16. 10. 2021

Dali jej nepovolené meno, výnimočný osud si už ale vybrala sama. Natáča sa ďalší VOYO Originál s názvom Dievča menom „Jitřní záře“

Dali jej nepovolené meno, výnimočný osud si už ale vybrala sama. 
 


Natáča sa ďalší VOYO Originál s názvom Dievča menom „Jitřní záře“

Silný dramatický príbeh s hviezdnym hereckým obsadením sa do ponuky streamovacej služby VOYO dostane v jarnej sezóne 2022.


V týchto dňoch sa začalo natáčanie minisérie inšpirovanej skutočnými prípadmi s názvom Dievča menom „Jitřní záře“. Exkluzívne pre VOYO, pod značkou VOYO Originál, ju v produkcii spoločnosti Bionaut Works režíruje Dan Wlodarczyk. V hlavných úlohách príbehu inšpirovanom skutočnými udalosťami sa predstavia Jan Plouhar, Petra Bučková, Veronika Žilková, Pavel Nový, Pavel Zedníček a ďalší. Natáčať sa bude na lokáciách v českom regióne Prachaticko a v hlavnom meste Praha. Premiéra na VOYO je naplánovaná na jarnú sezónu 2022.

„Inšpirovali nás príbehy rodín, ktoré sa rozhodli žiť mimo systému,“ hovorí kreatívna producentka Lenka Szántó a pokračuje: "Pohodlný spôsob života vymenili za neľahkú obživu uprostred prírody, ktorej dôverovali viac než modernému svetu zviazanému pravidlami. Naša miniséria skúma, do akej miery je takéto rozhodnutie komplikované, a či je vôbec realizovateľné. Diváci nebudú vychádzať z údivu.“

Miniséria sleduje príbeh rodiny Junkovcov, ktorým sociálka odoberie osemmesačnú dcéru, pretože alternatívny život vyznávajúca rodina jej dala „nepovolené“ meno „Jitřní záře“. Po zásahu ombudsmanky sa dievčatko rodine vrátilo, ale kauza si už žije vlastným životom. Médiá situáciu interpretujú ako stret malomeštiackych úradníkov využívajúcich byrokratický formalizmus na skomplikovanie života tým, ktorí sa im jednoducho nepáčia. Alternatívny životný štýl Junkovcov skrátka provokuje.

„Jitřní záře“ sa tak čoskoro stáva symbolom svojvôle štátneho aparátu voči nekonformným postojom, a zároveň symbolom občianskeho vzdoru. Kde sú hranice medzi normálnym a alternatívnym? Kde sa začína a končí sloboda jedinca rozhodovať o tom, aký život a podľa akých pravidiel povedie? Ako má, alebo musí štát zasahovať do rodičovských práv? Tieto a mnoho ďalších otázok otvorí nová miniséria vznikajúca pod značkou VOYO Originál.

Režisér a spoluautor scenára Dan Wlodarczyk (Špecialisti, Kriminálka Anděl, Súkromné ​​pasce) hovorí: „Točíme príbeh na motívy skutočných udalostí, ktoré sa stali najmä okolo prelomu tisícročí, kedy sa veľa mladých rodín rozhodlo žiť alternatívnym životným štýlom, často práve na Šumave a v iných odľahlých oblastiach. V našej minisérii sledujeme príbeh rodiny, ktorá dala svojej dcére netradičné meno a to spustí špirálu udalostí vedúcich až k jej odobratiu.“

„Chceme rozprávať inšpiratívny príbeh, v ktorého strede je rodina a jej hľadanie slobody a práva na vlastné rozhodnutia. Silná dráma, ktorej hrdinovia nie sú čiernobieli, majú svoje dilemy, ale práve preto budú ich osudy pre divákov inšpiratívne,“ dopĺňa ho dvojnásobný držiteľ Českého leva a medzinárodnej Emmy, producent Vratislav Šlajer.




Dievča menom „Jitřní záře“

Hrajú: Jan Plouhar, Petra Bučková, Veronika Žilková, Pavel Nový, Pavel Zedníček, Yvona Stolařová, Valentýna Bečková, Klára Cibulková, Jana Janěková, Halka Třešňáková a ďalší

Námet: Dan Wlodarczyk // Scenár: Hana a Dan Wlodarczykovci // Réžia: Dan Wlodarczyk // Kamera: Pavel Berkovič // Architekt: Libor Franěk // Kostýmová výtvarníčka: Eva Kotková // Masky: Vilém Persey // Kreatívna producentka TV Nova: Lenka Szántó // Výkonný producent TV Nova: Tomáš Luňáček // Producent Bionaut: Vratislav Šlajer // Výkonný producent Bionaut Works: Vlaďka Poláčková

15. 10. 2021

N. Milanová: Kvóty pre slovenskú hudbu ponecháme v súčasnom nastavení

N. Milanová: Kvóty pre slovenskú hudbu 
N. Milanová: Na opravu pamiatok chceme získať európske zdroje | Partnerská  dohoda
ponecháme v súčasnom nastavení


Kvóty pre slovenskú hudbu ostanú v súčasnom nastavení. Na sociálnej sieti to oznámila ministerka kultúry SR Natália Milanová (OĽANO), ktorá prisľúbila úpravu legislatívneho návrhu v pripomienkovom konaní.
Milanová reagovala na lídra OĽANO Igora Matoviča, ktorý ju v rámci pripravovanej mediálnej legislatívy požiadal o vypustenie návrhu, rušiaceho 25-percentný povinný podiel pre slovenskú hudbu v komerčných rádiách. "Hoci sa osobne stotožňujem s odborným stanoviskom ministerstva kultúry, v tomto konkrétnom bode sme dospeli k politickému rozhodnutiu ponechať aktuálny stav kvót na slovenskú hudbu a v tomto zmysle ministerstvo aj upraví návrh zákona," uviedla Milanová.
Oznámila, že svojho straníckeho šéfa upozornila na riziká, ktoré hrozia pri zachovaní súčasného stavu povinných kvót pre slovenskú hudbu v rádiách, argumentujúc postojmi Európskej komisie. "Zároveň však úplne chápem aj argumenty druhej strany," uznala ministerka, ktorá verí, že rovnaká pozornosť, aká je venovaná novému mediálnemu zákonu, sa ujde každému legislatívnemu návrhu s ambíciou zlepšiť mediálne prostredie.
Matovič v piatok uverejnil status na sociálnej sieti, v ktorom sa vyjadril, že by sa kvóty pre slovenskú hudbu rušiť nemali. Argumentoval tým, že potvrdili svoj zmysel a takáto forma podpory zo strany štátu je dôvodná.
Návrh na zrušenie povinného podielu hranosti slovenskej hudby vo vysielaní komerčných rádií je súčasťou pripravovaných legislatívnych zmien a zákona o mediálnych službách. Návrh predpokladal, že povinná kvóta pre slovenskú hudbu ostane len pre RTVS, a to v nezmenenej výške 35 percent. Proti zmene sa postavili umelci i Slovenský ochranný zväz autorský (SOZA), ktorí sformulovali hromadnú pripomienku a spustili i petíciu na jej podporu.
Kvóty pre slovenskú hudbu fungujú od apríla 2016, podľa aktuálneho znenia stanovuje zákon povinnosť komerčným rádiám zaradiť do celkovej odohratej produkcie za mesiac minimálne 25 percent slovenských diel, v prípade RTVS je to 35 percent. Podiel sa týka odohratých skladieb medzi 6.00 až 24.00 h.



Zdroj: TASR

Vyjadrenie GP SR: Upozornenie na nepravdivé skutkové tvrdenie

Vyjadrenie GP SR: 

ÚS: GP SR pri eurozatykači porušila práva šéfa maďarského MOL-u  

Upozornenie na nepravdivé skutkové tvrdenie



Upozorňujeme, že nie je pravdivé skutkové tvrdenie uverejnené dňa 14. októbra 2021 v printovej forme novín SME, v článku redaktora Petra Kováča s názvom: „Zsuzsová za objednávku vraždy dostala 21 rokov", v ktorom:
"Redaktor novín „SME“ Peter Kováč dňa 14. októbra 2021, v rubrike „Spravodajstvo“ na 4. strane, prezentoval v článku s názvom: „Zsuzsová za objednávku vraždy dostala 21 rokov“ nepravdivé skutkové tvrdenie, že citujem: „(...) Kočnera následne informovala, ako si píše s viacerými prokurátormi vrátane bývalých špičiek Generálnej prokuratúry, ako boli René Vanek či Peter Šufliarsky, alebo aj s politikmi (...)“.
Takto prezentovaný článok redaktora novín implikuje nepravdivé skutkové tvrdenie o osobe Mgr. Petra Šufliarskeho.
Pravdivé skutkové tvrdenie je, že Alenu Zsuzsovú nepozná, nie je s touto osobou v žiadnom vzťahu, nepozná jej osobné, majetkové a ani iné pomery a vzťahy a nikdy s touto osobou nekomunikoval žiadnym spôsobom a formou."
Mgr. Peter Šufliarsky o opravu nepravdivého skutkového tvrdenia denník SME žiadal.

