19. 8. 2023

Zomrel Vašo Patejdl

Zomrel Vašo Patejdl 

Zomrel Vašo Patejdl | TA3

Vo veku 68 rokov zomrel hudobník Vašo Patejdl. Potvrdila to skupina Elán na sociálnej sieti. "S nekonečnou bolesťou a prázdnotou v našich srdciach vám oznamujeme, že v sobotu 19. augusta 2023 v nočných hodinách nás po krátkej a ťažkej chorobe navždy opustil mimoriadny a vzácny človek, náš celoživotný priateľ, výnimočný a geniálny hudobník a hudobný skladateľ megahitov svetovej úrovne, pán Vašo Patejdl," uviedla skupina. Patejdl bol skladateľ, aranžér, spevák a hráč na klávesové nástroje. Bol jedným zo zakladateľov skupiny Elán, nahral s ňou prvé štyri albumy. Na konci roku 1984 z kapely odišiel. Za svoju umeleckú tvorbu získal viacero ocenení.

 Zdroj: TASR

 

18. 8. 2023

Zomrel Jiří Černý

Zomrel Jiří Černý


Vo veku 87 rokov zomrel vo štvrtok v pražskej nemocnici významný hudobný kritik Jiří Černý

Článek

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA
Na obrázku môže byť 3 ľudia







„Lotéria? Boli to peniaze tých ľudí, čo sa bojíte o to? Ľudia si zaplatili tie dane. Ľudia si na Slovensku poplatili dane do štátnej pokladnice a takto drobizg 24 miliónov sme dali tým ľuďom. Neviem, aké správy pozeráte, asi nejaké Infovojny. Ste dosť úbohý. Ste chrapúň, ste chrapúň pán redaktor. Ste taká hanba vášho otca, ste taká obrovská hanba vášho otca, všetci to o vás vedia v brandži, že sa necháte kúpiť. Že robíte špinavú robotu proti politikom, že vám povedia ,toto máš spraviť‘ a necháte sa kúpiť.“
Igor Matovič ,ako hosť relácie Ide o pravdu v denníku Pravda

TV Markíza rozširuje svoje portfólio o atraktívne podcasty, spustí ich v predvolebnom období

 TV Markíza rozširuje svoje portfólio o atraktívne podcasty,


 spustí ich v predvolebnom období

Prvou ponúkanou reláciou bude politicko-spoločenský podcast s názvom Cirkus Politikus, postupne pribudnú aj ďalšie Markíza podcasty zamerané na krimi, zdravie či ekonomiku.


Televízia Markíza prichádza s ďalšou zaujímavou novinkou. Svoju prítomnosť v online prostredí sa rozhodla posilniť o samostatnú sekciu podcastov, ktorá pod názvom Markíza podcasty vznikne už v piatok 18. augusta 2023 v rámci ponuky spravodajského portálu TVNOVINY.sk.

„Po úspechu podcastov k politickým diskusným reláciám Na telo a Na telo PLUS sme sa rozhodli naše portfólio rozšíriť o ďalšie atraktívne tituly s rôznym tematickým zameraním. V predvolebnom období je na to ideálny čas,“ vysvetlil Henrich Krejča, riaditeľ Centra spravodajstva a publicistiky skupiny Markíza.

Prvou ponúkanou reláciou bude politicko-spoločenský podcast s názvom Cirkus Politikus, nové vydania budú vychádzať každý piatok okolo 18:00 hod. „Ako už aj názov hovorí, relácia bude odľahčená a dynamická. Naším cieľom je zaujať najmä mladých ľudí, ktorým aj takouto cestou chceme priblížiť politické dianie na Slovensku. V relácii nebude chýbať prehľad udalostí týždňa ani rozhovory so zaujímavými osobnosťami, ktoré politiku sledujú zblízka,“ priblížil vedúci  redaktor Markíza podcastov Martin Lachkovič.

V úlohe moderátora sa budú striedať traja skúsení novinári, ktorých diváci môžu poznať z televíznych obrazoviek – Gabriela Kajtárová, Martin Prôčka a Adel Ghannam.

„Videopodcasty môžu osloviť publikum, ktoré televízne spravodajstvo na dennej báze nesleduje. Chceme ich robiť s humorom, ale aj do hĺbky. V politike často zažívame množstvo bizarných situácií a dialógov, ktoré sa nám do krátkych spravodajských reportáží nezmestia alebo nehodia. Pre internetové publikum však môžu byť ideálne,“ povedala Gabriela Kajtárová. 

