18. 6. 2022

Zomrel Zdeněk Velíšek

Zomrel Zdeněk Velíšek

Zemřel dlouholetý novinář ČT Zdeněk Velíšek - Seznam Zprávy

Zomrel novinár, prekladateľ a dlhoročný člen zahraničnej redakcie Českej televízie (ČT) Zdeněk Velíšek, mal 89 rokov. Verejnoprávna televízia to dnes večer oznámila v spravodajskom programe Udalosti. Velíšek sa zaoberal predovšetkým európskym dianím a Francúzskom. Narodil sa 23. februára 1933 v Českom Krumlove, vyštudoval Dečínske gymnázium a potom hispanistiku a bohemistiku na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej. Do vtedajšej Československej televízie nastúpil už v roku 1968, po sovietskej okupácii ale musel televíziu opustiť. Živil sa prekladateľstvom a tlmočníctvom, na Kavčí Hory sa vrátil po novembrovej revolúcii, kde pôsobil ako zahraničný spravodajca, redaktor, komentátor, editor či spolutvorca programu o zahraničnom dianí Horizont ČT24. Porota novinárskej ceny Karla Havlíčka Borovského v roku 2014 udelila Velíškovi Cenu Opus Vitae za celoživotnú noblesnú komentátorskú a reportérsku činnosť, glosujúcu najmä neľahký rozvoj Európskej únie a miesta Česka v nej. "Cena je za celoživotnú prácu, ale ja som sa prvú polovicu života médiám a novinárine nevenoval, takže mne patrí len z polovice a cítim istý dlh, ktorý chcem ešte raz tak dlho splácať," povedal vtedy s nadsadením Velíšek. Jeho novinársku profesionalitu, prehľad aj gentlemanstvo oceňovali nielen jeho kolegovia. Francúzsko mu v roku 2015 udelilo Rád umenia a literatúry za šírenie francúzskej kultúry vo svete.

Zdroj: ČTK

RTVS opäť hľadá mladých talentovaných virtuózov

 RTVS opäť hľadá mladých

talentovaných virtuózov

 

Mladí talentovaní hudobníci, ktorí majú odvahu zmerať si sily so svojimi rovesníkmi venujúcimi sa klasickej hudbe, sa aj v tomto roku môžu prihlásiť do obľúbenej talentovej šou Virtuózi V4.Obľúbená súťaž vážnej hudby, ktorú v predvianočnom období vysiela Dvojka, predstaví na obrazovkách najväčšie talenty vážnej hudby nielen zo Slovenska, ale zo všetkých krajín V4. Súčasťou súťaže budeopäť aj krajina mimo V4, toho roku Slovinsko.

Mladí talentovaní hudobníci sa už môžu prihlásiť do obľúbenej talentovej šou Virtuózi V4 prostredníctvom online formulára. Spomedzi prihlásených talentov vo veku do 19 rokov (vrátane) sa štyria finalisti dostanú do medzinárodných kôl, kde si zmerajú sily so súťažiacimi z krajín V4 - Slovenska, Maďarska, Českej republiky a Poľska. Súčasťou súťaže je spravidla aj jedna krajina, ktorá nie je súčasťou V4. Minulý rok to bolo Srbsko, tentokrát sa v súťaži predstavia mladé talenty zo Slovinska.

Víťaz súťaže dostane šancu vystúpiť v najslávnejších koncertných sálach sveta a dokonca získať štipendium v jednej z najprestížnejších hudobných inštitúcií. Víťazovi sa tak otvorí možnosť sľubnej kariéry v klasickej hudbe. Oproti predošlým ročníkom však nastáva veľká zmena, do súťaže sa tento rok môžu prihlásiť len hudobníci, teda detí hrajúce na hudobných nástrojoch, nie speváci.

Ako sa prihlásiť?

