11. 2. 2022

VÝROKY TÝŽDNA

 VÝROKY TÝŽDNA


 
 Včera o 7:181169

Aspon vieme ze aj Merciak je len clovek a teraz odkaz pre vsetkych hejterov dajte si ruku na srdce.Vam sa to nikdy nestalo v sukromnej komunikacii pripadne v aute ak vas niekto totalne nastve? Proste mu rupli nervy a vyventiloval sa. Za mna je Merciak jeden spickovy sportovy komentator a tento ulet mu rad prepacim lebo hodte kamenom kto ste bez viny a kto ste nikdy v zivote nevybuchli a nezanadavali ste si. Pan Merciak ale musim uznat ze aj ked picujete 😂😂😅😅mate skvelu kadenciu a viete posluchaca zaujat … myslim ze ste sa u nas na Slovensku stali druhykrat nesmrtelny. Za mna ste skvely moderator a budem Vas mat stale v ucte.( Inak toto nebolo vo vysielani ale poriany ludsky odpad to zverejnil aby Merciaka poskodili toto sa medzi kolegami nerobi)

10. 2. 2022

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

RT DE can continue broadcasting in Germany during legal case

Ruská spoločnosť RT DE Productions sa obrátila na berlínsky súd so žiadosťou o zrušenie zákazu na vysielanie ruskej nemeckojazyčnej televízia RT v Nemecku (RT DE). TASR správu prevzala z agentúr TASS a Reuters, ktoré o tom informovali v stredu.
Nemecký mediálny regulátor MABB a Komisia pre schvaľovanie a dohľad (ZAK) zakázali minulý týždeň vysielanie RT DE V Nemecku a zdôvodnili to tým, že televízia nemá potrebnú vysielaciu licenciu a ani o ňu nepožiadala. Podľa MAKK a ZAK má ruský kanál iba srbskú licenciu, s ktorou v Nemecku vysielať nemôže.
"RT DE Productions GmbH sa obrátila na správny súd v Berlíne so žiadosťou o zrušenie nezákonného rozhodnutia nemeckého regulátora MABB, ktorý zakázal vysielanie kanálu RT DE v Nemecku," uvádza na sociálnej sieti Telegram ruská televízia RT. Z tohto vyhlásenie podľa Reuters vyplýva tiež to, že spoločnosť očakáva, že tento zákaz súd zruší.
Moskva minulý štvrtok v rámci odvetných krokov voči rozhodnutiu MABB zakázala nemeckej stanici Deutsche Welle vysielať na území Ruska, zatvorila jej kancelárie v Moskve a odobrala akreditácie jej novinárom. Nasledujúci deň Moskva uviedla, že ak sa Nemecko rozhodne ukončiť tento mediálny spor, tak bude reagovať obdobne. Zároveň je však pripravená aj na vyostrenie situácie, ak sa tak Nemecko rozhodne urobiť, píše Reuters.


RTÜK | Radyo ve Televizyon Üst Kurulu
Turecký orgán dohliadajúci na vysielanie médií dal trom zahraničným spravodajským staniciam 72 hodín na to, aby si zaobstarali vysielacie licencie, inak zablokuje ich webové stránky v Turecku. V stredu o tom informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na vyjadrenie člena tureckej Štátnej rady pre monitorovanie vysielania (RTÜK) Ilhana Tasciho, ktorý je aj opozičným poslancom a rozhodnutie predmetnej rady kritizoval.
Rozhodnutie sa týka tureckojazyčných webových stránok staníc Deutsche Welle, Hlas Ameriky a Euronews. Tasci uviedol, že s rozhodnutím RTÜK nesúhlasí a vníma ho ako ďalší útok na slobodu médií v Turecku. "Väčšinou hlasov bolo prijaté rozhodnutie, že webovým stránkam amerikaninsesi.com, dw.com/tr a tr.euronews.com bude poskytnutých 72 hodín na získanie licencií," vysvetlil Tasci, ktorý je jedným z deviatich členov správnej rady RTÜK.
Správna rada RTÜK, ktorá pozostáva najmä z členov vládnucej strany Spravodlivosti a rozvoja (AKP), bezprostredne nereagovala na otázky Reuters, prečo k takémuto kroku pristúpila.
Vláda tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana v ostatných rokoch posilnila právomoci RTÜK, ktorá v súčasnosti dohliada na všetok online obsah v krajine. V Turecku je pritom zhruba 90 percent všetkých mainstreamových médií štátnych, alebo má väzby na vládu, píše Reuters.
"Po štátnych médiách je teraz rad na medzinárodných spravodajských serveroch, aby sa dostali pod dohľad a boli umlčané. S prístupom RTÜK tvrdiacim 'na stránke sú videá, a preto potrebuje licenciu' neostanú (v Turecku) žiadne (štátom) nekontrolované spravodajské stanice," povedal Tasci.
Ľudskoprávne organizácie a Západ obviňujú tureckú vládu, že zmarený prevrat z roku 2016 používa ako zámienku pre potlačenie politickej opozície v krajine. Ankara trvá na tom, že prijaté opatrenia sú potrebné na obranu krajiny pre rôznymi bezpečnostnými hrozbami. Prezident Erdogan zároveň často kritizuje médiá, ktorých obsah nie je v súlade s konzervatívnymi islamskými hodnotami, aké presadzuje jeho Strana spravodlivosti a rozvoja (AKP).