Pri príprave podcastov ich tvorcovia dbajú na to, aby všetky pripravované relácie mali okrem pútavého obsahu aj atraktívne video. Na svoje si tak prídu nielen poslucháči v bežných podcastových aplikáciách, ale aj čitatelia na spravodajskom portáli TVNOVINY.sk či diváci na youtubovom kanáli a sociálnych sieťach TV Markíza.  

„V rámci Markíza podcastov chystáme širšie tematické portfólio a postupne pribudnú okrem tohto prvého politicko-spoločenského v blízkej dobe aj podcasty zamerané na krimi, zdravie či ekonomiku,“ prezradil šéfredaktor portálu TVNOVINY.sk Vladimír Mičuda.

17. 8. 2023

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Ruská vláda vyhostila moskovskú spravodajkyňu serveru Politico.eu Evu Hartogovú. V stredu to oznámil samotný server. Podľa Politica ide o prvý známy prípad od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu, keď bol zahraničný novinár z Ruska vypovedaný. TASR informuje podľa agentúry DPA.
Hartogová je holandská občianka a pôsobila v Rusku desať rokov. Politico uviedol, že reportérke bolo minulý týždeň oznámené, že jej úrady nepredĺžili víza a má šesť dní na to, aby opustila krajinu.
"Sme týmito krokmi veľmi sklamaní, ale neochvejný záväzok Politica pokrývať činnosť ruskej vlády a jej vojnu na Ukrajine to nezníži," uviedol vo vyhlásení šéfredaktor portálu Politico.eu Jamil Anderlini.
"Dúfame, že Eva a Politico sa v blízkej budúcnosti do Moskvy vrátia, aby pokračovali v našom vecnom a nestrannom spravodajstve o ruskej politike," dodal.
Agentúra DPA pripomenula, že od rozpútania vojny na Ukrajine vo februári 2020 sa v Rusku zintenzívnili snahy o potlačenie nezávislej žurnalistiky. Podľa medializovaných informácií krajinu odvtedy opustilo zhruba 1000 ruských novinárov.




Islamistické hnutie Taliban zadržalo počas necelých dvoch uplynulých týždňov v Afganistane deväť novinárov. Oznámila to v stredu organizácia Reportéri bez hraníc (RSF), informuje TASR podľa správy agentúry DPA.
K zadržaniam došlo v priebehu posledných 11 dní v piatich afganských provinciách. Jedného z novinárov už medzičasom prepustili. "Medzi pracovníkmi afganských médií vládne strach a neistota," povedal výkonný riaditeľ nemeckej pobočky RSF Christian Mihr.
Afganská mediálna organizácia NAI potvrdila v pondelok zadržanie troch reportérov v južnej provincii Kandahár. "Neexistuje nijaký zrejmý dôvod na zatknutie týchto novinárov," uviedla.
Taliban od svojho predvlaňajšieho opätovného získania moci v Afganistane výrazne obmedzil slobodu tamojších médií. Napriek počiatočným sľubom o umiernenej vláde sa hnutie stalo ešte autoritatívnejším a dogmatickejším, pričom ženy a dievčatá do značnej miery vylúčilo z verejného života v krajine.
Z Afganistanu od opätovného prevzatia moci Talibanom ušli stovky už novinárov a ďalších mediálnych pracovníkov. Svoje povolanie zároveň prestalo vykonávať vyše 80 percent novinárok.
DPA dodáva, že tlak zo strany Talibanu, pochádzajúci najmä od jeho tajnej služby, vedie mnohé médiá k autocenzúre.

 Copyright  © TASR 2023






Ruský súd dal vo štvrtok technologickej spoločnosti Google pokutu tri milióny rubľov za to, že nezmazal údajne falošné informácie o vojne na Ukrajine.
Ruské médiá informovali, že videoslužba YouTube, ktorú vlastní Google, sa podľa magistrátneho súdu previnila tým, že nevymazala videá s nesprávnymi informáciami o „špeciálnej vojenskej operácii“, ako Moskva označuje svoju inváziu. Google tiež uznali za vinný z toho, že neodstránil videá, ktoré navrhovali spôsoby vstupu do zariadení, ktoré nie sú otvorené pre maloletých. Tlačové agentúry však nešpecifikovali, o aké zariadenia ide.
Začiatkom augusta dostali pokuty za neodstránenie „falošného“ obsahu o vojne na Ukrajine spoločnosť Apple a Wikimedia Foundation, ktorá prevádzkuje online encyklopédiu Wikipedia.
Od začiatku invázie na Ukrajinu vo februári 2022 Rusko zaviedlo sériu opatrení na potrestanie kritiky a spochybňovania vojenskej kampane. Niektorí kritici dostali tvrdé tresty. Opozičného predstaviteľa Vladimira Kara-Murzu napríklad tento rok odsúdili na 25 rokov väzenia za vlastizradu prameniacu z prejavov proti ruským činom na Ukrajine.

SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Prezídium SFTA so znepokojením vníma situáciu okolo Audiovizuálneho fondu

Prezídium SFTA so znepokojením vníma situáciu


 okolo Audiovizuálneho fondu

Prezídium Slovenskej filmovej a televíznej akadémie (SFTA) so znepokojením vníma aktuálnu situáciu okolo Audiovizuálneho fondu (AvF). Vyzýva Radu AvF, aby čo najskôr prezentovala svoje zistenia stavu vo fonde aj jeho operatívne riešenia. TASR o tom informovala výkonná sekretárka SFTA Silvia Dydňanská.
Osočovanie bývalých či súčasných členov orgánov fondu, ministerky kultúry Silvie Hroncovej a jej rodiny považuje prezídium SFTA za neetické a neprijateľné.
"Sme presvedčení, že výrazná polarizácia názorov časti odbornej verejnosti ani anonymné vyjadrenia či osobné útoky na verejných platformách nie sú cestou k riešeniu aktuálnej situácie, ale vedú iba k jej zhoršovaniu," uviedli z prezídia. Dodali, že ak má niekto dôkazy o porušení zákonov, jeho povinnosťou je podniknúť potrebné právne kroky a podať podnet na príslušné orgány.
Prezídium SFTA je zároveň pripravené vytvoriť spoločný priestor na diskusiu profesijných združení o aktuálnej situácii v AvF.
Predseda štatutárneho orgánu AVF Dušan Zbudila skončil vo funkcii 28. júla. V súvislosti so zisteniami dozornej komisie, ktorá skonštatovala, že Zbudila porušil zákon o fonde, ho odvolala ministerka kultúry. Zbudila bol totiž členom Rady AVF nominovaným ministerstvom. Novým predsedom Rady AVF sa stal Vincent Štofaník.
Na tom istom rokovaní tiež odvolali doterajšieho riaditeľa fondu Petra Badača, ktorého sa takisto týkali zistenia o porušení zákona o fonde. Audiovizuálny fond aktuálne hľadá nového riaditeľa.


Zdroj: TASR

Audiovizuálny fond hľadá nového riaditeľa

Audiovizuálny fond hľadá nového riaditeľa




Rada Audiovizuálneho fondu (ďalej len „rada“) v súlade s § 4 ods. 2 písm. m) zákona č. 516/2008 Z. z. o Audiovizuálnom fonde a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon“), podľa príslušných ustanovení rokovacieho poriadku a v zmysle uznesenia zo dňa 14.8.2023 vyhlasuje výzvu na predkladanie prihlášok kandidáta na funkciu riaditeľa/riaditeľky Audiovizuálneho fondu. Prihlášku podpísanú kandidátom spolu s povinnými prílohami je potrebné doručiť Audiovizuálnemu fondu do 29. augusta 2023 do 16.00 hod v uzatvorenej obálke s označením „Prihláška na funkciu riaditeľa/riaditeľky Audiovizuálneho fondu. NEOTVÁRAŤ“. Prihlášku možno doručiť osobne, kuriérom alebo doporučenou poštou, pričom rozhodujúci je čas doručenia prihlášky.

V prihláške kandidát uvedie svoje meno a priezvisko, tituly a jasne vyjadrí svoju vôľu kandidovať na funkciu riaditeľa/riaditeľky fondu. Kandidát uvedie v prihláške aj zoznam príloh, ktoré k prihláške prikladá. Kandidát spolu s prihláškou predkladá aj projekt riadenia a rozvoja Audiovizuálneho fondu v určenom obsahovom zameraní a rozsahu, výpis z registra trestov nie starší ako tri mesiace, štruktúrovaný životopis a kópiu dokladu o najvyššom dosiahnutom vzdelaní.

