5. 8. 2017

Zmeny zásad poskytovania finančných prostriedkov z Audiovizuálneho fondu

Zmeny zásad poskytovania finančných prostriedkov z 

Audiovizuálneho fondu


Rada Audiovizuálneho fondu na svojom rokovaní 25. júla 2017 schválila návrh na doplnenie vnútorného predpisu AVF č. 10/2009 Zásady poskytovania finančných prostriedkov, ktorý na rokovanie rady predložil riaditeľ fondu Martin Šmatlák. Úpravy tohto vnútorného predpisu vychádzajú jednak z novej schémy štátnej pomoci pre programy 1 a 2 podpornej činnosti fondu a tiež nadväzujú na zmeny zákona o fonde účinné od 1.7.2017. Niektoré navrhované zmeny vychádzajú aj z odporúčaní dozornej komisie a zo záverov vládneho auditu, ktorý vo fonde uskutočnilo ministerstvo financií v mesiacoch máj a jún 2017.
Zmeny tohto vnútorného predpisu sa týkajú troch oblastí. Zamedzenie možnosti poskytnúť finančné prostriedky z fondu sa okrem nevysporiadaného žiadateľa rozširuje aj na osoby, ktoré sú s takýmto žiadateľom personálne alebo ekonomicky prepojené tak, že vytvárajú jeden podnik alebo skupinu podnikov. Toto opatrenie zabraňuje tomu, aby žiadateľ, ktorý má nevysporiadaný finančný vzťah s fondom alebo so štátnym rozpočtom, mohol získať finančné prostriedky z fondu prostredníctvom prepojenej osoby.
Úpravou zásad poskytovania sa upravilo aj ustanovenie o neoprávnených výdavkoch, ktoré prijímateľ dotácie môže vyúčtovať voči fondu. S účinnosťou od 25.7.2017 bude môcť prijímateľ dotácie vyúčtovať voči prostriedkom z fondu iba také výdavky, ktoré sú daňovými výdavkami v zmysle príslušných ustanovení zákona o dani z príjmov. Toto ustanovenie fond už aplikuje aj do nových zmlúv o poskytnutí dotácie.
Tretí okruh zmien sa týka lehôt po ukončení hodnotiaceho procesu žiadostí, pričom tieto úpravy nadväzujú predovšetkým na novelu zákona účinnú od 1. júla. Na prijatie rozhodnutia riaditeľa je po novom určená lehota 60 pracovných dní odo dňa uzávierky príslušnej výzvy. Na predloženie návrhu zmluvy podporenému žiadateľovi má fond odteraz 30 pracovných dní odo dňa doručenia všetkých podkladov od žiadateľa, ktoré sú na vyhotovenie návrhu zmluvy potrebné. Upravila sa aj lehota platnosti všetkých potvrdení týkajúcich sa podporených žiadateľov (daňový úrad, Sociálna poisťovňa, zdravotné poisťovne a pod.), ktoré po novom nesmú byť staršie ako tri mesiace pred dňom prijatia rozhodnutia o podpore príslušnej žiadosti. Ostatné doterajšie ustanovenia týkajúce sa predkladania týchto potvrdení zostávajú naďalej v platnosti.

TO JE TV!

TO JE TV!


4. 8. 2017

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) vyjadrila dnes znepokojenie nad právnymi krokmi, ktoré poľská vláda podniká voči reportérovi tvrdiacemu, že šéf rezortu obrany má dlhodobo kontakty s ruskými vojenskými agentmi a členmi ruskej mafie. Informovala o tom agentúra AP.
      Investigatívny reportér denníka Gazeta Wyborcza Tomasz Piatek publikoval svoje tvrdenia o ministrovi obrany Antonim Macierewiczovi v novej knihe, nazvanej Macierewicz a jeho tajomstvá.
      Ministerstvo obrany podalo na vojenskú prokuratúru oznámenie, v ktorom Piateka obviňuje z "používania sily alebo vyhrážok voči verejnému činiteľovi" a "verejného urážania alebo ponižovania ústavného orgánu", píše AP.
      Za takéto delikty by mu v prípade uznania za vinného hrozil trest do výšky troch rokov väzenia.
      OBSE v tejto súvislosti zverejnila stanovisko, v ktorom apeluje na poľské vedenie, aby preukázalo "zdržanlivosť" pri reagovaní na zmienenú knihu, a to s cieľom chrániť slobodu médií.


Európska federácia novinárov (EFJ) a Medzinárodná federácia novinárov (FIJ) sa pripojili k výzvam pre tureckú vládu, aby prepustili na slobodu mladého nezávislého novinára a študenta bruselskej novinárskej školy Loupa Bureaua. Uviedla to belgická televízna stanica RTBF.
      "Môj syn nepodporuje Kurdov a nie je terorista. Je iba mladý novinár," citovala televízia otca 27-ročného žurnalistu z Francúzska, ktorý je poslucháčom Ústavu sociálnej komunikácie (IHECS) v Bruseli.
      Loupa Bureaua, ktorý popri štúdiu spolupracoval s francúzskym televíznym kanálom TV5 Monde, uväznili v stredu 2. augusta po tom, ako ho týždeň predtým zadržali na hraniciach medzi Tureckom a Irakom, v provincii Sirnak. Turecké úrady ho obvinili zo spolupráce s kurdskou ozbrojenou organizáciou pôsobiacou v Sýrii, čo Bureau popiera.
      Turecké úrady mu počas výsluchov vyčítali, že v roku 2013 natočil reportáž, v ktorej opisuje životné podmienky civilného obyvateľstva v severnej Sýrii. Novinár potvrdil svoju prítomnosť v tomto regióne. Vysvetlil, že konal prísne profesionálne a kontakty s lokálnym obyvateľstvom zdôvodnil ako nevyhnutné pre novinársku prácu.
      "Extrémne povrchný postup úradov je znepokojujúci, najmä keď Turecko príliš často považuje za teroristov nezávislých novinárov, ktorí odvážne vykonávajú svoju prácu," uviedol Martin Pradel, právnik zadržaného francúzskeho novinára, a vyzval turecké úrady na jeho okamžité prepustenie.
      Na túto kauzu už zareagovali aj Európska federácia novinárov a Medzinárodná federácia novinárov. Obe stavovské organizácie v spoločnom úsilí žiadajú okamžité prepustenie Loupa Bureaua. EFH a FIJ zdôraznili, že francúzska vláda musí vynaložiť všetko úsilie na vyriešenie tejto situácie a v tejto súvislosti sa obrátili aj na "platformu na ochranu žurnalistiky a bezpečnosť novinárov", ktorá od roku 2015 funguje pri Rade Európy (RE).

Copyright TASR ©2017


Poľská vláda pripravuje novelu zákona o médiách, ktorou chce výrazne obmedziť zahraničné vlastníctvo poľských médií. Novela, o ktorej prípravách a konkrétnej podobe ako prvý informoval denník Gazeta Wyborcza, by sa mala dostať na rokovanie poľského parlamentu hneď po skončení parlamentných prázdnin, teda v septembri.
Ak novela z dielne vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) prejde, zahraniční vlastníci budú môcť disponovať najviac 20-percentným podielom v akomkoľvek poľskom médiu. To by najviac ublížilo televízii TVN, ktorej väčšinovým vlastníkom je americká spoločnosť Scripps Networks Interactive. Jej spravodajský kanál TVN24 často veľmi ostro kritizuje predseda PiS Jaroslaw Kaczynski a vláda sa ho podľa zákulisných informácií mala v minulosti pokúšať aj odkúpiť a zastaviť tak jeho kritické vysielanie.
Kaczynski často o poľských médiách hovorí ako o zástupcoch záujmov svojich zahraničných vlastníkov a obviňuje ich, že útočia na všetko poľské.


