5. 3. 2022

Českého leva za najlepší celovečerný film dostal film Zátopek

 Českého leva za najlepší celovečerný film 

TV and MEDIA: Český lev 2021

 Recenze: Zátopek je precizní historický velkofilm, jaký tu dlouho nebyl -  Totalfilm.cz

dostal film Zátopek 

 

Ako najlepší celovečerný film ocenila Česká filmová a televízna akadémia (ČFTA) film Zátopek o slávnom československom atlétovi. Hlavné úlohy manželov Zátopkových v ňom stvárnili Martha Issová a Václav Neužil, ktorý si dnes odniesol aj cenu za najlepší mužský výkon v hlavnej úlohe. Za ženský výkon v hlavnej úlohe získala Českého leva Pavla Gajdošíková za film Chyby. Film Zátopek bol s 13 nomináciami spolu so snímkou ​​Okupácie favoritom na hlavnú cenu. Dnes získal aj ocenenie za réžiu, scénografiu, masky, strih, kameru a zvuk. Slávnostnú svetovú premiéru mal vlani na MFF Karlove Vary, kde získal divácku cenu. ČFTA ho tiež nominovala na Oscara za najlepší cudzojazyčný film, ale do užšieho výberu sa nedostal. Ocenení aj herci, ktorí ceny odovzdávali, často s emóciami pripomínali situáciu na Ukrajine a vyjadrovali jej podporu. Tiež režisér Ondříček zakončil svoju ďakovnú reč slovami "Boh ochraňuj Ukrajinu." Poďakoval Dane Zátopkovej, svojej matke a filmovému kaskadérovi Karlovi Engelovi. "Ten nás uviedol k Dane (Zátopkovej) a pomohol mi, aby ten film vôbec vznikol," povedal. Ocenenie za najlepší televízny film dnes získala miniséria Božena Českej televízie, rozprávajúca o živote spisovateľky Boženy Nemcovej. Najlepším dokumentom sa stal film Jednotka intenzívneho života o lekároch, ktorí sa zaoberajú starostlivosťou o nevyliečiteľne chorých. Českého leva za najlepší animovaný film si z dnešného večera odniesol film Myši patria do neba a ocenenia za scenár získali Marek Šindelka a Vojtech Mašiek za satirickú drámu Okupácie rozprávajúcej o období normalizácie. Dej víťazného filmu rámuje príchod austrálskeho rekordmana Rona Clarka do Prahy v roku 1968, aby navštívil legendárneho bežca Emila Zátopka, ktorého bezhranične obdivuje. V rozhovoroch Rona s Emilom sa dej filmu retrospektívne vracia do hlavných momentov atlétovho športového i súkromného života a spája sa v komplexný portrét muža, ktorý nestráca tempo ani potom, čo jeho posledné preteky skončia a ktoré dokáže bojovať nielen na atletickom ovále. Dnešný večer ČFTA venovala podpore vojnou zasiahnutej Ukrajine. Zmena oproti minulým ročníkom bola viditeľná už pri príchode k budove Rudolfina ozdobenej ukrajinskou vlajkou. Na schodisku chýba tradičný červený koberec a mnoho hostí si na oblečení priplo žltomodré stuhy alebo odznaky. Pri priamom prenose Českej televízie mohli diváci prispieť prostredníctvom darcovských DMS na konto Človeka v núdzi. Podľa moderátora večera Jiřího Havelku sa v nej vybralo 5,6 milióna korún.

 

 Prehľad víťazov 29. ročníka filmových cien Český lev: 

 

Najlepší celovečerný film: Zátopek - producenti Krištof Mucha, David Ondříček 

Najlepší dokumentárny film: Jednotka intenzívneho života - réžia Adela Komrzý; producentka Pavla Janoušková Kubečková 

Najlepšia réžia: David Ondříček - Zátopek 

Najlepšia herečka v hlavnej úlohe: Pavla Gajdošíková - Chyby 

Najlepší herec v hlavnej úlohe: Václav Neužil - Zátopek 

Bajlepšia herečka vo vedľajšej úlohe: Antonie Formanová - Okupácia

Najlepší herec vo vedľajšej úlohe: Oldřich Kaiser - Muž so zajačími ušami

Najlepší scenár: Marek Šindelka, Vojtech Mašiek - Okupácia 

Najlepšia kamera: Štefan Kučera - Zátopek Najlepší strih: Jarosław Kamiński - Zátopok 

Najlepší zvuk: Pavel Rejholec, Jakub Čech - Zátopek 

Najlepšia hudba: La Petite Sonja, Hank J. Manchini - Okupácia 

Najlepšia scénografia: Jan Vlasák - Zátopek Najlepšie kostýmy: Katarína Štrbová Bieliková - Božena 

Najlepšie masky: Jana Dopitová - Zátopek 

Najlepší televízny film alebo miniséria: Božena - hlavný producent Michal Reitler; hlavná tvorkyňa Lenka Wimmerová 

Najlepší televízny seriál: Ochranca - hlavný producent Michal Reitler; hlavní tvorcovia Tereza Kopáčová, Tomáš Feřtek, Matěj Podzimek 

Najlepší animovaný film: Myši patria do neba – réžia Denisa Grimmová, Ján Bubeníček; výtvarníci Denisa Grimmová, Ján Bubeníček, Ján Kurka; producenti Vladimír Lhoták, Alexandre Charlet 

Najlepší krátky film: Milý tati - réžia Diana Cam Van Nguyen; producentka Karolína Davidová 

Cena za mimoriadny prínos českej kinematografii: Ivo Špalj, majster zvuku 

Cena Magnesia za najlepší študentský film (nestatutárna cena): Milý tati - réžia Diana Cam Van Nguyen

Najlepší filmový plagát (nestatutárna cena): Zátopek - Aleš Najbrt, Jakub Spurný, Julie Vrabelová 

Cena filmových fanúšikov (nestatutárna cena): Zátopek - David Ondříček

Zdroj. ČTK 

MEDIA NEWS

 MEDIA NEWS


Twitter Blue: Predplatné = prístup k viacerým zaujímavým funkciám | TOUCHIT

Ruská Federálna služba pre dozor v oblasti telekomunikácií, informačných technológií a masmédií (Roskomnadzor) zablokovala v piatok sociálnu sieť Twitter. K tomuto kroku pristúpila krátko po tom, ako bol v Rusku zablokovaný aj Facebook.