Poslanec Roman Foltin žiada pre hudobné kvóty o zvolanie mimoriadneho zasadnutia výboru pre kultúru a médiá

 Poslanec Roman Foltin žiada pre hudobné kvóty o zvolanie 

Roman Foltin - generálny manažér SaS - www.sme.sk

mimoriadneho zasadnutia výboru pre kultúru a médiá





Člen Výboru Národnej rady SR pre kultúru a médiá Roman Foltin (SaS) požiadal o zvolanie mimoriadneho zasadnutia výboru. Dôvodom je napätá situácia medzi umelcami a rádiami pre návrh zrušiť povinné kvóty na slovenské hudobné diela. Informoval o tom hovorca SaS Ondrej Šprlák. Foltin chce, aby na výbor pozvali predstaviteľov organizácie Slovenský ochranný zväz autorský pre práva k hudobným dielam (SOZA), umelcov, zástupcov Asociácie rádií Slovenska či ministerku kultúry SR Natáliu Milanovú (OĽaNO). Je presvedčený, že takéto rokovanie pomôže upokojiť vášne a vydiskutovať si nepravdivé informácie, ktoré sa dostávajú do verejného priestoru.

Ministerstvo kultúry SR (MK SR) v stredu 13. októbra informovalo o pripravenom veľkom mediálnom zákone, ktorý upravuje aj hudobné kvóty v rádiách. „Ministerstvo kultúry vo svojom návrhu neruší kvóty slovenskej hudby. Tie zostanú zachované na verejnoprávnych staniciach, a to vo výške 35 percent tak, ako bolo doteraz. Jednou z ich úloh má byť podľa nás aj podpora domácej hudobnej scény. Štát nemá diktovať komerčným rádiám, čo majú hrať,“ priblížila vtedy Milanová. Hovorkyňa MK SR Zuzana Viciaňová dodala, že rezort je otvorený diskusii k danému návrhu v rámci medzirezortného pripomienkového konania. Plánujú sa zaoberať všetkými pripomienkami, ktoré v ňom účastníci vznesú.

 

Zdroj: SITA

VÝROKY TÝŽDNA

 VÝROKY TÝŽDNA



„Nebudem dávam žiadne odporúčania. Ja vám poviem, čo ja budem robiť. Túto zimu, keďže očakávam, že ceny pôjdu hore, tak budem viac dbať na to, aby som spotreboval menej. Keď moje deti nechajú v izbe zapnuté svetlo, tak najprv to bude dvihnutý prst, potom to bude pár teplých slov a potom im tú žiarovku vymontujem, keď si nedajú povedať.“
Richard Sulík
 



„Pan prezident mi v neděli slíbil, že mě pověří sestavením vlády. stejně tak jako mi to slíbil už několikrát předtím, když vyhraji volby. Máme nejvíc poslaneckých mandátů, tak co je na tom tak překvapivého?“
Andrej Babiš


"Sulík sa ukázal ako arogantný človek, otázne je, či je vôbec príčetný.Ja byť Sotákom, tak zoberiem kus železa a mu bachnem po chrbte tomu Sulíkovi."
Robert Fico

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Omluví se Zeman za Peroutku? Spor s vnučkou spisovatele může podle soudkyně  skončit smírem | Blesk.cz
Najvyšší súd ČR potvrdil rozsudok, podľa ktorého má vnučka novinára Ferdinanda Peroutku nárok na ospravedlnenie za výrok prezidenta Miloša Zemana, ktorý opakovane označil Peroutku za autora článku "Hitler je gentleman". S rozhodnutím však nebola spokojná ani jedna strana sporu, informoval vo štvrtok spravodajský server iDNES.cz.
Dovolanie ministerstva financií, ktoré sa Zemanove výroky pokúšalo ospravedlniť, súd zamietol, rovnako ako dovolanie Peroutkovej vnučky Terezie Kaslovej, ktorá žiadala ospravedlnenie aj za ďalšie prezidentove tvrdenia.
"Najvyšší súd sa v rozhodnutí zo 6. októbra 2021 stotožnil so závermi, ku ktorým dospel už odvolací Mestský súd v Prahe, keď za niektoré žalované výroky – konkrétne tie, v ktorých Miloš Zeman prisudzoval Ferdinandovi Peroutkovi autorstvo článku "Hitler je gentleman" a ktoré skutočne zasiahli do osobnostných práv žalobkyne –nariadil ministerstvu financií, aby sa za Českú republiku vnučke Ferdinanda Peroutku ospravedlnilo," uvádza sa na stránkach najvyššieho súdu.
Pražský mestský súd ministerstvu vlani v júli nariadil, aby sa Kaslovej ospravedlnilo konkrétne za dehonestujúce a nepravdivé výroky prezidenta o tom, že jej starý otec bol autorom článku "Hitler je gentleman". Ospravedlnenie mal úrad zaslať písomne a aj ho zverejniť na svojom webe. Doteraz sa rezort financií ospravedlňovať nemusel kvôli odkladu vykonateľnosti, o ktorom najvyšší súd rozhodol už skôr. Vybavením oboch dovolaní sa však odklad končí.
Zemanovými výrokmi sa súd zaoberal prvýkrát už v roku 2018, keď konštatoval, že prezident je v postavení orgánu štátu. Za štát však nemôže v tomto type súdneho konania vystupovať Kancelária prezidenta republiky, ktorá je skôr servisnou zložkou Hradu, a nie inštitúcia zodpovedná za náhradu škody či nemajetkovej ujmy. Preto v konaní vystupovalo ministerstvo financií.
V odmietnutom dovolaní ministerstvo uvádzalo, že výroky prezidenta nemožno považovať za výkon verejnej moci. Najvyšší súd však argumentáciu úradu neprijal s odkazom na svoje staršie rozhodnutie i judikatúru ústavného súdu.
Dovolanie podávala okrem ministerstva aj Kaslová. Žiadala širšie ospravedlnenie aj za ďalšie prezidentove slová – okrem iného za výrok o "fascinácii intelektuálov obludným učením". Pražský mestský súd konštatoval, že verejné osoby, ku ktorým patril aj uznávaný novinár a spisovateľ Peroutka, musia zniesť vyššiu mieru kritiky.
Najvyšší súd potvrdil, že išlo o hodnotiace súdy, pri ktorých je nutné skúmať, či sa zakladajú na pravdivej informácii, či je forma prezentácie primeraná a či primárnym cieľom nie je hanobenie a zneuctenie daného človeka. V "kauze Peroutka" sa prezident podľa najvyššieho súdu dopustil nesprávnosti v citáciách, nemožno však povedať, že pre svoju kritiku uznávaného novinára a jeho verejných vyjadrení v dobe nástupu nacizmu nemal žiadny podklad. V Peroutkovom diele sú vraj totiž obsahovo podobné výroky.
"Samotná nepresnosť citácie či zámena autora výroku nedosahuje takú intenzitu, aby z právneho hľadiska viedla k zásahu do osobnostného práva, ak autor, ktorému je tvrdený výrok prisudzovaný, uviedol výrok obsahovo podobný," uvádza sa v rozhodnutí najvyššieho súdu.


Amadeu Antonio Stiftung – Demokratie.Land.Leben
Antisemitizmus je bežný a ľahko dostupný cez sociálne médiá, konštatovali účastníci medzinárodného fóra, ktoré sa konalo v stredu v juhošvédskom meste Malmö aj za účasti švédskeho premiéra Stefan Löfvena.
Na fórum, ktorého cieľom bola diskusia o spôsoboch, ako uchovať pamäť o holokauste Židov a bojovať proti antisemitizmu a rasizmu na sociálnych sieťach, pricestovali zástupcovia vlád, akademických inštitúcií, organizácií a občianskej spoločnosti zo 40 krajín sveta.
"Na sociálnych sieťach možno bez veľkého úsilia nájsť všetky mysliteľné formy antisemitizmu," uviedla nemecká nadácia Amadeu Antonio Stiftung, keď na fóre predstavovala výsledky svojej štúdie.
Nadácia označila za obzvlášť znepokojujúce, že mladí ľudia môžu prostredníctvom platforiem ako Tik Tok a Instagram prísť do styku s konšpiračnými ideológiami a antisemitizmom bez toho, aby boli vopred oboznámení s ich podstatou.
Spoločná štúdia, ktorú v stredu zverejnili nemecká Amadeu Antonio Stiftung, švédska nadácia Expo Foundation bojujúca proti rasizmu a britská organizácia Hope not Hate, upozorňuje, že často používané hashtagy môžu pomôcť šíriť antisemitské predsudky "kliknutím (počítačovou) myšou".
"Tento výskum ukazuje, že antisemitizmus sa najľahšie šíri prostredníctvom konšpiračných teórií, ktoré zaznamenali bezprecedentný nárast popularity počas pandémie ochorenia COVID-19," konštatovala organizácia Hope not Hate.
Autori štúdie na základe svojich zistení žiadajú od internetových spoločností jasný záväzok, že zakážu antisemitizmus na svojich platformách.
Medzi účastníkmi fóra bola aj švédska architektka a spisovateľka Dina Rajsová, preživšia holokaust, či predseda Svetového židovského kongresu (WJC) Ronald Lauder.
Medzinárodné fórum o holokauste a boji proti antisemitizmu bolo pôvodne naplánované na rok 2020, keď si svet pripomínal 75. výročie ukončenia druhej svetovej vojny a oslobodenia koncentračného tábora Auschwitz, ale vzhľadom na pandémiu bolo odložené o rok.
Medzi rečníkmi, z ktorých väčšina sa na podujatí zúčastnila v režime videokonferencie, boli aj generálny tajomník OSN António Guterres a predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, francúzsky prezident Emmanuel Macron a minister zahraničných vecí USA Antony Blinken. Slovensko zastupoval premiér Eduard Heger.