Copyright © TASR 2022

Interaktívna súťažná šou Čo ja viem prichádza na obrazovky RTVS s 9. sériou

 Interaktívna súťažná šou Čo ja viem prichádza

Čo ja viem - Televízny videoarchív RTVS

na obrazovky RTVS s 9. sériou


V novej sérii šou Čo ja viem si svoje vedomosti zmerajú víťazi z predošlých sérií. Súťažiť tak budú tí najlepší z najlepších, otázkou ostáva jedine to, či padne rekord vo výške výhry niektorého zo súťažiacich. Diváci si určite môžu aj v 9. sérii overiť svoje vedomosti z pohodlia obývačky vďaka interaktívnej aplikácii Čo ja viem.

Už vo štvrtok, 10. februára, odštartuje v poradí 9. séria úspešnej súťažnej šou Čo ja viem. Na divákov Jednotky čaká 18 epizód, v ktorých budú súťažiť exkluzívni hostia. Tvorcovia sa totiž rozhodli do štúdia opäť pozvať súťažiacich, ktorí si už v Čo ja viem raz zasúťažili. Pri svojej predošlej účasti boli tými najúspešnejšími, a tak v 9. sérii proti sebe budú stáť len tí, ktorí si v Čo ja viem počínali najlepšie. Pôjde teda o veľmi napínavé epizódy, ktoré v sebe skrývajú potenciálny prísľub vytvorenia výherného rekordu.

Moderátorom bude aj tentokrát obľúbený Marcel Merčiak. Okrem moderátora je dôležitou súčasťou šou aj tím tvorcov na čele s režisérom Tomášom Eibnerom, producentkou Alexandrou Blanarovičovou, dramaturgom Mikulášom Michelčíkom a ďalšími členmi tímu, ktorí sa podieľajú na príprave množstva súťažných úloh a otázok. „Tím sme jemne rozšírili, pretože 9. séria znamená, že množstvo úloh a otázok bolo vytvorených už v minulosti, a tak úloha pripraviť nové sa stáva čoraz náročnejšou,” povedal Mikuláš Michelčík. Jedným z členov tímu, ktorý pripravuje súťažné otázky, je aj rozhlasový moderátor Roman Bomboš, ktorý prezradil, kde s kolegami čerpá inšpiráciu: „Je to čas odsedený nad knihami a odčítaný množstvom encyklopédií, ale aj beletrie a vedeckých i bulvárnych časopisov. Snažíme sa obsiahnuť všetky zložky života okolo nás.” Aj nakrúcanie 9. série bolo ovplyvnené koronavírusovou pandémiou. Celý štáb i súťažiaci boli pred nakrúcaním vždy testovaní, rovnako tak prítomní študenti v publiku, ktorých počet bol aj tentokrát obmedzený na približne 60 prítomných.

S tými najlepšími si môžu zmerať sily aj diváci - z pohodlia svojich domovov. Stačí, ak si zadarmo stiahnu (alebo aktualizujú už stiahnutú) aplikáciu Čo ja viem z App Store či Google play. Ak po skončení kvízu súťažiaci pri obrazovkách zadajú v aplikácii aj svoju e-mailovú adresu, budú po každej odvysielanej časti zaradení do žrebovania o smartfón. V 8. sérii tých, ktorí aplikáciu aktívne využívali, bolo v priemere takmer 30.000, čo je druhé najvyššie množstvo spomedzi všetkých odvysielaných sérií. Prvenstvo si nesie 7. séria, ktorá sa vysielala v čase vypuknutia koronavírusovej pandémie počas plošného lockdownu, keď bola väčšina Slovákov doma a čas trávili napríklad aj súťažením s Čo ja viem. Vtedy aplikáciu využilo v priemere o necelých 10 000 divákov viac (38 989 divákov).

Štart 9. série Čo ja viem si diváci môžu na Jednotke pozrieť už vo štvrtok, 10. februára, o 20.30 h.

VOYO posilňuje svoju športovú ponuku o ďalší atraktívny MMA obsah

 VOYO posilňuje svoju športovú ponuku 

o ďalší atraktívny MMA obsah



Najobľúbenejšia slovenská streamovacia služba VOYO posilňuje svoju športovú ponuku o ďalší atraktívny obsah, ktorý poteší najmä fanúšikov zmiešaných bojových umení. Skupina Markíza sa stala mediálnym partnerom novej česko-slovenskej MMA organizácie Real Fight Arena (RFA), ktorá sa netají ambicióznymi plánmi. Predplatitelia služby VOYO sa vďaka tomu môžu tešiť na galavečery plné vzrušujúcich zápasov, ako aj na množstvo exkluzívneho obsahu.

„Zmiešané bojové umenia – MMA je v posledných rokoch jedným z najrýchlejšie rastúcich športov, obzvlášť u mladšieho publika. Tešíme sa na spoluprácu s Real Fight Arena a veríme, že tento nový brand česko-slovenskej bojovej organizácie poteší všetkých fanúšikov MMA. Ide o atraktívnu československú súťaž, ktorá na VOYO vhodne doplní našu súčasnú ponuku, vrátane UFC a ďalších top líg. Ešte viac exkluzívneho obsahu nám zároveň pomôže pri ďalšom raste našej čoraz obľúbenejšej streamovacej služby VOYO,“ povedal Matthias Settele, generálny riaditeľ skupiny Markíza.