Redaktor tlačovej agentúry AFP potvrdil, že v Rusku nie je možné aktualizovať "nástenku" na Twitteri. Roskomnadzor nevydal žiadne vyjadrenie, ktorým by vysvetlil dôvod, pre ktorý pristúpil k zablokovaniu Twitteru.
Ruské médiá však podľa AFP uvádzajú, že táto sociálna sieť bola zablokovaná na žiadosť ruského generálneho prokurátora, ktorú podal ešte 24. februára - v deň, keď Rusko napadlo Ukrajinu.
Roskomnadzor tiež skôr v piatok oznámil, že zablokoval sociálnu sieť Facebook, pričom sa odvolal na diskrimináciu ruských médií zo strany tejto sociálnej siete.
Ide o kroky, ktoré sú súčasťou bezprecedentného zásahu ruských úradov proti nezávislým médiám či aktivistom, ku ktorému pristúpili po tom, ako Rusko napadlo Ukrajinu.
Niektoré kľúčové ruské liberálne médiá ukončili v uplynulých dňoch svoju činnosť, pričom nedávno prijatý ruský zákon umožňuje na niekoľko rokov uväzniť tých, ktorí zverejňujú "nepravdivé informácie" o vojne na Ukrajine, čo mnohé médiá prinútilo k tomu, aby prestali pokrývať udalosti v tejto krajine, s ktorou Rusko susedí.


Čo všetko o vás Facebook vie a ako sa k týmto dátam dostať? - TECHBOX.sk

Ruské úrady zablokovali prístup k sociálnej sieti Facebook. Oznámila to v piatok Ruská Federálna služba pre dozor v oblasti telekomunikácií, informačných technológií a masmédií (Roskomnadzor), informovali agentúry AFP a Reuters.
"(V piatok) bolo prijaté rozhodnutie zablokovať prístup k Facebooku (patriacemu spoločnosti Meta) na území Ruskej federácie," uviedol Roskomnadzor, ktorý sa pri tomto rozhodnutí odvolal na "26 prípadov diskriminácie ruských médií" zo strany Facebooku.
Redaktor AFP, ktorý sa v súčasnosti nachádza v Moskve, potvrdil, že Facebook nefunguje. Stále mal však prístup k sociálnej sieti Instagram, ktorú taktiež vlastní spoločnosť Meta. K zablokovaniu Facebooku ruské úrady pristúpili týždeň po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu.
Podľa Roskomnadzoru prišlo k spomínaným prípadom diskriminácie ruských médií od októbra 2020 po tom, ako sociálna sieť obmedzila prístup k štátnej televízii RT a ruskej agentúre RIA Novosti.
Spoločnosť Meta tento krok Ruska zatiaľ nekomentovala. Tento týždeň však uviedla, že v Európskej únii obmedzuje prístup k televízii RT a agentúre Sputnik a že na globálnej úrovni znižuje obsah uverejňovaný ruskými štátnymi médiami na ich účtoch na Facebooku a Instagrame.
Tento krok je súčasťou bezprecedentného zásahu ruských úradov proti nezávislým médiám či aktivistom, ku ktorému pristúpili po tom, ako Rusko 24. februára napadlo Ukrajinu.
Niektoré kľúčové ruské liberálne médiá ukončili v uplynulých dňoch svoju činnosť, pričom nedávno prijatý ruský zákon umožňuje na niekoľko rokov uväzniť tých, ktorí zverejňujú "nepravdivé informácie" o vojne na Ukrajine, čo mnohé médiá prinútilo k tomu, aby prestali pokrývať udalosti v tejto krajine, s ktorou Rusko susedí.

Novaya Gazeta | eurotopics.net 

Ruské nezávislé periodikum Novaja Gazeta v piatok oznámilo, že odstráni všetok svoj materiál týkajúci sa vojenskej činnosti Ruska na Ukrajine z dôvodu cenzúry. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.
"Vojenská cenzúra v Rusku rýchlo prešla do novej fázy: od hrozieb spojených s blokovaním a zatvorením médií (čo už bolo takmer úplne realizované) prešla k hrozbám spojeným s trestným stíhaním novinárov, ako aj občanov, ktorí šíria informácie o bojovej činnosti odlišujúce sa od oficiálnych vyhlásení ministerstva obrany (Ruska, pozn. TASR)," uvádza sa vo vyjadrení, ktoré Novaja Gazeta zverejnila na sociálnej sieti Telegram.
"Nepochybujeme o tom, že tieto vyhrážky budú naplnené," uviedlo periodikum s tým, že nemôže riskovať slobodu svojich zamestnancov. Zároveň však nemôže ignorovať ani túžbu svojich čitateľov, "ktorí sa jednoznačne vyjadrili za pokračovanie našej práce i za podmienok vojenskej cenzúry".
Práve z toho dôvodu sa Novaja Gazeta rozhodla zmazať zo svojich webových stránok a sociálnych sietí všetok obsah týkajúci sa ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu.
"Budeme však aj naďalej informovať o následkoch, ktorým Rusko čelí: o vývoji ekonomickej krízy, rapídnom klesaní životnej úrovne, problémoch s prístupom k zahraničným liekom a technológiám, prenasledovaní ľudí, ktorí zmýšľajú inak, a to aj v súvislosti s protivojnovou rétorikou," uvádza sa ďalej vo vyhlásení.
Novaja Gazeta k tomuto kroku pristúpila po tom, ako sa svoju činnosť tento týždeň rozhodla ukončiť nezávislá ruská rozhlasová stanica Echo Moskvy, ktorá sa odmietla vzdať svojej nezávislosti po tom, ako ju ruské úrady obvinili z toho, že poskytuje nepravdivé informácie o udalostiach na Ukrajine, píše Reuters.
Šéfredaktor novín Novaja Gazeta Dmitrij Muratov, ktorý vlani získal Nobelovu cenu mieru, uviedol v deň začiatku ruskej invázie na Ukrajinu: "Naši mierumilovní občania Ruska teraz pocítia nenávisť sveta, pretože začíname tretiu svetovú vojne v strede Európy," cituje Muratova agentúra Reuters.

