18. 5. 2013

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
  Britský denník Financial Times (FT) tvrdí, že viacero jeho blogov a kont na sociálnej sieti Twitter včera napadli hackeri. K zodpovednosti sa prihlásila provládna Sýrska elektronická armáda (SEA), ktorá pravidelne útočí na západné médiá.
Na účte FT na Twitteri dnes SEA zverejnila množstvo odkazov podporujúcich sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Jeden z nich označil sýrsku povstaleckú skupinu Front al-Nusrá za teroristov. V iných stálo "Bola tu Sýrska elektronická armáda" alebo "Hacknuté Sýrskou elektronickou armádou". Pripojený bol aj odkaz na brutálne video, na ktorom muž s kapucňou popravoval kľačiacich zajatcov strelou od chrbta.
Hackeri prenikali do systému FT zrejme najmenej 24 hodín.
Zamestnanci FT dostali vo štvrtok interný obežník, ktorý má k dispozícii agentúra AP. Bolo v ňom varovanie pred otváraním podozrivých emailov.

Priamy televízny vstup z diania na filmovom festivale vo francúzskom Cannes v piatok večer krátko prerušili zvuky podobajúce sa na výstrely. Televízny štáb i diváci v panike ušli zo štúdia pod holým nebom, ktoré sa nachádza priamo na pobrežnej promenáde.
Na mieste okamžite zasiahla polícia, ktorá zadržala 42-ročného muža strieľajúceho zo štartovacej pištole. Podľa očitých svedkov mal muž pri sebe aj granát a údajne i nôž. Tesne pred prvým výstrelom povedal žene, stojacej v skupine divákov vedľa neho, že "na jej mieste by šiel hneď preč".
Pri incidente nebol nikto zranený. Priamy prenos programu Le Grande Journal, ktorý počas festivalu z Cannes vysiela televízna spoločnosť Canal +, obnovili asi 30 minút po udalosti.


Copyright © TASR 2013


Anglický herec Matt Smith sa v úlohe Doktora predstaví aj v ôsmej sérii britského seriálového hitu Pán času (2005), ktorý je známy aj pod názvom Doctor Who. Prezradil to pre denník The Sun. "Mám niekoľkomesačnú prestávku, kým v Detroite nakrúcam film How to Catch a Monster. Cez leto natočíme vianočný špeciál a potom pokračujeme ďalšou sériou, ktorú začneme nakrúcať buď koncom tohto roka alebo začiatkom budúceho," vyjadril sa. BBC momentálne vysiela siedmu sériu, pričom jej záverečný diel The Name of The Doctor sa na obrazovky dostane už dnes. Na epizódu by mal dejovo priamo nadviazať špeciál k 50. výročiu, ktorého vysielanie je naplánované na 23. novembra.
Hlavnou postavou seriálu je excentrický humanoidný mimozemšťan, ktorý si hovorí Doktor a cestuje priestorom i časom v lodi zvanej TARDIS. Tá zvonku vyzerá ako stará modrá policajná búdka, ale vnútri je obrovská. Na cestách sa k nemu často pridávajú rôzni ľudia alebo ďalší mimozemšťania a spoločne zachraňujú Zem i vesmír. Seriál vysielali najprv v rokoch 1963 až 1989, no celosvetový fenomén sa z neho stal až po štarte modernej verzie v roku 2005. Doktora hral vtedy už deviaty herec Christopher Eccleston. Zmeny hercov tvorcovia vysvetlili tým, že Doktor sa s každým úmrtím regeneruje do nového tela. Vďaka tomuto seriálu sa preslávil scenárista Steven Moffat, ktorý spolupracoval napríklad na scenári animovaného dobrodružného filmu Tintinove dobrodružstvá (2011) a postaral sa tiež o mimoriadne úspešné nové televízne spracovanie príbehov Sherlocka Holmesa s jednoduchým názvom Sherlock (2010). Svetoznámym sa tiež stal predstaviteľ 10. Doktora z rokov 2005 až 2010 David Tennant. Matt Smith je Doktorom od piatej série.

© 2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

RTVS NEWS

RTVS NEWS

Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) bude v nedeľu 19. mája na Dvojke vysielať na živo svätú omšu na sviatok Zoslania Ducha Svätého z Kostola sv. Ondreja v Komárne v maďarskom jazyku. Katolícku omšu, ktorú celebruje trnavský apoštolský administrátor Mons. Ján Orosch, preberie aj maďarská televízia a zo záznamu odvysiela 90-minútový program na stanici Duna World. Informovala o tom vedúca Redakcie duchovného života RTVS Bernadeta Tokárová. Podľa jej slov aj občania maďarskej národnosti platia koncesionárske poplatky, aj oni majú nárok na vysielanie omše v ich rodnej reči.
V histórii slovenskej televízie pôjde o prvú omšu vysielanú v maďarskom jazyku. Slávnostnú atmosféru obohatí aj vystúpenie miestneho zmiešaného speváckeho zboru Concordia. Predvedie dielo komárňanského autora Gyulu Beliczayho Omšu F-dur. Dirigentom bude István Stubendek.
Slávnosť Zoslania Ducha zvaná aj Turíce prichádza 50 dní po Veľkej noci a uzatvára veľkonočné obdobie. V deň Turíc sa Kristova Veľká noc završuje vyliatím Ducha Svätého, ktorý je zjavený, daný a udelený ako božská osoba. V ten deň je plne zjavená Najsvätejšia Trojica. Od toho dňa je Kráľovstvo, ktoré ohlasoval Kristus, otvorené pre tých, čo v neho veria. Vyliatím Ducha Svätého v deň Turíc bola cirkev zjavená svetu.
Kostol svätého Ondreja je jednou z dominánt mesta Komárno. Nachádza sa na križovatke ulíc Svätoondrejská, Palatínova a Školská oproti Podunajskému múzeu. Dnešnú barokovú podobu nadobudol v období rokov 1768 - 1771. Prvý kostol na jeho mieste postavil rád jezuitov v rokoch 1674 - 1677. Na veži, ktorá bola zároveň aj strážnou vežou mesta, stála dvojmetrová železná socha svätého Ondreja. Okolo kostola sa nachádzal cintorín. Kostol bol však pre rýchlo sa rozrastajúce mesto primalý, a tak v rokoch 1723 - 1734 postavili vedľa neho nový, ktorý tiež zasvätili sv. Ondrejovi. Na jeho stavbu využili aj materiál z novozámockej pevnosti.



Copyright © TASR 2013


Stále Milujeme Slovensko

Stále Milujeme Slovensko
Show Milujem Slovensko včera  sledovalo 281 tisíc divákov starších ako 12 rokov s podielom 14,4 % / zisk 6 tisíc divákov /.


Policajti z centra získali 25 tisíc divákov . Mali tak podiel 8,30 % a 130 tisíc divákov starších ako 12 rokov .


