia Slovenskej filmovej a televíznej akadémie (SFTA). TASR informovala za organizátorov 9. ročníka národnej ceny Gabriela Patkolová.
Tento rok sa o ocenenie uchádzalo 29 prihlásených hraných, dokumentárnych a animovaných filmov. V kategórii Najlepší hraný film zabojuje Toman o cenu spolu s filmom Tlmočník Martina Šulíka, ktorý má na konte 12 nominácií, filmom Hmyz Jana Švankmajera s piatimi nomináciami a dielom Jan Palach Roberta Sedláčka s dvoma nomináciami.
Toman s Tlmočníkom sú nominovaní aj v kategóriách najlepší scenár, kameramanský výkon, strih, zvuk, hudba, architekt - scénograf, kostýmy, za herecké výkony v oboch ženských kategóriách a za mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe. Režiséri O. Trojan (Tlmočník) a M. Šulík (Tlmočník), ku ktorým pribudol ešte Marek Kuboš (Posledný autoportrét) sa budú zároveň uchádzať aj o cenu v kategórii Najlepšia filmová réžia.
V kategórii Najlepší dokumentárny film sú nominované snímky Posledný autoportrét (r. M. Kuboš), Válek Patrika Lančariča a Okupácia 1968 režisérov Evdokia Moskvina, Linda Dombrovszky, Maria Elisa Scheidt, Magda Szymkow, Stephan Komandarev. Nominácie v kategórii Najlepší animovaný film získali snímky Fifi Fatale Márie Kralovič, Mimi a Líza - Záhada vianočného svetla Ivany Šebestovej a Kataríny Kerekesovej a Monštrum Martina Snopeka.
V divácky obľúbených kategóriách sú za Najlepší ženský herecký výkon v hlavnej úlohe nominované až štyri herečky: Zuzana Bydžovská (Jan Palach), Gabriela Marcinková (Dôverný nepriateľ), Zuzana Mauréry (Tlmočník), Kateřina Winterová (Toman). V kategórii Najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe sú nominované Kristýna Boková (Toman), Zuzana Porubjaková (Dôverný nepriateľ) a Anna Rakovská (Tlmočník). V kategórii Najlepší mužský herecký výkon o cenu súperia takisto štyria herci - Martin Huba (Hovory s TGM), Jiří Macháček (Toman) a Jiří Menzel s Petrom Simonischekom (Tlmočník). Nominácie na Najlepší mužský výkon vo vedľajšej úlohe si vyslúžili Marián Geišberg (Čertovské pero), Jiří Lábus (Hmyz) a Roman Luknár (Toman).
Držiteľov cien Slnko v sieti vyhlásia na galavečere v piatok 5. apríla, ktorý v priamom prenose odvysiela RTVS na Jednotke. Počas večera odovzdajú aj cenu Slnko v sieti za Výnimočný prínos slovenskej kinematografii a Divácku cenu Slnko v sieti, o ktorej v internetovom hlasovaní rozhodne verejnosť.

Copyright © TASR 2019

Stanovisko GP k dnešným tlačovým besedám prezidenta SR a predsedu strany Smer-SD

Stanovisko GP k dnešným tlačovým besedám 
prezidenta SR a predsedu strany Smer-SD