Tim Davie: BBC boss 'prepared to fire stars who break impartiality rules' -  BBC News 

Generálny riaditeľ britskej verejnoprávnej rozhlasovej a televíznej stanice BBC Tim Davie v piatok oznámil, že mediálna spoločnosť zastavuje svoje pokrývanie diania v Rusku. Schválená nová ruská legislatíva totiž "kriminalizuje nezávislú žurnalistiku". Informácie priniesla tlačová agentúra AFP.
"Neostáva žiadna iná možnosť, len dočasne pozastaviť prácu všetkých novinárov zo stanice BBC News a ich podporného štábu v rámci Ruskej federácie. Popritom posudzujeme všetky ďalšie následky tohto nežiadúceho vývoja," dodal Davie.
Ruskí zákonodarcovia odhlasovali zákony, ktoré stanovujú tresty odňatia slobody a pokuty za šírenie "fake news" (nepravdivých správ) o ruskej armáde či o invázii Ruska na Ukrajine.


Od stretnutia Putina s Bidenom netreba veľa očakávať | TREND

Ruská vláda musela prijať prísny zákon o šírení falošných správ o ruskej armáde, pretože "čelí informačnej vojne", povedal v sobotu hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. TASR o tom informovala na základe správy agentúry AFP.
"Zákon je nutný a bol naliehavo potrebný z dôvodu bezprecedentnej - ani nie kampane - ale dokonca informačnej vojny, ktorá sa rozpútala proti našej krajine," povedal hovorca Peskov, pričom zdôraznil, že vzhľadom na okolnosti bolo nutné prijať "prísny" zákon.
Ruský prezident Vladimir Putin podpísal v piatok návrh zákona, ktorý zavedie tresty odňatia slobody až do 15 rokov za šírenie falošných správ o ruskej armáde.
Táto právna norma udeľuje tresty odňatia slobody v rôznej dĺžke a pokuty voči ľuďom, ktorí zverejnia "vedome falošné informácie" o armáde. Prísnejšie tresty hrozia v prípade, keď úrady rozhodnú, že šírenie týchto správ mohlo mať vážne následky.
Putin takisto podpísal zákon, ktorý umožní udeliť pokuty alebo tresty odňatia slobody až v dĺžke troch rokov za výzvy na zavedenie sankcií proti Rusku.

      

Copyright © TASR 2022

 




Reportérov britskej spravodajskej televízie Sky News na Ukrajine prepadli ruskí vojaci. Referuje o tom spravodajský web BBC. Hlavný korešpondent Sky News Stuart Ramsay uviedol, že útok na nich sa stal v pondelok, keď sa spolu so štyrmi kolegami vracal autom do ukrajinského hlavného mesta Kyjev.
„Pamätám si, že som premýšľal, či moja smrť nebude bolestivá. A potom som dostal ranu do krížov,“ povedal Ramsay a s tým, že sa mu vzápätí podarilo ujsť. „Moje brnenie a prilba ma takmer určite zachránili. Mali sme veľké šťastie,“ dodal Ramsay, ktorý sa momentálne nachádza v Británii.

 

©2022, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

TO JE TV!

 TO JE TV!


4. 3. 2022

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Ipsos Slovakia | LinkedIn 
O vojnu na Ukrajine sa zaujíma 96 percent opýtaných Slovákov, pričom najčastejšie čerpá informácie z televízie a webového spravodajstva, ale aj zo sociálnych sietí, kde dominujú informácie poskytnuté známymi a priateľmi. Vyplýva to z prieskumu, ktorý realizovala agentúra Ipsos na reprezentatívnej vzorke 1050 respondentov vo veku 18 až 65 rokov od 28. februára do 1. marca pomocou online zberu dát.
Najčastejším zdrojom informácií je televízne spravodajstvo. Vo vekovej skupine 45 až 65 rokov ho uviedlo až 80 percent respondentov. Spravodajstvo v anglickom jazyku najčastejšie sledujú mladí respondenti do 26 rokov z Bratislavy.
Podobne často ľudia čerpajú informácie z webového spravodajstva. Najčastejšie je to veková skupina 27 až 44 rokov. Najsledovanejší zdroj je portál aktuality.sk, ktorý sleduje 54 percent opýtaných. Hlavnespravy.sk uvádzala ako zdroj desatina opýtaných, ktorí čítajú internetové spravodajstvo, pričom v najstaršej vekovej kategórii nad 54 rokov to bolo až 18 percent.
Tretím najčastejším zdrojom informácií o vojne na Ukrajine sú sociálne siete. Najčastejšie čerpajú respondenti informácie od priateľov a známych na sociálnej sieti Facebook. Vekom sa podiel respondentov, ktorí čerpajú práve z tohto zdroja, zvyšuje a v prípade najstarších respondentov v kategórii nad 54 rokov je to až 55 percent. Naopak, u mladých do 26 rokov má z profilov na Facebooku najvyššiu popularitu profil prezidentky Zuzany Čaputovej. V prípade sociálnej siete Instagram výrazne dominujú profily Refresher a Startitup, ktoré vo vekovej skupine do 26 rokov sleduje 40,2, respektíve 44,4 percenta respondentov.
Informácie o vojne čerpá z rozhlasového spravodajstva 32 percent opýtaných, pričom najčastejším zdrojom v tejto kategórii je Rádio Slovensko, nasledované Rádiom Expres. Rádio Slovensko má najsilnejšiu pozíciu v kategórii nad 54 rokov, a to až 75 percent tých, ktorí čerpajú informácie o vojne z rozhlasového spravodajstva.