17. 5. 2013

RTVS NEWS

RTVS NEWS

 


V priebehu tohto týždňa sa rozšírila divácka obec s digitálnym terestriálnym príjmom, a to vďaka novým vysielačom, ktoré spoločnosť Towercom v spolupráci s RTVS spustila v rámci projektu navýšenie pokrytia a skvalitnenie siete verejnoprávneho multiplexu. Kvalitný digitálny príjem staníc RTVS teraz budú mať aj diváci v troch ďalších lokalitách: Žilina - Krížava, Stropkov - Baňa a Brezno - Skalka. Okrem týchto vysielačov bol dvojnásobne navýšený vyžiarený výkon na DVB-T Banská Štiavnica - Sitno.
„Som rád, že náš zámer zlepšiť a rozšíriť pokrytie územia Slovenska v rámci verejnoprávneho multiplexu dostáva konkrétne rozmery. Verejnoprávny rozhlas a televízia by totiž mali byť dostupné aj v kritických miestach, keďže aj v týchto lokalitách ľudia platia úhrady za služby verejnosti, ktoré poskytuje RTVS,“ povedal generálny riaditeľ RTVS Václav Mika.
Spoločný tím RTVS a spoločnosti Towercom v priebehu zimných mesiacov analyzoval existujúce pokrytie a vybral lokality, kde príjmové podmienky nevykazovali dostatočnú kvalitu alebo predpísanú intenzitu signálu verejnoprávneho multiplexu. Nezanedbateľným kritériom boli aj pripomienky, poznatky a skúsenosti našich divákov z rôznych, najmä hornatých oblastí Slovenska.
Napriek dlhej zime a nedostupnosti viacerých lokalít do polovice apríla (realizácia často aj za podpory snežnej techniky) boli k 15. máju spustené vysielače s vysokým výkonom posilňujúce pokrytie siete terestriálneho multiplexu v lokalitách Žilina - Krížava, Stropkov - Baňa a Brezno - Skalka. Okrem týchto nových vysielačov bol dvojnásobne navýšený vyžiarený výkon na DVB-T Banská Štiavnica - Sitno. Vybrané lokality sa stávajú súčasťou tzv. základnej siete vysielačov, ktorá bude postupne doplnená o vysielače s nízkym výkonom určené pre pokrytie menších oblastí. „Tieto lokality sú vo väčšine prípadov identické pre všetky štyri DVB-T multiplexy, čím terestriálnym divákom narastá programová ponuka bez potreby akýchkoľvek zmien na anténnom systéme. Stačí len opätovne spustiť automatické ladenie a programové služby RTVS sa objavia v programovej ponuke prijímača,“ povedal riaditeľ Sekcie technickej realizácie RTVS Andrej Doležal.
Táto etapa dokrývania má ambíciu vyriešiť pokrytie okresných miest a oblastí, kde efektívne vybrané umiestnenie vysielača prinesie možnosť DVB-T príjmu čo najväčšiemu počtu nových divákov. Po jej ukončení plánovanom na leto 2013 RTVS a Towercom opätovne spoločne vyhodnotia dosiahnuté pokrytie a budú pokračovať na skvalitnení a dostupnosti digitálneho terestriálneho signálu v rámci verejnoprávneho multiplexu.
„Našim cieľom je obnoviť divácky záujem o pozemné vysielanie, ponúknuť programy v HD kvalite a pripraviť strategické plány umožňujúce ďalší rozvoj terestriálneho vysielania ako interaktivita, DVB-T2, prenosný príjem a iné výhody, ktoré digitálne terestriálne vysielanie môže v budúcnosti divákovi ponúknuť,“ dodal Andrej Doležal.

 

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA
 

„ Začalo to reláciou Slovenskej televízie Match Game, ktorú som moderoval. Bola to veľmi príjemná práca. Jedného dňa mi pridelili asistenta a šoféra. Prišiel za mnou do divadla Astorka, zaklopal a pred dverami stál blondiak v baloňáku - Pavol Rusko. Každý druhý víkend ma vozil do Banskej Bystrice, riaditeľom tamojšej pobočky štúdia bol Ľubomír Karásek. Rusko a Karásek boli favoritmi Vierky Ruskovej na manželstvo - vyberala si, za koho sa vydá. Vybrala si Paľa, lebo zistila, že on asi urobí väčšiu kariéru ako Karásek. Rusko ma vozil a pýtal sa, či poznám nejakých politikov a či poznám aj Gašparoviča. Odvetil som, že samozrejme. Vzápätí povedal, že keď tu boli sovietske vojská, mali televíziu a kanál na vysielanie zo Sovietskeho zväzu. Čo keby sme sa pokúsili získať ten kanál a vytvoriť televíziu? Išiel som teda za Gašparovičom do parlamentu, lebo televíziu nám museli odhlasovať poslanci. Problém bol, že s Ruskom nechcel nikto hovoriť. Mečiar s Gašparovičom sa potešili, že budú mať HZDS televíziu. Upozornil som ich však, že majiteľom je Rusko a bude to súkromná televízia. Rusko sa mi dlho zdráhal povedať, prečo sa televízia volá práve Markíza. Raz sa priznal, že nie sme jedinými majiteľmi Markízy a je tu ešte jedna pani Volzová, ktorá je spolumajiteľkou. Ruskovci boli raz na výlete a objavili fabriku na výrobu pančuchových nohavíc, ktorú išli zatvoriť. Chceli ju kúpiť a pomenovať Markíza, tak si ju dali aj neskôr zaregistrovať. Do ochrannej známky nakoniec uviedli výrobu mediálnych programov. Nemali však peniaze na kúpu fabriky, a tak použili Volzovej peniaze. Zaplatila za pančucháreň a dostala sa k televízii.“
Ľubo Gregor


"Všetku zodpovednosť za to, čo sa stalo, má turecká vláda a Erdogan osobne. Žiadam jeho rezignáciu, ako vraha a kata. Nemá právo budovať politickú kariéru na krvi Turkov a Sýrčanov."
Umrán Zubí,  Sýrsky minister informácií


„ Nútená prostitúcia ázijských žien, ktorú japonská armáda využívala pred a počas druhej svetovej vojny, bola v tom čase potrebná na zachovanie disciplíny a úľavu pre vojakov, ktorí nasadzovali svoje životy v bojoch.Neexistujú jasné dôkazy, že japonská vláda nútila ženy, aby sa stali prostitútkami - alebo utešiteľkami. Na zachovanie disciplíny v armáde to v tom čase muselo byť potrebné Ak chcete, aby si vojaci, ktorí riskovali životy v situáciách, kde všade lietajú guľky ako dážď a vietor, oddýchli, potom systém utešiteliek bol potrebný. To je jasné každému.“
Tóru Hašimoto , starosta japonského mesta Osaka


 „Vyliezli sme z hrobu.“
Rasťo  Staňa


" Strašne sme ich rozjebali! Napiš to tam!"
Libor Hudáček


"Pán Číž je na vine, on ukazoval, že máte hlasovať za. Musím to na neho povedať. Ale pán Číž, to nie je hanba, to je dobré."
Alojz Hlina

"Pan Martvoň, ste úbožiak úbohý.“
Alojz Hlina

"Kolega Martvoň, predniesli ste zbierku právnych argumentov k veci ako sa sluší na renomovaného nádejného právnika. O univerzitných šašoch sa šíriť nemusím. Želám vám, keď šašo už ukončil svoje volebné obdobie, aby si tak brilantného reprezentanta ako ste vy akademická obec zvolila do najvyšších akademických funkcií v ďalšom akademickom období."
Peter Osuský

Hockey rulezzzz. The end

Hockey rulezzzz

The end

Jednotka-21,1 %
Markíza -19,9%
TV JOJ-14,9%
Celodenný podiel

Jednotka : Slovensko- Fínsko, tretia tretina 1.073.000 divákov,
                                      podiel 58,6 %