Seriál Will a Grace (1998 - 2006), ktorý televízia NBC pôvodne obnovila len na jednu limitovanú sériu, bude pokračovať aj ďalšou sezónou. Vo štvrtok o tom informoval predseda NBC Entertainment Bob Greenblatt. Zároveň tiež oznámil, že deviata séria, ktorá sa na televízne obrazovky dostane 28. septembra, a pôvodne mala mať 10 epizód, bude mať napokon 16 častí. Desiatu sezónu by malo tvoriť 13 epizód.
"Včera sme mali prvú čítačku prvej časti a bolo to úžasné. Sme veľmi vďačná sieť a nesmierne nás teší, že tento seriál budeme mať vo vysielaní minimálne dve sezóny," vyjadril sa Greenblatt.
Nečakaný návrat Willa a Grace na televízne obrazovky odštartovala 10-minútová miniepizóda k vlaňajším americkým prezidentským voľbám. Následne si televízia objednala limitovanú sériu s desiatimi časťami, ktoré neskôr rozšírili na 12 a aktuálne na spomínaných 16.
V novinke si úlohy zopakujú Eric McCormack, Debra Messing, Megan Mullally a Sean Hayes. Na komédii o skupinke svojských priateľov sa budú znova podieľať aj jej pôvodní tvorcovia David Kohan a Max Mutchnick.
Seriál Will a Grace priniesol príbeh interiérovej dizajnérky Grace (Messing), ktorá býva v jednom byte s homosexuálnym právnikom Willom (McCormack), ako aj ich výstredných priateľov Karen (Mullally) a Jacka (Hayes). Seriál, ktorý vysielali osem sezón, si vyslúžil 83 nominácií na ceny Primetime Emmy, z ktorých 16 premenil na víťazstvo, pričom si toto prestížne ocenenie odniesol každý z predstaviteľov hlavných hrdinov. Seriál má okrem toho na konte napríklad aj sedem GLAAD Media Awards alebo sedem Screen Actors Guild Awards.

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané. 


MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Americký komediálny seriál Taká normálna rodinka (2009) skončí po deviatej sezóne. V stredu to oznámila televízia ABC, ktorá na projekte spolupracovala s produkčnou spoločnosťou Warner Bros. TV. "Osem úžasných sezón vytvárali Eileen Heisler a DeAnn Heline úprimný, vtipný a autentický svet strednej triedy v srdci Ameriky, s ktorým sa dokážu ľudia stotožniť. Scenáre, herectvo a remeselné majstrovstvo boli úžasné. Šou do života priviedli jedineční Patricia Heaton, Neil Flynn, Charlie McDermott, Eden Sher, Atticus Shaffer a kreatívny tím, ktorý vlial dušu do srdca každej epizódy. Tešíme sa na poslednú sezónu Takej normálnej rodinky a ďakujeme našim vášnivým a lojálnym fanúšikom," vyjadril sa na margo zrušenia seriálu riaditeľ skupiny Warner Bros. Television Peter Roth.
Taká normálna rodinka sa zameriava na Frankie Heck (Patricia Heaton) a jej rodinu zo strednej vrstvy žijúcu v Orsone v Indiane. Frankie, ktorá pracuje ako zdravotná asistentka u zubára, sa každý deň snaží s humorom a dôvtipom vyriešiť nielen svoje starosti, ale najmä starosti jej manžela a troch detí a vyviaznuť z nich bez problémov. Rodinku Heckovcov okrem Heaton stvárňujú Neil Flynn ako jej manžel Mike, Charlie McDermott ako syn Axl, Eden Sher ako dcéra Sue a Atticus Shaffer ako syn Brick. Premiéra spomínanej deviatej sezóny je naplánovaná na 3. októbra.

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané


Don Johnson ako detektív Sonny Crockett a Philip Michael Thomas sťaby detektív Ricardo Tubbs z kultového seriálu 80. rokov minulého storočia Miami Vice budú mať nástupcov, o ktorých menách sa zatiaľ nerozhodlo.
      Americká televízna spoločnosť NBC totiž pripravuje remake úspešného seriálu z rokov 1984-1989, ktorý tvorilo 111 epizód v piatich sériách.
      Informovali o tom zámorské zdroje, ako napríklad Variety a Hollywood Reporter s tým, že na príprave novinky sa podieľajú produkčné spoločnosti herca Vina Diesela a autora cyklu Rýchlo a zbesilo Chrisa Morgana.
      O obsadení hlavných postáv sa však ešte nerozhodlo.
      Mimochodom, výkonným producentom pôvodného seriálu bol Michael Mann, ktorý v roku 2006 sťaby režisér nakrútil celovečerný rovnomenný  film s Colinom Farrellom a Jamiem Foxxom v hlavných úlohách.

Copyright TASR ©2017


VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA


" Môj golfový klub v New Jersey navštevujem tak často predovšetkým preto, lebo Biely dom je úplná diera."
Donald Trump

"Mňa vôbec nezaujíma názor nejakého úradníka.“

Robert Fico

TO JE TV!

TO JE TV!

3. 8. 2017

Zomrel Robert Hardy

Zomrel Robert Hardy

Vo veku 91 rokov zomrel dnes anglický herec Robert Hardy, známy najmä vďaka úlohe ministra mágie Corneliusa Fudgea vo filmoch o čarodejníkovi Harrym Potterovi. Informovala o tom jeho rodina.
Podľa nej herec skonal po tom, ako prežil "úžasný život", a síce viac ako 70 rokov kariéry na divadelnom javisku, filmovom plátne a televíznej obrazovke.
Ako informovala spravodajská stanica BBC, Hardy zomrel v domove dôchodcov pre hercov na predmestí Londýna.
Hardy sa narodil v októbri 1925 v meste Cheltenham v grófstve Gloucestershire na juhozápade Anglicka. Hereckú kariéru začal po druhej svetovej vojne úlohami v Shakespearových drámach v divadle v anglickom meste Stratford-upon-Avon, priblížila agentúra AP.
V rokoch 1978-1990 si zahral veterinára Siegfrieda Farnona v britskom seriáli Všetky veľké a malé bytosti z vidieckeho prostredia. Vo viacerých filmoch a seriáloch mal tiež príležitosť stvárniť niekdajšieho britského premiéra Winstona Churchilla.
Hardy bol však podľa dnešného vyjadrenia svojej rodiny nielen dobrým hercom, ale aj pedantným lingvistom, umelcom, milovníkom hudby, rešpektovaným historikom, literátom a výborným lukostrelcom.
Herec po sebe zanechal tri deti; syna Paula a dcéry Justine a Emmu.

Copyright TASR ©2017

Stanovisko spoločnosti Eustream

Stanovisko spoločnosti Eustream 


Stanovisko spoločnosti Eustream k prebiehajúcej verejnej diskusii týkajúcej sa Operačného programu Výskum a inovácie:
"Spoločnosť Eustream dňa 1. augusta 2017 poskytla odpovede na otázky denníka Sme, ktoré sa týkali Operačného programu Výskum a inovácie. V stanovisku spoločnosti Eustream sa nenachádzala žiadna zmienka o úplatku či inej forme korupcie. To, že Eustream má vážne výhrady voči priebehu výzvy z Operačného programu, neznamená, že spoločnosť bezprostredne zaznamenala korupčné správanie. Vzhľadom na významné spolitizovanie celého prípadu a publikované špekulatívne závery, sa k veci ďalej vyjadrovať nebudeme.

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Americký prezident Donald Trump vyhlásil, že sa nemieni vzdať svojich príspevkov na sociálnej sieti Twitter. "Len médiá produkujúce falošné správy a moji nepriatelia chcú, aby som prestal používať sociálne siete," napísal Trump v jednom zo svojich najnovších tvítov, informoval v stredu denník The Washington Post.
Trump využíva Twitter na široké spektrum svojich oznamov - od smerovania politiky, cez výzvy adresované členom Kongresu ohľadom hlasovania o rozličných závažných opatreniach, až po kritiku médií. "Je to pre mňa jediný spôsob, akým môžem sprostredkovať pravdu," vyhlásil Trump s tým, že na Twitteri a ďalších sieťach má 110 miliónov sledovateľov.
Mnohé z jeho vyjadrení sa stretávajú so súhlasom jeho stúpencov, avšak i niektorí spojenci mu radia, aby isté komentáre vrátane tých, čo sa týkajú prebiehajúceho vyšetrovania údajných ruských kontaktov, prezident zmiernil.
S príchodom nového šéfa prezidentskej kancelárie Johna Kellyho sa podľa zmienených novín v Bielom dome začína presadzovať lepšia disciplína. Svoj post musel krátko po nastúpení opustiť šéf komunikácie Anthony Scaramucci, ktorý sa v médiách vulgárne vyjadril na adresu Kellyho predchodcu Reincea Priebusa a ďalších členov Trumpovho štábu.
Kelly zároveň plánuje zoštíhliť zástup zamestnancov Bieleho domu, ktorí sú priamo podriadení Trumpovi. Tvíty samotného prezidenta sa od nástupu bývalého generála Kellyho skultúrnili, uvádza The Washington Post.

