7. 4. 2018

Zomrel Franck Bauer

Zomrel Franck Bauer

Vo veku 99 rokov zomrel posledný doteraz žijúci člen tímu francúzskych hlásateľov, ktorí sa počas druhej svetovej vojny prihovárali poslucháčom Rádia Londýn -  francúzskej sekcie spravodajskej stanice BBC. Franck Bauer zomrel v piatok v nemocnici v meste Cateau-Cambrésis v departemente Nord.
Džezový bubeník Bauer sa pridal k hnutiu Slobodné Francúzsko v júni roku 1940. Od marca 1941 do júna 1943 bol členom malého tímu francúzskych hlásateľov, ktorí sa Francúzom prihovárali na vlnách rozhlasovej stanice BBC. Práve v tomto období Francúzsko, okupované nacistami, zažívalo jedno z najtemnejších období svojich dejín, pripomenul na svojej webovej stránke denník Libération. 
Okrem kódovaných správ, ktoré odboju vo Francúzsku pomáhali pri koordinácii ich akcií, hlásatelia Rádia Londýn čítali aj odkazy od odbojárov v zahraničí pre ľudí "doma", ako aj úvodníky, ktoré mali posilniť morálku domáceho obyvateľstva. Francúzski občania vysielanie z Londýna počúvali tajne.
Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo svojom tweete napísal, že Bauerov hlas "sprevádzal mnoho nebezpečných operácií, ktoré viedli k víťazstvu v druhej svetovej vojne".

Copyright © TASR 2018

Stanovisko Prírodovedeckej fakulty

Stanovisko Prírodovedeckej fakulty


Vyhodnotenie ponuky na programový formát – 100. výročie Slovenského národného divadla

Vyhodnotenie ponuky na programový formát – 

100. výročie Slovenského národného divadla




NOVÁ RTVS 2.0:-)

NOVÁ RTVS 2.0😆

Zdroj:Kancelária Koordinátora úderky

6. 4. 2018

Slnko v sieti

Slnko v sieti


Slovenská filmová a televízna akadémia (SFTA) vyhlásila v piatok večer laureátov národnej filmovej ceny Slnko v sieti za rok 2017. Slávnostný večer v bratislavskej Starej tržnici sa niesol v znamení filmov Čiara a Piata loď. Čiara získala šesť, Piata loď tri ocenenia.
Najlepším hraným filmom za rok 2017 sa stala Čiara producentky Wandy Adamík Hryc a režiséra Petra Bebjaka. Snímku ďalej ocenili za najlepšiu filmovú réžiu, najlepší mužský herecký výkon v hlavnej úlohe v podaní Tomáša Maštalíra, za najlepší filmový strih získal cenu Marek Kráľovský, za najlepší filmový zvuk Viktor Krivosudský a za najlepšiu filmovú hudbu Slavo Solovic.
Piata loď režisérky Ivety Grófovej získala cenu za najlepší kameramanský výkon Denisy Buranovej, za najlepší scenár Marek Leščák, Iveta Grófová, snímke tiež patrí Slnko v sieti v kategórii najlepší architekt - scénograf, v ktorej boli ocenení Denisa Buranová, Iveta Grófová, Miroslav Král a Iva Němcová.
Najlepší ženský herecký výkon v hlavnej úlohe podala podľa SFTA Zuzana Kronerová v snímke Baba z ľadu. Ocenenie za najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe patrí Judit Bárdos za film Out. Robert Roth získal Slnko v sieti za najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe v snímke Nina.
Najlepším dokumentárnym filmom roku 2017 je Diera v hlave Roberta Kirchhoffa. Titul najlepší animovaný film patrí snímke Ocko hrdina (Websterovci) režisérky Kataríny Kerekesovej. V ďalších kategóriách ocenili za najlepšie kostýmy Katarínu Štrbovú-Bielikovú za film Křižáček, za najlepšie masky si ocenenie odniesla dvojica Martin Jankovič a Zuzana Paulini za film Únos.
Slnko v sieti za výnimočný prínos slovenskej kinematografii udelila SFTA dvom filmovým architektom Viliamovi J. Gruskovi a Romanovi Rjachovskému. Divácku cenu Slnko v sieti získal v on-line hlasovaní film Spievankovo a kráľovná Harmónia.
Domácu tvorbu uplynulého roka predstaví Týždeň slovenského filmu, ktorý štartuje od pondelka 9. apríla v bratislavskom Kine Lumiére. Uvedie 39 titulov - 22 hraných, 12 dokumentárnych a päť animovaných filmov. Priaznivcov slovenského filmu čaká do 15. apríla i bohatý sprievodný program - panely, seminár, výstava či diskusie. Vybrané snímky prehliadky sa v rovnakom termíne budú premietať aj v ďalších deviatich slovenských mestách.

Copyright © TASR 2018

Z RTVS odchádza Tibor Búza

Z RTVS odchádza Tibor Búza

"S Tiborom nás už od vysokoškolských štúdií spája mnohoročný priateľský a kolegiálny vzťah. Tento vzťah bol a je veľmi otvorený a priamy. Celé roky sme na mnohé otázky mali spoločný názor a na mnohé odlišný. To, čo nás vždy spájalo, bola zodpovednosť voči divákovi a poslucháčovi verejnoprávnych médií, ako aj snaha priniesť na televízny a rozhlasový trh kvalitné, vyvážené a hodnotné televízne i rozhlasové relácie. Tiborovi v ďalšom jeho pôsobení želám veľa úspechov a naše pracovné cesty, ktoré sa spojili, pôjdu onedlho popri sebe," uviedol generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník. V tejto súvislosti poďakoval Búzovi za odvedenú prácu a za kontinuitu, ktorú pri kreovaní televíznych programov dokázal zachovať a rozvinúť.
"K rozhodnutiu ukončiť svoje pôsobenie v RTVS som dospel po dlhej dobe. Niekedy je jednoducho dobré vedieť, kedy je čas odísť. Ďakujem za úsilie a prácu mojim kolegom, interným aj externým spolupracovníkom. Verím, že verejnoprávne médiá budú naďalej spĺňať svoju verejnoprávnu službu, ktorou je služba divákom a poslucháčom," poznamenal Búza.