K prihláške musí kandidát pripojiť aj čestné vyhlásenie o svojej spôsobilosti na právne úkony v plnom rozsahu, o splnení podmienky odbornej praxe v oblasti riadenia s uvedením osoby, u ktorej túto prax vykonával a o splnení podmienky odbornej praxe v oblasti audiovízie aj so špecifikáciou takejto doterajšej praxe. Kandidát zároveň musí na predpísanom tlačive vyhlásiť, že nevykonáva funkciu ani činnosť, ktorá je nezlučiteľná s funkciou riaditeľa Audiovizuálneho fondu podľa príslušných predpisov, resp. že takúto funkciu alebo činnosť prestane vykonávať do 30 dní od svojho zvolenia.

Prihlášku a všetky prílohy kandidát predloží v písomnej podobe a zároveň aj v elektronickej podobe na dátovom nosiči. Na prihlášku, ktorá nebude obsahovať všetky uvedené náležitosti a prílohy, alebo ktorá bude doručená po určenom termíne, rada nebude prihliadať.

Všetky podrobné informácie, určené kritériá na funkciu riaditeľa, ako aj vzory príloh sú zverejnené na webovom sídle Audiovizuálneho fondu na adrese www.avf.sk. Kandidátov, ktorí splnia zákonné podmienky na zvolenie a podajú úplnú prihlášku v určenom termíne, rada pozve na verejné vypočutie, ktoré sa uskutoční na jej októbrovom zasadnutí.

16. 8. 2023

Zomrela Renata Scottová

Zomrela Renata Scottová

Skonala italská sopranistka Renata Scottová - Novinky

Vo veku 89 rokov zomrela vo svojom dome v New Yorku talianska sopranistka a operná režisérka Renata Scottová. Oznámil to v stredu Marco Russo, starosta mesta Savona, kde sa umelkyňa v roku 1934 narodila.
TASR správu prevzala z tlačovej agentúry ANSA.
"Odišla jedinečná speváčka, skvelá hudobníčka, umelkyňa a žena. Veľká osobnosť Savony - kultivovaná, veľkorysá, jednoduchá," uviedol Russo na sociálnych sieťach.
Scottová študovala v Miláne a v roku 1952 debutovala v savonskom Divadle Gabriella Chiabreru v hre "La traviata" od Giuseppeho Verdiho.
Počas svojej dlhej a význačnej kariéry účinkovala na mnohých svetových operných scénach vrátane La Scaly v Miláne, Kráľovskej opery v Londýne a Metropolitnej opery v New Yorku, kde v roku 1986 režírovala aj operu "Madama Butterfly" od Giacoma Pucciniho.
"Som zdrvený," povedal španielsky tenorista Plácido Domingo, ktorý Scottovú označil za "jednu z najväčších operných speváčok všetkých čias".
"Bola učiteľkou oddanou mladým talentom a pre mňa osobne jednou z najvernejších partneriek na javisku s viac ako stovkou spoločných vystúpení, ale predovšetkým veľmi drahou priateľkou," dodal 82-ročný Domingo.


Zdroj: TASR

Rezort kultúry otvára nový dotačný program na podporu rozvoja mediálnej výchovy a boja proti dezinformáciám

Rezort kultúry otvára nový dotačný program na podporu rozvoja



 mediálnej výchovy a boja proti dezinformáciám




Ministerstvo kultúry (MK) SR otvára nový dotačný program na podporu rozvoja mediálnej výchovy a boja proti dezinformáciám. Ministerka kultúry Silvia Hroncová podpísala prvú výzvu programu, žiadosti je možné podávať do 8. septembra tohto roka. Ako informoval rezort kultúry, celkový objem prostriedkov určených na výzvu je 300-tisíc eur. Jeden projekt môže získať od tisíc do 30-tisíc eur. MK zároveň upozornilo, že minimálna výška spolufinancovania predloženého projektu je 5 percent a o dotáciu možno žiadať len na projekt, prípadne jeho časť, ktorý bude realizovaný na území Slovenska v roku 2023. „Žiadateľ sa musí najprv zaregistrovať do elektronického dotačného systému ministerstva a vytvoriť si svoj profil/konto. Následne vie vyplniť formulár žiadosti o poskytnutie dotácie. Pokiaľ už registrovaný je, stačí ak aktualizuje svoje údaje a v systéme si vyhľadá už aj tento nový program (https://ds.culture.gov.sk) a postupovať podľa pokynov," približuje ministerstvo postup na podanie žiadosti. Rozhodnutie o poskytnutí dotácie by malo byť vydané najneskôr do 10. novembra, avšak termín je orientačný a závisí napríklad od počtu žiadostí či od opatrení prijatých vládou.