Trestné konanie v súvislosti s podozrením z daňovej trestnej činnosti vo vzťahu ku KTAG s.r.o. Poprad a jej štatutárnemu orgánu bolo začaté na podklade písomného trestného oznámenia Daňového úradu Prešov (Daňový úrad Prešov – pobočka Poprad) zo dňa 3.11.2014, podaného teda necelých 6 mesiacov po spáchaní skutku (teda nie na základe operatívno - pátracej činnosti a kriminálneho spravodajstva polície).
Trestné oznámenie sa týkalo plnenia daňovej povinnosti k DPH za zdaňovacie obdobie apríl 2014. Trestné konanie týkajúce sa tohto trestného oznámenia bolo skončené dňa 25.5.2016 zastavením trestného stíhania. V trestnom konaní bol činný vyšetrovateľ Krajského riaditeľstva Policajného zboru Prešov a prokurátor Krajskej prokuratúry Prešov.
Na základe viacerých elektronických podaní doručených na Generálnu prokuratúru Slovenskej republiky dňa 19.9.2017, ktoré obsahovali nové skutočnosti k už skončenému trestnému stíhaniu (pozn. k vyššie uvedenému konaniu – trestné oznámenie DÚ Prešov), prokurátor trestného odboru GP SR preskúmal zákonnosť postupu a rozhodnutia orgánov činných v trestnom konaní.
Dňa 23.10.2017 vydal písomný pokyn prokurátorovi Krajskej prokuratúry v Prešove (ktorý sa s pokynom stotožnil) na opätovné začatie trestného stíhania (nie na vznesenie obvinenia voči konkrétnej osobe).
Dôvodom na vydanie tohto písomného pokynu prokurátorom GP SR boli nedostatky a neúplnosť vykonaného predchádzajúceho dokazovania, a to v kontexte s novými skutočnosťami vyplývajúcimi z elektronických podaní. Prokurátor trestného odboru GP SR do vydania písomného pokynu nevykonával v tejto trestnej veci žiadnu tzv. dohľadovú právomoc, teda nemal o tejto trestnej veci žiadnu vedomosť.
Dňa 10.1.2018 bolo opätovne začaté trestné stíhanie za daňový trestný čin týkajúci sa zdaňovacieho obdobia apríl 2014. Po doplnení dokazovania bolo dňa 13.8.2018 začaté trestné stíhanie za ďalší daňový trestný čin, ktorý sa týkal zdaňovacieho obdobia jún 2013 a november 2013 (ide o nové skutky).
Dňa 13.2.2019 vyšetrovateľ NAKA – PPZ vzniesol obvinenie Ing. Eduardovi K., konateľovi KTAG s.r.o Poprad za pokračovací zločin daňového podvodu, ktorý sa týka zdaňovacieho obdobia od 1.6.2013 do 26.5.2014. Podstata daňovej trestnej činnosti súvisí s neoprávneným uplatnením nároku na vrátanie nadmerného odpočtu DPH v celkovom rozsahu 155.633,33 EUR.
Uznesenie o vznesení obvinenia nie je k dnešnému dňu t. j. 22.2.2019 právoplatné, obvinený podal proti nemu sťažnosť, o ktorej bude rozhodovať prokurátor Krajskej prokuratúry v Prešove. O vydaní uznesenia o vznesení obvinenia bol prokurátor trestného odboru GP SR, ktorý vykonáva v trestnej veci tzv. dohľadovú právomoc, informovaný elektronicky dňa 20.2.2019, prokurátorom KP Prešov.
Generálna prokuratúra SR garantuje, že trestné stíhanie proti obvinenému Ing. Eduardovi K. je a bude vedené len zákonným spôsobom a na základe zákonných dôvodov.
Generálna prokuratúra SR pozorne vnímala mediálne vyhlásenia ústavných činiteľov k tejto trestnej veci. Odmietame akúkoľvek politizáciu trestnej veci. Chceme zdôrazniť, že orgány činné v trestnom konaní postupovali a postupujú zákonne a bez akýchkoľvek vplyvov.
V tejto súvislosti žiadame ústavných činiteľov o zdržanlivosť pri vyslovovaní akýchkoľvek záverov ešte v neskončenej trestnej veci, a aby nezneužívali mediálny priestor na ovplyvňovanie ďalšieho postupu orgánov činných v trestnom konaní.

Verdiho ohromujúce Rekviem v prevedení Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu

Verdiho ohromujúce Rekviem v prevedení 

Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu



Rekviem odznie pod taktovkou šéfdirigenta SOSR-u Petra Valentoviča. K dispozícii bude mať aj Slovenský filharmonický zbor pod vedením zbormajstra Jozefa Chabroňa a tiež štvoricu vynikajúcich sólistov. Publikum si bude môcť vychutnať nemeckú sopranistku Maidu Hundeling, taliansku mezzosopranistku Annu Mariu Chiuri, talianskeho tenoristu Paola Lardizzoneho a jedného z najvýznamnejších slovenských spevákov basového odboru Petra Mikuláša. Koncert si tiež budú môcť naživo vypočuť poslucháči Rádia Devín a RTVS ho v priamom prenose prinesie na svojej webovej stránke www.rtvs.sk.