16. 5. 2013

Účelové prekrúcanie faktov v RTVS

Účelové prekrúcanie

faktov v RTVS 

Vodohospodárska výstavba, štátny podnik, rešpektuje a váži si prácu novinárov, ktorí informujú verejnosť o prípadoch porušenia zákona či nehospodárnom nakladaní s majetkom štátu. No zároveň odmieta prekrúcanie faktov, uvádzanie poloprávd a zavádzanie divákov. Stalo sa tak v príspevku redaktorky Marcely Kurucovej „Podozrivý nákup počítačov“, ktorú odvysielala RTVS 15. 5. 2013 vo svojej hlavnej spravodajskej relácii.
Z nám neznámych dôvodov pani redaktorka zamlčala jej známe a podstatné fakty, ktoré jej Vodohospodárska výstavba, š. p., poskytla. VV, š. p., zverejnila všetky požadované doklady, ktoré mala k dispozícii, a informovala redaktorku, že kúpa prebehla elektronickou aukciou v zmysle platných zákonov SR. Tento podstatný fakt však v reportáži neodznel.
Okrem toho:
- Nákup sa zabezpečoval na základe požiadavky zamestnancov v rámci doplnenia resp. nahradenia zastaranej výpočtovej techniky, ktorá mala v priemere už 6 rokov. Ani jeden zo zakúpených počítačov nebol určený pre vrcholový manažment podniku. Naši zamestnanci vykonávajú náročnú prácu, ktorá pozostáva z technicko-bezpečnostného dohľadu, geodetických prác či prác s kartografickými mapami. - Špecifikáciu výpočtovej techniky, ktorú VV, š. p., objednávala, vyhodnotili a spracovali zamestnanci oddelenia informačnej techniky. Nakúpená IT technika ma slúžiť minimálne ďalšie 4 roky, očakávame však, že v skutočnosti poslúži 6 rokov. - Posledná výraznejšia obmena počítačovej techniky bola v rokoch 2008 (15 ks počítačov), 2009 (15 ks počítačov) a v roku 2010 (15 ks počítačov). V rokoch 2010 – 2011 sa robili len minimálne nákupy. Pravidelná a systematická výmena zastaranej výpočtovej techniky bola zanedbaná, preto bolo nutné zaobstarať novú výpočtovú techniku. - Elektronickej aukcie sa zúčastnili traja veľkí dodávatelia - spoločnosti S&T Slovakia, s. r. o., Soitron, s. r. o., a Comsyco, s. r. o. Výsledná cena za predmet dodávky je 224 500 EUR. Víťazom aukcie zo dňa 13. 2. 2013 bola spoločnosť SOITRON. - Cena zohľadňovala nákup hardwaru a servisných služieb počas celej štvorročnej záručnej doby. Súčasťou tejto ponuky sú aj podporné a doplnkové servisné služby na to isté obdobie. - Zmluva so spoločnosťou SOITRON bola zverejnená dňa 20. 3. 20013 a účinná nasledujúcim dňom. Zmluva, jej predmet aj cena sú konečné a nemôžu sa meniť. - Dodávku posledných kusov informačnej techniky očakávame v týchto dňoch. - Na požiadavku redaktorky – predložiť objednávku a faktúru sme konštatovali, že vzhľadom na výšku dodávky sme uzavreli zmluvu a nielen objednávku, faktúra bude vystavená až po dodaní posledného kusu techniky a okamžite sprístupnená. Z objektívnych dôvodov teda faktúru nebolo možné predložiť. Pani redaktorka, hoci bez faktúry, dostala všetky požadované informácie o cenách, špecifikácii produktov, podmienkach zmluvy a zoznam oddelení, na ktoré bude výpočtová technika umiestnená.
- VV, š. p., predložila so súhlasom SOITRONU – presnú špecifikáciu každej nakupovanej položky aj s cenou.

Opatrenia, ktoré VV, š. p. podnikne v tejto veci:
- V prípade, ak sa preukáže, že zamestnanci VV, š. p., zodpovední za technickú špecifikáciu poškodili svojím úsudkom podnik, bude voči nim okamžite vyvodená osobná zodpovednosť. Rovnako preskúmame aj priebeh elektronickej aukcie.
Ak sa ale preukáže, že redaktorka RTVS svojou reportážou poškodila dobré meno týchto zamestnancov a celého podniku, bude VV, š. p., požadovať ospravedlnenie zamestnancom a rovnako aj podniku Vodohospodárska výstavba, š. p. - Od porady vedenia zo dňa 23. 4. 2013 je zákaz v kúpnych zmluvách uvádzať výhradu obchodného tajomstva, a to aj v prípade, ak na tom trvá obchodný partner. - Od rovnakého času sme začali žiadať obchodných partnerov, s ktorými bola uzavretá zmluva v minulosti, aby nám dali predbežný súhlas na zverejnenie všetkých náležitostí zmlúv.

VV, š. p., rešpektuje, že názory podniku a redaktorky asi nikdy nebudú totožné, ale požaduje, aby boli v reportáži uvedené všetky dôležité fakty a skutočnosti a aby sa účelovo nepoškodzovalo dobré meno podniku.
VV, š. p., považuje reportáž za poškodenie obchodného mena šesťdesiatročného podniku a poškodenie mena odborných zamestnancov podniku. V tejto veci preto podnik zvažuje, že sa obráti so sťažnosťou na Radu RTVS a Radu SR pre vysielanie retransmisiu.

Zomrela Zuzana Lajdová-Čepičanová

Zomrela Zuzana Lajdová-Čepičanová
 

Po ťažkej chorobe zomrela v stredu (15. 5.) nadránom novinárka Zuzana Lajdová-Čepičanová. Počas života pracovala v denníkoch Práca, Pravda a v časopisoch Moment i Slovenka. Pohreb bude 20. mája 2013 o 16.15 h. v krematóriu v Bratislave.
Zuzana Lajdová-Čepičanová Vyštudovala žurnalistiku na Univerzite Komenského v Bratislave a dvadsať rokov pracovala s písaným slovom ako reportérka, copywriterka aj editorka. Naposledy bola lektorkou tvorivého písania.
TASR informovala dcéra zosnulej Gabriela Čepičanová.


Copyright © TASR 2013

TO JE TV !

TO JE TV !


MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

 





Úspešná animovaná séria Toy Story (1995, 1999 a 2010) sa vráti v podobe televízneho filmu. Americká televízia ABC odvysiela v októbri 30-minútový film s názvom Toy Story of Terror, v ktorom sa stretne aj pôvodné herecké obsadenie. Informovala o tom webová stránka TVGuide.com. Svoje hlasy do filmu opäť prepožičajú Tom Hanks a Tim Allen, ktorí vo filmovej sérii narozprávali Woodyho a Buzza. Predstavia sa v ňom aj Don Rickles (Mr. Potato Head), Wallace Shawn (Rex), Joan Cusack (Jessie), Timothy Dalton (Mr. Pricklepants) a Kristen Schaal (Trixie).
Špeciál z produkcie štúdia Pixar bude sledovať dobrodružstvá hračkových hrdinov po udalostiach z filmu Toy Story 3: Príbeh hračiek (2010). "Bonnie ide s mamou na výlet k starej mame a hračky sú v kufri auta. Dostanú ale defekt a noc musia stráviť v moteli," načrtla príbeh pripravovanej snímky producentka Galyn Susman. Film, ktorý plánujú vysielať niekedy okolo Halloweenu, by mal mať trochu hororový nádych. Jedna z hračiek sa stratí a ostatní sa ocitnú uprostred záhadných udalostí, ktoré musia vyriešiť skôr, ako podobný osud postihne všetkých. Tvorcovia sa pritom inšpirovali klasikami hororového žánru, ako sú Psycho (1960), Votrelec (1979) alebo Predátor (1987), no snímka bude vhodná pre dospelých i deti.
Podľa režiséra Angusa MacLanea našli v televízii podporu pre vznik "strašidelného, nie nutne halloweenskeho televízneho špeciálu Toy Story". I keď sa síce objavili obavy, aby snímka nebola pre deti príliš desivá, podarilo sa im podľa neho nájsť rovnováhu a zároveň zostať verní Toy Story i žánru. "Čo sa týka dospelých, vždy som bol presvedčený, že tieto filmy robíme pre seba. Myslím, že je to zábavné ako ostatné Toy Story a myslím, že je tam množstvo vecí, ktoré pochopia len dospelí," doplnil.
Spoločnosť Disney vo februári odmietla klebety o prípravách štvrtého celovečerného filmu zo série Toy Story a začiatkom apríla potvrdila pokračovanie úspešného pixarovského animáku Hľadá sa Nemo (2003). Hlavnou hrdinkou snímky s originálnym názvom Finding Dory (v preklade Hľadá sa Dory) bude zábudlivá modrá rybka Dory, ktorá v prvom filme pomáhala klaunovi očkatému Marlinovi hľadať strateného syna Nema. Do kín by sa mal film dostať v novembri 2015.

