21. 3. 2020

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Na Ukrajine prestávajú kvôli epidémii koronavírusu vychádzať celoštátne noviny. 
Informoval o tom spravodajský server denníka Strana. Mnoho redaktorov je v preventívnej karanténe, výpadky majú tlačiarne, viazne distribúcia a zatvorené sú väčšinou aj kiosky. Vychádzať prestali denníky Korrespondent, Fakty, Vesti alebo Segodňa, časť denníkov prešla na internet.
Vychádzať neprestáva denník Holos Ukrajiny, ktorý publikuje úradné informácie, a niektoré regionálne noviny. Väčšina kyjevských denníkov ale nie je v tlačenej podobe k dispozícii.
Ukrajinský Národný zväz novinárov vyzval vládu, aby vydavateľom poskytla daňové úľavy, ktoré im umožnia krízové ​​obdobie prekonať, pretože príjmy z reklamy sa prepadajú. Celoštátna karanténa bola na Ukrajine vyhlásená do začiatku apríla.
Podľa oficiálnej štatistiky ukrajinského ministerstva zdravotníctva sa v krajine koronavírusom nakazilo zatiaľ 16 ľudí. Jedna žena chorobe COVID-19 podľahla.

2020 © ČTK Copyright




Rozhlasové stanice po celom Taliansku pustili naraz počas jedenásteho dňa zákazu vychádzania štátnu hymnu. Obyvatelia o 11:00 tamojšieho času vyšli do okien či na balkóny a spoločne spievali.
Taliani sa každý deň snažia podporiť lekárov a zdravotné sestry spievaním, tancom či potleskom v oknách alebo na balkónoch, zatiaľ čo zostávajú v karanténe. Zákaz vychádzania v krajine platí od 9. marca. Počet nakazených v Taliansku už presiahol 41-tisíc.

Sociálna a mikroblogovacia sieť Twitter odstráni všetky príspevky obsahujúce neoverené a nepravdivé informácie o koronavíruse. Takéto tweety by mohli ľudí vystaviť väčšiemu riziku nákazy a preto ich na základe nových bezpečnostných opatrení budú vymazávať. Medzi nežiadúce budú patriť napríklad príspevky o tom, že niektoré špecifické skupiny ľudí sú náchylnejšie voči koronavírusu, ďalej tiež neoficiálne rady týkajúce sa spôsobov diagnózy či liečby.
"Tieto kroky uskutočníme vďaka úzkej spolupráci s overenými partnermi, akými sú úrady verejného zdravotníctva a vlády, pričom pri posudzovaní obsahu budeme informácie konzultovať s týmito zdrojmi," napísali predstavitelia spoločnosti na svojej webstránke.
Oznámenie sa objavilo po tom, ako Facebook, Google, Microsoft a Reddit tento týždeň prisľúbili, že v spolupráci s vládami budú bojovať proti šíreniu nepravdivých informácií.

©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Zomrel Kenny Rogers

Zomrel Kenny Rogers


Vo veku 81 rokov zomrel americký spevák a pesničkár Kenny Rogers. Informovala o tom v sobotu agentúra AP.
Autor a interpret takých hitov ako Lucille, Lady či Islands in the Stream zomrel v piatok v meste Sandy Springs v americkom štáte Georgia.
Spevák, klavirista, gitarista, skladateľ a herec Kenny Rogers založil svoju prvú skupinu The Scholars ešte počas štúdia na strednej škole. V 60. rokoch prešiel viacerými formáciami, v roku 1967 založil skupinu First Edition. Spolu hrali do roku 1975, potom sa Kenny Rogers rozhodol pre sólovú dráhu a presťahoval sa do Nashvillu, kolísky americkej country hudby.
Dva roky nato si zapísal prvý sólový úspech, skladba Lucille viedla hitparádu, priniesla mu prvú zlatú platňu a Rogers za ňu získal aj cenu Grammy. Prichádzajú ďalšie úspechy a 14. septembra 1979 dostal Kenny Rogers svoju hviezdu na Hollywoodskom chodníku slávy.
Jeho spevácku kariéru dokumentuje 65 vydaných albumov. Do polovice 80. rokov mal v hitparádach 27 piesní. Posledný koncert mal v októbri 2017 v Nashville.


Copyright © TASR 2020

TO JE TV!

TO JE TV!

20. 3. 2020

Vydavateľ Nota bene organizuje krízovú zbierku pre ľudí bez domova


Vydavateľ Nota bene organizuje krízovú 
zbierku pre ľudí bez domova

Ľudia bez domova patria k najzraniteľnejšej skupine, ktorú zasiahne situácia okolo pandémie nového koronavírusu. Upozorňuje na to vydavateľ časopisu Nota bene – občianske združenie (OZ) Proti prúdu, ktorý preto organizuje krízovú finančnú zbierku na webe pomahatjelahke.sk. V súčasnosti totiž prázdne ulice v mestách znemožnili podľa vydavateľa ľuďom bez domova zabezpečiť si živobytie predajom časopisu Note bene. Mnohí predajcovia hovoria až o 70-percentnom poklese.
Dary z finančnej zbierky majú podľa OZ Proti prúdu predajcom Nota bene zabezpečiť si základné potreby na prežitie, a to udržať si bývanie a získať potraviny, hygienické pomôcky či lieky. Združenie v súčasnosti komunikuje s komerčnými ubytovateľmi a pomáha 12 predajcom, ktorým akútne hrozí, že prídu o strechu nad hlavou. Pribúdajú však aj ďalší. "Až 67 percent predajcov v Bratislave si vďaka predaju Nota bene platí nájom v komerčnej ubytovni či v prenajatej izbe. Teraz im hrozí, že o neho prídu práve v situácii, keď sa ľuďom odporúča zostať čo najviac v bezpečí svojich domovov," povedala štatutárna zástupkyňa OZ Proti prúdu Sandra Pazman Tordová. Cieľom organizácie je v prvom kroku zaistiť, aby všetci predajcovia mali zabezpečenú istotu bývania aspoň do konca apríla.
OZ Proti prúdu upozorňuje, že ľudia bez domova patria k najzraniteľnejšej skupine obyvateľov, ktorú súčasná kríza, spôsobená novým koronavírusom, zasiahne najviac. "Až dve tretiny našich predajcov tvoria ľudia nad 50 rokov a mnohí z nich trpia chronickými zdravotnými problémami, srdcovo-cievnymi ochoreniami a cukrovkou. To znamená, že v tomto čase by sa mali najviac chrániť. Touto zbierkou im to spolu môžeme umožniť," podotkla Pazman Tordová.
Pouličné časopisy zažívajú podľa jej slov existenčnú krízu a niektoré krajiny už celkom zastavili pouličný predaj. Aj Nota bene reálne hrozí, že pre prázdne ulice aprílové číslo časopisu vyjde už len v elektronickej verzii. "V súčasnej situácii naše združenie odporúča predajcom Nota bene, aby nešli predávať, ak to nie je nevyhnutné. Predaj zatiaľ skončilo 20 percent predajcov, no ich počet stúpa. Mnohí sú však odkázaní na predaj ako na jediný zdroj živobytia, alebo živia ďalších členov rodiny," dodáva štatutárka združenia.
Pre tých, čo ešte stále predávajú pouličný časopis, OZ Proti prúdu zabezpečuje ochranné rúška a rukavice. Verejnosť preto môže okrem prispenia do finančnej zbierky darovať združeniu aj ochranné pomôcky ako rúška, respirátory či rukavice. Združenie zároveň hľadá organizáciu, ktorá pomôže so zabezpečením a distribúciou potravín predajcom počas nasledujúcich mesiacov. Taktiež zháňa dezinfekčné gély a aj mobilné telefóny pre predajcov, aby s nimi mohlo zostať v kontakte.
Ľudom bez domova pomáhajú aj neziskové organizácie Vagus a Depaul Slovensko. Vagus v Bratislave okrem bežných služieb poskytuje ľuďom bez domova informácie a ochranné pomôcky, aby sa mohli chrániť pred šírením nového koronavírusu. Zároveň od tohto týždňa posilňuje terénnu sociálnu prácu. V Depaul Slovensko spustili výzvu zameranú na zbierku ochranných rúšok a finančných darov, za ktoré nakúpi čistiace prostriedky. Obe organizácie možno podporiť finančne prostredníctvom ich webových stránok.