Štátna duma prijala zákon namierený proti novinárom a blogerom: Spustila sa  vlna kritiky - Fotografia č.1 | Nový Čas
Štátna duma, dolná komora ruského parlamentu, na piatkovom zasadnutí jednomyseľne prijala v druhom a treťom čítaní návrh zákona o zavedení trestnej zodpovednosti za šírenie nepravdivých informácií vo vzťahu k Ozbrojeným silám Ruskej federácie. Uviedla to agentúra AFP s odvolaním sa na ruské médiá.
Za šírenie vedome nepravdivých informácií o ruskej armáde môže byť uložená pokuta od 700.000 do 1,5 milióna rubľov, trest odňatia slobody na tri roky alebo nútená práca v rovnakej dĺžke.
Za zneužitie služobného postavenia na šírenie nepravdivých informácií jednotlivcom, skupinou osôb po predchádzajúcej dohode alebo organizovanou skupinou hrozí trest odňatia slobody na päť až desať rokov. Ak by úmyselne nepravdivé údaje mali závažné následky, hrozí trest odňatia slobody na desať až 15 rokov.
Zavádzajú sa tiež peňažné tresty za diskreditáciu ozbrojených síl pre občanov (30.000 - 50.000 rubľov), úradníkov (100.000 - 200.000 rubľov) a právnické osoby (300.000 - 500.000 rubľov). Finančné pokuty hrozia aj v prípade, ak je diskreditácia spojená s výzvami na nezákonné konanie, ktoré môže ohroziť životy alebo zdravie občanov a verejnú bezpečnosť.
Štátna duma tiež jednomyseľne prijala v druhom a treťom čítaní návrh zákona, ktorý zavádza tresty za výzvy na uvalenie sankcií na Rusko cudzím štátom, skupinou štátov alebo inštitúcií.
Predseda Štátnej dumy Viačeslav Volodin po hlasovaní oznámil, že spomínané opatrenia ešte v piatok prerokuje horná komora parlamentu, Rada federácie, a následne ich dostane na podpis prezident Vladimir Putin. Účinnosť by mohli nadobudnúť v sobotu.


Google
Americký technologický gigant Google prestal v Rusku v reakcii na inváziu Moskvy na Ukrajinu predávať internetovú reklamu. TASR informuje na základe piatkovej správy agentúry DPA.
"Vzhľadom na mimoriadne okolnosti, pozastavujeme Google reklamy v Rusku," uviedla spoločnosť vo vyhlásení, z ktorého citovala DPA. "Situácia sa rýchlo vyvíja," dodal Google s tým, že ak by došlo k nejakým ďalším podstatným zmenám, bude o tom informovať.
Rozhodnutie sa týka reklamy v internetovom prehliadači, ako aj na video platforme Youtube, uviedol koncern.
Google už predtým zakázal ruským štátnym médiám kupovať alebo predávať reklamu prostredníctvom jeho technológií. V záujme ochrany verejnosti na Ukrajine tiež vypol v svojom navigačnom softvéri Google Maps pre Ukrajinu funkcie poskytujúce dopravné informácie v reálnom čase.


Rusko (prezentácia) - Lepšia geografia
Sociálna sieť Facebook a viaceré spravodajské webové stránky sú v Rusku čiastočne nedostupné, informovala v piatok agentúra AFP.
Novinári AFP v Moskve nemali prístup na Facebook, ako ani na internetové stránky médií ako Meduza, Deutsche Welle, Rádio Sloboda (RFE/RL) či ruskojazyčná verzia stanica BBC. Mimovládna organizácia GlobalCheck tiež potvrdila, že tieto stránky sú čiastočne nedostupné.
Nezávislý web Meduza na svojom účte na Telegrame uviedol, že stránka už nie je dostupná pre "niektorých používateľov" v Rusku, no od úradov nedostal oznámenie o zablokovaní.
Začiatkom tohto týždňa ruská generálna prokuratúra požiadala ruský regulačný úrad o "obmedzenie prístupu" k nezávislej ruskej televíznej stanici Dožď a liberálnej rozhlasovej stanici Echo Moskva.
Podľa prokuratúry totiž zmienené médiá uverejňujú materiál s výzvami na "extrémistickú činnosť" a "cielene a systematicky" publikujú "zámerne nepravdivé informácie o činnosti ruských vojakov počas špeciálnej operácie" na Ukrajine.
Po tom, ako ruský prezident Vladimir Putin minulý štvrtok (24. februára) skoro ráno oznámil, že ruská armáda začala "špeciálnu vojenskú operáciu" na Ukrajine, upozornila Ruská Federálna služba pre dozor v oblasti telekomunikácií, informačných technológií a masmédií (Roskomnadzor) ruské média na to, že zverejňujú "nepresné informácie" o udalostiach na Ukrajine. Nariadila im, aby odstránili správy, ktoré vojenskú operáciu Ruska na Ukrajine označujú za "napadnutie, inváziu alebo vyhlásenie vojny" s tým, že v opačnom prípade im hrozí zablokovanie a pokuta.

Copyright © TASR 2022

RTVS sa zapojila do medzinárodnej iniciatívy na podporu mieru na Ukrajine

RTVS sa zapojila do medzinárodnej iniciatívy 
 
na podporu mieru na Ukrajine



RTVS sa do iniciatívy zapojila vo vysielaní rozhlasových okruhov Rádio Slovensko, Rádio Devín, Rádio FM, Rádio Regina Západ, Stred aj Východ, Rádio Slovakia International. Výzvu na vysielateľov zaslala Európska vysielacia únia a iniciovali ju nemeckí kolegovia z rádia RBB, stanice RadioEins. Do iniciatívy sa zapojilo viac ako 25 krajín a mal podporu aj európskych komerčných rádií vrátane kanálov v Nemecku, Belgicku a Luxembursku.

"Hrôzy vojny proti Ukrajine sú každým dňom zreteľnejšie. Potrebujeme našu solidaritu, ľudskosť a našu podporu. Je dobrým signálom, keď európske rozhlasové stanice spojili svoje sily, aby nám to pripomenuli touto piesňou,“ vyjadrila sa Patricia Schlesinger, predsedníčka ARD, generálna riaditeľka RBB.

„RTVS si plne uvedomuje svoju zodpovednosť a úlohu verejnoprávneho vysielateľa, a to obzvlášť v súvislosti s udalosťami posledného týždňa. Oceňujeme iniciatívu kolegov z RBB aj EBU a sme radi, že sme aj našou participáciou mohli prispieť k šíreniu mierového posolstva, keď celá Európa a celý svet upriamuje svoj zrak na Ukrajinu, ktorá sa stala obeťou vojenskej agresie,“ hovorí generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník.