„Sme veľmi radi, že sme sa dohodli na spolupráci s televíznym lídrom na Slovensku i v Česku a získali tak silného mediálneho partnera. Markíza a Nova budú naše podujatia ponúkať v režime relive a bez reklám na streamovacej platforme VOYO. Okrem toho pripravujeme exkluzívny sprievodný obsah v podobe dokumentov a video podcastov, ktoré vďaka tomu uvidia diváci takisto v oboch krajinách,“ dodáva Boris Marhanský, organizátor a promotér RFA.

RFA v aktuálnom kalendárnom roku pripravuje celkovo šesť eventov, s ktorými zavíta do troch slovenských a troch českých miest. Úvodné podujatie série je na programe druhú májovú sobotu v Bratislave.

Ešte predtým – 12. marca – sa v našom hlavnom meste uskutoční vôbec prvý galavečer pod hlavičkou RFA s podtitulom „Warm Up“. Pri ňom už organizátori priblížili aj detaily, v hlavnom súboji večera sa stretnú popredný český bojovník ľahkej váhy Leo Brichta a Tamirlan Dadaev z rakúskeho klubu Gym 23. Slovenský obor Tomáš Možný zas vyzve marockého bojovníka Zouhaira Benadiho. Ďalšími elitnými tvárami RFA sú Dávid Hošek, Tadeáš Ružička či Luboš Lesák. Zaujímavou posilou z Ruska bude Roman Mukhamedshin, posledný z premožiteľov elitného českého zápasníka Davida Kozmu.

Na koniec roka RFA ohlásila atraktívny boxerský duel, ktorý sa uskutoční 17. decembra na podujatí v Prahe. Stretnú sa v ňom jeden z najúspešnejších českých raperov Marpo a legendárny hlavný tréner slovenských MMA šampiónov Ilja Škondrič.


Podujatia organizácie Real Fight Arena v roku 2022: 


12. marca – Bratislava
14. mája – Bratislava
23. júla – Ostrava
17. septembra – Brno
15. októbra – Košice
19. novembra – Prievidza
17. decembra – Praha

9. 2. 2022

MEDIA NEWS

      MEDIA NEWS        


České hudobné ceny Anděl oslávia tridsiatku
České hudobné ceny Anděl odovzdajú v apríli, usporiadatelia sa po dvoch rokoch vrátia ku tradičnému ceremoniálu. V poradí 31. ročník cien Českej hudobnej akadémie sa uskutoční 27. apríla vo Veľtržnom paláci Národnej galérie Praha.
Slávnostné odovzdávanie cien Anděl Coca-Cola 2021, ktoré vyhlasuje Česká národná skupina Medzinárodnej federácie hudobného priemyslu, odvysiela v hlavnom vysielacom čase verejnoprávna štátna televízna stanica ČT1.
Po dvoch pandemických ročníkoch, ktoré prebehli bez divákov, usporiadatelia plánujú návrat ku klasickému ceremoniálu v priamom prenose. "Dôležitým rozmerom hudobných cien je aj stretávanie (ľudí)", vyhlásili usporiadatelia.
"Veríme, že na konci apríla nám už okolnosti za dodržania pravidiel dovolia usporiadať Andělov tak, ako na nich zástupcovia hudobnej branže aj diváci pri televíznych obrazovkách boli zvyknutí," hovorí predstaviteľka usporiadateľskej agentúry.

Copyright © TASR 2022

 

Sudánska armáda prepustila štyroch ministrov zvrhnutej vlády - Svet SME

V africkom Sudáne počas pondelňajších protestov nakrátko zatkli pracovníkov britskej spravodajskej televízie BBC. Tá uviedla, že ich previezli na neznáme miesto v sudánskom hlavnom meste Chartúm, kde vyšli do ulíc tisícky demonštrantov protestujúcich proti štátnemu prevratu. Novinárov napokon prepustili v pondelok večer.
Od spomenutého puču sú nepokoje v Sudáne prakticky na dennom poriadku. Ešte viac sa zintenzívnili po odstúpení premiéra Abdalláha Hamduka začiatkom minulého mesiaca. Hamduk, civilná tvár sudánskej prechodnej vlády, odstúpil po tom, čo zlyhalo jeho úsilie preklenúť priepasť medzi generálmi a prodemokratickým hnutím v krajine.
Líder prevratu generál Abdal Fattáh Burhán argumentuje, že armáda pri prevrate musela zakročiť, aby zabránila občianskej vojne. Sudán je podľa neho stále zaviazaný k prechodu k civilnej vláde, pričom voľby sú naplánované na júl 2023.

 

 

©2022, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

POKUTY NAŠE KAŽDODENNÉ

POKUTY NAŠE KAŽDODENNÉ

 



Z dôvodu ekonomických dopadov spôsobených súčasnou situáciou na elektronické médiá Rada aj na dnešnom zasadnutí v súlade so svojím Vyhlásením zo dňa 25. 3. 2021 ukladala pri porušení zákona sankcie na najnižšej zákonom prípustnej úrovni.