Copyright © TASR 2020


RTVS NEWS. Bohatá rozhlasová ponuka na vzdelávanie aj príjemné trávenie času

RTVS NEWS
Bohatá rozhlasová ponuka na vzdelávanie aj príjemné trávenie času

„Slovenský rozhlas roky vytvára rodinné striebro, ktoré je prístupné aj na našom webe a ktoré nemá žiadne iné rádio na Slovensku. Naši redaktori v spolupráci s uznávanými odborníkmi a umelcami vytvorili rôzne vzdelávacie cykly, ktoré mali pozitívne ohlasy nielen u poslucháčov, ale aj u odbornej verejnosti,“ priblížil programový riaditeľ rozhlasu Michal Dzurjanin.
Napríklad v archívnej sekcii Autor na dnes sa nachádza exkluzívny výber profilových portrétov slovenských i svetových spisovateľov, ktoré potešia nielen stredoškolákov, ale tiež milovníkov literatúry. Historia magistra vitae približuje a analyzuje dôležité dejinné udalosti rôznych období. Mozaika storočia poslucháčov prevedie historickými udalosťami od 1. Československej republiky až po tzv. pyžamovú revolúciu v roku 1956. Ďalší cyklus sa venuje hradom, zámkom a kaštieľom na Slovensku. Sekcia Parnas je v podstate komentované čítanie z topvelikánov svetovej a slovenskej klasiky. Nachádzajú sa tam kompletné Homérove eposy Illias a Odysea, Božská komédia od Danteho, epos Svätopluk Jána Hollého či Objavenie Tróje od Vojtecha Zamarovského.
Archív Extra prináša veľkú ponuku kráľovského rozhlasového žánru, ktorá zahŕňa pôvodné rozhlasové a dokumentárne hry, rozhlasové adaptácie či dramatizácie prozaických diel z produkcie Odboru literárno-dramatickej výroby RTVS. Najmenší sa môžu zabaviť pri rozhlasových rozprávkach či už tých moderných, ale aj ľudových. V archíve nájdu záujemci všetky doteraz odvysielané časti obľúbeného rozhlasového seriálu Rádia Regina Západ Život s vôňou vanilky. Séria Rádia Devín Čítanie na pokračovanie predstavuje súčasné významné prozaické diela, ktoré do rozhlasovej podoby načítali slovenskí herci.
Viac na https://www.rtvs.sk/radio/archiv/extra
Množstvo zaujímavého, poučného, zábavného a vzdelávacieho programu vysielajú i tri digitálne rádiá RTVS. Rádio Litera prináša všetko dôležité o literatúre, jej tvorcoch, či originálny dramaturgický výber rozhlasových hier, fíčrov a rozhlasových pásiem z archívu RTVS. Pre najmenších je na zmysluplné strávenie času doma určené Rádio Junior s bohatou ponukou rozprávok a programov. Výber toho najlepšieho z histórie rozhlasovej tvorby zase ponúka Rádio Pyramída.

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA



„Pýtal som na krízovom štábe , že Správa štátnych hmotných rezerv nezabezpečila rúška pre pracovníkov potravín.. Bolo mi arogantne povedané, že to si mali zabezpečiť firmy,“
Igor Matovič

"Povedzme to takto: Mňa sa to netýka."
Donald Trump,o koronavíruse

 "Človek na dedine musí jednoducho pracovať, najmä teraz. Je pekné sledovať televíziu: ľudia pracujú na traktoroch, nikto sa o víruse nerozpráva.Tam každého lieči traktor. Každého liečia polia."
Alexander Lukašenko


„Chcem ukončiť príbeh, ktorý sa včera dostal na titulné strany po obvineniach premiéra Slovenska na adresu Ukrajiny. Povedal, že Slovensko sa pokúsilo kúpiť masky za hotovosť na Ukrajine, ale Nemci ponúkli viac,
„Po prvé – Ukrajina nekupčí so zdravím svojich občanov. Na Ukrajine sa zaviedol zákaz vývozu masiek, a preto bude akýkoľvek pokus, ktorý by to obchádzal, jednoducho potrestaný. A ak to Slovensko plánuje urobiť, potom plánuje obchádzať zákon. A posledná vec: skontrolovali sme všetky databázy, uskutočnili konzultácie na všetkých úrovniach a nezistili sme žiadne náznaky, že by sa taký objem rúšok predal do Nemecka.“
Dmytro Kuleba Ukrajinský minister zahraničia

"Takže podľa mňa, ak odvedieme dobrú prácu... ľudia hovoria o júli, auguste alebo podobne,Takže zrejme práve v tom období sa podľa mňa vytratí."
Donald Trump


MEDIA NEWS

MEDIA NEWS




Filmový festival v Cannes vo Francúzsku sa nebude konať v máji, ako bolo pôvodne plánované. Dôvodom je pandémia koronavírusu. Vo štvrtok večer o tom informovala festivalová porota, ktorá zvažuje odklad udalosti na koniec júna alebo na začiatok júla. Správu priniesla tlačová agentúra AFP.



Americký prezident Donald Trump vo štvrtok vyhlásil, že nevie, či je novinár Austin Tice, ktorý je od roku 2012 nezvestný v Sýrii, ešte nažive. Informovala o tom agentúra AFP.
"Ak žije, tak by sme ho radi dostali domov. Veľmi sa spolu so Sýriou usilujeme dostať ho odtiaľ. Dúfame, že to sýrske úrady urobia. Spoliehame sa na ne," povedal na tlačovej konferencii v Bielom dome americký prezident. "Je tam už veľmi dlho. Už je to dávno, čo ho zajali," dodal Trump.
Tice je nezávislý fotoreportér, ktorý pracoval pre tlačové agentúry AFP a McClatchy News, denník The Washington Post či televíziu CBS, ale aj ďalšie médiá, keď ho 14. augusta 2012 zadržali na kontrolnom stanovišti neďaleko sýrskej metropoly Damask.
O mesiac nato sa na internete objavil videozáznam, na ktorom bol Tice so zaviazanými očami v spoločnosti neznámych ozbrojených mužov. Odvtedy sa nijaké informácie o ňom neobjavili. V roku 2018 vypísali Spojené štáty odmenu milión dolárov za informácie, ktoré by viedli k Ticeovej záchrane.