„Programové vyhlásenie konštatuje, že Slovenská republika je dlhodobým terčom dezinformačných aktivít, ktoré sa ešte zintenzívnili po začatí ruskej agresii voči Ukrajine. Zraniteľnosť Slovenska podčiarkujú aj ďalšie faktory, ako napríklad nedostatočný dôraz na kritické myslenie, občiansku výchovu či históriu vo vzdelávacom procese. Chceme klásť dôraz na ochranu verejnosti a maloletých pred šírením dezinformácií, hoaxov a prejavmi nenávisti či násilia,” objasňuje šéfka rezortu kultúry Hroncová zámer dotačného programu.

Program má dva podprogramy. Jeden je určený na podporu a rozvoj mediálnej výchovy a druhý na boj proti šíreniu dezinformácií. Program sa chce zamerať napríklad na podporu vzdelávacích aktivít či podujatí, ktoré sa zameriavajú na rozvoj mediálnej gramotnosti alebo boj proti dezinformáciám. Ide napríklad o vzdelávanie prostredníctvom prednášok, školení, seminárov a workshopov, ale aj skrz konferencie či dlhodobé vzdelávacie programy. Podporená by mala byť aj tvorba a distribúcia didaktických pomôcok a materiálov pre oblasť mediálnej výchovy a boja proti dezinformáciám. „Prioritou programu je podpora aktivít cielených na účinné odhaľovanie a eliminovanie šírených dezinformácií, vrátane posilňovania šírenia overených a objektívnych informácií a podpora aktivít uľahčujúcich vyhľadávanie rôznych pohľadov na témy verejného záujmu, ktoré sa konajú na území Slovenska, a to s dôrazom na najmenej rozvinuté okresy," uviedlo ministerstvo.

Rezort doplnil, že z programu by malo byť podporené aj vydávanie publikácií, ako aj multimediálnych projektov, či realizovanie štúdií a prieskumov v spomínaných podprogramoch. „Žiadatelia môžu žiadať aj o podporu cielených komunikačných kampaní a v prípade podpogramu boja proti šíreniu dezinformácií napríklad aj o tvorbu či rozvoj samoregulačných mechanizmov bojujúcich proti dezinformáciám, napr. vytváraním nových algoritmov či IT mechanizmov aj s využívaním umelej inteligencie," dodáva MK.


Zdroj: SITA

15. 8. 2023

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS





Britská verejnoprávna spoločnosť BBC v pondelok oznámila, že predala svoje historické nahrávacie štúdiá Maida Vale Studios v západnom Londýne záujmovej skupine, do ktorej patrí aj nemecký skladateľ filmovej hudby Hans Zimmer. TASR správu prevzala agentúry AFP.
Maida Vale Studios sa odvtedy, ako ich BBC kúpila v roku 1933, stali veľmi obľúbenou a významnou súčasťou hudobnej histórie. Nahrávali v nich The Beatles, Led Zeppelin, David Bowie, Dusty Springfield, Beyoncé či Adele. Tieto priestory boli zároveň domovom množstva rozličných umeleckých telies BBC.
Ide o komplex siedmich štúdií situovaných v bývalom areáli pre korčuliarov z eduardovskej éry (1901-1910). Noví majitelia prisľúbili, že budú pokračovať v kultúrnom odkaze tohto miesta ako centra priekopníckej hudobnej tvorby a zachovajú pôvodnú fasádu budovy. Nákupná cena nebola zverejnená.



Moskovský súd uložil sociálnej sieti Reddit pokutu za to, že zo svojich stránok neodstránila "zakázaný obsah" s údajne "falošnými" informáciami o vojne na Ukrajine. TASR o tom píše podľa správ staníc CNN a Sky News.
Reddit dostal takúto pokutu vôbec prvýkrát. Pridal sa tak k rozsiahlemu zoznamu obdobných platforiem, ktoré už v Rusku takýmto postihom čelili. Menovite ide napríklad o neziskovú nadáciu Wikimedia Foundation, prevádzkujúcu internetovú encyklopédiu Wikipedia, streamovaciu službu Twitch či spoločnosť Google.
Moskovský súd uložil Redditu pokutu vo výške dvoch miliónov rubľov (18.545 eur). Samotná spoločnosť sa k nej dosiaľ nevyjadrila.
Rovnaký súd sa má v utorok zaoberať aj obdobným prípadom zmienenej Wikimedia Foundation, ktorej taktiež hrozí ďalší možný postih za neodstránenie domnelého zakázaného obsahu.
Rusko od svojej vlaňajšej invázie na Ukrajinu sprísnilo kontrolu nad médiami v krajine, a to najmä v súvislosti s informovaním o tejto vojne. Zavedené boli prísnejšie tresty za "diskreditáciu" a šírenie údajne nepravdivých informácií o ruských ozbrojených silách.