Copyright TASR ©2017



Pakistanská odnož radikálneho hnutia Taliban vydala prvé časopisu, ktorý je smerovaný iba čitateľkám. neskrývane sa je pokúša získať do svojich radov. Na obálke časopisu Chaulina cesta (ktoré odkazuje na jednu z prvých učeníkoch proroka Mohameda) je žena zahalená od hlavy až k päte. Vnútri časopisu, ktorý je v angličtine, ponúka rozhovor s manželka svojho vodcu mulla Fazlulláha..
Nemenovaná manželka oi. chváli uzatváranie sobášov maloletých. Časopis ďalej ženám radí, aby sa naučili zaobchádzať s jednoduchými zbraňami a granátmi.


Britský festival klasickej hudby BBC Proms sa ocitol v centre kontroverzie okolo brexitu, keď niektorí diváci museli po zásahu usporiadateľov schovať vlajky EÚ. Letný festival BBC Proms je známy neformálne atmosférou i tradíciou vlajok, ktorými diváci mávajú. Niekto k nám prišiel a povedal, že tam tie vlajky nemôžeme dať, "povedala návštevníčka nedeľného koncertu v Royal Albert Hall.
"Oznámili, že to nie je povolené, tak som povedala, že vlajky sú na Proms veľká tradícia. On mi odpovedal: Nie tieto vlajky. "Podľa oficiálneho oznámenia vlajky "rušili publikum a účinkujúci".

Zdroj: ČT TXT



Direct Impact s.r.o protestuje proti škandalizácii

Direct Impact s.r.o 
protestuje proti škandalizácii


Dôrazne protestujem voči škandalizácii a zaťahovaniu môjho mena a mena našej firmy do politických bojov v súvislosti s prideľovaním eurofondov na ministerstve školstva. Dištancujeme sa od toho, čo sa momentálne deje v médiách a odmietame, aby sme boli ako nástroje politiky vťahovaní medzi kauzy na úrovni Gorily či Baštrnáka, s ktorými nemáme nič spoločné. Je zahanbujúce, že novinári denníka Nový Čas a portálu aktuality.sk, ktorí kritizujú pokrivenie morálky spoločnosti, sami sa na ňom zúčastňujú, keď zámerne škandalizujúco manipulujú s informáciami a nerešpektujú základné pravidlá žurnalistickej etiky.

Firma Direct Impact s.r.o. nie je žiadna schránková ani garážová firma. Seriózne funguje na trhu aktívne viac než 15 rokov, je zakladateľom rešpektovanej platformy podporujúcej digitalizáciu spoločnosti ITAPA, v rámci ktorej spolupracuje so stovkami odborníkov z celého sveta a pred dvoma rokmi získala ISO Certifikát kvality v oblasti výskumnej, vývojovej, analytickej a poradenskej činnosti pre IT. Napriek tomu sa ocitla na vyfabulovanom zozname „pochybných“ firiem, keďže si spolu s ďalšími partnermi v konzorciu, vrátane odborných pracovísk Univerzity Komenského, dovolila podať žiadosť o grant z prostriedkov EÚ na zmysluplný projekt v oblasti umelej inteligencie. Podporu na projekt s medzinárodným dosahom, ktorého cieľom je významne pomôcť pacientom trpiacim chronickými a nevyliečiteľnými chorobami, tentokrát získala. Sotva však došlo k podpisu zmluvy, konzorcium nemalo žiadnu šancu vyprodukovať ani prvé zverejniteľné výsledky, a na pozadí politicko-mediálnej kauzy bola už zdehonestovaná práca desiatok slovenských odborníkov. Pred zverejnením bezdôvodne poškodzujúcich informácií naša spoločnosť vôbec nebola kontaktovaná, čím sme sa dostali do pozície vopred zatratených bez šance aspoň na minimálnu konfrontáciu.

Dôvod spochybnenia mal byť ten, že firma doteraz nerobila medicínsky výskum. Úlohou Direct Impact v projekte však nie je samotný medicínsky výskum. Základnou ideou projektu je sofistikované spracovanie obrovského množstva dát vedeckej produkcie z biomedicínskej oblasti na celom svete a úlohou našej spoločnosti v ňom je práve výskum spracovania otvorených dát, čo je činnosť, ku ktorej získala aj certifikát kvality. Takto spracované informácie povedú ďalej napríklad k tomu, že sa pacientom s Alzheimerovou či Parkinsonovou chorobou, pečeňovými ochoreniami alebo dokonca aj cystickou fibrózou zvýši kvalita a dĺžka života.

Projekt sme poctivo pripravovali 2 roky – rozpracovali jeho ideu, oslovili skúsených partnerov z výskumného aj medicínskeho prostredia, zabezpečili jeho odborné zázemie po všetkých stránkach a vďaka jeho medzinárodnému dosahu už rokujeme so zahraničným partnerom o jeho následnom nasadení v Severnej Amerike. V rámci konzorcia projektu sú zastúpené malé inovatívne firmy, väčšia firma aj akademický partner (štyri pracoviská Lekárskej fakulty Univerzitnej nemocnice v Bratislave) a na projekte bude pracovať 67 odborníkov zo 4 organizácií – najmä genetikov, biomedikov, lekárov a IT špecialistov.

Splnili sme všetky podmienky výzvy, predložili sme výskumný zámer s naším najlepším vedomím a snahou o maximálnu kvalitu a žiadame férový prístup. Aby sme boli hodnotení podľa výsledkov a pridanej hodnoty, a nie na základe bulvárnych pikantérií. Žiadame, aby sa rozlišovala zodpovednosť a neprenášali sa na nás chyby iných. Chápeme zmysel novinárskej práce. Rozumieme, že kritika napomáha tomu, aby sa na Slovensku robili kvalitné veci. Ale my nenesieme žiadnu zodpovednosť za činnosť ministerstva školstva. Nebudeme posudzovať, či výzvy boli nastavené dobre. Nevieme ani to, akú kvalitu mali schválené a neschválené projekty. Nevieme, či sa pri hodnotení neudiali chyby. My sme len pod vlastnou hlavičkou náročne vypracovali a pripravili projekt. Neurobili sme nič, čo by sa dalo označiť slovom „pochybné“. A preto ostro protestujeme voči politizácii, znevažovaniu a dehonestácii našej firmy a celého konzorcia, keďže takéto konanie bezdôvodne poškodzuje meno našej spoločnosti, meno mojej osoby a projekt, ktorému už v tejto chvíli hrozia neželané škody.

Dana Kršáková, konateľka spoločnosti Direct Impact s.r.o. a výkonná riaditeľka Medzinárodného kongresu ITAPA na podporu digitalizácie spoločnosti