Online prihlasovanie bude otvorené už len pár dní a mladí hudobníci môžu nahrať svoje video a svoju prihlášku zaregistrovať na webovej stránke www.virtuosos.com/sk/ do 10. júna 2022. Z prihlásených talentovaných hudobníkov bude 20 najlepších pozvaných na osobný kasting v televíznom štúdiu RTVS. Prihlásiť sa môžu hudobníci hrajúci na strunových a klávesových nástrojoch (klavír, čembalo, harfa, akordeón, gitara), sláčikových hudobných nástrojoch (husle, viola, violončelo, kontrabas), drevených dychových nástrojoch (flauta, priečna flauta, klarinet, hoboj, fagot, saxofón), plechových dychových nástrojoch (trúbka, pozauna, tuba, tenorový roh, lesný roh), bicích nástrojoch (xylofón, marimba, cimbál) a tradičných hudobných nástrojoch.

Bližšie k vysnívaným snom

Virtuózi V4+ sú klasickou talentovou súťažou, ktorá upriamuje pozornosť na vážnu hudbu a jej talenty. Tým najväčším slovenským talentom minulého roka bol klavirista Ryan Martin Bradshaw, ktorý vo finálovom kole zahral klavírny koncert č. 1 B mol z diela P. I. Čajkovského a stal sa víťazom súťaže. Slovenský klavirista Peter Valentovič sa o ňom vyjadril ako o talente, ktorý možno vidieť raz za 50 - 100 rokov.

Talentová súťaž Virtuózi V4+ mladým hudobníkom okamžite otvára dvere do sveta vážnej hudby. Hudobníci sa spolu navzájom podporujú a vystupujú na spoločných koncertoch, prípadne sú aj prizývaní na samostatné podujatia do rozličných krajín. Spoločne tak vystupovali napríklad v Spojených arabských emirátoch, vo Veľkej Británii, v Maďarsku, v Českej republike a v mnohých ďalších krajinách.

Súťaž, ktorá objavuje talenty

Organizátori talentovej súťaže si zakladajú na niektorých pravidlách, ktoré sú zväčša v rozpore s tým, ako fungujú bežné komerčné talentové súťaže. Patrí sem napríklad nezobrazovanie pokazených vystúpení či vystúpení s nedostatkom talentu, ale, naopak, zobrazovanie vystúpení, ktoré motivujú pozitívne. Súťaž talenty nevytvára, ale objavuje ich. Organizátori kladú dôraz aj na kvalitu poroty, ktorá národné a následne medzinárodné talenty hodnotí. Slovenská porota tohto ročníka je zatiaľ tajomstvom, no vo finále medzinárodných kôl nebude ani toho roku chýbať velikán Plácido Domingo. Medzinárodná talentová súťaž Virtuózi V4+ bude súčasťou vysielania RTVS už po tretíkrát.

 

17. 6. 2022

Zomrel Jean-Louis Trintignant

Zomrel Jean-Louis Trintignant

Jean-Louis Trintignant Dead: 'Man and a Woman,' 'Amour' Actor Was 91 – The  Hollywood Reporter 
Vo veku 91 rokov zomrel v piatok francúzsky filmový herec Jean-Louis Trintignant. Pre agentúru AFP to potvrdila jeho rodina. Herec skonal doma v departemente Gard na juhu Francúzska.
Trintignant, jeden z najznámejších a herecky najplodnejších predstaviteľov francúzskej kinematografie, počas svojej 70-ročnej umeleckej kariéry účinkoval v približne 130 filmoch a spolupracoval s množstvom režisérov.
Medzi jeho klasické snímky patria Konformista (1970, réžia Bernardo Bertolucci), Z (1969, réžia Constantinos Gavras) alebo Tri farby: Červená (1994, réžia Krzysztof Kieslowski).
Trintignant naposledy účinkoval vo filme L'Amour c'est mieux que la vie (2021, réžia Claude Lelouch). Bol držiteľom niekoľkých ocenení vrátane Césara za stvárnenie hlavnej úlohy v oscarovej snímke Láska (2012, réžia Michael Haneke).