©2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
 



Americký Biely dom a členovia Kongresu vyhlásili, že obnovia snahy o schválenie návrhu zákona na ochranu novinárov a ich dôverných zdrojov.
Minister spravodlivosti Eric Holder v stredu vypovedal ako svedok pred výborom Snemovne reprezentantov Kongresu USA o tom, ako jeho ministerstvo tajne prešetrovalo záznamy telefonátov reportérov tlačovej agentúry Associated Press (AP) - zrejme v súvislosti s únikom prísne tajných informácií, ktoré sa týkali minuloročného zmareného pokusu o teroristický útok.
Na prezidenta Baracka Obamu sa po prevalení aféry v AP zniesla vlna kritiky za hrubé porušenie ústavou chráneného práva slobody tlače.
Návrh zákona o slobodnom toku informácií, ktorý v roku 2009 uviazol v Kongrese, by chránil novinárov pred vynúteným odhalením ich dôverných zdrojov, kým by sa nevyčerpali všetky iné pokusy, ako informáciu získať a verejnosť by nemala na odhalení zdroja intenzívny záujem.
Po konzultácii s Bielym domom predložil demokratický senátor Chuck Schumer návrh zákona v Senáte, informoval podľa tlačovej agentúry DPA hovorca Bieleho domu Jay Carney.
"Tento zákon by držal v rovnováhe potreby národnej bezpečnosti a právo verejnosti na slobodný tok informácií," uviedol Schumer vo vyhlásení. "Prinajmenšom by náš zákon zabezpečil slobodnejší, uváženejší postup v tomto prípade," citovala ho agentúra Reuters.
Kongresman John Conyers, ktorý je tiež demokrat, povedal, že ho predloží v dolnej komore Kongresu. Podľa neho je to "opatrenie zdravého rozumu."

Copyright © TASR 2013

The Great Gatsby

The Great Gatsby


15. 5. 2013

Zomrel Bořík Procházka

Zomrel Bořík Procházka


Vo veku 82 rokov dnes zomrel divadelný a filmový herec Bořík Procházka, známy napríklad z filmu Trhala fialky dynamitom (1992) alebo seriálu Vyprávěj (2009). Informoval o tom portál Blesk.cz, ktorému úmrtie potvrdil jeho kamarát a herecký kolega Rudolf Jelínek. "Som z toho zdrvený, bol to môj dlhoročný kamarát. Hrali sme spolu v Petrolejových lampách," povedal herec, ktorý bude Procházku v tejto divadelnej hre zastupovať.
Rodák z Prahy Bořík Procházka prežil mladosť v Mělníku, kde pôsobil ako ochotník. Herectvo vyštudoval na Divadelnej fakulte Akadémie múzických umení a počas svojej kariéry sa ukázal na doskách divadiel v Liberci, Mladej Boleslavi, Olomouci i Prahe. Zahral si v snímkach ako Božská Ema (1979), Slavnosti sněženek (1983), Jára Cimrman ležící, spící (1983), Láska z pasáže (1984), Kamenný most (1996) alebo Lidice (2011).

© 2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.



90 rokov rozhlasového vysielania

90 rokov rozhlasového vysielania



Rozhlasové programové služby RTVS Rádio Slovensko a Rádio Regina pripravili pri príležitosti 90. výročia začiatku rozhlasového vysielania vo vtedajšom Československu v spolupráci s kolegami z Českého rozhlasu špeciálne tematicky zamerané programy.
Na Rádiu Slovensko si môžete v Príbehu Československého rozhlasu od pondelka do piatka v čase od 11.36 vypočuť napríklad aj tieto témy:

1. Letisko Praha – Kbely prvé vysielanie - prví koncesionári.

2. Adresa Vinohradská 12: II. svetová vojna, protektorát, Májové povstanie českého ľudu, oslobodenie, rok 1948, rok 1968, rok 1989, delenie rozhlasu 1992-93.

3. Rozhlasové rekordy - prvý športový prenos v Európe r. 1924; prvý digitálny priamy prenos r. 1985; najstaršia rozhlasová hra r. 1926; prvý priamy prenos cez Atlantik r. 1930; najvyššia budova v Československu – bývalý Československý rozhlas na Pankráci;

4. Slovenčina na vlnách Československého rozhlasu: stanica Hviezda/Československo; stanica Elán + Mikrofórum; Pozor, zákruta! z Bratislavy na federálnom okruhu, dnes špeciálna redakcia pre Slovákov.

5. Budúcnosť Českého rozhlasu, úloha verejnoprávneho ČRo v modernom duálnom systéme – rozhovor s generálnym riaditeľom ČRo Petrom Duhanom, ktorý je Slovák a zároveň posledný federálny riaditeľ Československého rozhlasu.

V sobotnom vydaní relácie Štúdio svet krátko po desiatej hodine budeme spomínať na 90-ročnú históriu rozhlasového vysielania najprv Československého, neskôr Českého a Slovenského rozhlasu. Na úvod vám ponúkneme krátku retrospektívu zahraničného spravodajstva z dielne našich českých kolegov, pridáme aj spomienku na slovenských spravodajcov pôsobiacich v zahraničí. Bývalí kolegovia vám porozprávajú, ako Štúdio svet, vtedy ešte Štúdio Európa začínalo, predstavíme vám Slovákov žijúcich v Českej republike a Čechov žijúcich na Slovensku a na záver vám ponúkneme „drobnosť“ od hádam najobľúbenejšieho prispievateľa do našej relácie – Gregora Martina Papucseka

Aj v špeciálnom vydaní relácie Noc v archíve v sobotu 18. mája od 22.23 do 24.00, budeme oslavovať 90. narodeniny bývalého Československého rozhlasu. V archíve sme tentokrát našli ukážky, v ktorých si spomenieme napríklad na to, aké jednoduché a zároveň na svoju dobu zložité bolo technické zariadenie, ktoré prvýkrát do éteru vyslalo rozhlasový signál z Bratislavy. Budeme počuť aj jeden z vzácnych archívnych materiálov, ktorý predznamenával dobu neslobody počas 2. svetovej vojny. Pripravili sme aj ukážky z netradičného spievaného rozhlasového kvízu, rozhlasovej hry pre mládež, alebo rozhlasové správy z roku 1959. A chýbať nebudú ani archívne piesne, ktoré vznikli v rozhlasových štúdiách.
Rádio Regina už od 8. mája vysiela každý deň Rozhlasovú pohľadnicu, ktorú dostala formou reportáží zo všetkých regionálnych rádií Českého rozhlasu. A všetky regionálne rádiá v Českej republike dostali rozhlasové pohľadnice – reportáže o Slovensku.

Zajtra 16. mája bude vysielať spolu 11 českých a tri slovenské regionálne rádiá. V programe Studio Noc bude Rádio Regina a jeho poslucháči hosťom Českého rozhlasu, ktorý pripravil špeciálny obsah večerného vysielania tak, aby v ňom zazneli slovenskí interpreti, humoristi a osobnosti, ktoré v minulosti navštívili Český rozhlas a ich piesne, výpovede a myšlienky sú uložené v archíve Českého rozhlasu. Od 20.00 do 21.00 a od 23.00 až do polnoci sa budú môcť do diskusie o českej a slovenskej hudbe či o česko-slovenských vzťahoch zapojiť aj poslucháči Rádia Regina Bratislava, Banská Bystrica či Košice.

Večerný program Studio Noc regionálnych rádií podľa programovej štruktúry je nasledovný:

20:00 – Koncert Studia Noc

21:00 – Tandem – Talk show Jana Rosáka

22:00 – Divadlo Noc

23:00 – Noční linka

V sobotu 18.5. o 9.00 Rádio Regina odvysiela autorskú hudobno-slovnú reláciu Ľubomíra Šama Dobré vibrácie s prívlastkom česko–slovenské.