Televíznemu príjmu stále kraľuje satelit


Televíznemu príjmu 
stále kraľuje satelit 

Z prieskumu, ktorý pre spoločnosť SES realizovala agentúra NMS Market Research koncom mája, vyplynulo, že technologické trendy neobišli ani správanie Slovákov pri sledovaní televízie. K dispozícii majú nové zariadenia, ktoré menia spôsoby, akými "trávia" televízny obsah všetky generácie, bez ohľadu na vek. Televízia je dnes dostupná kdekoľvek (doma či na cestách) a vyberať sa dá nielen v širokej ponuke programov, ale aj medzi samotnými poskytovateľmi televíznych služieb.
Klasický televízny prijímač má konkurenciu
V súčasnosti viac ako tri štvrtiny televíznych divákov využíva na sledovanie televízie viac ako jedno zariadenie. 36% používa 2 zariadenia, 14% dokonca 4 a viac zariadení. Aj keď je televízny prijímač stále najčastejšie využívaným zariadením (96%), slovenskí diváci tiež siahajú aj po alternatívnych zariadeniach ako notebook (37%) alebo smartfón (23%). Notebooky využíva na sledovanie obľúbených televíznych formátov najmä mladá generácia (vo veku 18 – 24 rokov), pri využívaní smartfónov zas dominujú muži. Až 14% respondentov využíva na sledovanie televízie kombináciu televízneho prijímača a notebooku, takmer polovica (47%) využíva len televízny prijímač.
Takmer 9 z 10 (86%) televíznych divákov sleduje televíziu viac ako jednu hodinu denne, až 14% dokonca viac ako 4 hodiny denne. Z prieskumu tiež vyplynulo, že sa pri sledovaní televízie nevyhneme istým stereotypom. Muži surfujú po internete častejšie (71% mužov oproti 59% žien), na druhej strane pre ženy sú sprievodnou aktivitou najmä domáce práce (66% žien oproti 43% mužov). Obe skupiny však popri sledovaní televízie rovnako radi chatujú (50%) a komunikujú na sociálnych sieťach (64%).
Satelit ostáva naďalej dominantnou platformou
Telekomunikačné satelity sú v dnešnom svete samozrejmosťou. V rámci prieskumu sme sa chceli dozvedieť, či Slováci vedia, na čo sa vlastne používajú. Až tretina respondentov (33%) uviedla TV signál ako jeho primárny účel, ďalších 29% uviedlo prenos signálu (vo všeobecnosti). 16% priradilo k satelitu dátový prenos (vo všeobecnosti) a 7% internet. 11% uviedlo telefonické hovory. Pokiaľ sa pozrieme na konkrétny satelitný systém, najsilnejšie povedomie medzi respondentmi má značka ASTRA (69%), ktorú nasleduje so značne nižším percentom Thor (22%) a Eutelsat (21%).
Televíznemu príjmu na Slovensku stále dominuje satelit. Na základe výsledkov prieskumu, až 43% Slovákov prijíma TV signál cez satelit, 27% prostredníctvom káblovej televízie, 18% využíva IPTV a 10% prijíma televíziu cez anténu. Satelitný príjem zabezpečuje pre 53% respondentov satelitná platforma Skylink, ktorú nasledujú služby Digi TV (21%) a Magio Sat (16%).
Vysoké povedomie o satelitnom systéme ASTRA má priamu súvislosť s vedúcou satelitnou platformou Skylink, ktorá prináša televízne vysielanie do domácností prostredníctvom ASTRA 3B satelitu na orbitálnej pozícii 23,5°E. Diváci môžu v prípade príjmu z tejto pozície využiť riešenie, ktoré im umožňuje sledovať televíziu z dvoch orbitálnych pozícií, ktoré sú blízko seba. Na susednej orbitálnej pozícii ASTRA 19,2°E je divákom k dispozícii viac ako 350 nekódovaných programov, vrátane 50 HD programov.
SD rozlíšenie preferuje len 1% televíznych divákov
Pokiaľ ide o preferencie, slovenskí diváci v tom majú celkom jasno. Len 1% televíznych divákov preferuje vysielanie špecificky v SD rozlíšení, takmer dve tretiny (63%) v HD rozlíšení. Pokiaľ ide o možnosť voľby, až 57% respondentov by uprednostnilo pozeranie televízie v HD kvalite. Z väčšej časti ide najmä o mužov, mladšiu generáciu (vo veku 18 – 24 rokov) a satelitných používateľov.
V HD sledujú slovenskí diváci najmä filmy a prírodopisné dokumenty. Mužský divák si v HD kvalite rád pozrie aj šport (20% mužov oproti 4% žien), naopak ženy zase televízne seriály (13% žien oproti 4% mužov).
Na čo najviac reagujú slovenskí diváci?
Najcitlivejšie reagujú na zvyšovanie ceny. Až 58% respondentov by zvažovalo zmenu TV operátora, pokiaľ by došlo k zvýšeniu ceny za využívaný programový balík. Zmenu tiež zvažujú pri nízkej kvalite TV signálu (40%). Muži sú citlivejší na zmeny v programovej ponuke (41% mužov oproti 30% žien).
O prieskume
Do prieskumu bolo na Slovensku zapojených 504 respondentov (v pomere 50% žien a 50% mužov) vo veku od 18 do 64 rokov. Veková štruktúra bola nasledovná: 19% vo veku 18-24, 27% vo veku 25-34, 21% vo veku 35-44, 21% vo veku 45-54, 12% vo veku 55-64. Čo sa týka vzdelanostnej štruktúry 14% respondentov ukončilo len základné vzdelanie, 10% ukončilo vysokoškolské štúdium. Väčšinový príjem domácnosti (48%) sa pohybuje na úrovni 601 až 1330 eur. 43% respondentov býva v spoločnej domácnosti o 4 a viac členoch.




ČIARA

ČIARA

2. 8. 2017

Novela o filmovom projekte má podporiť rozvoj audiovizuálneho priemyslu

Novela o filmovom projekte má podporiť rozvoj 
audiovizuálneho priemyslu 

Významný impulz na rozvoj audiovizuálneho priemyslu majú priniesť zmeny vo vyhláške o filmovom projekte Ministerstva kultúry (MK) SR, ktorej novelizovaná podoba vstupuje dnes do platnosti. Novela podporuje investície do filmových produkcií zásadným znížením limitu povinných výdavkov, ktorý filmárov oprávňuje žiadať Audiovizuálny fond (AvF) o refundovanie 20 percent nákladov na filmový projekt.
      Doteraz bola výška tohto povinného minimálneho limitu, ktorý musel producent v rámci filmového projektu na Slovensku preinvestovať, vo výške dva milióny eur. "Úprava znižuje túto čiastku na 150.000 eur pri jednom celovečernom hranom, dokumentárnom či animovanom filme alebo pri dokumentárnom či animovanom seriáli. Ak pôjde o filmový projekt v podobe dvoch alebo troch hraných, dokumentárnych či animovaných filmov alebo TV seriálu, je minimálna čiastka, ktorá oprávňuje žiadať o spätnú 20-percentnú dotáciu, vo výške 300.000 eur," priblížil generálny riaditeľ Sekcie médií, audiovízie a autorského práva MK Anton Škreko. Zároveň pripomenul, že uvedený limit nesmie presiahnuť 50 percent rozpočtu projektu. "To znamená, že od dnešného dňa budeme môcť podporiť projekty, ktorých rozpočet je najmenej 300.000, resp. 600.000 eur," vysvetlil nastavenie podmienok.
      Hlavnými argumentmi pre výrazné zníženie sumy povinných výdavkov bola zo strany rezortu nielen snaha o zabezpečenie konkurencieschopnosti Slovenska v tejto oblasti, ale tiež reálne možnosti audiovizuálneho prostredia na Slovensku. Zníženie limitu by malo okrem iného prispieť aj k zintenzívneniu domácej, resp. koprodukčnej tvorby so slovenskou účasťou. "Predpokladáme, že projekty, ktoré sa dnes realizujú síce so slovenskou účasťou, ale mimo územia SR, by sa mohli v rámci ich realizácie presunúť na Slovensko, čo by malo iste pozitívny vplyv na zamestnanosť a hlavne ďalší rozvoj audiovizuálneho priemyslu u nás," naznačil Škreko.
      Ministerstvo kultúry plánuje podporiť do konca roka domácu kinematografiu aj zriadením Národnej filmovej agentúry. "Hlavnými úlohami agentúry, ktorá bude súčasťou Audiovizuálneho fondu, budú prezentácia Slovenskej republiky ako filmovej krajiny, do ktorej sa producentom oplatí prísť realizovať výrobu filmu či jeho časti, spájanie zahraničných a slovenských filmových profesionálov či vytváranie príležitostí na realizáciu filmových projektov na Slovensku," uviedol Škreko.
      Pripomenul aj nárast prostriedkov, ktorými štát prispieva do rozpočtu AvF. "Kým v rokoch 2014-2016 to bolo 4,5 milióna, v tomto roku päť miliónov, v roku 2018 bude mať k dispozícii už šesť miliónov eur,"



Copyright TASR ©2017


Jaroslav Rezník sa dnes ujal funkcie

Jaroslav Rezník 
sa dnes ujal funkcie

Jaroslav Rezník sa dnes ujal funkcie generálneho riaditeľai Rozhlasu a televízie Slovenska po Václavovi Mikovi.

