26. 2. 2022

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Turin, Italy, to host the 66th Eurovision Song Contest in May 2022 🇮🇹 -  Eurovision Song Contest
Rusko sa z dôvodu prebiehajúcej invázie svojich síl na Ukrajine nebude môcť zúčastniť na tohtoročnej pesničkovej súťaži Eurovízia. Oznámila to v piatok podľa agentúry AFP Európska vysielacia únia (EBU), ktorá je organizátorom tohto podujatia.
EBU vo svojom vyhlásení okrem iného konštatuje, že účasť Ruska na tohtoročnej Eurovízii by "vzhľadom na bezprecedentnú krízu na Ukrajine poškodila povesť súťaže". Hovorca EBU navyše pre AFP potvrdil, že občania Ruska nebudú môcť tento rok ani hlasovať za interpretov iných krajín.
EBU ďalej uviedla, že predtým, ako dospela k tomuto rozhodnutiu, uskutočnila rozsiahle konzultácie so svojimi členskými krajinami.
"EBU je apolitická členská organizácia vysielateľov, ktorí sa zaviazali presadzovať hodnoty verejnej služby," zdôrazňuje sa vo vyhlásení. "Naďalej sme odhodlaní chrániť hodnoty súťaže, ktorá podporuje medzinárodnú spoluprácu a porozumenie, spája publikum, prostredníctvom hudby podporuje rôznorodosť a spája Európu na jednom pódiu."
Podľa rakúskeho denníka Kurier fínska verejnoprávna televízia YLE pohrozila, že nepošle svojho interpreta do súťaže, ak EBU nezakáže účasť Rusku. Podobné stanovisko zaujali a verejnoprávne televízie NRK (Nórsko) a DR (Dánsko). Švédska SVT tiež naliehala na EBU, aby prehodnotila svoje rozhodnutie povoliť účasť Ruska.
Po ruskej invázii na Ukrajinu Ukrajina požadovala, aby členské kanály EBU zvážili čo najskôr vylúčenie Ruska z tohtoročného ESC v Taliansku.
V poradí 66. ročník Eurovízie sa uskutoční v dňoch 10. - 14. mája v talianskom meste Turín, keďže vlani v Rotterdame zvíťazila talianska rocková skupina Maneskin.
Ukrajinská speváčka Alina Pašová minulý týždeň odstúpila z účasti na Eurovízii 2022 po tom, ako vyšlo najavo, že v roku 2015 vstúpila na územie Moskvou okupovaného Krymského polostrova z ruskej strany, čo Kyjev považuje za nelegálne.
Pašovú nahradila rapová skupina Kalush, pomenovaná po meste Kaluš v Ivanofrankivskej oblasti na Ukrajine
Ukrajina zvíťazila na Eurovízii už dvakrát - v roku 2004 triumfovala speváčka Ruslana s piesňou "Wild Dances" a v roku 2016 speváčka Džamala so skladbou "1944".


Nie, Facebook nemení svoj názov na Meta, robí to jeho materská firma -  TECHBOX.sk
Americká spoločnosť Meta v piatok potvrdila, že Rusko "čiastočne obmedzí" prístup k sociálnej sieti Facebook na svojom území.
Stane sa tak v dôsledku toho, že tento gigant sociálnych médií odmietol splniť príkaz ruských úradov a zastaviť overovanie faktov a označovanie obsahu zverejneného na Facebooku štyrmi ruskými štátnymi alebo prokremeľskými médiami.
"Bežní Rusi používajú naše aplikácie na vyjadrenie názoru a zorganizovanie akcií. Chceme, aby aj naďalej vyjadrovali svoj názor, zdieľali, čo sa deje, a organizovali sa prostredníctvom Facebooku, Instagramu, WhatsAppu a Messengeru," uviedol Nick Clegg zo spoločnosti Meta vo vyhlásení.
"Chceme pokračovať v tom, aby bolo počuť ich hlas," dodal.
Ruská Federálna služba pre dozor v oblasti telekomunikácií, informačných technológií a masmédií (Roskomnadzor) vyzvala Facebook, aby zrušil obmedzenia uvalené vo štvrtok na agentúru RIA Novosti, televízny kanál Zvezda a spravodajské weby Lenta.ru a Gazeta.ru.
Príspevky týchto médií sú podľa Roskomnadzoru na Facebooku označené ako nespoľahlivé a zobrazujú sa menej ľuďom ako doteraz.
Dodal, že Facebook podľa ruského ministerstva zahraničných vecí a generálnej prokuratúry nesie zodpovednosť "za porušovanie základných ľudských práv a slobôd, ako aj práv a slobôd ruských občanov."
Facebook v reakcii na ruský útok na Ukrajinu zriadil "špeciálne operačné centrum," ktoré monitoruje príspevky súvisiace s týmto vojenským konfliktom, uviedol vo štvrtok na Twitteri šéf bezpečnosti tejto sociálnej siete Nathaniel Gleicher.