Copyright © TASR 2018

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS


Obyvatelia bratislavskej Záhorskej Bystrice dostanú do schránok miestne noviny každé dva týždne. Oficiálne noviny mestskej časti Naša Bystrica, ktoré doteraz vychádzali s dvojmesačným odstupom sa menia na mesačník. Jeho súčasťou bude i periodikum Naša Bystrica Aktual, ktoré bude o novinkách v mestskej časti informovať v printovej i elektronickej podobe každých 14 dní.
Starosta Záhorskej Bystrice Jozef Krúpa vysvetľuje krok aktívnym dianím v neustále sa rozrastajúcej sa mestskej časti. "Obyvateľov pribúda, s tým súvisí veľa rozhodnutí a nových investícií, ale i problémov, ktoré treba riešiť. O tom všetkom Vás chceme aktuálne informovať,“ prihovoril sa k čitateľom z prvého čísla "aktuálu".
Dianiu v Záhorskej Bystrici, mestskej časti, ktorá ku koncu roka 2017 evidovala 5260 obyvateľov, sa tak v súčasnosti budú venovať tri periodiká. V závere minulého roka začali vychádzať noviny TU ŽIJEM. Ich ambíciou je „prinášať mesačník s témami, ktoré si nenachádzajú miesto v iných periodikách o Záhorskej Bystrici, prípadne o Bratislave a prostredníctvom aktívnej komunikácie pomôcť zásadne zlepšiť život v mestskej časti". V redakčnej rade týchto novín sú poslanci miestneho zastupiteľstva v Záhorskej Bystrici - Ivan Bošňák, Roman Weinštuk, Vladimír Kristl a Ján Janata.

Copyright © TASR 2018

Televízia JOJ za posledné dva roky eviduje veľký dopyt po vlastných seriáloch, ktoré sú vizuálne čoraz atraktívnejšie - zvýšila nároky na výrobu, postupne ju presunula do exteriérov a dbá na to, aby boli námety univerzálnejšie. Výsledkom je úspech aj na zahraničných trhoch.
Rodinný seriál Divoké kone, z dielne producentov Danice Hričovej, Paľa Polnera a režiséra Braňa Mišíka, ktorý JOJka vysielala v roku 2015, aktuálne kúpil vysielateľ v Argentíne a v rokovaní sú aj ďalšie krajiny Latinskej Ameriky. O seriál je naďalej záujem aj v Európe. Po Francúzsku a Maďarsku, kde Divoké kone zaznamenali mimoriadne veľký úspech (denne dosahovali v poobednom slote 10 % share v CS 4+ na stanici Duna TV), predala JOJka práva na seriál tiež do Poľska či Rumunska.
Z portfólia JOJ Group sú v zahraničí rovnako úspešné aj ďalšie formáty vlastnej tvorby. S témou kriminálky Za sklom sa napríklad stotožnili aj v iných krajinách, kde sa stretli s podobnými témami v reálnom živote. Okrem iných aj česká televízia Prima, ktorá od JOJky kúpila práva už na viaceré seriály – nielen Za sklom, ale aj historickú detektívku 1890, či komediálny seriál Prázdniny. Maďari okrem Divokých koní takisto zakúpili opciu na Prázdniny.

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

RTVS NEWS

RTVS NEWS


V zábavnom kvíze o zdraví Záhady tela s moderátorom Mariánom Miezgom sa diváci môžu tešiť na známe tváre, ale aj množstvo nových informácií, faktov i mýtov o ľudskom tele. Proti sebe sa postavia dvojice Jaro Bekr s Monikou Hilmerovou a Nela Pocisková a Filipom Tůmom. Záhady tela štartujú na Jednotke o 20:30.

Premiérová sobota na Jednotke ponúka aj úvodnú časť novej série zábavnej talkshow Petra Marcina Neskoro večer, do ktorej prijali pozvanie herečka Štátneho divadla Košice Alena Ďuránová, spevák Lukáš Adamec a zápasník Attila Végh. Na skvelú porciu zábavy sa diváci môžu tešiť o 21:30 na Jednotke

Milovníci drámy a gotiky si prídu na svoje na Dvojke. Tom Hardy v britskom seriáli Taboo je bezcitným pomstiteľom, ktorý je ochotný urobiť všetko pre to, aby získal majetok po mŕtvom otcovi. Myšlienka a dejová linka seriálu Taboo vznikla vďaka konverzácií s otcom Edwardom Hardym. Anglický herec rovnako participuje na produkcii seriálu, ktorého súčasťou je aj známy a uznávaný režisér Ridley Scott. Premiérovú časť mystického seriálu Taboo z produkcie BBC si môžu diváci pozrieť v sobotu večer 7.4. o 22:25 na Dvojke

Nedeľný večer bude na Jednotke patriť finále obľúbeného kriminálneho seriálu Inšpektor Max, ktorý si získal priazeň fanúšikov vďaka svojskej postave, ktorú stvárnil herec Juraj Kukura, ktorý svojrázne stvárnil postavu Zoltána Maxa. Záverečný jedenásty diel série si môžu diváci pozrieť v nedeľu 8.4.2018 o 20:30 na Jednotke.

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Únik osobných údajov používateľov Facebooku a ich zneužitie je neprijateľné, uviedla vo štvrtok Európska komisia (EK). Po zisteniach, že škandál zasiahol 87 miliónov používateľov tejto sociálne siete vrátane viac ako milióna ľudí z Európy, sa EK snaží stretnúť s predstaviteľmi tejto firmy, informovala agentúra DPA.
"Pre Európsku komisiu je tento neoprávnený prístup k osobným dátam patriacich facebookovým užívateľom a ich ďalšie zneužitie neprijateľné," uviedol hovorca EK Christian Wigand.
Facebook v stredu priznal, že škandál okolo úniku osobných údajov zasiahol 87 miliónov jeho používateľov. Najprv sa hovorilo 50 miliónoch používateľov, ktorých osobné dáta z Facebooku neoprávnene získala spoločnosť Cambridge Analytica a následne údajne použila na ovplyvnenie amerických prezidentských volieb v roku 2016.
Wigand poznamenal, že stredajšie vyhlásenie Facebooku potvrdilo, že únik dát sa týka aj európskych používateľov tejto sociálnej siete.
Podľa Facebooku únik osobných údajov zasiahol viac ako milión používateľov z Británie a tiež viac ako 310.000 ľudí v Nemecku.
Hovorca eurokomisie tiež povedal, že v reakcii na list, ktorý minulý týždeň poslala eurokomisárka pre spravodlivosť, spotrebiteľov a rodovú rovnosť Věra Jourová a v ktorom sa dožadovala informácii o prípade, Facebook preukázal, že je s komisiou ochotný o probléme diskutovať.
V súčasnosti sa v najbližších dňoch pripravujú stretnutia s predstaviteľmi tejto spoločnosti, dodal Wigand.