 

Copyright  © TASR 2023

RTVS zverejnila poradie politických subjektov v septembrových predvolebných diskusiách


RTVS zverejnila poradie politických subjektov



 v septembrových predvolebných diskusiách


V piatok 11. augusta prebehlo v RTVS v Mlynskej doline v Bratislave žrebovanie poradia účasti politických subjektov kandidujúcich do NR SR v jesenných parlamentných voľbách v predvolebných septembrových diskusiách vysielaných na obrazovkách RTVS. Žrebovanie prebehlo pod dohľadom notára a za účasti zástupcov kandidujúcich politických subjektov.

RTVS pripravuje do septembrového vysielania dve formy predvolebných diskusných relácií. Bude vychádzať zo zákonného rámca, to znamená, že RTVS vyčlení desať hodín diskusných programov so zástupcami všetkých kandidujúcich politických subjektov v rozhlasových programových službách RTVS a desať hodín v televíznych programových službách RTVS. V prvom formáte diskusných programov Parlamentné voľby – rozhovory dostanú zástupcovia všetkých kandidujúcich politických subjektov rovnaké otázky a na ich zodpovedanie budú mať rovnaký časový priestor. Poradie kandidujúcich politických subjektov určil žreb nasledovne:

Pondelok 11. septembra o 15.30 h na Jednotke:HLAS – sociálna demokracia
Vlastenecký blok
Demokrati

Utorok 12. septembra o 15.30 h na Jednotke:SRDCE vlastenci a dôchodcovia - SLOVENSKÁ NÁRODNÁ JEDNOTA
Slovenské Hnutie Obrody
KARMA

Streda 13. septembra o 15.30 h na Jednotke:Modrí, Most - Híd
OĽANO A PRIATELIA: OBYČAJNÍ ĽUDIA (OĽANO), NEZÁVISLÍ KANDIDÁTI (NEKA), NOVA, SLOBODNÍ A ZODPOVEDNÍ, PAČIVALE ROMA, MAGYAR SZÍVEK a Kresťanská únia a ZA ĽUDÍ
REPUBLIKA

Štvrtok 14. septembra o 15.30 h na Jednotke:Sloboda a Solidarita
SPOLOČNE OBČANIA SLOVENSKA
SDKÚ - DS - Slovenská demokratická a kresťanská únia - Demokratická strana

Pondelok 18. septembra o 15.30 h na Jednotke:Maďarské fórum, Občianski demokrati Slovenska, Za regióny, Rómska koalícia, Demokratická strana
Progresívne Slovensko
PRINCÍP

Utorok 19. septembra o 15.30 h na Jednotke:SMER - sociálna demokracia
SZÖVETSÉG - Magyarok. Nemzetiségek. Regiók. | ALIANCIA - Maďari. Národnosti. Regióny
Slovenská národná strana

Streda 20. septembra o 15.30 h na Jednotke:Kresťanskodemokratické hnutie
Komunistická strana Slovenska
Pirátska strana - Slovensko

Štvrtok 21. septembra o 15.30 h na Jednotke:MySlovensko
SME RODINA
Kotlebovci - Ľudová strana Naše Slovensko
SPRAVODLIVOSŤ

Účasť zástupcov kandidujúcich politických subjektov v druhom formáte predvolebných diskusných relácií RTVS bude vychádzať z aritmetického priemeru najaktuálnejších výsledkov prieskumov verejnej mienky z troch agentúr (AKO, FOCUS, MEDIAN) v danom čase.

Detaily pravidiel volebného vysielania RTVS pre voľby do NR SR 2023 sú zverejnené na webe rtvs.org.

Hostia a témy diskusnej relácie TV Joj Analýzy Na hrane

  Hostia a témy diskusnej relácie 

 Analýzy Na hrane | JOJ.sk | Stránka, ktorá sa dá pozerať!

TV Joj Analýzy Na hrane

Analýzy Na hrane - politická diskusná relácia, ktorá voľne naväzuje na štvrtkový formát Na hrane. 

Nová relácia má ambíciu ponúknuť priestor analytikom, odborníkom, ale napríklad aj politikom, ktorí nedostávajú priestor vo večernej relácii. Analýzy Na hrane majú predovšetkým webovú podobu, televízia ich vysiela na spravodajskej televízii JOJ 24, na stránke Novinyplus.sk, na svojich webových platformách a na facebookovej stránke Na hrane TV JOJ, kde si štvrtkový politický duel našiel svoju stálu divácku základňu. 