V Bruselu pracuje dcera mluvčího Kremlu. U muže, který schvaloval anexi  Krymu - iDNES.cz 
Jelizaveta Peskovová, dcéra hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova, zverejnila v piatok večer na sociálnej sieti Instagram príbeh (story), v ktorom odmietla vojnu. Peskovová použila hashtag “nie vojne” napísaný v azbuke, ktorý na internete používajú Rusi, ktorí nesúhlasia s vojenskou inváziou na Ukrajinu. Vojenskú akciu pritom nariadil prezident Vladimir Putin, ktorému jej otec Dmitrij robí dlhé roky hovorcu a inváziu v médiách označuje ako “špeciálnu operáciu”.
Na tému upozornili poľský spravodajský portál Wyborcza.pl aj reportér televízie BBC Francis Scarr pracujúci v Moskve. TASR má k dispozícii snímku obrazovky z oficiálneho overeného instagramového účtu Peskovovej, ešte predtým, ako predmetný príbeh obsahujúci spomínaný hashtag vymazala.
Tento incident môže byť podľa amerického portálu Insider pravdepodobne "hlboko zahanbujúci pre Peskova a Putinov širší okruh". Okrem samotného ruského prezidenta patrí Peskov medzi najviac mediálne viditeľných predstaviteľov Kremľa, ktorý tvrdo obhajuje rozhodnutie Moskvy o ruskej invázii na Ukrajinu a zároveň ostro kritizuje Spojené štáty a západných spojencov, napísal Insider.
Portál týždenníka Newsweek upozornil na to, že tisíce ruských demonštrantov vyšli do ulíc v Moskve a Petrohrade na protest proti Putinovmu rozhodnutiu, čoho výsledkom boli stovky zatknutých.
"Myslím si, že vzhľadom na tieto protesty, ktoré sme videli v uliciach Moskvy a v iných mestách po celom Rusku - kde bolo zatknutých 1700 ľudí, je veľmi zaujímavé, že Peskovova dcéra zverejnila na sociálnej sieti heslo, ktoré používajú demonštranti," povedal vo vysielaní televízie CNN reportér Nic Robertson. Jelizaveta Peskovová má 24 rokov a na Instagrame ju sleduje vyše 180.000 používateľov.
Dcéra hovorcu Kremľa sa dostala do pozornosti západných médií v roku 2019, keď vyšlo najavo, že pracovala ako praktikantka u Aymerica Chaupradeho, námestníka Podvýboru pre bezpečnosť a obranu (SEDE) v Európskom parlamente (EP). Francúzsky europoslanec okrem iného podporil ruskú anexiu Krymu a podľa britského denníka The Guardian bol všeobecne považovaný za nacionalistického politika a spojenca britského euroskeptika Nigela Faragea. Chauprade, ktorý bol taktiež členom parlamentného výboru pre zahraničné veci, zdôraznil, že Peskovová ako vtedajšia študentka práva vo Francúzsku nemala prístup k tajným materiálom.
Francúzska socialistická europoslankyňa Christine Revaultová d'Allonnesová-Bonnefoyová vtedy vyhlásila, že je ohľadom tejto záležitosti "vystrašená". Chauprade bol totiž pozorovateľom pri Moskvou zorganizovanom referende o pripojení Krymu k Ruskej federácii. "Nikdy som netajil, že považujem Krym za historickú súčasť Ruska," uviedol vtedy francúzsky europoslanec.
Peskovová začala pracovať ako stážistka v EP ešte v novembri 2018 a svoje pôsobenie v európskej inštitúcii ukončila koncom apríla 2019, keď sa skončil Chaupradeho mandát. V súčasnosti je viceprezidentkou Nadácie pre rozvoj rusko-francúzskych historických iniciatív.

Fergana files lawsuit against Roskomnadzor 
Ruská Federálna služba pre dozor v oblasti telekomunikácií, informačných technológií a masmédií (Roskomnadzor) v sobotu médiám nariadila, aby odstránili správy, ktoré vojenskú operáciu Ruska na Ukrajine označujú za "napadnutie, inváziu alebo vyhlásenie vojny". Médiám v opačnom prípade hrozí zablokovanie a pokuta. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.
Roskomnadzor vo svojom vyhlásení viacero nezávislých médií vrátane televízie Dožď a nezávislých novín Novaja Gazeta obvinil zo šírenia "nespoľahlivých spoločensky významných nepravdivých informácií" o ostreľovaní ukrajinských miest ruskou armádou a o úmrtiach civilistov, píše AFP.
Federálna služba svojimi krokmi reaguje na žiadosť úradu generálnej prokuratúry. Roskomnadzor podľa svojich vyjadrení začal administratívne vyšetrovanie v spojitosti so šírením nespoľahlivých spoločensky významných informácií.
Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok (24. februára) ráno spustil vojenskú operáciu na Ukrajine. Tá si doteraz vyžiadala desiatky obetí na životoch a viac ako 50.000 ľudí túto krajinu (Ukrajinu) opustilo, píše AFP.

Copyright © TASR 2022

 Litva po vzore Lotyšska zakázala vysielanie ruskej televízie RT - Svet SME


Litovská Rozhlasová a televízna komisia dočasne suspendovala činnosť niekoľko televíznych kanálov v ruštine pre ich údajné podnecovanie vojny a propagandu. Kanály Planeta RTR, Rossijya 24, Belarus 24, NTV Mir, RTR Planeta a Rossiya 24 sú suspendované na päť rokov a PBK a TVCI na tri roky, povedal pre tlačovú agentúru BNS podpredseda komisie Ricardas Slapsys. Kanály prestali v Litve vysielať už v piatok.
Hlavné obchodné reťazce v krajine tiež už začali z regálov odkladať ruské a bieloruské tovary a podobný krok podnikli aj internetové obchody na protest proti ruskej invázii Ukrajiny. Najväčšia sieť maloobchodov v Pobaltí Maxima LT napríklad uviedla, že ruské tovary, ktoré predáva, sú hlavne alkohol, sušené produkty a cukrovinky, pričom tržby predstavujú milióny eur. Litovská pošta zase oznámila, že nebude distribuovať ruské periodiká.


Facebook – prihláste sa alebo sa zaregistrujte
Ruské úrady v piatok oznámili „čiastočné obmedzenie“ prístupu na Facebook po tom, čo táto sociálna sieť zakázala účty niekoľkých médií podporovaných Kremľom v súvislosti s inváziou Ruska na Ukrajinu. Ruský mediálny regulátor Roskomnadzor informoval, že vyzval Facebook na zrušenie zákazov, ktoré vo štvrtok uvalil na štátnu tlačovú agentúru RIA Novosti, televíziu Zvezda a prokremeľské spravodajské weby Lenta.Ru a Gazeta.Ru. Facebook podľa orgánu účty neobnovil.
Čiastočné obmedzenie podľa Roskomnadzoru platí od piatka, ale čo konkrétne tento krok znamená, nevysvetlil. Roskomnadzor vo svojom oficiálnom vyhlásení označil svoje kroky za „opatrenia na ochranu ruských médií“. Ako tiež uviedol, ministerstvo zahraničia a generálna prokuratúra sa vyjadrili, že Facebook je „spolupáchateľom pri porušovaní základných ľudských práv a slobôd, ako aj práv a slobôd ruských občanov“.