Zdroj: TASR

 

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Turecké úrady zrušili licencie 24 rozhlasovým a televíznym staniciam 
Turecké úrady vzali vo štvrtok do väzby 16 tureckých novinárov napojených na prokurdské médiá. Stalo sa tak na základe obvinenia novinárov z príslušnosti k "teroristickej organizácii", informovala agentúra AFP.
Francúzska agentúra podľa TASR spresnila, že väzobne stíhaní novinári pracovali pre médiá napojené na prokurdskú opozičnú Ľudovodemokratickú stranu (HDP), ktorej v Turecku hrozí zákaz pre údajné prepojenie na kurdských povstalcov bojujúcich už desaťročia proti tureckému štátu.
Obhajca novinárov potvrdil, že jeho mandanti zostanú vo väzbe až do súdneho procesu. Ďalší štyria novinári boli prepustení na slobodu, ale sú pod súdnym dohľadom.
Predseda Združenia novinárov Turecka Nazim Bilgin v reakcii na uväznenie novinárov vyhlásil: "Pokiaľ ide o slobodu tlače, žijeme v najtemnejších dňoch dejín našej krajiny".
Zástupca tureckej sekcie organizácie Reportéri bez hraníc (RSF) Erol Onderoglu označil zadržiavanie novinárov za pokus oslabiť "kurdskú politickú triedu... a pripraviť ju" o možnosť vyjadrovať sa pred prezidentskými voľbami, ktoré sa v Turecku uskutočnia na budúci rok.
AFP dodala, že legislatívny výbor tureckého parlamentu prijal v stredu návrh zákona, ktorý by zakotvil tresty odňatia slobody pre každého novinára alebo občana uznaného vinným z "verejného šírenia zavádzajúcich informácií". Návrhom sa ešte musí zaoberať a schváliť ho parlament. Bilgin ho však označil za "zákon o cenzúre".
V rámci represií, ktoré vládne úrady spustili po neúspešnom pokuse o prevrat proti prezidentovi Recepovi Tayyipovi Erdoganovi v roku 2016, bolo zadržaných, vyšetrovaných alebo súdených už mnoho súčasných i bývalých členov a sympatizantov strany HDP.
Tieto represie znepokojili západných spojencov Turecka. Varovali, že táto situácia môže spôsobiť ďalšie škody na ich diplomatických vzťahoch s Erdoganovou vládou.
V rebríčku slobody tlače RSF za rok 2022 sa Turecko ocitlo na 149. mieste zo 180 krajín, dodala AFP s tým, že Turecko je pravidelne kritizované za umlčiavanie a zastrašovanie médií kritických k vláde.



Džamál Chášukdží – Wikipedie

Saudskoarabský korunný princ Muhammad bin Salmán navštívi na budúci týždeň Turecko. Pôjde o jeho prvú cestu do tejto krajiny od brutálnej vraždy novinára Džamála Chášukdžího v roku 2018.
Oznámil to v piatok nemenovaný vysokopostavený turecký činiteľ, na ktorého sa odvoláva tlačová agentúra AFP.
Korunný princ, ktorý je de facto vládcom saudskoarabského kráľovstva, zavíta do tureckého hlavného mesta Ankara. Detaily jeho návštevy oznámi Rijád v priebehu víkendu.
Zástupcovia oboch krajín podpíšu niekoľko dohôd, keďže Turecko – sužované rastúcou infláciou – hľadá podporu u nezápadných partnerov.
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan navštívil Saudskú Arábiu v apríli, pričom sa stretol s bin Salmánom a navštívil moslimské pútnické mesto Mekka.
Chášukdží bol saudskoarabský novinár, ktorý písal pre americký denník The Washington Post a kriticky sa vyjadroval k režimu vo svojej vlasti. Agenti Rijádu ho zavraždili v saudskoarabskom konzuláte v tureckom Istanbule.
Prípad šokoval celý svet a značne poškodil vzťahy medzi týmito regionálnymi rivalmi. Erdogan vtedy vyhlásil, že vraždu nariadili "najvyššie úrovne" saudskoarabskej vlády, hoci korunného princa priamo neobvinil.
Vzťahy zostali zmrazené viac ako tri roky. Saudská Arábia zareagovala neoficiálnym bojkotom tureckého dovozu, čím vyvíjala tlak na turecké hospodárstvo.
Po obnovení vzťahov istanbulský súd v apríli zastavil proces v neprítomnosti s 26 podozrivými Saudskoarabmi spájanými s Chášukdžího smrťou a prípad postúpil Rijádu.


