14. 9. 2019

Na sviatok Sedembolestnej Panny Márie uvedie RTVS premiéru SANCTA MARIA


Na sviatok Sedembolestnej Panny Márie uvedie

 RTVS premiéru SANCTA MARIA

Slovenský spevácky zbor ADOREMUS má dlhoročnú spoluprácu s RTVS pre ktorú realizoval celý rad duchovno-umeleckých televíznych programov ako napríklad vianočné, pôstne, veľkonočné, mariánske či cyrilo-metodské spevy a spevy na počesť pápeža .V týchto dňoch pripravil ADOREMUS v spolupráci s agentúrou VŠEHOMÍR v réžii Miroslava Bartoša hudobnú program SANCTA MARIA, ktorý premiérovo uvedie RTVS na sviatok Sedembolestnej Panny Márie 15. septembra na Dvojke o 13.05 h.
V podaní umeleckých telies ADOREMUS a WARCHALOVCI zaznejú v úprave Dušana Billa pre zbor, sólo a orchester so sólistom Miroslavom DVORSKÝM obľúbené piesne Mária ochrana, Na stokrát buď pozdravená, Tie šaštínske zvony, Ó jak sa sladko spieva, Ó, Mária matka naša, Ó Mária bolestivá, Kráľovná nebies a Sancta Maria.
V relácii sa sprítomnia aj viaceré sakrálne umelecké artefakty z prostredia významných mariánskych pútnických svätíň na Slovensku: zo Šaštína, Marianky, Trnavy, Nitry, Starých Hôr, Levoče, z Gaboltova, ale aj z Hory Butkov nad Ladcami. Obohatením budú aj diela zo zbierok SNG, expozície vo Zvolenskom zámku.
Mariánske piesne, výtvarné umelecké stvárnenie Božej Matky, či iné umelecko-historické a architektonické sakrálne pamiatky aj dnes obdivuhodným a rozmanitým spôsobom upriamujú na fakt, že už naši predkovia od nepamäte vzývali Máriu ako svoju Ochrankyňu, Pomocnicu či Orodovnicu. Úcta k Preblahoslavenej bola známa aj u Starých Slovákov na Veľkej Morave a podobne aj Uhorské kráľovstvo sa nazývalo Regnum Marianum – Mariánske kráľovstvo. Dnes nenájdeme vo svete krajinu, ktorá by vzhľadom na veľkosť svojho územia počtom prekonala živé mariánske pútnické miesta, kostoly či kaplnky zasvätené Panne Márii, ako práve na Slovensku (až 1762).
Zábery SANCTA MARIA uvádzajú televízneho diváka aj do súčasnosti. Na požehnané miesto, kam Slováci radi putujú – na Skalné oratóriom Božieho milosrdenstva na horu Butkov nad Ladcami. Tu sa nachádza aj najväčšia socha Matky Božej v strednej Európe. Toto nové duchovné centrum je v dnešných časoch živým a dojímavým svedectvom zbožnosti slovenského národa, ale aj pestovania mariánskeho kultu.

Zomrel György Konrád

Zomrel György Konrád



Vo veku 86 rokov zomrel v piatok uznávaný maďarský spisovateľ a disident György Konrád. Informovala o tom agentúra MTI s odvolaním sa na vyhlásenie autorovej rodiny.
Rodák z východného Maďarska bol počas druhej svetovej vojny terčom prenasledovania v súvislosti so svojím židovským pôvodom. Od roku 1977 mohol vo vlasti publikovať len v samizdate, čo sa zmenilo až po desaťročí zákazu. V roku 1991 mu udelili Cenu mieru Nemeckého knižného obchodu, o desať rokov neskôr za zásluhy o proces zjednocovania Európy prestížnu Cenu Karola Veľkého.
V roku 1969 vyšiel Konrádovi jeho prvý román Kurátor. Do konfliktu so štátnou mocou sa dostal po tom, čo mu vyšla kritická filozofická štúdia Cesta inteligencie k triednej moci (1974). Úplný zákaz publikovať v Maďarsku prišiel po tom, čo Konrád vydal román Zakladateľ mesta (1977). Po porážke komunizmu mu vyšiel román Kamenné hodiny (1994). V rokoch 1993-1997 pracoval ako prezident Akadémie umení v Berlíne.
Súčasného maďarského premiéra Viktora Orbána, ktorý spustil kampaň zameranú na diskreditáciu amerického finančníka a filantropa židovského pôvodu Georgea Sorosa označil Konrád v roku 2017 za "najtoxickejšieho maďarského politika od pádu komunizmu".