Šéfdirigent Peter Valentovič považuje Verdiho Rekviem za jednu z najúžasnejších skladieb nielen pre samotných interpretov, ale aj za veľmi žiadanú a efektnú pre publikum. „Je to jedno z najznámejších a najhrávanejších vokálno-inštrumentálnych diel v dejinách hudby. Je to zádušná omša, je v nej však prítomný aj Verdi, génius opery. Kombinácia nádherných melódií, zborov, dramatickosti i nehy robí z Verdiho Rekviem fascinujúci zážitok," priblížil.

Symfonický orchester Slovenského rozhlasu uviedol Rekviem aj na Bratislavských hudobných slávnostiach v roku 1982 pod taktovkou dirigentskej osobnosti slovenskej hudby 20. storočia Ondreja Lenárda. Svoje vokálne umenie vtedy predviedli hviezdni slovenskí sólisti Gabriela Beňačková, Eva Randová, Peter Dvorský a Peter Mikuláš, ktorého si poslucháči vypočujú v piatok 22. februára. Túto unikátnu živú nahrávku z archívu RTVS vydalo minulý rok vydavateľstvo Slovak Radio Records. Prebojovala sa do 2. kola aktuálneho ročníka Rádiohláv v kategórii Klasická hudba 2018. Víťazi ankety Radio_Head Awards budú známi 15. marca.

Katolícku zádušnú omšu pre štyroch sólistov, dva zbory a orchester zložil Verdi na pamiatku talianskeho básnika a spisovateľa Alessandra Manzoniho. Premiéru mala v máji 1874 v milánskom kostole sv. Marka na výročie Manzoniho smrti. Krátko na to zaznela v La Scale a následne v Paríži. Toto dielo je označované aj ako najkoncentrovanejší príklad skladateľovho génia, v popularite súťaží s Mozartovým Rekviem a originalitou sa mu zo súčasníkov blíži len francúzsky hudobný skladateľ Hector Berlioz v Messe des morts.

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA



„V uznesení tiež hovoríme, že je dôležité vedieť to, čo nás spája a v ďalšej časti hovoríme, že rešpektujeme ak naši voliči, sympatizanti a členovia budú vyberať z dvojice mien František Mikloško alebo Róbert Mistrík. V druhom kole prezidentských volieb KDH jednoznačne podporí toho kandidáta, ktorý z dvojice František Mikloško alebo Róbert Mistrík postúpi do druhého kola.“
Alojz Hlina

“Na Roberta Mistríka sa viem spoľahnúť ako na mňa.”
Richard Sulík

"Ja nebude stále za toho, kto ma bude fackovať".
Andrej Danko

Novou hovorkyňou rezortu školstva sa stala Andrea Pivarčiová

Novou hovorkyňou rezortu školstva 

sa stala Andrea Pivarčiová

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR má novú hovorkyňu. Stala sa ňou Andrea Pivarčiová. TASR o tom informoval odbor komunikácie a protokolu rezortu školstva.
Pivarčiová pracuje v oblasti komunikácie a PR od roku 2004. Počas tohto obdobia bola špecialistkou internej a externej komunikácie a hovorkyňou Slovenskej pošty. Naposledy bola hovorkyňou Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.