Watchdog - Radio Free Europe / Radio Liberty
Americká spoločnosť Meta Platforms, ktorá je majiteľom sociálnej siete Facebook a aplikácií Instagram a WhatsApp, oznámila, že zakázala ruským štátnym médiám zverejňovať reklamu na svojich platformách po celom svete. Informuje o tom portál bbc.com.
„Okrem toho pokračujeme v označovaní dodatočných ruských štátnych médií," napísal na mikroblogovacej sieti Twitter Nathaniel Gleicher, šéf politiky Facebooku v oblasti bezpečnosti. Dodal, že tieto nové opatrenia firma Meta Platforms už zaviedla a bude ich uplatňovať aj počas víkendu.

 

©2022, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto

Škodlivý obsah na internete sa bude môcť blokovať do konca júna 2022

Škodlivý obsah na internete sa bude môcť 

Národný bezpečnostný úrad | Facebook

 

blokovať do konca júna 2022 

 

 Zmeniť sa majú právomoci Národného bezpečnostného radu (NBÚ), ktorý bude môcť rozhodnúť o blokovaní škodlivého obsahu alebo škodlivej aktivity na internete. Znamená to, že by bolo možné napríklad zablokovať dezinformačné weby. Vyplýva to zo zákona o niektorých opatreniach v súvislosti so situáciou na Ukrajine, ktorý v piatok 25. februára parlament schválil v skrátenom legislatívnom konaní. Za zákon hlasovalo 82 poslancov zo 121 prítomných. Samotné blokovanie škodlivého obsahu neuskutoční NBÚ. Urobí tak osoba, ktorá prevádzkuje infraštruktúru, na ktorej je blokovanie potrebné vykonať. Opozícia namietala, že ide o zavedenie cenzúry a žiadala, aby sa tento problém neriešil v skrátenom legislatívnom konaní. Koalícia argumentovala, že Slovensko je takisto predmetom hybridnej vojny zo strany Putinovho Ruska a že rozhodnúť o blokovaní škodlivej aktivity alebo obsahu možno len s platnosťou do 30. júna 2022. Bez politickej polemiky boli tie ustanovenia zákona, ktorý ráta s pomocou Ukrajincom utekajúcim pred vojnou. Zrýchli sa konanie o poskytnutí dočasného útočiska. Vláda môže rozhodnúť o príspevku za ubytovanie odídenca prostredníctvom obcí, na území ktorých sa ubytovanie poskytne. Príspevok dostanú prenajímatelia. Jeho výšku určí vláda nariadením. Prenajímateľ bude musieť predložiť obci zmluvu o poskytnutí ubytovania. 

 Zdroj: SITA

RTVS k úmrtiu Ivana Matušíka

 RTVS k úmrtiu Ivana Matušíka

RTVS so zármutkom prijala správu o úmrtí architekta Ivana Matušíka. Jeho osobnosť si pripomenie na Dvojke v nedeľu 27. februára o 16.00 h v dokumente zo série
Ikony.

TO JE TV!

 TO JE TV!


 

25. 2. 2022

MEDIA NEWS

 MEDIA NEWS



Americký herec a režisér Sean Penn sa nachádza na Ukrajine, v tamojšom hlavnom meste Kyjev nakrúca dokumentárny film o ruskej invázii. Informovala o tom v noci na piatok tlačová agentúra AFP s odvolaním sa na úrad ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.
Penn, dvojnásobný držiteľ Oscara, sa zúčastnil na vládnej tlačovej konferencii v Kyjeve a stretol sa aj so Zelenským.
"Režisér prišiel do Kyjeva špeciálne za účelom zaznamenať všetky udalosti odohrávajúce sa na Ukrajine a ako dokumentarista povedať svetu pravdu o ruskej invázii do našej krajiny. Sean Penn je medzi tými, ktorí podporujú Ukrajinu. Sme mu vďační za tento prejav odvahy a čestnosti," uvádza sa vo vyhlásení Zelenského kancelárie zverejnenom na sociálnych sieťach.
"Penn preukázal odvahu, ktorá mnohým iným vrátane západných politikov chýba," pokračuje znenie príspevku. Penn, ktorý navštívil Ukrajinu už vlani v novembri a stretol sa tam s vojenskými činiteľmi, hovoril teraz s novinármi a vojakmi. "Videl, ako bránime svoju krajinu," uviedla Zelenského kancelária.
Penn (61) pripravuje daný dokument pre spoločnosť Vice Studios, spresnila spravodajská stanica NBC News.
Jeho najnovšia návšteva prichádza v čase, keď invázne ruské sily od štvrtkového rána postupujú hlboko do územia Ukrajiny, pričom na predmestiach Kyjeva zúria boje a na viaceré ukrajinské mestá padajú raketové strely a delostrelecké granáty.

Copyright © TASR 2022


Domov » Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky

Návrh mediálneho zákona, ktorý minulý rok v novembri prešiel v parlamente prvým čítaním, umožňuje operatívne vypnúť zahraničné vysielanie na území Slovenska. Pre agentúru SITA to uviedla hovorkyňa Ministerstva kultúry SR (MK SR) Zuzana Viciaňová s tým, že v niektorých prípadoch by to bolo možné okamžite. Reagovala tak na otázku agentúry SITA, či MK SR neplánuje nejakým spôsobom zakročiť voči médiám, ktoré šíria proruskú propagandu, dezinformácie či hoaxy.
Aktuálna situácia podľa ministerstva len potvrdila, ako dôležité je prijať zákon o mediálnych službách čím skôr. „Slovensko by sa tak vedelo oveľa účinnejšie brániť pred ohrozením národnej bezpečnosti a územnej celistvosti,“ priblížila Viciaňová.
Ministerstvo kultúry SR dnes vo svojom statuse na sociálnej sieti upozornilo na informačnú vojnu. „Ako rezort, pod ktorý spadá aj mediálna oblasť, si kladieme za povinnosť upozorniť vás pred dezinformáciami, konšpiráciami a propagandou v súvislosti s vojnou na Ukrajine, ktorá sa v týchto dňoch šíri online priestorom,“ konštatoval rezort. Z tohto dôvodu odporúča občanom venovať zvýšenú pozornosť tomu, z akých zdrojov čerpajú a či tieto správy obsahujú overené informácie. Ministerstvo zdôraznilo, že hoaxy a ich producenti predstavujú spoločenskú hrozbu, a preto je nutné k neovereným informáciám pristupovať opatrne a sledovať oficiálne zdroje. Medzi ne zaradilo MK SR napríklad Hoaxy a podvody – Polícia SR, Ministerstvo obrany SR či Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

