25. 12. 2021

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

All I want for Christmas is You" hits number one 
Americká speváčka Mariah Carey, "kráľovná Vianoc", stále kraľuje rozhlasovým vlnám. Jej aktuálne všadeprítomný vianočný hit "All I Want for Christmas Is You" sa tento týždeň vrátil na vrchol rebríčka Billboard Hot 100 a stal sa prvou piesňou v histórii, ktorá sa dostala na špicu tejto prestížnej americkej hitparády v troch rôznych rokoch. V stredu o tom informovala tlačová agentúra DPA.
Speváčkine desaťročné deti, dvojičky Monroe a Moroccan, ktoré má s bývalým manželom Nickom Cannonom, ju na počesť tohto úspechu ráno zobudili konfetami. Uviedla to v hlasovom odkaze na Twitteri samotná Carey, interpretka a skladateľka, ktorá je držiteľkou hudobných cien Grammy.
Pieseň "All I Want for Christmas Is You" (Všetko, čo na Vianoce chcem, si ty) zložila spolu s Walterom Afanasieffom, ktorý ju aj produkoval.
Skladba však nemohla byť do rebríčka Billboard Hot 100 zaradená v roku 1994, v ktorom vyšla, keďže nebola komerčne dostupná ako singel. Toto pravidlo sa nakoniec zmenilo a teraz sa pieseň už každoročne (od roku 2012) vracia do spomínanej popovej hitparády amerického časopisu Billboard. Posledné tri roky - 2019, 2020 a 2021 - sa pritom hit dostal na prvú priečku tohto rebríčka.
Pieseň údajne tejto 52-ročnej speváčke vyniesla na tantiémach už vyše 60 miliónov dolárov a magazín Billboard ju označil za najlepšiu vianočnú pieseň všetkých čias.
Keď sa práve rozbiehalo tohtoročné vianočné obdobie, Americká asociácia nahrávacieho priemyslu (RIAA) udelila skladbe tzv. diamantový štatút a uznala ju za prvú sviatočnú skladbu, ktorej sa v USA predalo vyše desať miliónov nosičov.
"Táto obľúbenosť mojej piesne ma nikdy neprestane udivovať a moje srdce to napĺňa množstvom emócií," napísala Carey vo vyhlásení. "Žasnem, že pieseň 'All I Want for Christmas is You' pretrvala rôzne éry hudobného priemyslu," dodala speváčka.


Bielorusko – Wikipédia
Bieloruské ministerstvo vnútra vo štvrtok oznámilo, že zaradilo bieloruskú redakciu stanice Rádio Sloboda (RFE/RL) na zoznam extrémistických organizácií. Bielorusom, ktorí si predplatia odber on-line správ tejto stanice, tak hrozí až šesť rokov väzenia. Informovala o tom agentúra Reuters.
Stanica RFE/RL konštatovala, že ide o ďalší zo série pokračujúcich zásahov proti nezávislým médiám a občianskej spoločnosti v Bielorusku.
Pridanie stanice Radio Svaboda do zoznamu médií šíriacich extrémizmus prichádza takmer tri týždne po tom, čo súd v Minsku označil jej oficiálny kanál na sociálnej sieti Telegram a jej ďalšie kontá na sociálnych sieťach za extrémistické.
Úrady v Bielorusku vyhlásili za extrémistické už stovky kanálov na sieti Telegram, stovky blogov a diskusných fór. Táto prax sa výrazne zintenzívnila po tom, ako krajinu zachvátili masové protesty v reakcii na prezidentské voľby z augusta roku 2020, o ktorých autoritársky vládca Alexandr Lukašenko tvrdí, že ich vyhral. Podľa opozície však bolo hlasovanie zmanipulované, pripomenula stanica RFE/RL.
V reakcii na protesty vláda tvrdo zasiahla proti prodemokratickému hnutiu, zatkla tisíce ľudí a donútila väčšinu popredných predstaviteľov opozície, aby odišli do exilu. Objavili sa aj dôveryhodné správy o mučení a zlom zaobchádzaní so zadržanými.
Webová stránka bieloruskej redakcie RFE/RL je v Bielorusku zablokovaná od 21. augusta 2020, pričom akreditácia všetkých miestnych novinárov pracujúcich pre zahraničné médiá vrátane RFE/RL bola bieloruskými úradmi zrušená v októbri 2020.
 Russia fines Google, Meta record $125 mln over banned content -  International - World - Ahram Online
Moskovský súd udelil v piatok spoločnostiam Google a Meta doposiaľ najvyššie pokuty za to, že neodstránili zo svojich online platforiem obsah, ktorý je v Rusku považovaný za nelegálny. Obe spoločnosti dostali od ruských úradov vôbec prvýkrát pokutu, ktorej výška bola stanovená na základe ich ročného obratu v Rusku, informovala agentúra Interfax.
Spoločnosť Google dostala v piatok pokutu 7,2 miliardy rubľov (86,6 milióna eur) za neodstránenie nelegálneho obsahu. Vedúci výboru ruskej Štátnej dumy pre informačnú politiku, technológie a komunikáciu Aleksandr Chinštejn v piatok navyše uviedol, že pokiaľ Google túto pokutu nezaplatí, je možné, že Rusko pristúpi k blokovaniu alebo spomaleniu prenosu ich dát.
Spoločnosti Meta, pod ktorú spadá aj sociálna sieť Facebook, udelil moskovský súd pokutu vo výške takmer 2 miliárd rubľov (27 miliónov eur) za ten istý priestupok.
Rusko v priebehu tohto roka pokutovalo technologické spoločnosti, pod ktoré spadajú zahraničné sociálne siete, už viackrát za to, že na žiadosť štátnych regulačných úradov nezmazali obsah, ktorý je v Rusku zákonom zakázaný. Doposiaľ sa však jednalo iba o malé pokuty, pripomína agentúra Reuters.
Za opakované porušenie zákona týkajúceho sa nelegálneho internetového obsahu však ruský zákonník umožňuje súdu udeliť technologickým firmám aj pokutu vo výške od piatich do desiatich percent ich ročného obratu v Rusku za rok, v ktorom prišlo k spáchaniu trestného činu, za ktorý sú stíhané, píše Interfax.
Zákon o udeľovaní pokút odvodených od ročných obratov firiem platí v Rusku od konca roka 2020 a spoločnostiam Google a Meta bola takáto pokuta v piatok udelená vôbec prvýkrát.
 