1. 8. 2017

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Americký prezident Donald Trump sa rozhodol odvolať riaditeľa pre komunikačnú stratégiu Bieleho domu Anthonyho Scaramucciho, ktorého do tohto úradu vymenoval len pred desiatimi dňami. S odvolaním sa na tri nemenované osoby oboznámené so situáciou o tom včera ako prvý informoval denník The New York Times.
      Správu následne potvrdila aj hovorkyňa Bieleho domu Sarah Sandersová. "Scaramucci cítil, že bude najlepšie, ak dá šéfovi kancelárie Bieleho domu Johnovi Kellymu voľné ruky a možnosť vybudovať si svoj vlastný tím. Prajeme mu len to najlepšie."
      New York Times informoval, že Trump sa rozhodol Scaramucciho odvolať práve na žiadosť Kellyho, ktorého dnes slávnostne uviedol do funkcie šéfa kancelárie Bieleho domu.
      Scaramucci vyvolal ako nový šéf komunikácie Bieleho domu minulý týždeň pozornosť amerických médií pre spŕšku vulgárnych nadávok, ktorými v telefonickom rozhovore s redaktorom magazínu New Yorker počastoval Kellyho predchodcu v úrade Reincea Priebusa, ako aj ďalších členov Trumpovho štábu.
      Doposiaľ nie je jasné, či Scaramucciho odvolanie znamená jeho celkový odchod z Bieleho domu alebo sa tento finančník len presunie na inú pozíciu, uviedla agentúra DPA.


Od začiatku roka 2017 zaznamenali v Srbsku nárast počtu útokov na novinárov. Predvlani zaregistrovali v tejto postjuhoslovanskej republike celkove 36, vlani celkove 69 takýchto atakov, v tomto roku ich už doteraz bolo 47.
      Informácie priniesli tlačová agentúra APA a rozhlasová stanica Slobodná Európa s odvolaním sa na srbskú novinársku organizáciu NUNS.
      Podľa slov jej generálneho tajomníka Svetozara Rakoviča je cieľom útokov zastrašiť médiá, ktoré by chceli písať o chúlostivých témach.
      Ako je známe, na sklonku mája sa o vláde kriticky píšuci novinári stali pred sídlom parlamentu terčom útoku stúpencov vládnej Srbskej pokrokovej strany, a to v čase prevzatia prezidentského úradu dovtedajším premiérom Aleksandarom Vučičom. Prokuratúra až doteraz nezačala trestné stíhanie útočníkov, aj keď sa ich fotografie objavili vo viacerých médiách.

Argentínsky denník Buenos Aires Herald, vychádzajúci v angličtine, ukončil po 141 rokoch svoju činnosť. Informovala o tom v noci nadnes agentúra DPA.
      Išlo o jediné noviny v tejto juhoamerickej krajine, ktoré informovali o porušovaní ľudských práv počas vlády vojenskej junty v rokoch 1976-83. Už vlani bol denník zredukovaný na týždenník.
      Denník spočiatku podporoval prevrat, ktorý zvrhol prezidentku Isabel Perónovú, svoj postoj však zmenil po tom, ako začala junta vraždiť svojich oponentov, alebo z nich robiť "nezvestných".
      Britský redaktor Robert Cox, ktorý pre denník pracoval v rokoch 1959-79, vystupoval ako ostrý kritik režimu a bol donútený opustiť krajinu, pričom jemu i jeho rodine sa vyhrážali zabitím.
      Noviny založil v roku 1876 škótsky imigrant William Cathcart. V roku 1968 ich odkúpila americká spoločnosť Evening Post Publishing Company, v roku 2007 ich zase prebrala spoločnosť Grupo 23.
      Len o rok neskôr denník Buenos Aires Herald odkúpila spoločnosť Editorial Amfin S.A., ktorá sa teraz rozhodla, že už nebude vychádzať. Dôvody tohto rozhodnutia neboli bezprostredne známe.
      Buenos Aires Herald boli vydávané vo formáte berliner. V nedeľu obsahovali špeciálnu prílohu s analýzou udalostí, ktoré sa stali za uplynulý týždeň. V pondelok mali prílohu o obchodných otázkach.

Copyright TASR ©2017


Hackeri sa nabúrali do systému televízie HBO a ukradli a zverejnili 1,5 terabajtu údajov vrátane budúcich dielov seriálov ako Hra o tróny (2012), Izba 104 (2017) či Hráči (2015). Médiám následne poslali list, v ktorom konštatujú, že HBO "dali dole". Britský denník The Guardian k tomu dokonca napísal, že Hra o tróny je po tomto útoku "v ohrození".
Televízia stratu údajov potvrdila, jej riaditeľ Richard Piepler sa obrátil emotívnym listom na jej zamestnancov aj na verejnosť a hackerský útok označil za "ničivý a znepokojujúci". "Okamžite sme túto udalosť začali vyšetrovať. Ochrana dát je jednou z hlavných priorít HBO, a našu zodpovednosť za ochranu dát, ktoré vlastníme, berieme vážne," píše šéf HBO.
Hackeri navyše hrozia, že čoskoro zverejnia aj ďalšie materiály. K tomu, čo všetko je súčasťou doteraz zverejneného obsahu, existuje viacero verzií, väčšina sa však zhoduje v tom, že sú medzi nimi aj diely seriálov Hra o tróny, Izba 104 a Hráči.
"Zdravíme všetkých ľudí. Práve ste svedkami najväčšieho úniku v ére kybernetického priestoru. A ako sa volá? To som zabudol povedať. Volá sa HBO a Hra o tróny!" píšu hackeri v liste médiám. Obracajú sa na ne aj s tým, že kto o nich napíše "pekne", poskytnú mu rozhovor.


©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané. 

Zomrel Ladislav Hyža

Zomrel Ladislav Hyža


Vo veku 76 rokov zomrel slovenský režisér a dramatik Ladislav Hyža.
V roku 1958-1964 študoval dramaturgiu a divadelnú vedu na Divadelnej fakulte VŠMU v Bratislave. Od roku 1964 pôsobí v Slovenskom rozhlase, štúdio Banská Bystrica ako režisér, vedúci režisér (od 1972) a riaditeľ (od 1996). Režíroval približne 250-300 rozhlasových hier domácich i svetových autorov, rozprávok a inscenácií, spolupracoval s ochotníckymi divadelníkmi a pripravil rôzne rozhlasové pásma, poviedky, napísal aj viacero rozhlasových hier a rozhlasových dramatizácií.

Oznámenie o verejnom vypočutí kandidátov na obsadenie funkcie generálneho riaditeľa TASR

Oznámenie o verejnom vypočutí kandidátov na 

obsadenie funkcie generálneho riaditeľa TASR



Zomrel Sam Shepard

 Zomrel Sam Shepard


Vo veku 73 rokov zomrel už minulý týždeň vo štvrtok americký herec, dramatik, autor a laureát Pulitzerovej ceny Sam Shepard. Informovala o tom dnes agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenie Shepardovho hovorcu.
      Podľa hovorcu hercovej rodiny zomrel Shepard vo svojom dome americkom štáte Kentucky na komplikácie spôsobené amyotropnou laterálnou sklerózou (ALS), ktorou dlhší čas trpel.
      Napriek tomu, že Shepard bol podľa AP pokladaný za málovravného a samotárskeho, je autorom 44 divadelných hier, niekoľkých románov, viacerých kníh memoárov a poviedok. Za svoju hru Buried Child (Pochované dieťa) z roku 1979 dostal Pulitzerovu cenu.
      Shepard bol úspešný aj ako herec, keď účinkoval v desiatkach celovečerných filmov z ktorých dráma z prostredia kozmického výskumu nazvaná The Right Stuff (Správna posádka) mu priniesla nomináciu na Oscara. Za scenár k filmu Paríž, Texas získal britskú filmovú cenu BAFTA. Shepard je tiež autorom scenára k filmu režiséra Michelangela Antonioniho z roku 1970 Zabriskie Point.