Copyright © TASR 2019

Reklamná pauza, môžete sa...

Reklamná pauza, môžete sa...

Reklamná pauza,môžete sa...

Reklamná pauza,môžete sa...


13. 9. 2019

Zomrel Eddie Money

Zomrel Eddie Money


Vo veku 70 rokov zomrel v piatok americký rockový spevák Eddie Money. Informovala o tom agentúra AP, pre ktorú informáciu potvrdila spevákova rodina.
Hudobník, ktorý sa narodil v roku 1949 v New Yorku ako Edward Joseph Mahoney, iba prednedávnom oznámil, že má rakovinu pažeráka v pokročilom štádiu. Podľa vyhlásenia rodiny umrel pokojne v piatok ráno v kalifornskom Los Angeles.
Money sa preslávil najmä hitmi ako Two Tickets to Paradise, Take Me Home Tonight, Baby Hold On, Maybe I'm a Fool, Walk On Water a Think I'm in Love.
V roku 1987 bol nominovaný na cenu Grammy za najlepší spevácky rockový výkon za skladbu Take Me Home Tonight, ktorá sa medzičasom zaradila medzi klasické rockové hity.
V 70. a 80. rokoch minulého storočia patril k úspešným hviezdam rocku, ktorých nahrávky dominovali v rebríčkoch predajnosti.


Copyright © TASR 2019

RTVS NEWS

RTVS NEWS

Všetky zápasy futbalových reprezentantov do 21 rokov v kvalifikácii o postup na ME 2021 odvysiela RTVS. Na obrazovkách nechýbal ani minulotýždňový zápas tímu SR "21" z Baku v ktorom slovenskí mladíci podľahli rovesníkom z Azerbajdžanu 1:2. "Sme vďační za to, že po A-tíme získala svoje pevné miesto v televíznom a webovom priestore aj reprezentácia do 21 rokov,“ povedal pre futbalsfz.sk manažér licenčných práv Slovenského futbalového zväzu (SFZ) Jaroslav Šišolák a pokračoval: "Všetky zápasy slovenskej reprezentácie do 21 rokov bude v novom kvalifikačnom cykle o majstrovstvá Európy 2021 vysielať RTVS. Diváci neprídu o žiadne stretnutie našich doma či vonku v bojoch o šampionát, ktorý privítajú Maďarsko a Slovinsko.“

Najbližšie čakajú na "dvadsaťjednotku" dva duely už o mesiac. Najskôr 9. októbra o 18.00 h nastúpia slovenskí mladíci v lichtenštajnskom Eschene v Sportparku proti domácemu výberu, o šesť dní neskôr o 21.00 h privítajú v Dunajskej Strede rovesníkov z Francúzska.


©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
 

Vražda novinára Jána Kuciaka

Vražda novinára Jána Kuciaka


Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) opätovne zamietol sťažnosť Mariana K. a jeho obhajcu Mareka Paru voči obvineniu v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice. Parovi uznesenie o zamietnutí sťažnosti doručili v piatok.
"Dnes mi bolo doručené zamietnutie sťažnosti proti obvineniu vo veci poškodeného Jána K. a Martiny K. Z jeho obsahu, ako aj postupu orgánov činných v trestnom konaní vyplývajú rozsiahle porušenia práva na obhajobu, a preto podávame opravný prostriedok Generálnemu prokurátorovi SR Jaromírovi Čižnárovi," povedal pre TASR Para.
Uvedené rozhodnutie "vníma ako dôsledok vytvorenej situácie, keď obvinenie sa má rovnať odsúdeniu a obžaloba bez Mariana K. nie je politicky atraktívna. To bez ohľadu na objektívny stav dôkazov a jeho nevinu," tvrdí Para. ÚŠP mal podľa neho vo veci rozhodnúť už 6. septembra.


