18. 11. 2023

Najobjektívnejšie televízne spravodajstvo má opäť RTVS

Najobjektívnejšie televízne 

 


spravodajstvo má opäť RTVS

Najobjektívnejšie spravodajstvo má podľa verejnosti RTVS, po nej nasleduje TA3. Vyplýva to z prieskumu agentúry Median, ktorý sa konal v mesiacoch júl až september 2023.
V odpovedi na otázku "Ktorá televízia má podľa vás najobjektívnejšie spravodajstvo?" uviedlo 25,2 percenta respondentov RTVS (Jednotka, Dvojka, :24 atď.). Nasleduje TA3 s 19,5 percenta, TV Markíza s 15,3 a Joj s 13,6 percenta.
Inú televíziu uviedli tri percentá opýtaných. Respondenti mohli určiť len jednu televíziu, pričom 21,6 percenta z nich sa k otázke nevyjadrilo.
Vzorku tvorilo 2038 respondentov vo veku 14 až 79 rokov.

Zdroj : TASR

Zomrel Michal Monček

 Zomrel Michal Monček

Zomrel herec Michal Monček - správy


 Vo veku 88 rokov zomrel v piatok (17. 11.) v Bratislave dlhoročný herec trnavského divadla Michal Monček. Informuje o tom Divadlo Jána Palárika v Trnave na sociálnej sieti.
Michal Monček sa narodil 10. septembra 1935 v obci Červený Kameň v okrese Ilava. Po štúdiu herectva nastúpil do Divadla Jozefa Gregora Tajovského vo Zvolene, od roku 1974 pôsobil v Trnave. Do odchodu do dôchodku účinkoval v mnohých inscenáciách, mal pedagogické aktivity, účinkoval v rozhlase, v televízii a má bohatú filmografiu. Jeho meno je medzi hercami v tituloch ako Pacho, hybský zbojník, Trofej neznámeho strelca, Sváko Ragan, Do posledného dychu, ale aj Anjel milosrdenstva či Legenda o lietajúcom Cypriánovi. Hral v seriáloch Škola detektívky i Život bez konca. Aj ako senior sa objavoval v početných seriáloch Ordinácia v ružovej záhrade či Tajné životy. 

 

Zdroj: TASR

17. 11. 2023

VÝROKY TÝŽDŇA

  VÝROKY TÝŽDŇA




 





"Pozrite sa ako to tu vyzerá. Celú RTVS nacucávajú. Tu sa nedá natočiť nič, ani silvestrovský program nevedia urobiť.Pozrite sa ako to tu vyzerá, veď vám to spadne o chvíľu na hlavu.Nehanbíte sa pán Šimečka. Máte tam tých napojených novinárov z Denníka N. Akým právom sa na divadlo Pavla Orsáka Hviezdoslava vešali ružové a dúhové veci? Choďte do toho divadla a uvidíte, ako na nás bude nadávať tá skupina ľudí s tým motákom Leškom."
Andrej Danko

„Za ministerstvo kultúry dávame prísľub,… že my budeme tí, ktorí budú iniciovať,… aby Kristus Kráľ bol intronizovaný a stal sa kráľom Slovenska."
Štefan Kuffa, štátny tajomník

16. 11. 2023

SAS: Rozdelenie RTVS na rozhlas a televíziu je pre stranu SaS neprijateľné

SAS: Rozdelenie RTVS na rozhlas a televíziu je
 

 
pre stranu SaS neprijateľné


Rozdelenie Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) na rozhlas a televíziu je pre stranu Sloboda a Solidarita (SaS) neprijateľné. Na dnešnej tlačovej besede to uviedol podpredseda strany a poslanec Národnej rady (NR) SR Branislav Gröhling. Dodal, že to považujú za skok do minulosti, a s nominantmi na Ministerstve kultúry SR to podľa Gröhlinga bude rovno skok do stredoveku. Vláda podľa podpredsedu liberálov ešte nepriniesla jeden reálny argument pre prospešnosť rozdelenia verejnoprávneho telerozhlasu. SaS podľa neho hodnotí spojenie verejnoprávnej televízie a rozhlasu v minulosti ako kladný krok, ktorý priniesol okrem iného i úsporu prostriedkov, približne 30 miliónov eur. Gröhling tiež poukázal, že i v zahraničí je trendom skôr spájanie, než rozdeľovanie. „Toto konanie však bude mať ďalekosiahlejšie dôsledky a bude znamenať aj ovládnutie verejnoprávnosti politickou mocou. Mocou Roberta Fica," tvrdí Gröhling.

Tímlíder SaS pre kultúru René Parák doplnil, že celý proces rozdelenia RTVS by trval roky, čo by viedlo k zastaveniu dlhodobého plánovania. Zároveň by to podľa Paráka bolo i mrhanie prostriedkami a časom a ľudskými silami, a dodal, že namiesto potrebných investícií by sa pri rozhodení plytvalo prostriedkami na manažérske a byrokratické procesy. Zdôraznil, že dosiaľ nepoznáme ani cenu takéhoto opatrenia, no je presvedčený, že by to viedlo k zvýšeniu ročných nákladov. Parák zhrnul najväčšie problémy rozdelenia do premárneného času na rozdelenie a financií potrebných na samotný proces, ale aj navýšenie kapacít odborných zamestnancov, prostriedky na duplicitných zamestnancov, či rozdelenie regionálnych štúdií a odliv zamestnaných. Spomenul i chýbajúce priestorové kapacity, ďalšie zbytočné prenájmy, ale aj likvidáciu vybudovanej značky RTVS. „Toto nie je žiadna snaha o zlepšenie kvality týchto médií, ani objektivity spravodajstva. Je to čistá dymová clona, ktorou sa snažia zakryť, tí, ktorí sa snažia o rozdelenie RTVS, to že chcú ovládnuť a poškodiť objektívnosť informovania verejnosti, a takisto v podstate verejnoprávny charakter tejto inštitúcie," tvrdí Parák.



Zdroj: SITA

 

RTVS si pripomenie Deň boja za slobodu a demokraciu v televíznom i rozhlasovom vysielaní

RTVS si pripomenie Deň boja za slobodu a demokraciu 




v televíznom i rozhlasovom vysielaní

 


Deň boja za slobodu a demokraciu a novembrové udalosti divákom a poslucháčom RTVS pripomenie prostredníctvom viacerých relácií, filmov, dokumentov i ďalších programov v rozhlasovom a televíznom vysielaní.

Jednotka si Deň boja za slobodu a demokraciu 17. novembra vo svojom vysielaní pripomenie skutočne pestrou ponukou programov. Dopoludnia o 11.10 h sa diváci môžu tešiť na dokument z cyklu Fetiše Nežnej revolúcie o príbehoch ľudí, ktorí stáli na námestiach a verili v lepšiu budúcnosť. Následne o 11.40 h ponúkne Jednotka slovenský koprodukčný film Fair play. V hlavnej úlohe mladej atlétky, ktorá sa v normalizačnom Československu dostane do štátom riadeného dopingového programu sa predstaví Judit Pecháček. Večer o 20.30 h poteší divákov zábavný program Čo ja viem venovaný aj dňu študentstva a po ňom skvelý film Občiansky preukaz režiséra Ondreja Trojana, ktorý vystihuje komunistický režim a príbehy mladých ľudí, ktorí v ňom museli žiť svoju protisocialistickú revoltu. Jednotka nezabudne vo sviatočný deň ani na malých divákov, ktorým ponúkne rozprávky bratov Grimmovcov ako Mocný Janko a Červená čiapočka. Dospelí určite ocenia aj českú klasiku Na samotě u lesa a western Sedem statočných.

