15. 5. 2013

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS




Americké ministerstvo spravodlivosti podľa vyjadrení tlačovej agentúry AP dva mesiace v tejto mediálnej organizácii "sliedilo" a získavalo údaje, komu sa telefonovalo. Informovala dnes o tom tlačová agentúra DPA.
Úrady tajne získali informácie o účastníkoch viac ako 20 telefonátov AP a jej novinárov. Išlo hlavne o pracoviská agentúry v New Yorku, vo Washingtone, v Hartforde - v americkom štáte Connecticut, ako aj telefonáty do Snemovne reprezentantov. Zoznam volaných účastníkov obsahuje aj údaje súkromných a mobilných telefónov reportérov AP.
Prezident AP Gary Pruitt sa písomne sťažoval americkému ministrovi spravodlivosti Ericovi Holderovi a protestoval proti rozsiahlemu a doteraz nevídanému preniknutiu ministerstva do aktivít AP pri získavaní správ.
Podľa agentúry DPA dala AP akciu ministerstva do možnej súvislosti s agentúrnou správou o prekazenom teroristickom útoku zo 7. mája 2012. V správe boli podrobnosti o jednej akcii CIA v Jemene. Al-Káida sa vtedy údajne pokúsila odpáliť bombu v lietadle.
Americké úrady teraz zisťovali, kto poskytol informácie AP. Šiesti novinári AP, ktorí sa podieľali na získavaní správy, boli vraj medzi tými, u ktorých sa zisťovali údaje o volaných účastníkoch.
Agentúru AP o akcii ministerstva oficiálne informovali až pred niekoľkými dňami, tvrdil Pruitt v sťažnosti zverejnenej na internete. Prístup k uloženým dátam úrady pravdepodobne získali od telefonických spoločností začiatkom roka 2013 a získané údaje sa vzťahovali na obdobie od apríla do mája 2012.
Pruitt vyzval ministerstvo spravodlivosti USA, aby vrátilo získané údaje agentúre a zničilo všetky kópie. Okrem tohto žiadal "okamžité vysvetlenie".
Televízia CNN citovala z vyhlásenia ministerstva spravodlivosti, podľa ktorého úrady dbajú na slobodu tlače. Pri vyšetrovaní však musia nájsť správnu rovnováhu medzi slobodným tokom informácií a spravodlivým a efektívnym uplatnením trestného práva, uvádza sa vo vyhlásení.

 

Biely dom  v reakcii na správy, že americké ministerstvo spravodlivosti si vyžiadalo od telefónnych operátorov záznamy hovorov agentúry Associated Press (AP) uviedol, že prezident Barack Obama pevne podporuje slobodu tlače. Oznámila to agentúra Reuters.
"Prezident verí, že novinári musia mať v zásade slobodnú možnosť venovať sa investigatívnej žurnalistike," informoval na tlačovom brífingu hovorca Bieleho domu Jay Carney. Povedal však, že Biely dom sa nemôže vyjadrovať ku konkrétnemu vyšetrovaniu, ktoré vyvolalo údajné zhabanie záznamov telefonátov žurnalistov.
Rozhodnutie vyžiadať si záznamy v súvislosti s vyšetrovaním neoprávneného prezradenia utajovaných informácií urobil zástupca ministra spravodlivosti Erica Holdera, pretože minister sa odmietol vo veci angažovať, citoval Reuters nemenovaného pracovníka ministerstva spravodlivosti.
Zdroj povedal, že Holder to odmietol, pretože jeho samého v súvislosti s uvedeným únikom informácií vypočúval Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI).
Holder dnes označil únik citlivých informácií, ktorý vyústil vo vyšetrovanie telefonátov AP, za jeden z najvážnejších, aké kedy zažil. Na tlačovej konferencii vyjadril istotu, že vyšetrovatelia plne rešpektovali príslušné predpisy a nariadenia. Zdôraznil, že sa zriekol angažovania v prípade "z opatrnosti".



Copyright © TASR 2013