ART FILM FEST NEWS

ART FILM FEST NEWS

 




Trenčianske Teplice/Trenčín 15. mája (TASR) – Typickú severskú mentalitu prinesie na filmovom plátne tohtoročný medzinárodný filmový festival Art Film Fest v sekcii Focus: Mental Nord. Podľa PR manažérky agentúry Forza Zuzany Čižmárikovej, v rámci sekcie uvedú najnovšie a najzaujímavejšie snímky z Nórska, Švédska, Dánska či Islandu.
"Severania sú od nás odlišní spôsobom myslenia, uzavretosťou či zvláštnosťou správania sa inak v spoločnosti a inak v súkromí. Väčšina filmov vo výbere bude reflektovať práve na tieto odlišnosti. Myslím si, že slovenský divák má rád severské filmy, ich suchý, čierny humor, jedinečnú zasnenú atmosféru a chladné emocionálne vyznenie. Zámerom je aj ukázať, že súčasná Škandinávia vo filme, to nie sú len známe režisérske mená ako Aki Kaurismäki, Lars von Trier či Fridrik Thor Fridriksson. Dnes je tu nová, mladá generácia filmárov, ktorí sú rovnako dobrí, ak nie lepší ako ich učitelia," uviedol zostavovateľ sekcie Daniel Vadocký.
Na plátna Art Film Festu sa dostane aj jeden z najočakávanejších škandinávskych filmov minulého roka, snímka Hlboko od známeho islandského režiséra Baltasara Kormákura. Inšpirované skutočnými udalosťami budú aj dva švédske filmy - Call Girl a psychologická dráma Hra zo skutočných prípadov zo súdnych siení. Pozoruhodným filmom bude aj nórska snímka Oslo, 31. august o mladom Andersovi, ktorý sa snaží bojovať s drogovou závislosťou a zároveň sa znova zblížiť s ľuďmi, ktorí v minulosti sledovali, ako si ničí život.

 

Copyright © TASR 2013

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS




Americké ministerstvo spravodlivosti podľa vyjadrení tlačovej agentúry AP dva mesiace v tejto mediálnej organizácii "sliedilo" a získavalo údaje, komu sa telefonovalo. Informovala dnes o tom tlačová agentúra DPA.
Úrady tajne získali informácie o účastníkoch viac ako 20 telefonátov AP a jej novinárov. Išlo hlavne o pracoviská agentúry v New Yorku, vo Washingtone, v Hartforde - v americkom štáte Connecticut, ako aj telefonáty do Snemovne reprezentantov. Zoznam volaných účastníkov obsahuje aj údaje súkromných a mobilných telefónov reportérov AP.
Prezident AP Gary Pruitt sa písomne sťažoval americkému ministrovi spravodlivosti Ericovi Holderovi a protestoval proti rozsiahlemu a doteraz nevídanému preniknutiu ministerstva do aktivít AP pri získavaní správ.
Podľa agentúry DPA dala AP akciu ministerstva do možnej súvislosti s agentúrnou správou o prekazenom teroristickom útoku zo 7. mája 2012. V správe boli podrobnosti o jednej akcii CIA v Jemene. Al-Káida sa vtedy údajne pokúsila odpáliť bombu v lietadle.
Americké úrady teraz zisťovali, kto poskytol informácie AP. Šiesti novinári AP, ktorí sa podieľali na získavaní správy, boli vraj medzi tými, u ktorých sa zisťovali údaje o volaných účastníkoch.
Agentúru AP o akcii ministerstva oficiálne informovali až pred niekoľkými dňami, tvrdil Pruitt v sťažnosti zverejnenej na internete. Prístup k uloženým dátam úrady pravdepodobne získali od telefonických spoločností začiatkom roka 2013 a získané údaje sa vzťahovali na obdobie od apríla do mája 2012.
Pruitt vyzval ministerstvo spravodlivosti USA, aby vrátilo získané údaje agentúre a zničilo všetky kópie. Okrem tohto žiadal "okamžité vysvetlenie".
Televízia CNN citovala z vyhlásenia ministerstva spravodlivosti, podľa ktorého úrady dbajú na slobodu tlače. Pri vyšetrovaní však musia nájsť správnu rovnováhu medzi slobodným tokom informácií a spravodlivým a efektívnym uplatnením trestného práva, uvádza sa vo vyhlásení.

 

Biely dom  v reakcii na správy, že americké ministerstvo spravodlivosti si vyžiadalo od telefónnych operátorov záznamy hovorov agentúry Associated Press (AP) uviedol, že prezident Barack Obama pevne podporuje slobodu tlače. Oznámila to agentúra Reuters.
"Prezident verí, že novinári musia mať v zásade slobodnú možnosť venovať sa investigatívnej žurnalistike," informoval na tlačovom brífingu hovorca Bieleho domu Jay Carney. Povedal však, že Biely dom sa nemôže vyjadrovať ku konkrétnemu vyšetrovaniu, ktoré vyvolalo údajné zhabanie záznamov telefonátov žurnalistov.
Rozhodnutie vyžiadať si záznamy v súvislosti s vyšetrovaním neoprávneného prezradenia utajovaných informácií urobil zástupca ministra spravodlivosti Erica Holdera, pretože minister sa odmietol vo veci angažovať, citoval Reuters nemenovaného pracovníka ministerstva spravodlivosti.
Zdroj povedal, že Holder to odmietol, pretože jeho samého v súvislosti s uvedeným únikom informácií vypočúval Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI).
Holder dnes označil únik citlivých informácií, ktorý vyústil vo vyšetrovanie telefonátov AP, za jeden z najvážnejších, aké kedy zažil. Na tlačovej konferencii vyjadril istotu, že vyšetrovatelia plne rešpektovali príslušné predpisy a nariadenia. Zdôraznil, že sa zriekol angažovania v prípade "z opatrnosti".



Copyright © TASR 2013

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

 


Arcibiskup na dôchodku Ján Sokol sa od časopisu .týždeň nedočká ospravedlnenia a nedostane ani cent. Krajský súd v Trnave dnes potvrdil rozhodnutie prvostupňového súdu, ktorý jeho žalobu na ochranu osobnosti a náhradu nemajetkovej ujmy vo výške 50 tisíc eur zamietol. Sokol žaloval vydavateľstvo W Press za sériu článkov z roku 2009 v časopise .týždeň. Rozsudok Krajského súdu v Trnave je konečný, na jeho vyhlásenie neprišla ani jedna zo strán sporu.
Podľa článkov Sokol ako arcibiskup previedol čiastku 500 miliónov slovenských korún získaných z predaja cirkevných pozemkov na účet Štefana Náhlika, ktorého .týždeň označil za bývalého agenta ŠtB. Sokol prevod takejto čiastky od začiatku procesu popieral, podľa neho za predaj nikto nedostával ani žiadne provízie. Na jednom z pojednávaní vyhlásil, že je čestný človek, ktorý nemal a ani nemá žiaden osobný majetok. Okresný súd v Trnave v marci minulého roka Sokolovu žalobu zamietol, jeho právny zástupca Ján Čarnogurský označil rozsudok za absurdný a podal proti nemu odvolanie. Krajský súd dnes rozsudok potvrdil. ,,Odvolací súd dospel k záveru, že súd prvého stupňa vo veci vykonal dostatočné dokazovanie, náležite zistil skutkový stav, na základe vykonaných dôkazov dospel k správnym skutkovým zisteniam a vec i správne právne posúdil,“ povedal k rozsudku predseda senátu. Sokol musí naviac právnemu zástupcovi vydavateľstva W Press zaplatiť trovy konania vo výške približne 140 eur.
Okresný súd na pojednávaniach vypočul bratislavského arcibiskupa Stanislava Zvolenského, trnavského arcibiskupa Róberta Bezáka, expolitika Františka Mikloška, bývalého šéfa finančnej polície v Trnave Jaroslava Plunára a viacerých bývalých aj súčasných zamestnancov Arcibiskupského úradu v Trnave.
Týždenník .týždeň uverejnil v máji 2009, dva týždne pred odchodom trnavského arcibiskupa Jána Sokola z funkcie, sériu článkov, v ktorých ho obvinil z prevodu 500 miliónov korún (16 596 959 €), získaných pri predaji cirkevných pozemkov, na účet bývalého agenta Štátnej bezpečnosti (ŠtB ) Štefana Náhlika. Kauza vtedy vyvolala zvýšenú pozornosť médií. Arcibiskup Ján Sokol bezprostredne po uverejnení týchto informácií v týždenníku .týždeň poukazoval, že tieto informácie sa nezakladajú na pravde.