 ОВД-Инфо - Domov | Facebook
Rusko zablokovalo webovú stránku ľudskoprávneho projektu OVD-Info, ktorý monitoruje protesty v krajine a zverejňuje údaje o počtoch zadržaných. Oznámili to v sobotu pracovníci projektu, informuje agentúra AFP.
"Dosiaľ sme nedostali oznámenie a nepoznáme dôvod, prečo nás blokujú," napísala skupina na sociálnej sieti s tým, že regulačný úrad zablokoval jej webovú stránku v priebehu tohto týždňa.
Federálna služba pre dozor v oblasti telekomunikácií, informačných technológií a masmédií (Roskomnadzor) vo svojom registri blokovaných webových stránok uvádza, že súd Moskovskej oblasti vydal 20. decembra rozhodnutie o "obmedzení" prístupu k stránke OVD-Info.
Podľa AFP ide o najnovšie z opatrení ruských úradov počas bezprecedentného zásahu proti disentu, pri ktorom v priebehu roka zakročili proti opozícii a desiatky nezávislých médií a skupín pre ľudské práva označili za "zahraničných agentov" alebo priamo zakázali.
Projekt OVD-Info, ktorý tiež poskytuje právnu podporu obetiam politického prenasledovania, založili pred desiatimi rokmi a ako "zahraničný agent" je vedený od tohto septembra, čo skupina odsúdila ako súčasť "politického tlaku".
Ruský súd tiež aktuálne rozhoduje o žiadosti prokuratúry o likvidáciu ľudskoprávnej organizácie Memorial, ktorá spolupracuje s OVD-Info. Prokuratúra túto organizáciu obviňuje z porušenia zákona o zahraničných agentoch, ako aj ospravedlňovania terorizmu a extrémizmu.
Označenie "zahraničný agent" udeľujú ruské úrady na základe zákona z roku 2012, podľa ktorého sa používa pri každej mimovládnej organizácii prijímajúcej peniaze zo zahraničia. V roku 2017 platnosť zákona rozšírili na médiá a od roku 2019 aj na jednotlivých novinárov a aktivistov.

Copyright © TASR 2021


11 funkcií na Facebooku, o ktorých ste možno nevedeli - TECHBOX.sk
Sociálna sieť Facebook chce pokračovať v krokoch na zachovanie bezpečnosti ľudí aj na úkor svojho zisku. Pre agentúru SITA to v reakcii na odchod viacerých slovenských osobností zo sociálnej siete povedala Magdalena Szulc, hovorkyňa spoločnosti Meta, ktorá je majiteľom Facebooku. Prejavy nenávisti, šikanovanie a obťažovanie sú podľa nej neakceptovateľné. „Nechceme ich na Facebooku. Proti takémuto obsahu podnikáme kroky všade, kde ich zistíme, a nepretržite investujeme do tímov, technológie a nástrojov na ich hlásenie, aby sme ich mohli nachádzať rýchlejšie," dodala.
Firma Meta má záujem na tom, aby poskytla maximálnemu počtu ľudí na rôznych platformách pozitívne skúsenosti. „Rastúci počet ľudí a zadávateľov reklamy využívajúcich Facebook by neznamenal nič, ak by sa naše služby nevyužívali spôsobmi, ktoré ľudí zbližujú,“ konštatovala Szulc.

©2021, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

RTVS odvysiela finále výpravnej minisérie Mária Terézia

 RTVS  odvysiela finále výpravnej 

 Prichádza Mária Terézia - Články - RTVS.sk

minisérie Mária Terézia

Už 25. decembra vyvrcholí na obrazovkách Jednotky záverečnou piatou časťou veľkolepá koprodukčná miniséria RTVS Mária Terézia. Na vývoji a realizácii poslednej časti spolupracovala RTVS s Českou televíziou, rakúskou ORF a spoločnosťami Beta film Mníchov a Maya production Praha viac ako dva roky.

Prvé dva diely minisérie boli v roku 2018 nominované na európsku televíznu cenu EBU – Rose d´Or v Berlíne. Premiéru tretej a štvrtej časti si mohli diváci na Jednotke pozrieť počas Vianočných sviatkov 2019 a záverečnú časť pripravuje RTVS do vysielania už počas tohtoročných Vianoc, a to 25. decembra 2021 o 20.20 h.

Záverečná časť predstaví Máriu Teréziu a jej cisársku rodinu v čase o 15 rokov neskôr, zobrazuje plány Márie Terézie so svojimi deťmi a prostredníctvom nich aj rozšírenie vplyvu Habsburskej rodiny na celú Európu, či prípravu jej najstaršieho syna Jozefa na prevzatie vládnutia. V príbehu na pozadí historických udalostí nebudú opäť chýbať silné emócie – láska, smútok aj intrigy v podaní množstva známych slovenských, českých a rakúskych hercov, oblečených v dobových kostýmoch a výpravnom prostredí.

Vo finálovej časti opäť účinkujú aj skvelí slovenskí herci. Tatiana Pauhofová zahviezdi v úlohe grófky Elise Fritzovej, Peter Kočiš sa predstaví v úlohe grófa Taroucu, poradcu a dôverníka Márie Terézie a v nových hlavných postavách sa divákom predstavia Maroš Kramár ako Adam František Kollár, vychovávateľ detí Márie Terézie a tiež Jana Kvantiková ako Isabela Parmská. Keďže sa príbeh výrazne posunul v čase, množstvo hercov podstúpilo každý deň pred nakrúcaním náročné maskérske úpravy. Máriu Teréziu zobrazuje v poradí už tretia rakúska herečka - Ursula Strauss, známa predovšetkým v nemecky hovoriacich krajinách.

Na realizácii sa už tradične podieľali aj slovenskí tvorcovia: kostýmový výtvarník Ján Kocman (ocenený Českým levom za Máriu Teréziu II., Slnkom v sieti za návrhy kostýmov k filmom Čiara, Agáva a Collette), hlavný kameraman Tomáš Juríček (držiteľ ocenenia Český lev za najlepšiu kameru za film Amnestie a Slnko v sieti za filmy Amnestie a Kandidát), vedúci produkcie Branko Jehlár (spolupracoval na televíznych a filmových projektoch The Peacemaker, Gladiator, Za nepriateľskou líniou, Henrich IV., The same Sky a i.) a ďalší slovenskí členovia 200-členného medzinárodného výrobného štábu. Réžiu mal rovnako ako pri predchádzajúcich častiach na starosti významný svetový televízny režisér Róbert Dornhelm (televízne filmy a série Vojna a mier, Spartakus, Príbeh Anny Frankovej, Hotel Sacher a množstvo iných).