Zdravotný stav obete najvážnejšie zranenej pri streleckom útoku v sídle spoločnosti YouTube v kalifornskom meste San Bruno z 3. apríla sa zlepšuje. Ide o 36-ročného muža. Vo štvrtok o tom informovali predstavitelia Zuckerbergovej všeobecnej nemocnice v San Franciscu.
Podľa nemocnice je muž stále hospitalizovaný, ale jeho stav sa zlepšil na dobrý.
Po útoku v sídle YouTube odviezli do nemocnice so strelnými poraneniami celkovo troch ľudí. Dve ženy vo veku 32 a 27 rokov už prepustili.
Polícia informovala, že páchateľka útoku Nasim Aghdamová bola nahnevaná stratégiou a postupmi uvedenej spoločnosti na zdieľanie videí, lebo podľa jej slov "obmedzovala obsah videí".
Aghdamová napokon podnikla strelecký útok v priestoroch spoločnosti YouTube a na konci sa postrelila a spôsobila si smrteľné zranenie, dodala tlačová agentúra AP.
Vyšetrovatelia v súčasnosti pracujú s niekoľkými motívmi, na základe ktorých sa žena rozhodla strieľať. Jedným z nich mohla byť práve jej nespokojnosť s politikou YouTube. Strelkyňa iránskeho pôvodu sa na základe informácii spravodajskej televízie Sky News sťažovala, že spoločnosť filtruje jej príspevky, a preto sa dostávajú len k malému počtu jej odberateľov.
Aghdamová mala na YouTube niekoľko kanálov, kde prispievala videami v angličtine, turečtine i v perzštine. Údajne mala len niekoľko tisíc odberateľov. Podľa polície používala na internete meno "Nasime Sabz".
O jej smrti krátko informovala aj iránska štátna televízia, keďže v krajine mala určitú maličkú sledovanosť.
Aghdamová mala v perzštine kanál aj v odkazovej službe Telegram, ktorý sledovalo v Iráne približne 6000 používateľov, čo je málo v krajine, kde aplikáciu údajne využíva približne 40 miliónov ľudí.
Obyvatelia Iránu vyjadrili ľútosť a šok nad tým, že Aghdamová sa uchýlila k zabíjaniu iných.


Problémy čínskej investičnej skupiny CEFC spôsobili krach hneď niekoľkých rokovaní o veľkých investíciách tejto spoločnosti v Česku. Už v marci skupina oznámila, že nezvýši podiel v skupine J&T Finance Group. Okrem toho však podľa informácií servera e15.cz krachli aj ďalšie obchody, ako napríklad ponuka na kúpu televízie Nova a Markíza, alebo niekoľkých lukratívnych pražských nehnuteľností. Išlo o investície za miliardy korún.
Najväčším obchodom, ktorý skončí neúspechom, je nákup televíznej skupiny Central European Media Enterprises, ktorá okrem iného vlastní televízie Nova a Markíza. Podľa skorších informácií agentúry Reuters sa o CME usilovalo konzorcium CEFC a česko-slovenskej investičnej skupiny Penta. Rokovalo s majiteľom CME, ktorým je americký mediálny kolos Time Warner.
"V súčasnom období je to pre Pentu nereálny deal," uvádza zdroj oboznámený s priebehom dojednávanej transakcie. Oficiálne ale Penta záležitosť nekomentuje. Nakoniec, v minulosti ani nepotvrdila informáciu Reuters, že sa spoločne s CEFC usilovala o prevzatie CME. "K špekuláciám sa nebudeme vyjadrovať," povedal hovorca Penty Ivo Mravinac.
Okrem problémov CEFC s financovaním a vyšetrovaním jej šéfa v Číne nenahráva realizácii obchodu ani odmietavý postoj Číny k investíciám do zábavy. Pritom práve čínsky štát bude mať v CEFC rozhodujúcu rolu.
Američania tak možno prišli o životnú príležitosť celú televíznu skupinu výhodne predať. Zmienené konzorcium bolo totiž možno jediné, ktoré sa aspoň blížilo k požiadavkám spoločnosti Time Warner. Na druhej strane, odchod silného hráča dáva väčší priestor pre ďalších uchádzačov, ktorí, navyše, jednoduchšie stlačia cenu nadol.


Copyright © TASR 2018

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA


„Pocit divákov a poslucháčov je, že mnohí redaktori – a týka sa to aj moderátorov prúdu na Rádiu Slovensko – majú pocit, že musia vyjadriť svoj postoj. Týmto vyzývam redaktorov aj dramaturgov, ak niektorí chcú robiť politiku, nech idú, je tu sloboda, môžu si založiť politické strany alebo sa pridať k súčasným stranám a tam nech prejavujú svoje názory. Ja ako divák, poslucháč ani koncesionári Slovenska nesmú cítiť ich politický postoj a názor. V posledných dňoch to bolo cítiť, nie je náhoda, že je takáto lavína sťažností.“
Jozef Chudík, člen Rady RTVS

"Rusko potrebujeme, viete dobre, že ja mám k nemu veľmi blízky vzťah, ale nechoďme znova tým istým spôsobom, že kto nie je s nami je proti vám."
Andrej Danko

"Nemám problém odísť zo svojej pozície, keď budem pociťovať, že ju nedokážem vykonávať dostatočne profesionálne a so zázemím, ktoré na to potrebujem. Odišla som zo štyroch redakcií a vždy z dôvodu, že som už nechcela byť ich súčasťou. Ak dospejem opäť k tomu, že nedokážem komfortne vykonávať svoju prácu, budem sa riadiť rovnakými princípmi ako doteraz.Zatiaľ som ale nemala dôvod rozmýšľať nad takýmto riešením. Vidím v redakcii progres a chuť pracovať. Ak vytesníme kričiacu menšinu, je tu príjemné, typické rozhlasové prostredie, v ktorom som roky pracovala, do ktorého som sa rada vrátila."
Petra Stano Maťašovská

To neděláš dobře Jaromíre

To neděláš dobře Jaromíre

Zomrel Isao Takahata

Zomrel Isao Takahata

Vo veku 82 rokov zomrel vo štvrtok Isao Takahata, spoluzakladateľ prestížneho japonského animátorského štúdia Ghibli. Takahata zomrel v jednej z tokijských nemocníc na rakovinu pľúc.
Takahata je považovaný za jedného z najslávnejších a najuznávanejších tvorcov japonských animovaných filmov – anime. Jeho tvorba sa vyznačuje veľkým žánrovým i štýlovým rozsahom. Väčšinu jeho filmov je možné označiť za drámy z reálneho prostredia. Na rozdiel od mnohých anime v Takahatových snímkach sa neobjavuje až toľko fantazijných prvkov.
Animátorské štúdio Ghibli založil Takahata v roku 1985 so svojím priateľom, animátorom Hajaom Mijazakim. Ich ambíciou bolo vypracovať sa na japonskú obdobu štúdia Disney.
Štúdio Ghibli produkovalo aj Takahatove najznámejšie filmy, pričom jeho posledný - The Tale of The Princess Kaguya - bol v roku 2015 nominovaný aj na prestížnu cenu Oscar, nezískal ju však.
Takahata je známy aj ako režisér seriálu Heidi, dievča Álp, ktorý vznikol v 70. rokoch podľa knihy švajčiarskej spisovateľky Johanny Spyriovej.