Udelila dve licencie, neuložila žiadnu sankciu, začala tri správne konania, jedno správne konanie zastavila, v troch prípadoch posúdila sťažnosť ako neopodstatnenú alebo sčasti neopodstatnenú, v troch ako nepreskúmateľnú, zvyšok programu tvorila ďalšia licenčná agenda. Rada

  • udelila licenciu na celoplošné digitálne vysielanie televíznej programovej služby Tv ZYPS spoločnosti PRINCIP NET s.r.o., Košice (rozhodovaniu predchádzalo ústne vypočutie účastníka konania, na ktoré bol Radou predvolaný po odročení rozhodovania dňa 26. 1. 2022);
  • udelila licenciu na lokálne digitálne vysielanie televíznej programovej služby ATV spoločnosti SEWARE multimedia, v.o.s., Žiar nad Hronom;
  • začala správne konanie voči vysielateľovi MAC TV, s.r.o. (program. služba JOJ ŠPORT) v súvislosti s vysielaním dňa 28. 11. 2021, a to vo veci možného porušenia § 35 ods. 2 ZVR (reklamné šoty zaradené iba medzi jednotlivými časťami alebo počas prestávok športového podujatia) a § 35 ods. 3 ZVR (počet povolených prerušení reklamou) v spojitosti s vysielaním programov Naživo prenos z lyžovania 1. kolo a 2. kolo, vo veci možného porušenia § 38 ods. 2 ZVR (označovanie sponzora programu na začiatku aj konci programu) v spojitosti s vysielaním programu Naživo prenos tenisového zápasu Chorvátsko – Maďarsko a Záznam z lyžovania 1. kolo a vo veci možného porušenia § 39a ods. 2 ZVR (informovanie o umiestňovaní produktov do programu) v spojitosti s vysielaním uvedených programov, programov Naživo prenos tenisového zápasu Španielsko – Rusko 1. zápas a 2. zápas a programov Štúdio Šport;
  • začala správne konanie voči vysielateľovi FRONTINUS s.r.o. (program. služba Rádio Frontinus) vo veci možného porušenia § 16 ods. 3 písm. l) ZVR v súvislosti s tým, že nedodal Rade na jej vyžiadanie súvislé záznamy vysielania zo dňa 6. 12. 2021 v čase od 10:00 do 15:00 hod. a zo dňa 8. 12. 2021 v čase od 10:00 do 15:00 hod. Z dôvodu nedodania záznamov vysielania Rada vyhodnotila sťažnosť smerujúcu voči uvedenému vysielaniu za nepreskúmateľnú. Rada sa zároveň uzniesla, že v blízkom časovom horizonte zrealizuje monitoring vysielania vybraných spravodajských a publicistických relácií Rádia Frontinus;
  • začala správne konanie voči spoločnosti M Software, s. r. o. vo veci možného porušenia § 63a ods. 1 ZVR v súvislosti s možným poskytovaním audiovizuálnej mediálnej služby na požiadanie tv-archiv.sk bez oznámenia o jej poskytovaní Rade; zároveň uznala za neopodstatnenú sťažnosť na videozáznamom umiestnený na stránke https://www.tv-archiv.sk/krimi/705-05-07-2021 a vyhodnotila ako nepreskúmateľnú sťažnosť na vysielanie programu Krimi zo dňa 5. 7. 2021 (vysielateľ MAC TV, s.r.o., program. služba JOJ) vzhľadom na uplynutie zákonnej 45-dňovej lehoty na uchovávanie záznamov vysielania;
  • uznala za neopodstatnené sťažnosti na vysielanie

§ reklamného šotu na Denník N v Rádiu Slovensko (vysielateľ RTVS), čo sťažovateľ považoval za nevhodné vzhľadom na to, že ide o konkurenčné médium,

§ informácií týkajúcich sa zadržania R. Fica v programoch Správy RTVS dňa 17. 12. 2021 a O 5 minút 12 dňa 19. 12. 2021 (vysielateľ RTVS, program. služba Jednotka), pri ktorých vysielaní sťažovateľ namietal, že R. Fico bol predvedený, nie zadržaný.

Brit Awards 2022

Brit Awards 2022
Brit Awards 2022: Winners and how to watch - CNN

Speváčka Adele v utorok ovládla udeľovanie britských hudobných cien Brit Awards 2022. Zvíťazila v kategórii umelec roka a ocenenie získala aj za najlepší album a singel, informovala agentúra AFP.
Slávnostné udeľovanie Brit Awards sa konalo v utorok večer v londýnskej O2 aréne plnej divákov. Prvýkrát v 42-ročnej histórii tohto podujatia sa neudeľovali ceny v špecificky mužských alebo ženských kategóriách.
Adele na galavečere excelovala so svojím najnovším, štvrtým štúdiovým albumom s názvom "30", ktorý bol vyhlásený za album roka. Jedna z piesní z tohto albumu "Easy on Me" sa stala singlom roka a samotná speváčka zvíťazila aj kategórii s rodovo neutrálnym názvom umelec roka.
"Rozumiem, prečo sa zmenil názov tejto ceny, ale ja som veľmi rada ženou, ženou-umelkyňou, naozaj," vyhlásila Adele pri preberaní ocenenia. V súvislosti s úspechom svojho albumu 30, prostredníctvom ktorého sa speváčka vyrovná s vlastným rozvodom, poďakovala svojmu synovi a bývalému manželovi.
Organizátori Brit Awards sa tento rok rozhodli zrušiť výlučne mužské alebo ženské kategórie cien. Zdôvodnili to tým, že chcú oceňovať "umelcov výhradne za ich hudbu a dielo, a nie za to, ako sa sami identifikujú, alebo ako ich vnímajú iní".
Agentúra AFP pripomína, že anglický spevák Sam Smith, ktorý sa identifikuje ako genderovo nebinárny, sa vlani nemohol prihlásiť so svojím albumom na Brit Awards, pretože "nepasoval" do ženských ani mužských kategórií.
Do aktuálneho ročníka udeľovania britských hudobných cien sa prihlásil rekordný počet žien alebo kapiel so ženskými frontmankami, celkovo ich bolo 18. Celkovo si však dominanciu udržali muži.
Ocenenie pre skladateľa piesní si z Londýna v utorok odniesol Ed Sheeran. Za medzinárodnú pieseň roka bola vyhlásená skladba Good 4 U od americkej speváčky Olivie Rodrigovej.
Prvýkrát od roku 2006 sa na Brit Awards udeľovali aj ocenenia v špecifických hudobných žánroch, ktoré okrem iných získali Dua Lipa (pop/R&B) či Sam Fender (alternatívny rock). Raperka Little Simz bola označená za umelecký objav a za najlepší tanečný výkon odmenili speváčku Becky Hillovú.
Jeden z moderátorov Mo Gilligan si počas utorkového galavečera zavtipkoval na účet britského premiéra Borisa Johnsona, ktorého pozíciou v poslednej dobe otriasla aféra "partygate" okolo večierkov konaných v londýnskom sídle vlády počas lockdownu. "Boris, viem že sa na nás dívaš, viem, že zbožňuješ večierky, takže príď sem, chlape, medzi nás (sa občerstviť)," pozval premiéra komik Gilligan.