Noel Curran, generálny riaditeľ EBU, povedal: „Vieme, že počas svojej storočnej histórie sa verejnosť v čase vojny obracala na verejnoprávne médiá, aby informovala a zjednotila sa. Toto silné volanie po mieri prostredníctvom ikonickej piesne bude rezonovať u miliónov poslucháčov. To je to, čo robíme. Som hrdý na to, že patrím do komunity, ktorá, keď je svet rozbitý, dokáže vytvoriť momenty, ktoré spoja ľudí."

Ukrajinské správy v TA3 pripravujú ukrajinskí študenti z trnavskej UCM

 Ukrajinské správy v TA3 pripravujú ukrajinskí

 Spravodajská televízia TA3 – správy a aktuality online

 študenti z trnavskej UCM



Štyria študenti z Ukrajiny, ktorí na trnavskej Univerzite sv. Cyrila a Metoda (UCM) študujú na fakulte masmediálnej komunikácie (FMK), sa podieľajú na príprave nového krátkeho spravodajského formátu s názvom Ukrajinské správy na televízii TA3. Potvrdil to PR UCM Peter Krajčovič. Formát je vysielaný v ukrajinskom jazyku, zostavu tímu dopĺňa jeden študent žurnalistiky Univerzity Komenského.
„Naši študenti veľmi radi prijali túto ponuku a možnosť pripravovať podklady pre redakciu o aktuálnej situácii na Ukrajine. Vnímajú to ako príležitosť pomôcť svojim spoluobčanom a Ukrajine, cítia hrdosť a chcú prinášať objektívne informácie. Zároveň získavajú cenné skúsenosti a prax,“ uviedol Krajčovič. Na Fakulte masmediálnej komunikácie UCM je v súčasnosti podľa jeho vyjadrenia 16 ukrajinských študentov. UCM všetkým svojim študentom z Ukrajiny, ktorých je zhruba 100, vytvára podmienky na pokračovanie vysokoškolského štúdia na jej pôde. Sú medzi nimi možnosti mimoriadnych štipendií, odpustenie poplatkov za ubytovanie či poskytnutie stravných lístkov, zohľadnenie zhoršenej možnosti účasti študentov na výučbe a ďalšie.
Ukrajinské správy spustila televízia v stredu (2. 3.). Sú podľa brand manažérky TA3 Moniky Culinkovej určené najmä občanom Ukrajiny, ktorí nachádzajú v týchto dňoch nový domov na Slovensku. „Ide predovšetkým o servisné informácie, ktoré im pomôžu lepšie sa zorientovať a prispôsobiť životu v našej krajine," uviedla Culinková.

Zdroj: TASR

VÝROKY TÝŽDŇA

  VÝROKY TÝŽDŇA



„Koalícia chce privítať nemecký Wehrmacht.“
Robert Fico 

 

"Rusi a Ukrajinci sú jeden národ".
Vladimir Putin

V nedeľu 6. marca vypukne na Markíze jarná tanečná horúčka: Let's Dance ovládne hviezdna zostava súťažiacich

V nedeľu 6. marca vypukne na Markíze jarná tanečná horúčka: 

 

 
Let's Dance ovládne hviezdna zostava súťažiacich

O titul kráľa a kráľovnej tanečného parketu zabojuje počas 10-tich priamych prenosov celkovo 11 tanečných párov zložených zo známych osobností a profesionálnych tanečníc a tanečníkov.


Najveľkolepejšia tanečná šou plná hviezd, elegancie a emócií je po dlhšej prestávke späť! V poradí už siedma séria Let's Dance odštartuje v nedeľu 6. marca 2022 o 20:30 hod. na obrazovkách televízie Markíza. Diváci sa aj tentoraz môžu tešiť na vystúpenia pripomínajúce hollywoodske produkcie, kreatívne kostýmy, tematické večery, strhujúce tanečné výkony celebrít a nádherné emócie, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou tohto formátu.

„Let's Dance je výnimočná šou a roky patrí k najobľúbenejším televíznym programom nielen na Slovensku, ale aj vo svete. V siedmej sérii bude súťažiť veľmi silná zostava účinkujúcich, doterajšie reakcie divákov po ich zverejnení sú mimoriadne pozitívne. Navyše, hodnotení budú naozaj skvelou porotou, programom bude sprevádzať úplne nová moderátorská dvojica a opäť sme si pre divákov pripravili niekoľko ďalších noviniek a prekvapení, ktoré sa budú odkrývať počas priebehu šou,“ povedal Michal Borec, riaditeľ Centra marketingu skupiny Markíza.

O titul kráľa a kráľovnej tanečného parketu zabojuje počas 10-tich priamych prenosov celkovo 11 tanečných párov zložených zo známych osobností a profesionálnych tanečníc a tanečníkov – talentovaný herec a model Adam Bardy s tanečnou partnerkou Dominikou Roškovou, súťažiaca z reality šou Love Island Viktoria Niang alias Aicha s tanečným partnerom Fabiom Belluccim, najlepší slovenský MMA zápasník Attila Végh s Eliškou Lenčešovou, bývalá profesionálna tenistka Dominika Cibulková s Róbertom Pavlíkom, komik František Košarišťan alias Fero Joke s Vanesou Indrovou, moderátor politickej diskusnej relácie Na telo Michal Kovačič so Simonou Brecíkovou, obľúbené herečky Diana Mórová s Marekom Burešom, Kristína Svarinská s Marekom Kličom a Zuzana Kubovčíková Šebová s Vilémom Šírom, ako aj populárni herci Ján Koleník s Vandou Polákovou a Marek Fašiang s Adrianou Maškovou.

Vystúpenia bude hodnotiť odborná porota v zložení Tatiana Drexler, Adela Vinczeová a Ján Ďurovčík, ku ktorým sa pripojí veľká hviezda zo zahraničia. Štvrtým porotcom Let's Dance bude Jorge González, kubánsky choreograf a model žijúci v Nemecku, ktorý tam patrí medzi najpopulárnejšie osobnosti šoubiznisu. Jorge ako 17-ročný odišiel z Kuby na Slovensko a na Univerzite Komenského vyštudoval odbor rádioekológia.