Copyright © TASR 2018

5. 4. 2018

Vražda novinára Jána Kuciaka

Vražda novinára Jána Kuciaka


Opakovanou výzvou na okamžité odstúpenie policajného prezidenta Tibora Gašpara, ako aj na systémové zmeny v polícii sa v Bratislave skončilo zhromaždenie Za slušné Slovensko. Na Námestí SNP sa podľa medializovaných informácií zišlo vyše 45-tisíc ľudí, protest prebehol pokojne. Zhromaždenia sa konali aj v ďalších 34 mestách po celom Slovensku aj v zahraničí. „Pán premiér Peter Pellegrini a minister vnútra Tomáš Drucker, čakáme, že presadíte jasné systémové zmeny vo fungovaní polície, súdov a prokuratúry. Inak prídeme znovu,“ uzavrela jedna z organizátorov zhromaždenia Karolína Farská s tým, že od vymenovania novej vlády prešlo desať dní, no zatiaľ neurobila nič.
Na Pochod za slušné Slovensko v Nitre dnes prišlo približne 2 000 ľudí. Trasa pochodu bola symbolická. Začala sa pred okresným úradom, v blízkosti ktorého sa nachádza Katedra archeológie Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre, kde študovala Martina Kušnírová. Dav prešiel okolo sídla katedry žurnalistiky, pôsobiska Jána Kuciaka, k Mariánskemu stĺpu na Svätoplukovom námestí, kde účastníci pochodu zapálili sviečky pri fotografiách zavraždeného páru.
Dnešný pochod bol bez pódia aj rečníkov. Zhromaždeniu sa prihovoril len jeden z organizátorov Jakub Prok, ktorý prečítal vyhlásenie. V ňom pripomenul, že od vraždy Kuciaka a Kušnírovej už uplynul viac ako mesiac. Za ten čas desaťtisíce ľudí v uliciach prinútili vládu prijať politickú zodpovednosť, no ich ďalšia požiadavka – dôkladné a nezávislé vyšetrenie vraždy páru a tiež všetkých káuz, na ktoré novinár Kuciak poukázal – zostáva nesplnená. Rovnako nesplnený je aj sľub ministra vnútra Tomáša Druckera vrátiť dôveru v orgány činné v trestnom konaní. „Je nepochopiteľné, že aj po desiatich dňoch vo funkcii nedokázal urobiť ani to najzákladnejšie gesto – odvolať policajného prezidenta Tibora Gašpara. Jeho zotrvanie vo funkcii je pritom výsmechom akejkoľvek snahe o objektivitu vyšetrovania,“ prízvukoval Prok.
Ľudia skandovali „odvolať“ a „do basy“, niektorí si so sebou priniesli aj transparenty s nápismi ako „Spravodlivosť pre súdruha Fica a jeho zločinecký gang“ alebo „Pán Drucker, uuuuuž?“ Na záver zaspievali slovenskú hymnu a dav sa rozišiel. Bol to v poradí štvrtý protest, ktorý zorganizovala občianska iniciatíva Občania pre Nitru. Po predchádzajúcich zhromaždeniach dnes zvolili formu pochodu.

Požiadavky na výmenu policajného prezidenta Tibora Gašpara a na odstúpenie špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika zazneli dnes okrem iných na ďalšom zo série zhromaždení Za slušné Slovensko na Trojičnom námestí v Trnave. Moderátor Tomáš Vravník upozornil aj na disciplinárne stíhanie prokurátora Vasiľa Špirka, ktorý informoval o možnej korupcii na najvyšších miestach, ale aj na situáciu v polícii či RTVS.
Emeritný trnavský arcibiskup Róbert Bezák povedal, že lavína odvahy spôsobila také zmeny, ktoré dovtedy ľudia považovali za nemožné. "Smrť Jána Kuciaka v nás vzbudila záujem o veci verejné, záujem o pravdu a spravodlivosť. Vytvorila určitý druh búrky, ktorá sa valí Slovenskom a posúva nás ďalej. Je to udalosť tajomná, skoro biblická, keď smrť tvorí nový život, a ja verím, že žijeme chvíle toho nového života,“ povedal Bezák. Jeho vystúpenie asi päťsto prítomných ocenilo búrlivým potleskom. Ľudia o tom, že Bezák príde do Trnavy, nevedeli, pretože nechcel, aby o tom organizátori informovali.
K účastníkom zhromaždenia sa prihovoril aj Vladimír Oktavec, najvýraznejšia osobnosť udalostí z novembra 1989 v Trnave. "Ak sme v novembri 1989 vedeli zlikvidovať bez násilia diktatúru a priniesť demokraciu a slobodu, ja verím, že na jar 2018 sa nám bez násilia podarí priniesť na Slovensko aj slušnosť". S konkrétnymi návrhmi na ozdravenie verejného života vystúpil Peter Wilfling z iniciatívy Chceme veriť. Potrebná je podľa neho odluka polície od ministerstva vnútra, otvorenosť pri výbere prokurátorov či dôveryhodný ústavný súd.
Prvé zo série zhromaždení Za slušné Slovensko sa v Trnave konalo 9. marca, zúčastnilo sa na ňom asi dvetisíc ľudí. O týždeň neskôr bola účasť približne rovnaká. V piatok 23. marca sa konal tichý pochod mestom, zúčastnilo sa na ňom asi päťsto ľudí.