Copyright © TASR 2019
 

21. 2. 2019

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

V máji predložia vo Francúzsku návrh zákona na boj proti nenávistným prejavom na internete, oznámil v stredu po nedávnej sérii antisemitských útokov prezident Emmanuel Macron. Informuje o tom agentúra DPA.
Na pravidelnej každoročnej večeri Rady židovských inštitúcií vo Francúzsku (CRIF) Macron uviedol, že podobný zákon, aký platí v Nemecku, je účinný a pragmatický.
V nemeckom zákone sa uvádza, že nenávistné prejavy musia byť do 24 hodín od nahlásenia z webových stránok odstránené a v niektorých prípadoch môže byť za ne udelená pokuta až niekoľko miliónov eur.
Macron tiež vyhlásil, že požiadal ministra vnútra Christopha Castanera, aby skupiny alebo združenia, ktoré podnecujú k nenávisti a k násiliu, rozpustil.
Počet antisemitských útokov vo Francúzsku v poslednom čase prudko vzrástol - v roku 2018 ich bolo zaznamenaných 541, čo predstavuje medziročný nárast o 74 percent.
V utorok Macron navštívil židovský cintorín v Alsasku, kde vandali zničili 80 náhrobných kameňov, ktoré pomaľovali svastikami - symbolmi nacistického Nemecka -, zatiaľ čo tisíce ľudí v celej krajine protestovali proti antisemitizmu.
Macron ďalej uviedol, že Francúzsko prijme takú definíciu antisemitizmu, ktorá bude v sebe zahŕňať aj antisionizmus a uprednostňuje ju aj Medzinárodná aliancia pre pripomínanie holokaustu (IHRA). Tento krok privítal aj Svetový židovský kongres.
Táto definícia sa však stretla s kontroverznými reakciami. Jej kritici tvrdia, že potláča slobodu prejavu a legitímnu kritiku vlády Izraela.

Copyright © TASR 2019


Ocenenie Asociácie českých kameramanov za vynikajúce kameramanskej dielo dostali Marek Dvořák za televízny film Dukla 61 a Tomáš Sysel za snímku Toman. Ocenenie dnes prevzali na slávnostnom večere v pražskom kine Lucerna. Asociácia ocenila tiež študenta pražskej FAMU Tomáša Šťastného za film Sen s názvom A Pale Blue Dot. Cenu za celoživotné dielo si odniesol Miroslav Fojtík. Na začiatku slávnostného večera prítomní uctili minútou ticha pamiatku kameramana Stanislava Milotu, ktorý zomrel v pondelok.
Dvořák hovoril o náročnosti natáčaní seriálu Dukla 61 v podmienkach bane a dôrazu režiséra Davida Ondříčka na autenticitu. "Bolo to najnáročnejšie exteriérové natáčanie, aké som kedy zažil. V baniach sme boli tri týždne," povedal Dvořák.
Sysel bol ocenený za vynikajúci kameramanskej filmové dielo v snímke Toman. "Keď sme o tomto filme s (režisérom) Ivanom Trojanom premýšľali, tak jedinečnosť projektu bola v pravde obsahu a presahu do dnešnej doby, čo je desivý. Ten prístup bol s veľkou pokorou a adekvátne tomu, ako sa to odohrávalo," uviedol Sysel.
Marek Dvořák vyštudoval filmovú a televíznu fakultu Akadémie múzických umení (FAMU). Na festivale Ostrava Kamera Oko v roku 2014 získal zvláštne uznanie za kameru filmu Retriever režisérov Tomáša Kleina a Tomáša Merty. Jeho celovečerným debutom v odbore hlavná kamera bola snímka Dávid o mentálne postihnutom chlapcovi. Film bol okrem iného uvedený na festivale Eurocine v Kolumbii. Za vynikajúce kameramanské filmové dielo bol Dvořák ocenený tiež v roku 2018, a to za celovečerný film Terezy Nvotovej Špina.
Tomáš Sysel stojí ako kameraman za úspešnými filmami ako Lichožrouti, Americké listy alebo Román pre mužov. Za film Toman bol Sysel nominovaný za najlepšiu kameru na Českého leva. V roku 2016 získal cenu za vynikajúcu kameramanské televízne dielo za snímku Americké listy režiséra Jaroslava Brabca. Za kameru vo filme Ani vo sne dostal v roku 2017 nomináciu na cenu Asociácie českých kameramanov.
Do nominácií sa dostali viac ako dve desiatky titulov. Na cenu za vynikajúcu kameramanské televízne dielo boli okrem iného nominované snímky Metanol Terezy Kopáčová alebo Redl Jana Hřebejka. V nomináciách na cenu za vynikajúcu kameramanské filmové dielo sa umiestnili zábery Hastrman Ondreja Havelky či Jan Palach Roberta Sedláčka. V porote zasadli režisér Mirek Janek, kameraman Mark Bliss, kameraman Jaromír Šofr, kameraman Pravoslav Flak, publicista Vojtěch Rynda a strihač Šimon Špidla.
Cenu Asociácie českých kameramanov za celoživotné dielo tento rok získal Miroslav Fojtík, ktorý pre Československú televíziu nakrútil stovky reportáží, dokumentárnych filmov a priamych prenosov z kultúrnych i športových udalostí.
Cenu dostal tiež študent FAMU Tomáš Šťastný, ktorý za kameramanskej cvičenie s názvom Kittchen dostal ocenenie na festivale Famufest.