CZ.NIC 

Český správca národnej domény CZ.NIC v piatok zablokoval osem vybraných dezinformačných webov, ktoré ohrozujú národnú bezpečnosť. Ako CZ.NIC informoval na svojej webovej stránke, k tomuto kroku správca českej národnej domény pristúpil po „intenzívnych konzultáciách s bezpečnostnými zložkami štátu a na základe odporučenia Vlády Českej republiky“. Tento mimoriadny krok je pritom podľa združenia reakciou na vojenský útok ruskej armády proti zvrchovanej Ukrajine a na dezinformačnú kampaň, ktorá tento útok sprevádzala a stále sprevádza.
Ako uviedol výkonný riaditeľ združenia CZ.NIC Ondřej Filip, agresiu Ruskej federácie voči Ukrajine dlhodobo sprevádza dezinformačná kampaň v mnohých internetových médiách, ktoré využívajú českú národnú doménu. „Pretože sa tieto informácie cielene nezakladajú na pravde a preukázateľne podnecujú k šíreniu vykonštruovaných fám, vyhlásení a nestability v spoločnosti, rozhodli sme sa po konzultáciách s najvyššími predstaviteľmi štátu tieto výrazné dezinformačné médiá zablokovať,“ dodal Filip.
Podľa medializovaných informácií ide o weby Aeronet.cz, Protiproud.cz ,Ceskobezcenzury.cz, Voxpopuliblog.cz, Prvnizpravy.cz, Czechfreepress.cz, Exanpro.cz a Skrytapravda.cz.

©2022, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Turin, Italy, to host the 66th Eurovision Song Contest in May 2022 🇮🇹 -  Eurovision Song Contest

Tohtoročný ročník Eurovízie sa bude konať v Turíne po tom, čo talianska rocková skupina Maneskin vyhrala súťaž v roku 2021. Rusko zatiaľ svojho zástupcu neoznámilo. Ukrajinu bude reprezentovať hiphopové trio Kalush Orchestra. Skupina nahradila speváčku Alina Pašovú, ktorá z Eurovízie odstúpila po tom, čo čelila kritike za výlet na Krym v roku 2015. Nič nenasvedčuje tomu, že Pašová vstúpila na Krym z Ruska, ale uviedla, že kontroverzia okolo jej návštevy zatienila jej účasť v súťaži. Ruská invázia na Ukrajinu sa stretla s ostrou kritikou západných lídrov. Mnoho krajín, vrátane USA a Veľkej Británie, na Rusko uvalilo tvrdé sankcie. Organizátori Eurovízie však trvajú na tom, že súťaž by mala byť oslobodená od politiky, pretože "spája národy a oslavuje rozmanitosť prostredníctvom hudby". Rozhodnutie organizátorov už kritizovala napríklad švédska televízia SVT.

Copyright © ČTK 2022

Prieskum Median SK

Prieskum Median SK



Rádio Expres je stále najpočúvanejším rádiom na Slovensku, pustilo si ho 34,2 percenta poslucháčov. Vyplýva to z výsledkov prieskumu počúvanosti Radioprojekt, ktorý realizuje spoločnosť Median SK.
Druhým najpočúvanejším je Rádio Slovensko s 24,9-percentnou podporou poslucháčov. K počúvaniu Fun rádia ako tretej najpočúvanejšej rozhlasovej stanice v aktuálnej vlne prieskumu sa prihlásilo 23,5 percenta respondentov. Rádio Vlna má počúvanosť 18,3 percenta a Rádio Európa 2 16,4 percenta. Nasledujú Rádio Jemné so 14,7 percenta a Rádio Regina, ktoré si naladilo 10,1 percenta poslucháčov.
Najväčší podiel na trhu patrí Rádiu Expres s 21,5 percenta, nasleduje Rádio Slovensko s hodnotou 18,2 percenta, Fun rádio dosiahlo 13,3 percenta. Rádio Európa 2 má deväť percent a Rádio Vlna 8,9 percenta. Rádiu Jemné namerali 7,2 percenta a Rádiu Regina podiel 5,2 percenta. Ostatným rozhlasovým staniciam patrí 16,8-percentný podiel na trhu.
Celková počúvanosť rádií v parametri "počúval posledný týždeň" predstavuje 89,1 percenta, čo je 3.970.000 poslucháčov vo veku 14 až 79 rokov. Každý deň počúva rádio takmer 2,4 milióna ľudí (53,5 percenta populácie). V priemere každý občan SR počúva denne rádio hodinu a 40 minút.
Spoločnosť Median SK realizuje kontinuálny prieskum Radioprojekt od apríla 2009. Zverejnené výsledky zbierali od 11. októbra do 12. decembra 2021 a od 3. januára do 30. januára 2022. Prieskum realizovali na vzorke 3199 respondentov, občanov SR vo veku 14 - 79 rokov. Výsledky prieskumu poskytla pre TASR zástupkyňa spoločnosti Median SK Linda Kleinertová.



Zdroj: TASR



Zomrela Sally Kellermanová

 Zomrela Sally Kellermanová

 Fotogalerie: Herečka Sally Kellermanová ve filmu M*A*S*H z roku 1970

Americká herečka Sally Kellermanová, ktorú preslávila rola majora Houlihanovej vo filme M*A*S*H režiséra Roberta Altmana, zomrela vo štvrtok vo veku 84 rokov v Los Angeles. Informoval o tom server Hollywood Reporter, skon potvrdil webu Variety aj hovorca herečky Alan Eichler. 