Copyright © TASR 2020

Prevádzkovateľ platenej internetovej televízii Netflix zníži rýchlosť a kvalitu prenosu svojich videí v záujme zachovania hladkého fungovania internetu. Sieť je preťažená, pretože ju v Európe viac využívajú občania nútenie svojimi vládami kvôli epidémii nového koronavírusy nechodiť do práce a do škôl a zostávať doma. Obmedzenie bude trvať 30 dní, uviedla americká spoločnosť, ktorú o tento krok požiadal európsky komisár pre vnútorný trh Thierry Breton, aby sa predišlo pádu siete.
Spoločnosť Netflix uviedla, že v Európe zníži kapacitu svojich služieb asi o 25 percent. Breton jej rozhodnutie privítal. "Pán Hastings preukázal silný zmysel pre zodpovednosť a solidaritu. Budeme neustále v kontakte, aby sme spoločne sledovali vývoj situácie," povedal eurokomisár o šéfovi Netflix Reed Hastings.

2020 © ČTK Copyright

Rozhlasové okruhy RTVS sa zapoja do celoeurópskej iniciatívy Nikdy nebudeš kráčať sám

Rozhlasové okruhy RTVS sa zapoja do celoeurópskej iniciatívy 



Nikdy nebudeš kráčať sám


Mnohé verejnoprávne rádia v Európe sa v piatok 20. marca zapoja do spoločnej aktivity, ktorou preukážu jednotu a podporu úsiliu na zastavenie šírenia pandémie koronavírusu. V piatok o 8:45 Rádio Slovensko, Rádio Devín, všetky tri Rádia Regina, Rádio_FM a Rádio Patria zahrajú pesničku You ´ll Never Walk Alone (Nikdy nebudeš kráčať sám) od skupiny Gerry & the Pacemakers. S nápadom prišiel Sander Hoogendoorn, moderátor rannej show stanice 3FM verejnoprávneho holandského rozhlasu NPO, ktorý je členom Európskej vysielacej únie (EBU).
„Všetci musíme urobiť, čo je v našich silách, aby sme prekonali túto krízu. Veci ako táto jednoducho presahujú hranice rozhlasu. Preto som si pomyslel, že prečo by všetky rozhlasové stanice v ranných reláciách nezahrali tú istú pieseň súčasne? You'll Never Walk Alone by mohla osloviť tých, ktorí robia neuveriteľnú prácu v zdravotníctve, tých, ktorí sú chorí, alebo nemôžu ani na chvíľu opustiť svoje domovy," vysvetlil Sander Hoogendoorn.
Slovenský rozhlas sa pridá k vyše stovke rádií v Holandsku, Spojenom kráľovstve, Luxembursku, Nemecku, Rakúsku, Španielsku, Belgicku, Estónsku, Bulharsku, Gruzínsku, Portugalsku, Poľsku, Švajčiarsku, Dánsku, Írsku, Francúzsku, Turecku, Fínsku a Lotyšsku. "Každý prejav spolupatričnosti poteší, a to nielen v súčasnej situácii. Aj preto sme ústretovo prijali iniciatívu Európskej vysielacej únie," poznamenal programový riaditeľ Slovenského rozhlasu Michal Dzurjanin.
„Sme veľmi hrdí na to, že na našu iniciatívu s nadšením reagovalo toľko rozhlasových staníc v celej Európe. Dúfame, že tento piatok o 8:45 si všetci v Európe spoločne zaspievajú a pocítia, že v tejto kríze nie sú sami," dodal Sander Hoogendoorn. Hashtag pre túto iniciatívu je #neverwalkalone.

19. 3. 2020

Galavečer diváckej ankety OTO sa presúva

Galavečer diváckej ankety 
OTO sa presúva

Galavečer ankety Osobnosť televíznej obrazovky (OTO) sa neuskutoční v plánovanom termíne. RTVS jeho aktuálny 20. ročník mala vysielať v sobotu 4. apríla o 20:30. Pre zavedené preventívne opatrenia na spomalenie šírenia koronavírusu sa slávnostné vyhlásenie výsledkov zo strany organizátora posúva na najbližší možný termín.
OTO je anketa, v ktorej diváci raz ročne hlasujú o najobľúbenejších televíznych osobnostiach, programoch, hercoch, spevákov, skupinách a zabávačoch. Jej organizátorom je agentúra APA,
vyhlasovateľom týždenník PLUS 7 DNÍ a vysielateľom galavečera RTVS.
„V tejto situácii je dôležité ochrániť zdravie ľudí a vyvinúť maximálne úsilie na zamedzenie šírenia koronavírusu, preto považujeme posunutie vyhlásenia výsledkov za logický krok. O novom termíne vysielania galavečera budeme včas informovať,“ povedal televízny programový riaditeľ Marek Ťapák.
„Plne si uvedomujeme vážnosť aktuálnej situácie a napriek veľkému záujmu hlasujúcich sme nútení pristúpiť ku krokom smerujúcim k presunu galavečera,“ dodal riaditeľ vydavateľstva News and Media Holding Michal Teplica.
„O náhradnom termíne a mieste konania budeme divákov, reklamných a mediálnych partnerov včas informovať,“ avizovala Jana Prágerová, riaditeľka APA, organizátora ankety.
RTVS odvysiela v sobotu 4. apríla namiesto priameho prenosu galavečera OTO premiérové časti Záhady tela a Neskoro večer.

©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Špeciál Koronavírus: Mimoriadna relácia

Špeciál Koronavírus: 
Mimoriadna relácia



V dnešnom vydaní spravodajského špeciálu Koronavírus: Mimoriadna relácia, ktorý televízia Markíza odvysiela so začiatkom o 20:30, moderátorka Gabriela Kajtárová privíta Martina Smatanu, riaditeľa Inštitútu zdravotnej politiky Ministerstva zdravotníctva SR, s ktorým sa hlbšie pozrieme na modely týkajúce sa šírenia koronavírusu na našom území.


Spojíme sa aj s infektológom, prof. MUDr. Pavlom Jarčuškom, PhD. z Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach, a s MUDr. Ivanom Kocanom, PhD., pneumológom z Martina, ktorí nám porozprávajú, ako sú na tieto modely pripravené naše nemocnice.



Ako ovplyvňuje koronavírus naše partnerské vzťahy, vzťahy s našimi deťmi a ako si poradiť s úzkosťou a so strachom, aj keď sme úplne sami? O týchto témach sa porozprávame so psychológom. Takisto sa naživo spojíme s dvomi slovenskými rodinami a pozrieme sa, ako zvládajú situáciu doma s deťmi oni. Ako naďalej pracovať efektívne, keď vám šéf nariadil home office, nám vysvetlí Nikola Richterová, expertka z pracovného portálu Profesia.

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Ruské médiá spustili voči Západu "rozsiahlu dezinformačnú kampaň" s cieľom zhoršiť dosah pandémie nového koronavírusu SARS-CoV-2, vyvolávať paniku a nedôveru. V stredu o tom informovala agentúra Reuters. Odvolala sa pri tom na dokument EÚ, s ktorým mali možnosť oboznámiť sa jej spolupracovníci.
"Prebieha rozsiahla dezinformačná kampaň ruských štátnych médií a prokremeľskej tlače vo vzťahu ku COVID-19 (ochorenie spôsobované SARS-CoV-2)," uvádza sa v dokumente, ktorý pripravila Európska služba pre vonkajšiu činnosť (EEAS).
V správe zo 16. marca je podľa agentúry ďalej napísané, že "cieľom dezinformácií zo strany Kremľa je vyvolať krízu verejného zdravotníctva v západných krajinách v rámci širšej stratégie, ktorá je zameraná na podkopanie európskych spoločností". 