Copyright © TASR 2019

MEDIA NEWS


MEDIA NEWS

Turecký najvyšší odvolací súd nariadil vo štvrtok prepustenie piatich bývalých novinárov opozičného denníka Cumhuriyet (Republika). Je medzi nimi aj známy karikaturista Musa Kart, informovala agentúra AFP.
Novinári si odpykávali takmer päťročné väzenské tresty, ktoré dostali za údajnú pomoc a podporu teroristickým skupinám.
"Na základe nariadenia súdu očakávame, že piatich bývalých zamestnancov prepustia ešte dnes (vo štvrtok) večer," uviedol právny zástupca odsúdených Tora Pekin.
Štrnásť bývalých zamestnancov Cumhuriyetu, vrátane novinárov a vedúcich pracovníkov, usvedčil ešte vlani súd z napomáhania teroristickej skupine, pričom ich odsúdil na tresty v trvaní 2,5 až osem rokov.
Štvrtkové nariadenie súdu sa týka len piatich odsúdených, ktorí dostali tresty kratšie než päť rokov.
Novinárov Cumhuriyetu obvinili z toho, že svojimi článkami podporovali zakázanú militantnú Stranu kurdských pracujúcich (PKK), hnutie exilového islamského duchovného Fethullaha Gülena a krajne ľavicovú organizáciu DHKP-C.
Cumhuriyet, najstarší turecký denník, je jedným z mála tureckých médií, ktoré sa stále odvážia kriticky písať o prezidentovi Recepovi Tayyipovi Erdoganovi. Noviny vlastní nezávislá nadácia.



Americká spoločnosť Twitter zablokovala na svojej rovnomennej sociálnej sieti účty lídrovi kubánskych komunistov Raúlovi Castrovi, jeho dcére Mariele Castrovej a taktiež kubánskym popredným médiám. Zväz kubánskych novinárov tento krok odsúdil ako "masívnu cenzúru". Informovala o tom v noci na piatok agentúra Reuters.
Zablokovanie účtov na Twitteri, ku ktorému došlo v stredu večer, postihlo taktiež desiatky novinárov zo štátnych médií a ministerstvo komunikácií.
Hovorca Twitteru reagoval na otázku Reuters s vysvetlením, že podľa pravidiel tejto sociálnej siete je zakázané jej užívateľom zosilňovať či narušovať debatu na platforme zmnožovaním svojich účtov.
Twitter Kubáncom zablokoval účty po tom, ako kubánsky prezident Miguel Díaz-Canel v televíznom prejave varoval pred energetickou krízou v dôsledku amerických sankcií.
Podľa vyhlásenia zväzu kubánskych novinárov ide o mohutný čin "kybernetického boja, ktorého cieľom je obmedziť slobodu prejavu kubánskych inštitúcií a občanov a umlčať vodcov revolúcie".
Kuba je štátom, v ktorom vládne jedna strana a tá má aj monopol na vyjadrovanie sa vo verejnom priestore a v tradičných médiách, dodal Reuters. Štátne médiá síce oficiálne mávajú rôzne smerovanie, často však publikujú podobné či dokonca rovnaké články.
Díaz-Canel z nedostatku paliva v stredu obvinil americké sankcie, ktoré zahŕňajú opatrenia voči prepravným spoločnostiam privážajúcim na ostrov ropu najmä z Venezuely. Obyvateľov Kuby varoval pred bezprostrednými následkami.
 