Vysoká blondína sa do pamäti divákov najvýraznejšie zapísala rolou vojenskej vrchnej zdravotnej sestry Margaret Houlihanovej, prezývanej Šťabajzna (Hot Lips) v kultovej čiernej komédii M*A*S*H z roku 1970. Tá jej vyniesla nomináciu na Oscara za najlepší ženský herecký úlohu, cenu ale nezískala. S režisérom Altmanom neskôr rodená Kaliforňanka Kellermanová spolupracovala na filmoch Hráč a Pret-A-Porter a ďalších. 

Kellermanová, ktorá sa venovala aj spevu a vydala dva albumy, sa v priebehu svojej dlhej hereckej kariéry objavila aj v televíznych seriáloch, napríklad Star Trek (1966) či Columbo (1998). Po krátkom manželstve so scenáristom Rickom Edelsteinom sa v roku 1980 vydala za filmového producenta Jonathana D. Kranea (1952-2016), s ktorým adoptovala dve deti.  

Zdroj: ČTK

VÝROKY TÝŽDŇA

 VÝROKY TÝŽDŇA


 



"Putin vyhlási veľkú časť Ukrajiny za nezávislú. To je úžasné... A ja hovorím: Aké to je šikovné? A on tam príde a bude robiť mierotvorcu. Putina som poznal veľmi dobre. Vychádzal som s ním výborne. Mal ma rád. Mal som ho rád. To by sme mohli použiť na našej južnej hranici. To je najsilnejšia mierová sila, akú som kedy videl. Bolo tam viac armádnych tankov, ako som kedy videl.“
Donald Trump

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Putinov priateľ Erdogan zaujíma postoj k ruskej ofenzíve na Ukrajine |  Hlavný Denník
Známy ruský novinár a nositeľ Nobelovej ceny mieru Dmitrij Muratov, ako aj novinári nezávislých ruských médií zverejnili vo štvrtok spoločné vyhlásenie, v ktorom sa píše, že sú proti masakru rozpútanému ruským vedením na Ukrajine.
Muratov, ktorý je šéfredaktorom periodika Novaja gazeta – jedného z posledných nezávislých v Rusku –, uviedol, že po rozpútaní konfliktu na Ukrajine on i jeho kolegovia cítia "bolesť, hnev a hanbu".
"Toto dobrodružstvo prinesie smútok do rodín tisícov ľudí na Ukrajine a v Rusku. Toto dobrodružstvo je plné veľkej vojny, do ktorej budú zapojené aj ďalšie štáty. Od karibskej krízy svet nikdy nebol tak blízko globálnej katastrofe," upozornili novinári vo svojom spoločnom vyhlásení zverejnenom na webe Novej gazety.
Novinári nezávislých ruských médií v spoločnom vyhlásení prisľúbili, že o tom, čo sa deje, budú "informovať čestne", kým budú "mať túto príležitosť".
"Želáme výdrž a silu ľuďom na Ukrajine, ktorí odolávajú agresii, a všetkým v Rusku, ktorí sa teraz snažia odolať militaristickému šialenstvu," uvádza sa v ich spoločnom texte.
Novinári sa zároveň obracajú i na tých, "ktorí sa snažia racionálne vysvetliť motívy začatia vojny a jej začiatok odôvodňujú potrebou chrániť sa pred NATO a ukrajinským nacizmom".
Poukazujú, že "vojna už nie je len hádka v televízii a v kuchyniach. Už existuje. Tanky sú v Charkove. A v skutočnej vojne ľudia vždy zomierajú. Dúfame, že pochoronku (oficiálne oznámenie o smrti vojaka padlého v boji) doručia nie k vám domov. Ale isté to nie je".
Samotný Muratov podľa spravodajskej stanice BBC obvinil Putina, že sa "pohráva s jadrovým tlačidlom, ako keby to bol prívesok na kľúčoch od drahého auta" a v zamyslení sa pýta: "A čo ďalej – (spustíme) jadrový útok?" Muratov dodal, že nevidí "žiadnu inú interpretáciu slov Vladimíra Putina o 'zbrani odplaty'".
Muratov získal v roku 2021 Nobelovu cenu mieru ako uznanie za svoj boj za slobodu prejavu v Rusku.


Rossia wallpaper - Opera add-ons
Ruské štátne médiá svojom spravodajstve vo štvrtok dopoludnia schvaľovali vojenskú operáciu, ktorú ruská armáda a milície proruských samozvaných republík v Donbase spustili na Ukrajine. Označili ju za vojenskú intervenciu v Donbase, pričom do značnej miery ignorovali raketové útoky na infraštruktúru a niektoré mestá v celej krajine, napísal spravodajca denníka Guardian z Moskvy.
Andrew Roth vo svojom článku píše, že Rusi, ktorí sledujú správy, si môžu myslieť, že ofenzíva sa do značnej miery zameriava na tie oblasti v Donbase, kde sa viac či menej intenzívne bojuje už osem rokov.
Britský novinár tiež konštatuje, že kým mnohí radoví Rusi vyjadrili šok z útoku, časť reportérov a manažérov štátnych televíznych kanálov si "tento okamih zjavne užívala".
Reportér jednej štátnej mediálnej agentúry však pre Guardian povedal: "Bohužiaľ, všetko, čo som dnes ráno počul, je pýcha."
Margarita Simonjanová, ktorá bola opätovne potvrdená vo funkcii šéfredaktorky prokremeľskej spravodajskej televízie RT, na Twitteri napísala: "Toto je štandardná skúška vojenskej prehliadky. Ide len o to, že tento rok sme sa rozhodli usporiadať prehliadku v Kyjeve".
Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová vo vysielaní prokremeľskej televízie NTV uviedla, že ruská špeciálna vojenská operácia v Donbase "nie je začiatkom vojny, ale pokusom zabrániť globálnej vojne". Dodala, že "toto" je súčasne "koniec vojny, ktorá - ak to niekto nevie - sa viedla osem rokov. Krvavá, s obeťami v radoch civilného obyvateľstva".
Na rozdiel od štátnych médií známy ruský novinár a nositeľ Nobelovej ceny za mier Dmitrij Muratov, ako aj novinári nezávislých ruských médií zverejnili vo štvrtok spoločné vyhlásenie, v ktorom sa píše, že sú proti masakru rozpútanému ruským vedením na Ukrajine.
Muratov, ktorý je šéfredaktorom periodika Novaja gazeta – jedného z posledných nezávislých v Rusku –, uviedol, že po rozpútaní konfliktu na Ukrajine on i jeho kolegovia cítia "bolesť, hnev a hanbu". Podotýkajú, že "od karibskej krízy svet nikdy nebol tak blízko globálnej katastrofe".
Novinári nezávislých ruských médií v spoločnom vyhlásení prisľúbili, že o tom, čo sa deje, budú "informovať čestne", kým budú "mať túto príležitosť".
Ruská Federálna služba pre dozor v oblasti telekomunikácií, informačných technológií a masmédií (Roskomnadzor) vyzvala ruské médiá, aby pri informovaní o "špeciálnej vojenskej operácii" používali informácie a údaje "iba z oficiálnych ruských zdrojov". Za šírenie úmyselne nepravdivých informácií môžu médiá dostať pokutu až do výšky päť miliónov rubľov (vyše 51.700 eur).
 
