4. 4. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Facebook vymazal niekoľko stoviek profilov a stránok spojených so skupinou Rusov, ktorých americké úrady obvinili pre údajné pokusy ovplyvniť voľby v USA. Facebook tak pokračuje v snahe obmedziť manipuláciu svojimi užívateľmi, povedal Mark Zuckerberg.

Zdroj: Reuters

Egyptská polícia urobila v noci na stredu raziu v sídle internetového spravodajského portálu, zapečatila jej priestory a zatkla jeho šéfredaktora. Informovala o tom agentúra Reuters.
Záťah prišiel po tom, ako egyptská rada pre dohľad nad médiami nariadila tomuto webu, Masr al-Arabíja, aby zaplatil pokutu 50.000 egyptských lír (2849 dolárov) za zverejnenie článku amerického denníka The New York Times o údajných nezrovnalostiach počas minulotýždňových prezidentských volieb.
Dvaja z novinárov pracujúcich pre tento server uviedli, že podľa slov samotných policajtov sa razia uskutočnila preto, že spravodajský portál nemá povolenie na činnosť. Novinári dodali, že podľa samotných policajtov ich raziu vyvolala práve publikácia článku z amerického denníka.
Rada pre dohľad nad médiami totiž v nedeľu na základe sťažnosti od ústrednej volebnej komisie obvinila webovú stránku, že zverejnila falošnú správu. Podľa Rady mal spravodajský portál preveriť hodnovernosť správy alebo vydať k nej komentár.
Denník The New York Times však svoju správu o priebehu volieb v Egypte obhajuje. "Sme presvedčení o správnosti našich správ a dôrazne odsudzujeme všetky zatknutia, ktoré majú zastrašiť novinárov a potlačiť slobodu tlače," uviedla v e-mailovej správe Danielle Rhoadesová, hovorkyňa New York Times Co.
Masr al-Arabíja je jedným z okolo 500 spravodajských portálov, ku ktorým bol v posledných mesiacoch v Egypte zablokovaný prístup. Prístup na niektoré je naďalej možný cez virtuálne privátne siete. Ľudskoprávne skupiny považujú zablokovanie prístupov na weby v Egypte za zásah do slobody slova.
Egyptské úrady tvrdia, že obmedzovanie zverejňovania falošných a nepotvrdených správ je nutné pre národnú bezpečnosť.
Podľa oficiálnych výsledkov zverejnených v pondelok Abdal Fattáh Sísí získal v prezidentských voľbách hlasy 97 percent voličov. Účasť na voľbách bola 41-percentná.
Niektorí voliči však pritom vypovedali, že im bola ponúknutá odmena za odovzdanie hlasovacích lístkov, vrátane peňazí či potravín. Informovali o tom miestne i zahraničné médiá, ktoré však už neuviedli, kto odmenu ponúkal. Predstavitelia štátnych úradov uviedli, že ak sa aj takéto prípady vyskytli, neboli štátom sponzorované a bolo ich málo.