Copyright © TASR 2019


Prevádzkovateľ sociálnej siete Facebook potrestal stránku izraelského premiéra Benjamina Netanjahua kvôli príspevku, ktorý porušoval pravidlá sociálnej siete o prejavoch nenávisti. Informovala o tom dnes agentúra AP. Netanjahu sa od príspevku dištancoval a povedal, že nie je jeho autorom.
Facebook vo štvrtok na 24 hodín pozastavil na stránkach premiéra automatickú chatovacie funkciu. Dôvodom bol príspevok, ktorý vyzýval izraelské voličov, aby zabránili vzniku vlády "tvorené Arabmi, ktorí nás všetkých chcú zničiť - ženy, deti a muža".
Oznámenie vyvolalo hlasnú kritiku opozičných politikov, Netanjahu ale odmietol, že bol jeho autorom. Išlo podľa neho o chybu zamestnanca. Príspevok bol zo stránky už zmazaný.
V Izraeli sa budúci týždeň uskutoční tento rok už druhé predčasné parlamentné voľby. Po tých predchádzajúcich sa Netanjahuovi nepodarilo zostaviť koalíciu. Izraelský premiér, ktorý vo voľbách bude bojovať o svoje politické prežitie, sa podľa AP snaží získať podporu nacionalistických voličov ostrým jazykom a prísľuby o anexii palestínskeho územia.


Copyright © ČTK 2019


Internetová spoločnosť Google zaplatí francúzskym úradom takmer miliardu eur, aby ukončila niekoľko rokov trvajúce vyšetrovanie jej daní. Vyrovnanie zahŕňa pokutu vo výške 500 miliónov eur a dodatočné dane vo výške 465 miliónov eur. Podľa Antonina Levyho, jedného z právnikov Googlu, toto vyrovnanie umožní spoločnosti "urovnať raz a navždy všetky tieto minulé spory".
Spomínané vyrovnanie je však menej, ako suma, ktorú podľa francúzskych finančných úradov spoločnosť na daniach nevyplatila, píše spravodajský portál BBC. Podľa vyšetrovateľov spoločnosť dlžila na daniach zhruba 1,6 miliardy eur.
Vyšetrovanie odvádzania daní Googlu trvalo štyri roky a jeho súčasťou bola napríklad aj prehliadka v parížskom sídle spoločnosti v roku 2016. Francúzske úrady sa snažili stanoviť, či Google, ktorého európska centrála sídli v írskom Dubline, nepriznal niektoré zo svojich činností v krajine. Internetový gigant platí vo väčšine európskych krajín nízke dane, pretože takmer všetky svoje tržby vykazuje v Írsku. To môže urobiť vďaka medzere v medzinárodnom daňovom práve. Tá však závisí od zamestnancov spoločnosti v Dubline, ktorí uzatvárajú všetky kúpne zmluvy, pripomína BBC.
V marci dala Európska únia Googlu pokutu 1,5 miliardy eur pre zneužitie jej dominantného postavenia na trhu online reklamy. Vlani Európska komisia zase dala spoločnosti rekordnú pokutu 4,3 miliardy eur pre jej mobilný operačný systém Android. Francúzsko pokutovalo firmu aj v januári, keď jej vymeralo pokutu 50 miliónov eur pre porušenie pravidiel Európskej únie v oblasti ochrany osobných údajov