Známeho bulharského investigatívneho novinára Slaviho Angelova napadli a zbili v utorok večer pred jeho domom v centre Sofie maskovaní muži. Informuje o tom v stredu agentúra AFP s tým, že na útok s rozhorčením zareagovali viaceré bulharské novinárske organizácie.
Slavi Angelov, dlhoročný investigatívny novinár bulharského týždenníka 168 Časa, bol po útoku hospitalizovaný so závažnými zraneniami a následne sa podrobil operácii, informovali v stredu miestni zdravotníci.
Polícia pri vyšetrovaní pracuje najmä s hypotézou, že útok súvisel s jeho novinárskou prácou, informoval bulharský verejnoprávny rozhlas BNR s odvolaním sa na policajné zdroje.
Samotný Angelov uviedol, že ho kovovými tyčami napadli dvaja maskovaní muži a tretí muž si bitku natáčal na mobilný telefón.
Útok odsúdilo viacero bulharských novinárskych organizácii vrátane bulharskej pobočky Asociácie európskych novinárov (AEJ) či Únie bulharských novinárov. Bulharsko sa vlani ocitlo na 111. mieste vo Svetovom indexe slobody tlače, ktorý zostavuje organizácia Reportéri bez hraníc (RSF).
Bulharská pobočka AEJ v stredu uviedla, že všetky známe fakty v prípade vedú k záverom, že "bitku si niekto objednal". Úrady podľa jej vyjadrenia musia "vypátrať, postaviť pred spravodlivosť a potrestať" nielen páchateľov, ale aj objednávateľov tohto činu. Asociácia tiež úrady vyzvala na "rýchle a účinné" vyšetrenie prípadu.


Organizátori pesničkovej súťaže Eurovízia (Eurovision Song Contest) zrušili v súvislosti s pandémiou koronavírusu jej aktuálny ročník, ktorého dejiskom malo byť holandské prístavné mesto Rotterdam. S odvolaním sa na vyhlásenie Európskej vysielacej únie (EBU) o tom v stredu informovali agentúry AFP a DPA.
"S hlbokou ľútosťou oznamujeme, že musíme zrušiť súťaž Eurovízia 2020 v Rotterdame," uviedla EBU. Organizátori spresnili, že hľadali iné možnosti, aby sa súťaž mohla konať, ale napokon sa ju rozhodli zrušiť z dôvodu "neistoty vyvolanej šírením COVID-19 v celej Európe, ako aj obmedzeniami zavedenými vládami zúčastnených vysielateľov a holandskými úradmi".
"Sme veľmi hrdí na súťaž Eurovízia, ktorá už 64 rokov spája ľudí po celej Európe. A sme hlboko sklamaní touto situáciu," uviedli organizátori. EBU momentálne rokuje so svojimi holandskými hostiteľmi, aby sa toto podujatie v Rotterdame usporiadalo na budúci rok.
Tohtoročný 65. ročník Eurovízie sa mal konať v rotterdamskej Ahoy aréne 12. - 16. mája.
Pesničková súťaž Eurovízia sa konala nepretržite od roku 1956 a je jedným z najdlhšie vysielaných televíznych programov na svete. Pôvodným zámerom jej vzniku bolo prispieť k upevneniu vzťahov medzi jednotlivými krajinami Európy po druhej svetovej vojne.
Z bilancie agentúry AFP vyplýva, že počet obetí nového koronavírusu SARS-CoV-2 je v Európe už vyšší ako v Ázii, odkiaľ sa rozšíril do celého sveta. Európa v stredu na poludnie zaznamenala najmenej 3421 úmrtí spojených s novým koronavírusom, kým v Ázii ich je 3384.
V Holandsku doposiaľ potvrdili 2051 prípadov nákazy, pričom 58 ľudí chorobe COVID-19 podľahlo.

Copyright © TASR 2020


Spoločnosť Facebook priznala, že chyba v jej antispamovom systéme dočasne zablokovala zverejňovanie linkov na nové správy o koronavíruse. Zástupca spoločnosti Guy Rosen v utorok na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter uviedol, že po tom, ako odhalili chybu, začali pracovať na jej odstránení.
Používatelia sa sťažovali, že automatizovaný systém blokoval linky na správy o zatvorení škôl a ďalšie informácie týkajúce sa pandémie. Neskôr v utorok Rosen potvrdil, že Facebook obnovil všetky nesprávne odstránené príspevky, ktoré sa venovali aj iným témam.
Facebook tento týždeň údajne poslal domov ľudí, ktorí majú na starosti reguláciu obsahu, no Rosen dodal, že problém nesúvisí s regulátormi.
Agentúra AP píše, že Facebook sa zatiaľ nevyjadril k otázke týkajúcej sa regulátorov, z ktorých mnohí nepracujú priamo pre spoločnosť a nie vždy sú schopní pracovať z domu.

Americká spoločnosť Facebook prevádzkujúca rovnomennú sociálnu sieť poskytuje všetkým svojim zamestnancom bonus v sume 1 000 USD, aby ich podporila počas epidémie. Cieľom bonusu je pomôcť zamestnancom, ktorí pracujú z domu, s dodatočnými nákladmi, napríklad pri zriadení domácich kancelárií. Firma to potvrdila pre televíznu stanicu CNN. Facebook má celosvetovo približne 45-tis. zamestnancov.
Veľké technologické firmy v rôznom rozsahu prikázali svojim zamestnancom pracovať z domu, keďže šírenie koronavírusu pokračuje. Spoločnosť Twitter minulý týždeň rozhodla, že práca z domu bude povinná pre všetkých jej pracovníkov po celom svete. Na prácu z domu vyzvala svojich zamestnancov v Severnej Amerike, Európe, Afrike a na Blízkom východe aj spoločnosť Google. Firmy Facebook a Amazon nezaviedli povinnú prácu z domu, ale povzbudzujú zamestnancov, aby to robili, ak im to ich činnosť umožňuje.

Maďarský premiér Viktor Orbán sa v stredu prihovoril k národu s dôležitým oznámením v súvislosti s epidémiou koronavírusu, no nikto zatiaľ nevie, čo chcel povedať. Prejav totiž naživo odvysielal na Facebooku, pričom používatelia videli iba obraz, ale chýbal zvuk. Pod príspevkom so živým vysielaním sa objavilo množstvo otázok a komentárov od zmätených divákov, a často zaznieval názor, že premiér by sa nemal v takejto krízovej situácii spoliehať na Facebook, ale mal by takéto prejavy mať normálne v televízii.