KRRiT Aims to Boost DAB+ in Poland - Radio World
Poľský regulačný úrad vo štvrtok odobral viacerým ruským staniciam právo vysielať v Poľsku. TASR správu prevzala z agentúry PAP.
"Národná rada pre rozhlas a televíziu (KRRiT) prijala uznesenie o vyradení ruských kanálov, vrátane Russia Today (RT), z registra vysielacích kanálov," napísal vo štvrtok na Twitteri vládny komisár pre kybernetickú bezpečnosť Janusz Cieszynski.
Poľský úrad tak reagoval na rozsiahly ruský vojenský útok na Ukrajinu, ktorý prebieha od štvrtka rána. Ruské invázne jednotky zaútočili na viacerých miestach na ukrajinskom území.
Poľský minister zahraničných vecí Zbigniew Rau, ktorý momentálne predsedá Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), vo štvrtok označil ruskú inváziu na Ukrajinu za "zločin proti ľudskosti".

Copyright © TASR 2022


Vlajka Lotyšska | Statnevlajky.sk
Lotyšské úrady informovali, že trom ruským televíznym kanálom s okamžitou platnosťou na niekoľko rokov pozastavujú právo na vysielanie v Lotyšsku. Ako dôvod uviedli podnecovanie k nenávisti voči Ukrajine, ospravedlňovanie vojny a šírenie dezinformácií o Ukrajine, Lotyšsku a ďalších krajinách.
Štátna rada pre elektronické masmédiá vo štvrtok uviedla, že v prípade kanála Rossija RTR bude platiť zákaz vysielania na päť rokov, Rossija 24 nesmie vysielať štyri roky a TV Centr International tri roky. Lotyšsko zároveň vyzvalo ostatné európske štáty, aby urobili podobné rozhodnutia.
Predseda spomenutej rady Ivars Abolins vyhlásil, že v ostatných rokoch Lotyšsko zakázalo 41 programov spojených s Ruskom. „Žiaľ, ostatné európske krajiny neurobili to isté,“ poznamenal.
Zaujímavosťou je, že stanici Rossija RTR iba nedávno skončil ročný zákaz vysielania na území Lotyšska. Dôvodom pozastavenia vysielacích práv bolo podnecovanie nenávisti, násilia a vojenských konfliktov, keďže moderátorka uvedeného kanála Oľga Skabajevová počas vysielania označila Ukrajinu za teroristický štát a jej bývalého prezidenta Petra Porošenka za teroristu.

 

©2022, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Zomrela Viktória Cvengrošová

Zomrela Viktória Cvengrošová


Cvengrošová Viktória | Register modernej architektúry 
Vo veku 80 rokov zomrela vo štvrtok (24. 2.) architektka Viktória Cvengrošová. TASR o tom informovala jej dcéra Lucia Cvengrošová.
Viktória Cvengrošová spolu so svojím partnerom Virgilom Droppom vytvorila napríklad Národné tenisové centrum, budovu TV Markíza či Štúdio S. Zrekonštruovali aj Starú tržnicu či Námestie slobody.

Zdroj: TASR
 

24. 2. 2022

Výdavky na internetovú reklamu v SR vlani dosiahli 184 miliónov eur

 Výdavky na internetovú reklamu v 

 IAB Slovakia - Profesia days

SR vlani dosiahli 184 miliónov eur
 

Výdavky na internetovú reklamu na Slovensku vlani dosiahli 184 miliónov eur a medziročne vzrástli o 32 %. V porovnaní s výdavkami do ostatných mediatypov podľa odhadov mediálnej agentúry GroupM sa online prvýkrát stal najsilnejším reklamným médiom. Pod jeho rast v roku 2021 sa podpísal výrazný nárast reklamy v slovenských médiách, najmä v druhom polroku, ako aj u nadnárodných hráčov. Takmer všetky reklamné formáty presiahli hranicu rastu 30 %, nepodarilo sa to len riadkovej inzercii a non video display reklame. Informovalo o tom vo štvrtok združenie pre internetovú reklamu IAB Slovakia, najväčšie združenie na slovenskom digitálnom trhu.

Najvyšší nárast zaznamenala natívna reklama, a to o 48 %, nasledovala video reklama s rastom 38 % a prvú trojku uzatvára reklama vo vyhľadávaní - paid for search. Najväčší podiel na celkových výdavkoch má display reklama, ktorá tvorí 50 %. „Dosiahnuté výsledky roka 2021 na Slovensku kopírujú celoeurópsky trend. Podľa predikcií IAB Europe rok 2021 skončí s rastom 28,6 %," uviedol predseda správnej rady združenia pre internetovú reklamu IAB Martin Kolarovský.

„Predpokladám, že rast počas ďalších troch rokov v našom segmente bude oscilovať okolo 10 %. Dočkali sme sa dvojciferného čísla rastu pre výdavky do digitálu, ktoré sme ešte nedávno nepredpokladali. Mysleli sme si, že potenciál onlinu z hľadiska marketingových rozpočtov sa viac menej naplnil," dodal Kolarovský.

