22. 2. 2019

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Posolstvo ruského prezidenta Vladimira Putina k poslancom Federálneho zhromaždenia malo najnižšiu sledovanosť za posledných päť rokov. Informovala o tom agentúra Interfax.
Putinov pol druha hodiny trvajúci prejav o stave krajiny vysielalo v stredu v priamom prenose päť televíznych staníc: Prvý kanál, Rossija 1, Rossija 24, Moskva 24 a televízia 360.
Podľa prieskumu denníka Kommersant ho sledovalo 5,9 percenta Moskovčanov, čo je 870.000 ľudí. Tento ukazovateľ je na úrovni roka 2013 - teda pred vypuknutím konfliktu na Ukrajine a pripojením Krymského polostrova k Ruskej federácii. Vtedy mal Putinov prejav v Moskve 5,5 percenta divákov.
Rekordný počet divákov mal prejav, ktorý Putin predniesol v decembri 2014 - v roku pripojenia Krymu k Rusku -, keď ho sledoval každý desiaty Moskovčan a každý druhý televízny divák v Rusku. V ďalších rokoch záujem o túto médiami ostro sledovanú udalosť postupne klesal.
Ako v piatok informoval hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, ruské vedenie vie o poklese záujmu televíznych divákov o Putinov prejav. Kremeľ ho však vysvetľuje presunom divákov k internetu, odkiaľ nie je možné získať operatívne údaje o počte sledujúcich.
"Skutočnosť, že určitý segment televíznych divákov prešiel k internetu, je procesom, ktorý badať vo všetkých krajinách sveta," dodal Peskov.



Dedičia zosnulého amerického speváka Michaela Jacksona zažalovali televíznu stanicu HBO za to, že plánuje odvysielať dokumentárny film, v ktorom sa tvrdí, že Jackson sexuálne zneužíval maloletých chlapcov. Informoval o tom v piatok denník The Guardian.
Dedičia vyhlásili, že HBO svojím zámerom odvysielať dokumentárny film Leaving Neverland porušuje dohodu o nepoškodzovaní dobrého mena z roku 1992.
V žalobe sa inkriminovaný dvojhodinový dokumentárny film označuje za "jednostranný maratón nepreverenej propagandy na nehanebné využívanie nevinného človeka, ktorý sa už nemôže brániť".
Leaving Neverland mal premiéru v januári na filmovom festivale Sundance. Dokument sa sústreďuje na svedectvá dvoch mužov, Wadea Robsona a Jamesa Safechucka, ktorí tvrdia, že ich Jackson sexuálne zneužíval, keď mali desať rokov. Žaloba vyzýva HBO, aby sa zúčastnila na verejnom rozhodovacom procese.
Dedičia požadujú od televíznej stanice v prípade odvysielania dokumentu odškodné 100 miliónov dolárov. "Stanica HBO mala zabezpečiť, aby bol Leaving Neverland riadne zdrojovaný, overený a vyvážený," uviedol právnik zastupujúci Jacksonových dedičov. HBO reagovala s tým, že zostane pri svojich plánoch.
"Napriek zúfalým pokusom o podkopanie tohto filmu naše plány zostávajú nezmenené. HBO odvysiela dvojdielny dokumentárny film Leaving Neverland 3. a 4. marca. Každý tak bude mať príležitosť spraviť si vlastný názor na tento film a na tvrdenia v ňom obsiahnuté," uviedla televízna stanica vo vyhlásení.


Copyright © TASR 2019