©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

18. 3. 2020

Radio_Head Awards 2019

Radio_Head Awards 2019



Víťazmi v jednotlivých kategóriách sa stali:

Hlavné kategórie
ALBUM ROKA 2019
Gleb - Gauč Storytelling

SKLADBA ROKA 2019
Billy Barman - Doba doba

OBJAV ROKA 2019
The Curly Simon

DEBUT ROKA 2019
Ultrazvuk - Ultrazvuk

Porotcovské kategórie
Zoznam porotcov / Prehľad hlasovaní porotcov

NAHRÁVKA ROKA 2019
ELEKTRONICKÁ HUDBA
Dephzac - Against the Flow

NAHRÁVKA ROKA 2019
HARD & HEAVY
Morna - Sentient Cultist

NAHRÁVKA ROKA 2019
HIP HOP / RAP / R'N'B
Gleb - Gauč Storytelling

NAHRÁVKA ROKA 2019
WORLD MUSIC / FOLK
Martin Geišberg - Na modrej planéte

NAHRÁVKA ROKA 2019
KLASICKÁ HUDBA
Lukáš Borzík - Slovo

NAHRÁVKA ROKA 2019
JAZZOVÁ HUDBA
David Kollar - Sculpting in Time

NAHRÁVKA ROKA 2019
EXPERIMENTÁLNA HUDBA
Miroslav Tóth - S’ihmon
Shibuya Motors - +

ALBUM ROKA 2019
CENA NOVINÁROV
Katarína Máliková - Postalgia

Špeciálne ocenenia
Ocenenie za prínos do hudby
Milan Lasica

Ocenenie Nadácie Advance Investments
Kristína Mihaľová & Jakub Šedivý

Celoročný rekord opäť prekonaný, Počasie sa priblížilo k hranici 900-tisíc divákov

Celoročný rekord opäť prekonaný, Počasie sa 

priblížilo k hranici 900-tisíc divákov

Tohtoročné rekordy prekonali aj Oteckovia a Reflex, s výrazným diváckym záujmom sa stretol aj ďalší spravodajský prime-time špeciál Koronavírus: Mimoriadna relácia.


Záujem obyvateľstva o aktuálne informácie v čase krízy súvisiacej so šíriacou sa pandémiou koronavírusu každým dňom rastie. Večerné spravodajské relácie televízie Markíza a ďalšia mimoriadna relácia venovaná téme koronavírusu obsadili v utorok, 17. marca 2020, suverénne najvyššie priečky v rebríčku sledovanosti. Relácia Počasie sa v oboch hlavných cieľových skupinách stala dokonca najsledovanejším programom od začiatku roku 2020 v rámci celého trhu.
V obchodnej cieľovej skupine 12-54 dosiahlo včerajšie Počasie absolútne rekordný tohtoročný rating 16,2 % a rovnako aj trhový podiel 37,1 %. Aktuálne informácie o počasí TV Markíza sprostredkovala až 886-tisíc divákom vo veku nad 12 rokov, čo je taktiež jednoznačne najvyšší počet od začiatku tohto roka. Zároveň až 504-tisíc divákov z tohto počtu spadalo do cieľovej skupiny 12-54 a išlo o prvý program, ktorý tento rok u mladších divákov prekročil polmiliónovú hranicu.
Druhým najsledovanejším tohtoročným programom v rámci ponuky všetkých slovenských staníc sa v cieľovej skupine 12-54 stala hlavná spravodajská relácia Televízne noviny s rekordným ratingom 16,0 % a taktiež dorovnala svoj najvyšší tohtoročný trhový podiel 36,1 %. Všetky dôležité informácie, nielen o koronavíruse či skladaní novej vlády, si nenechalo ujsť až 843-tisíc divákov starších ako 12 rokov, čo je v prípade Televíznych novín druhý najlepší tohtoročný výsledok.
Trojicu divácky najúspešnejších utorkových programov uzatvára v cieľovej skupine 12-54 ďalšie vydanie spravodajského prime-time špeciálu Koronavírus: Mimoriadna relácia, ktorý zaznamenal vysoko nadpriemerný rating 12,0 % a rovnako aj trhový podiel 27,2 %. Diskusia moderátora Michala Kovačiča so zaujímavými hosťami, ktorí divákom sprostredkovali množstvo dôležitých informácií, pritiahla k obrazovkám celkovo 549-tisíc divákov vo veku nad 12 rokov.
Post najsledovanejšieho nespravodajského programu na slovenskom trhu patril v utorok v oboch hlavných cieľových skupinách podvečernému seriálovému hitu Oteckovia. V cieľovej skupine 12-54 dosiahla včerajšia epizóda rekordný tohtoročný rating 10,9 % a nadpriemerný trhový podiel 31,0 %. Konkurenčná šou Moja mama varí lepšie ako tvoja zaznamenala na TV Joj v rovnakej cieľovej skupine výrazne nižší podiel na trhu 10,4 %, Včerajšiu epizódu najobľúbenejšieho rodinného seriálu si vychutnalo celkovo 530-tisíc divákov starších ako 12 rokov, čo je taktiež najvyšší počet od začiatku tohto roka.
Výrazný divácky záujem zaznamenali aj Prvé Televízne noviny o 17:00, ktoré si cieľovej skupine 12-54 pripísali druhý najvyšší tohtoročný rating 8,6 % a štvrtý najlepší trhový podiel 34,3 %. Nenechalo si ich ujsť až 548-tisíc divákov vo veku nad 12 rokov, v rámci tohto roka išlo o doposiaľ druhý najlepší výsledok. Tohtoročné rekordy prekonal nasledujúci magazín Reflex, keď v cieľovej skupine 12-54 dosiahol najvyšší rating 8,2 % a vysoko nadpriemerný trhový podiel 29,5 %. Pozrelo si ho až 456-tisíc divákov vo veku nad 12 rokov, čo je taktiež rekordný počet od začiatku roka 2020.
Skupina Markíza (Markíza, Doma, Dajto) bola v utorok v obchodne podstatnej cieľovej skupine 12-54 silným trhovým lídrom celodenne (share 29,2 %) aj v prime-time 19:00-23:00 (share 34,7 %).
Dáta sú uvedené v meraní LIVE + VOSDAL + HOSTIA. Zdroj dát: PMT/KANTAR SLOVAKIA

Zomrel Ľubomír Chalupka

Zomrel Ľubomír Chalupka

Vo veku 74 rokov zomrel slovenský muzikológ a vysokoškolský pedagóg profesor Ľubomír Chalupka. TASR o tom informoval dekan Filozofickej fakulty Univerzity Komenského (UK) v Bratislave Marián Zouhar.
"Patril k najvýraznejším postavám slovenskej hudobnej vedy, venoval sa analýze hudobných diel a dejinám slovenskej hudobnej tvorby 20. storočia v kontexte smerov a tendencií európskej hudby," skonštatoval Zouhar. Podľa slov dekana pôsobil Chalupka na Filozofickej fakulte UK 40 rokov. Spolupracoval aj na medzinárodných projektoch a prednášal v zahraničí.