 Zdroj: SITA

 

MEDIA NEWS

 MEDIA NEWS


Mexican television presenter Michelle Simon found dead - Kiratas 

Mexickú televíznu moderátorku a modelku Michelle Pérezovú Tadeovú, známu ako Michell Simonová, našli v utorok mŕtvu na juhu mexického hlavného mesta. TASR správu v stredu prevzala od agentúry Reuters.
Podľa miestnych úradov bolo telo novinárky zabalené v plachtách a našli ho hasiči, ktorí bojovali s ohňom na diaľnici Picacho-Ajusco. Polícia následne miesto prehľadala a vypočula očitých svedkov, uviedla policajná hovorkyňa na sociálnej sieti Twitter.
Zmiznutie zosnulej novinárky, ktorá pochádzala z mexického štátu Veracruz, nahlásili jej príbuzní a priatelia minulý piatok. Úrady zatiaľ nezverejnili príčinu smrti Pérezovej Tadeovej, pričom uviedli, že pri vyšetrovaní pracujú s viacerými verziami.
Ak by sa potvrdilo, že v prípade novinárky išlo o vraždu, stala by sa v poradí už šiestou zamestnankyňou médií, ktorú tento rok v Mexiku zavraždili.
Podľa aktivistov zameraných na ochranu médií stoja za mnohými vraždami novinárov v Mexiku predovšetkým kriminálne skupiny, drogové gangy, ale tiež skorumpovaní verejní činitelia, ktorým sa nepozdáva práca novinárov.
Reportéri bez hraníc zaraďujú Mexiko spolu s vojnou zničenou Sýriou a Afganistanom medzi najnebezpečnejšie krajiny sveta pre žurnalistov. Podľa údajov mexickej vlády zabili v krajine od decembra 2018 už vyše 50 žurnalistov. Vlani boli v Mexiku zabití najmenej siedmi novinári, avšak nie je možné s určitosťou povedať, že všetky tieto úmrtia súviseli s ich prácou.
Americký minister zahraničných vecí Anthony Blinken v utorok uviedol, že počet novinárov, ktorých tento rok v Mexiku doposiaľ zavraždili, je alarmujúci. "Pridávam sa k výzvam na väčšiu ochranu a zodpovednosť voči mexickým novinárom," uviedol Blinken.
Minulý týždeň sa v mexickom meste Tijuana konal tiež protest novinárov, ktorí vyzývajú prezidenta Andrésa Manuela Lópeza Obradora, aby ukončil násilie páchané voči zamestnancom médií, píše Reuters.


Fakty

V čase prehlbovania sa ukrajinskej krízy sa vo východnej Európe "prekvapujúco" šíria neoverené tvrdenia a protizápadné dezinformácie. V stredu to napísala francúzska agentúra AFP, ktorá v správe konkrétne spomína Česko, Srbsko aj Slovensko.
"Na Slovensku, ktoré susedí s Ukrajinou, šíria dezinformácie o situácii aj niektorí poslanci parlamentu," uviedla AFP a v tejto súvislosti priamo spomenula poslanca opozičnej strany Smer-SD.
"Ľuboš Blaha, ktorého na Facebooku sleduje viac ako 170.000 ľudí, po Putinovom prejave spochybňujúcom existenciu Ukrajiny napísal: som presvedčený, že Putin chce mier," uviedla AFP s tým, že Blaha tvrdil, že Ukrajina "provokovala, vyhrážala sa, ohrozovala Rusko. A Západ ju úplne nezmyselne hecoval".
Podľa AFP "sa zdá", že Slovensko je "obzvlášť náchylné" na prokremeľské dezinformácie.
"Päťapolmiliónová krajina, ktorá má s Ukrajinou spoločnú 97-kilometrovú hranicu, podpísala tento mesiac obranný pakt so Spojenými štátmi, ktorý umožňuje americkým jednotkám pôsobiť na jej území. Táto dohoda vyvolala tvrdý odpor politických rivalov vlády, ako aj značnej časti obyvateľov Slovenska a stala sa obľúbeným cieľom dezinformácií a propagandy," uviedla AFP, podľa ktorej v dôsledku toho na Slovensku "stúpajú nálady" proti Spojeným štátom, Severoatlantickej aliancii (NATO) a aj proti Európskej únii.
"Tento anti-NATO naratív je obzvlášť významný, pretože jednou z ruských požiadaviek bolo stiahnutie dodatočných síl NATO vyslaných do regiónu v dôsledku anexie Krymu," napísala AFP, ktorá v tejto súvislosti oslovila internetovú skupinu "Čeští elfové", ktorá mapuje a analyzuje dezinformačné kampane na českom internete.
"Už v januári došlo k masívnemu nárastu dezinformácií zameraných na ospravedlnenie ruskej agresie proti Ukrajine," uviedol pre AFP český politický aktivista Bohumil Kartous. "Táto téma teraz ďaleko prevyšuje akúkoľvek inú, vrátane covidu," dodal.
Český analytik Roman Máca z pražského Inštitútu pre politiku a spoločnosť pre AFP uviedol, že v regióne východnej Európy došlo k "obrovskému nárastu" dezinformácií.
"Je zaujímavé vidieť, koľko ľudí a skupín, ktoré za uplynulé dva roky bojovali proti covidovým opatreniam, teraz preskočilo na proruskú propagandu a začali šíriť tento typ dezinformácií," uviedol Máca.
AFP v súvislosti s dezinformáciami ďalej spomenula Srbsko, kde je podľa nej "moskovský príbeh o ukrajinskej agresii už dobre zabetónovaný".
"Srbský prezident Aleksandar Vučič tento týždeň pre (srbskú televíziu) TV Pink povedal, že 85 percent jeho krajanov bude vždy stáť na strane Ruska, nech sa stane čokoľvek," uviedla AFP s tým, že srbské bulvárne médiá tento týždeň publikovali "neoverené tvrdenie", že ruské sily zničili dve ukrajinské obrnené vozidlá, ktoré vstúpili do Ruska.
"Ukrajina zaútočila na Rusko – bolo napísané na titulných stránkach srbských bulvárnych denníkov v utorok, niekoľko hodín po tom, ako ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že uzná dva separatistické regióny na východe Ukrajiny a nariadi vyslanie vojakov," uzavrela správu francúzska agentúra.