Copyright TASR ©2017 

31. 7. 2017

Zomrela Jeanne Moreau

Zomrela Jeanne Moreau

Vo veku 89 rokov zomrela v noci nadnes v Paríži významná francúzska filmová herečka Jeanne Moreau, ktorá bola označovaná za jednu z legiend francúzskej kinematografie.
      Moreau bola ako herečka známa svojím charakteristickým hlasom a počas svojej vyše 50-ročnej kariéry účinkovala vo viac ako 120 filmových snímkach. Niektoré z nich sa zapísali do dejín kinematografie, ako napríklad kriminálny film Výťah na popravisko z roku 1957, ktorý bol pre túto rodáčku z Paríža prelomovým dielom. O päť rokov neskôr získala medzinárodné uznanie, keď stvárnila úlohu v romantickej dráme Jules a Jim.
      Moreau patrila medzi pravidelných hostí veľkých filmových festivalov vrátane podujatí v Cannes a Berlíne. Bola tiež držiteľkou početných divadelných a filmových ocenení.
      Jeanne Moreau sa narodila a vyrastala v Paríži, kde v mladosti objavovala svet literatúry a divadla. Na divadelných doskách sa prvýkrát objavila už ako študentka konzervatória v roku 1947 na divadelnom festivale v Avignone. Krátko potom sa ako dvadsaťročná stala najmladšou členkou prestížnej Comédie-Francaise, kde pôsobila štyri roky. V roku 1951 ju však opúšťa, aby sa zaradila medzi členov významného divadla Theatre Nationale Populaire.
      Už v tomto období začala filmovať, najprv však hrala v nie príliš výrazných postavách. Objavil ju až režisér Louis Malle a obsadil do filmu Výťah na popravisko (1958), ktorý bol pre mladú herečku prelomový.
      V nasledujúcich rokoch bola už Moreau hviezdou na filmových plátnach. Jeden z jej kolegov, Ginette Vinceendeau raz výstižne poznamenal: "Ak Brigitte Bardot predstavuje sex a Catherine Deneuve eleganciu, tak Moreau znamená intelektuálnu ženskosť."
      Vo filme Nebezpečné známosti (1959) režiséra Rogera Vadima hrala po boku Gerarda Philippa a stvárnila markízu de Merteuil. S režisérom Francoisom Truffautom hrala v Jules a Jim (1962), spolupracovala s Michelangelom Antonionim a ďalšími známymi režisérmi.
      Za úlohu vo filme Moderato Cantabile, ktorý natočila s režisérom Petrom Brooksom jej udelili v roku 1960 cenu za najlepší ženský herecký výkon na festivale v Cannes. V roku 1964 získala ďalšiu cenu za najlepší herecký výkon vo filme Denník komornej, tentoraz na MFF v Karlových Varoch.
      Malú, ale kľúčovú rolu prijala vo filme Milenec (1992), kde prepožičala svoj charakteristický hlas vyprávačovi príbehu. V roku 1995 hrala s Marcellom Mastroiannim vo filme Za oblaky a v roku 1998 v hollywoodskom projekte Večný príbeh.
      Objavovala sa aj v televíznych filmoch, napríklad  Bedári (1999), Balzac (1999), Zajdina pomsta (2001).
      Jeanne Moreau skúsila uplatniť svoj talent aj na opačnej strane kamery, keď režírovala filmy Svetlo (1976) a Adolescentka (1979). Dvakrát (1975 a 1995) bola prezidentkou poroty MFF v Cannes a získala tiež niekoľko ocenení, napríklad Zlatého leva za celoživotné dielo a prínos svetovej kinematografii na filmovom festivale v Benátkach (1992) a Európsku filmovú cenu (1997) takisto za celoživotné dielo.
      V čase jej najväčšej slávy ju spájali s mnohými, vtedy úspešnými a významnými mužmi. Krátko bola vydatá za režiséra Williama Friedkina a má syna Jeroma.
      Jeanne Moreau sa naposledy objavila na filmovom plátne v roku 2015, a to v komédii Talent mojich priateľov.

Copyright TASR ©2017


RADA RTVS

RADA RTVS



Budova Slovenského rozhlasu na Mýtnej ulici v Bratislave by mala byť vyhlásená za národnú kultúrnu pamiatku (NKP). O správnom konaní, ktoré v tejto veci prebieha, informoval na dnešnom rokovaní Rady Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) riaditeľ Sekcie technickej realizácie RTVS Andrej Doležal.
Spresnil, že konanie sa začalo 5. júna a RTVS bol v tomto prípade postavený pred hotovú vec. "Nemali sme o tom žiadnu vedomosť, žiadosť o vyhlásenie za NKP podal na pamiatkový úrad predchádzajúci manažment, no nenechal žiadnu dokumentáciu o tomto kroku," povedal. Doležal predpokladá, že budova bude za NKP vyhlásená. "Každá i tá najmenšia technologická rekonštrukcia bude musieť byť potom prerokovaná s pamiatkarmi," naznačil.
"Všetko má dve strany," poznamenal k tejto záležitosti predseda Rady RTVS Igor Gallo. Poukázal na to, že okrem povinností umožňuje zaradenie objektu medzi NKP aj možnosť využívať čerpanie z fondov zameraných na obnovu a údržbu NKP.
Rada RTVS sa tiež zaoberala hospodárením RTVS za prvý polrok 2017. Generálny riaditeľ telerozhlasu Václav Mika informoval, že prvý polrok skončil s výrazným prebytkom. Príjmy dosiahli viac ako 68 milióna eur, výdavky boli v objeme približne 50 miliónov. "Príjmy predstavujú 63,66 percenta z celkovej plánovanej ročnej sumy, výdavky sú vo výške menej ako 40 percent z plánovaného rozpočtu," skonštatoval Mika. Doplnil, že k dnešnému dňu je na účtoch RTVS približne 36 miliónov eur.
Rada sa tiež venovala fungovaniu manažmentu RTVS pod vedením Miku v predchádzajúcich piatich rokoch. "Vysielanie RTVS pod jeho vedením bolo koncepčné, divácky úspešné, napĺňajúce atribúty verejnoprávneho vysielateľa," uviedol podpredseda Rady RTVS Martin Kákoš. Ocenil i finančnú stabilizáciu RTVS, súčasnú dobrú ekonomickú kondíciu vysielateľa i výrazný technologický rozvoj. Poznamenal, že nesplnená ostáva vízia rozšírenia ponuky programových služieb. Ako poznamenal, je to však otázka legislatívnej úpravy financovania RTVS.
Dnešné zasadnutie Rady RTVS bolo posledným pre Václava Miku v rámci súčasného mandátu šéfa RTVS. Od 2. augusta nastúpi do funkcie generálneho riaditeľa RTVS Jaroslav Rezník. Doterajšieho generálneho riaditeľa Tlačovej agentúry SR zvolili na čelo verejnoprávneho vysielateľa poslanci Národnej rady SR 20. júna, keď v druhom kole tajnej voľby získal 95 hlasov.

Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) má nový prenosový voz. Predstavili ho dnes v areáli verejnoprávneho vysielateľa v Mlynskej doline v Bratislave.
Cena za novú televíznu technológiu je 1.174.266 eur. "Umožní snímať akékoľvek športové či spoločenské podujatie a prostredníctvom zariadení umožňujúcich spomalené či opakované zábery dokáže priniesť z konkrétneho podujatia nielen jeho samotný dej, ale aj emóciu, ktorá ho sprevádza," informoval riaditeľ sekcie technickej realizácie RTVS Andrej Doležal.
"Prenosový voz disponuje 12 kamerami v režime HD, jedna kamera je pritom bezdrôtová a technológia umožňuje nainštalovať až 16 kamier," špecifikoval. "K dispozícii sú všetky technológie, ktoré sú vyžadované našimi koprodukčnými partnermi, prípadne partnermi zo zahraničia, pre ktorých prenos realizujeme," doplnil.
S novým prenosovým vozom môže RTVS rátať po 21 rokoch. "Je súčasťou celkovej koncepcie technologickej obnovy, ktorú sme v predchádzajúcich rokoch zrealizovali," pripomenul Doležal.