Copyright © TASR 2020

Mení aj mediálne správanie, prieskum eviduje nárast sledovanosti spravodajských kanálov

Mení aj mediálne správanie, prieskum eviduje nárast 

sledovanosti spravodajských kanálov


So vzrastajúcou intenzitou boja proti koronavírusu na Slovensku narastá konzumácia médií, a to najmä v prípade spravodajských kanálov. Vyplýva to z elektronického crosmediálneho merania médií adMeter prieskumnej agentúry Median Sk. Ako agentúru SITA informoval Michal Mislovič z Median Sk, podľa merania postupne narastá čas strávený s elektronickými médiami. Z priemerne strávených šesť a pol hodín pred zavedením jednotlivých opatrení vzrástol čas s médiami medzi jednotlivými médiatypmi na viac ako sedem hodín denne. V nedeľu 15. marca dosiahol strávený čas s médiami svoje maximum, a to necelých sedem a pol hodiny.
Hlavným zdrojom nárastu je sledovanosť televízií s nedeľným maximom necelých päť hodín v porovnaní s bežnými tromi hodinami a 20 minútami denne (vrátane sledovanosti mimo domov). „Čas strávený s rádiami zatiaľ zostáva až na tradičné výkyvy v rámci týždňa nezmenený. V prípade času stráveného s internetom v posledných dňoch minulého týždňa môžeme sledovať kolísanie okolo obvyklej hodnoty dvoch hodín denne, s mobilnými aplikáciami to bolo dokopy takmer tri hodiny," uviedol Mislovič.
Bližší pohľad na jednotlivé televízie prezrádza, že s výnimkou volebného víkendu (29. februára) dosiahli na konci minulého týždňa maxima svoje sledovanosti Markíza, TV Joj, Jednotka a rovnako aj TA3. „V nedeľu 15.marca následne zaznamenali strmé nárasty predovšetkým Jednotka a TA3. Nadpriemerne trávili koncom minulého týždňa čas ľudia aj na weboch televízii Markíza a TV Joj," priblížil Mislovič.
Slováci posledný víkend trávili rovnako viac času aj na Facebooku a Youtube, a to v priemere takmer 35 minút denne na Facebooku a viac ako 20 minút na Youtube. Od štvrtka 12. marca narastá čas, ktorý slovenská populácia trávi chatovaním prostredníctvom obľúbených komunikačných nástrojov. Ide najmä o Facebook Messenger, v prípade ktorého narástol počas víkendu čas o 40 percent.
Nárast stráveného času adMeter zaznamenal aj v prípade spravodajských webov. Najväčší nárast evidovali sme.sk a dennikn.sk. V nedeľu narástol dvojnásobne čas strávený v prípade sme.sk a trojnásobne v prípade dennikn.sk, v porovnaní s bežnými hodnotami.
Mislovič tiež uvádza, že jedným z hlavných dôvodov nárastu sledovanosti televízií je podľa očakávaní spravodajstvo, predovšetkým večerné relácie. Najväčšie nárasty zaznamenala TA3 (počas víkendu viac ako 400-percentný nárast v porovnaní s predchádzajúcim víkendom) a Jednotka s viac ako 70-percentným nárastom sledovanosti večerného spravodajstva.
Projekt adMeter je realizovaný na Slovensku a v Českej republike. Umožňuje sledovať ako celková populácia a jej rôzne cieľové skupiny sledujú televíziu, počúvajú rádia, surfujú na internete alebo využívajú mobilné aplikácie. Merania sa na Slovensku zúčastnilo 800 respondentov vo veku 12 až 69 rokov.


Copyright © TASR 2020

Zomrel Eduard Limonov

Zomrel Eduard Limonov

Vo veku 77 rokov zomrel v utorok v Moskve ruský spisovateľ a zakladateľ radikálnej strany Iné Rusko Eduard Limonov, ktorý v minulosti viedol protesty proti prezidentovi Vladimirovi Putinovi, i keď neskôr podporil anektovanie Krymského polostrova Ruskom.
Limonov žil od roku 1974 v exile: najprv v USA, kde v New Yorku pracoval v novinách New Russian Word. V roku 1987 získal občianstvo Francúzska, kde žil od roku 1980 a kde nadviazal tesné kontakty s vedením Francúzskej komunistickej strany.
Do Ruska sa vrátil začiatkom 90. rokov. Obnovil si ruské občianstvo a začal s aktívnou politickou činnosťou. Limonov viedol Národno-boľševickú stranu, ktorá bola v Rusku zakázaná, a vydával noviny Limonka. V roku 2010 založil stranu Iné Rusko, ktorá však nikdy nezískala registráciu.
Pred niekoľkými rokmi Limonov veľmi aktívne v Moskve, na Triumfálnom námestí, organizoval protesty na podporu článku 31 ruskej ústavy o slobode zhromažďovania. Ním založené hnutie sa volalo Stratégia-31. Bol aj iniciátorom akcií Pochod nesúhlasiacich, ktorých účastníci žiadali odstúpenie prezidenta Putina. Neúspešne kandidoval aj v prezidentských voľbách.
Podľa denníka Novaja gazeta Limonov zomrel na komplikácie súvisiace s onkologickým ochorením.

Copyright © TASR 2020

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Bývalý americký viceprezident Joe Biden a senátor Bernie Sanders sa v nedeľu stretli vo svojom prvom televíznom dueli v rámci súboja o nomináciu Demokratickej strany v novembrových prezidentských voľbách. V debate zatienenej šírením koronavírusu sa obaja označili za najschopnejších previesť krajinu globálnou pandémiou. A hoci jednotne kritizovali postup prezidenta Donalda Trumpa, nezhodli sa v tom, ako by sa postavili proti rastúcej zdravotníckej a ekonomickej kríze, informovali agentúry AP a DPA.
Biden prisľúbil nasadenie armády do odstraňovania následkov a varoval, že na stabilizáciu ekonomiky by mohol byť potrebný federálny finančný záchranný program. Sanders zopakoval návrhy, ktoré dominujú v jeho kampani, keď tvrdil, že vládou prevádzkovaný systém zdravotného poistenia, aký už dlho presadzuje on sám, by umožnil Spojeným štátom reagovať na zdravotnícku krízu rýchlejšie.
"Toto je väčšie než ktokoľvek z nás - vyžaduje si to celonárodné zomknutie," povedal Biden. "Sme vo vojne s týmto vírusom... Je to vojna. Je to, akoby sme boli napadnutí zo zahraničia," vyhlásil. V súvislosti so Sandersovým programom dodal, že revolučné myšlienky nepomôžu, ľudia si želajú výsledky hneď, nie o niekoľko rokov.
Sanders v zmienke o koronavíruse tiež upozornil: "Toto je jednoznačne národný mimoriadny stav." Celá krajina podľa neho musí na túto krízu dôrazne reagovať. Je však potrebné pochopiť aj okolnosti, ktoré krízu zhoršujú. Aktuálna pandémia ukázala "neuveriteľnú slabosť a nefunkčnosť" amerického zdravotníctva, dodal Sanders s tým, že USA vynakladajú na zdravotnú starostlivosť výrazne viac ako iné krajiny, napriek tomu majú nadmerné ceny liekov, mnohých ľudí bez zdravotného poistenia a nedostatok lekárov.
Biden sa okrem toho počas duelu po prvý raz zaviazal, že ak sa stane nominantom demokratov, vyberie si ženu za svoju kandidátku na viceprezidenta. Sanders na to reagoval slovami, že by "s najväčšou pravdepodobnosťou" urobil to isté.
Vzhľadom na rozširovanie koronavírusu v USA sa televízna debata oboch politikov konala bez publika v štúdiu. Okrem toho ju s cieľom vyhnúť sa nepotrebnému cestovaniu preložili z mesta Phoenix v Arizone do hlavného mesta Washington.
Biden (77) a Sanders (78) si v súlade s odporúčaním zdravotníckych úradov nepodali ruku a postavili sa takmer dva metre od seba.
Obaja súperi, ktorí v súvislosti s koronavírusom patria do rizikovej skupiny, povedali, že robia všetky možné opatrenia, aby sa chránili pred infikovaním. Nateraz zrušili všetky veľké podujatia kampane, ktoré nahradili virtuálnymi mítingami, členovia ich tímov pracujú z domu a aj sami si často umývajú ruky.
Koronavírusová epidémia čoraz ovplyvňuje predvolebnú kampaň v USA. Dva štáty - Georgia a Louisiana - už odložil tamojšie primárky, ďalšie by mohli nasledovať. Americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) v nedeľu odporučilo odložiť alebo zrušiť všetky podujatia v krajine s viac ako 50 účastníkmi v najbližších ôsmich týždňoch.
Na základe doterajších plánov sú v utorok na programe primárky v štyroch štátoch - Arizona, Florida, Illinois a Ohio. Po víťaznej sérii pri doterajších hlasovaniach vedie medzi demokratmi Biden s výrazným náskokom pred Sandersom. Úspešnejší z nich bude začiatkom novembra v prezidentských voľbách vyzývateľom súčasného prezidenta Donalda Trumpa, ktorý medzi republikánmi nemá vážnejšieho súpera. Biden je umierneným kandidátom, Sanders sa sám označuje za "demokratického socialistu".
Primárky potrvajú najmenej do júna. V lete sa potom budú konať stranícke nominačné zjazdy, na ktorých demokrati a republikáni oficiálne určia svojich kandidátov na prezidenta. Demokrati zasadnú v júli, republikán v auguste.