Sedemnásty november sa na Dvojke už tradične ponesie v znamení spomienky na Nežnú revolúciu – jedného z jej popredných predstaviteľov predstaví premiérový dokument Michael Kocáb – rocker versus politik (o 21.25 h) v réžii známej českej dokumentaristky Olgy Sommerovej. Ešte predtým, o 20.00 h, však divákov už tradične čaká odovzdávanie Cien Pamäti národa v spoločnom prenose s Českou televíziou. Večer ukončí premiéra slovensko-českého dokumentu 15x15x5 minisalón 1984 (o 23.05 h) o zaujímavom umeleckom experimente výtvarníka Josku Skalníka, ktorý sa ale na verejnosť dostal až po páde režimu. Dvojka si však pre divákov pripravila celodenné tematické vysielanie – popoludní poteší divákov aj dokument Ján Langoš – strážca pamäti (o 16.50 h), na ktorý nadviaže premiérová epizóda z pripravovaného cyklu Monument(k)y (o 17.45 h).

Spravodajský okruh RTVS :24 bude udalosti zo 17. novembra 1989 reflektovať počas celého dňa. Vo vysielaní postupne moderátori privítajú známe osobnosti politického aj spoločenského života či historikov. O 17.30 h privíta moderátor Miro Frindt v relácii Interview :24 Tibora Novotku, signatára Charty 77. O 20.20 h odvysiela RTVS :24 odovzdávanie ocenenia Biela vrana 2023, ktoré sa stalo synonymom občianskej odvahy. Pre divákov je pripravené aj špeciálne vydanie relácie Archív :24, ktorá mapuje život na Slovensku a v zahraničí pred 30-timi rokmi. Vo vysielaní nebudú chýbať ani komentáre a živé vstupy zo susednej Českej republiky. Diváci sa budú môcť tešiť aj na tradičné relácie ako Ekonomika :24 alebo Svet :24.

V Rádiu Slovensko bude 17. november 1989 rezonovať už v Rannej téme relácie Dobré ráno, Slovensko. Po 13.00 h hodine zasadne do kresla v rozhlasovom štúdiu v hodinovej relácii Hosť Rádia Slovensko historik Ľubomír Morbacher a na otázku „Ako si spomínate na november 89?” bude orientovaná aj Popoludňajšia téma. Publicistov bude zaujímať aj pohľad súčasných študentov na Nežnú revolúciu, porovnajú aj súčasnú ekonomickú situáciu s tou pred 34 rokmi, chýbať nebude ani odkaz Novembra´89 do súčasnosti. Ten bude rezonovať aj vo večernej diskusnej relácii Kontakty o 20.05 h.

Rádio Regina bude na frekvenciách Reginy Západ, Stred a Východ informovať o aktuálnych podujatiach so zameraním na November´89. Vo vysielaní BESEDA s NEV (už v stredu 15. novembra o 19.00 h) pre poslucháčov rusínskej národnosti sa Dávid Palaščák zameria na zisky a straty Rusínov po Novembri a v rómskom vysielaní v relácii Rómske slovo nebude chýbať spomienka na aktérov Novembra. Relácia Lav laveha/slovo ku slovu bude vo štvrtok 16.novembra o 19.00 h venovaná aktérom novembra 1989 v prostredí rómskej komunity.

Rádio Devín odštartuje tematické vysielanie spojené s blížiacou sa oslavou Dňa boja za slobodu a demokraciu už 14. novembra o 19.00 h večerným slávnostným programom Festivalu slobody pod pyramídou, ktorý pripravuje Ústav pamäti národa v spolupráci s Rádiom Devín. Reflexia spoločenských tém z nedávnej minulosti bude pokračovať aj o 22.00 h v Dramatickom Rádiu Devín v rozhlasovej hre Evy Borušovičovej Všetci ľudia budú bratia zo seriálu Milénium. V stredu 15. novembra od 10:00 h ponúkne Rádio Devín v priamom prenose z Komorného štúdia Slovenského rozhlasu diskusiu v rámci Festivalu slobody pod pyramídou. Tá bude o 10.40 h prerušená rozhlasovou hrou Michaely Materákovej Varič, Džony, jeho babka a národný poklad zo seriálu Dozvuky Nežnej. Vypovedá o 90. rokoch o nacionalizme, ktorý vytryskol vo svojej hrubej a primitívnej forme, ale aj o inom fenoméne tej doby - epidémii drogovej závislosti. Oba tieto motívy sa spojili v jednom, možno trochu bizarnom príbehu. Farebný november vo vysielaní Rádia Devín nadobudne 17. novembra slobodné tóny tematických väzieb na Deň boja za slobodu a demokraciu. O 13.30 h vo formáte Hudba.sk odvysiela komornú hudbu tichých odporcov neslobody Romana Bergera, Vladimíra Bokesa a Juraja Beneša. Večer o 18.00 h odznejú v relácii Jazzvybrané čísla z koncertov Bratislavských jazzových dní z októbra 1989 (napríklad James Blood Ulmer, Cassandra Wilson, Jack McDuff), ilustrujúce, že jazz ako umenie symbolizujúce slobodu bol prítomný aj v komunistickom Československu a nepriamo sa podieľal na „temperovaní“ mysle ľudí uväznených v totalitnom režime, ale túžiacich po slobode.

Jednotlivé redakcie Rádia Slovakia International pripravujú na piatok 17. Novembra monotematické relácie s vlastným obsahom, čím poslucháčom v zahraničí pripomenú túto udalosť z rôznych aspektov:

Krajanská redakcia prinesie 17. november 1989 v spomienkach priamych aktérov - M. Kňažka, Ľ. Feldeka, Z. Mistríkovej, v ankete sa autori zamerajú na vnímanie Nežnej z dnešného pohľadu. Tematická hudobná dramaturgia výberom piesní dotvorí charakteristiku vtedajšej doby.

Nemecká redakcia ponúkne rozhovor s kultúrnou aktivistkou Lenkou Encingerovou z Devínskej Novej Vsi, ktorá vyrastala v dome vedľa železnej opony (česko-slovensko-rakúska hranica) a zbierala fotky, ktoré zachytili túto hranicu pred rokom 1989.

Anglická redakcia kladie otázku „Na čo je nám revolúcia?”. Odpovede cudzincov žijúcich na Slovensku zaznejú v angličtine na miestach Nežnej revolúcie, ktoré im predstavujeme v historických súvislostiach.

Francúzska redakcia sa zameria na oblasť periodickej tlače, ktorá bola po zmene spoločenského systému v roku 1989 na Slovensku najdynamickejšie rozvíjajúcou sa oblasťou. Od tohto roku sa počet vydávaných titulov na Slovensku niekoľkonásobne zvýšil. K výraznému nárastu prispelo najmä zrušenie povoľovacieho konania pri vydávaní periodickej tlače. Bývalý francúzsky veľvyslanec na Slovensku, pán Christophe Léonzi, charakterizuje Milana Kňažka - jedného z hlavných predstaviteľov revolúcie.