 
©2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Hore - dole

Hore - dole






Nový sitcom Petra Marcina Hlavne, že sa máme radi...mal minulý týždeň podiel iba 3,8. Včera bol podiel iba 3, 5 % a sledovalo ho len 76 tisíc divákov starších ako 12 rokov . 
Je naozaj dobré, že minulý týždeň  NUNEZ NFE s. r. o. získala od RTVS 87.900,- EUR na 3 časti.


Zábavná relácia Nikto nie je dokonalý včera opäť získala divákov, 64 tisíc. Reláciu sledovalo 271 tisíc divákov starších ako 12 rokov s podielom iba 12,90%.


Včerajší hokej Slovensko- USA sledovalo 666 tisíc divákov v tretej tertine pri podiele 70,6 % !



14. 5. 2013

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS




Zmeny lehôt ochrany práv k zvukovým záznamom sú hlavným cieľom návrhu novely autorského zákona, ktorý dnes parlament posunul do druhého čítania. Ministerstvo kultúry vypracovalo návrh najmä z dôvodu zapracovania smernice Európskeho parlamentu a Rady EÚ z 27. septembra 2011 o lehote ochrany autorského práva a niektorých súvisiacich práv do nášho práva. Navrhuje v ňom tiež doplniť noviny do výpočtu diel, na ktoré sa ako súborné diela vzťahujú autorské práva. Účinnosť by mala novela nadobudnúť od 1. novembra tohto roka.
Smernica predlžuje lehoty ochrany práv výkonného umelca a práv výrobcu zvukového záznamu umeleckého výkonu z pôvodných 50 na 70 rokov. Ako vyplýva z dôvodovej správy k návrhu novely, v súčasnosti práva výkonného umelca trvajú 50 rokov od podania umeleckého výkonu. Táto lehota ostáva zachovaná, predlžuje sa však v prípade, ak bol umelecký výkon zaznamenaný na zvukový záznam. Ochrana práv výkonného umelca sa predlžuje na 70 rokov od vydania alebo od prvého verejného prenosu zvukového záznamu umeleckého výkonu, ak bol umelecký výkon takto zaznamenaný. “Dôvodom tejto úpravy je to, že výkonní umelci vo všeobecnosti začínajú kariéru v mladosti a súčasná lehota ochrany 50 rokov uplatniteľná na záznam ich umeleckých výkonov často nechráni ich výkony ani počas celej dĺžky ich života. Okrem toho výkonní umelci nie sú často schopní zabrániť nevhodnému použitiu svojich výkonov, ku ktorému môže dôjsť ešte počas ich života, alebo také použitie obmedziť,“ vysvetlil minister kultúry Marek Maďarič
Rovnako sa predlžuje lehota ochrany práv výrobcov zvukových záznamov. “Aj naďalej platí, že práva výrobcov zvukových záznamov trvajú 50 rokov od vyhotovenia zvukového záznamu. Ak bol však zvukový záznam vydaný, resp. ak došlo k verejnému prenosu takéhoto zvukového záznamu, ochrana sa predlžuje na 70 rokov,“ vysvetľuje MK SR.
V súvislosti s predĺžením lehoty ochrany sa zavádza nové právo výkonného umelca, a to právo na dodatočnú odmenu. “Toto povinne kolektívne spravované právo prináleží výkonnému umelcovi za každý celý kalendárny rok, ktorý nasleduje po 50. roku odo dňa prvého oprávneného vydania, alebo ak k vydaniu nedošlo, od prvého oprávneného verejného prenosu zvukového záznamu umeleckého výkonu.“ V súvislosti s tým sa má tiež zaviesť povinnosť výrobcu zvukového záznamu vyčleniť na dodatočnú odmenu 20 percent z celkových príjmov získaných v priebehu predchádzajúceho roka za použitie záznamu umeleckého výkonu.
Navrhovaná právna úprava rieši problémy uzatvárania licenčných zmlúv, ktoré priniesla prax, najmä povinnosť ich uzatvárania v písomnej forme, čo podľa MK SR “nezodpovedá aktuálnym požiadavkám na uzatváranie licenčných zmlúv v digitálnej ére“. Odstraňuje sa povinná písomná forma licenčných zmlúv, s výnimkou výhradnej licencie, hromadnej licenčnej zmluvy a kolektívnej licenčnej zmluvy. Navrhované zmeny medzi iným zavádzajú “osobitný koncept ponuky licencie jednostranným právnym úkonom, ktorý smeruje voči neurčitým osobám, čo umožní využívanie tzv. verejných licencií a uzatváranie licenčných zmlúv špecifickými spôsobmi (napr. shrink-wrap)", uvádza sa v predkladacej správe k návrhu novely. Cieľom ďalších zmien je odstrániť nejasnosti vo výklade týkajúce sa sporov o určenie obsahu licenčnej zmluvy.
Z európskej smernice sa navrhuje aj rozšírenie výnimky na rozmnoženiny diel bez súhlasu autora a bez povinnosti uhradiť autorovi odmenu. V súčasnosti môžu kópie na vzdelávacie, alebo vedeckovýskumné účely robiť bez súhlasu autora podľa autorského zákona iba knižnice a archívy. Táto výnimka sa má rozšíriť i na múzeá a galérie.
Ako ďalej vyplýva z osobitnej časti dôvodovej správy, “do výpočtu diel, ktoré možno považovať za súborné diela ako predmety autorského práva, sa dopĺňajú noviny“. Dôvodom je, že obsahom novín môžu byť tak predmety chránené autorským právom (nezávislé diela), ako aj predmety, na ktoré sa ochrana autorského práva nevzťahuje, medzi ktoré zaraďuje MK SR napríklad denné správy, informácie a ďalšie. "Autorský zákon nepriznáva individuálnu ochranu jednotlivým prvkom súborného diela, ale priznáva ochranu súbornému dielu z hľadiska spôsobu výberu a usporiadania obsahu. Autor súborného diela má teda právo udeľovať súhlas na každé použitie diela, vrátane vyhotovenia rozmnoženiny súborného diela alebo jeho časti," píše sa v osobitnej časti dôvodovej správy návrhu.
Jednou z priorít ministra kultúry Mareka Maďariča je príprava úplne nového autorského zákona. Keďže autorský zákon je jeden z najzložitejších zákonov, MK SR do legislatívneho procesu nový zákon predloží najskôr v druhej polovici tohto volebného obdobia tak, aby mohol byť účinný v roku 2015.

© 2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané

AVF NEWS

AVF NEWS

 


 