Zakladateľa WikiLeaks Juliana Assangea odmietli vydať do USA
Spoločnosť WikiLeaks označila piatkové rozhodnutie britskej vlády vydať svojho zakladateľa Juliana Assangea na trestné stíhanie do USA za "temný deň" pre slobodu tlače a britskú demokraciu. WikiLeaks plánuje podať odvolanie. TASR správu prevzala z vyjadrenia WikiLeaks na sociálnej sieti Twitter.
"Julian neurobil nič zlé. Nespáchal žiadny zločin a nie je zločinec. Je novinár a vydavateľ a je trestaný za to, že robil svoju prácu," píše WikiLeaks na Twitteri.
Britská ministerka vnútra Priti Patelová schválila v piatok žiadosť vlády Spojených štátov o vydanie zakladateľa WikiLeaks Juliana Assangea. Ten má teraz 14 dní na podanie odvolania.
Prípad svojho zakladateľa označila WikiLeaks za politický a prejav pomsty amerických štátnych orgánov. Ako uviedla WikiLeaks, Assange zverejnil dôkazy, že USA sa dopustili vojnových zločinov a usilujú sa ich zakryť.
Spojené štáty žiadajú o Assangeovo vydanie pre obvinenia zo sprisahania, nelegálneho preniknutia do vládnych počítačov a porušenia zákona o špionáži v súvislosti so zverejnením tajných dokumentov. Na webovej stránke WikiLeaks sa tieto materiály objavili v rokoch 2010 až 2011. Assange všetky obvinenia odmieta.


Al Jazeera obtains image of bullet that killed its journalist |  Israel-Palestine conflict News | Al Jazeera
Panarabská spravodajská televízia al-Džazíra získala a zverejnila fotografiu guľky, ktorá podľa nej zabila jej reportérku Šírín abú Aklaovú, keď v máji ako novinárka monitorovala izraelskú vojenskú operáciu na okupovanom Západnom brehu.
Ako v piatok informovala agentúra AP, guľka bola identifikovaná ako 5,56 mm náboj americkej výroby vystrelený z pušky M4, ktorú bežne používajú izraelské sily.
Izraelská armáda tvrdí, že palestínski militanti používajú rovnakú muníciu, poznamenala AP.
Al-Džazíra na svojom webe informovala, že podľa balistických a forenzných expertov bola strela so zelenou špičkou navrhnutá tak, aby prerazila pancier. Odborníci uviedli, že náboj bol navrhnutý a vyrobený v Spojených štátoch.
AP dodala, že izraelská armáda zverejnila vlastnú fotografiu vriec s nábojmi, ktoré boli - podľa nej - zhabané pri zásahu v máji.
Náboje na oboch snímkach sa zdajú byť identické, so zeleným označením na špičkách, konštatuje AP.
Al-Džazíra neuviedla, ako získala snímku náboja, ktorý má v držbe palestínska samospráva. Na snímke je zobrazená zrejme zakrivená vystrelená guľka v priehľadnej plastovej nádobke označenej červenou značkou.
Rekonštrukcia osudnej prestrelky podľa agentúry AP podporuje výpovede palestínskych svedkov, že Aklaovú zastrelili izraelskí vojaci. Rekonštrukciou sa však nedospelo ku konečnému záveru, poznamenala AP.
Al-Džazíra a palestínska samospráva naďalej vinia Izrael, že príslušníci izraelských bezpečnostných zložiek zasiahli novinárku zámerne, čo Izrael rozhodne popiera.
Izraelská armáda tvrdí, že novinárka bola smrteľne zranená počas vojenskej operácie v utečeneckom tábore Džanín, počas ktorej došlo k prestrelke medzi izraelskými vojakmi a palestínskymi militantmi.
Zistiť, či daný náboj vystrelil izraelský vojak alebo palestínsky militant, by bolo podľa velenia izraelskej armády možné jedine pomocou dôkladnej balistickej analýzy guľky. Tú však Palestínčania odmietajú vydať.
Palestínska samospráva tvrdí, že má presvedčivé dôkazy o tom, že zodpovednosť za smrť novinárky nesie Izrael, pričom nielen odmieta vydať guľku na analýzu, ale aj akokoľvek spolupracovať s Izraelom.
Vlastné vyšetrovanie palestínskych úradov dospelo k záveru, Aklaovú zabil náboj kalibru 5,56 mm vystrelený z poloautomatickej pušky Ruger Mini-14.
Izrael tvrdí, že identifikoval vojenskú pušku, z ktorej mohla byť vystrelená smrtiaca strela. Na vyvodenie jednoznačného záveru by však potreboval analyzovať aj guľku. Podrobnosti o puške Izrael neposkytol, dodala AP.
Aklaová, 51-ročná Američanka palestínskeho pôvodu, bola uznávanou spravodajkyňou arabskojazyčnej televíznej stanice al-Džazíra. Izraelsko-palestínskemu konfliktu sa táto novinárka venovala viac ako 25 rokov.

