21. 2. 2019

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

V máji predložia vo Francúzsku návrh zákona na boj proti nenávistným prejavom na internete, oznámil v stredu po nedávnej sérii antisemitských útokov prezident Emmanuel Macron. Informuje o tom agentúra DPA.
Na pravidelnej každoročnej večeri Rady židovských inštitúcií vo Francúzsku (CRIF) Macron uviedol, že podobný zákon, aký platí v Nemecku, je účinný a pragmatický.
V nemeckom zákone sa uvádza, že nenávistné prejavy musia byť do 24 hodín od nahlásenia z webových stránok odstránené a v niektorých prípadoch môže byť za ne udelená pokuta až niekoľko miliónov eur.
Macron tiež vyhlásil, že požiadal ministra vnútra Christopha Castanera, aby skupiny alebo združenia, ktoré podnecujú k nenávisti a k násiliu, rozpustil.
Počet antisemitských útokov vo Francúzsku v poslednom čase prudko vzrástol - v roku 2018 ich bolo zaznamenaných 541, čo predstavuje medziročný nárast o 74 percent.
V utorok Macron navštívil židovský cintorín v Alsasku, kde vandali zničili 80 náhrobných kameňov, ktoré pomaľovali svastikami - symbolmi nacistického Nemecka -, zatiaľ čo tisíce ľudí v celej krajine protestovali proti antisemitizmu.
Macron ďalej uviedol, že Francúzsko prijme takú definíciu antisemitizmu, ktorá bude v sebe zahŕňať aj antisionizmus a uprednostňuje ju aj Medzinárodná aliancia pre pripomínanie holokaustu (IHRA). Tento krok privítal aj Svetový židovský kongres.
Táto definícia sa však stretla s kontroverznými reakciami. Jej kritici tvrdia, že potláča slobodu prejavu a legitímnu kritiku vlády Izraela.

Copyright © TASR 2019


Ocenenie Asociácie českých kameramanov za vynikajúce kameramanskej dielo dostali Marek Dvořák za televízny film Dukla 61 a Tomáš Sysel za snímku Toman. Ocenenie dnes prevzali na slávnostnom večere v pražskom kine Lucerna. Asociácia ocenila tiež študenta pražskej FAMU Tomáša Šťastného za film Sen s názvom A Pale Blue Dot. Cenu za celoživotné dielo si odniesol Miroslav Fojtík. Na začiatku slávnostného večera prítomní uctili minútou ticha pamiatku kameramana Stanislava Milotu, ktorý zomrel v pondelok.
Dvořák hovoril o náročnosti natáčaní seriálu Dukla 61 v podmienkach bane a dôrazu režiséra Davida Ondříčka na autenticitu. "Bolo to najnáročnejšie exteriérové natáčanie, aké som kedy zažil. V baniach sme boli tri týždne," povedal Dvořák.
Sysel bol ocenený za vynikajúci kameramanskej filmové dielo v snímke Toman. "Keď sme o tomto filme s (režisérom) Ivanom Trojanom premýšľali, tak jedinečnosť projektu bola v pravde obsahu a presahu do dnešnej doby, čo je desivý. Ten prístup bol s veľkou pokorou a adekvátne tomu, ako sa to odohrávalo," uviedol Sysel.
Marek Dvořák vyštudoval filmovú a televíznu fakultu Akadémie múzických umení (FAMU). Na festivale Ostrava Kamera Oko v roku 2014 získal zvláštne uznanie za kameru filmu Retriever režisérov Tomáša Kleina a Tomáša Merty. Jeho celovečerným debutom v odbore hlavná kamera bola snímka Dávid o mentálne postihnutom chlapcovi. Film bol okrem iného uvedený na festivale Eurocine v Kolumbii. Za vynikajúce kameramanské filmové dielo bol Dvořák ocenený tiež v roku 2018, a to za celovečerný film Terezy Nvotovej Špina.
Tomáš Sysel stojí ako kameraman za úspešnými filmami ako Lichožrouti, Americké listy alebo Román pre mužov. Za film Toman bol Sysel nominovaný za najlepšiu kameru na Českého leva. V roku 2016 získal cenu za vynikajúcu kameramanské televízne dielo za snímku Americké listy režiséra Jaroslava Brabca. Za kameru vo filme Ani vo sne dostal v roku 2017 nomináciu na cenu Asociácie českých kameramanov.
Do nominácií sa dostali viac ako dve desiatky titulov. Na cenu za vynikajúcu kameramanské televízne dielo boli okrem iného nominované snímky Metanol Terezy Kopáčová alebo Redl Jana Hřebejka. V nomináciách na cenu za vynikajúcu kameramanské filmové dielo sa umiestnili zábery Hastrman Ondreja Havelky či Jan Palach Roberta Sedláčka. V porote zasadli režisér Mirek Janek, kameraman Mark Bliss, kameraman Jaromír Šofr, kameraman Pravoslav Flak, publicista Vojtěch Rynda a strihač Šimon Špidla.
Cenu Asociácie českých kameramanov za celoživotné dielo tento rok získal Miroslav Fojtík, ktorý pre Československú televíziu nakrútil stovky reportáží, dokumentárnych filmov a priamych prenosov z kultúrnych i športových udalostí.
Cenu dostal tiež študent FAMU Tomáš Šťastný, ktorý za kameramanskej cvičenie s názvom Kittchen dostal ocenenie na festivale Famufest.

Copyright © ČTK 2019