Nakrúcanie sa z dôvodu prísnych protipandemických opatrení realizovalo výhradne v Českej republike, avšak väčšinou v blízkosti slovenských hraníc, vo Valticiach, Miloticiach, Slavkove, ale aj v Kroměříži a v okolí Prahy v období od 10. apríla do 3. júna 2021. Tak ako v predchádzajúcich častiach bola pri nakrúcaní spoločným jazykom angličtina, ale každý z hercov hovoril dialógy materinským jazykom, t.j. po slovensky, česky a nemecky. Každá krajina si následne vyrobila vlastnú jazykovú verziu programu. Za RTVS na realizácii projektu spolupracovali dramaturgička Veronika Gregušová a producent Vladimír Burianek.

„Výpravná miniséria Mária Terézia má pred sebou finále. Som rád, že sa RTVS podieľala na tomto výnimočnom a veľkolepom diele, ktoré pútavou formou predstavuje divákom rôzne historické postavy. Aj záverečná časť bude stáť za to a som potešený, že si ju spoločne s divákmi RTVS budeme môcť pozrieť počas vianočných sviatkov“, povedal generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník.

Záverečnú časť minisérie pre divákov RTVS pripravila ako vianočný darček už na Prvý sviatok vianočný, v sobotu 25. decembra o 20.20 h na Jednotke. Všetky predošlé časti nájdu diváci aj ako praktický vianočný darček na DVD v eshope RTVS.


Zomrela Joan Didionová

Zomrela Joan Didionová



Vo veku 87 rokov zomrela vo štvrtok americká spisovateľka Joan Didionová, ktorá sa svojimi esejami o živote v Los Angeles v 60. a 70. rokoch zaslúžila o uvedenie "novej žurnalistiky". Informuje o tom tlačová agentúra AFP s odvolaním sa na denník The New York Times.
Didionová, známa svojimi prenikavými literárnymi pohľadmi, zomrela vo svojom dome v newyorskej štvrti Manhattan na Parkinsonovu chorobu, uviedli zmienené noviny.
Jej raná tvorba zahŕňa kľúčovú zbierku esejí Slouching Towards Bethlehem z roku 1968, ktorá si získala priazeň kritikov a spravila z nej hviezdu, ako aj ďalšiu zbierku esejí s názvom The White Album či román Play It as It Lays.
Desaťročia po svojom rozkvete ako hollywoodska spoločenská osobnosť, scenáristka, esejistka a spisovateľka sa Didionová opäť ocitla v centre pozornosti v súvislosti so svojím úprimným písaním o žiali po úmrtí po trýznivej dvojnásobnej osobnej tragédii.
Didionová mala 69 rokov, keď jej manžel a scenáristický partner John Gregory Dunne utrpel smrteľný infarkt a o necelé dva roky neskôr ich dcéra vo veku 39 rokov podľahla chorobe. Didionová tieto zážitky zúročila v memoároch Blue Nights z roku 2011.
Za svoju knihu The Year of Magical Thinking z roku 2005 získala ocenenie National Book Award. V roku 2013 jej americký prezident Barack Obama udelil cenu National Medal of Arts, pričom ju označil za "jednu z najuznávanejších amerických spisovateľov svojej generácie", dopĺňa stanica BBC.
Ako scenáristka sa podieľala na filmoch The Panic in Needle Park (1971), Play It as It Lays (1972), A Star Is Born (1976), True Confessions (1981), Up Close & Personal (1996) a As it Happens (2012).

Zdroj: TASR

Reklamná pauza, môžete sa...

   Reklamná pauza, môžete sa...

23. 12. 2021

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Akadémia filmových umení a vied ponúkla členstvo osobnostiam - Dobré noviny
Americká Akadémia filmových umení a vied (AMPAS) zverejnila užší zoznam filmov kandidujúcich na ocenenie Oscar na budúcoročnom 94. ročníku udeľovania prestížnych filmových cien. Do výberu sa dostala nová bondovka či sci-fi film 'Duna'. Informáciu priniesla agentúra DPA a americká televízna stanica ABC.
Akademici tvorili užší výber filmov v desiatich kategóriách. Nasledovať bude hlasovanie členmi akadémie, ktorého výsledok bude februárové vyhlásenie finálnych nominácií na Oscara. Slávnostné odovzdávanie Cien Akadémie je naplánované na nedeľu 27. marca v hollywoodskom multifunkčnom komplexe Dolby Theatre.
Film o agentovi 007 'Nie je čas zomrieť' sa objavil v užšom výbere až v piatich rôznych kategóriách: mejkap a účesy, hudba, filmová pieseň, zvuk aj vizuálne efekty. Do štyroch kategórii sa prebojovalo sci-fi dielo Duna, v ktorom hlavnú postavu stvárnil Timothee Chalamet.
Ďalšie kategórie boli celovečerný dokumentárny film, krátky dokumentárny film, medzinárodný celovečerný film, krátky animovaný film a krátky hraný film.
Do kategórie najlepší medzinárodný celovečerný film vybrala za SR Slovenská filmová a televízna akadémia (SFTA) snímku režiséra Petra Kerekesa 'Cenzorka'. Tá sa však do užšieho výberu nedostala. Film rozpráva príbeh z jednej z odeských ženských väzníc.
Viackrát sa v užšom výbere objavil aj film 'Belfast', kde hral hlavnú úlohu Jamie Dornan, či nový Spider-Man 'Bez domova', kde hlavnú postavu stvárnil Tom Holland. Do výberu za vizuálne efekty sa dostali aj ďalšie "marvelovky", medzi nimi 'Čierna vdova' či 'Eternals' s Angelinou Jolieovou.
Do užšieho výberu na najlepšiu pieseň sa dostali skladby od Billie Eilishovej, Beyoncé, či Ariany Grandeovej, informuje agentúra AFP.
AMPAS je celosvetová komunita združujúca viac ako 10.000 umelcov. Tých po zostavení užšieho výberu čaká hlasovanie, ktorého výsledkom budú jednotlivé nominácie. Každý umelec pritom hlasuje vo svojej kategórii. Herci teda budú hlasovať z vybraných filmov za najlepšiu hereckú úlohu a tak podobne. Za najlepší film hlasujú všetci umelci.
Minulý ročník udeľovania Cien Akadémie bol pre koronavírusovú pandémiu odložený o dva mesiace.