Napriek zníženým príjmom sa celkový objem pridelenej finančnej podpory Audiovizuálneho fondu (AVF) oproti roku 2011 mierne zvýšil. Informovali o tom predstavitelia AVF na dnešnej prezentácii výročnej správy fondu za rok 2012.
Tretí rok fungovania AF bol podľa predstaviteľov fondu rokom komunikácie. "Zvýšili sme intenzitu našej komunikácie najmä s odbornou verejnosťou a predstaviteľmi kín," uviedol riaditeľ AVF Martin Šmatlák. "Výsledkom bolo zvýšenie flexibilnosti posudzovania žiadostí o granty a taktiež progres v procese digitalizácie kín," dodal Šmatlák. AVF sa taktiež zameral na užšiu komunikáciu s predstaviteľmi Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS), hlavnou témou boli pritom otázky vzájomnej koordinácie v postupoch výberu a hodnotenia projektov, ktoré sa uchádzajú o podporu z Audiovizuálneho fondu.
V rámci ekonomických ukazovateľov Šmatlák informoval, že v roku 2012 zaznamenal AVF pokles príjmov o viac ako 11 percent oproti roku 2011, pričom najväčší podiel v poklese príjmov spôsobili príjmy od TV vysielateľov.
Celkový objem pridelenej finančnej podpory AVF oproti roku 2011 sa však mierne zvýšil. "Kým v roku 2011 boli pridelené dotácie v sume takmer 5.688.000 eur, v roku 2012 to bolo celkovo viac ako 5.896.000 eur – najviac na vývoj, tvorbu a produkciu audiovizuálnych diel," uviedol Šmatlák. Najväčšia suma, v hodnote viac ako 1.800.000 eur bola pridelená na produkciu hraných kinematografických diel.
Fond dostal celkom 483 žiadostí, AVF podporil celkovo 256 žiadostí. Zaujímavosťou je výrazne nižší objem požadovaných prostriedkov – kým v roku to bolo 45 miliónov eur, v roku 2012 22 miliónov eur.
Fond mal k dispozícii v roku 2012 celkovo 8.967.000 eur, z toho viac ako 3.000.000 eur znamenal prevod prostriedkov z minulého roku a 3.500.000 eur zo štátneho rozpočtu.
Podľa predsedníčky rady AVF Petronely Kolevskej sa fond okrem podpory audiovizuálnych diel v roku 2013 bude zameriavať na zvýšenú mieru podpory procesu digitalizácie kín v Slovenskej republike na základe už schválenej Stratégie digitalizácie kín s prioritnou orientáciou na jednosálové kiná.
Kolevská dodala, že koncom marca 2013 bola fondu schválená dotácia z rezervy premiéra SR pre proces digitalizácie kín v sume 700.000 eur. Medzi ďalšími výzvami je práca a príprava materiálu Audiovizuálna budúcnosť krajiny, teda príprava strategických cieľov pre audiovizuálnu kultúru a priemysel. "Naposledy boli tieto strategické ciele formulované v roku 1988," pripomenul Šmatlák. Fond chce rovnako zintenzívniť kontrolu použitia poskytnutých prostriedkov.

Copyright © TASR 2013

TASR NEWS

TASR NEWS

 


Vzťah Tlačovej agentúry SR (TASR) a štátu sa v minulom roku stabilizoval, zlepšila sa aj spolupráca agentúry so štátnymi organizáciami, vyslovil sa pri predkladaní výročnej správy o činnosti a hospodárení TASR za rok 2012 na mediálnom výbore predseda správnej rady agentúry Vladimír Masár. V roku 2011 podľa jeho slov akoby štát presne nevedel, čo chce spraviť s agentúrou. "Preto sme aj v správnej rade hovorili, že rešpektujeme politickú vôľu a sme pripravení realizovať akýkoľvek politický zámer, ale dbáme na to, aby bol robený efektívne," uviedol Masár. Politický zámer v roku 2012 bol podľa neho čitateľnejší, vzťah so štátom bol jednoduchší, na základe zmluvy sa zadefinovalo, ktoré služby agentúra bude štátu poskytovať a koľko za ne štát zaplatí. "Takisto sa zlepšila situácia pri spolupráci TASR so štátnymi organizáciami. Žiaľ, toto sa nedá konštatovať v prípade RTVS," konštatoval Masár.
Agentúra od štátu minulý rok dostala 1,86 milióna eur na bežné výdavky na poskytnutie služieb vo verejnom záujme a stotisíc eur na kapitálové výdavky na poskytnutie služieb vo verejnom záujme. Tržby z predaja dosiahli 1,47 milióna eur a rok skončila TASR so ziskom necelých 14 tisíc eur. Agentúra vydala v roku 2012 sumárne 247 324 správ, z toho 144 406 slovných správ, 16 025 zvukov, 80 369 fotografií, 6 524 videí. Celkové výnosy minulý rok dosiahli 3,51 milióna eur, čo v porovnaní s rokom 2011 predstavuje nárast 430 tisíc eur. K 31. decembru 2012 v TASR pracovalo 130 zamestnancov. Minulý rok agentúra rozbehla web teraz.sk a pripravila projekt digitalizácie archívov, na ktorý získala prostriedky z fondov Európskej únie.
Výbor zobral na vedomie výročnú správu o činnosti TASR.

©2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Filmová a televízna akadémia má nové vedenie

Filmová a televízna akadémia má nové vedenie




 Slovenská filmová a televízna akadémia si zvolila nové vedenie. Členovia akadémie volili na ďalšie tri roky nové vedenie v pondelok 13. mája. Nové prezídium má sedem členov a bude pracovať v zložení - Peter Dubecký, Ján Ďuriš, Marek Leščák, Ján Meliš, Peter Michalovič, Ján Oparty a Ondrej Šulaj. Novým prezidentom akadémie sa stal Ondrej Šulaj, Peter Dubecký a Ján Meliš budú v novom funkčnom období pôsobiť ako viceprezidenti, agentúru SITA o tom informovala Silvia Dydňanská zo Slovenskej filmovej a televíznej akadémie.
Slovenská filmová a televízna akadémia združuje významné osobnosti slovenskej audiovizuálnej kultúry. Jej cieľom je aktívne pomáhať rozvoju duchovných hodnôt, podieľať sa na vytváraní systémového prostredia pre stabilizáciu slovenskej audiovizuálnej scény. Podporuje aj kultúrne aktivity spojené s filmom a venuje sa i prezentácii slovenskej audiovizuálnej kultúry doma a v zahraničí. Vystupuje na ochranu slobodnej umeleckej tvorby a na ochranu záujmov jej tvorcov. Je organizátorom a garantom národnej filmovej ceny Slnko v sieti a navrhuje slovenských zástupcov do procesov výberu držiteľov Európskej filmovej ceny a ceny americkej Akadémie filmových vied a umení Oscar, dodala Silvia Dydňanská.
Viac podrobností o akadémii aj jej činnosti možno nájsť na jej webstránke - http://www.sfta.sk/.

 

©2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

TO JE TV !

TO JE TV !
 

Naozaj ?

Naozaj ?


 

Medzinárodná ratingová agentúra Standard & Poor's Ratings Services (S&P) zvýšila v utorok dlhodobý rating záväzkov mediálnej spoločnosti Central European Media Enterprises Ltd. (CME) na B- zo stupňa CCC+. Ratingu pridelila stabilný výhľad. Agentúra tak reaguje na očakávané zlepšenie likvidity spoločnosti vďaka tomu, že predala obyčajné akcie za 150 mil. eur a konkrétnym záujemcom predá prioritné akcie za 200 mil. eur.
Tieto transakcie majú zvýšiť likviditu spoločnosti, ktorá k 31. marcu 2013 predstavovala 123 mil. USD, o približne 40 mil. USD. Likvidita spoločnosti tak bude na "adekvátnej" úrovni a umožní CME zvládnuť záporný cash flow, ktorý podľa agentúry S&P čaká spoločnosť v tomto roku.
Central European Media Enterprises (CME) prevádzkuje televízne stanice v šiestich krajinách strednej a východnej Európy. Spoločnosť Central European Media Enterprises Ltd. v júli 2007 odkúpila 20 % v TV Markíza od spoločnosti Media Invest, spol. s r.o. CME informovala, že touto transakciou sa stala 100-percentným vlastníkom spoločnosti Markíza - Slovakia, spol. s r.o., ktorá je prevádzkovateľom licencie na vysielanie TV Markíza.

 

©2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

 

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Americké ministerstvo spravodlivosti tajne získalo telefónne záznamy reportérov a redaktorov americkej agentúry The Associated Press (AP) za obdobie dvoch mesiacov minulého roka. Agentúra to uviedla v pondelkovej správe. Podľa nej ide o "hlbokej a bezpríkladnej narušenie" spôsobu, ktorým spoločnosť získava a spracováva informácie. AP vraj o zbere telefónnych údajov informoval prokurátor Ronald Machen. Ministerstvo údajne získalo záznamy v podobe odchádzajúcich hovorov na pracovné a súkromné ​​telefónne čísla reportérov v New Yorku a ďalších amerických štátoch a na ústredné telefónne číslo reportérov AP v novinárskej galérii americkej Snemovne reprezentantov. Nie je ale bezprostredne jasné, či záznamy zahŕňajú aj prichádzajúce telefonáty a dĺžku trvania hovorov. Informácie, ktoré vláda AP poskytla, však vraj nenaznačujú, že došlo ku sledovanie samotných telefónnych hovorov.