2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Protestné zhromaždenie Za slušné Slovensko sa vo štvrtok opäť konalo v centre Košíc. Podujatie, ktoré prebehlo bez incidentov, pritiahlo na Hlavnú ulicu pri Dolnej bráne viac ako 2000 ľudí. K akcii sa pridali aj farmári z východu Slovenska, ktorí sa sťažujú, že sú vytláčaní z vlastnej pôdy organizovanými skupinami. Ich protest sprevádzala kolóna desiatok traktorov, ktorá prešla Košicami od mestskej časti Barca až k centru mesta.
Nový minister vnútra Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) by podľa výzvy zo zhromaždenia mal vykonať opatrenia na obnovu dôvery občanov v políciu a ministerstvo vnútra. "Žiadame okamžité odvolanie policajného prezidenta Tibora Gašpara, odpolitizovanie vedenia polície a realizáciu nevyhnutných systémových zmien v policajnej inšpekcii, ktoré budú garantovať jej nezávislosť," uviedli za organizátorov Ján Gálik a Alžbeta Bojková. Poukázali na medializované informácie o pochybeniach pri vyšetrovaní vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, ako aj na stále sa objavujúce korupčné kauzy.
Za protestujúcich farmárov vystúpil František Oravec, farmár z Gyňova pri Košiciach, ktorý hovoril o "mafiánskych praktikách" v poľnohospodárstve. Silné skupiny podľa jeho slov zaberajú pôdu od tých, ktorí majú na ňu právny nárok a ktorí tak musia čeliť nátlaku, vyhrážkam i fyzickým útokom.
"Žiadame, aby finančné prostriedky - dotácie boli vyplácané iba takým užívateľom pôdy, ktorí k nej vedia preukázať právny titul, či už na základe vlastníctva, alebo právoplatnej nájomnej zmluvy. Žiaľ, odkedy sme vstúpili do Európskej únie, nie je žiadny štátny ani samosprávny orgán, ktorý by kontroloval právne tituly k pôde. Tu je tá diera a priestor pre rôznych špekulantov, novodobú mafiu, ktorá vie poberať finančné prostriedky Európskeho spoločenstva bez právneho titulu," povedal Oravec pre novinárov.
Pokiaľ Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA) alebo ministerstvo pôdohospodárstva nepristúpia k zmene, nespokojní farmári sa podľa neho chystajú na protest aj s traktormi od Michaloviec až do Bratislavy.  
Na zhromaždení vystúpil aj vedúci charity Samaritán a zakladajúci člen Občianskeho fóra a hnutia VPN Ľubomír Badiar, ktorý navrhol vyhlásiť deň zavraždenia novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej za pamätný deň SR – deň boja proti korupcii. Medzi rečníkmi boli aj ochranár a filmár Erik Baláž či riaditeľka Karpatskej nadácie a občianska aktivistka Laura Dittel.

Na zhromaždení Za slušné Slovensko sa vo štvrtok popoludní zišlo na Námestí Andreja Hlinku v Žiline niekoľko tisíc ľudí. Jedným z jeho cieľov bolo podľa spoluorganizátora zhromaždenia Mareka Richtera vyslať jasný nesúhlas s tým, že minister vnútra Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) stále neodvolal prezidenta Policajného zboru Tibora Gašpara.
"Rovnako chceme poukázať na nevyhnutné systémové zmeny v policajnej inšpekcii a odpolitizovanie vedenia polície. Preto požadujeme dôkladné a nezávislé vyšetrenie vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, odvolanie policajného prezidenta Tibora Gašpara, jasné systémové zmeny v policajnej inšpekcii a odpolitizovanie vedenia polície," zdôraznil Richter.
Za iniciatívu siedmich mimovládnych organizácií Chceme veriť, ktorú podpísalo 6000 signatárov, sa zhromaždeniu prihovoril Ján Orlovský. "Najdôležitejšia vec je, že sa zobudila občianska spoločnosť. Pretože, keď kontrolujeme vládnu moc len raz za štyri roky v čase volieb, zdá sa, že je to málo. Zvolení ľudia si veľmi rýchlo zvyknú na isté pohodlie a moc. Majú pocit, že už sú nekontrolovateľní. A keď nefungujú jednotlivé inštitúcie, tak tu máme marazmus, ktorý tu máme," podotkol Orlovský.
Podľa blízkeho priateľa Jána Kuciaka Marcela Tomaníka je veľmi ťažké uvedomiť si, že človek, ktorý bol neoddeliteľnou súčasťou vášho života, tu už nikdy viac nebude. "To, čo Janko robil, nerobil len pre seba. Robil to pre nás všetkých. Preto, aby naozaj docielil slušné Slovensko. Žiaľ, už nikdy to nedokončí. Preto vás všetkých prosím, aby ste nepoľavili a dávali najavo, že to, čo sa tu, na Slovensku deje, nie je v poriadku. Chcem požiadať všetkých, ktorým nie je jedno, v akom štáte žijú a v akom štáte budú žiť ich deti, aby neprestali bojovať za slušný štát, spravodlivosť, urýchlené a transparentné vyšetrenie vraždy našich priateľov," povedal pred zhromaždením Tomaník.

Približne 2000 ľudí sa zišlo vo štvrtok podvečer na Námestí SNP v Banskej Bystrici na mítingu podporujúcom iniciatívu Za slušné Slovensko. Na pódiu sa takmer dve hodiny striedali organizátori z rôznych občianskych zoskupení a rečníci z radov študentov, zdravotníkov či umeleckej obce.
Ako krátko pred podujatím TASR povedala Martina Strmeňová, koordinátorka platformy Nie v našom meste, ktorá v Banskej Bystrici organizuje mítingy Za slušné Slovensko, štvrtkový protest pod Urpínom sa koná najmä preto, aby boli splnené požiadavky protestujúcich, ako sú nezávislé vyšetrenie vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej a zostavenie dôveryhodnej vlády. "Nezávislé vyšetrenie vraždy však nemôže byť, pokiaľ je na svojom mieste v polícii politický nominant. Preto chceme zvýrazniť našu požiadavku na odstúpenie policajného prezidenta Tibora Gašpara," zdôraznila. Organizátori sa zároveň pripojili aj k protestom slovenských farmárov pre agrokauzu s eurodotáciami na východe Slovenska.
Na pódiu sa okrem organizátorov a hudobných hostí vystriedali napríklad aktivistka z platformy Nie v našom meste Csilla Droppová, novinár Eugen Korda alebo občiansky aktivista Slávo Sochor.  

Copyright © TASR 2018

Je v záujme vedenia RTVS zakopať čo najskôr vojnovú sekeru

Je v záujme vedenia RTVS zakopať 
čo najskôr vojnovú sekeru

Je v záujme vedenia Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS), „aby sa vojnová sekera čo najskôr zakopala“, tvrdí predseda Rady RTVS Igor Gallo. Ako uviedol pre agentúru SITA v reakcii na v stredu zverejnený otvorený list pracovníkov spravodajstva a publicistiky RTVS a následnú odpoveď generálneho riaditeľa RTVS Jaroslava Rezníka a vedenia spravodajstva, „samotnú formu komunikácie redaktorov s vedením nepovažujem za šťastnú. Je však v záujme vedenia RTVS, aby sa vojnová sekera čo najskôr zakopala, pretože napätie takéhoto charakteru ani tvorivej práci, ani dôveryhodnosti samotnej inštitúcii neprospieva. Odbornú profesionálnu debatu, respektíve nie úplne ideálnu komunikáciu, nemôže však žiadna zo strán považovať za nátlak“. Gallo avizoval že, Rada RTVS sa bude otvoreným listom zaoberať na svojom najbližšom zasadnutí.