German Media Regulator Opens Probe Against RT Over Licence - Report
Nemecký mediálny regulátor MABB nariadil európskemu družicovému operátorovi Eutelsat 9B, aby zo svojej ponuky odstránil nový televízny kanál RT DE vysielajúci v nemčine zo štúdií v Moskve.
Televízia RT o tom informovala na svojom konte na sociálnej sieti Telegram, pričom dodala, že toto rozhodnutie nemeckého úradu napadne na súde, pretože – okrem iného – porušuje Európsky dohovor o cezhraničnej televízii (ECTT).
Šéfredaktorka mediálnej skupiny Rossija segodňa a RT TV Margarita Simoňjanová v reakcii na najnovší vývoj udalostí vyjadrila v stredu nádej, že Moskva zareaguje na kroky nemeckého mediálneho regulátora.
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov nevylúčil, že Moskva bude nútená prijať odvetné opatrenia.
Programy kanála RT je možné sledovať na jeho webovej stránke, cez Smart TV a mobilnú aplikáciu.
Ruské ministerstvo zahraničných vecí predtým uviedlo, že Nemecko robí všetko pre to, aby na svojom území znemožnilo družicové vysielanie RT.
Vo štvrtok 16. decembra RT TV oznámila, že videohosting na YouTube vymazal jej nový kanál RT auf Sendung, kde sa naživo vysielal nemeckojazyčný televízny kanál RT DE, spustený v ten istý deň.
Služba YouTube v Nemecku v septembri zablokovala dva videokanály televíznej siete Russia Today pre porušenie pravidiel týkajúcich sa zverejňovania nepravdivých informácií o koronavírusovej infekcii a nerešpektovanie pravidiel používania platformy. Ani jeden zo zrušených účtov nebolo možné obnoviť, uviedol svojho času web Meduza.io.

Copyright © TASR 2021

Silná zostava v predvianočnej špeciálnej časti o srdiečkových deťoch

 Silná zostava v predvianočnej špeciálnej 

Silná zostava - Milí naši fanúšikovia, v mene tvorivého... | Facebook

časti o srdiečkových deťoch


Dnešný (štvrtkový, 23.12.) predvianočný špeciál diskusnej relácie Silná zostava bude o diagnostike a liečbe detí s vývojovou chorobou srdca. Špeciál bude venovaný srdiečkovým deťom - konkrétne projektu Ako zvon, ktorého cieľom je zvýšiť percento úspešnej prenatálnej diagnostiky srdcových chorôb a zvýšiť informovanosť mamičiek o potrebe tohto vyšetrenia.

Hosťami špeciálnej časti relácie s moderátorkou Veronikou Cifrovou Ostrihoňovou budú primár detskej kardiochirurgie NÚSCH Matej Nosáľ, mamička srdiečkového dieťaťa Lucia Medveď Patáková a hudobník Branči Kováč alias Vec, ktorý je otcom srdiečkového dieťaťa.

Silnú zostavu odvysiela RTVS na Jednotke, dnes, vo štvrtok 23. decembra o 22.10 h.

VÝROKY TÝŽDNA

   VÝROKY TÝŽDNA 


 


„Keď príde omikron na Slovensko v takej vlne, že nám úplne skolabujú nemocnice a nebudú tam môcť byť operovaní ľudia na infarkty a mŕtvice, tak v takej situácii by sme mali nabrať odvahu aj na nepopulárne rozhodnutia, a tým chrániť najzraniteľnejších a povedať im, milí dôchodcovia, mili starší ľudia buďte doma, vonku je nebezpečno. Starostovia nech sa postarajú, od toho sa volajú starostovia, nech zabezpečia prísun potravín, všetkého..."
Igor Matovič
 
 
My hudobníci sme mali teraz na Slovensku potýčku s ministerstvom kultúry, lebo chceli v podstate dosiahnuť, aby sa hralo menej slovenskej hudby na Slovensku. Čo je taká kravina.  „Ja by som pani ministerku veľmi pozdravoval v tejto chvíli, po tejto pesničke, lebo táto pesnička a mnoho ďalších je dôkazom, že nie sme až tak na hovno ako si myslí pani ministerka a ľudia okolo nej. 
Pavol Habera


Vianočná a silvestrovská nádielka RTVS plná atraktívnych programov

 Vianočná a silvestrovská nádielka

 RTVS plná atraktívnych programov

RTVS aj na sklonku roka 2021, v ktorom oslavuje 95. výročie rozhlasového a 65. výročie televízneho vysielania na Slovensku, pripravila pre svojich divákov a poslucháčov pestrú ponuku programov, ktorú si budú môcť vychutnať počas vianočných sviatkov. Chýbať nebudú výnimočné premiérové relácie, pútavé dokumenty, očakávané filmy ani osvedčené a obľúbené klasiky. RTVS divákom ponúkne očakávanú záverečnú časť výpravnej minisérie Mária Terézia, novú rozprávku Ako si nezobrať princeznú, či filmy Jozef Mak a Šarlatán. Tešiť sa môžu aj na množstvo hudobných programov a dokumentov, nových Websterovcov, či špeciálne vyvrcholenie najsladšej šou roka Pečie celé Slovensko. Rozhlasových fanúšikov poteší bohatá nádielka špeciálnych rozhovorov, fíčrov, rozprávok i rozhlasových hier.



Vianoce na Jednotke budú klasické, zábavné, no najmä s očakávanými novinkami. Divákov čakajú štyri veľké slovenské premiéry a na vianočnú atmosféru ich naladí množstvo slovenských a českých rozprávok. Na Štedrý večer odvysiela Jednotka v premiére o 19.00 h vianočnú rozprávku Ako si nezobrať princeznú. Princ Leopold a princezná Jozefína sa v nej netradične postavia svojmu osudu a rozhodnú sa, že svadba nebude. Po novej rozprávke odvysiela Jednotka kultovú Princeznú so zlatou hviezdou na čele, ktorú vystrieda slovenská klasika ako Rysavá jalovica a Vianočné oblátky. Štedrý deň tradične uzavrie Polnočná svätá omša.