Ruská redakcia predostrie chronológiu udalostí, politológ G. Mesežnikov povie o význame Nežnej revolúcie z hľadiska súčasných dejín poslucháčom RSI, priblíži názory ľudí rôzneho veku a sústredí sa aj na tému demokracie na Slovensku v dnešných časoch ako aj na boj proti dezinformáciám, a pod.

Španielska redakcia sa na tému slobody pozrie očami mladých ľudí - cez divadlo a pohyb: Pohľad mladých divadelníčok z Trnavy na fenomén slobody cez pohybovú performanciu ICARUS, ktorú pripravili pod vedením francúzskej režisérky Marie Gourdain, českého hudobníka Václava Kalivodu a slovenského tanečníka a choreografa Jara Viňarského.

Štandardná nadčasová dramaturgia Rádia Litera bude v týždni obsahujúcom 17. november obohatená o tri tematické relácie (fíčer, rozhlasovú minidrámu a esej):

- Božena Baluchová, Nina Turčanová, Elena Jančušková, Tatiana Kusá: November 89

Umelecko-dokumentárne pásmo z cyklu Mozaika storočia podáva plastický obraz politických, spoločenských či ekonomických procesov, ktoré v tomto období sprevádzali etapy na ceste k vytúženej slobode a demokracii.

- Vanda Feriancová: Do čerta s revolúciou!

Keď mladý tínedžer rozmýšľa o tom, ako chce odísť z krajiny do inej, slobodnej, nenávidí faloš, ktorú vidí aj u svojich rodičov, aj u svojich pedagógov či športových trénerov a v plánovanom úteku mu zabráni vznik revolúcie, otvorenie hraníc a neuveriteľné pokrytectvo, ktorého je svedkom. Účinkujú Ondrej Kaprálik, Ivo Bis, Vladimír Kobielsky, Andrea Kvašňovská, Dušan Kaprálik a Ladislav Konrád.

- Martin Šenc: Dvojitý strach

„Žijem na slobodnom Slovensku 30 rokov po Nežnej revolúcii - a bojím sa. Bojím sa našej budúcnosti... Bol by som nerád, keby udalosti Nežnej revolúcie, ktoré ma vždy budú fascinovať, prestali mať význam... ," prezrádza Martin Šenc vo svojom zamyslení Dvojitý strach. Číta Tomáš Bartoněk.

15. 11. 2023

RTVS vo štvrtok odvysiela kvalifikačný zápas EURO 2024, ktorý môže rozhodnúť o účasti slovenskej reprezentácie na ME

 RTVS vo štvrtok odvysiela kvalifikačný zápas EURO 2024,




ktorý môže rozhodnúť o účasti slovenskej reprezentácie na ME

Slovákom na účasť na EURO 2024 v Nemecku chýba už iba jediný bod. Môžu ho získať už v zápase s Islandom, ktorý odohrá naša reprezentácia vo štvrtok 16. novembra v Bratislave. RTVS ponúkne zápas naživo divákom Jednotky a :Športu a taktiež poslucháčom Rádia Slovensko. Televízny priamy prenos zo štadióna na Tehelnom poli sa začne o 20:15 hod. Po skončení kvalifikácie pripravuje RTVS besedu v relácii O športe, ktorú futbaloví fanúšikovia uvidia na :Športe v pondelok 20. novembra o 20:15 hod.

Slovenská reprezentácia je už len krok od účasti na futbalových ME 2024 v Nemecku. V kvalifikácii ju čakajú posledné dva zápasy – vo štvrtok sa stretne na Tehelnom poli v Bratislave s Islandom a v nedeľu nastúpi v Zenici proti Bosne a Hercegovine.Na postup chýba nášmu národnému tímu už len jeden bod. Získať ho môže už vo štvrtkovom zápase, ktorý RTVS odvysiela naživo na Jednotke, :Športe a v Rádiu Slovensko.

Priamy prenos z Národného futbalového štadióne sa začne o 20:15 hod. štúdiom s moderátorom Ľubošom Hlavenom, ktorý privíta hostí Ladislava Borbélyho a Petra Ďuriša. Zápasom, ktorý má výkop o 20.45 h, budú divákov sprevádzať komentátor Marcel Merčiak a spolukomentátor Marián Zeman.

V pondelok večer si vystúpenie Slovenska v kvalifikácii ME 2024 zhodnotíme na :Športe v špecializovanej besede O Športe so začiatkom o 20.15 h.

RTVS prinesie všetky podstatné informácie a futbalové vysielanie aj v online prostredí na webe rtvs.sk. Na webe bude možné tiež sledovať štvrtkový zápas Slovensko - Island v priamom prenose.

Vyjadrenie Televízie LUX k pondelkovému prenosu Trnavskej novény

 Vyjadrenie Televízie LUX k pondelkovému 

 

prenosu Trnavskej novény

 

Katolícka televízia TV LUX je apolitickou televíziou, slúžiacou predovšetkým na sprevádzanie v živote modlitby a formáciu v duchovnom živote. K politickému dianiu sa vyjadrujeme výslovne na úrovni princípov, ktoré sú platné bez ohľadu na to, kto je aktuálne aktívny v politickom živote. Prítomnosti aktívnych politikov v našom vysielaní sa vyhýbame. Bohužiaľ, nevieme ovplyvniť situáciu, keď sa objaví politické vyjadrenie v priamom prenose, najmä ak je to vysielanie svätej omše, kde takéto vyhlásenie neočakávame. Pre nás ako katolícku televíziu je veľmi nevhodné zastaviť prenos svätej omše pred jej riadnym ukončením, čiže pred záverečným požehnaním. No to, čo ovplyvniť môžeme, je prítomnosť záznamu takejto svätej omše v našom archíve. Z tohto dôvodu sme sa v aktuálnej situácii rozhodli zaradiť do nášho archívu záznam prenosu z danej svätej omše na Trnavskej novéne s tým, čo by k nej malo riadne liturgicky patriť, bez politických prejavov, ktoré v nej nemajú mať miesto, aby sa tak zachovala posvätnosť vysielaného slávenia. Ondrej Chrvala, programový riaditeľ TV LUX

RTVS spúšťa cielenú výzvu na námet detskej relácie pre rok 2024

 RTVS spúšťa cielenú výzvu na námet 



detskej relácie pre rok 2024

RTVS vyzýva tvorcov a kreatívcov na predloženie svojich návrhov na originálnu detskú reláciu pre deti predškolského veku, ktorá bude súčasťou jesennej vysielacej štruktúry v roku 2024. Verejnoprávna televízia tak ponúka vysielací priestor, financie a interné kapacity RTVS autorovi/ke víťazného námetu, ktorý bude vysielaný každý víkend o 8.00 h na Jednotke.

V rámci výzvy hľadá RTVS inovatívne, kreatívne nápady, ktoré nebudú vychádzať z licenčných formátov ani z nich inšpirovaných relácií. Cieľom je vytvorenie dlhodobej a reprezentatívnej relácie pre deti vo veku 4 – 6 rokov, ktorá ponúkne v priebehu 13 až 15 minút širokú škálu tém, od vedy a objavovania sveta až po zábavu a hry.