„Odkedy som študoval v Bratislave, držím si Slovensko, ľudí a kultúru v srdci. Som porotcom Let’s Dance v Nemecku už 10 rokov a neviem slovami opísať, ako veľmi som šťastný, že budem súčasťou tejto šou aj na Slovensku. Cítim sa, ako by som sa vracal domov. Slovensko je súčasťou mojej osobnosti,“ vyjadril sa Jorge. O tom, ktorý pár zo súťaže vypadne, však okrem porotcov budú každý týždeň spolurozhodovať aj diváci prostredníctvom SMS hlasovania.

Let's Dance bude opäť prehliadkou krásy a elegancie v podobe majstrovského prepojenia obdivuhodných tanečných vystúpení v nádhernom oblečení a nenúteného, ale pritom kultivovaného a vtipného vystupovania úplne novej dvojice moderátorov. Veľkolepými priamymi prenosmi budú divákov premiérovo sprevádzať tvár spravodajstva TV Markíza Viktor Vincze a nádejná mladá herečka a moderátorka Martina Zábranská, ktorej hlas znie pod prezývkou Maca pravidelne aj z rozhlasového éteru. Diváci sa na ňu od marca môžu tešiť nielen v Let's Dance, ale tiež v novom rodinnom seriáli Svätý Max, kde stvárňuje jednu z hlavných postáv.

„Je to pre mňa veľká vec, dostať sa z rádia na televíznu obrazovku a rovno do takej veľkolepej šou, akou je Let's Dance. Som šťastná a vďačná za túto príležitosť, ale čím viac sa to blíži, tým väčší mám rešpekt. Z pozície moderátorky ide o môj prvý veľký projekt, ešte k tomu naživo, takže je to obrovská výzva. Tak dúfam, že to zvládnem a teším sa na všetko, čo príde. Obzvlášť sa teším na spoluprácu s Viktorom, ktorý má veľmi dobrú energiu a myslím si, že nám to aj na kastingu spolu pekne sadlo,“ zhodnotila Maca.

Na prome projektu budú spolupracovať aj influenceri a rovno tí najvplyvnejší. Šou podporia nielen fyzicky, keďže sa budú osobne zúčastňovať priamych prenosov, ale aj tam, kde majú najväčší dosah - na Instagrame. Ivana Gáborík, Tatiana Žideková, Zuzana Vačková, Sisa Križanová alias Sisa Kr, Naty Kerny, Mirka Dobiš alias Fashion Spy, Kika Ďurišová a víťazka reality šou Love Island Laura Chrebetová sú tak odteraz tiež súčasťou Let's Dance. „Fanúšikom prinesú pohľad na šou, aký by inak nemali možnosť vidieť nikde inde, a sprostredkujú im aj exkluzívny pohľad do zákulisia. Rozhodne je sa na čo tešiť,“ priblížil Michal Borec.

Let's Dance vzniká pod režijným vedením Pepeho Majeského na základe licencie podľa pôvodného formátu Strictly Come Dancing z dielne britskej BBC, ktorý už bol úspešne predaný do viac než 60 teritórií po celom svete pod distribučným názvom Dancing with the Stars. Boduje napríklad aj na americkej televízii ABC, ktorá uplynulú jeseň odvysielala už neuveriteľnú 30. sériu, či v susednej Českej republike.

3. 3. 2022

Stovky rozhlasových staníc ráno zahrajú Give Peace A Chance

 Stovky rozhlasových staníc ráno 

 


zahrajú Give Peace A Chance 

 

V piatok o 8:45 SEČ zahrajú stanice naprieč Európou pieseň Give Peace A Chance (Dajte mieru šancu) od Johna Lennona. "Do akcie sa zapojí iba v Nemecku viac ako 200 programov zo všetkých rozhlasových rodín a všetkých žánrov," ohlásil nemecký verejnoprávny vysielateľ ARD. Ďalej sa akcie podľa DPA zúčastnia stanice z Rakúska, Švajčiarska, Luxemburska, Česka, Dánska, Holandska, Francúzska, Talianska, Lotyšska. Islandu, Poľska, Rumunska, Chorvátska a tiež ukrajinská stanica Radio Promin.

Zdroj: ČTK 

RTVS: Plánuje poskytnúť kapacity svojho ubytovacieho zariadenia v Liptovskom Jáne pre utečencov z Ukrajiny

 RTVS: Plánuje poskytnúť kapacity svojho ubytovacieho 

 

zariadenia v Liptovskom Jáne pre utečencov z Ukrajiny

 
Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) plánuje poskytnúť kapacity svojho ubytovacieho zariadenia v Liptovskom Jáne pre utečencov z Ukrajiny. Pre agentúru SITA to potvrdil PR manažér RTVS Filip Púchovský. Dodal, že momentálne čakajú na legislatívnu úpravu rezortov dopravy, vnútra a financií v súvislosti s poskytnutím ubytovacích kapacít právnických osôb.

„RTVS sa v maximálnej možnej miere bude podieľať na pomoci utečencom z Ukrajiny. Okrem sprostredkovania aktuálnych informácií vo vysielaní v ukrajinskom jazyku poskytne aj kapacity svojho ubytovacieho zariadenia v Liptovskom Jáne,“ priblížil Púchovský. V rekreačnom zariadení v Liptovskom Jáne je k dispozícii 26 lôžok v ôsmich izbách, pričom okrem sociálnych zariadení je k dispozícii aj priestranná jedáleň. Navyše RTVS zabezpečí pre ubytované osoby aj stravovanie a starostlivosť prostredníctvom dobrovoľníkov.

Zdroj: SITA

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Liberální rádio Echo Moskvy končí. Kremlu se nelíbilo, jak pokrývalo invazi  - iDNES.cz 
Predstavenstvo rozhlasovej stanice Echo Moskvy, ktorá je kritická voči Kremľu, rozhodlo väčšinou hlasov o jej likvidácii. Týka sa to aj internetovej stránky stanice, oznámil vo štvrtok podľa agentúry AFP jej šéfredaktor Alexej Venediktov s tým, že vysielanie Echa Moskvy pokračuje na platforme YouTube.
Ruská generálna prokuratúra 1. marca požiadala regulačný úrad Roskomnadzor o "obmedzenie prístupu" k Echu Moskvy a nezávislej televízii Dožď, pretože nimi zverejňované informácie "obsahujú výzvy na extrémizmus, násilie voči občanom Ruskej federácie, masové porušovanie verejného poriadku a bezpečnosti... a násilné zvrhnutie ústavného poriadku". Obe médiá tiež "cielene a systematicky" publikujú "zámerne nepravdivé informácie o činnosti ruských vojakov v rámci špeciálnej operácie" na Ukrajine.
Roskomnadzor v tejto súvislosti požadoval, aby spoločnosť Google odstránila aplikáciu Echa Moskvy z obchodu Google Play. Na ruských platformách Yandex a VKontakte bolo vysielanie stanice zablokované.
Stanica Echo Moskvy začala vysielať 22. augusta 1990. Program tvorili najmä správy a diskusie zamerané na politické a sociálne otázky Ruska. Je považovaná za jedno z hlavných nezávislých médií v Rusku a podľa znalcov tamojších pomerov aj za jedno z posledných.