 

Copyright  © TASR 2022

 

Český slavík: Podívejte se, jak se vyrábí cena pro vítěze! VIDEO | TN.cz

Novým vlastníkom a vyhlasovateľom hudobnej ankety Český slavík sa stane TV Nova. Zmluvu o prevode práv uzavrela s agentúrou Musica Bohemica. Dokončenie transakcie je predpokladané v júli, po úplnom prevode práv súvisiacich s organizovaním tejto ankety. ČTK o tom informoval riaditeľ agentúry Musica Bohemica Jaroslav Těšínský. Minulý ročník po štvorročnej pauze s novou štruktúrou hlasovania organizoval matematik a podnikateľ Karel Janeček, ktorý chce kandidovať budúci rok na prezidenta SR. Tohtoročné slávnostné vyhlásenie výsledkov sa uskutoční v novembri tohto roku. Podrobnosti k systému hlasovania, jednotlivým kategóriám a ďalšie detaily sa diváci dozvedia v septembri. "Sme veľmi radi, že sa nám podarilo získať práva na organizovanie tejto výnimočnej ankety, ktorá je už šesťdesiat rokov spätá so svetom českej populárnej hudby. Plánujeme veľkolepý večer plný skvelých hostí a hudobných čísel, veríme, že sa diváci budú dobre baviť," uviedla Silvia Majeská, programová riaditeľka TV Nova. Anketu v posledných rokoch jej konania sprevádzali rôzne kontroverzie, napríklad okolo údajnej manipulácie s hlasmi. V roku 2016 vzbudilo pozornosť druhé miesto Tomáša Ortel a jeho skupiny Ortel. Kapela bola spájaná s krajnou pravicou a kritici jej vyčítali xenofóbne texty namierené proti menšinám. Anketa sa vlani vrátila na hudobnú scénu s novou štruktúrou hlasovania, ktorej autorom je Janeček. Verejnosť hlasovala pomocou hlasovacieho systému D21, priamy prenos odvysielala Nova. Televízia po prenose uviedla, že bude musieť s právnikmi hľadať cestu, či sa dá pri dnešnej mediálnej legislatíve predísť v budúcnosti podobným excesom, ktoré sa podľa nej odohrali v priamom prenose pri odovzdávaní cien. Podľa niektorých médií Nova narážala na Janečkove slová, keď Janeček pri odovzdávaní cien okrem iného kritizoval protiepidemické opatrenia vlády, ktoré podľa neho mali zásadný negatívny vplyv na kultúru a viedli k rozdeleniu spoločnosti. Janeček v reakcii uviedol, že si za svojimi slovami stojí, bola podľa neho na mieste. Českého slávika v kategórii speváčok vlani v novembri získala speváčka Ewa Farna. Zo spevákov si najvyššie ocenenie odniesol Marek Stratený, ktorý sa stal aj absolútnym víťazom podľa počtu hlasov, ktorých dostal 48.048. V kategórii kapiel vyhrala skupina Mirai. Pre všetkých to bolo prvé víťazstvo v ankete. Stratený navyše získal cenu Najobľúbenejšia pieseň poslucháčov Rádia Impuls, ktorou sa stala skladba Moja milá. Ocenenie víťazom obnovenej hudobnej ankety Český slávik organizátori odovzdali na slávnostnom večeri v Hudobnom divadle Karlín 19. novembra.