ňHosťom relácie v utorok 15. augusta bude Prof. PhDr. Iveta Radičová, PhD. Rozprávať sa budú o predvolebnom Slovensku, o predpokladoch vývoja do volieb a po voľbách, o spôsoboch komunikácie strán a reakcií voličov, ale aj o krokoch polície vo vzťahu k exponovaným osobám, či o pôsobení vlády Ľudovíta Ódora a o opatreniach v sociálno-ekonomickej sfére. 

Nenechajte si ujsť reláciu Analýzy Na hrane v utorok 15. augusta od 18:00.

AvF odmieta tvrdenia, že by nebol schopný splácať svoje záväzky

AvF odmieta tvrdenia, že by nebol


 schopný splácať svoje záväzky

Audiovizuálny fond odmieta, že by mal mnoho záväzkov, ktoré nie je schopný splácať a že jeho hospodárenie nie je udržateľne nastavené. Informoval o tom manažér komunikácie AvF Andrej Obuch. Reagoval tak na vyjadrenia bývalého riaditeľa fondu Petra Badača. "Po odvolaní Badača rada v súčinnosti s dozornou komisiou a kanceláriou okamžite začala konať a pri prvotnej finančnej analýze podpornej činnosti identifikovala viacero chybných krokov odvolaného riaditeľa," upresnil Obuch.
Dodal, že vo fonde prebieha analýza finančných prostriedkov na dotačnom účte, ktorá bude hotová do konca týždňa. "Podporná činnosť fondu rozhodne nie je ohrozená. Fond s podporenými žiadateľmi komunikuje a opätovne pristúpil k postupnému podpisovaniu zmlúv a uhrádzaniu svojich zmluvných záväzkov," zdôraznil.
Fond zároveň odmieta tvrdenie Badača, že dozorná komisia konala pri výkone kontroly vo vzťahu k jeho osobe zaujato a účelne. Trvá na tom, že postupovali v súlade so všeobecne záväznými právnymi predpismi a vnútornými predpismi fondu.
Badač v reakcii na jeho odvolanie uviedol, že nesúhlasí so závermi dozorného orgánu a kontrolu označil za účelovo vedenú. Upozornil, že závery o nedodržaní zákona v prípade predloženia návrhov zmlúv žiadateľom nezohľadnili skutočnosť o nevyhnutnom preverení problému splatnosti záväzkov fondu a druhotnej platobnej neschopnosti, ktorá vznikla pred jeho nástupom do funkcie. Tvrdil, že k nedodržaniu lehoty zaslania návrhu zmluvy žiadateľovi dochádzalo aj v minulosti, bez intervencií dozornej komisie.


Zdroj: TASR

14. 8. 2023

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS






Iránska tlačová agentúra Tasnim v sobotu oznámila, že s ruskou tlačovou agentúrou Sputnik podpísala dohodu o spolupráci. TASR správu prevzala z agentúry DPA.
Predstavitelia oboch agentúr dohodu podpísali prostredníctvom videokonferencie. Tasnim ďalšie podrobnosti o tejto spolupráci neposkytla. Ide však podľa jej vyjadrení o plány na posilnenie spolupráce v oblasti mediálnych činností na globálnej úrovni.
Predstaviteľ vedenia tejto iránskej agentúry dohodu označil za dôležitý krok na potlačenie vplyvu hegemónie Západu. O uzavretí tejto dohody predtým informovali aj ruské médiá, píše DPA.
Európska únia Sputniku po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu zakázala pôsobenie na území EÚ. Irán i Rusko čelia medzinárodným sankciám a posilňujú vzájomnú spoluprácu v oblasti hospodárstva i obrany, pripomína DPA. Irán podľa Západu dodáva Moskve tzv. samovražedné drony, ktoré Rusko používa vo vojne na Ukrajine. Teherán to však popiera.
Agentúra Tasnim je spájaná s iránskymi revolučnými gardami (IRGC), pripomenula DPA.