„Zámerom relácie je podporovať u detí aktivity ako skúmanie, hranie sa, učenie sa, objavovanie sveta s úsmevom na tvári. RTVS tak ponúka jedinečnú príležitosť pre tvorcov, aby prispeli k rozvoju detskej televíznej tvorby na Slovensku a vytvorili tak obsah, ktorý bude vzdelávať, inšpirovať a baviť,“ vyjadril sa riaditeľ Sekcie programových služieb RTVS Vincent Štofaník .

Cielená výzva je zverejnená v Centrálnom registri námetov a záujemcovia môžu svoje námety prihlásiť do polnoci 31. januára 2024. V prípade ďalších otázok kontaktujte crn@rtvs.sk, prípadne využite možnosť úvodných konzultácií s dramaturgami Odboru detskej tvorby.

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS 
Do vraždy Anny Politkovskej je zapletený ruský dôstojník - SITA.sk



Pozostalí členovia rodiny a bývalý zamestnávateľ zavraždenej ruskej novinárky Anny Politkovskej v utorok odsúdili rozhodnutie ruských úradov omilostiť jedného z mužov, ktorý dostal trest odňatia slobody za spoluúčasť na jej vražde. Mužovi bola udelená milosť po tom, ako odišiel bojovať na Ukrajinu, informuje agentúra AFP.
"Pre nás táto milosť nie je dôkazom vykúpenia viny a pokánia vraha," uviedli vo vyhlásení Politkovskej deti Vera a Iľja a redakcia denníka Novaja gazeta.
"Je to obludný fakt nespravodlivosti a svojvôle, je to zneuctenie pamiatky človeka zabitého pre svoje presvedčenie a výkon svojej profesie," píše sa vo vyhlásení.
Podľa stanice Rádio Sloboda (RFE/RL) ani rodina Politkovskej, ani redakcia, v ktorej pracovala, neboli informovaní o výnose o udelení milosti.
"Štát už dávno prestal dodržiavať zákon, ale používa ho podľa svojho zvráteného chápania," uvádza sa v ich vyhlásení, ktoré pokračuje kritikou, že štát "dáva 25 rokov (väzenia) za názor, ale vrahom udeľuje milosť".
Sergej Chadžikurbanov — bývalý operatívec riaditeľstva ministerstva vnútra pre boj s organizovaným zločinom — bol prepustený na slobodu bez toho, aby si odpykal čo i len polovicu z 20-ročného trestu, ktorý mu za účasť na vražde novinárky uložil súd v roku 2014. Aby sa dostal na slobodu, dal sa naverbovať do bojov na Ukrajinu.
Správa o jeho omilostení sa dostala na verejnosť v utorok. Podľa ruského spravodajského webu Baza sa tento expolicajt dostal do oblasti bojov na Ukrajine koncom roka 2022 — najprv ako veliteľ rozviedky, potom sa stal veliteľom práporu. Po šiestich mesiacoch služby si Chadžikurbanov zmluvu s ministerstvom obrany predĺžil.
Právnik Alexej Michalčik pre web RBK spresnil, že podľa jeho informácií Chadžikurbanov najprv podpísal kontrakt o účasti na bojoch na Ukrajine ako odsúdený, teraz tam figuruje ako civilný kontraktor.
Kremeľ minulý týždeň obhajoval ostro kritizovanú prax prepúšťania zločincov z väzenia, ak sa rozhodnú posilniť ruskú armádu vo vojne na Ukrajine. "Odsúdení, vrátane ťažkých zločincov, platia za svoj zločin krvou na bojisku," uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

 

Copyright  © TASR 2023


Putin znovu zaregistruje spoločnosť Krymenergo | TREND


Ruský vodca Vladimir Putin schválil zmeny v zákone, ktorým sa riadia prezidentské voľby, čím uplatnil nové obmedzenia na médiá. Ako v utorok informovali miestne tlačové agentúry, zmeny prichádzajú pred marcovými voľbami hlavy štátu v Rusku.
Podľa doplnkov zákona, ktoré Putin schválil, budú môcť zasadnutia volebných komisií pokrývať iba novinári zmluvne zamestnaní registrovanými médiami. Potenciálne to môže znemožniť prácu novinárom pracujúcim ako samostatne zárobkovo činné osoby.
K zmenám legislatívy patrí aj zákaz akéhokoľvek spravodajstva o činnosti komisie na vojenských základniach alebo v oblastiach so stanným právom bez predchádzajúceho povolenia regionálnych a vojenských orgánov.
Očakáva sa, že Putin, ktorý v krajine vládne ostatných 24 rokov, sa bude v prezidentských voľbách usilovať o nový šesťročný mandát. Ruský vodca neinformoval, či bude kandidovať. Vyjadril sa, že to oznámi až po tom, ako parlament formálne určí dátum volieb.

 

Zdroj: SITA

 

Štáb Českej televízie prepadli pri natáčaní v San Franciscu | Topky.sk

Štáb Českej televízie bol prepadnutý a okradnutý pri nakrúcaní v americkom San Franciscu, kde sa uskutoční schôdzka prezidenta Joea Bidena s jeho čínskym náprotivkom Si Ťin-pchingom. Podľa zástupcu šéfredaktora ČT Martina Řezníčka sú reportéri v poriadku.
Prepadnutie sa odohralo v nedeľu pred slávnym kníhkupectvom City Lights Bookstore, uviedol v pondelok denník The San Francisco Standard. Podľa neho členovia štábu polícii oznámili, že z auta vystúpili traja ozbrojení ľudia a donútili ich odovzdať vybavenie. Trojica následne utiekla svojim vozidlom.
Sanfranciská polícia vo vyhlásení uviedla, že prípad vyšetruje oddelenie lúpeží. Z olúpeného štábu ČT denník identifikoval kameramana Milana Noska a zahraničného spravodajcu v USA Bohumila Vostala. Hodnota ukradnutého vybavenia činí 18.000 dolárov (414.000 Sk).
"Obaja sú v poriadku as náhradnou technikou pokračujú v práci," uviedol k incidentu v pondelok večer Rezníček na sociálnej sieti X. Vostal neskôr poďakoval za podporu a povedal , že štáb je v San Franciscu kvôli stredajšej schôdzke Bidena so Si Ťin-pchingom.
Podľa denníka vrhá prípad zlé svetlo na San Francisko, ktoré sa už tak stretáva s negatívnou publicitou v súvislosti s kriminalitou, bezdomovectvom a užívaním drog. V posledných rokoch boli v meste okradnutí aj iní novinári, vrátane štábu televízie CNN, ktorému v marci pred radnicou vykradli auto pri nakrúcaní reportáže o zločinnosti v San Franciscu, pripomína denník.
 

Copyright  © ČTK 2023

Stanovisko Trnavskej arcidiecézy k prejavu štátneho tajomníka na novéne

 Stanovisko Trnavskej arcidiecézy k prejavu

TK KBS 

 štátneho tajomníka na novéne


Trnavská arcidiecéza sa opäť stala „symbolickým domovom“ pre tisícky pútnikov, ktorí v rámci deväťdňovej novény prichádzajú do Trnavy prosiť o milosti pred zázračný obraz Bohorodičky. Medzi pútnikmi sú aj zástupcovia miestnej, regionálnej a štátnej správy. Na prvú svätú omšu novény oznámil vôľu pozdraviť prítomných zástupca Ministerstva kultúry, čo arcidiecéza v závere svätej omše zdvorilo umožnila. Boli sme informovaní, že vystúpenie vyvolalo pozitívne, aj negatívne reakcie. Obsah príhovorov je však záležitosťou každého prednášajúceho a arcidiecéza nijako nevstupuje ani do obsahu, ani do formy.