Copyright © TASR 2021

 

14. 10. 2021

Proces v kauze prípravy vraždy Sylvie Klaus-Volzovej odročili na január

Proces v kauze prípravy vraždy 

 

Sylvie Klaus-Volzovej odročili na január 



Senát Okresného súdu (OS) Bratislava II odročil hlavné pojednávanie v kauze prípravy vraždy Sylvie Klaus-Volzovej na 20. január 2022. TASR to potvrdil hovorca Krajského súdu (KS) v Bratislave Pavol Adamčiak.
Pojednávanie trvalo vo štvrtok takmer osem hodín a prebiehalo, tak ako doteraz, za prísnych bezpečnostných opatrení v Ústave na výkon väzby a Ústave na výkon trestu odňatia slobody v Bratislave. Dovedna vypovedalo sedem svedkov, medzi nimi bývalí členovia zločineckej skupiny sýkorovcov, na doživotie odsúdený Alojz Kromka alias Čistič, bývalý ochrankár TV Markíza, bývalý redaktor TV Markíza a aj manželka zosnulého herca Ľubomíra Gregora - Ľubomíra Gregorová.
Na štvrtkové pojednávanie bol predvolaný ako svedok Štefan Á., ktorého Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v kauze falšovania televíznych zmeniek odsúdil v utorok (12. 10.) na 13-ročný trest odňatia slobody. Svedok sa nedostavil a ani neospravedlnil.
V kauze prípravy vraždy Klaus-Volzovej figuruje ako hlavný obžalovaný bývalý riaditeľ TV Markíza Pavol R., bos skupiny sýkorovcov Róbert Lališ prezývaný Kýbel, Mikuláš Černák a Miloš Kaštan. Štvrtkového procesu sa zúčastnil len Pavol R. Ostatní obžalovaní dali súhlas obhajcom na pojednávanie v ich neprítomnosti.
Proces sa začal v máji 2019. Černák a Kaštan sa k spáchaniu činu na prvom pojednávaní priznali, Kýbel a Pavol R. naďalej vinu popierajú. Černák sa poškodenej Klaus-Volzovej ospravedlnil.


 

©202 TASR

Mediálna skupina CME sa stáva prvým členom konzorcia BAFTA albert v regióne strednej a východnej Európy

 Mediálna skupina CME sa stáva prvým členom konzorcia BAFTA


 

albert v regióne strednej a východnej Európy



Bratislava, 14. október 2021: Mediálna skupina CME (CME) dnes oznámila, že bude prvým producentom z regiónu strednej a východnej Európy, ktorý sa zapojí do projektu albert, čo je organizácia filmového priemyslu v oblasti environmentálnej udržateľnosti pre filmový a televízny priemysel, ako medzinárodný člen. CME sa pripája k súčasným členom, ako sú spoločnosti Fremantle, ITV a Sky, pričom si uvedomuje, že jej ambície byť najlepším tvorcom obsahu regiónu strednej a východnej Európy nemôžu byť realizované za cenu zhoršenia vplyvu na životné prostredie.

„Ako popredný tvorca televízneho obsahu a VOD obsahu v strednej a východnej Európe, sme si vedomí našej schopnosti podporovať a inšpirovať naše publikum, aby sa zamýšľalo nad vlastným udržateľným správaním, ale zároveň si uvedomujeme potrebu najprv sa sústrediť na vlastné udržateľné správanie na obrazovke i mimo nej. Sme plne odhodlaní dodržiavať zásady projektu albert a zamýšľame zavádzať zmeny naprieč celou skupinou CME tak, aby sme dokázali lepšie merať a znižovať našu uhlíkovú stopu. Náš najlepší obsah vo svojej triede musí mať aj najlepšiu environmentálnu stopu vo svojej triede,” hovorí Didier Stoessel, generálny riaditeľ skupiny CME zodpovedný za český, rumunský, slovenský a slovinský trh.

„Iniciatívu zeleného filmovania budeme v nasledujúcich mesiacoch implementovať do všetkých produkcií Markízy ako náš príspevok k lepšej klíme,“ hovorí Matthias Settele, generálny riaditeľ TV Markíza.

„Sme veľmi radi, že môžeme privítať skupinu CME ako medzinárodného člena. Sme si vedomí významného vplyvu skupiny CME na trhu strednej a východnej Európy a veríme, že bude dokonalým lídrom v jej miestnom odvetví. Dúfame, že opatrenia, ktoré skupina CME prijala, budú inšpiráciou pre mnohé ďalšie organizácie v miestnom odvetví, ktoré si zvolia rovnakú cestu a budú zavádzať udržateľné postupy pred i za kamerou,” uviedla Roser Canela-Mas, medzinárodná manažérka projektu albert.

TV Markíza na Slovensku a TV Nova v Česku už začali zavádzať princípy z projektu albert do svojej každodennej prevádzky. Prispeli k zverejneniu prvej Príručky zeleného filmovania a pracujú na tom, aby sa udržateľné správanie na filmovacích lokáciách, ako aj v konaní a dialógoch postáv, stalo normou.




Vlastník CME, skupina PPF, zdieľa podobný záväzok environmentálnej udržateľnosti a víta členstvo CME v projekte albert. Od prevzatia skupiny CME presne pred rokom sa i naďalej venuje vlastným iniciatívam ESG a bude takéto partnerstvá i naďalej podporovať a investovať do nich.


O skupine CME

CME prevádzkuje televízne stanice v Českej republike, Rumunsku, na Slovensku a v Bulharsku, pričom je jednou z popredných spoločností v oblasti médií a zábavného priemyslu v strednej a východnej Európe. CME prevádzkuje 30 televíznych kanálov, voľne dostupných i platených, pričom dosahuje celkovú sledovanosť až 45 miliónov divákov. Viac informácií nájdete na nasledovnej webovej stránke: www.cetv-net.com


O projekte albert

albert je organizácia filmového priemyslu v oblasti environmentálnej udržateľnosti pre filmový a televízny priemysel. Projekt, ktorý vznikol v roku 2011, podporuje toto odvetvie pri znižovaní jeho environmentálneho dopadu ako aj vývoji filmového a televízneho obsahu, ktorý je kompatibilný s udržateľnou klímou.



Ako projekt podporovaný Britskou akadémiou filmového a televízneho umenia (BAFTA), nezávislými filmovými spoločnosťami a vysielateľmi je albert s hrdosťou financovaný týmto odvetvím, čo znamená, že celá naša činnosť je k dispozícii za najnižšiu možnú cenu pre organizácie a zdarma pre fyzické osoby.