Natália Milanová - OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti
Zákaz mediálneho šírenia prokremeľského naratívu by mal trvať až do ukončenia ruskej agresie voči Ukrajine a dovtedy, kým Ruská federácia a jej pridružené médiá neprestanú s propagandou proti Únii a jej členským štátom. Konštatuje to ministerka kultúry SR Natália Milanová (OĽANO), v súvislosti s nariadením EÚ vylúčiť vysielanie RT a agentúry Sputnik na území Únie. Opatrenie dalo právny rámec aj pre pravidlá retransmisie na Slovensku.
„Podľa Rady pre vysielanie a retransmisiu (RVR) ukončili šírenie sporných ruských kanálov už všetci veľkí slovenskí operátori,“ uviedla Milanová. Upozornila, že viacerí tak spravili proaktívne z vlastnej iniciatívy hneď po vypuknutí konfliktu, ďalší, vrátane menších poskytovateľov, reagovali po konzultácii s RVR.
RVR informovala, že vysielanie RT mala v ponuke približne desiatka slovenských operátorov, medzi nimi sú aj tí, ktorí šírenia signálu stanice už ukončili. Hovorkyňa RVR Lucia Michelčíková ďalej pre TASR uviedla, že národný regulátor je v permanentnej komunikáciami s inými národnými regulátormi pri odhaľovaní možného propagandistického obsahu televíznych staníc licencovaných v Rusku. „Na Slovensku existuje v ponuke operátorov približne 30 takýchto staníc, nemusia však šíriť prokremeľskú propagandu. Ak však zistíme, respektíve budeme upozornení našimi kolegami z iných štátov na dezinformačný či iný škodlivý obsah niektorého z týchto kanálov, sme pripravení reagovať,“ zdôraznila.
Európska únia prijala sankcie proti Rusku v oblasti dezinformácií a manipulácií s informáciami. Členské krajiny eurobloku sa s platnosťou od stredy (2. 3.) rozhodli zablokovať na území celej EÚ prístup k štátom vlastneným dezinformačným médiám – televízii RT (predtým Russia Today) a agentúre Sputnik. Podľa EK televízny kanál RT a agentúra Sputnik sú nápomocné pri presadzovaní a podpore ruskej agresie proti Ukrajine, čo EÚ vníma ako významnú a priamu hrozbu pre verejný poriadok a svoju bezpečnosť.

Copyright © TASR 2022

 


Ruský parlament prijal zákon namierený proti novinárom a blogerom |  Aktuality.sk
Ruský parlament navrhol uväzniť každého, kto bude šíriť „falošné správy“ o vojne na Ukrajine. Informuje o tom web kommersant.ru.
Uvedený krok môže predstavovať pokus ruských predstaviteľov zabrániť tomu, aby sa správy o konaní Rusov na Ukrajine dostali k ruskej verejnosti. Ľudia, ktorí budú v Rusku šíriť „falošné správy“ o akciách ruských ozbrojených síl na Ukrajine, tak môžu odsúdiť až na 15 rokov väzenia.


OneWeb
Britská spoločnosť OneWeb, ktorá buduje sieť satelitov s cieľom poskytnúť širokopásmový internet po celom svete, oznámila, že ruší vynášanie satelitov na obežnú dráhu z kozmodrómu Bajkonur v Kazachstane. Firma vo vyhlásení uviedla, že „vedenie OneWeb odhlasovalo zastavenie všetkých štartov z Bajkonuru“.
Spoločnosť OneWeb mala z Bajkonuru v piatok na obežnú dráhu ruskými raketami vyslať viacero internetových satelitov. Toto vyslanie sa stalo otázne po tom, ako Rusko požiadalo britskú vládu, aby predala svoj podiel vo firme OneWeb, ktorú čiastočne vlastní. Moskva zároveň žiadala od firmy garancie, že nijaký z jej satelitov nebude mať vojenské využitie.


Hlavné správy - Home | Facebook
Zablokovanie dezinformačného webu Hlavné správy Národným bezpečnostným úradom je prvým krokom v obmedzení šírenia paniky a nenávisti. Napísal to minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) vo svojom profile na sociálnej sieti s tým, že stránka bola roky stálicou na dezinformačnej scéne. Vysvetlil, že cieľom týchto hoaxerov je zneistiť ľudí a spôsobiť informačný chaos, ktorý bude vyúsťovať postupne do straty podpory ukrajinských utečencov a Ukrajiny ako takej.
„Dnes sme opäť svedkami pokusov rozoštvať proti sebe solidárnu spoločnosť a zasiať medzi obyvateľstvom nenávisť voči vojnovým utečencom šírením dezinformácií, že k nám hromadne prichádzajú osoby z Afriky a Blízkeho Východu. Pravda je však taká, že takmer 90 percent ľudí prekračujúcich našu východnú hranicu sú Ukrajinci,“ napísal Mikulec. Doplnil však, že na Ukrajine ostali uviaznutí nielen domáci, ale aj cudzinci, ktorí tam legálne žili, pracovali či študovali. Slovensko využívajú ako bezpečný koridor, aby mohli pokračovať do svojich domovských krajín.
„Vypnutie webu sa neobišlo bez vlny kritiky z radov ich prívržencov. No napriek tomu som presvedčený, že tento krok nakoniec najviac pomôže tým, ktorí sú dezinformáciami najviac zasiahnutí,“ skonštatoval minister vnútra. Dodal, že polícia už informovala, že eviduje rôzne účty, ktoré sa posmievajú konfliktu na Ukrajine či dokonca žiadajú o ruskú intervenciu na Slovensku. Ubezpečil všetkých občanov, že polícia sa všetkými takýmito prípadmi zaoberá.