©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

RTVS NEWS.ZEM SPIEVA

RTVS NEWS
ZEM SPIEVA



Martinský skanzen bude v nedeľu 15. septembra dejiskom prvého kastingu šou Zem spieva. "Kasting je otvorený verejnosti, ktorá má takto príležitosť nazrieť do zákulisia príprav televíznej šou," TASR o tom informovala PR manažérka RTVS Silvia Turnerová. Fanúšikom šou či folklórnym nadšencom bude rovnako prístupný aj kasting, ktorý sa uskutoční v Starej Ľubovni o týždeň neskôr.
Na rozdiel od predchádzajúcich ročníkov, sa z tohtoročných kastingov majú stať akési festivaly slovenského folklóru. Návštevníci skanzenov v Martine a v Starej Ľubovni si budú môcť pozrieť vystúpenia folklórnych súborov aj jednotlivcov z celého Slovenska, nahliadnuť do zákulisia príprav šou a stretnúť sa s moderátorskou trojicou S Hudbou Vesmírnou. "Zem spieva sa stretla s obrovským nadšením u folkloristov a prihlásení účastníci konkurzu dávajú tušiť, že nová séria bude opäť zaujímavá, plná temperamentu a vysokej umeleckej kvality," uviedol programový riaditeľ Slovenskej televízie Marek Ťapák.
Súťažiacich v úvodných kolách tretej série šou bude hodnotiť porota v zložení Anna Derevjaníková, pedagogička, zberateľka a interpretka rusínskych piesní, Peter Kocák, režisér, choreograf, umelecký vedúci FS Vranovčan a DFS Cifroško, Stanislav Marišler, choreograf, tanečník a pedagóg Katedry tanečnej tvorby VŠMU, Miroslava Palanová, autorka, režisérka, choreografička a vedúca folklórneho súboru Váh, Milan Rendoš, multiinštrumentalista, aktívny hudobník a rozhlasový redaktor.
Kastingy do tretieho pokračovania šou Zem spieva sa uskutočnia 15. septembra v martinskom Múzeu slovenskej dediny a 22. septembra v Ľubovnianskom skanzene. Prihláška na kasting je dostupná na www.rtvs.sk/zemspieva.

Copyright © TASR 2019


VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA

"To, že bude mimoriadna schôdza, sa rozhodlo len minulý týždeň. Ja som mal dva mesiace plánovanú cestu do Spojených štátov, zakúpené letenky. Nedovolenkujem tu, som tu na natáčaní Modrého z neba. Chceme pomôcť jednej postihnutej dievčine splniť si svoj sen a pomôcť jej navrátiť ju do života špeciálnymi operáciami. Robím charitu."
Boris Kollár

„Mám rád Srbsko a Srby. A nemám rád Kosovo.“
Český prezident Miloš Zeman

"Si falošný, špinavec, buzerant. Ty mne nebudeš hovoriť, že som hajzel. Ja nemám papier na hlavu ako ty."
Andrej Danko 

"Ty si predseda národnej rady? Predseda národnej rady povie v pléne poslancovi, že ty si buzerant?"
Igor Matovič

Zomrel Charlie Cole

Zomrel Charlie Cole

Vo veku 64 rokov zomrel americký fotograf Charlie Cole. Bol jedným z fotografov, ktorí zachytili známeho "tankového muža" počas protestov na pekinskom Námestí nebeského pokoja v roku 1989. Fotografia muža, ktorý sa postavil do cesty tankom na námestí, na ktorom po zákroku čínskej armády zahynuli predtým stovky, možno tisíce ľudí, sa stala určujúcou pre prodemokratické protesty. Za túto fotografiu získal Cole v roku 1990 cenu World Press Photo. Zomrel minulý týždeň na Bali v Indonézii, kde žil. Informuje o tom britská BBC.

Cole bol jedným zo štyroch fotografov, ktorý 5. júna 1989 scénu zachytil. Fotografiu urobil pre časopis Newsweek teleobjektívom z balkóna hotela a muža umiestnil do ľavého dolného rohu fotografie. Neskôr opísal, že čakal, že muža zabijú, a bolo jeho zodpovednosťou zachytiť, čo sa práve deje. Avšak neznámeho protestujúceho napokon z miesta odtiahli dvaja iní muži a nie je známe, čo sa mu nakoniec stalo. Cole vedel, že ho neskôr bude prehľadávať čínska bezpečnosť, takže nevyvolaný film ukryl v kúpeľni. Krátko nato čínski predstavitelia izbu skutočne prehľadali, film však nenašli. Ním a ďalšími troma fotografmi zachytená scéna sa stala ikonickým symbolom pokojného odporu po celom svete.

Pred tridsiatimi rokmi bolo Námestie nebeského pokoja dejiskom veľkých protestov, ktoré v Číne vyzývali na reformy a demokraciu. Demonštranti táborili na námestí niekoľko týždňov, avšak v noci 3. júna začala do nich armáda strieľať. Čína priznala smrť 200 civilistov a bezpečnostného personálu, verejne však o žiadnych obetiach nehovorila. Podľa svedkov a zahraničných novinárov mohlo prísť na námestí o život až tritisíc ľudí.



©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.