Projekt albert umožňuje všetkým filmovým a televíznym profesiám prostredníctvom podujatí, online nástrojov a školení, praktického poradenstva a myšlienkového líderstva identifikovať a využívať príležitosti na zavádzanie účinných opatrení na ochranu klímy na obrazovke i mimo nej. Viac informácií nájdete na nasledovnej webovej stránke: www.wearealbert.org

Cenu Daphne Caruanovej Galiziovej za žurnalistiku získal Projekt Pegasus

Cenu Daphne Caruanovej Galiziovej za 
 

žurnalistiku získal Projekt Pegasus


Brusel 14. októbra (TASR) - Historicky prvá Cena Daphne Caruanovej Galiziovej za žurnalistiku bola vo štvrtok udelená novinárom z Projektu Pegasus, ktorí pracovali pod taktovkou neziskovej organizácie Forbidden Stories. Informovalo o tom tlačové stredisko Európskeho parlamentu (EP).
Slávnostné odovzdávanie otvoril predseda EP David Sassoli. "Gratulujem organizácii Forbidden Stories a novinárom z Projektu Pegasus, ktorí získali prvú Cenu Daphne Caruanovej Galiziovej. Chrániť a podporovať novinárov, je v životnom záujme demokratických spoločností. Ďakujem za vašu neoceniteľnú prácu," vyhlásil Sassoli.
Generálny tajomník Medzinárodnej federácie novinárov Anthony Bellanger v mene 29 členov európskej poroty odovzdal zástupcom organizácie finančnú odmenu vo výške 20.000 eur.
Forbidden Stories je nezisková organizácia novinárov, ktorej poslaním je pokračovať v investigatívnej práci zavraždených, väznených alebo zastrašovaných novinárov. Vznikla v roku 2017 a spolu s partnermi pokračuje nielen v práci Daphne Caruanovej Galiziovej, ale aj novinárov, ktorí boli zavraždení pre svoju investigatívnu činnosť v oblasti environmentálnej trestnej činnosti alebo zločinov mexických kartelov.
Porota ocenila, že ocenení novinári prenikli do zákulisia špehovacieho systému Pegasus izraelskej spoločnosti NSO Group. Organizácia Forbidden Stories zistila, že špionážny softvér Pegasus bol vo veľkej miere zneužívaný, čo je v rozpore s tým, čo NSO Group tvrdila celé roky. Z uniknutých údajov vyplynulo, že terčom sledovania bolo najmenej 180 novinárov z celého sveta. Medzi potenciálnymi cieľmi boli tiež obhajcovia ľudských práv, akademici, podnikatelia, právnici, lekári, odboroví predáci, diplomati, politici a viaceré hlavy štátov.
Cena Daphne Caruanovej Galiziovej vznikla na základe rozhodnutia predsedníctva Európskeho parlamentu v decembri 2019 na počesť tejto maltskej protikorupčnej investigatívnej novinárky a blogerky, ktorá zahynula v roku 2017 pri výbuchu bomby nastraženej v jej aute. Cena je určená pre profesionálnych novinárov, ktorí pracujú na ochrane slobody, rovnosti a príležitostí.
"Ocenenie, spolu s finančnou odmenou vo výške 20.000 eur, je prejavom jednoznačnej podpory investigatívnej žurnalistiky zo strany Európskeho parlamentu a zdôraznením významu slobody tlače," uviedol Európsky parlament v oficiálnej tlačovej správe.
Cena Daphne Caruanovej Galiziovej bude udeľovaná každoročne okolo 16. októbra, teda v deň výročia zavraždenia maltskej novinárky.



Zdroj: TASR



RTVS NEWS: Kreatívne centrá v Bratislave a Banskej Bystrici majú svojich riaditeľov

RTVS NEWS

Kreatívne centrá v Bratislave a Banskej Bystrici majú svojich riaditeľov



Vznikajúce kreatívne centrá RTVS v Banskej Bystrici a Bratislave už majú svoje vedenie. Šéfkou kreatívneho centra v Banskej Bystrici sa stala Silvia Garajová, bratislavského Dušan Káčer. Ich mená oznámili na štvrtkovom rokovaní Rady RTVS.
"Obaja už majú aj svojich programových vedúcich,“ dodal riaditeľ sekcie generálneho riaditeľa RTVS Marek Knut. "Beží výber na riaditeľa košického kreatívneho centra," informoval. Cieľom je podľa jeho slov vytvoriť pri nastavení kreatívnych centier RTVS synergický efekt, prostredníctvom programových prienikov.
RTVS buduje bratislavské kreatívne centrum v objekte bývalých štúdií v Mlynskej doline, v Banskej Bystrici vznikne v tamojších štúdiách RTVS, ale i priestoroch Strednej priemyselnej školy Jozefa Murgaša, v Košiciach vznikne v areáli štúdia RTVS v mestskej časti Juh.
Vo všetkých prípadoch RTVS uspela so žiadosťou v tzv. centralizovanej výzve Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP), zameranej na budovanie siete kreatívnych centier a podpory kreatívnych činností.



Zdroj: TASR

Na hrane v TV JOJ

Na hrane v TV JOJ

Televízia JOJ po letnej pauze opäť ponúka svojim divákom politickú diskusnú reláciu Na hrane. Každý štvrtok večer si nenechajte ujsť naživo politický duel, aktuálne témy aj exkluzívne prieskumy. Každý týždeň, vo štvrtok večer, sa v štúdiu Na hrane stretávajú dvaja politici a venujú sa aktuálnym politickým a spoločenským témam. 

Diskusná relácia je výnimočná aj tým, že diváci majú možnosť zapojiť sa do diskusie a opýtať sa politikov, čo ich zaujíma prostredníctvom aplikácie. Ak sa otázky nepodarí zodpovedať v živom vysielaní, hostia sa im pokúsia venovať po skončení televíznej diskusie na webe www.hrane.joj.sk. Reláciu moderuje jej dramaturgička a skúsená politická redaktorka spravodajstva TV JOJ Jana Krescanko Dibáková.

 Pozvanie do diskusie prijali vo štvrtok 14. októbra minister financií SR Igor Matovič (OĽANO) a Ladislav Kamenický, poslanec NR SR (SMER-SD). Pripravili sme pre divákov prieskum agentúry AKO pre NA HRANE TV JOJ o vplyve zdražovania na slovenské rodiny. Hovoriť budú o kompenzáciách a riešeniach situácie z pohľadu vlády a opozície. 

Hostia budú diskutovať aj o štátnom rozpočte na rok 2022. Sledujte Na hrane vo štvrtok 14. októbra o 21:45 na JOJke.

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Denník sa ospravedlnil za článok o krádeži vzorca na Sputnik V. Moskva  hovorí o dezinformáciách
Ruský fond priamych investícií (RFPI), ktorý zodpovedá za marketing vakcíny Sputnik V v zahraničí, rozhodne odmietol, že by pri jej vývoji bol použitý vzorec vektorovej vakcíny Vaxzevria ukradnutý spoločnostiam Oxford/AstraZeneca.
RFPI súčasne označil článok pondelkového vydania britského bulvárneho denníka The Sun, kde sa o tom písalo, za falošný, plný klamstiev založených na informáciách od anonymných zdrojov, informovala v pondelok agentúra Interfax.
Ruský fond dodal, že článok z The Sun je bezvýznamný aj z vedeckého hľadiska, pretože Sputnik V a Vaxzevria "používajú úplne iné platformy".
Kým Sputnik V je založený na dobre preskúmanej platforme ľudských adenovírusových vektorov, ktorú predtým používalo aj Gamalejovo výskumné centrum pri vývoji vakcín proti vírusom Ebola a MERS, vakcína Vaxzevria využíva platformu šimpanzích adenovírusových vektorov, spresnil RFPI.
Sputnik V navyše používa jedinečný heterogénny posilňujúci prístup s ľudským adenovírusom 26 sérotypu rAd26 a 5 sérotypu rAd5, zatiaľ čo AstraZeneca a ďalší vývojári vakcín proti chorobe COVID-19 používajú v oboch dávkach rovnakú látku.
Podľa RFPI je článok v denníku The Sun neetický a poškodzuje úsilie každého jednotlivca vynaložené v boji proti koronavírusu.
RFPI súčasne pripomenul, že tvorcovia Sputnika V a vakcíny Vaxzevria vykonávajú spoločné štúdie kompatibility svojich preparátov a majú predbežné výsledky o bezpečnosti a účinnosti ich kombinácie.
Podľa denníka The Sun vzorec vakcíny vyvinutý spoločnosťami Oxford a AstraZeneca odcudzili agenti ruských tajných služieb. Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov v reakcii na toto tvrdenie označil v pondelok bulvárny denník The Sun za "hlboko nevedecký". Britská vláda sa k článku The Sun v pondelok odmietla vyjadriť.
Ruské ministerstvo zdravotníctva zaregistrovalo Sputnik V už v auguste roku 2020 – stala sa tak prvou vakcínou na svete proti chorobe COVID-19. Podľa časopisu The Lancet je jeho účinnosť 91,6 percenta. Používanie Sputnika V bolo schválené asi v 70 krajinách.