Zdroj: TASR

TO JE TV!

 TO JE TV!

8. 2. 2022

OSCAR NOMINÁCIE

 OSCAR NOMINÁCIE

Oskar 2020: Najviac nominácií so odnáša Joker a Vtedy v Hollywoode

Prehľad nominácií v 94. ročníku udeľovania Oscarov:

Najlepší film:
Belfast
Sila psa
Duna
West Side Story
K zemi hľaď!
Licorice Pizza
CODA
King Richard
Drajv maj kár
Ulička nočných môr

Mužský herecký výkon v hlavnej úlohe:
Andrew Garfield - Tick, Tick … Boom!
Will Smith - King Richard
Benedict Cumberbatch - Sila psa
Javier Bardem - Being the Ricardos
Denzel Washington - The Tragedy of Macbeth

Mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe:
Kodi Smit-McPhee - Sila psa
Troy Kotsur - CODA
Ciarán Hinds - Belfast
Jesse Plemons - Sila psa
J. K. Simmons - Being the Ricardos

Ženský herecký výkon v hlavnej úlohe:
Nicole Kidman - Being the Ricardos
Olivia Colman - Temná dcéra
Penélope Cruz - Paralelné matky
Jessica Chastain - Očami Tammy Faye
Kristen Stewart - Spencer

Ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe:
Ariana DeBose - West Side Story
Kirsten Dunst - Sila psa
Aunjanue Ellis - King Richard
Jessie Buckley - Temná dcéra
Judi Dench - Belfast

Réžia:
Jane Campion - Sila psa
Kenneth Branagh - Belfast
Steven Spielberg - West Side Story
Paul Thomas Anderson - Licorice Pizza
Rjúsuke Hamaguči - Drajv maj kár

Adaptovaný scenár:
Jane Campion - Sila psa
Eric Roth, Jon Spaihts a Denis Villeneuve - Duna
Maggie Gyllenhaal - Temná dcéra
Rjúsuke Hamaguči a Takamasa Oe - Drajv maj kár
Sian Heder - CODA

Pôvodný scenár:
Kenneth Branagh - Belfast
Paul Thomas Anderson - Licorice Pizza
Adam McKay a David Sirota - K zemi hľaď!
Joachim Trier a Eskil Vogt - Najhorší človek na svete
Zach Baylin - King Richard

Medzinárodný film:
Bhután - Lunana: A Yak in the Classroom
Dánsko - Utiecť
Taliansko - Božia ruka
Japonsko - Drajv maj kár
Nórsko - Najhorší človek na svete

Dokumentárny film:
Ascension
Attica
Utiecť
Summer of Soul
Zanietené novinárky

Animovaný film:
Encanto: Čarovný svet
Pripojení
Luca
Raya a posledný drak
Utiecť

Pôvodná filmová pieseň:
Down To Joy z filmu Belfast
Dos Oruguitas z filmu Encanto: Čarovný svet
Somehow You Do z filmu Four Good Days
Be Alive z filmu King Richard
No Time To Die z filmu Nie je čas zomrieť

Pôvodná filmová hudba:
K zemi hľaď!
Duna
Encanto: Čarovný svet
Paralelné matky
Sila psa

Kamera:
Greig Fraser - Duna
Ari Wegner - Sila psa
Bruno Delbonnel - The Tragedy of Macbeth
Dan Laustsen - Ulička nočných môr
Janusz Kaminski - West Side Story

Kostýmy:
Duna
West Side Story
Cyrano
Cruella
Ulička nočných môr

Masky:
Cesta do Ameriky 2
Cruella
Duna
Očami Tammy Faye
Klan Gucci

Strih:
Duna
Sila psa
K zemi hľaď!
King Richard
Tick, Tick … Boom!