O nás | Inštitút ľudských práv – Human Rights Institute 
Šírenie nenávisti a nebezpečných dezinformácií nespadá pod ochranu slobody prejavu. Skonštatoval to riaditeľ Inštitútu ľudských práv (IĽP) Peter Weisenbacher v súvislosti s tým, že Národný bezpečnostný úrad (NBÚ) zablokoval dezinformačný web Hlavné správy. Mimovládna organizácia zároveň víta toto rozhodnutie. Tlačovú správu IĽP poskytol Peter Weisenbacher.
„Žiadne ľudské právo nemôže byť použité na poškodenie iného ľudského práva. Smutné na tejto veci je len to, že sa musela stať katastrofa na Ukrajine, aby sa naši volení zástupcovia a orgány štátu rozhýbali. Viaceré mimovládne organizácie, medzi nimi aj naša, dlhé roky upozorňovali na nebezpečenstvo, ktoré takéto dezinformačné zdroje pre spoločnosť predstavujú,“ povedal Weisenbacher.
Riaditeľ IĽP dúfa, že príde aj k zmene v prístupe orgánov činných v trestnom konaní. „Pretože doteraz, keď sme sa na ne obrátili, tak trestné oznámenie vždy zamietli s odôvodnením, že máme vec riešiť občiansko-právne, teda sa s majiteľmi týchto pofidérnych webov súdiť. Je pritom v záujme celej spoločnosti takéto konanie nenechať bez trestu,“ uzavrel.

  

©2022, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

 Martin Žiaran získal za film Správa cenu Asociácie českých kameramanov

Cenu Asociácie českých kameramanov (AČK) za vynikajúce kameramanské dielo dostali Martin Žiaran za film Správa režiséra Petra Bebjaka a Martin Šácha za seriál Božie mlyny režiséra Jana Hřebejka. Ocenenia sa dnes odovzdávali v pražskom kine Lucerna. Asociácia v ďalších kategóriách ocenila kameramanov Miroslava Janka a Jakuba Halouska. Už skôr oznámila, že cenu za celoživotné kameramanské dielo udelí Vladimírovi Skalskému. V kategórii kameramanské filmové dielo bolo celkom sedem nominácií, popri Správe boli nominovaní aj kameramani filmov Gump – pes, ktorý naučil ľudí žiť, Okupácie, Ľudí krvi, Marťanské lode, Zátopek a Stratení v raji. Žiaran spolupracoval s Hřebejkom na filme Učiteľka, s Markom Najbrtom na rozprávke Čertí brko, s Jiřím Havelkom na jeho Vlastníkoch alebo s Jiřím Mádlom na jeho filme Na streche. Po Správe natáčal ďalší film s Petrom Bebjakom - snímka Stínohra má do kín prísť v apríli. Film Správa rozpráva o dvoch mladých osvienčimských väzňoch, ktorí z tábora smrti utiekli, aby o ňom podali svetu správu. Šácha okrem práce na televíznych seriáloch, ktorej sa venuje aj Žiaran, v posledných rokoch spolupracoval predovšetkým na filmových rozprávkach. S režisérom Hřebejkom stál okrem dnes oceneného seriálu aj pri zrode filmu Nevinnost alebo Kawasakiho ruže. Cenu za vynikajúce kameramanské dokumentárne dielo udelila asociácia kameramanovi Miroslavovi Jankovi za film Jan Jedlička: Stopy krajiny režiséra Petra Zárubu a cenu za kameramansky prínosné dielo kameramanovi Jakubu Halouskovi za film Ľudí krvi režiséra Miroslava Bambuška. Skalský, ocenený za celoživotné dielo, patrí podľa usporiadateľov cien k najvýraznejším osobnostiam generácie českých filmárov, ktorá nastupovala do profesie v neľahkej dobe v polovici minulého storočia. "Tvorivé úsilie tejto generácie však vytvorilo jednu z doposiaľ najpozoruhodnejších etáp našej kinematografie, a to nielen v žánri filmu hraného filmu predstavovaného tvorcami známej novej vlny, ale aj v širokom spektre žánrov filmu dokumentárneho," uviedla asociácia. Skalský sa narodil v roku 1934, absolvoval kameru na FAMU a do roku 1970 pracoval v Krátkom filme Praha. Ako kameraman spolupracoval s Jaroslavom Kořánom, Radúzom Činčerom alebo Jaromilom Jirešom. Pracoval aj na hranom filme, s Věrou Plívovou natočil film Tony, tebe preskočilo. Na konci 60. rokov sa vydal na dráhu režiséra a natáčal dokumenty. Pracoval aj na zahraničných zákazkách a natáčal v Afrike filmy o umení domorodých kultúr či tamojších šamanoch a kúzelníkoch. Potom znova v rokoch 1974 až 1991 pracoval v Krátkom filme Praha av 80. rokoch začal prednášať na FAMU. Ako kameraman pracoval asi na 250 filmoch, sám ich natočil asi 50 filmov.

 

Copyright © ČTK 2022

 

RTVS zaraďuje do televízneho aj rozhlasového vysielania správy v ukrajinskom jazyku

 RTVS zaraďuje do televízneho aj rozhlasového 

vysielania správy v ukrajinskom jazyku


 Štúdio RTVS Košice pripravuje do mimoriadneho spravodajského vysielania :24, ktoré RTVS dočasne vysiela na Trojke, dnes (vo štvrtok 3. marca) o 16.55 h (a potom pravidelne do odvolania) päťminútové správy v ukrajinskom jazyku. Tie prinesú aj informácie, ktoré pomáhajú po ukrajinsky hovoriacim ľuďom v orientácii na Slovensku. Vysielať sa budú pod názvom Národnostné správy v ukrajinskom jazyku. Dočasne budú od dnešného dňa zaradené aj do vysielania Dvojky o 18.30 h.

Správy v ukrajinskom jazyku bude vysielať od piatka 4. marca v pravidelnom čase aj Rádio Regina Východ. Prinesie ich denne o 9.00 h, 11.00 h, 14.00 h a 15.00 h.