25. decembra o 20.30 h Jednotka divákom ponúkne dlho očakávanú premiéru záverečnej časti výpravnej historickej minisérie Mária Terézia. V nej budú môcť diváci spoznať postavu panovníčky v úlohe matky. Matky svojich šestnástich detí, matky Habsburskej ríše, ktorej blahobyt stavala na piedestál a svadobnou politikou sa snažila zabezpečiť stabilitu monarchie. RTVS od 22. novembra každý pondelok o 20.30 h vysiela aj prvé štyri časti obľúbenej minisérie. 26. decembra nebude chýbať obľúbená slovenská klasika Pacho, hybský zbojník, na ktorú bude vzápätí nadväzovať aj trilógia Sváko Ragan v hlavnom vysielacom čase. Počas silvestrovského večera ukončí Jednotka v hlavnom vysielacom čase špeciálnou časťou najsladšiu šou roka Pečie celé Slovensko, po ktorej bude nasledovať tradične Milujem Slovensko a Neskoro večer. Po polnoci príde na rad premiéra mimoriadneho spomienkového koncertu Karol Duchoň – Posledný bohém, k nedožitým 70. narodeninám legendárneho speváka.

Na Nový rok, 1. januára 2022, odvysiela Jednotka po Novoročnej svätej omši tradične Novoročný prejav prezidentky i klasickú slovenskú rozprávku Popolvár najväčší na svete, ktorá sa vo vysielaní Jednotky objaví po dlhých dvadsiatich rokoch. Novoročným lákadlom Jednotky bude o 20.30 h očakávaná premiéra televízneho veľkofilmu podľa klasickej románovej predlohy Jozefa Cígera Hronského o „človeku milión“ v réžii Petra Bebjaka s hviezdnym hereckým obsadením Jozef Mak. Veľkú premiéru koprodukčného filmu Šarlatán uvedie Jednotka aj hneď nasledujúci deň, v nedeľu 2. januára o 20.30 h.

Tohtoročné Vianoce na Jednotke prinesú od 23. decembra až do 2. januára v hlavnom večernom programe zakaždým československú pôvodnú tvorbu. Lákadlom Vianoc bude množstvo nestarnúcej československej klasiky ako Krakonoš a lyžníci, trilógia titulov s detskou hviezdou Tomášom Holým a tradične komédiami ako „Marečku, podejte mi pero“, „Vrchní, prchni“, „Sněženky a machři“, „Jak utopit Dr. Mráčka“ či „Vesničko má středisková“. Divákov iste potešia aj obľúbené historické príbehy Sissi, Gróf Monte Christo, Hrbáč, Kapitán, V službách kráľa či Traja mušketieri. Chýbať nebudú ani rozprávky „Byl jednou jeden král“, Kráľ Drozdia brada, „S čerty nejsou žerty“, Láska na vlásku či Pávie pierko. Jednotka prinesie aj klasiky „Pod jezevčí skálou“,Na pytlácke stezce“, „Za trnkovým keřem“ či duchovné príbehy Dieťa menom Ježiš a Svätá Barbora

V týždni od 3. januára 2022 do 9. januára 2022 bude Jednotka pokračovať vo vysielaní kultových pôvodných rozprávok a kostýmovej klasiky. V januári odštartuje aj vysielanie nového pôvodného seriálu Priznanie, ktorý je voľným pokračovaním najúspešnejšieho seriálu RTVS Hniezdo.

 


Atmosféru Vianoc na Dvojke tradične navodia adventné koncerty počas štyroch adventných nedieľ. V súvislosti s výročiami televízie a rozhlasu 95/65 a zároveň aj s 10. výročím projektu Slovensko Advent si diváci budú môcť pozrieť počas troch nedeľných večerov na Dvojke špeciálne dramaturgicky zostavený výber toho najlepšieho z adventných koncertov z uplynulých rokov. Posledná adventná nedeľa bude patriť premiérovému vianočnému koncertu Márie Čírovej. V adventnom čase počas piatkových večerov vysiela Dvojka súťaž mladých inštrumentalistov a interpretov z krajín V-4 a Chorvátska Virtuózi. Záver jubilejného televízneho roka bude patriť aj trom častiam série Bratislavské pondelky a premiérovým štyrom častiam dokumentárnej série Na programe televízia.

Na Štedrý deň, 24. decembra ponúkne Dvojka divákom premiérový dokument Poklady Jeruzalema, zvykoslovné programy z archívu Slovenskej televízie – Zďaleka ideme, novinu nesieme, Čas dohviezdny, čas ľúbezný a televíznu klasiku podľa Ferka Urbánka Kamenný chodníček. Dávnu históriu Rádu premonštrátov a ich pôsobenie na Slovensku v Jasove priblíži premiérový dokumentz produkcie košického štúdia RTVS Kanonici bieleho rúcha. Poludnie bude patriť deťom so seriálom Pippi dlhá pančucha. Pre divákov sú pripravené výpravné prírodopisné dokumenty Putovanie tučniakov-volanie oceánu, Príbeh lesa a obľúbená televízna klasika Bičianka z doliny a Škriatok. Sviatočný Večerníček deťom prinesie premiérovú časť koprodukčného animovaného seriálu RTVS Websterovci a akvizičný animovaný film pre deti Tichá noc. Po Sviatočnom slove sa bude niesť Štedrý večer na Dvojke v ľudovom duchu – na úvod s Radošincami v legendárnom predstavení Jááánošííík po tristo rokoch a po ňom s televíznou inscenáciou Kubo. Nasledovať bude Dlhá cesta domov - do súčasnej podoby pretvorená televízna klasika Rysavá jalovica. Večer zavŕši nemecký dokument Tichá noc – príbeh svetoznámej piesne a vianočná Chvíľka poézie.

