12. 9. 2019

Zomrel Jeff Fenholt

Zomrel Jeff Fenholt

Vo veku 68 rokov zomrel v utorok americký herec a spevák Jeff Fenholt, ktorý ako prvý hral hlavnú úlohu v broadwayskej produkcii muzikálu Jesus Christ Superstar. Neskôr sa stal televíznym kazateľom.
Ako informovala televízia BFM, Fenholt zomrel päť dní pred svojimi 69. narodeninami. Mŕtveho ho našli v jeho dome v meste Newport Beach v štáte Kalifornia.
Jeho smrť sa nevyšetruje ako podozrivá, pretože jeho syn i priatelia potvrdili, že Fenholt mal dlhodobo zdravotné problémy. Ďalšie podrobnosti nie sú známe.
Rockovú operu Andrewa Lloyda Webbera a Tima Ricea Jesus Christ Superstar uviedli v javiskovom naštudovaní na Broadwayi prvýkrát v roku 1971. Časopis Time dal vtedy na svoju obálku fotografiu Fenholta s tŕňovou korunou na hlave.
Hlavnú postavu - Ježiša - hral potom Fenholt vo viac ako 700 predstaveniach v divadle Mark Hellinger Theatre v New Yorku. Neúčinkoval však už vo filmovej adaptácii slávneho muzikálu, ktorý uviedli v kinách v roku 1973.
Neskôr v rozhovoroch s novinármi Fenholt priznal, že v dôsledku slávy a stresu sa stal závislým na drogách a alkohole. Dodal, že tieto závislosti dokázal prekonať i vďaka kresťanskému učeniu. Herec napísal aj autobiografiu, v ktorej podrobne hovorí o svojej ceste od roly Krista v muzikáli k službe baptistického kazateľa.
Jeho syn Tristan, ktorý je tiež kazateľom, vo svojom vyhlásení na sociálnej sieti Facebook napísal, že jeho otec nebol dokonalý, ale "poznal dokonalého Spasiteľa a rád zdieľal evanjelium s čo najväčším počtom ľudí". "Jeho hudba a služba sa doslova dotýkali životov stoviek tisícov ľudí," píše sa vo vyhlásení.
Jeff Fenholt je spájaný aj s heavymetalovou skupinou Black Sabbath. Fenholt tvrdil, že v roku 1983 bol niekoľko mesiacov spevákom tejto anglickej skupiny, a jej členov aj obviňoval, že mu "ukradli" viacero hudobných motívov, ktoré neskôr použili v albume Seventh Star. Black Sabbath, naopak, vždy popierali Fenholtovo pôsobenie u nich.

Copyright © TASR 2019