Copyright © ČTK 2013



 

Seriál Pán času, známy aj pod originálnym názvom Doctor Who, bude pokračovať ôsmou sezónou. Na červenom koberci pred nedeľným odovzdávaním televíznych cien Britskej akadémie filmových a televíznych umení (BAFTA) v londýnskej Royal Festival Hall to prezradil Steven Moffat. Hlavný scenárista modernej verzie kultového sci-fi v rozhovore niekoľkokrát zdôraznil, že fanúšikovia nemajú dôvod pochybovať, pretože "ôsma séria je rozhodne a definitívne potvrdená". Ako dodal, v súčasnosti práve ona zaberá väčšinu jeho času.
V sobotu 18. mája sa na televízne obrazovky dostane posledná časť siedmej sezóny, ktorá je mimoriadne očakávaná, pretože sám Moffat skonštatoval, že sa po nej seriál navždy zmení. "Je plná prekvapení a otázok, na ktoré Who nikdy nedal odpovede, vrátane Doktorovho najväčšieho tajomstva," prezradil s tým, že diváci a diváčky sa dozvedia aj to, prečo je jeho súčasná spoločníčka Clara (Jenna-Louise Coleman) taká výnimočná a čaká ich prekvapenie, ktoré podľa neho zatiaľ ešte nikto neuhádol. Na epizódu by mal dejovo priamo nadviazať špeciál k 50. výročiu, ktorého vysielanie je naplánované na 23. novembra. Ôsma sezóna by mala následne odštartovať tradičným vianočným špeciálom.
Hlavnou postavou seriálu je excentrický humanoidný mimozemšťan, ktorý si hovorí Doktor a cestuje priestorom i časom v lodi zvanej TARDIS. Tá zvonku vyzerá ako stará modrá policajná búdka, ale vnútri je obrovská. Na cestách sa k nemu často pridávajú rôzni ľudia alebo ďalší mimozemšťania a spoločne zachraňujú Zem i vesmír.
Seriál vysielali najprv v rokoch 1963 až 1989, no celosvetový fenomén sa z neho stal až po štarte modernej verzie v roku 2005. Doktora hral vtedy už deviaty herec Christopher Eccleston. Zmeny hercov tvorcovia vysvetlili tým, že Doktor sa s každým úmrtím regeneruje do nového tela. Vďaka novému seriálu sa preslávil aj spomínaný Steven Moffat, ktorý spolupracoval napríklad na scenári animovaného dobrodružného filmu Tintinove dobrodružstvá (2011) a postaral sa tiež o mimoriadne úspešné nové televízne spracovanie príbehov Sherlocka Holmesa s jednoduchým názvom Sherlock (2010). Svetoznámym sa tiež stal predstaviteľ 10. Doktora z rokov 2005 až 2010 David Tennant. Aktuálnym 11. Doktorom je anglický herec Matt Smith.
V USA sa pritom distribútorovi podaril pomerne veľký prešľap, keď fanúšikom, ktorí si predobjednali druhú polovicu siedmej sezóny na Blu-ray diskoch, prišli balíčky skôr, ako sa do vysielania dostali posledné dve epizódy. Tvorcovia seriálu i manažér značky BBC zodpovedný za Pána času Edward Russell okamžite reagovali na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter prosbami, aby tí, ktorí mali možnosť vidieť očakávané vyvrcholenie aktuálnej sezóny, ostatným nepokazili prekvapenie a nechali si všetko zatiaľ pre seba. Ak dokážu udržať tajomstvo, sľúbili im dokonca odmenu. "Steven Moffat sľúbil, že ak fanúšikovia pomôžu udržať tajomstvo finále, zverejníme hneď po epizóde špeciálne video s Mattom a Davidom," napísali na oficiálne konto seriálu s odkazom na predstaviteľov 10. a 11. Doktora.




Spolutvorca britského seriálového hitu Sherlock (2010) Steven Moffat fanúšikov upozornil, že štvrtá séria zatiaľ nie je potvrdená. Predstaviteľ titulnej postavy Benedict Cumberbatch, ktorý sa ako legendárny detektív predstavil zatiaľ v dvoch sériách, pritom v marci vyhlásil, že sa s tvorcami dohodol na tretej aj štvrtej sezóne. "Všetci sme boli trochu v šoku, myslím že v BBC boli dosť prekvapení," uviedol Moffat na nedeľnom udeľovaní televíznych cien BAFTA. "Je to však obrovský hit, takže ak to budú všetci chcieť, nakrútime štvrtú sériu - ak niekto vôbec prežije!" dodal.
Seriál Sherlock, ktorého tvorcami sú Mark Gatiss a Steven Moffat, preniesol hrdinu kníh Sira Arthura Conana Doylea z prelomu 19. a 20. storočia do súčasnosti. Sherlocka a Johna Watsona v ňom stvárňujú Benedict Cumberbatch a Martin Freeman. Druhá sezóna sa skončila epizódou Reichenbašský pád (The Reichenbach Fall) inšpirovanou poviedkou Posledný problém z roku 1893, v ktorej nechal Doyle pôvodne Sherlocka zahynúť spolu s jeho úhlavným nepriateľom, profesorom Moriartym. Názov epizódy je slovnou hračkou, keďže dvojica v Doyleovej poviedke bojovala práve pri Reichenbašských vodopádoch (v angličtine Reichenbach Falls), kam obaja spadli. Nakoniec to však nebol posledný príbeh obľúbeného detektíva, pretože spisovateľ na naliehanie čitateľov svojho hrdinu oživil. V prvej epizóde tretej sezóny The Empty Hearse sa diváci dozvedia, ako sa Sherlockovi podarilo prežiť hrozivý pád zo záveru druhej série. Dátum premiéry novej série zatiaľ tvorcovia neoznámili, no očakáva sa, že ju začnú vysielať na jeseň tohto roka.



Predstavitelia americkej televízie Fox v pondelok oznámili, že akčný seriál 24 (2001 - 2010) sa budúci rok v máji vráti na televízne obrazovky. Nová séria s názvom 24: Live Another Day bude obsahovať dvanásť epizód, v ktorých federálneho agenta Jacka Bauera znova stvárni britsko-kanadský herec Kiefer Sutherland. Programový šéf Fox Kevin Reilly uviedol, že tvorcovia seriálu pôvodne uvažovali nad celovečerným filmom, nakoniec sa však rozhodli pre novú sériu. Obnovenie populárneho seriálu ocenil aj samotný Sutherland. "Odozva na tento seriál sa nedá porovnať s ničím, čo som ako herec zažil. To, že budem mať znova možnosť zahrať si Jacka Bauera, je ako nájsť strateného priateľa. Nápady scenáristu Howarda Gordona znejú veľmi dobre a nesklamú," vyhlásil 46-ročný herec.
Kiefer Sutherland je synom Donalda Sutherlanda a Shirley Douglas. V jeho rozsiahlej filmografii sú snímky ako Pri mne stoj! (1986), Mladé pušky (1988), Hráči so smrťou (1990), Zopár správnych chlapov (1992), Twin Peaks (1992), Traja mušketieri (1993), Kedy zabiť (1996), Smrtihlav (1998), Telefónna búdka (2002), Strážca (2006), Zrkadlá (2008) či Melancholia (2011). Za účinkovanie v seriáli 24 získal v roku 2002 Zlatý glóbus v kategórii Najlepší mužský herecký výkon v televíznom seriáli - dráme, pričom na túto cenu bol celkovo nominovaný až šesťkrát. Okrem toho získal aj dve ceny Emmy či dve Screen Actors Guild Awards a od roku 2008 má hviezdu na hollywoodskom Chodníku slávy.


© 2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.