Na napätú atmosféru v spravodajstve verejnoprávneho RTVS, na prácu v nepriateľskej atmosfére i na obavy z toho, či je vedenie spravodajstva RTVS schopné ochrániť redakciu pred silnými tlakmi z vonkajšieho prostredia upozornili v stredu 4. apríla v otvorenom liste členovia sekcie spravodajstva a publicistiky RTVS. Ako napísali v úvode listu adresovanom poslucháčom a divákom, pod ktorý sa podpísalo takmer 60 členov spravodajstva, ich priamy nadriadený (Vahram Chuguryan, pozn. redakcie) o nich minulý týždeň verejne vyhlásil, že v skutočnosti im niektorým nejde o čestnú a profesionálnu novinárčinu, ale o priame zasahovanie do politiky. „Je to lož. Zároveň po viacerých pokusoch riešiť situáciu v spravodajstve RTVS interne je to prekročenie hranice, keď sa musíme ohradiť aj verejne,“ reagovali v liste na konflikt v spravodajstve. Vyvolalo ho to, že Chuguryan neodporúčal nosiť na obrazovke odznaky #allforjan, ktoré sú vyjadrením solidarity novinárov so zavraždeným investigatívnym reportérom Aktuality.sk Jánom Kuciakom a s jeho snúbenicou Martinou Kušnírovou, a zároveň symbolom spolupra?ce všetky?ch novina?rov a ľudí, ktori? chcu? spoločne pomôcť dokončiť jeho prácu. Zo spravodajstva RTVS bola po zmene organizačnej štruktúry tento mesiac prepustená šéfeditorka zahraničného vysielania v Slovenskom rozhlase Oľga Baková. Ako ďalej napísali v otvorenom liste, „atmosféra v spravodajstve RTVS je už niekoľko mesiacov napätá. Bojujeme s nedôverou voči našim nadriadeným, voči ich úmyslom a schopnostiam. Väčšinou ide o ľudí, ktorí prekročili nepísané novinárske pravidlo a prišli z tlačových oddelení. Doteraz však nezaviedli mechanizmus, ktorý by vylúčil možný vplyv ich konfliktu záujmov na obsah spravodajstva“. Otvorený list, v úvode ktorého sa obracajú na poslucháčov a divákov RTVS, adresovali médiám a dali na vedomie aj generálnemu riaditeľovi RTVS Jaroslavovi Rezníkovi a Rade RTVS.

Autori otvoreného listu podľa stanoviska generálneho riaditeľa RTVS Jaroslava Rezníka a vedenia spravodajstva a publicistiky RTVS - riaditeľa sekcie spravodajstva a publicistiky Vahrama Chuguryana, vedúcej odboru televízneho spravodajstva a aktuálnej publicistiky Hany Lyons a vedúcej odboru rozhlasového spravodajstva a aktuálnej publicistiky Petry Stano Maťašovskej „fabulujú a strašia možnými budúcimi konfliktmi záujmov, no zabudli sa verejnosti zdôveriť, že práve nové vedenie ich trpezlivo vracia ku kultúre tvorby pre verejnoprávne médium, na ktorú mnohí zatiaľ svojimi kvalitami nedosiahli, a ku kultúre jazyka, ktorú mnohí stratili“. Ako ďalej 4. apríla reagovalo vedenie RTVS a spravodajstva RTVS, nový manažment spravodajstva začal robiť „účinné kroky, aby spravodajstvo RTVS bolo objektívne, vyvážené, nestranné a plnilo základnú informačnú službu pre širokú verejnosť. Tí, ktorí sa s tým nedokážu stotožniť, neakceptujú roky platné pravidlá - Zákon o RTVS a z neho odvodený Štatút programového pracovníka, Etický kódex a ďalšie platné predpisy - hľadajú vnútorného i vonkajšieho nepriateľa, lebo začali mať problém“. Dodávajú, že naprávať tento nelichotivý stav nie je pre žiadne vedenie ľahký ani bezbolestný proces. „Radikálne mladé jadro spravodajstva namiesto toho, aby venovalo energiu sebavzdelávaniu a pozorne načúvalo, aké nové výzvy sa mu núkajú, respektíve aby sa na nich spolupodieľalo, sa rozhodlo stavať barikádu zvnútra, hľadať nepriateľa a kričať na ostatných – ‚kto nejde s nami, ide proti nám!‘ Skúsenejší redaktori sa často boja povedať svoj názor, aby sa nestali predmetom invektív,“ reagoval ďalej okrem iného Rezník a vedenie spravodajstva v spoločnom dvojstranovom stanovisku k otvorenému listu.

Na situáciu reagovali viacerí politici, medzi nimi aj bývalý minister kultúry a v súčasnosti člen parlamentného mediálneho výboru Marek Maďarič (Smer-SD). Ako povedal Maďarič pre SITA, RTVS hazarduje s dôveryhodnosťou nadobudnutou v minulých rokoch, keď sa zbavuje takých skúsených a kvalitných redaktorov ako Oľga Baková. Podľa Maďariča je to ďalší v rade znepokojujúcich signálov po zrušení Reportérov a nečakaných zmenách vo vedení spravodajstva. „Aj v tejto súvislosti plne chápem otvorený list redaktorov RTVS,“ povedal.

K situácii v RTVS sa vyjadril na sociálnej sieti i bývalý generálny riaditeľ verejnoprávnej rádiotelevízie Václav Mika. Mika, ktorý sa inak ku krokom súčasného manažmentu a k RTVS po svojom odchode nevyjadruje. V krátkom videu konštatoval, že si ako verný divák RTVS „nemohol nevšimnúť, že televízia vysiela spot, že jej spravodajstvo je stále najdôveryhodnejšie. Ja sa pýtam - Vďaka komu je stále najdôveryhodnejšie? Ako manažér si neviem predstaviť situáciu, že by som sa postavil proti ľuďom, ktorí sú za úspechom, ktorý reprezentujem. Tak sa zamyslime“.