14. 11. 2023

Najpočúvanejším rádiom je Expres, nasleduje Rádio Slovensko

Najpočúvanejším rádiom je Expres, 



nasleduje Rádio Slovensko

Najpočúvanejším rádiom na Slovensku ostáva Rádio Expres, jeho frekvencie preferuje 31,9 percenta poslucháčov. Za ním nasleduje Rádio Slovensko s 22,9-percentnou počúvanosťou. Vyplýva to z výsledkov prieskumu počúvanosti Radioprojekt, ktorý realizuje spoločnosť Median SK. TASR ich poskytla zástupkyňa spoločnosti Linda Kleinertová.
Tretím najpočúvanejším je Fun rádio s 22,3-percentnou podporou poslucháčov. Rádio Vlna má počúvanosť 16,8 percenta, Rádiu Európa 2 namerali 16,6 percenta. Nasleduje Rádio Melody s hodnotou 13,1 percenta a Rádio Regina, ktoré si naladilo 9,5 percenta poslucháčov.
Najväčší podiel na trhu patrí Rádiu Expres s 22,0 percenta. Nasleduje Rádio Slovensko s hodnotou 18,0 percenta. Fun rádio dosiahlo 14,2-percentný podiel na trhu. Rádio Europa 2 má 11,7 percenta a Rádio Vlna 10,0 percenta. Rádiu Melody namerali 7,5 percenta a Rádiu Regina podiel 4,8 percenta. Ostatným rozhlasovým staniciam patrí 11,8-percentný podiel na trhu.
Celková počúvanosť rádií v parametri "počúval posledný týždeň" predstavuje 83,9 percenta, čo je vyše 3,7 milióna poslucháčov vo veku 14 až 79 rokov. Každý deň počúva rádio viac ako 2,3 milióna ľudí (52,5 percenta populácie). V priemere každý občan SR počúva denne rádio takmer hodinu a 45 minút.
Spoločnosť Median SK realizuje kontinuálny prieskum Radioprojekt od apríla 2009. Zverejnené výsledky zbierali od 24. júla do 15. októbra tohto roka. Prieskum realizovali na vzorke 3068 respondentov vo veku 14 až 79 rokov.


Zdroj: TASR

Obmedzovanie alebo priškrcovanie médií by malo za následok odumieranie demokracie

Obmedzovanie alebo priškrcovanie médií by malo


 za následok odumieranie demokracie


Médiá sú súčasťou krvného obehu demokracie a ich obmedzovanie alebo priškrcovanie by malo za následok jej odumieranie. Na sociálnej sieti to napísala prezidentka Zuzana Čaputová. Reagovala tým na zámer premiéra Roberta Fica preveriť povolenia na vstup a prácu na úrade vlády takzvaných „nepriateľských médií". Podľa Fica sú to TV Markíza, Denník N, Sme a portál Aktuality.

„Súčasťou práce médií je aj kritika politikov. Nám politikom to môže byť prirodzene nepríjemné. Ale význam médií presahuje tento náš diskomfort a je pre demokraciu nenahraditeľný," zdôraznila hlava štátu. Zároveň skonštatovala, že naša spoločnosť zrejme nebola rozdelenejšia, ako je dnes. „Preto odmietam a nemôžem podporovať delenie častí spoločnosti na viac alebo menej ušľachtilé, priateľské alebo nepriateľské. Všetky regulované subjekty, ktoré pôsobia na základe slovenskej právnej úpravy a v medziach zákona, sú legitímne subjekty," uviedla Čaputová. Doplnila, že toto považuje za jedinú cestu k rešpektujúcemu sa spolužitiu, ktoré všetci potrebujeme.

Zdroj: SITA

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Počas bojov v palestínskom Pásme Gazy prišiel o život člen filmového štábu, ktorý sa podieľa na výrobe populárneho izraelského televízneho seriálu Fauda.
Ako v nedeľu spresnil spravodajský web The Times of Israel, 38-ročný seržant v zálohe Matan Meir zahynul 10. novembra, keď v rámci misie dostal za úlohu spolu so štyrmi kolegami preveriť jednu z budov v blízkosti mešity v meste Bajt Hanún v severnom sektore Pásme Gazy. Ich úlohou bolo zistiť, či do objektu ústia tunely vybudované radikálmi palestínskeho hnutia Hamas. Keď však izraelskí vojaci vstúpili do domu, nastal výbuch.
V civilnom živote Meir pracoval v produkčnej skupine nakrúcajúcej seriál Fauda, pričom sa podieľal na tvorbe všetkých štyroch doteraz nakrútených sérií. Seriál Fauda mal premiéru v roku 2015. Je dostupný aj na strímovacej službe Netflix.
Seriál Fauda je o izraelskej jednotke špeciálnych síl Mista'arvim, ktorá vedie rozličné tajné protiteroristické operácie. Hodnoverný je aj vďaka tomu, že tvorcovia seriálu, Lior Raz a Avi Issacharoff, sú bývalými príslušníkmi jednotiek osobitného určenia izraelskej armády.
Krátko po vpáde kománd palestínskych radikálov na juh Izraela sa v západných médiách objavila informácia, že Avi Issacharoff pre piatu sériu seriálu zvažoval ako tému teroristický útok na Izrael, keď stovky ozbrojených útočníkov prelomia hranicu a prevezmú kontrolu nad jednou z izraelských dedín.
"Pripadalo nám to nerealistické," povedal Avi Issacharoff v rozhovore pre web Forward s tým, že "Fauda sa vždy snažila byť autentická".
"Tak sme to vzdali...., ale v sobotu ráno 7. októbra sme videli niečo oveľa horšie, než sme si dokázali predstaviť," vyhlásil Avi Issacharoff, ktorý je známy aj ako novinár špecializujúci sa na palestínsku a arabskú problematiku a ktorý tým narážal na vpád palestínskych kománd na územie juhu Izraela a na mohutné raketové údery na veľkú časť územia.
Fauda je slovo z arabčiny a znamená chaos. V seriáli zobrazenej protiteroristickej skupine je to zároveň kód pre najvyššie ohrozenie, keď sa policajti a policajtky v teréne ocitnú v situácii, ktorá je pre nich životu nebezpečná. Príslušníci tímu nielenže ovládajú techniky bojového umenia a majú armádno-policajný výcvik, ale zároveň vedia perfektne po hebrejsky aj po arabsky a majú veľké znalosti sociálnych i kultúrnych reálií, ktoré bránia ich odhaleniu.
Seriál má fanúšikov medzi Izraelčanmi židovského vierovyznania, ako aj medzi Arabmi žijúcimi v Izraeli, či na západnom brehu Jordánu. Populárny je aj medzi používateľmi služby Netflix.