Popredné svetové sociálne médiá YouTube, Facebook a Twitter v pondelok upozornili svojich používateľov, že súlad zverejňovaného obsahu s ich pravidlami a reguláciami bude v zvýšenej miere kontrolovať umelá inteligencia, čo môže mať za dôsledok neopodstatnené mazanie obsahu. Spoločnosti musia totiž v súvislosti so šírením nového druhu koronavírusu vyprázdňovať kancelárie a posielať zamestnancov domov, píše agentúra Reuters.
Spoločnosť Google na svojom blogu uviedla, že v snahe zredukovať mieru prítomnosti zamestnancov na pracovisku sa YouTube a ostatné divízie budú viac spoliehať na umelú inteligenciu, pričom problematický obsah budú mazať jej automatizované nástroje. Google v tejto súvislosti zdôraznil, že dané programy nie sú vždy tak spoľahlivé ako ľudia, čo môže viesť k chybám.
Neskôr sa pridala aj spoločnosť Facebook, ktorá uviedla, že sa tento týždeň bude viac spoliehať na služby externých spolupracovníkov, aby mohla na neurčito poslať svojich kontrolórov obsahu na platenú dovolenku.
Práve táto spoločnosť si minulý týždeň vyslúžila vlnu verenej kritiky po tom, ako požiadala svojich kontrolórov, aby prišli do práce aj napriek možnému riziku, keďže nemá bezpečný softvér, ktorý by im umožnil pracovať na diaľku. Automatizovaný softvér, ktorý analyzuje materiál na základe minulých narušení, má podľa spoločnosti svoje limity.
K podobným opatreniam sa prihlásil aj Twitter. Spoločnosť však odmieta posudzovanie obsahu výhradne na základe vyhodnotenia umelej inteligencie v obavách z jej nepresnosti.
Ako pripomína Reuters, korporácie a firmy na celom svete žiadajú svojich zamestnancov, aby v prípade možnosti pracovali z domu s cieľom zastaviť pandémiu potenciálne smrtiaceho vírusu SARS-CoV-2. 


Copyright © TASR 2020

TASR NEWS

TASR NEWS



Tlačová agentúra Slovenskej republiky (TASR) začala vydávať k situácii s novým koronavírusom grafy s údajmi o doteraz zmapovaných prípadoch. Prináša ich každý deň na základe aktuálnych oficiálnych štatistických údajov. Grafy nájdu odberatelia v sekcii Prílohy a tabuľky.


Copyright © TASR 2020

17. 3. 2020

KORONAVÍRUS: POLÍCIA AKTÍVNE IDE PO ŠÍRITEĽOCH DEZINFORMÁCIÍ, POZNÁME PRVÚ AUTORKU

KORONAVÍRUS: POLÍCIA AKTÍVNE IDE PO ŠÍRITEĽOCH DEZINFORMÁCIÍ,


 POZNÁME PRVÚ AUTORKU

Na Slovensku začne vysielať spravodajský kanál Corona Virus Info TV


Na Slovensku začne vysielať 
spravodajský kanál Corona Virus Info TV

Na Slovensku začal v utorok testovacie vysielanie tematický spravodajsko-edukatívny TV program. Jeho hlavným cieľom je prispieť k rýchlemu šíreniu overených informácií a vzdelávania širokých vrstiev obyvateľstva v súvislosti aktuálnou hrozbou pandémie nového koronavírusu na Slovensku a vo svete. Celodenný 24-hodinový program obsahuje neustále aktualizované informácie, dáta o vývoji ochorenia v kľúčových oblastiach, aktuálne obmedzenia a rady pre občanov, ako sa postarať správne o zvýšenú osobnú hygienu. Nebudú chýbať aj skúsenosti zo zvládaním pandémie z iných krajín. TASR informoval manažér Peter Blaas.
„Našim cieľom je preniesť množstvo skúseností s vývojom ochorenia COVID-19 a jeho zvládnutím pomocou komunikácie s verejnosťou, ktoré naša spoločnosť a aj ja osobne získala počas epidémie v Číne aj na Slovensko. Z nedávno osobnej získanej skúsenosti viem, ako dôležité je neustále občanom zdôrazňovať jednoduché rady, najmä čo sa týka hygieny a maximálneho obmedzenia pobytu mimo domu,“ vysvetľuje generálny riaditeľ ANTIK Telecom Igor Kolla.
TV program Corona Virus Info TV spustil v utorok testovacie vysielanie v IPTV sieťach spoločnosti ANTIK Telecom na celom Slovensku. Ostré vysielanie v kvalite FullHD a kodeku H.264, ktoré možno očakávať ešte v priebehu týždňa, bude k dispozícii aj pre všetkých klientov mobilnej a internetovej televízie AntikTV, ako aj v internetovej ponuke pre klientov AntikSat. Program bude pre všetky technológie šírenia k dispozícii bezplatne.
Na obsahu Corona Virus Info TV spolupracuje aj Tlačová agentúra Slovenskej republiky. Práva na šírenie dáva Antik bezplatne k dispozícii všetkým ďalším telekomunikačným operátorom v SR, ktorí o ne prejavia záujem.


Copyright © TASR 2020


RTVS mimoriadne spúšťa novú reláciu Školský klub pre malých školákov

RTVS mimoriadne spúšťa novú reláciu 

Školský klub pre malých školákov

Na obrazovky RTVS pribudne od stredy 18. marca nová interaktívna relácia pre malých školákov. V nej sa zábavnou formou počas 45 minút dozvedia množstvo nových poznatkov. Zároveň sa môžu zapájať do úloh, ktoré im zadajú učitelia a prostredníctvom televíznej obrazovky sa budú môcť podeliť o svoje riešenia. „Školský klub-hodinka z triedy bez kriedy" bude Dvojka vysielať každý pracovný deň od 9:15 do 10:00 do 27. marca. Na reláciu nadviaže dopoludňajší detský blok.