2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

MEDIA NEWS


MEDIA NEWS

Spoluzakladateľ a šéf sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg bude na budúci týždeň svedčiť pred americkým kongresovým výborom v súvislosti so škandálom úniku osobných údajov.
"Toto vypočúvanie bude význačnou príležitosťou osvetliť otázky týkajúce sa súkromia užívateľov (tejto sociálnej siete) a pomôcť Američanom lepšie pochopiť, čo sa deje s ich súkromnými dátami v online prostredí," uviedol v stredu stály výbor Snemovne reprezentantov USA pre energetiku a obchod vo vyhlásení, z ktorého cituje agentúra DPA.
Zuckerberg bude 11. apríla vysvetľovať úlohu svojej spoločnosti pri úniku osobných dát 50 miliónov užívateľov Facebooku pri amerických prezidentských voľbách v roku 2016, ktoré mali pomôcť Donaldovi Trumpovi zvíťaziť. Informáciu o tomto kroku zverejnil tzv. whistleblower z britskej firmy Cambridge Analytica. Zuckerberg pripustil, že sieť "pochybila".
Cambridge Analytica pracovala pre Trumpovu kampaň. Spoločnosť, čiastočne sponzorovaná Trumpovým stúpencom a finančníkom Robertom Mercerom, kombinovala užívateľské dáta s voličskými informáciami.
Podľa stanice BBC sa tak dialo prostredníctvom aplikácie s názvom This Is Your Digital Life, ktorú si stiahlo približne 200.000 ľudí. Aplikácia však umožňovala výskumníkom prístup i k profilom webových priateľov týchto užívateľov, čím sa britskej spoločnosti od roku 2014 podarilo zhromaždiť informácie od miliónov ďalších užívateľov.
Facebook, na ktorom sú zaregistrované dve miliardy ľudí, je v súčasnosti jedným z hlavných nástrojov politického boja a spojenia kandidátov so svojimi voličmi. Sociálna sieť sa od kauzy Cambridge Analytica usiluje o zlepšenie svojho verejného imidžu a opätovné nastolenie dôvery svojich užívateľov, uvádza britské médium.



Nasim Aghdamovú, ktorá v utorok sídle spoločnosti YouTube v meste San Bruno v americkom štáte Kalifornia postrelila troch ľudí a následne spáchala samovraždu, krátko pred tým vypočúvala polícia. Informovala o tom v stredu agentúra AP.
Aghdamová policajtom, ktorí ju niekoľko hodín pred incidentom našli spať v aute, povedala, že má rodinné problémy, pre ktoré odišla z domu. Na ich otázky reagovala pokojne a o kritike YouTube ani o tom, že by v spoločnosti na zdieľanie videí bola nespokojná s blokovaním jej videí, nehovorila. Podľa policajtov nič nenasvedčovalo tomu, že by bola hrozbou pre seba alebo ostatných.
V utorok agentúra AP informovala o tom, že polícia bude incident vyšetrovať ako prípad domáceho násilia, keďže jeden z postrelených - 36-ročný muž - bol pravdepodobne životným partnerom strelkyne.
Podľa agentúry DPA však neskôr polícia spresnila, že vyšetrovanie neodhalilo spojenie medzi útočníčkou a postrelenými osobami.
Vyšetrovatelia preto v súčasnosti pracujú s niekoľkými motívmi, na základe ktorých sa žena rozhodla strieľať. Jedným z nich mohla byť aj Agdhamovej nespokojnosť s politikou spoločnosti YouTube. Strelkyňa iránskeho pôvodu sa na základe informácii spravodajskej televízie Sky News sťažovala, že spoločnosť filtruje jej príspevky, a preto sa dostávajú len k malému počtu jej odberateľov.
Jej otec Ismail Aghdam pred niekoľkými dňami pritom na nespokojnosť jeho dcéry políciu upozornil. Povedal, že jeho dcéra Youtube "nenávidí" a mohla by ísť do sídla tejto spoločnosti. "Stále sa sťažovala na to, že YouTube jej zničil život," vyhlásil podľa Sky News jej brat Shahran Aghdam.
Ed Barberini, šéf policajného oddelenia v meste San Bruno zároveň v stredu uviedol, že strelkyňu jej rodina v pondelok nahlásila ako nezvestnú. Ďalej priblížil, že ju jej blízki nevideli už od soboty.
Aghdamová mala na Youtube niekoľko kanálov, kde prispievala videami v angličtine, turečtine i v iránskej perzštine - jazyku fársí. Údajne mala niekoľko tisíc odberateľov.

Copyright © TASR 2018


Severoírsky herec a filmár Kenneth Branagh si zahrá v pripravovanej televíznej adaptácii románu Džentlmen v Moskve (2016) od amerického spisovateľa Amora Towlesa. Päťdesiatsedemročný rodák z Belfastu sa okrem toho na projekte, ktorý vzniká pod hlavičkou spoločnosti Entertainment One, bude podieľať aj ako producent.

Príbeh Džentlmena v Moskve sa zameriava na ruského grófa Alexandra Rostova, ktorého v búrlivých 20. rokoch minulého storočia boľševici odsúdia na domáce väzenie. To musí stráviť v grandhoteli Metropol oproti Kremľu, kde za oknami svojej izby bude sledovať, ako sa tvorí história. Branagh sa v adaptácii, ktorá obsiahne 30 rokov Rostovovho života, predstaví v hlavnej úlohe.

Režisérom projektu bude Tom Harper, ktorý bude rovnako ako Branagh aj jeho producentom. Ako producent sa pod adaptáciu podpíše tiež Xavier Marchand z Moonriver Content a podieľať sa na nej budú za Entertainment One aj Pancho Mansfield a Mark Gordon, ktorý z Branaghom pracoval na viacerých projektoch vrátane detektívky Vražda v Orient exprese (2017).

Kenneth Charles Branagh absolvoval Royal Academy of Dramatic Art v Londýne. Neskôr pôsobil na rôznych divadelných scénach a v roku 1987 založil vlastný divadelný súbor Renaissance Theatre Company, ktorý fungoval do roku 1992. V roku 2015 potom oznámil vznik Kenneth Branagh Theatre Company. V roku 1990 ho nominovali na Oscara za réžiu a stvárnenie titulnej postavy v adaptácii hry Henrich V. Williama Shakespeara. Ďalšie nominácie na ceny americkej Akadémie filmových umení a vied má za réžiu krátkeho filmu Swan Song (1992), za scenár adaptácie Hamleta (1996) a stvárnenie vedľajšej úlohy vo filme Môj život s Marilyn (2011). Ako herec sa predstavil i vo filmoch Znovu po smrti (1991), Celebrity (1998), Harry Potter a tajomná komnata (2002), Valkýra (2008), Piráti na vlnách (2009) alebo Dunkirk (2017). Režíroval napríklad aj snímky Veľa kriku pre nič (1993), Frankenstein (1994), Márne lásky snahy (2000), Thor (2011), Jack Ryan: V utajení (2014) alebo Vražda v Orient exprese (2017), v ktorých si aj zahral, či rozprávku Popoluška (2015).