Dve ruské štátne tlačové agentúry stiahli v pondelok po niekoľkých minútach upozornenia o presune ruských vojsk na "prívetivejšie pozície" východne od rieky Dneper na Ukrajine. Nezvyčajný incident poukazuje na zmätok v ruskom vojenskom systéme a médiách pri informovaní o situácii na bojisku, píše agentúra Reuters.
Agentúra RIA Novosti v pondelok zverejnila tri krátke upozornenia, že ruské velenie pri Dnepri sa rozhodlo presunúť vojakov východne od rieky. Uvádzalo sa v nich, že po preskupení uvoľní niektorých vojakov, aby mohli byť presunutý na iné fronty. O niekoľko minút RIA Novosti všetky tri upozornenia bez vysvetlenia stiahla.
Štátna agentúra TASS zverejnila len jednu správu, ktorú neskôr stiahla. Uviedla, že išlo o chybu a čitateľom sa ospravedlnila.
"Poslanie nepravdivej správy o preskupení vojakov... údajne v mene tlačového oddelenia ruského ministerstva obrany, je provokáciou," citoval neskôr ministerstvo obrany ruský spravodajský portál RBK.
Ruská armáda minulý týždeň uviedla, že zastavila ukrajinskú snahu o vytvorenie predmostia na východnom brehu Dnepra.
Americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) minulý týždeň uviedol, že Ukrajina zrejme podnikala v októbri v Chersonskej oblasti útoky cez rieku Dneper. Poukázal na tvrdenie ruských vojenských blogerov, že na východnom brehu Dnepra pokračuje ukrajinská pozemná operácia.

 

 

Copyright  © TASR 2023

 




Rómske advokačné a výskumné stredisko a občianske združenie eduRoma predstavili etický kódex zobrazovania menšín v médiách. Ten je reakciou na niektoré mediálne výstupy, v ktorých boli menšiny necitlivo zobrazené. Na tvorbe kódexu sa podieľali účastníci Akadémie menšinovej žurnalistiky, ktorá sa uskutočnila 11. a 12. októbra tohto roku. Jej cieľom bolo ponúknuť novinárom, blogerom či študentom žurnalistiky základné informácie o postavení rôznych menšín žijúcich na Slovensku.
„Jedným z hlavných zamýšľaných dopadov činnosti Akadémie menšinovej žurnalistiky je zlepšiť celkový obraz o menšinách na Slovensku. Preto je jedným z hlavných výstupov prvého ročníka našej akadémie aj návrh etického kódexu zobrazovania menšín v slovenských médiách, o ktorom by sme radi spolu so žurnalistami chceli ďalej diskutovať," tvrdí Vlado Rafael z eduRoma. Na základe diskusie chcú potom kódex dopĺňať, aby si ho postupne osvojili jednotlivé médiá. „V rôznych médiách môžeme vidieť príspevky, ktoré sú nekorektné, napr. k rómskej menšine alebo k LGBTI+ ľuďom. Médiá veľakrát ani nemusia vedieť, že ich príspevky môžu danej menšine uškodiť, preto sme sa zhodli, že je potrebné mať sformulované základné zásady, ako zobrazovať menšiny v médiách," uviedla predsedníčka združenia Rómske advokačné a výskumné stredisko Zuzana Havírová.
V etickom kódexe sa napríklad píše, aby médiá vo svojich príspevkoch venujúcich sa menšinám zabezpečili adekvátne a vyvážené zastúpenie menšiny, napr. rodové, regionálne či profesijné. Taktiež, ak médiá komunikujú tému, ktorá sa týka menšín, majú zabezpečiť prizvanie odborníkov z danej oblasti. Médiá majú podľa kódexu zobrazovať menšiny tak, aby neprehlbovali stereotypy a predsudky. Zároveň majú zabezpečiť ochranu respondenta menšiny pri komunikácii citlivej témy tak, že nebudú poskytovať údaje týkajúce sa osobného života, prípadne nebudú zobrazovať údaje, ktoré by viedli k jeho identifikácii.

Zdroj: SITA

13. 11. 2023

Úrad vlády preverí povolenie na vstup a prácu „nepriateľských médií"


Úrad vlády preverí povolenie na vstup a prácu

 
 „nepriateľských médií"

Predseda vlády Robert Fico (Smer-SD) rozhodol, že úrad vlády preverí povolenie na vstup a prácu takzvaných „nepriateľských médií". Ako ďalej uviedol v stanovisku, konkrétne ide o TV Markíza, Denník N, Sme a portál Aktuality.

„Nech aspoň slúži ku cti týmto médiám, že sa otvorene hlásia k nenávisti a nepriateľstvu proti Smeru a tieto trendy s radosťou šíria. Dnes som rozhodol, že preveríme ich povolenie na vstup a prácu na úrade vlády, teda právo vstupovať na úrad a otravovať nás s ich otvoreným nepriateľstvom," vyhlásil Fico. Doplnil, že do rozhodnutia budú spomenuté médiá neželanými hosťami na úrade vlády.


Zdroj: SITA

 

Z RTVS by mohla vzniknúť Slovenská televízia a Slovenský rozhlas

Z RTVS by mohla vzniknúť Slovenská

 televízia a Slovenský rozhlas

Vláda presadí právny a ekonomický rámec rozdelenia Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) na dve nezávislé verejnoprávne mediálne inštitúcie - Slovenskú televíziu a Slovenský rozhlas, prípadne zváži iné riešenie, ako posilniť verejnoprávnosť RTVS. Uvádza sa to v programovom vyhlásení vlády (PVV) v časti venovanej kultúrnej politike. Kabinet v pondelok PVV schválil.
Programový dokument zvýrazňuje systematickú podporu národnej kultúry. "Vláda má záujem, aby národná kultúra bola v popredí spoločenského záujmu, a preto jej bude poskytnutá adekvátna podpora na jej rozvoj," píše sa v PVV. Deklaruje systémovú a dlhodobú podporu všetkých foriem slovenskej ľudovej kultúry, taktiež systémovú podporu miestnej a regionálnej kultúry. "Zasadíme sa o vytvorenie verejného dotačného systému pre regionálne kultúrne a spoločenské organizácie v úzkej spolupráci so samosprávami," uvádza kabinet v tejto súvislosti. Za dôležité považuje tiež systémové zlepšenie sociálneho postavenia kultúrnych pracovníkov v spoločnosti, s osobitným dôrazom na pracovníkov miestnej kultúry.
Kabinet chce tiež rozšíriť systém kvót, známy v rámci podpory slovenskej hudby v rádiách. "Vláda pripraví komplexnejší návrh na ich uplatňovanie na celý okruh slovenskej kultúrnej tvorby vrátane prezentácie slovenských umelcov v štátnych inštitúciách a vo verejných priestoroch," zdôrazňuje.
Avizuje tiež nové štatúty verejnoprávnych umeleckých podporných fondov s cieľom "zvýšenia podpory originálnej slovenskej tvorby a zvýšenia kontroly využívania verejných zdrojov".
V PVV uisťuje o podpore ochrany a rozvíjania kvalitatívnej úrovne slovenského jazyka, takisto plánuje vytvoriť mechanizmus systematickej obnovy a správy hradov, zámkov a kaštieľov na Slovensku. "Obnova kultúrnych pamiatok má popri význame zachovania kultúrneho dedičstva a podpory cestovného ruchu aj významný sociálny prvok, a to vo forme sociálnych podnikov, ktoré zamestnávajú pri obnove kultúrneho dedičstva významnú časť príslušníkov marginalizovaných rómskych komunít," dodáva kabinet.
Vláda bude venovať pozornosť aj kultúrnym potrebám príslušníkov národnostným menšín, hľadať bude tiež nové zdroje financovania kultúry mimo verejných zdrojov, prostredníctvom zvýšenia solidarity a ekonomickej angažovanosti súkromného sektora.