Copyright © ČTK 2019



Nezabudneme a neodchádzame

Nezabudneme a neodchádzame

Nezabudneme a neodchádzame sa vo štvrtok podvečer nieslo centrom Bratislavy. Tisíce ľudí si na Námestie SNP totiž prišli pripomenúť rok od vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Dav volal po nezávislom vyšetrení vraždy a odstúpení predsedu Národnej rady SR Andreja Danka (SNS), špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika či úplnom odchode bývalého premiéra a šéfa Smeru-SD Roberta Fica. Predsedovi Mosta-Híd Bélovi Bugárovi ľudia vyčítali, že drží súčasnú vládnu koalíciu a otáča sa im chrbtom.
"Toto už nie je len o vražde Jána a Martiny, ale aj o tom, že ich smrť a všetko, čo sa stalo v roku 2018 a 2019, strhlo oponu v krajine. My vidíme, akí sú politici schopní zneužívať moc, aké majú kšefty s pochybnými ľuďmi, ako sa krajina rozkráda," povedal pre TASR Juraj Šeliga z iniciatívy Za slušné Slovensko. Ako tvrdí, ľudia na námestie v Bratislave aj v iných mestách prišli preto, aby ukázali, že verejnosť stále volá po slušnej a spravodlivej krajine. Predstavitelia iniciatívy naďalej žiadajú nezávislé vyšetrenie vraždy Kuciaka a Kušnírovej. Chcú poznať mená objednávateľov vraždy a zároveň odmietajú politické zásahy do vyšetrovania. Rovnako požadujú dôveryhodnú vládu.
Ľuďom na Námestí SNP sa prišiel prihovoriť a poďakovať aj Kuciakov otec Jozef. Za rok od vraždy sa toho podľa neho udialo na Slovensku veľa. Poukázal na súčasných vládnych politikov. Najsmutnejšie podľa neho je, že sa po roku ukázalo sledovanie jeho syna Jána zo strany bývalých príslušníkov Slovenskej informačnej služby, ale aj to, že bol lustrovaný v policajných databázach. "Keď zistia aj objednávateľa vraždy, protesty nemôžu prestať. Lebo toho človeka niečo vytvorilo, nejaké prostredie, pre aké sa on začal cítiť ako nedotknuteľný," vyhlásil neskôr pre médiá.
Na pódiu sa pred davom vystriedali herci, zástupcovia cirkví a mimovládnych organizácií, hudobníci i nespokojní farmári, ktorí protestujú tento týždeň v Bratislave. Prihovorili sa aj zástupcovia médií. Verejné zhromaždenia pri príležitosti prvého výročia vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej zorganizovala iniciatíva Za slušné Slovensko okrem Bratislavy aj v 35 ďalších slovenských mestách, rovnako aj na 22 miestach v zahraničí.
Ján Kuciak bol investigatívny novinár v redakcii spravodajského webu Aktuality.sk. Dvojicu mladých ľudí zavraždili 21. februára 2018 v ich dome vo Veľkej Mači výstrelmi z pištole kalibru 9 milimetrov. Za vraždu zaplatil objednávateľ minimálne 70.000 eur. Obvinené sú zatiaľ štyri osoby – Alena Zs., ktorá mala za objednávku Kuciakovej vraždy zaplatiť, Tomáš Sz., ktorý mal strieľať, Miroslav M., ktorý ho mal na miesto činu doviezť, a Zoltán A. ako sprostredkovateľ. Všetci sú vo väzbe.