©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Autor je filozof, politológ a poslanec NRSR

Autor je filozof, politológ 

a poslanec NRSR

Partia neoliberálnych aktivistov v RTVS okolo Hanzelovej a Dobšinského pripravila petíciu proti manažmentu RTVS. V nej sa otvorene hlásia k tomu, že nechcú do debát pozývať ľudí s iným názorom. A tvária sa, že tak je to normálne. Toto vypotili: „Odmietame však tlak manažmentu, aby naše reportáže a diskusie umelo vyvažovali osoby, ktoré koketujú s dezinformačnými médiami, absentuje u nich expertíza na danú oblasť, prípadne sa netaja politickými ambíciami.“ Tak si túto kolosálnu ideologickú hlúposť podrobne rozoberme.

Neoliberálne detičky odmietajú, aby ich reportáže a diskusie „umelo“ vyvažovali osoby, ktoré „bla-bla“. Len pre pochopenie: „umelo“ odkazuje na ľudí s iným názorom. Ich diskusie sú väčšinou niečo ako 50 odtieňov modrej. Zavolajú pravičiara Naďa, aby sa „do krvi pohádal“ s pravičiarom Demešom, do toho Mesežnikov, Benčík, Duleba či nejaký iný poberateľ grantov od amerických nadácií. Na prekvapenie všetkých sa všetci títo kovaní pravičiari zhodnú na tom, že za všetko zlo na svete môže Putin. A Fico. Pri týchto mimoriadne zmysluplných „polemikách“ rôznych neoliberálov a rusofóbov im ako moderátori asistujú Hanzelová, Strižinec či Havran. Aj tí majú zhodou okolností tie isté názory. Však načo to „umelo“ vyvažovať. Toto je RTVS dnes. A vraj je to tak normálne. Drahé detičky, nie, nie je.

Ďalšia poznámočka: neoliberálne detičky odmietajú tých, čo „koketujú s dezinformačnými médiami“. Tak si to rozveďme. Na Slovensku je mediálna scéna nasledovná: všetky médiá hlavného prúdu píšu navlas to isté. SME, Denník N, Trend, Aktuality.sk, .týždeň – ako cez kopirák. Nenávisť voči Rusku, nenávisť voči Ficovi, USA je zasľúbená zem a Kiska je ňuňuňu. A do toho hecovať ulicu proti vláde. Mimochodom, všetky tieto médiá vlastnia finančné skupiny typu Penta či Eset. Náhodička náhodná.

Ak sa náhodou chcete dopracovať k iným názorom, ktoré nie sú také nenávistné voči vláde či voči Rusku, tak sa k nim dostanete len cez „alternatívne médiá“. Tie citujú autorov, ktorí majú iný názor, či už zľava (Chmelár, Blaha, Krejčí, Fábry atď.) alebo sprava (Čarnogurský, Klaus atď.). Ale ak vás tieto weby citujú, tak to vlastne znamená, že „koketujete“ s webmi, ktoré Hanzelová a Dobšinský stopercentne vyhodnotia ako „dezinformačné“. A podporia to určite nejakou štúdiou Nadácie otvorenej spoločnosti, alebo projektom Konšpirátori. Sk, ktorý tvoria dvorní rusofóbovia ako Smatana, Hvorecký či Fulmek. A sme doma. Do RTVS vás nepozvú, lebo koketujete s čírym zlom. Inak povedané – lebo máte iný názor. Ste ľavičiar a nekopete do Ruska. Hanzelová a Dobšinský si takto vytvoria alibi, aby mohli pozývať len hostí s tým správnym názorom – a teda svojich ľudí. Proamerických liberálov a ich odnože. A ešte sa tým pýšia v petícii. Fantastické. Orwell by tlieskal.

V petícii sa ako ďalšie kritérium spomína „expertíza na danú oblasť“, ktorú – len tak na pobavenie – má vyhodnocovať Hanzelová, ktorá nemá ani len dokončené vysokoškolské vzdelanie. To len tak na dotvorenie atmosféry v RTVS… Arogancia liberálnych aktivistov je priam impozantná.

A posledné kritérium – hosť v relácii nemá mať politické ambície. Pod slovom „politické ambície“ neoliberálne detičky asi chápu, že niekto chce kandidovať na nejaký politický post, ale zabúdajú, že politika je širší pojem – politické ambície majú predovšetkým ľudia ako Hanzelová a Dobšinský, ktorí sa namiesto novinárskej práce snažia bez akéhokoľvek demokratického mandátu presadzovať svoje politické postoje a zneužívajú na to verejnoprávnu televíziu a rozhlas. Čiže, ak by sme to brali do dôsledkov, v reláciách a diskusiách by predovšetkým nemali mať miesto oni. Šialenstvom je, že tam nielen miesto majú, ale sú dokonca v úlohe akože nestranných a nezávislých moderátorov.

Verejnoprávna televízia nie je vlastníctvom hŕstky aktivistov. Má slúžiť verejnosti. Celej verejnosti, nielen bratislavským neoliberálom. Dlhé roky sú z neobjektivity a ideologickej nadpráce RTVS doslova znechutení všetci tí, čo nevyznávajú neoliberálny svetonázor. Čo je viac než polovica Slovenska. Ľudia musia platiť za to, aby ich niekto indoktrinoval svojimi pravicovými názormi. Je to neférové, je to nedemokratické a je to neprofesionálne. Verejnoprávna televízia si nikdy nemôže získať dôveru slovenskej spoločnosti, alebo aspoň jej významnej časti, pokiaľ tam budú robiť namiesto novinárov neoliberálni aktivisti.

Ak nejaká teta odíde z telky, lebo sa jej nepáči, že jej znížia plat, je absurdné, aby teraz iné médiá vyvíjali tlak na RTVS. Je absurdné, aby niekto útočil na vedenie televízie za to, že má vlastnú predstavu, ako vrátiť RTVS profesionalitu a nezávislosť. Je absurdné, aby sa v RTVS zabetónovali opoziční aktivisti a akúkoľvek zmenu vydávali za útok na slobodu slova – najväčším útokom na slobodu slova je práve ich jednostranná a ideologicky vyhranená „žurnalistika“.

Za to, ako bude vyzerať RTVS, je zodpovedný manažment RTVS a nie redaktori Denníka N, SME či neoliberálni aktivisti. Okupácia verejnoprávneho priestoru neoliberálmi musí skončiť. Ako politik sa nemôžem starať do toho, čo sa v RTVS deje. Ale názor na to mať môžem. A ten je jasný: už včera bolo neskoro.

PhDr. Ľuboš Blaha, PhD., autor je filozof, politológ a poslanec NRSR