Zdroj: TASR

Zomrel Miroslav Kůra

Zomrel Miroslav Kůra


Vo veku 99 rokov zomrel v sobotu tanečník a choreograf Miroslav
Kůra. Kůra na divadle stvárnil viac ako 50 rolí, ďalšie desiatky inscenácií naštudoval ako choreograf na domácich i zahraničných javiskách. V roku 1995 Kôra dostal Cenu Thálie za celoživotné majstrovstvo. 

Prvé tanečné kroky sa brnenský rodák Kůra učil v tamojšej baletnej škole Iva Váni-Psoty a už ako šestnásťročný študent obchodnej akadémie začal tancovať v baletnom súbore Národného divadla v Brne. Počas vojny bol nútene nasadený v Nemecku a do rodného mesta sa vrátil po oslobodení, krátko pred príchodom legendárneho choreografa Saši Machova. Ten objavil jeho talent a neskôr pre neho vytvoril množstvo choreografií.




S prestávkami pôsobil Kůra tri desaťročia v Národnom divadle v Prahe, kde excelentne tancoval Princa v Šípkovej Ruženke, Rómea v Rómeovi a Julii, Sólo v Českej suite, Čierneho poľovníka vo Viktorke alebo Princa v Labutom jazere. V ND bol v rokoch 1974 až 1978 aj šéfom baletu a roky choreografom. V 60. rokoch pôsobil ako šéf baletu a choreograf v divadle v Brne, s ktorým získal Medailu d´Or, cenu Vincenta Escudera za najlepšiu inscenáciu a originálnu choreografiu Labutieho jazera v Španielsku.


Podľa muzikológa a publicistu Jiřího Pilku patril 
Kůra medzi najvýznamnejších tanečníkov v histórii českého baletu. "Nikdy nemal vymedzený svoj odbor. Popri klasických rolách, v ktorých náročných variáciách uplatňoval kultivovanú a virtuóznu techniku, stelesňoval úspešne aj charakterné role s osobitými hereckými kontúrami aj vynikajúcim spôsobom interpretoval komediálne postavy. Všetky jeho role mali vzácnu presvedčivosť, pravdivosť, ľudský a estetický rozmer ," napísal Pilka.

Zdroj: ČTK

Hlavná cena HoryZontov pôjde do Francúzska

Hlavná cena HoryZontov pôjde do Francúzska




Hlavná cena trenčianskeho festivalu dobrodružných filmov HoryZonty poputuje do Francúzska. Grand prix v medzinárodnej filmovej súťaži získal jaskyniarsky film Alexa Lopéza Pod povrchom. Festival od 9. do 11. novembra hostil Posádkový klub v Trenčíne. TASR o tom v pondelok informovala PR manažérka podujatia Katarína Ivaničková.
V prípade hlavnej ceny porota v zložení Josef Erla, Lucia Kašová a Viliam Bendík ocenila vo viacerých dejových líniách pútavo vyrozprávaný príbeh, vybudovaný na napätí a autentických situáciách. Cenu za najlepší outdoorový film porotcovia udelili filmu Air Karakoram režiséra Antoina Girarda. Najlepším eko filmom tohto ročníka sa stala snímka Deväť kolies. Najlepším krátkym filmom je Kráčať v oblakoch a čestné uznanie získala snímka Kanadou zo severu na juh.
Najlepším slovenským filmom sa stal film Martina Bernarda Rozprávka o tak trochu inej princeznej, cenu divákov získal slovenský film Gustov americký sen režiséra Jaroslava Cigliana.
Témou fotografickej súťaže bolo tento rok dobrodružstvo, hlasovanie poroty rozhodlo o výhre Kristiána Porubana, ktorý zachytil sypúci sa sneh pri ľadolezení.
"Trenčiansky festival dobrodružných filmov opäť prilákal svojich dlhoročných, a tak ako každý rok, aj úplne nových divákov. Do priestorov Posádkového klubu si 27 filmových snímok zo 14 krajín sveta prišlo pozrieť cez 1900 návštevníkov," priblížila Ivaničková.
Hlavný program tvorilo päť filmo-prezentačných blokov, sprievodný program ponúkol súťaže, výstavy i tradičný Beh o pohár festivalu, Detskú Tour de HoryZonty, Nosičov sen, Výzvy netradičných aktivít a psie záprahy. Súčasťou boli aj podujatia špeciálnej sekcie Umenie a šport v živote zdravotne postihnutých, ktoré sa uskutočnili mimo hlavný trojdňový program už počas októbra a na začiatku novembra.
Festival HoryZonty 2023 sa konal v spolupráci s mestom Trenčín, Trenčianskym samosprávnym krajom, Audiovizuálnym fondom, Ministerstvom kultúry SR a ďalšími partnermi.


Zdroj: TASR

TIS: Organizácia upozorňuje na alternatívne médiá, ktoré formujú verejnú mienku aj v oblasti korupcie či právneho štátu

TIS: Organizácia upozorňuje na alternatívne médiá, ktoré formujú


 verejnú mienku aj v oblasti korupcie či právneho štátu


Nezisková organizácia Transparency International Slovensko (TIS) upozorňuje na alternatívne médiá, ktoré formujú verejnú mienku aj v oblasti korupcie či právneho štátu. Z obsahovej analýzy TIS a reprezentatívneho prieskumu uskutočneného agentúrou Focus v polovici októbra na vzorke 1 014 respondentov vyplýva, že dopad týchto médií na verejnú mienku a kvalitu demokracie nemožno podceňovať.

Prieskum ďalej ukázal vysokú mieru náchylnosti obyvateľov k „sprisahaneckým či prinajmenšom nepodloženým teóriám". Až 60 percent opýtaných sa stotožňuje s názorom, že prezidentka Zuzana Čaputova zastupuje zahraničné záujmy, takmer 60 percent verí, že špeciálna prokuratúra pod vedením Daniela Lipšica slúži politickým záujmom a taktiež, že súd bol ovplyvnený mediálnym tlakom pri rozhodovaní v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Až 45 percent respondentov prieskumu verí, že bývalý policajný prezident Milan Lučanský nespáchal samovraždu a taktiež, že zmanipulovanie septembrových parlamentných volieb bolo reálne.

„Témy korupcie a právneho štátu sa v prostredí dezinfoscény výraznejšie presadili až po vražde novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej v roku 2018. Značnú prioritu, ktorú v alternatívnych médiách ako Hlavné správy, Hlavný denník a Extra plus získavali, potvrdzuje aj prehľad počtu článkov o danej téme z mediálneho archívu služby Mediaboard," informovala TIS. Dodáva, že vzťahu sudkyne Pamely Záleskej a novinárky Moniky Tódovej sa tieto médiá venovali oveľa viac ako štandardné médiá. Aj napriek intenzite pokrývania viacerých tém z pohľadu alternatívnych médií sa však podľa organizácie len v minimálnej miere venovali vlastným zisteniam alebo investigatívnej práci. „Publikovali nepodložené teórie a konšpirácie, fakty spochybňovali otázkami alebo komentovali informácie, ktoré priniesol niekto iný," dodala TIS.