 Google

Ruská divízia americkej internetovej spoločnosti Google vo štvrtok vyhlásila bankrot. Uviedla to dnes agentúra Interfax, ktorá sa odvoláva na súdne záznamy. Divízia tento krok následne potvrdila. O zámere vyhlásiť bankrot informovala už v máji s tým, že ruské úrady jej obstavili bankový účet, čím jej znemožnili vykonávať všetky platby. "Vzhľadom k tomu, že ruské úrady Googlu obstavili jeho ruský bankový účet, už nebolo fungovanie našej ruskej kancelárie udržateľné. Preto divízia vyhlásila bankrot," uviedol podľa agentúry Reuters hovorca firmy. "Ľudia v Rusku sa spoliehajú na naše služby. Zachováme dostupnosť bezplatných služieb, ako je Search, YouTube, Gmail, Maps, Android a Play," dodal. Ruské úrady v minulosti Googlu vymerali niekoľko pokút. Ich súčasťou je aj sankcia 7,2 miliardy rubľov (zhruba tri miliardy Sk) z minuloročného decembra. Firma ju dostala za to, že opakovane odmietala mazať zo svojich systémov obsah v Rusku považovaný za nezákonný. Divízia mala túto pokutu zaplatiť do 19. marca. V máji začali exekútori kroky, ktoré majú zaistiť uhradenie pokuty. Ruská divízia Google v minulom roku hospodárila so stratou 26 miliardy rubľov pri tržbách 143,3 miliardy rubľov. Stratu tak vykázala prvýkrát od roku 2009, uviedla agentúra Interfax.

 

Copyright  © ČTK 2022

 


Európska komisia, oficiálne webové sídlo

Európska komisia dnes zverejnila posilnený Kódex postupov proti šíreniu dezinformácií. Komplexnejší kódex nadväzuje na kódex z roku 2018 s ohľadom na vývin dezinformačnej scény počas pandémie Covid-19 ako aj vojny na Ukrajine. Cieľom prísnejšieho kódexu je vyriešiť nedostatky kódexu z roku 2018 prísnejšími opatreniami a reguláciou ako aj reagovať na nedostatky zistené počas prevádzkovej praxe. Medzi záväzky kódexu patrí: širšia účasť na implementácii kódexu, zmenšovanie finančnej podpory pre šíriteľov dezinformácií, doplnenie nových foriem manipulatívneho správania, vybavenie používateľov lepšími nástrojmi na rozpoznávanie a označovanie dezinformácií, rozšírenie overovania faktov, zabezpečenie transparentnosti politickej reklamy, viac podpory pre výskumníkov, zriadenie centra a pracovnej skupiny pre transparentnosť či posúdenie vplyvu kódexu pravidelným monitorovaním.
34 signatárov, medzi ktorých patria významné sociálne siete- Meta, Google, Twitter, Microsoft a TikTok, fact-checkingové platformy- Maldita, PagellaPolitica, Demagog and Faktograf či zástupcovia občianskej spoločnosti- Avaaz, Globsec a Reportéri bez hraníc sa podpísali pod dokument, ktorý je veľkým krokom k bezpečnejšiemu online prostrediu bez dezinformácií a hoaxov.