Daily Express editor to step down - BBC News 
Britský bulvárny denník Daily Express sa ospravedlnil za zverejnenie prevzatého článku, v ktorom sa tvrdí, že Rusko ukradlo vzorec na vakcínu spoločnosti AstraZeneca a na jeho základe vytvorilo očkovaciu látku Sputnik V. Informoval o tom v stredu ruský spravodajský web Meduza.io.
Pôvodne sa tieto tvrdenia objavili v inom britskom bulvárnom denníku The Sun, ktoré bez uvedenia zdrojov napísal, že britské "tajné služby majú dôkazy, že údaje ukradol jeden z Putinových špiónov". Tento článok neskôr prevzalo niekoľko ďalších bulvárnych periodík vrátane denníka Daily Express.
Ruský fond priamych investícií (RFPI), ktorý zodpovedá za marketing a predaj vakcíny Sputnik V v zahraničí, vo svojom vyhlásení z 11. októbra označil tvrdenia The Sun za "ďalší príklad falošných správ" a vysvetlil rozdiel medzi štruktúrou Sputniku V a vakcíny Vaxzevria od spoločnosti AstraZeneca.
RFPI konštatoval, že "namiesto šírenia falošných správ by britské médiá a vládne úrady mali lepšie chrániť povesť spoločnosti AstraZeneca a jej bezpečnej a účinnej vakcíny, na ktorú v médiách neustále útočia konkurenti tvrdeniami vytrhnutými z kontextu".
Daily Express potom článok prevzatý z The Sun stiahol a zverejnil ospravedlnenie spolu s komentárom RFPI.
Samotný The Sun sa za svoj článok neospravedlnil, len na konci jeho upravenej verzie na webe doplnil vysvetlenie, že RFPI považuje zverejnené informácie za nepravdivé.
Na oficiálnom webe vakcíny Sputnik V sa v pondelok večer objavilo vyhlásenie, že "niekoľko britských bulvárnych novín bolo nútených ospravedlniť sa" za lživé informácie o vakcíne ruskej výroby.
"Ide o ďalšie víťazstvo v boji proti negatívnej kampani západných médií proti ruskej vakcíne Sputnik V," píše sa vo vyhlásení. Táto kampaň sa podľa vyhlásenia začala na podnet nadnárodných spoločností v rámci "ich honby za ziskom a podielom na trhu na úkor zdravia bežných ľudí".
Spravodajský web Meduza.io súčasne podotkol, že na stránke Sputnika V nie sú aktuálne informácie o ospravedlneniach iných denníkov - okrem novín Daily Express.
Tvrdenia o krádeži vzorca vakcíny vyvolali v Moskve ostré kritické reakcie. Gennadij Oniščenko, poslanec vládnucej strany Jednotné Rusko, ktorý predtým pôsobil ako šéf ruského úradu verejného zdravia a prezidentský poradca, uviedol, že ľudia zapletení do tejto mediálnej kauzy by mali byť prepustení a vyhľadať psychiatrickú pomoc.
"Navrhujem, aby poslali novinárov (redakcie) The Sun na psychiatrické vyšetrenie," povedal Oniščenko agentúre RIA Novosti. "A zamestnanci (britskej tajnej služby) MI6 by mali byť prepustení, pretože prišli o schopnosť vykonávať svoju prácu," deklaroval poslanec.


Stav | Fumbi.network
Prvá krypto-investičná televízna reklama na európskom trhu pochádza zo Slovenska - jej zadávateľom je spoločnosť Fumbi Network.
Hlavným cieľom spoločnosti Fumbi je uľahčovať širokej verejnosti prístup ku kryptomenám. Práve preto je hlavným hrdinom TV spotu človek, ktorý sa veľmi snažil stať sa odborníkom na kryptomeny. Nakoniec však zistil, že sa to dá spraviť aj oveľa jednoduchšie - s Fumbi môže totiž do kryptomien investovať naozaj každý.
Kampaň kreatívne zastrešila agentúra Slovak & Friends a produkčne sa o ňu postarala spoločnosť Framehouse pod vedením režiséra Mira Talla. Nakrúcania spotu sa zúčastnil aj známy slovenský influencer, fotografom bol Viktor Cicko.
“Fumbi ľuďom približuje kryptomeny a prináša im možnosť využívať ich potenciál jednoducho a priamo - práve to sme chceli ukázať v kampani. Potešilo nás, že sme prvá krypto-investičná spoločnosť na trhu, ktorá nasadila reklamu v televízii, verím, že nás budú ľudia aj vďaka tomu vnímať ako spoločnosť, ktorá prináša reálne produkty a benefity naozaj širokej verejnosti. Budeme radi, keď raz priblížime kryptomeny každému na Slovensku,“ vyjadril sa Boris Haško, Chief Marketing Officer spoločnosti Fumbi.
Spoločnosť Fumbi vznikla v roku 2018 a na tom, že sa zaradila do televízneho bloku reklám celosvetových značiek vidieť, že sa zo startupu úspešne transformuje na etablovanú spoločnosť. Momentálne má viac ako 70 000 používateľov a okrem Slovenska sa rozšírila aj na český a poľský trh.



Európsky parlament – Wikipédia

Delegácia poslancov Európskeho parlamentu (EP) bude od stredy popoludnia do piatku na kontrolnej misii v Slovinsku. Jej úlohou bude zhodnotiť stav právneho štátu, slobody tlače a boja proti korupcii v tejto krajine, ktorá v súčasnosti zastáva rotujúce predsedníctvo v Rade EÚ.
Podľa informácií zverejnených na webovej stránke europarlamentu sedemčlennú misiu povedie holandská liberálna europoslankyňa Sophie In't Veldová. Poslanci z kontrolnej misie sú členmi pracovného výboru EP pre občianske slobody a výboru pre kontrolu rozpočtu.
Členovia delegácie sa v Ľubľane stretnú so slovinským premiérom Janezom Janšom, generálnou prokurátorkou Mirjamou Klineovou, národnou komisárkou pre ochranu údajov Mojcou Prelesnikovou, vedúcim Výboru pre prevenciu korupcie Robertom Sumim a s ombudsmanom Petrom Svetinom.
Okrem toho sa europoslanci stretnú aj s poslancami slovinského parlamentu, z vládneho aj opozičného tábora, ako aj aj so zástupcami mimovládnych organizácií a novinárskych združení.
Cieľom delegácie EP je preskúmať otázky súvisiace s hodnotami EÚ vrátane slobody tlače a boja proti korupcii.
Kritici obviňujú slovinského premiéra Janšu zo zásahov proti slobodným médiám, okrem iného voči tamojšej tlačovej agentúre STA. Dvojmiliónové Slovinsko sa v každoročnom indexe slobody médií, ktorý vypracúva organizácia Reportéri bez hraníc, tento rok prepadlo na 36. miesto, čo predstavuje oproti minulému roku pokles o štyri priečky
.

Copyright © TASR 2021

Pojednávanie v kauze prípravy vraždy Volzovej by malo pokračuje dnes

Pojednávanie v kauze prípravy vraždy 

Volzovej by malo pokračuje dnes




Pred senátom Okresného súdu (OS) Bratislava II pokračuje vo štvrtok (14.10.) hlavné pojednávanie v kauze prípravy vraždy bývalej spoločníčky exriaditeľa TV Markíza Pavla R. Sylvie Klaus-Volzovej.
Proces je opätovne naplánovaný, tak ako doteraz, v Ústave na výkon väzby (ÚVV) a Ústave na výkon trestu odňatia slobody (ÚVTOS) v Bratislave.
Naposledy sa vo veci konalo 10. júna, keď vypovedalo dovedna sedem svedkov. Mimo jednej svedkyne vypovedali bývalí vysokopostavení členovia skupiny sýkorovcov, ktorí sú buď aktuálne vo výkone trestu, alebo sú už prepustení na slobodu.
V kauze prípravy vraždy Klaus-Volzovej figuruje ako hlavný obžalovaný Pavol R., bos skupiny sýkorovcov prezývaný Kýbel, bos Mikuláš Černák a jeho spoločník Miloš Kaštan. Vraždu si mal objednať podľa obžaloby Pavol R. u Černáka, ktorý mal do nej zaangažovať práve bratislavskú skupinu sýkorovcov. Prvé pojednávanie sa vo veci začalo koncom mája 2019. Kýbel i Pavol R. účasť na príprave vraždy popreli. Černák a Kaštan sa k činu priznali.

 

©202 TASR

13. 10. 2021

Fungovanie novinárskych webov sa má regulovať, má sa ich týkať právo na opravu

Fungovanie novinárskych webov sa má regulovať,
Portál dotácií Ministerstva kultúry SR
 
