15. 11. 2023

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS 
Do vraždy Anny Politkovskej je zapletený ruský dôstojník - SITA.sk



Pozostalí členovia rodiny a bývalý zamestnávateľ zavraždenej ruskej novinárky Anny Politkovskej v utorok odsúdili rozhodnutie ruských úradov omilostiť jedného z mužov, ktorý dostal trest odňatia slobody za spoluúčasť na jej vražde. Mužovi bola udelená milosť po tom, ako odišiel bojovať na Ukrajinu, informuje agentúra AFP.
"Pre nás táto milosť nie je dôkazom vykúpenia viny a pokánia vraha," uviedli vo vyhlásení Politkovskej deti Vera a Iľja a redakcia denníka Novaja gazeta.
"Je to obludný fakt nespravodlivosti a svojvôle, je to zneuctenie pamiatky človeka zabitého pre svoje presvedčenie a výkon svojej profesie," píše sa vo vyhlásení.
Podľa stanice Rádio Sloboda (RFE/RL) ani rodina Politkovskej, ani redakcia, v ktorej pracovala, neboli informovaní o výnose o udelení milosti.
"Štát už dávno prestal dodržiavať zákon, ale používa ho podľa svojho zvráteného chápania," uvádza sa v ich vyhlásení, ktoré pokračuje kritikou, že štát "dáva 25 rokov (väzenia) za názor, ale vrahom udeľuje milosť".
Sergej Chadžikurbanov — bývalý operatívec riaditeľstva ministerstva vnútra pre boj s organizovaným zločinom — bol prepustený na slobodu bez toho, aby si odpykal čo i len polovicu z 20-ročného trestu, ktorý mu za účasť na vražde novinárky uložil súd v roku 2014. Aby sa dostal na slobodu, dal sa naverbovať do bojov na Ukrajinu.
Správa o jeho omilostení sa dostala na verejnosť v utorok. Podľa ruského spravodajského webu Baza sa tento expolicajt dostal do oblasti bojov na Ukrajine koncom roka 2022 — najprv ako veliteľ rozviedky, potom sa stal veliteľom práporu. Po šiestich mesiacoch služby si Chadžikurbanov zmluvu s ministerstvom obrany predĺžil.
Právnik Alexej Michalčik pre web RBK spresnil, že podľa jeho informácií Chadžikurbanov najprv podpísal kontrakt o účasti na bojoch na Ukrajine ako odsúdený, teraz tam figuruje ako civilný kontraktor.
Kremeľ minulý týždeň obhajoval ostro kritizovanú prax prepúšťania zločincov z väzenia, ak sa rozhodnú posilniť ruskú armádu vo vojne na Ukrajine. "Odsúdení, vrátane ťažkých zločincov, platia za svoj zločin krvou na bojisku," uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

 

Copyright  © TASR 2023


Putin znovu zaregistruje spoločnosť Krymenergo | TREND


Ruský vodca Vladimir Putin schválil zmeny v zákone, ktorým sa riadia prezidentské voľby, čím uplatnil nové obmedzenia na médiá. Ako v utorok informovali miestne tlačové agentúry, zmeny prichádzajú pred marcovými voľbami hlavy štátu v Rusku.
Podľa doplnkov zákona, ktoré Putin schválil, budú môcť zasadnutia volebných komisií pokrývať iba novinári zmluvne zamestnaní registrovanými médiami. Potenciálne to môže znemožniť prácu novinárom pracujúcim ako samostatne zárobkovo činné osoby.
K zmenám legislatívy patrí aj zákaz akéhokoľvek spravodajstva o činnosti komisie na vojenských základniach alebo v oblastiach so stanným právom bez predchádzajúceho povolenia regionálnych a vojenských orgánov.
Očakáva sa, že Putin, ktorý v krajine vládne ostatných 24 rokov, sa bude v prezidentských voľbách usilovať o nový šesťročný mandát. Ruský vodca neinformoval, či bude kandidovať. Vyjadril sa, že to oznámi až po tom, ako parlament formálne určí dátum volieb.

 

Zdroj: SITA

 

Štáb Českej televízie prepadli pri natáčaní v San Franciscu | Topky.sk

Štáb Českej televízie bol prepadnutý a okradnutý pri nakrúcaní v americkom San Franciscu, kde sa uskutoční schôdzka prezidenta Joea Bidena s jeho čínskym náprotivkom Si Ťin-pchingom. Podľa zástupcu šéfredaktora ČT Martina Řezníčka sú reportéri v poriadku.
Prepadnutie sa odohralo v nedeľu pred slávnym kníhkupectvom City Lights Bookstore, uviedol v pondelok denník The San Francisco Standard. Podľa neho členovia štábu polícii oznámili, že z auta vystúpili traja ozbrojení ľudia a donútili ich odovzdať vybavenie. Trojica následne utiekla svojim vozidlom.
Sanfranciská polícia vo vyhlásení uviedla, že prípad vyšetruje oddelenie lúpeží. Z olúpeného štábu ČT denník identifikoval kameramana Milana Noska a zahraničného spravodajcu v USA Bohumila Vostala. Hodnota ukradnutého vybavenia činí 18.000 dolárov (414.000 Sk).
"Obaja sú v poriadku as náhradnou technikou pokračujú v práci," uviedol k incidentu v pondelok večer Rezníček na sociálnej sieti X. Vostal neskôr poďakoval za podporu a povedal , že štáb je v San Franciscu kvôli stredajšej schôdzke Bidena so Si Ťin-pchingom.
Podľa denníka vrhá prípad zlé svetlo na San Francisko, ktoré sa už tak stretáva s negatívnou publicitou v súvislosti s kriminalitou, bezdomovectvom a užívaním drog. V posledných rokoch boli v meste okradnutí aj iní novinári, vrátane štábu televízie CNN, ktorému v marci pred radnicou vykradli auto pri nakrúcaní reportáže o zločinnosti v San Franciscu, pripomína denník.
 

Copyright  © ČTK 2023