21. 2. 2019

Vražda novinára Jána Kuciaka

Vražda novinára Jána Kuciaka



Slovensko si pripomína rok od vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Pri tejto príležitosti iniciatíva Za slušné Slovensko vo štvrtok organizuje zhromaždenia v 36 slovenských mestách, rovnako aj na 22 miestach v zahraničí.
Celé zhromaždenie v Bratislave bude na Námestí Slovenského národného povstania (SNP), preto bude v týchto miestach dočasná výluka mestskej hromadnej dopravy. Na zhromaždení v Bratislave vystúpia zástupcovia občianskych iniciatív, herci, hudobníci aj Jánov otec Jozef Kuciak.
"Naše požiadavky trvajú už rok. Stále voláme po vyšetrení vraždy Jána a Martiny a rovnako po dôveryhodnej vláde," uviedli predstavitelia iniciatívy Karolína Farská a Juraj Šeliga. "Chceme poznať mená tých, ktorí si objednali túto vraždu, rovnako budeme pozorne sledovať spôsob vyšetrovania a vytvárať verejný tlak proti politickým zásahom," doplnili.
Ján Kuciak bol investigatívny novinár v redakcii spravodajského webu Aktuality.sk. Dvojicu mladých ľudí zavraždili 21. februára 2018 v ich dome vo Veľkej Mači výstrelmi z pištole kalibru 9 milimetrov. Za jeho vraždu zaplatil objednávateľ minimálne 70.000 eur. Obvinené sú zatiaľ štyri osoby – Alena Zs., ktorá mala za objednávku Kuciakovej vraždy zaplatiť, Tomáš Sz., ktorý mal strieľať, Miroslav M., ktorý ho mal na miesto činu doviezť a Zoltán A. ako sprostredkovateľ. Všetci sú vo väzbe.

Rok po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej je Slovensko iné. Zhodujú sa na tom minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd), ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská (nominantka Smeru-SD) a minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD).
"Každý si uvedomil, či už na najvyšších úrovniach verejnej sféry alebo nižšie, že jeho práca je posudzovaná. Keď niečo zanedbá, urobí zle, tak ho zodpovednosť neminie," priblížil svoj postoj Gál, ktorý verí že vražda sa vyšetrí, aj keď možno neskôr. "Spravodlivosť je možno pomalá, ale istá," myslí si.
Vo vyšetrenie vraždy verí aj Kalavská. Zároveň je presvedčená, že slovenská spoločnosť je od vraždy citlivejšia na dianie okolo seba.
Podobne sa vyjadril aj Lajčák. "Spoločnosť sa prebudila a miera tolerancie voči niektorým javom sa znížila. Zvyšuje to tlak na nás, verejných činiteľov," povedal s tým, že je to podľa neho pre spoločnosť dobré. "Nezabudnime však na to, že Slovensko je parlamentná demokracia a tá má isté mechanizmy, ktoré treba rešpektovať," dodal.



Premiér Peter Pellegrini vyzýva na pokojnú spomienku na zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú. Zároveň si želá, aby táto vražda prestala rozdeľovať spoločnosť, nechce totiž rozhádané Slovensko. Uviedol to vo videu zverejnenom na sociálnej sieti.
"Pokojne si pripomeňme pamiatku zavraždených. Je to memento a zároveň dôstojný odkaz, že si všetci želáme, aby sa podobné udalosti už nikdy v živote v našej spoločnosti nezopakovali," hovorí Pellegrini rok po dvojnásobnej vražde.
Táto tragická udalosť otriasla podľa jeho slov Slovenskom. Premiér považuje vraždu dvoch mladých ľudí za brutálny akt a útok na jeden z pilierov mladej slovenskej demokracie, ktorým je sloboda slova.
Predseda vlády pripomína, že vyšetrenie vraždy je jednou z priorít našej vlády. Poďakoval vyšetrovateľom a prokurátorom za ich prácu a poukazuje, že podozriví aktéri vraždy už sedia vo väzbe.
Zároveň si premiér želá, aby táto vražda prestala rozdeľovať spoločnosť. "Pokrok vo vyšetrovaní je zreteľný. Neželám si rozhádané Slovensko, kde sa bičujú vášne," dodal.

Úradujúci predseda Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) Miroslav Lajčák a predstaviteľ OBSE pre slobodu médií Harlem Désir si pripomenuli prvé výročie vraždy slovenského investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.
TASR o tom v stredu informoval Tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.
Úradujúci predseda OBSE a minister zahraničných vecí SR Lajčák pri tejto príležitosti zdôraznil, že "zabezpečovanie slobody prejavu a slobody médií patria medzi základné záväzky účastníckych štátov OBSE a preto za žiadnych okolností nemôže dochádzať k ich spochybňovaniu. Novinári nemôžu mať pri svojej práci obavu o vlastné životy. Vlády preto musia vedieť zabezpečiť bezpečné prostredie pre prácu novinárov a zástupcov médií".
Predstaviteľ OBSE pre slobodu médií Harlem Désir označil za neakceptovateľné, aby boli novinári ohrozovaní alebo zabíjaní pre svoju prácu. Za rovnako neprijateľné považuje aj beztrestnosť pre páchateľov takýchto činov.
"Vítam doterajšie výsledky a posun vo vyšetrovaní, avšak vyzývam autority, aby využili všetky dostupné prostriedky a maximálne odhodlanie s cieľom postaviť pred súd tých, ktorí nesú zodpovednosť za tento odsúdeniahodný zločin, vrátane objednávateľov," vyhlásil Désir v súvislosti s výročím Kuciakovej vraždy.

Verejní činitelia na Slovensku by mali dbať o fungovanie priaznivého prostredia pre novinárov a neprijímať legislatívne opatrenia, ktoré by zasahovali do slobody médií. Uvádza sa to vo vyhlásení komisárky Rady Európy (RE) pre ľudské práva Dunje Mijatovičovej, zverejnenom vo štvrtok.
Mijatovičová pripomenula, že pred rokom bol v obci Veľká Mača zavraždený investigatívny novinár Ján Kuciak a jeho snúbenica Martina Kušnírová. "Moje myšlienky patria ich rodinám, priateľom a kolegom, pre ktorých to bol nepredstaviteľne ťažký rok," uviedla komisárka.
Rada Európy považuje podľa nej za povzbudivé, že doterajšie vyšetrovanie viedlo k zatknutiu štyroch osôb podozrivých z účasti na vraždách a možnej identifikácii jednej osoby, ktorá si ich objednala. "Pre zaručenie nezávislosti vyšetrovania je však potrebná mimoriadna ostražitosť, najmä kvôli početným správam, že niektorí podozriví mali podľa všetkého kontakty alebo vzťahy s politikmi a osobami na polícii a prokuratúre," konštatovala Mijatovičová.
Komisárka zdôraznila "kľúčovú úlohu" slovenských verejných činiteľov pre vytvorenie priaznivého prostredia pre novinárov. Zodpovedné miesta sú podľa nej povinné zabezpečiť slobodu médií a bezpečnosť novinárov vrátane poskytovania ochrany, keď novinári čelia hrozbám. Osobitnú pozornosť si zaslúžia novinári ako bol Kuciak, ktorí sa zaoberajú korupciou alebo organizovaným zločinom a môžu byť obzvlášť vstavení zastrašovaniu alebo násiliu. "Ich práca je v slobodnej a demokratickej spoločnosti nevyhnutná a jej posilnenie bude tým najlepším spôsobom, ako si uctiť spomienku na Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú," dodala Mijatovičová.


Copyright © TASR 2019