Výprava:
Duna
West Side Story
Ulička nočných môr
Sila psa
The Tragedy of Macbeth

Zvuk:
Belfast
Duna
Nie je čas zomrieť
Sila psa
West Side Story

Vizuálne efekty:
Duna
Free Guy
Nie je čas zomrieť
Shang-Chi: Legenda o desiatich prsteňoch
Spider-Man: Bez domova

Krátky animovaný film:
Umelecké záležitosti
Bestia
Boxballet
Robin nie je myš
El limpiaparabrisas (anglický názov: The Windshield Wiper)

Krátky hraný film:
Ala Kachuu - Take and Run
Sukienka (anglický názov: The Dress)
The Long Goodbye
On My Mind
Please Hold

Krátky dokumentárny film:
Počuteľne
Bez domova
The Queen of Basketball
Tri piesne pre Benazir
Keď sme šikanovali

Zdroj: SITA

Polar Music Prize

Polar Music Prize

Polar Music Prize - Wikipedia 
Americký rockový spevák Iggy Pop, známy ako "krstný otec punku" a francúzsky orchester Ensemble intercontemporain (EIC), venujúci sa súčasnej klasickej hudbe, získali švédsku hudobnú cenu Polar Music Prize za rok 2022. Informovala o tom v utorok tlačová agentúra AP.
Podľa poroty spevák a skladateľ Iggy Pop (74), vlastným menom James Newell Osterberg, "vytvoril zúrivú rockovú hudbu skombinovaním bluesových a free-jazzových vplyvov s hlasovým prejavom michiganského automobilového priemyslu".
Umelec je spolu so svojou bývalou kapelou The Stooges často označovaný za jedného zo zakladateľov hudobného žánru punk-rock, ktorý sa vyvinul koncom 60. rokov. Porota ďalej uviedla, že spevák svojou tvorbou pripravil cestu k vzniku punku a post-punku, pričom bol vzorom pre skupiny ako Sex Pistols či Ramones.
Orchester Ensemble intercontemporain založil v roku 1976 už zosnulý skladateľ Pierre Boulez. Súbor sa zameriava na súčasnú klasickú hudbu a preslávil sa objavovaním nových hudobných oblastí a umeleckých prejavov ako tanec, divadlo alebo technika.
Ocenenie Polar Music Prize, ktorého súčasťou je i peňažná prémia milión švédskych korún (približne 95.000 eur), udeľujú každoročne jednotlivcom, skupinám a inštitúciám ako uznanie ich výnimočných výsledkov v oblasti hudby.
Cenu založil v roku 1989 Stig Anderson, švédsky publicista, textár a bývalý manažér skupiny ABBA, ktorý stojí aj za založením hudobného vydavateľstva Polar Music.

Zdroj: TASR

Druhá šanca opäť suverénne najsledovanejším programom pondelka s rekordným trhovým podielom

 Druhá šanca opäť suverénne najsledovanejším programom 

 



pondelka s rekordným trhovým podielom


Ďalšie priečky vo včerajšom rebríčku sledovanosti patrili večerným spravodajským reláciám Počasie, Televízne noviny a Športové noviny.


Druhá šanca aj so svojou piatou premiérovou epizódou potvrdila status obrovského diváckeho hitu. V oboch hlavných cieľových skupinách sa v pondelok 7. februára 2022 stala na obrazovkách televízie Markíza suverénne najsledovanejším programom dňa v rámci ponuky všetkých slovenských staníc.

Výnimočný dramatický seriál z lekárskeho prostredia dosiahol v strategickej cieľovej skupine 12-54 doposiaľ druhý najvyšší rating 11,3 % a rekordný trhový podiel 30,1 %. Medzitýždenne si tak Druhá šanca z hľadiska trhového podielu polepšila o ďalšieho 0,4 percentuálneho bodu. Konkurenčné pondelkové programy výrazne zaostali, seriál Hranica zaznamenal na TV Joj v rovnakej cieľovej skupine podiel na trhu 15,7 % a film Dedkovia na krku na Jednotke RTVS podiel na trhu 6,4 %.

Divákmi aj kritikou nadšene prijatý nový seriál s Jánom Koleníkom v hlavnej úlohe včera prilákal k obrazovkám 611-tisíc divákov vo veku nad 12 rokov, čo je zatiaľ druhý najlepší výsledok. V čase vysielania mala včerajšia epizóda dosah až na 708-tisíc divákov (AvRch v CS 12+).

Najsledovanejším spravodajským programom na celom trhu sa v cieľovej skupine 12-54 stala relácia Počasie, ktorá si pripísala výborný rating 8,9 % a trhový podiel 25,3 %. Aktuálne informácie o počasí si na obrazovkách TV Markíza nenechalo ujsť 563-tisíc divákov vo veku nad 12 rokov.

Jednotkami na trhu v čase vysielania boli aj ďalšie večerné spravodajské relácie Televízne noviny (rating 8,4 % / share 24,7 % v CS 12-54) a Športové noviny (rating 7,4 % / share 20,6 % v CS 12-54). Súhrn najdôležitejších udalostí dňa si pozrelo 524-tisíc a športové spravodajstvo 401-tisíc divákov (CS 12+). Televízne noviny mali včera zároveň vôbec najväčší zásah zo všetkých programov na trhu, až 815-tisíc divákov (AvRch v CS 12+).

Najsledovanejším program televízie Doma je aj naďalej mimoriadne obľúbený turecký romantický seriál Láska na prenájom (rating 2,2 % / share 5,9 % a rating 2,1 % / share 7,4 % v CS 12-54).

Skupina Markíza (Markíza, Doma, Dajto) bola v pondelok v komerčne podstatnej cieľovej skupine 12-54 silným trhovým lídrom celodenne (share 26,7 %) aj v prime-time 19:00-23:00 (share 31,1 %).