Podrobnosti:

Tlačová správa
Centrálny zdroj Kódexu postupov proti šíreniu dezinformácií

Otázky a odpovede k sprísnenému kódexu postupov

Hodnotenie kódexu postupov

 

SaS preferuje za šéfa RTVS Tibora Búzu

SaS preferuje za šéfa RTVS 
Tibora Búzu

Favoritom poslancov Národnej rady (NR) SR za SaS na funkciu riaditeľa RTVS je Tibor Búza. O jeho podpore budú rokovať s koaličnými partnermi. Na piatkovej tlačovej konferencii to oznámil poslanec Roman Foltin (SaS). Strana odmieta tajnú voľbu šéfa RTVS v pléne. Zároveň má vážne výhrady voči Jaroslavovi Rezníkovi a nechce, aby pokračoval vo funkcii riaditeľa telerozhlasu.
"Koaličných partnerov sa pokúsime presvedčiť, že táto voľba bude najlepšou voľbou, aby sa pridali k nám," povedal Foltin o podpore Búzu. SaS ho označila za schopného a zdatného manažéra s jasnou koncepciou, kam by rád posunul RTVS. "Zohľadňuje aj reálne finančné možnosti, ktoré sú k dispozícii," dodal Foltin, ktorý je členom Výboru NR SR pre kultúru a médiá. Poslanci SaS sa zároveň stotožňujú so stanoviskom expertnej komisie, ktorá odporučila do voľby okrem Búzu aj Ľuboša Machaja.
Verejnoprávne médium musí byť podľa SaS odstrihnuté od politiky a prinášať vyvážené spravodajstvo. To sa podľa predsedníčky klubu Anny Zemanovej teraz v RTVS nedeje. SaS je za verejnú voľbu v pléne NR SR. "V žiadnom prípade nebudeme súhlasiť s tým, ak by niekto prišiel s návrhom na tajnú voľbu," povedala.
Poslanci majú nového šéfa RTVS voliť budúci týždeň v stredu (22. 6.). Vyberať budú z ôsmich kandidátov. Expertná komisia, ktorú zriadil Výbor NR SR pre kultúru a médiá, bola na vypočúvaní kandidátov a zostavila stanovisko. Okrem Búzu a Machaja, ktorých odporúča do funkcie, označila za prijateľných kandidátov na zvolenie Ivana Goliana a Petra Badača.
Ďalších štyroch - Jaroslava Rezníka, Daniela Živicu, Vladimíra Semana a Petra Janků - zaradili vo svojom hodnotení experti do skupiny kandidátov, ktorých neodporúča zvoliť za šéfa telerozhlasu.

Zdroj: TASR

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA

 Na obrázku môže byť 1 osoba a text, v ktorom sa píše „Štefan Harabin 10h Milí priaznivci a priatelia, Youtube kanál, bez uvedenia akéhokol'vek dôvodu, mi na „hulváta" vymazal všetky videá, účet a celú históriu od januára 2016. Zrejme som pre Ultraliberálov a Sorosa mimoriadne nebezpečny, lebo V stanoviskách a vyjadreniach na prebiehajúce udalosti vnútro a zahranično-politické hovorím kontinuálne pravdu, ktorá je pre nich nepríjemná. V tejto činnosti samozrejme budem pokračovat' na informačnom kanály aplikácie Telegram, kde rozbieham aj priame vysielanie S možnostou kladenia otázok. Link: t.m/harabin“

 Na obrázku môže byť 1 osoba



"Urobili ste zo mňa Žida 21. storočia."
Igor Matovič
 



„Na rovinu? Neobávam sa tak vojny ako dehonestácie hodnôt a našej mládeže, našej budúcnosti. Napríklad im vymývajú mozog zvrátenosťami – vraj pohlavím môžu byť tým, čo chcú. Len čakám, kedy sa niekto bude cítiť ako zvieratko či kameň, či ako v rozprávke – snehová vločka. Môžeme tomu zabrániť, len treba, aby sa ľudia nebáli priznať sa k hodnotám, lebo tie nie sú iní“
Pavlína Matovičová
"



"Ale áno, som rád, že sa ma americkí liberáli boja tak, ako Donalda Trumpa – to je lichôtka. Oddnes aspoň konečne vieme, čo znamená skratka FB – Fascist Book.“
Ľuboš Blaha



"Európski fanúšikovia žiab, klobás a špagiet veľmi radi navštevujú Kyjev. Sľúbia Ukrajine členstvo v EÚ a staré húfnice, opijú sa horilkou a odídu domov vlakom."
Dmitrij Medvedev