Prvý sviatok vianočný vo vysielaní Dvojky prinesie zvykoslovné dokumenty Vianoce na Liptove, Koledníci idú... a neskôr aj Služby božie – 1. slávnosť vianočná. Poludnie poteší deti - po animovanom filme Mimi a Líza – záhada vianočného svetla príde na radaj seriál Pippi dlhá pančucha. Sviatočné popoludnie na Dvojke bude patriť výpravnému dokumentu Putovanie vtákov, televíznej klasike - Ženský zákon a podvečer vianočnému koncertu Vianoce v Bratislave. Veľké detské predstavenie pre deti prinesie okrem ďalšej premiérovej časti Websterovcov aj animovaný špeciál Franklinove čarovné Vianoce. Večer otvorí Sviatočné slovo, nasledovať bude pokračovanie pôvodného televízneho seriálu Vivat Beňovský (uvádzaný je v obnovenej premiére po 45 rokoch a digitálne retušovaný). Neskôr Dvojka prinesie nórsko-švédsky film Nádej a na záver večera výnimočný koncert Viedenských filharmonikov z baziliky Sagrada Familia v Barcelone - Špeciálny koncert Viedenskej filharmónie.

26. decembra je predpoludním pre divákov pripravená 2. časť dokumentu Poklady Jeruzalema, nasleduje zvykoslovie – Vianoce na Honte, spomínanie na Vianoce s Radošincami – Spomienky na spomienky a televízna klasika Rozmajrín. V poludňajšom čase Dvojka pozýva deti sledovať záverečnú časť seriálu Pippi dlhá pančucha. Podvečer patrí tradičnému koncertu vianočných kolied V slovenskom betleheme vysielanému naživo spoločne s Rádiom Regina – tentoraz z Lysej pod Makytou. Účinkujú Kandráčovci, Eva Horňáková a ďalší, moderuje Ľubo Bajaník. Veľké detské predstavenie prinesie okrem večerníčkových Websterovcov aj dva animované špeciály - Mimi a Líza – záhada vianočného svetla a Kata Strofová zachraňuje Vianoce . Dominantou večera bude repríza úspešného hudobného dokumentu ABBA-Víťaz berie všetko. Nedávno zosnulú československú legendu Miroslava Žbirku si pripomenieme premiérovým koncertom zo synagógy v Liptovskom Mikuláši – Mosty Gesharim- Miroslav Žbirka a záver sviatočného Štefanského večera bude patriť francúzskej romantickej komédii o možnosti zopakovať si najkrajšie momenty života - Zažiť to znovu.

Posledný deň v roku si pripomenie Dvojka silvestrovskú zábavu v minulosti v programe Takmer zabudnuté aj s Radošincami – RND: Silvester. Do éry nemého filmu zavedie divákov filmová groteska s Busterom Keatonom Frigo na mašine. Popoludní bude znieť hudba Beatles v hudobnom dokumente The Lucky Beatles Band a osobnosti československej populárnej hudby pripomenú hudobné dokumenty „Karel Svoboda – šťastná léta“ a v repríze profilový dokument o Miroslavovi Žbirkovi Meky.Dvojka odvysiela aj záverečnú 12. časť série Na programe televízia, venovaná bude televíznym Silvestrom. Silvestrovský večer na Dvojke bude opäť hudobný. Premiérovú koncertnú šnúru vo vysielaní otvorí filmový dokument o skupine Depeche Mode - „Spirit in the Forrest“- život s Depeche Mode, v programe Dvojky ju vystrieda skupina U2 v dokumente z koncertu – U2 exPERIENCE – naživo v Berlíne a pred polnocou skupina Kiss – Kiss: Rockový koncert v Las Vegas. Od polnoci až do rána sa môžu diváci Dvojky zabaviť pri sérii kultových programov Milana Lasicu a Júliusa Satinského Ktosi je za dverami.

Novoročné ráno, 1. januára 2022, patrí vinšom v zvykoslovných programoch Dzeň kolačovy, Vinšujem Vám Nový rok hojný. Výpravný dokument RTVS Cesty Slovenskom a reportážny dokument o Slovenskej filharmónii na festivale InClassica navodí atmosféru pred tradičným Novoročným koncertom Viedenských filharmonikov. Po koncerte zdieľanom v rámci EBU v priamom prenose s takmer stovkou krajín celého sveta sa vrátime s Dvojkou na Slovensko v dokumentoch Žijem Dunajom, Divoké Slovensko a v zvykoslovnom filme Rok na dedine. Novoročný večer bude patriť pokračovaniu seriálu Vivat Beňovský a po ňom Petrovi Dvorskému - výraznej osobnosti slovenskej opernej scény – v zázname Koncert k jubileu Petra Dvorského. Po premiére koncertu novoročný večer uzavrie výpravný umelecký dokument Caravaggio - duša a krv.

Sviatočné Trojkráľové ráno bude 6. januára 2022 patriť zvykosloviu Kolíska a kríž a dokumentu z cyklu banskobystrického štúdia RTVS Kalendár zvykov Traja králi. Nasledovať bude priamy prenos z Bohoslužby. Večer k pravoslávnym Vianociam dramaturgia Dvojky zaradila do vysielania klasickú filmovú ruskú rozprávku Sadko. Po nej nasleduje kultový film Vasilija Šukšina Červená kalina, ktorý prináša Dvojka v obnovenej premiére po dlhých rokoch v remastrovanej HD verzii. Záver večera bude patriť filmovému dokumentu Volanie z prostredia pravoslávneho kláštora na Ukrajine.

Počas troch týždňov sviatočnej štruktúry od 20. decembra do 9. januára prinesie Dvojka množstvo premiérových programov. V hlavnom večernom vysielacom čase ponúkne divákom dokumenty o známych osobnostiach zo sveta filmu (z pôvodnej tvorby – zavŕšenie série o slovenských kameramanoch v dokumente Vesmírny kovboj o kameramanovi Richardovi Krivdovi, dokument o osudoch legendárneho Bajaju a Adama Šangalu – Herec Ivan Palúch, z akvizičnej ponuky Bláznivé dobrodružstvá Luisa de Funésa, Tom Cruise – večný mladík, Leonardo di Caprio – najžiadanejší, Občianka Jane Fondová, Peter Falk vs. Colombo) a hudby ( Cobain: „Montage of Heck“, „John Lennon Yoko Ono: Nad nami len nebo“) nebudú chýbať ani výpravné prírodopisné dokumenty (Putovanie s vlkmi, Prvý priateľ človeka). Nasledujúce večerné filmy vytvoria kontext s dokumentmi – napr. na dokument o hercovi Ivanovi Palúchovi nadviaže juhoslovansko-francúzsky film Čoskoro bude koniec sveta, v ktorom stvárnil hlavnú úlohu po boku Annie Girardot. Po dokumente Putovanie s vlkmi nasleduje kanadský film Grizlyovia z prostredia Inuitov – pôvodných obyvateľov severnej Ameriky. Po dokumente o Leonardovi di Capriovi nasleduje film Veľký Gatsby, s Di Capriom v hlavnej úlohe. Kontextovo je ladený aj večer v predsilvestrovskom týždni v duchu komediálneho žánru - dvojdielny dokument o Luisovi de Funés v kombinácii s kultovou slovenskou komédiou Loli paradička. V premiére uvedie Dvojka aj oscarom ocenený film Birdman a v repríze filmy Parazit, Raoul Taburin i Big Lebowski.