RTVS pri kreovaní novej relácie vychádzala z metodických usmernení, ktoré Ministerstvo školstva SR poskytlo po minulotýždňových konzultáciách dramaturgii detskej tvorby.
Reláciou Školský klub bude sprevádzať jeden z moderátorov - Adela Mojžišová, Ondrej Lenárth a Martina Slobodová, ktorých deti poznajú z programu RTVS Smajlíkovci. Do štúdia prídu dvaja učitelia - Barbora Drinková a Dávid Králik.
„Nepôjde o klasické vyučovanie, ale o interaktívny a zábavný spôsob, ako sa niečo nové a zaujímavé dozvedieť aj mimo školy, ktoré sú teraz zatvorené. RTVS ako verejnoprávny vysielateľ reaguje na mimoriadnu situáciu reláciou plnou nových objavov z oblasti zdravia, prírodopisu, matematiky či geografie. Po 27. marci budeme na základe aktuálneho stavu v Školskom klube pokračovať, prípadne ho rozšírime," vysvetlil šéfdramaturg detskej tvorby RTVS Vladimír Balko.
Zapojiť do vysielania sa môžu aj deti pri televíznych obrazovkách, ktoré sa spolu s rodičmi môžu zahrať pri plnení domácich úloh a odpovede posielať na email: skolskyklub@rtvs.sk. Budú kresliť, vytvárať rôzne modely z vecí, ktoré majú doma, prípadne odpovedať na zábavné otázky. Na druhý deň sa v živom vysielaní dozvedia nielen správnu odpoveď, ale ich nápady, riešenia a výtvory uvidia všetci diváci Dvojky. „Týmto chceme deti motivovať ku kreativite a popritom ich niečo naučiť," dodal Vladimír Balko.
Obsahovú, metodickú a organizačnú podporu Školskému klubu zabezpečuje základná škola FELIX Bratislava a tiež vzdelávacia nezisková organizácia Indícia.
„Úlohy do vysielania pripravujeme tak, aby sa do nich vedeli zapojiť všetci žiaci 1. stupňa - budeme ich gradovať, aby si každý mohol zvoliť vhodnú obťažnosť. Zároveň pôjde o medzipredmetové aktivity, aby sme za 45 minút vysielania pokryli čo najviac učebných odborov. Je pre nás dôležité ukázať deťom aj rodičom ako kreatívne sa dá pracovať s učivom a že škola by nemala byť o memorovaní, ale o objavovaní a rozvíjaní zručností," upresnil zriaďovateľ neziskovej organizácie Indícia a školy FELIX Peter Halák.
So zbieraním námetov na vysielanie pomáhajú aj organizácie Živica, Centrum inkluzívneho vzdelávania, iniciatíva Deti nepočkajú, ZŠ Letná v Poprade a SZŠ FELIX Bratislava.

Stanovisko Krajskej prokuratúry Bratislava k článku Denníka N s názvom Problém ministra vnútra Grendela


Stanovisko Krajskej prokuratúry Bratislava k článku Denníka N 


Po tom, ako 12/02/2020 dozorujúca prokurátorka Krajskej prokuratúry Bratislava 12/02/2020 podala na obvineného Mgr. Gábora Grendela na Okresný súd Bratislava I obžalobu, krajská prokurátorka v Bratislave ako nadriadená prokurátorka 28/02/2020 po previerke pomerne obsiahleho súvisiaceho vyšetrovacieho spisu vzala obžalobu späť.
Momentálne prokuratúra čaká na vydanie a doručenie rozhodnutia zákonného sudcu Okresného súdu Bratislava I o tom, že berie na vedomie späťvzatie obžaloby. Niekoľkotýždňová absencia daného uznesenia vydaného zákonným sudcom preto bráni ďalšiemu konaniu a rozhodovaniu prokurátorky. Do momentu, kým Krajskej prokuratúre Bratislava nebude doručené uznesenie súdu o tom, že berie na vedomie späťvzatie obžaloby, čo ako rozhodnutie má iba deklaratórny charakter, nemôže v predmetnej trestnej veci konať ani dozorujúca prokurátorka a ani krajská prokurátorka v Bratislave.

Televízne noviny s viac než 800-tisíc divákmi

Televízne noviny s viac 
než 800-tisíc divákmi

S výrazným diváckym záujmom sa aj v pondelok stretla mimoriadna spravodajská relácia k aktuálnej situácii v súvislosti so šíriacou sa pandémiou koronavírusu.

Celospoločensky náročná situácia v súvislosti so šíriacou sa pandémiou koronavírusu naďalej výrazne zvyšuje divácky záujem o aktuálne informácie. Hlavná spravodajská relácia Televízne noviny sa v pondelok, 16. marca 2020, stala na obrazovkách televízie Markíza v oboch hlavných cieľových skupinách suverénne najsledovanejším programom dňa v rámci ponuky všetkých slovenských staníc.
V obchodnej cieľovej skupine 12-54 dosiahli včerajšie Televízne noviny tretí najvyšší tohtoročný rating 14,6 % a vysoko nadpriemerný trhový podiel 32,8 %. Všetky dôležité informácie z domova i zo sveta TV Markíza sprostredkovala až 802-tisíc divákom vo veku nad 12 rokov, pričom v tejto širšej cieľovej skupine ide o tretí najsledovanejší program od začiatku roka 2020 v rámci celého trhu.
Druhým najsledovanejším pondelkovým programom sa taktiež v oboch hlavných cieľových skupinách stala nasledujúca relácia Počasie. V cieľovej skupine 12-54 zaznamenala tretí najvyšší tohtoročný rating 13,8 % a vysoko nadpriemerný trhový podiel 31,4 %. Aktuálne informácie o počasí si nenechalo ujsť 765-tisíc divákov starších ako 12 rokov, čo je taktiež tretí najlepší tohtoročný výsledok relácie.
Trojicu najsledovanejších programov dňa v cieľovej skupine 12-54 uzatvára večerný rodinný komediálny seriál Pán profesor, ktorý sa stal suverénnym víťazom pondelkového večera. V tejto obchodne podstatnej cieľovej skupine dosiahol rekordný rating 11,9 % a rovnako aj doposiaľ najvyšší trhový podiel 26,8 %. Konkurenčné programy značne zaostali, relácia Inkognito dosiahla na TV Joj v rovnakej cieľovej skupine trhový podiel 17,8 % a film Púštny kvet na Jednotke RTVS podiel na trhu 10,4 %. Ďalší premiérový príbeh zo života netradičného stredoškolského pedagóga si vychutnalo celkovo 497-tisíc divákov vo veku nad 12 rokov, čo je taktiež doposiaľ jednoznačne najlepší výkon seriálu.
S výrazným diváckym záujmom sa aj v pondelok stretla mimoriadna spravodajská relácia k aktuálnej situácii v súvislosti so šíriacou sa pandémiou koronavírusu. So začiatkom o 21:30 zaznamenala v cieľovej skupine 12-54 rating 9,5 % a trhový podiel 25,1 %. Diskusiu moderátorky Gabriely Kajtárovej so zaujímavými hosťami si celkovo pozrelo 415-tisíc divákov starších ako 12 rokov.
Skupina Markíza (Markíza, Doma, Dajto) bola v pondelok v obchodne podstatnej cieľovej skupine 12-54 silným trhovým lídrom celodenne (share 29,2 %) aj v prime-time 19:00-23:00 (share 34,7 %).
Dáta sú uvedené v meraní LIVE + VOSDAL + HOSTIA. Zdroj dát: PMT/KANTAR SLOVAKIA