Organizácia ďalej priblížila, že alternatívne médiá doslovne a nekriticky preberali statusy opozičných politikov zo sociálnych sietí. Nekriticky prebrali napr. tvrdenia o možnom falšovaní volieb, ktoré šírilo hnutie Republika alebo strana Smer - sociálna demokracia (Smer-SD). „Overovanie tvrdení politikov by pritom malo byť základnou náplňou novinárskej práce. Alternatívne médiá však spája absencia novinárskych metód práce, nehlásia sa ani k etickému kódexu Slovenského syndikátu novinárov, nedodržiavajú základné štandardy žurnalistiky, ako je vyváženosť spravodajstva či nestrannosť," pripomína TIS. V prípade policajného exprezidenta Lučanského alternatívne médiá „konšpirovali" o politickej vražde, prezentovali ho ako hrdinu či martýra a mal stáť v ceste mocenským záujmom vlády.

TIS poukázala aj na to, že strana Smer-SD v auguste zaplatila za mediálne služby, ktoré neboli bližšie špecifikované, 14-tisíc eur vydavateľovi Extra plus - Mayer medii, ktoré vlastní šéfredaktorka a bývalá asistentka poslancov strany HZDS Lenka Mayerová. „Titulnú stranu augustového vydania pritom dostal k dispozícii kandidát Smeru-SD a z korupcie obvinený policajný exprezident Tibor Gašpar (Smer-SD)," upozornila organizácia.



Zdroj: SITA

12. 11. 2023

Šéf progresívcov nepočul jediný argument pre rozdelenie RTVS

Šéf progresívcov nepočul jediný 
 
argument pre rozdelenie RTVS


Predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka skonštatoval, že nepočul jediný argument pre rozdelenie Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS). V relácii verejnoprávneho vysielateľa O 5 minút 12 zdôraznil, že to nie je jednoduchá vec a myslí si, že by to malo ďalekosiahle dôsledky. Jediný dôvod, ktorý si šéf progresívcov vie predstaviť, je úsilie vlády o ovládnutie verejnoprávneho vysielateľa. Reagoval tak na avizovaný zámer vlády na rozdelenie RTVS na televíziu a rozhlas, prípadne zámer inak posilniť verejnoprávnosť RTVS.

Predseda Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko uviedol, že RTVS je strategická vec a pripustil, že rozdelenie je jedna z ciest. Zatiaľ to podľa neho ale nie je isté riešenie.On sám by bol zástancom štátnej televízie, v prípade RTVS mu prekáža napríklad limit na reklamu, ktorý podľa neho zvýhodňuje komerčné televízie. „Pozrite sa v akých priestoroch ste. Veď Vám to o chvíľu padne na hlavu," obrátil sa Danko na moderátorku Martu Jančkárovú. Rozdelenie podľa Danka je liekom. Vníma to ako snahu o poriadok v RTVS a odstavenie tých, ktorí sú „nacucnutí" na RTVS. Narážal na spoločnosti, ktoré sú napojené na RTVS.



Zdroj: SITA
 

 

 

Zomrel Spiros Focás

Zomrel Spiros Focás

Grécko: Vo veku 86 rokov zomrel herec Spiros Focás

Grécky herec Spiros Focás, známy z filmov Rambo 3 či Honba za klenotom Nílu, zomrel v piatok vo veku 86 rokov. Na sociálnej sieti Facebook to oznámila jeho manželka, TASR píše podľa správy agentúry AFP.
Grécka ministerka kultúry Lina Mendoniová vzdala zosnulému poctu s tým, že bol jedným z "najznámejších a najobľúbenejších" hercov v krajine.
Focás sa narodil v roku 1937 v prístavnom meste Patras. Hereckú kariéru začal o 22 rokov neskôr, neskôr štyri desaťročia pôsobil v talianskom filmovom a televíznom priemysle.
Spolupracoval s prominentnými režisérmi Vincentem Minnellim a Luchinom Viscontim, hral napríklad v dráme Rocco a jeho bratia z roku 1960.
Najznámejšie postavy však stvárnil až v 80. rokoch minulého storočia - ako bojovník afganských mudžahídov vo filme Rambo 3 (1988) a zloduch Omar vo filme Honba za klenotom Nílu (1985) po boku Michaela Douglasa, Kathleen Turnerovej a Dannyho DeVita.
V posledných rokoch žil v gréckom meste Korint, pričom mal zdravotné ťažkosti. V júli musel opustiť svoj dom v dôsledku lesných požiarov. Neskôr ho hospitalizovali.

Zdroj: TASR

NEDEĽNÉ REZNE A KÁVA

   NEDEĽNÉ REZNE A KÁVA


 
TA3 V politike v nedeľu o 11.00:


Hosťami budú:
  • Erik Tomáš (minister práce, Hlas-SD)
  • Marián Viskupič (poslanec NR SR, SaS)

Rozprávať sa budeme o:

  • 13. dôchodky: realita či fikcia?
  • 2% z daní: pomsta či nevyhnutnosť?
  • Aktuálna politická situácia

Sledujte V politike v nedeľu o 11:00 na ta3.






 

O 5 minút 12, naživo v nedeľu od 11:55 h, Jednotka a vo vysielaní :24.

Hostia:

  • podpredseda NR SR, predseda strany Andrej Danko (SNS);
  • podpredseda NR SR, predseda hnutia Michal Šimečka (PS).

Okruh a témy:

Politický vývoj na Slovensku v kontexte preberania moci a spravovania štátu:

  • hodnotenie prvých krokov pri vládnutí, napĺňanie sľubov a zámerov;
  • priority PVV a podpora v NR SR;
  • príprava štátneho rozpočtu;
  • chod NR SR v najbližšom období ;
  • pozície án pred prezidentskými voľbami.

Reláciu moderuje Marta Jančkárová.

  


Na telo: Najaktuálnejšie témy s Michalom Kovačičom | TVNOVINY.sk
 




Ficova vláda má na budúci týždeň predstaviť svoje programové vyhlásenie, jej ministri sa ale naplno pustili do práce už teraz. Prvý z nich – Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) bude čeliť dokonca odvolávaniu.
Opozícia chce navyše dostať zo stoličky podpredsedu parlamentu Ľuboša Blahu (Smer-SD) a kritizuje tiež pomoc s hypotékami. Koalícia podľa Richarda Sulíka neplní predvolebné sľuby.
Ivan Korčok tento týždeň oznámil, že nazbieral dostatok podpisov pre svoju kandidatúru na prezidenta. Peter Pellegrini sa medzitým stále rozhoduje, či sa o post hlavy štátu bude uchádzať.
Aj o týchto témach sa bude rozprávať moderátor Michal Kovačič túto nedeľu 12. novembra 2023 v relácii Na telo s predsedom parlamentu Petrom Pellegrinim (Hlas-SD) a lídrom SaS Richardom Sulíkom.

Relácia Na telo sa tradične začína o 13:00 hod. na obrazovkách TV Markíza a na webe TVNOVINY.sk.