má sa ich týkať právo na opravu


Ministerstvo kultúry chce regulovať fungovanie internetových webov, ktoré každodenne prinášajú novinárske texty. Po novom sa majú zaradiť medzi periodické publikácie, ktorých obsahy sa budú archivovať a bude sa na ne vzťahovať možnosť uplatniť právo na opravu. Majú tiež priznať svojich investorov alebo darcov. Vyplýva to z návrhu zákona o vydavateľoch publikácií a o registri v oblasti médií a audiovízie, ktorý Ministerstvo kultúry (MK) SR predložilo do medzirezortného pripomienkového konania (MPK).
"Cieľom predloženého návrhu zákona je reflektovať aktuálny vývoj a nové požiadavky v oblasti šírenia informácií, a to nielen prostredníctvom tradičnej periodickej tlače, ale aj prostredníctvom elektronických periodických publikácií a webových portálov,“ objasňuje predkladateľ, ktorý úpravu zdôvodňuje aj potrebou regulácie online poskytovaných komunikátov. V tejto súvislosti ďalší právny predpis v MPK, návrh zákona o mediálnych službách, rozširuje okruh subjektov, voči ktorým možno uplatniť právo na opravu a dodatočné oznámenie aj na prevádzkovateľov spravodajskej aplikácie alebo portálu.
S rozšírením skupiny periodických publikácií súvisí i úprava systému ich evidovania, ktorého súčasťou majú byť elektronické periodické publikácie a webové portály.
Takisto sa nahradí doterajší pojem povinný výtlačok pojmom „deponát“. „Rozumie sa ním trvalé hmotné, digitálne alebo iné zachytenie publikácie z originálu publikácie alebo z jej kópie,“ približuje MK.
Legislatívna iniciatíva upravuje počet depozitárov, ktorým sa majú odovzdávať povinné deponáty publikácie. Hlavnými depozitármi majú byť Univerzitná knižnica v Bratislave a Slovenská národná knižnica, ktorým sa majú odovzdávať povinné deponáty všetkých druhov periodických publikácií a neperiodických publikácií tak v tlačenej, ako aj elektronickej forme. Vedecké a odborné publikácie v tlačenej podobe majú byť navyše odovzdávané do fondov Štátnej vedeckej knižnice v Banskej Bystrici, Košiciach a Prešove. Slovenská knižnica pre nevidiacich Mateja Hrebendu v Levoči je depozitárom pre odovzdávanie deponátov v Braillovom písme.
Právna úprava tiež stanovuje povinnosť vydavateľovi periodickej publikácie za podmienok vymedzených v zákone zverejniť zoznam investorov alebo darcov v prípade, že je on alebo vydanie periodickej publikácie financované hromadným financovaním, pričom za to sa nepovažuje financovanie formou predplatného.
Zákon tiež explicitne stanoví, že vydavateľ periodickej publikácie ani tlačová agentúra nezodpovedajú za pravdivosť informácie zverejnenej v inzercii ani za klamlivú reklamu alebo porovnávaciu reklamu, vzhľadom na to, že na tieto obsahy, poskytnuté tretími osobami, nemajú reálny vplyv.
Nový zákon má tiež umožniť zriadenie registra v oblasti médií a audiovízie s cieľom umožniť verejnosti ucelený a prehľadný prístup k aktuálnym informáciám o poskytovateľoch, službách a produktoch v oblasti médií a audiovízie.
Zákon by mal začať platiť od 1. januára 2022.



Zdroj: TASR

HOAX: Nie je pravda, že očkovanie spôsobuje zmeny v krvných bunkách

HOAX: 



Nie je pravda, že očkovanie spôsobuje zmeny v krvných bunkách


Tisíce používateľov Facebooku zdieľali koncom augusta nemecké video, v ktorom odporcovia očkovania tvrdili, že sa objavili vážne zmeny v krvných bunkách zaočkovaných pacientov. Poukázali aj na údajnú prítomnosť "kovových" častíc vo vzorkách krvi a tvrdili, že vakcíny môžu spôsobiť rakovinu. Podľa odborníkov však metódy použité v experimente na videu nespĺňajú základné lekárske normy, a preto ich výsledok nemožno považovať za dôkaz, že vakcíny predstavujú nejaké zdravotné riziko. TASR na dezinformácie upozorňuje v spolupráci s tlačovou agentúrou AFP.
V uvedenom videu okrem iných vystupujú Bärbel Ghitalla, Axel Bolland a Elmar Becker.
Bärbel Ghitalla je alternatívnou prírodnou liečiteľkou v nemeckej spolkovej krajine Porýnie-Falcko. Podľa jej vlastnej webovej stránky pracuje ako zdravotná sestra a v rámci svojich služieb poskytuje tzv. analýzu živej krvi.
Alex Bolland je praktický lekár špecializujúci sa na prírodné liečiteľstvo a vo videu spomína problémy svojich pacientov po očkovaní proti Covidu-19. Elmar Becker je aktívnym členom organizácie Klagepaten, sympatizujúcej s antivakcinačným hnutím Querdenker.
Všetci vo videu tvrdia, že v skúmaných krvných vzorkách zaočkovaných osôb objavili nezvyčajné formácie buniek, ktoré sú podľa nich dôsledkom očkovania.
Mikroskopické zábery krvných zoskupení objavujúce sa vo videu však nemajú podľa profesora medicíny Carstena Müller-Tidowa žiaden klinický význam. "Navyše tu nemožno vidieť nič zmysluplné, pretože skúmaná krv nebola správne zafarbená," uviedol pre AFP primára Oddelenia hematológie, onkológie a reumatológie Univerzitnej nemocnici v Heidelbergu.
Pre správnu diagnózu je podľa neho potrebné krv rozotrieť na mikroskopické sklíčko a zafarbiť pomocou špeciálnej techniky: "Bez rozotrenia, zafarbenia a antikoagulácie sa krv zrazí a nemožno nič pozorovať," dodal Müller-Tidow.
S tým súhlasí aj Alexander Lerchl, profesor biológie na Jacobsovej univerzite v Brémach. "Nevidím tu nič patologicky relevantné. Po prvé sú snímky nekvalitné a po druhé obsahujú rôzne neznáme prvky (Prach? Vlasy? Poškriabané sklíčko?),“ uviedol pre AFP.
Oslovení vedci vyvrátili napríklad aj iné tvrdenie objavujúce sa vo videu, že vakcíny "urýchľujú" rakovinu, lebo očkovanie údajne na dva týždne vyradí z prevádzky imunitný systém.
Timm Dauelsberg, riaditeľ Kliniky pre onkologickú rehabilitáciu pri Univerzitnej nemocnici vo Freiburgu pre AFP uviedol: "Metastáza rakovinových buniek je veľmi komplexný proces. V momente, keď nádor dosiahne určitú veľkosť, sa jednotlivé nádorové bunky začnú oddeľovať od nádoru a pomocou novovytvorených žiliek odplávajú krvným riečiskom k novému cieľu. Dodnes nebola veda schopná zistiť, čo je spúšťačom toho, že sa rakovinové bunky oddelia od pôvodného nádoru. Táto otázka je pre výskum rakoviny mimoriadne dôležitá, pretože lepšie pochopenie procesu metastázovania môže otvoriť nové terapeutické možnosti".
Profesor Müller-Tidow k tomu dodal: "Neexistuje dôkaz o tom, že vakcíny urýchľujú vývoj rakoviny. Naopak, mnoho vakcín, ako napríklad tá proti hepatitíde B či papilomavírusu, pôsobí ako prevencia".
Nemecká Spoločnosť pre hematológiu a zdravotnú onkológiu (DGHO) napríklad pacientom s rakovinou výslovne odporúča očkovanie proti ochoreniu COVID-19.

Zdroj TASR 

Zomrel Paddy Moloney

Zomrel Paddy Moloney

Paddy Moloney: Irish president leads tributes after death of Chieftains  founder - BBC News 

Vo veku 83 rokov zomrel Paddy Moloney, ktorý so skupinou The Chieftains spopularizoval írsku hudbu. Jeho skupina založená v roku 1962 sa výrazne zaslúžila o oživenie a spopularizovanie tradičnej írskej hudby a mala vplyv na niekoľko generácií folkrockových pesničkárov.
Počas svojej takmer šesťdesiatročnej hudobnej kariéry sa The Chieftains stali šesťnásobnými nositeľmi hudobných cien Grammy a boli medzinárodne uznávaní za objavovanie írskej hudby a prekračovanie hraníc v hudbe.
Spolupracovali alebo vystupovali s umelcami a skupinami, ako napr. Luciano Pavarotti, Emmylou Harrisová, Van Morrison, Tom Jones, Elvis Costello, Joni Mitchellová, Mick Jagger, The Dubliners či Rolling Stones. Hrali aj pre pápeža Jána Pavla II. a anglickú kráľovú Alžbetu II.
Hold Moloneyho životu a umeniu vo svojom vyhlásení vzdal okrem iných aj írsky prezident Michael D. Higgins, keď napísal, že inšpiráciu v jeho práci našla nielen "írska hudobná komunita, ale oveľa väčšia komunita na celom svete".
Uviedol, že "Paddy so svojimi mimoriadnymi schopnosťami inštrumentalistu, najmä pri hre na írske gajdy a rámový bubon (bodhrán), stál v popredí oživenia záujmu o írsku hudbu, čím sa zaslúžil o medzinárodné uznanie írskej hudby a kultúry".
Prezident tiež pripomenul, že Moloney ako zakladajúci člen vydavateľstva Claddagh Records spolu s írskym mecenášom umenia Garechom de Brúnom "priniesol lásku k írskej hudbe nielen do diaspóry, ale všetkým ľuďom na celom svete, ktorí jeho hudbu počúvali a oceňovali ju, pretože prekračovala všetky hudobné hranice".
Írsky premiér Micheál Martin vo svojej reakcii uznal, že "pojem legenda sa nadužíva, je však ťažké vymyslieť iný spôsob, ako opísať tohto velikána írskej hudby a kultúry".
Írsky archív tradičnej hudby (ITMA) predtým vo svojej reakcii napísal, že Moloney "výrazne prispel k írskej tradičnej hudbe, piesni a tancu a zanechal po sebe nádherné dedičstvo".
Riaditeľ ITMA Liam O'Connor poznamenal, že Moloney mal "fenomenálny vplyv na tradičnú hudbu v Írsku, ale aj na celom svete".
V rozhovore pre denník The Journal O'Connor pripomenul, že Moloney svojho času prispel k záchrane írskych gájd, ktorým hrozilo úplné zabudnutie. Učil sa na ne hrať u Lea Rowsomeho - vtedy posledného výrobcu, hráča a učiteľa hry na tento typický írsky nástroj.
Ministerka kultúry Catherine Martinová vyzdvihla, že Paddy Moloney prostredníctvom The Chieftains priniesol "radosť z írskej hudby celosvetovému publiku. Jeho hudba bola pre nás všetkých zdrojom radosti a hrdosti".