Dáta sú uvedené v meraní LIVE + VOSDAL + HOSTIA. Zdroj dát: PMT/KANTAR SLOVAKIA

7. 2. 2022

MEDIA NEWS

 MEDIA NEWS

            Ferghana news agency files complaint against site blocking in Russia | RSF
Ruská Federálna služba pre dozor v oblasti telekomunikácií, informačných technológií a masmédií (Roskomnadzor) v noci na nedeľu pohrozila zablokovaním ôsmich webových stránok rozhlasovej stanice Slobodná Európa/Rádio Sloboda (RFE/RL) slúžiacich publiku v Rusku, na Ukrajine a v Strednej Ázii.
Roskomnadzor pohrozil, že k tomu pristúpi, ak RFE/RL nevymaže obsah súvisiaci s vyšetrovaním korupcie a finančne nákladným životom ruskej elity, ktorého autormi sú investigatívne tímy spojené s kritikom Kremľa Alexejom Navaľným.
Ide napr. o materiály o "paláci" na pobreží Čierneho mora pripisovanom ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi, o veľkopodnikateľovi Jevgenijovi Prigožinovi - údajnej sivej eminencii Kremľa -, o pravoslávnom patriarchovi Kirillovi a ďalších vysokopostavených predstaviteľoch mocenských štruktúr Ruska.
V reakcii na túto požiadavku Roskomnadzoru Rádio Sloboda deklarovalo, že "nedovolí Kremľu", aby zasahoval do rozhodovania redakcie.
"Ide o nehorázny akt politickej cenzúry zo strany vlády, ktorú zjavne ohrozujú novinári zverejňujúci nič iné, len pravdu," vyhlásil prezident a generálny riaditeľ RFE/RL Jamie Fly.
Podobné výzvy na odstránenie nežiaducich materiálov dostalo v uplynulých dňoch viac ako tucet ruských médií vrátane nezávislých novín Novaja gazeta, televízneho kanála Dožď a rozhlasovej stanice Echo Moskvy.
Niektoré médiá - vrátane Novej gazety - sa rozhodli vyhovieť požiadavkám Roskomnadzoru a daný obsah odstránili.
Roskomnadzor tento svoj krok vysvetlil tým, že koná v súlade s rozhodnutím súdu, ktorý vlani v júni vyhlásil všetky Navaľného politické štáby a organizácie za "extrémistické".
Navaľnyj bol zatknutý v januári roku 2021, ihneď po svojom návrate z Nemecka, kde sa päť mesiacov zotavoval z otravy nervovoparalytickou látkou. Z pokusu o svoje otrávenie Navaľnyj viní Kremeľ, ktorý však toto obvinenie odmieta.
Navaľnyj si v súčasnosti odpykáva 2,5-ročný trest odňatia slobody pre porušenie podmienok podmienečného trestu, ktorý mu súd udelil pre údajnú spreneveru v kauze Yves Rocher. Navaľnyj i samotná firma Yves Rocher označili obvinenie za vykonštruované, pričom Navaľnyj sa domnieva, že dôvodom sú jeho politické aktivity.
Spomínané označenie Navaľného organizácií a štábov za extrémistické môže mať za následok aj prípadné dlhé tresty odňatia slobody pre aktivistov, ktorí s nimi spolupracovali. Ľudia spojení s Navaľným a jeho sieťou regionálnych štábov majú okrem toho istý čas zakázané uchádzať sa o volenú funkciu, dodala RFE/RL.

 

Bieloruská polícia zadržala nezávislého fotografa a fotoreportéra  pracujúceho pr | Konzervatívny denník

Bieloruská polícia zadržala nezávislého fotografa a fotoreportéra pracujúceho pre stanicu Rádio Slobodná Európa/Rádio Sloboda (RFE/RL) financovanú vládou Spojených štátov. Informovala o tom v nedeľu agentúra AP.
Nezávislé Bieloruské združenie novinárov (BAŽ) podľa AP uviedlo, že Ulada Hrydzina previezli do vyšetrovacej väzby v hlavnom meste Minsk. Informácie o tom, z čoho je fotograf obvinený, nie sú k dispozícii. Jeho právnikovi neumožnili stretnúť sa s ním.
Podľa agentúry AP sa RFE/RL zatiaľ k správe o Hrydzinovom zatknutí nevyjadrila.
Spravodajský web Naša niva medzičasom informoval, že nie sú správy ani o novinárovi Anatoľovi Hatovčycovi z mesta Homeľ. Bytové prehliadky a zadržania hlásili v nedeľu aj z iných miest.
Celkovo je v Bielorusku v súčasnosti za mrežami 34 novinárov vrátane redaktorov webov Naša niva, TUT.by a BelaPAN.
Hrydzin pracoval ako fotoreportér pre bieloruskú štátnu agentúru BelTA do augusta minulého roka, keď ho spolu s ďalšími tromi bieloruskými novinármi zbavili akreditácie. V Bielorusku je známym fotografom, má za sebou výstavy doma i v zahraničí a získal množstvo cien.
V septembri 2020, keď Hrydzin spolupracoval s nezávislým spravodajským webom TUT.by, bol odsúdený na 11 dní väzenia za údajné "porušenie nariadenia o organizovaní masových podujatí". Dopustil sa ho, keď natáčal jedno z protestných zhromaždení, aké sa v roku 2020 konali v Bielorusku proti autoritárskemu prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi po tom, ako mu sporné výsledky volieb umožnili, aby sa ujal funkcie hlavy štátu aj na šieste funkčné obdobie. 