Pre deti je pripravené Veľké detské predstavenie s Večerníčkom so sviatočným obsahom - už tradične prináša RTVS na Dvojke od 23. do 28.12. premiérový večerníčkový seriál – bude to očakávaných 6 nových častí 3D- animovaného seriálu Websterovci . Nebudú chýbať ani akvizičné premiéry animovaných seriálov pre deti – Tri mačiatka, Ernest a Celestína, Môj zvierací miláčik. Pre staršie deti, ale aj pre ich rodičov uvedie Dvojka po dlhšom čase český rodinný TV seriál nakrútený na motívy kultového časopiseckého seriálu spisovateľa Jaroslava Foglara o klube Rýchlych šípov Záhada hlavolamu z roku 1969 v HD-verzii. Seriál je zaradený pred detský blok a nasleduje po repríze Fenoménu – úspešnej IQ šou z jesene. Preveriť a porovnať si svoje schopnosti so súťažiacimi si teda budú môcť najskôr dospelí a potom aj deti môžu rozmýšľať nad tajomstvom hlavolamu „ježek v kleci“. V skorom ráne je zaradená, tak ako po celý rok, repríza večerného detského bloku a tradičný Obedníček bude rozšírený o detské seriály - z pôvodnej tvorby Chlapec a pes a z akvizičnej ponuky obľúbená štvordielna séria Pippi dlhá pančucha a pre staršie deti a mládež štvordielny seriálpodľa slávneho románu Henryka Sienkiewicza Ohňom a mečom. 


 

Trojka v tomto roku niektoré archívne formáty obliekla do súčasného šatu a špeciálne koncipované časti z nich sa objavia aj v sviatočnej štruktúre. V stredu 22. decembra odvysiela pokračovanie relácie Kde bolo, tam bola. Tentokrát si v nej na medzníky populárnej hudby v 65-ročnej histórii Slovenskej televízie zaspomína Stanislav Štepka. Na podvečerný čas Štedrého dňa je zaradený vianočný špeciál Vianoce, Vianoce už sú tu znova, v ktorom sa Zuzana Kronerová, František Kovár a Peter Nagy vrátia k najkrajším momentom Vianoc a ich rozprávanie bude doplnené vianočnými pesničkami. Večerný program Prvého sviatku vianočného obohatí výber klipov a ukážok najkrajšej vianočnej klasickej hudby v relácii Clippato 2. Druhý sviatočný večer spestrí výber kolekcie vtipov z kedysi obľúbeného Vtipnejší vyhráva – tentokrát s Rasťom Piškom vo Vtipnejší zostáva.

Trojka prinesie divákom aj dva portréty umelcov z produkcie Českej televízie. Stredajší prime time, 22. decembra, bude patriť známej detskej filmovej a televíznej hviezde Tomášovi Hollému a o týždeň humoristovi, spisovateľovi – nezabudnuteľnému Júliusovi Satinskému. Oba dokumenty sú z cyklu Príbehy slávnych. Sviatočný týždeň prinesie aj dve rozprávky, ktoré budú dominovať Vianociam. Na Štedrý deň to bude koprodukčný rozprávkový príbeh Šípková Ruženka, ktorý spracováva známy príbeh rozprávky bratov Grimmovcov a na Prvý sviatok vianočný to bude príbeh z pera Hansa Christiana Andersena Galoše šťastia, ktorý na filmové plátno preniesol majster réžie Juraj Herz. Trojka počas sviatočných popoludní odvysiela aj jeden z najúspešnejších seriálov slovenskej televízie Straty a nálezy.

Z hudobno-zábavných relácií si budú môcť diváci vychutnať na Štedrý večer vynikajúce Legendy popu - Legendy Vianoc, v ktorých odznejú najväčšie slovenské vianočné hity. Na Druhý sviatok vianočný sa diváci budú môcť zabaviť s ľudovou hudbou v relácii Na Štefana, ako aj s Diabolskými husľami v nedeľu večer v Hudobnom relaxe.

Silvestrovský deň prinesie na Trojke dobrú náladu od skorého rána. Deň začne Trojka „darčekom“ pre deti. Bude to veľký detský silvestrovský blok Senzačná exkurzia / Silvester pre deti. Predpoludním bude pokračovať mozaika úsmevného slova v relácii Nonstop. Nasledovať budú silvestrovské domáce videá v zábavnom formáte Janka Kronera Hopla!. Blaženka Kočtuchová bude sprevádzať výberom humorných scénok z niekdajších televíznych Silvestrov v relácii Večer televízneho archívu. Nasledujúce silvestrovské vydanie Drišľakovín rozprúdi dobrú náladu, aby v relácii Na ľudovú nôtu mohol rozohrať žilky Ondrej Molota a ľudová hudba Ďatelinka. Aréna humoru už predznačí ráz večerného vysielania: veľa hudby a úsmevného slova. Večerný program o 19.15 h otvorí Gala Galaxia Borisa Filana, po nej nastúpia Legendy popu. Večer uzatvorí formát z produkcie Českej televízie – známy a legendárny Silvester pod názvom „Silvester na přání aneb čí jsou hory Kavčí“.

V prvý deň roku 2022 uvedie Trojka v hlavnom večernom programe poviedkový film z fondov Slovenského filmového ústavu Iba deň o členoch bývalej beatovej skupiny. V hlavných úlohách sa predstavili Jaro Filip, Miroslav Donutil a Pavel Zedníček.

Rozhlasová programová vianočná nádielka tradične zahŕňa rozhovory s osobnosťami, rozprávky, rozhlasové hry, či koncerty vážnej, ľudovej i populárnej hudby.