Zdroj: TASR

IGRIC 2021

 IGRIC 2021

 IGRIC 2021 (13. 10.) - YouTube

 


Záznam z 32. ročníka udeľovania najstarších filmových cien za filmovú a televíznu tvorbu IGRIC 2021 vysielame v stredu 13. októbra od 21.20 na Dvojke.

Návrh zákona ruší povinný podiel slovenskej hudby pre súkromné rádiá


Návrh zákona ruší povinný podiel slovenskej 
Portál dotácií Ministerstva kultúry SR
hudby pre súkromné rádiá


Súkromné rádiá by už nemali mať povinnosť dodržať stanovený podiel slovenských pesničiek vo vysielaní. Povinnosť má ostať len pre RTVS. Vyplýva to z predloženého návrhu zákona o mediálnych službách a o zmene a doplnení niektorých zákonov z dielne Ministerstva kultúry (MK) SR, ktorý je v súčasnosti v pripomienkovom konaní.
Proti zmene, neodôvodnenej v návrhu právneho predpisu, vznikla hromadná pripomienka, podporená petíciou. Signatári žiadajú, aby do navrhovaného zákona bola implementovaná súčasná právna úprava, podľa ktorej majú súkromné rozhlasové stanice povinnosť zaradiť do vysielania minimálne 25 percent domácej tvorby a RTVS 35 percent.
"Ponechanie kvóty len u verejnoprávneho vysielateľa v zmysle návrhu MK nedokáže naplniť stanovené ciele zákonodarcu s ohľadom na množstvo vysielateľov, pôsobiacich na území Slovenskej republiky. Navyše, zavedením takéhoto diskriminačného opatrenia by nastala situácia, že slovenské hudobné diela by boli vysielané prevažne len na verejnoprávnych rozhlasových okruhoch s relatívne špecifickým okruhom poslucháčov," argumentujú autori pripomienky a signatári petície.
Pripomínajú, že legislatívna zmena, ktorá kvóty pre slovenskú hudbu v rádiách zaviedla od apríla 2016, bola motivovaná podporou slovenskej tvorby ako súčasti kultúrneho dedičstva a odvíjala sa aj od prieskumov, prezentujúcich vôľu poslucháčov počuť v rádiách viac slovenských pesničiek. Poukazujú aj na štatistiky Slovenského ochranného zväzu autorského (SOZA), podľa ktorých rástol po zavedení kvót nielen podiel slovenskej hudby, ale aj zastúpenie nových umelcov. "Kým v rokoch 2013-2015 boli v rozhlase používané diela v priemere 1613 slovenských autorov, v troch rokoch po zavedení kvót ich počet stúpol priemerne o 29 percent na 2082 slovenských hudobných tvorcov,“ upozorňujú. Zvýšený podiel slovenskej hudby znamenal i možnosť zvýšiť tantiémy pre autorov. Pripomínajú napokon, že zavedenie kvót pre slovenskú hudbu obstálo aj pred Ústavným súdom (ÚS), ktorý konštatoval rozumnosť úpravy v záujme podpory národnej tvorby. "ÚS navyše zdôraznil, že nejde o unikátne prostriedky špecifické len pre Slovenskú republiku, ale ide o prostriedky štandardne využívané zákonodarcami v iných štátoch Európskej únie (napr. Francúzsko, Írsko, Poľsko, Portugalsko, Rumunsko, Maďarsko, Dánsko, Chorvátsko),“ dodávajú autori pripomienky.
Návrh nového audiovizuálneho zákona má komplexne nahradiť dve doterajšie právne úpravy – zákon o vysielaní a retransmisii a tzv. zákon o digitálnom vysielaní. Legislatívna úprava reaguje na zmeny a vývoj vysielania a retransmisie v digitálnom prostredí, rozširuje preto okrem iného regulačný rámec audiovizuálnych mediálnych služieb aj na platformy na zdieľanie videí. Návrh transponuje európske smernice, modifikuje doterajšie zákonné úpravy na základe aplikačnej praxe. Rozširuje povinnosti regulátora, zvyšuje podiel multimodálneho vysielania, upravuje aj ustanovenia o majetkových a personálnych vzťahoch súvisiacich s médiami.



Zdroj: TASR

12. 10. 2021

Hostia a témy diskusnej relácie TV Joj Analýzy Na hrane

 Hostia a témy diskusnej relácie 

 Analýzy Na hrane | JOJ.sk | Stránka, ktorá sa dá pozerať!

TV Joj Analýzy Na hrane


Analýzy Na hrane - politická diskusná relácia, ktorá voľne naväzuje na štvrtkový formát Na hrane. Nová relácia má ambíciu ponúknuť priestor analytikom, odborníkom, ale napríklad aj politikom, ktorí nedostávajú priestor vo večernej relácii.

Analýzy Na hrane majú predovšetkým webovú podobu, televízia ich vysiela na stránke Novinyplus.sk, na svojich webových platformách a na facebookovej stránke Na hrane TV JOJ, kde si štvrtkový politický duel našiel svoju stálu divácku základňu.

Hosťom relácie v utorok 12. októbra bude minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO).

Rozprávať sa budú o aktuálnom dianí v bezpečnostných zložkách, o zmenách a riešeniach pre obnovu dôvery v inštitúcie, ale aj o situácii v rezorte obrany.

Nenechajte si ujsť reláciu Analýzy Na hrane v utorok 12. októbra od 18:00.

V kauze falšovania zmeniek je Štefan Ágh vinný

V kauze falšovania zmeniek je 
 
 Štefan Ágh vinný
 
 

V kauze falšovania miliónových televíznych zmeniek je Štefan A. vinný. Rozhodol o tom dnes senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku. Zároveň mu uložil trest 13 rokov väzenia. Odpykať si ho má v ústave s minimálnym stupňom stráženia. Súd tiež obžalovanému uložil peňažný trest 5000 eur. Pokiaľ by ho nezaplatil, súd určil náhradný trest v rozmedzí päť mesiacov väzenia. Rozhodnutie nie je právoplatné, obžalovaný má zákonnú lehotu na podanie odvolania. Štefan A. ako ani jeho obhajca sa na dnešnom vyhlásení rozsudku nezúčastnili.

„Tento senát verí záverom slovenských znalcov," uviedol v odôvodnení rozsudku predseda senátu Emil Klemanič. Viacerí znalci Kriminalistického a expertízneho ústavu Policajného zboru sa v priebehu pojednávaní totiž vyjadrili, že zmenky nevznikli v roku 2000, ako tvrdil obžalovaný, ale až v období rokov 2013 až 2016. Klemanič tiež poukázal na to, že o zmenkách nevedeli viacerí svedkovia, ktorí v minulosti pôsobili na významných pozíciách v televízii Markíza. „Záver je taký, že o zmenkách mohli vedieť len tri osoby," povedal s tým, že išlo o už odsúdeného Mariana Kočnera, odsúdeného bývalého riaditeľa Markízy Pavla Ruska a práve Štefana A.

Samotná spoločnosť Markíza Slovakia v reakcii uviedla, že je spokojná s dnešným rozhodnutím súdu. Rozhodnutie podľa Markízy potvrdzuje, že predložené dôkazy boli dostatočné na usvedčenie Štefana A. z účasti na obzvlášť závažnom zločine falšovania, pozmeňovania a nedovolenej výroby peňazí a cenných papierov spoločne s Mariánom Kočnerom a Pavlom Ruskom. „Štefan A. je dlhoročným Kočnerovým obchodným partnerom a pravou rukou v rôznych pochybných obchodoch. Okrem prípadu zmeniek Štefan A. figuruje s Kočnerom aj v známych kauzách ako Welten-Báč, Glance House či Five Star Residence," zdôraznila spoločnosť.

Podľa obžaloby vytvoril Štefan A. v bližšie neurčenom období od roku 2013 do roku 2016 po dohode s podnikateľom Marianom Kočnerom a bývalým riaditeľom TV Markíza Pavlom Ruskom dve zmenky, ktoré boli datované do júna 2000. Jedna zo zmeniek bola v hodnote osem miliónov eur, druhá vo výške 26 miliónov eur. Vyplatenia zmeniek sa na súde následne domáhala spoločnosť Správa a inkaso zmeniek Mariana Kočnera, vyplatiť ich mal Rusko ako žalovaný v prvom rade a spoločnosť Markíza Slovakia ako žalovaný v druhom rade. Štefan A. sa svojím konaním podľa prokuratúry dopustil obzvlášť závažného zločinu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov.