Copyright TASR ©2017

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Britská televízna stanica Channel 4 odvysiela nový dokumentárny film zo života zosnulej Diany Frances Spencerovej, princeznej z Walesu.
      Film obsahuje úryvky zo súkromných videonahrávok, na ktorých Diana úprimne rozpráva o svojich manželských problémoch a o napätom vzťahu s kráľovskou rodinou. Informovala o tom agentúra AP.
      Na záznamoch zo začiatku deväťdesiatych rokov sa Diana rozpráva so svojím hlasovým trénerom Peterom Settelenom. Nahrávky vznikli na spoločných stretnutiach v rokoch 1992-93. Settelen tvrdil, že ich nahráva preto, aby zlepšil princeznej vystupovanie na verejnosti.
      Okrem iného na nich Diana opisuje, ako reagovala kráľovná Alžbeta II, keď sa jej pýtala na radu ohľadne krachujúceho manželstva. Povedala, že kráľovná jej na otázku odpovedala: "Neviem, čo by si mala urobiť."
      Diana na nich tiež hovorí o tom, ako sa "veľmi zaľúbila" do muža. Predpokladá sa, že išlo Dianinho osobného strážcu Barryho Mannakeeho.
      Výňatky z týchto nahrávok už vysielala americká televízia NBC v roku 2004, nikdy sa však nevysielali v Británii.
      Nový dokumentárny film, ktorý sa podľa telegraph.co.uk považuje za "vykorisťujúci" a "škodlivý", odvysiela britská televízna stanica Channel 4 v piatok 4. augusta.
      Princezná Diana tragicky zahynula pri autonehode 31. augusta 1997.

Copyright TASR ©2017 

 Slovenský filharmonický zbor čaká v auguste najprestížnejšia udalosť sezóny - účinkovanie na najväčšom festivale klasickej hudby sveta, na BBC Proms v Londýne. Do mesta na rieke Temža odcestujú členovia speváckeho telesa Slovenskej filharmónie so zbormajstrom Jozefom Chabroňom a manažérkou Marianou Kuškovou v utorok 1. augusta, agentúru SITA o tom informovala tlačová tajomníčka Slovenskej filharmónie Martina Tolstova.
„Naša zborová jednotka sa na letnom festivale predstaví opäť po 13 rokoch. Spolu s členmi BBC Symphony Orchestra, viacerými zbormi - Schola Cantorum of The Cardinal Vaughan, Memorial School, Tiffin Boys’ Choir, BBC Singers a zahraničnými sólistami uvedú koncertné prevedenie opery Chovančina Modesta Petroviča Musorgského. Dielo zaznie pod taktovkou jedného z najžiadanejších dirigentov súčasnosti Semyona Bychkova, s ktorým náš zbor uvádzal toto dielo vo Viedenskej štátnej opere v novembri 2014,“ avizuje filharmónia. Koncertné uvedenie opery zaznie v londýnskej Royal Albert Hall 6. augusta a v úlohe Marfy sa predstaví mladá ruská mezzosopranistka Elena Maximova.
BBC Proms je najväčší festival klasickej hudby na svete. Každoročne trvá osem týždňov. Jeho 123. ročník sa uskutoční od 14. júla do 9. septembra a do centra Londýna prinesie množstvo koncertov, workshopov aj vzdelávacích hudobných podujatí. BBC Proms je zároveň festival s najdlhšou históriou. Po prvýkrát sa uskutočnil už v roku 1895 z iniciatívy hudobného impresária Roberta Newmana. Od roku 1927 festival zastrešuje BBC (British Broadcasting Corporation) a v roku 1930 vznikol Symfonický orchester BBC. Od roku 1941 sa festival koná v Royal Albert Hall. Festival sa od svojho založenia snaží pritiahnuť ku klasickej hudbe čo najviac ľudí všetkých vekových kategórii, a to lacným vstupným, neformálnym prostredím a pestrým programom. Prenosy z koncertov je možné sledovať v televízii, rozhlase, či na internete, dodala Martina Tolstova.

 George Clooney hrozí žalobou francúzskemu magazínu za zverejnenie fotografií jeho dvojičiek. Magazín Voici zverejnil fotografie v piatok, pričom uviedol, že ide o prvé obrázky Elly a Alexandra. Magazín svoj krok zdôvodnil "verejným dopytom". Clooneyho manželka Amal porodila deti v júni v Londýne. Pár ich fotografie nezverejnil.
Rodák z Lexingtonu v Kentucky a 39-ročná právnička sa spoznali v roku 2013 prostredníctvom spoločného priateľa. Zasnúbili sa koncom apríla 2014 a v auguste toho roka získali povolenie na sobáš, pričom svadobné oznámenie zverejnili vo vitríne pred radnicou v londýnskej štvrti Chelsea. Svadba sa uskutočnila najprv 27. septembra 2014 v luxusnom hoteli v talianskych Benátkach a následne ich o dva dni neskôr oddali aj na tamojšej radnici. Oba obrady viedol bývalý starosta Ríma Walter Veltroni, ktorý je Clooneyho blízkym priateľom.
George Clooney sa preslávil účinkovaním v seriáli Pohotovosť (1994 - 2009). Známy je tiež z filmov Od súmraku do úsvitu (1996), Traja králi (1999), Dokonalá búrka (2000), Michael Clayton (2007), Lietam v tom (2009), Deti moje (2011), Gravitácia (2013), Pamiatkari (2014), Krajina zajtrajška (2015), Hra peňazí (2016), Ave, Caesar! (2016) či krimikomédie Dannyho jedenástka (2001) a jej pokračovaní Dannyho dvanástka (2004) a Dannyho trinástka (2007). Na konte má dva Oscary, ktoré získal za herecký výkon v snímke Syriana (2005) a ako jeden z producentov filmu Argo (2012), a tiež tri Zlaté glóbusy, pričom predvlani si prevzal aj cenu Cecila B. DeMilla za celoživotné dielo. Režíroval snímky Dobrú noc a veľa šťastia (2005), Leatherheads (2008), Deň zrady (2011) alebo Pamiatkari (2014).


©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané. 

Dlhé sledovanie televízie znižuje inteligenciu

Dlhé sledovanie televízie 
znižuje inteligenciu

Pravidelné dlhé šoférovanie, a tiež pravidelné dlhé sledovanie televízie znižuje inteligenciu. Vyplýva to z výsledkov výskumu britského vedeckého tímu, ktorý skúmal viac ako pol milióna obyvateľov Veľkej Británie vo veku od 37 do 73 rokov po dobu piatich rokov. U osôb, ktoré každý deň šoférovali dve až tri hodiny denne a viac, zaznamenali hneď na začiatku výskumu v priemere nižšiu mozgovú aktivitu, a tá zároveň počas výskumu rýchlejšie klesala. O výskume informuje britský denník The Independent.
Podobné ukazovatele ako pri šoférovaní vykazovala aj skupina pozorovaných osôb, ktorá mala spoločné každodenné troj- a viachodinové sledovanie televízie.
Opačné výsledky, teda zvýšenie mozgovej aktivity, zaznamenali výskumníci pri ľuďoch, ktorí v nadpriemernej miere používali počítač, a to bez ohľadu na to, či ho používali na prácu, alebo napríklad na hranie hier.
"Pri ľuďoch, ktorí používali počítač viac ako dve alebo tri hodiny denne, sa kognitívne schopnosti zvyšovali. Keď pozeráte televíziu, váš mozog je menej aktívny. Ale používanie počítača naopak mozog stimuluje," vysvetľuje jeden z autorov výskumu, epidemiológ Kishan Bakrania z Leicesterskej univerzity.


©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané. 

RADA RTVS

RADA RTVS



30. 7. 2017

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Turecký súd v provincii Diyarbakir v juhovýchodnom Turecku zatkol novinára z denníka Evrensel, často kritizujúceho vládu. Oznámil to samotný denník.
      Yusufa Karataša zatkli v rámci vyšetrovania dnes už rozpustenej kurdskej nacionalistickej strany Demokratický ľudový kongres (DTK). 
      Noviny Evrensel sú ľavicovým periodikom a častým kritikom vlády, uviedla agentúra DPA. 
      Prokuratúra vypočúvala Karataša v súvislosti so seminárom z roku 2013, organizovaným stranou DTK. Toto podujatie bolo podľa vyjadrenia denníka označené ako "teroristická aktivita".
      V tureckom väzení sa v súčasnosti nachádza 165 pracovníkov médií. Nachádza sa medzi nimi aj nemecko-turecký novinár a dopisovateľ denníka Die Welt Deniz Yücel.

