14. 5. 2013

Cena zmierenia a súdržnosti pre Štefana Hríba

Cena zmierenia a súdržnosti pre
Štefana Hríba


V Budapešti sa v závere minulého týždňa prvýkrát uskutočnilo odovzdávanie Ceny zmierenia a súdržnosti, ktorú získal Slovák Štefan Hríb. Cenu udelilo Hnutie zmierenia Charta XXI, ktoré bolo založené v roku 2010 s cieľom vysloviť sa proti každej forme nenávisti. Na Cenu zmierenia a súdržnosti mohli osoby nominovať signatári Charty zmierenia.
Slávnostný večer otvoril podpredseda Európskeho parlamentu (EP) z Maďarska, zakladateľ Charty XXI László Surján, ktorý vo svojom vystúpení hovoril o základných hodnotách a aspektoch spájajúcich národy žijúce v objatí Karpát. Podľa jeho slov Štefan Hríb sa počas svojej kariéry viackrát zastal národnostných menšín na Slovensku, resp. sa zastával aj princípov právneho štátu či európskeho ducha. Vo svojich vyjadreniach volá po zdolaní predsudkov prostredníctvom spoznávania aj po skutočnom priateľstve za zmierenie medzi národmi strednej Európy.
„Pre zmierenie je potrebné ospravedlniť sa za naše chyby v minulosti. Ospravedlňujem sa za všetky krivdy spáchané na Slovákoch zo strany Maďarov. Uznávam, že správanie maďarského vedenia v podobe maďarizácie v druhej polovici 19. storočia bolo nespravodlivé a bolo jednoznačne chybou smerom k slovenskej menšine. Je mi tiež veľmi ľúto, že sa v minulosti a, žiaľ, aj dnes často objavujú prejavy nadradenosti Maďarov voči susedným etnikám," konštatoval Surján s tým, že táto cesta nevedie k úspešnej budúcnosti ani pre Maďarov, ani pre Slovákov, ale ani pre ostatné národy. "Musíme pochopiť, že len spolu dokážeme dosiahnuť výraznejšie ekonomické a sociálne úspechy pre obyvateľov strednej Európy. Spory nás totiž odsunú na perifériu Európy," zdôraznil.
Prínos Štefana Hríba k zlepšeniu vzťahov medzi oboma národmi a k šíreniu vzájomného porozumenia medzi ľuďmi vyzdvihol aj jeho maďarský kolega, redaktor denníka Magyar Nemzet Gábor D. Horváth.
"Prijímam túto krásnu cenu s nádejou, že je iba prvým krokom a budúci ocenení zájdu v odvahe a činoch pre naše spoločné dobro omnoho ďalej. Nepotrebujeme iba pravdu o minulosti, my potrebujeme omnoho viac. Poviem to rovno: Slováci aj Maďari sa musia zbaviť strachu zo seba samých. Až potom príde zmierenie s tým druhým," poďakoval sa za cenu Hríb.
Maďarský podpredseda EP vyjadril nádej na zlepšenie vzájomných susedských vzťahov, ktoré treba podľa neho začať budovať predovšetkým na najzákladnejšej úrovni, teda medzi človekom a človekom. „Musíme znovu objaviť tie dobré veci, ktoré po stáročia dal našim národom spoločný život. Rozpoznať napríklad z našej strany – Maďarov, o koľko je naša kultúra bohatšia vďaka Slovákom. Aj za nášho najväčšieho maďarského básnika Sándora Petőfiho môžeme ďakovať nášmu susedovi, keďže po mame Márii Hrúzovej mal Petőfi materinský jazyk slovenčinu," objasnil. Dodal, že signatári a zástancovia Charty XXI by boli radi, keby sa duch otvorenosti a zmierenia pretavil do celej spoločnosti a objavil sa napríklad aj v školských učebniciach. "Nech príde jedna nová generácia bez predsudkov a nech postaví jeden mierumilovný a krajší svet z kameňov bolestivej minulosti! Francúzom a Nemcom sa to podarilo, aj nám sa to podarí," uzavrel prejav Surján, zakladateľ Hnutia zmierenia.

Copyright © TASR 2013