Copyright © TASR 2022


Russia Today - YouTube
Britská vláda požiadala telekomunikačný regulačný úrad Ofcom, aby preskúmal vysielanie ruskej televíznej stanice Russia Today (RT) v Spojenom kráľovstve. Ministerka kultúry Nadine Dorriesová pre Ofcom uviedla, že táto televízna stanica je súčasťou dezinformačnej kampane Ruska počas terajšej ukrajinskej krízy. „Je nevyhnutné, aby sa Spojené kráľovstvo snažilo obmedziť schopnosť Ruska šíriť svoju propagandu,“ konštatovala. Informuje o tom portál bbc.com.
Ofcom sľúbil, že sťažnosť preskúma „ako prioritu“. Jeho hovorca uviedol: „Všetky licencie musia dodržiavať pravidlá Ofcomu, vrátane pravidiel o presnosti a nestrannosti. Ak vysielacie firmy tieto pravidlá porušia, nebudeme váhať zakročiť.“ „Vzhľadom na vážnosť ukrajinskej krízy preskúmame sťažnosti na pokrývanie týchto udalostí ktorýmkoľvek vysielateľom ako prioritu,“ dodal hovorca.
Televízna stanica RT vyhlásila, že britská vláda zasahuje do inštitúcií, ktoré by nemali byť vystavené politickému tlaku. Avšak v roku 2019 Ofcom uložil televíznej stanici pokutu 200-tisíc libier pre vážne porušenie nestrannosti v spravodajstve o útoku nervovoparalytickou látkou na bývalého ruského agenta Sergeja Skripaľa v anglickom Salisbury a v spravodajstve o konflikte v Sýrii.

 

©2022, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

RTVS odvysiela večerný mimoriadny spravodajský blok s príhovormi najvyšších ústavných činiteľov

RTVS odvysiela večerný mimoriadny spravodajský blok s 
 
 

príhovormi najvyšších ústavných činiteľov



RTVS upravuje večerné vysielanie v súvislosti s aktuálnou situáciou na Ukrajine. V rámci hlavného večerného spravodajského bloku pripravila Mimoriadne spravodajstvo, ktoré bude vysielať minimálne do 20.40 h a divákom ponúkne aj mimoriadne príhovory prezidentky SR Zuzany Čaputovej a predsedu vlády SR Eduarda Hegera. Oba príhovory odvysiela RTVS aj v Rádiu Slovensko v rámci spravodajského bloku po 19.00 h a na webe rtvs.sk a facebookovom profile Správy RTVS.

Neskôr v noci sú v televíznom vysielaní pripravené aj Mimoriadne nočné správy po 23.00 h.

RTVS aktuálne udalosti intenzívne a promptne pokrýva aj na svojom spravodajskom webe spravy.rtvs.sk a facebookovom profile Správy RTVS.

Na základe vývoja situácie je RTVS pripravená zaradiť do vysielania aj ďalšie mimoriadne spravodajské bloky.

Vahram Chuguryan sa vzdal funkcie šéfa spravodajstva a publicistiky RTVS

Vahram Chuguryan sa vzdal funkcie šéfa 
RTVS má nových šéfov spravodajstva a publicistiky. Vahram Chuguryan  prichádza z ministerstva školstva
spravodajstva a publicistiky RTVS


Vahram Chuguryan končí na poste riaditeľa sekcie spravodajstva a publicistiky RTVS. Generálny riaditeľ verejnoprávneho média Jaroslav Rezník vo štvrtok prijal Chuguryanovu žiadosť o ukončenie pracovného pomeru. Vedenie RTVS zároveň informovalo, že spravodajstvo a publicistiku bude s dočasným poverením viesť riaditeľ sekcie národnostného vysielania Attila Lovász.
Rezník rozhodnutie Chuguryana rešpektuje. Oceňuje zároveň jeho doterajšiu prácu. "Rovnako tak výsledky, ktoré spravodajstvo RTVS dosiahlo počas jeho pôsobenia v rámci sledovanosti aj v prieskumoch dôveryhodnosti," dodal Rezník.
Chuguryan poďakoval svojim doterajším kolegom za spoluprácu, divákom a poslucháčom za dôveru v spravodajstvo verejnoprávneho média.
Chuguryanov nástupca Attila Lovász má dlhoročné skúsenosti z pôsobenia v oblasti médií na pozíciách redaktora aj šéfredaktora. Od roku 2011 riadi národnostné vysielanie v RTVS.
Chuguryan abdikoval na funkciu po kritike toho, ako RTVS v utorkovej (22. 2.) relácii Správy a komentáre odprezentovala tému napätia na Ukrajine. Výhrady vzbudili proruské vyjadrenia bývalého premiéra a ministra spravodlivosti SR Jána Čarnogurského, ktoré ostali bez oponentúry a konfrontácie s reálnymi faktami.


Zdroj : TASR

Minister obrany Jaroslav Naď kritizuje vysielanie RTVS


Minister obrany Jaroslav Naď 
 Jaroslav Naď – Wikipédia

 
kritizuje vysielanie RTVS


Minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽaNO) skritizoval Rozhlas a televíziu Slovenska (RTVS) aj v súvislosti s pozvaním bývalého premiéra Jána Čarnogurského k téme konfliktu na Ukrajine. V relácii Braňo Závodský Naživo na rádiu Expres uviedol, že úlohou verejnoprávnej televízie je mať primárne záujem o bezpečnosť a o obranu na Slovensku.

„To, čo sa deje v ostatných týždňoch a mesiacoch v RTVS je neprijateľné. A keby to bolo tak, že tam niekto presadzuje záujmy inej mocnosti, tak by sa nesprávali inak,“ podotkol Naď. Dodal, že je potrebné urobiť konkrétne kroky, aby sa to skončilo. Podľa neho skorá budúcnosť ukáže konkrétne kroky.

Naď uviedol, že súčasný generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník jeho osobnú dôveru stratil. „Myslím si, že ak teraz pán Rezník neukáže, po tom, čo sa stalo na Ukrajine, že RTVS začne plniť svoju štátnu funkciu, tak tam nemá čo robiť,“ zhodnotil.

Zdroj: SITA