Súd v Istanbule nariadil v piatok prepustenie siedmich pracovníkov tureckého denníka Cumhuriyet. Štyria hlavní obžalovaní zostávajú za mrežami.
      Sedemnásť novinárov a zamestnancov Cumhuriyetu čelí dlhoročným trestom pre obvinenia týkajúce sa terorizmu. Súdny proces sa s nimi začal v pondelok - viac než 250 dní po tom, ako úrady začali zatýkať pracovníkov tohto denníka kritického k vláde.
      Vo väzení ostáva šéfredaktor Murat Sabuncu, predseda správnej rady Akin Atalay, komentátor Kadri Gürsel a investigatívny novinár Ahmet Sik, informuje agentúra Anadolu. Medzi prepustenými je karikaturista Musa Kart, komentátor Güray Öz a právnik Bülent Utku.
      Všetci obžalovaní popreli obvinenia počas tohtotýždňových piatich zasadnutí súdu. Ďalšie pojednávanie je stanovené na 11. septembra.
      Skupiny presadzujúce slobodu tlače považujú celý prípad za pokus vlády "umlčať" iné názory a vyzvali na prepustenie žurnalistov. Jedenásti z obžalovaných boli za mrežami už od minulého roka a tvrdia, že majú obmedzený prístup k právnikom a trpia podmienkami vo väzení, uvádza agentúra DPA.

Copyright TASR ©2017

Tohtoročné udeľovanie MTV Video Music Awards, ktoré sa bude konať 27. augusta v kalifornskom Inglewoode, bude moderovať americká speváčka Katy Perry. Tridsaťdvaročná interpretka to oznámila prostredníctvom krátkeho videa, ktoré zverejnila na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter. "Predstavujem vám mesačnú ženu. Pripravte sa na náraz," napísala ku klipu, v ktorom ju možno vidieť ako astronautku vo vesmíre. Odkazovala pritom na tvar trofeje aj maskota cien, ktorým je práve astronaut. Rodáčka z kalifornskej Santa Barbary okrem toho počas slávnostného udeľovania cien aj vystúpi.
Speváčka sa tento rok uchádza o päť cien, vrátane trofeje za najlepšie popové video ku skladbe Chained to the Rhythm. Tohtoročnému zoznamu kandidátov však dominuje Kendrick Lamar, ktorý má dovedna osem nominácií, vrátane tej v kategórii Video roka. Päť nominácií má aj kanadský spevák The Weeknd, štyri zase Bruno Mars.
Katy Perry, vlastným menom Katheryn Elizabeth Hudson, debutovala albumom Katy Hudson (2001), no známou sa stala až vďaka piesni I Kissed A Girl z druhej štúdiovky One Of The Boys (2008). Nasledovali albumy Teenage Dream (2010), Prism (2013) a Witness (2017). Je tiež príležitostná herečka. Prepožičala napríklad hlas Šmolinke v snímkach Šmolkovia (2011) a Šmolkovia 2 (2013). Predstavila sa aj v dokumentoch Katy Perry: Kúsok zo mňa (2012), KatyPerry: The Prismatic World Tour (2015) či v komédii Zoolander No. 2 (2016) a v roku 2010 vo vianočnej epizóde Simpsonovcov (1989).

Americký herec Mahershala Ali si zahrá v plánovanej tretej sezóne seriálu Temný prípad (2014). Správu potvrdil počas stretnutia Asociácie televíznej kritiky (TCA) Casey Bloys z televízie HBO, ktorá projekt zastrešuje. Štyridsaťtriročný rodák z Oaklandu by mal stvárniť hlavnú úlohu, informuje magazín Entertainment Weekly. Držiteľ Oscara sa novinkou pochválil na službe Instagram.
Či sa spomínaná tretia sezóna dostane na televízne obrazovky, zatiaľ ale nie je jasné, pretože tvorcovia ešte nedostali oficiálne povolenie na jej produkciu. Bloys sa však vyjadril, že už čítal päť scenárov novej série. "Som naozaj ohromený a veľmi sa teším z toho, čo som čítal. Nechcel by som prezrádzať dejovú líniu príbehu, ale naozaj si myslím, že sú dobré," povedal. Ako tiež vysvetlil, momentálne hľadajú režisérov, ktorí by sa projektu ujali, čo je zrejme posledný krok k oficiálnemu schváleniu tretej série. Prvú sezónu, v ktorej sa v hlavných úlohách predstavili Matthew McConaughey a Woody Harrelson, režíroval celú Cary Fukunaga. Druhú, v ktorej si zahrali napríklad Colin Farrell, Rachel McAdams, Vince Vaughn a Taylor Kitsch, malo na starosti viacero filmárov vrátane Justina Lina.
Mahershala Ali, vlastným menom Mahershalalhashbaz Gilmore, odštartoval hereckú kariéru v seriáli Drzá Jordan (2001 - 2007), v ktorom účinkoval v prvých dvoch sezónach. Prvú významnejšiu filmovú rolu získal v dráme Podivuhodný prípad Benjamina Buttona (2008), pričom neskôr si zahral v snímkach ako Predátori (2010), Za borovicovým hájom (2012), Hry o život: Drozdajka 1 (2014), Hry o život: Drozdajka 2 (2015), Skryté čísla (2016) a Moonlight (2016). Za výkon v poslednom menovanom získal Oscara. Je tiež známy zo seriálov Dom z kariet (2013) a Luke Cage (2016).

Americké herečky Jennifer Aniston a Reese Witherspoon si zahrajú v spoločnom projekte. Ako informuje magazín The Hollywood Reporter, predstaviť by sa mali v zatiaľ nepomenovanom seriáli z prostredia ranných televíznych relácií a newyorskej mediálnej scény. Novinka vzniká pod taktovkou Michaela Ellenberga a jeho produkčnej spoločnosti Media Res. Jay Carson, ktorý stojí napríklad za projektom House of Cards (2013), by mal napísať scenár. Tiež by sa mal spolu s Whitherspoon, Aniston, Steveom Klovesom a Lauren Levy Neustadter pod seriál podpísať ako výkonný producent.
Zatiaľ nie je známe, kto bude projekt vysielať. Podľa menovaného týždenníka by to mohla byť platená káblová televízia ako je napríklad HBO či streamovacia služba ako Netflix.
Štyridsaťosemročná Jennifer Joanna Aniston sa preslávila najmä úlohou Rachel Greenovej v seriáli Priatelia (1994 - 2004), za ktorú získala cenu Primetime Emmy a Zlatý Glóbus. Okrem toho si zahrala vo filmoch ako Ona, jedine ona (1996), Bruce, Všemohúci (2003), Zbožňujem prachy! (2006), Marley a ja (2008), Nie je z teba až tak paf (2009), Lov na exmanželku (2010), Šéfovia na zabitie (2011), Skús ma rozosmiať (2011), Wanderlust (2012), My sme Millerovci (2013), Šéfovia na zabitie 2 (2014) či Deň matiek (2016).
Štyridsaťjedenročná Reese Witherspoon v roku 2006 získala Oscara, cenu BAFTA i Zlatý glóbus za stvárnenie June Carter, manželky country speváka Johnnyho Casha, v životopisnom filme Walk the Line (2005). V roku 2015 si vyslúžila druhú nomináciu na cenu americkej Akadémie filmových umení a vied za hlavnú úlohu vo filme Divočina. Známa je predovšetkým zo snímky Pravá blondínka (2001) a jej pokračovania z roku 2003. Okrem toho si zahrala vo filmoch ako Veľmi nebezpečné známosti (1999), Americké Psycho (2000), Je dôležité mať Filipa (2001), Dievča na roztrhanie (2002), Trh márnosti (2004), Penelope (2006), Ako vieš? (2010), Voda pre slony (2011), Mud (2012), To bude boj! (2012), Divoká dvojka (2015) či seriáli Veľké malé klamstvá (2017). Zahrala si aj v spomínaných Priateľoch, kde stvárnila sestru Rachel, Jill Greenovú.

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.