Copyright © TASR 2019

RVR bude monitorovať spravodajské a publicistické relácie aj mimoriadne diskusie

RVR bude monitorovať spravodajské a 

publicistické relácie aj mimoriadne diskusie


Rada pre vysielanie a retransmisiu (RVR) bude od soboty (23. 2.) až do volieb prezidenta SR (16. 3., prípadne 30. 3.) monitorovať spravodajské a publicistické relácie, ako aj mimoriadne predvolebné diskusné programy. Informovala o tom hovorkyňa RVR Ivana Furjelová.
"Rada pre vysielanie a retransmisiu bude vykonávať špecializovaný monitoring, zameraný na dohľad nad dodržiavaním zákonnej úpravy vysielania v čase volebnej kampane a počas konania volieb," uviedla. Popri plánovanom monitoringu bude rada vysielanie kontrolovať aj na základe sťažností a podnetov fyzických a právnických osôb.
Furjelová pripomína, že špecializované diskusné programy s kandidátmi na prezidenta môžu vysielatelia do programu zaradiť v období začínajúcom dňom zverejnenia rozhodnutia o vyhlásení volieb a končiacom 48 hodín predo dňom konania volieb, teda od 10. januára do 13. marca. Na druhé kolo sa vzťahuje obdobie začínajúce dňom vyhlásenia výsledkov prvého kola volieb štátnou komisiou a končiacom 48 hodín pred konaním druhého kola volieb, teda 28. 3.
Vysielatelia s licenciou však môžu vysielať diskusné programy s kandidátmi na prezidenta SR len v tom prípade, ak ich zaradenie do programovej štruktúry schválila rada. Tej musia predložiť projekt najneskôr 25 dní pred začiatkom vysielania programu. O zaradení diskusných programov pred blížiacimi sa voľbami zatiaľ radu informovali vysielatelia TA3, Fun rádia, Rádia Expres a televízie Markíza.
Okrem nich budú diskusné programy s kandidátmi na prezidenta vysielať Jednotka, Rádio Slovensko a Rádio Regina. RTVS musí okrem času na politickú reklamu vyhradiť desať hodín vysielacieho času na diskusné programy v rozhlasovom vysielaní a desať hodín v televíznom vysielaní. "V prípade druhého kola volieb sú to dve hodiny v rozhlasovom a dve hodiny v televíznom vysielaní," doplnila Furjelová.
Záverečných 48 hodín predo dňom konania volieb platí moratórium. Posledným dňom na vedenie volebnej kampane pred prvým kolom volieb je teda 13. 3., pred druhým 28. 3. Dovtedy je dovolené aj vysielanie politickej reklamy v rozhlase a televízii.
Obmedzené je aj zverejňovanie volebných prieskumov. Tie je zakázané publikovať v období 14 dní pred dňom konania prvého kola volieb až do skončenia hlasovania v deň konania volieb - teda v období od 2. 3. (od 00.00 h.) do 16. 3. (do 22.00 h.). Pred prípadným druhým kolom volieb platí sedemdňový zákaz. Prieskumy bude teda zakázané zverejňovať od 23. 3. do 30. 3.
"Volebné prieskumy musia vysielatelia reprodukovať nezaujato a zverejňovať musia všetky dostupné informácie o prieskume -identifikácia organizácie, ktorá prieskum vykonala, zadávateľ prieskumu, veľkosť reprezentatívnej vzorky obyvateľstva aj výsledky preferencií všetkých kandidátov na prezidenta," upozornila Furjelová.