Copyright © TASR 2018

Zoznamu kandidátov na televízne ceny Britskej akadémie filmových a televíznych umení (BAFTA) dominuje dramatický seriál Line of Duty (2012) so štyrmi nomináciami. Projekt televízie BBC má nominácie v kategóriách Dramatický seriál, Herečka v hlavnej úlohe (Thandie Newton) a Herec vo vedľajšej úlohe (Adrian Dunbar). Okrem toho má nomináciu aj v kategórii Televízny moment, ktorý treba vidieť (TV Must-See Moment), o ktorej víťazovi rozhodne verejnosť. Po tri nominácie si vyslúžili projekty Black Mirror (2011), Three Girls (2017) a The Crown (2016).
O trofej pre najlepší dramatický seriál sa okrem Line of Duty uchádzajú tiež The Crown, Peaky Blinders - Gangy z Birminghamu (2013) a The End of the F###ing World (2017). Three Girls je spolu s projektmi Howards End (2017), The Moorside (2017) a The State (2017) nominovaný na najlepší miniseriál. V kategórii medzinárodných projektov majú nominácie seriály Veľké malé klamstvá (2017), Feud: Bette and Joan (2017), Príbeh služobníčky (2017) a dokument The Vietnam War (2017).
Najlepšími herečkami v hlavnej úlohe sa môžu okrem Newton stať aj Claire Foy (The Crown), Molly Windsor (Three Girls) a Sinead Keenan (Little Boy Blue). V mužskej kategórii o trofej bojujú Jack Rowan (Born to Kill), Joe Cole (Black Mirror), Sean Bean (Broken) a nomináciu má aj zosnulý herec Tim Pigott-Smith (King Charles III). O cenu pre najlepšiu herečku vo vedľajšej úlohe sa uchádzajú Anna Friel (Broken), Julie Hesmondhalgh (Broadchurch), Liv Hill (Three Girls) a Vanessa Kirby (The Crown). V kategórii Herec vo vedľajšej úlohe sú okrem Dunbara nominovaní Anupam Kher (The Boy with the Topknot), Brían F. O'Byrne (Little Boy Blue) a Jimmi Simpson (Black Mirror).
Mená víťazov a víťaziek oznámia na ceremoniáli, ktorý sa bude konať 13. mája v londýnskej Royal Festival Hall. Podujatie bude moderovať Sue Perkins.

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Česká televízia posilňuje regionálne spravodajstvo. Stanica ČT24 ponúkne každú sobotu nový spravodajský magazín Regióny ČT24. Na jeho výrobe a vysielaní sa vystriedajú regionálne štúdia z Prahy, Brna a Ostravy.
"Usilujeme sa o spravodajský magazín v pravom slova zmysle. Program Regióny ČT24 bude zameraný na dopoludňajšieho diváka sobotňajšieho prúdu ČT24. Vždy za uplynulý týždeň zmapuje dianie v regiónoch Česka a ukáže divákom, ako vyzerá aktuálna život v jednotlivých častiach republiky, "opisuje šéfredaktor regionálneho spravodajstva Českej televízie Roman Ondrůj a dodáva:" Radi by sme, aby každá téma obohatilo a zaujímalo diváka aj z iného regiónu, ako kde sa odohráva, aby malo viac uhlov pohľadu, potenciál k diskusii a ponúkalo rôzne riešenia. "
Program Regióny ČT24 sa začne vysielať v sobotu 7. apríla od 11:05 hod. Moderovať ho budú moderátori Udalosťou v regiónoch a spolumoderovať vybraní redaktori. Každým dielom sa preženú vždy dve väčšie témy určená na diskusiu. Priestor dostanú reportáže nakrútené špeciálne pre tento program, ale aj videá od iReportérov, reakcie divákov či správy, ktoré rezonujú na sociálnych sieťach.
Každý deň vysiela ČT24 tiež Udalosti v regiónoch a reportáže z regiónov sú súčasťou kontinuálu stanice. Na ČT1 a ČT24 má svoje miesto reláciu Týždeň v regiónoch.

Zdroj: Česká televízia

Žaloby na riaditeľa súkromnej televízie Barrandov Jaromíra Soukupa pripravuje podľa Hospodárskych novín Česká televízia. Napadá v nich výroky, ktoré zazneli v niekoľkých dieloch relácii Kauzy Jaromíra Soukupa, v ktorých sa šéf Barrandova venoval hospodáreniu verejnoprávnej televízie, napádal a zosmiešňoval zástupcu ČT. Kavčie hory sa podľa denníka tiež chystajú brániť proti útokom politikov, napríklad predsedu SPD Tomia Okamuru, ktorý nazval redaktora relácii 168 hodín Jána Nováka "ksindlom". Oficiálne nechce ČT svoj postup voči TV Barrandov a vybraným politikom komentovať.

Zdroj: Hospodárske noviny