Rádio Slovensko odvysiela vo vianočnom a silvestrovskom čase niekoľko premiér. Do Vianočnej časti relácie Spojky si Adela Vinczeová na Štedrý deň pozvala manželský pár, ktorého život je spojený s hudbou, a tiež so Symfonickým orchestrom Slovenského rozhlasu: medzinárodne uznávaného tenoristu Miroslava Dvorského s huslistku Katarínu Dvorskú. Do Silvestrovských Spojok prijali pozvanie Zuzana Smatanová a Peter Nagy.

Premiéry Vianočných miniatúr odznejú 24. decembra a reprízy starších vydaní počas celých sviatkov. Súčasní slovenskí prozaici (Andrea Coddington, Adriana Macháčová, Pavol Weiss, Dušan Taragel) napísali pre moderátorov Rádia Slovensko ako interpretov príbehy inšpirované Vianocami v náladovom rozpätí od spomienkového dojatia po jednoznačný humor. Na Druhý sviatok vianočný podvečer, 26. decembra je pripravená rozhlasová adaptácia hry Stanislava Štepku Niekto to rád slovenské s podtitulom Správa o slovenskej Amerike tridsiatych rokov dvadsiateho storočia, ale aj príbeh o vynálezcovi, Slovákovi Jozefovi Murgašovi, jeho snoch, farníkoch a jeho vete: „Počuje ma niekto?“ s hudbou Ľubice Čekovskej v podaní súčasných členov Radošinského naivného divadla.

V silvestrovskej Skúške sirén autori Tomáš Hudák a Samo Trnka pripomenú 95. výročie rozhlasu a 65. výročie televízie, a preto si pozvali obľúbenú rozhlasovú moderátorku Katu Martinkovú a populárnu televíznu hlásateľku Soňu Müllerovú. Rozhovory doplnia skeče, krátke humoristické útvary a pôvodné piesne Kamila Mikulčíka. V silvestrovskej časti zábavníka Pichli vidly sa môžu poslucháči tešiť na skupinu Vidiek. Pripravená je aj rozhlasová adaptácia trpkej komédie Stanislava Štepku Mám okno s podtitulom Správa o oknách a ľuďoch v dome s hudbou Ľubice Čekovskej v podaní Radošinského naivného divadla.

Vysielanie Rádia Slovensko ponúkne počas celých sviatkov aj rozhovory s osobnosťami; pozvanie prijali plavkyňa Martina Moravcová, režisér Dušan Hanák, česká herečka Eva Holubová, spisovateľ Tomáš Janovic a mnohí ďalší. Pevnou súčasťou vysielania sú prenosy bohoslužieb aj požehnania Urbi et Orbi na Prvý sviatok vianočný z Ríma.

Prenosy bohoslužieb budú vysielať všetky tri Rádiá Regina. Rádio Regina Západ pre najmenších poslucháčov na sviatočné dni ponúka rozprávkové hry, napríklad 24. 12. premiéru Jazerná princezná a 26.12. Najmenšie autíčko na svete. Chýbať nebude ani bohatý folklórny program spolu s viacerými publicistickými pásmami, napr. „Pri ekumenickom betleheme“ s predstaviteľmi svetových náboženstiev o spoločných aj rozdielnych črtách náboženstiev a vzťahu k Márii a Ježišovi.

Predvianočný týždeň spríjemní poslucháčom Rádio Regina Stred okrem iného aj ukážkami z rozhlasového archívu v relácii Zahrajte mi túto 23. decembra popoludní. Na Štedrý deň po 15.00 h prinesie fíčer Mária Špilbergera Vianoce v žiarskom kaštieli a po 16.00 h zostrih koncertu Prišli sme k vám na koledu. 26. decembra odvysiela Rádio Regina Stred priamy prenos benefičného koncertu V slovenskom Betleheme a na Nový rok po 13.00 h fíčer Marcela Páleša Otvorené dlane či po 15.00 h hudobno-slovnú reláciu Klenotnica ľudovej hudby.

V Rádiu Regina Východ budú o Vianociach rozprávať a spievať muzikanti Ondrej Kandráč, Štefan Štec, Milan Rendoš, bratia Kollárovci a multiinštrumentalista Michal Smetanka. Spoja regióny i etniká, ku ktorým sa hrdo hlásia - Abov, Spiš a Šariš s Rusínmi a Goralmi. Spievanie o Vianociach II. je pripravené na Štedrý deň predpoludním.

Rádio Devín popri rozprávkach a kvalitnom hudobnom výbere, prispôsobenom sviatočnému obdobiu, odvysiela aj trojdielnu rozhlasovú adaptáciu diela L. N. Tolstého Vojna a mier. Na posledný deň roka je pripravená rozhlasová hra Viliama Klimáčka Osem uší, venovaná 95. výročiu rozhlasového vysielania na Slovensku.

Rádio_FM sa aj počas tohtoročných sviatkov sústredí predovšetkým na hudobný obsah a do programu zaradí niekoľko exkluzívnych koncertov (zo siete EBU, predovšetkým však z vlastných nahrávok, ktoré vznikli na tohtoročnom Festivale Pohoda). Okrem záznamov koncertov skupín Para, Bez ladu i skladu, Chiki liki tu-a, Midi Lidi či Mňága a Žďorp si poslucháči budú môcť vypočuť aj koncert hviezd afrojazzu Nubiyan Twist a Fat Boy Slim djský set. Chýbať nebudú tradičné hudobné pozdravy moderátorov Rádia_FM a obľúbený vianočný set skladieb DJ-a Kamizolu. Štedrovečerný popoludňajší primetime ponúkne premiéru rozprávky O múze, ktorá stratila inšpiráciu autorskej dvojice Pavol Hubinák & Juraj Malíček. Výnimočný bude aj silvestrovský program Rádia_FM – okrem špeciálu Baláž&Hubinák, doplneného o vystúpenia B&H Bandu, si poslucháči budú môcť tradične naladiť silvestrovský mix domácich producentov a dj-ov. Súčasťou sviatočného vysielania Rádia_FM bude aj prehľad najdôležitejších hudobných udalostí na domácej i zahraničnej scéne prostredníctvom fíčrov.

Radio Slovakia International už tradične dáva poslucháčom v zahraničí možnosť nahliadnuť, ako sa Slováci pripravujú na najkrajšie sviatky roka a ako ich naši súčasníci, hlavne mládež, vnímajú. Zmapuje Vianoce cudzincov na Slovensku a Vianoce svojich poslucháčov v cudzine.