Copyright © TASR 2019



RADA RTVS

RADA RTVS


Ďalším a podľa generálneho riaditeľa RTVS Jaroslava Rezníka definitívne posledným akceptovateľným termínovým posunom dokončenia filmu Generál je máj 2020. Na štvrtkovom rokovaní Rady RTVS to šéf verejnoprávneho média oznámil v súvislosti s aktuálnym stavom prípravy a realizácie filmu, na ktorom sa RTVS koprodukčne podieľa.
Rezník informoval o ostatnom rokovaní so zástupcami Ministerstva kultúry SR, Audiovizuálneho fondu (AvF) a producentskej spoločnosti JMB Film & TV Production Bratislava, ktoré sa uskutočnilo na konci januára. S novým termínom prišiel podľa Rezníka na stretnutie producent Milan Stráňava, pričom v nakrúcaní by sa malo pokračovať v septembri 2019 a projekt by mal byť ukončený až v roku 2020. "RTVS na tomto stretnutí deklaroval, že je naposledy, naozaj naposledy ochotný pristúpiť k zmene harmonogramu s tým, že nové záväzné termíny pre ukončenie projektu sú 31. máj 2020 v prípade kinofilmu a 15. november 2020," povedal Rezník.
Producent má upraviť aj rozpis rozpočtu audiovizuálneho diela v súvislosti s novými harmonogramom. Objem pôvodne stanoveného koprodukčného vkladu RTVS vo výške 1,2 milióna eur sa nemení. "Zatiaľ platí, že sme vyplatili len 400.000 eur," uistil Rezník, pričom pripomenul, že vyplatenie ďalších platieb koprodukčného vkladu je podmienené splnením povinností, stanovených v dodatku zmluvy z 10. augusta 2018. Producent musí napríklad na dennej báze informovať o priebehu nakrúcania audiovizuálneho diela a realizácii filmovacích dní. Okrem toho má producent zabezpečiť aj kofinancovanie diela z vlastných zdrojov. Na januárovom rokovaní sa zúčastnili dve fyzické osoby, ktoré deklarovali svoj záujem do projektu vložiť svoje finančné vklady vo výške 450.000 resp. 350.000 eur. "Bol to verejný prísľub, máme k dispozícii aj zmluvy s producentskou spoločnosťou, že poskytnú tieto prostriedky," povedal Rezník.
Podpredseda Rady RTVS Martin Kákoš v diskusii poznamenal, či termínový posun neohrozí spoluprácu so súčasným režisérom či hercami. "Viem, že je to otázka na producenta, ale zaujímalo by ma, či zmluva s nimi pamätá aj na to, že ten projekt bude trvať dlhšie, či sa budú môcť venovať tomuto projektu dlhšiu dobu, ako sa predpokladalo," povedal, narážajúc na fakt, že ďalšie zásadné zmeny by zrejme už definitívne pochovali celý projekt.
Člen rady Ľubomír Guman priznal, že "z toho všetkého okolo Generála" má zlý pocit a Rezníka sa pýtal, či v prípade krachu projektu dostane RTVS späť svoj doterajší finančný vklad. "Budeme musieť najať audítorov, právnikov a budeme to vymáhať späť," povedal šéf RTVS. Verí však, že projekt bude dokončený. "Osobnosť M. R. Štefánika si to zaslúži, RTVS má o to záujem, no budeme konať striktne v súlade s platnou legislatívou," zdôraznil.
Filmové dielo mapujúce osudy generála francúzskej armády a jedného zo zakladateľov Československej republiky Milana Rastislava Štefánika malo pôvodne prísť do kín už vo februári 2019. Posunutie termínu spôsobila zmena na poste režiséra i prepracovanie pôvodného scenáru. Režisérom filmu je Francúz Jérôme Cornuau, do hlavnej úlohy angažovali slovenského herca Milana Ondríka. Nakrúcanie sa začalo 5. júla 2018, predpokladalo sa, že by dielo (film i trojdielna miniséria) malo byť uvedené do kín a na obrazovky koncom roka 2019.
Čerpanie štátnych dotácií (realizované prostredníctvom dotácií AvF i prostriedkov pre RTVS na výrobu filmov) pre tento filmový projekt vyvolalo pochybnosti v súvislosti s doterajšou prípravou diela a oddialením jeho realizácie. Opozičná SaS dokonca podala trestné oznámenie na neznámeho páchateľa z dôvodu podozrenia na subvenčný podvod. Producent diela i zástupcovia AvF a RTVS podozrenia rázne odmietli.

Copyright © TASR 2019