15. 5. 2013

ART FILM FEST NEWS

ART FILM FEST NEWS

 




Trenčianske Teplice/Trenčín 15. mája (TASR) – Typickú severskú mentalitu prinesie na filmovom plátne tohtoročný medzinárodný filmový festival Art Film Fest v sekcii Focus: Mental Nord. Podľa PR manažérky agentúry Forza Zuzany Čižmárikovej, v rámci sekcie uvedú najnovšie a najzaujímavejšie snímky z Nórska, Švédska, Dánska či Islandu.
"Severania sú od nás odlišní spôsobom myslenia, uzavretosťou či zvláštnosťou správania sa inak v spoločnosti a inak v súkromí. Väčšina filmov vo výbere bude reflektovať práve na tieto odlišnosti. Myslím si, že slovenský divák má rád severské filmy, ich suchý, čierny humor, jedinečnú zasnenú atmosféru a chladné emocionálne vyznenie. Zámerom je aj ukázať, že súčasná Škandinávia vo filme, to nie sú len známe režisérske mená ako Aki Kaurismäki, Lars von Trier či Fridrik Thor Fridriksson. Dnes je tu nová, mladá generácia filmárov, ktorí sú rovnako dobrí, ak nie lepší ako ich učitelia," uviedol zostavovateľ sekcie Daniel Vadocký.
Na plátna Art Film Festu sa dostane aj jeden z najočakávanejších škandinávskych filmov minulého roka, snímka Hlboko od známeho islandského režiséra Baltasara Kormákura. Inšpirované skutočnými udalosťami budú aj dva švédske filmy - Call Girl a psychologická dráma Hra zo skutočných prípadov zo súdnych siení. Pozoruhodným filmom bude aj nórska snímka Oslo, 31. august o mladom Andersovi, ktorý sa snaží bojovať s drogovou závislosťou a zároveň sa znova zblížiť s ľuďmi, ktorí v minulosti sledovali, ako si ničí život.

 

Copyright © TASR 2013