Pope Francis Notches New First: TV Evening Talk Show Guest | Newsmax.com



Vyhadzovanie odpadkov do vodných tokov je "zločin" a musí sa skončiť, ak chce ľudstvo zachrániť planétu pre budúce generácie. Uviedol to v nedeľu pápež František počas svojho vôbec prvého vystúpenia v televíznej talk show, informovali v pondelok agentúry AP a Reuters.
V hodinovom rozhovore, ktorý odvysielala talianska televízia RAI, pápež hovoril o niektorých kľúčových témach svojho pápežstva – odsúdil nadmerné výdavky na zbrojenie, ideologickú prísnosť konzervatívcov a obraňoval práva migrantov.
Pápež sa vo svojom rozhovore zameral aj na ochranu životného prostredia, ktorá sa podľa agentúry Reuters stala taktiež jednou z kľúčových tém jeho pápežstva.
"Vyhadzovanie odpadkov do mora je zločin. Zabíja to biodiverzitu, zabíja to Zem, zabíja to všetko," uviedol František.
Moderátor televíznej relácie Fabio Fazio upriamil počas rozhovoru pozornosť aj na napätie v Európe v súvislosti s Ukrajinou. František sa k tejto téme nevyjadril priamo, uviedol však, že "vojna znamená vždy skazu".
Pápež počas rozhovoru tiež opätovne naliehal na krajiny Európskej únie, aby si rozdelili migrantov, ktorí prichádzajú do Talianska a Španielska zo severnej Afriky, aby sa tak predišlo vzniku spoločenského napätia v krajinách, ktoré sú migráciou nadmerne zaťažené.
Počas rozhovoru sa pápež pre uvoľnenie atmosféry venoval aj ľahším témam. Moderátor spomenul napríklad pápežovu nedávnu návštevu obchodu s hudobnými nahrávkami, pričom František sa zdôveril s tým, že rád počúva vážnu hudbu a tango.
Moderátor na toto reagoval otázkou, či 85-ročný pápež, ktorý je pôvodom z Argentíny, v mladosti zvykol tancovať tango.
"Porteo, ktorý netancuje tango, nie je porteo" uviedol pápež, pričom použil španielsky názov pre obyvateľov argentínskej metropoly Buenos Aires, jeho rodného mesta.
Pápež sa počas rozhovoru vyjadril aj k otázke priateľstva, pričom uviedol, že priateľov potrebuje a aj ich má. Síce "málo, ale za to verných".
František poskytol talianskym a zahraničných televíziám už mnoho rozhovorov, odkedy sa v marci v roku 2013 stal pápežom. V nedeľu však vôbec prvýkrát odpovedal na otázky v televíznej talk show, ktorú pravidelne sledujú milióny divákov.

 

Copyright © TASR 2022




Európska komisia (EK) uverejnila prvé tri výzvy na predkladanie návrhov v rámci podprogramu Media programu Kreatívna Európa na rok 2022. Zverejnené výzvy sa týkajú oblasti rozvoja videohier a imerzného obsahu, sietí európskych festivalov a programu Media 360° prispôsobených na podporu existujúcich odvetví, nových talentov a trhov, ako aj na podporu spolupráce medzi rôznymi sektormi. Informovala o tom Ingrid Ludviková z Tlačového oddelenia Zastúpenia EK v SR s tým, že na dané výzvy je vyčlenených 41 miliónov eur. Zároveň, uverejnila aj výzvu zameranú na mediálnu gramotnosť v medzisektorovom podprograme, na ktorú je z fondov EÚ určených 2,4 milióna eur.
Na podprogram Mediaje z eurofondov k dispozícii 226 miliónov eur. Zámerom tejto iniciatívy je podporiť oživenie audiovizuálneho priemyslu a posilniť jeho konkurencieschopnosť v Európe i na celom svete. Uverejnenie ďalších výziev je v pláne v nadchádzajúcich týždňoch a mesiacoch. Ludviková poukázala, že rozpočet programu Kreatívna Európa na rok 2022 tvorí 385,6 milióna eur. V porovnaní s rokom 2021 ide o nárast o približne 30 percent.
Od vlaňajška pozostáva program Kreatívna Európa z podprogramu Media podporujúceho audiovizuálnemu sektoru, z podprogramu Kultúra, ktorý pokrýva všetky ostatné oblasti kultúrnych a kreatívnych odvetví a medzisektorového podprogramu, ktorý poskytuje príležitosti na medzisektorovú spoluprácu a pre sektor spravodajských médií. V rámci nového viacročného finančného rámca na roky 2021 – 2027 je na tento program vyčlených 2,2 miliardy eur.


The husband who beheaded his wife smiling in a video, holding her head in one hand and a large knife in another. 
Irán odstavil spravodajskú webstránku za zverejnenie fotografie muža s nožom v jednej ruke a hlavou údajne jeho ženy v druhej. V pondelok o tom informovali štátne noviny Iran s tým, že mediálna dozorná rada zatvorila webstránku Rokna pre zverejňovanie „snímok a problémov, ktoré porušujú verejnú slušnosť“. Fotografia a video obete majú na sociálnych médiách desaťtisíce videní.
Muža ženy a jeho brata z mesta Ahváz už pre sobotňajšie zabitie obvinili a zatkli. Polooficiálna tlačová agentúra ILNA s odvolaním sa na predstaviteľa polície uviedla, že obvinení sa počas vyšetrovania priznali k vražde a už ich odovzdali súdnym orgánom. Pravdepodobný motív ich činu boli podľa agentúry rodinné problémy, prípad je však stále predmetom vyšetrovania. Takéto násilie je v Iráne zriedkavé.

©2022, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.