                                       

Zakladateľ Facebooku Mark Zuckerberg stratil trpezlivosť ohľadom ťahaníc okolo jeho možného zápasu v klietke s konkurentom Elonom Muskom.
Pohár trpezlivosti pretiekol, keď Musk navrhol tréningový zápas v Zuckerbergovom dome v Palo Alto v Kalifornii. "Myslím, že sa všetci zhodneme na tom, že to Elon nemyslí vážne. Je čas sústrediť sa na iné veci," napísal v nedeľu Zuckerberg na platforme Threads, uviedla britská agentúra PA Media.
Zuckerberg zdôraznil, že Muskovi navrhol konkrétny dátum ich zápasu. Danovi Whitemu, šéfovi organizácie UFC, ktorá propaguje zmiešané bojové umenia, ponúkol zorganizovanie oficiálneho zápasu.
"Elon termín nepotvrdil, potom hovorí, že potrebuje operáciu a teraz namiesto toho navrhuje tréning v mojej záhrade," kritizoval Zuckerberg postup svojho konkurenta.
Muskovi odkázal, že ak bude mať vážny záujem o konkrétny termín a oficiálny zápas, "vie, ako ma osloviť". Dovtedy si bude merať sily s ľuďmi, "ktorí to so športom myslia vážne".
Musk v reakcii na svojej platforme X (predtým Twitter) označil Zuckerberga za "zbabelca". Zverejnil aj screenshot z ich četu, ktorý vyvoláva dojem, že navrhol, aby po tréningu nasledoval v Zuckerbergovej záhrade skutočný duel.
Päťdesiatdvaročný Musk vyzval 39-ročného Zuckerberga na súboj v júni. Zuckerberg súhlasil a následne opakovane oznámil, že je už pripravený, Musk však nesúhlasil so žiadnym navrhovaným termínom.
Majiteľ firmy Tesla Musk v piatok oznámil, že potrebuje operáciu pre problém s pravou lopatkou, z ktorej sa bude zotavovať niekoľko mesiacov. Zároveň tvrdil, že súboj by sa mal odohrávať pred historickou kulisou v Taliansku, pričom sa špekulovalo o Koloseu v Ríme. Dokonca hovoril s talianskou premiérkou Giorgiou Meloniovou a ministrom kultúry Gennarom Sangiulianom, ten však ozrejmil, že Rím to nebude.



                                   

Verejnoprávna slovinská televízna stanica RTV Slovenija vyzbierala celkovo 1,2 milióna eur pre ľudí zasiahnutých nedávnymi obrovskými záplavami. V nedeľu o tom informovala tlačová agentúra STA.
Stanica najprv vo štvrtok 10. augusta vyzbierala 750.000 eur. V sobotu teletón, teda vysielací maratón, zopakovala a získala ďalších 500.000 eur.
Dvojhodinový program Spoločne pre Slovinsko, spojený so zbierkou peňazí, obsahoval príbehy obetí záplav a správy úradov aj dobrovoľníkov o priebehu odstraňovania následkov katastrofy. Program ukázal nevídaný rozsah záplav z minulého víkendu, ale aj silu solidarity ľudí.
Rozdeľovanie peňazí medzi obyvateľov, ktorí to potrebujú najviac, budú mať na starosti Slovinský Červený kríž a organizácia Caritas Slovinsko.
Podľa premiéra Roberta Goloba Slovinsko zažilo najhoršiu prírodnú katastrofu vo svojich novodobých dejinách. Povodňami boli zasiahnuté dve tretiny územia, došlo aj k obetiam na životoch i k veľkým materiálnym škodám.
Kampaň na získavanie finančných prostriedkov spustili aj slovinské rozhlasové stanice — len Rádio 1 v stredu v rámci svojho vysielacieho maratónu vyzbieralo takmer dva milióny eur.
Agentúra STA informovala, že 14. august bude v Slovinsku vyhlásený za deň solidarity, takže zamestnanci dostanú v práci voľno, aby mohli pomôcť pri odstraňovaní následkov povodní.
Do Slovinska vyslalo pomoc množstvo krajín vrátane Slovenska.



Copyright  © TASR 2023

 

 

13. 8. 2023

NEDEĽNÉ REZNE A KÁVA

 

NEDEĽNÉ REZNE A KÁVA

V politike | TA3

TA3 V politike v nedeľu o 11.00:

- Ján Hargaš, Progresívne Slovensko
- Kamil Šaško, Hlas-SD
- Július Jakab, OĽANO a priatelia
- Ladislav Kuna, SaS

 



 

O 5 minút 12, naživo v nedeľu od 11:55 h, Jednotka a vo vysielaní :24.

Hostia:

  • Richard Sulík, poslanec NR SR a predseda strany SaS
  • Michal Šimečka, predseda hnutia Progresívne Slovensko

 

Reláciu moderuje Marek Makara.