Marianovi Kočnerovi a Pavlovi Ruskovi uložil ŠTS v roku 2020 v kauze zmenky tresty zhodne po 19 rokov väzenia. Najvyšší súd SR tresty potvrdil na verejnom zasadnutí 12. januára tohto roku.



Zdroj SITA

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

File:The Sun.svg - Wikimedia Commons

Kremeľ označil v pondelok britský bulvárny denník The Sun za "hlboko nevedecké" noviny. Reagoval tak na ich článok z pondelkového vydania, v ktorom sa píše, že ruské tajné služby počas vývoja ukradli vzorec vakcíny proti covidu od britsko-švédskej spoločnosti AstraZeneca a v Rusku tieto poznatky následne použili na výrobu očkovacej látky Sputnik V.
Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v reakcii na žiadosť novinárov, aby toto tvrdenie bulvárneho denníka komentoval, uviedol, že "noviny The Sun sú veľmi dobre známe ako hlboko nevedecké noviny. Nuž, asi takto sa k tomuto článku staviame".
The Sun sa pritom vo svojom článku odvolal na britské bezpečnostné zložky, ktoré majú údajne o operácii dôkazy.
Technológia použitá pri vývoji vakcíny Sputnik V je veľmi podobná technológii použitej vo vektorovej vakcíne Vaxzevria od firmy AstraZeneca. Líši sa v tom, že Sputnik V bol vyvinutý za použitia dvoch ľudských adenovírusových vektorov, zatiaľ čo vakcína Vaxzevria využíva šimpanzí adenovírusový vektor, uvádza na svojom webe slovenský Národný portál zdravia.
Vlani britské tajné služby hovorili o "95-percentnej istote", že hekeri v službách Moskvy napadli počítačové systémy britských, amerických a kanadských inštitúcií, ktoré sa podieľali na vývoji vakcíny. Britské bezpečnostné zložky teraz tvrdia, že kľúčové údaje o oxfordskej vakcíne ukradol osobne cudzí agent.
Úrad britského premiéra tieto informácie odmietol komentovať.


EANA - The European Alliance of News Agencies (@EANANews) | Twitter
Na piatkovom Valnom zhromaždení Európskej aliancie tlačových agentúr (EANA) vo Viedni si zástupcovia členských agentúr zvolili nového prezidenta i nových dvoch členov Rady EANA.
Novým prezidentom EANA sa stal výkonný riaditeľ rakúskej agentúry APA Clemens Pig, ktorý bol zvolený na dvojročné obdobie.
Na tri roky sa novými členmi Rady EANA stali Fabrice Fries, výkonný riaditeľ francúzskej tlačovej agentúry AFP, a Elmir Huremovič z bosnianskej tlačovej agentúry FENA. Okrem nových dvoch členov je v Rade EANA aj Clive Marshall z britskej PA Group, ktorý zostáva jej členom ešte ďalší rok.
Na tri roky bol zároveň opätovne zvolený generálny tajomník EANA Alexandru Ion Giboi.
"Európske tlačové agentúry sú uprostred digitálnej transformácie celého mediálneho a komunikačného priemyslu. Pandémia predstavuje pre nás ďalšie veľké výzvy: pracovné procesy v redakciách boli v dôsledku meniaceho sa pracoviska radikálne narušené, došlo k výraznému používaniu digitálnych médií a globálne technologické siete zaplavili javy ako dezinformácie a falošné správy," povedal Clemens Pig na viedenskom Valnom zhromaždení EANA, ktoré sa konalo v piatok 8. októbra.
Nový prezident EANA dodal, že by chcel nadviazať na úspešnú prácu svojho predchodcu Petera Kropscha, výkonného riaditeľa nemeckej tlačovej agentúry DPA, pričom najvyššou prioritou podľa jeho slov zostáva dlhodobá ochrana nezávislého spravodajstva tlačových agentúr.
EANA, ktorej členom je aj Tlačová agentúra Slovenskej republiky (TASR), je tradičná stavovská organizácia tlačových agentúr z Európy. Jej úlohou je formulovať, koordinovať a spoločnými silami riešiť výzvy agentúrnej žurnalistickej práce v dynamicky sa meniacich trhových, legislatívnych a technologických podmienkach a v otázkach autorských práv. EANA pozostáva z 32 členských agentúr.

Copyright © TASR 2021


SWAN – Wikipédia
Najväčší alternatívny telekomunikačný operátor na slovenskom trhu spoločnosť Swan, a. s., mení vlastnícku štruktúru. Slovenský private equity fond Sandberg Capital sa dohodol so spoločnosťou DanubiaTel na odpredaji svojho 50-percentného podielu v ich spoločnom podniku. Podiel vo Swane preberá jeho sesterská spoločnosť Swan Mobile, a. s., člen skupiny DanubiaTel. Tá prevádzkuje aj mobilného operátora 4ka, Sandberg Capital sa rozhodol pre odchod po štyroch rokoch. Informovali o tom v pondelok spoločnosti Swan a Sandberg Capital v tlačovej správe.
„Plánované zlúčenie spoločností Swan a Swan Mobile do jedného subjektu je naplánované na prelome rokov 2021 a 2022. Ide o prirodzený krok smerujúci aj k snahe poskytnúť zákazníkom konvergentné produkty, teda fixné aj mobilné služby od jedného dodávateľa a na jednej faktúre,“ povedal predseda predstavenstva oboch spoločností Juraj Ondriš. Generálny riaditeľ Swanu Roman Vavrík informoval, že po náročnom procese uzatvárania tejto transakcie pokračujú v diskusii o novom brande či organizačnej štruktúre. „Výhodou budúcej fúzie je, že obe spoločnosti majú historicky identického majoritného akcionára a už dnes majú niektorých spoločných manažérov, tímy i zdieľané predajné miesta,“ podotkol Vavrík.
Partner Sandbergu Michal Rybovič povedal, že do spoločného podniku vstúpili ako majiteľ vtedajšieho operátora Benestra a DanubiaTel ako akcionár Swanu. „Naším spoločným cieľom bolo konsolidovať telekomunikačný trh, ako aj zvýšiť hodnotu Swanu synergiami po fúzii,“ poznamenal Rybovič s tým, že firmy sa portfóliom služieb vzájomne dopĺňali. Ako dodal, investičné ciele sa im podarilo prekonať, exit tak bol prirodzeným vyvrcholením misie. Spojením operátorov Swan a Benestra vznikol v roku 2017 najväčší alternatívny telekomunikačný operátor výhradne v slovenskom vlastníctve. Po fúzii podnik nadviazal na silné stránky jednotlivých firiem s cieľom získať ešte silnejšie postavenie na trhu. V súčasnosti je operátor Swan druhý najväčší poskytovateľ fixných telekomunikačných služieb v biznis sektore a jeho obrat dosahuje takmer sto miliónov eur.
Financujúcim partnerom transakcie je konzoricum bánk na čele s Tatra bankou, ktorá je spolu so Slovenskou sporiteľňou a s Československou obchodnou bankou aranžérom syndikovaného úveru v celkovej výške 177 mil. eur. Spoločnosti sa dohodli, že hodnotu transakcie, ktorá podlieha schváleniu Protimonopolným úradom SR, nebudú zverejňovať.

 

©2021, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.



Navalného tým chystá nový protest - se svítícími telefony | Barrandov.tv 
Moskovský súd zamietol žalobu opozičného aktivistu Alexeja Navalného proti ruským úradom, v ktorej Navalnyj požadoval, aby prestali blokovať jeho web a kanál Navalnyj LIVE na internetovej platforme YouTube. Informovala o tom agentúra TASS s odvolaním sa na tlačové oddelenie súdu.
"Súd zamietol požiadavky žalobcu v celom rozsahu," uviedla tlačová hovorkyňa moskovského obvodného súdu.
Z hodnotenia žaloby podľa TASS vyplynulo, že ruská prokuratúra požiadala o zablokovanie 170 internetových zdrojov spätých s Navalným. Dospela totiž k záveru, že slúži na propagáciu jeho organizáciou alebo ich akcií. Medzi týmito zdrojmi figurovali účty na sociálnych sieťach Facebook, Instagram, Twitter a Telegram, videá na sieti YouTube aj weby rôznych projektov. Na zozname prokuratúry sa ocitli aj internetové stránky Navalného projektu Chytré hlasovania, pomocou ktorého chcel známy kritik Kremľu obmedziť zisky vládnucej prokremeľskej strany Jednotné Rusko v septembrových voľbách do Štátnej dumy, aj osobné weby jeho spolupracovníkov Ljubov Sobolovej, Leonida Volkova a Olega Stepanova.

 

Copyright © ČTK 2021