9. 7. 2022

Zomrel Tony Sirico

Zomrel Tony SiricoZomrel herec Tony Sirico známy zo seriálu Sopranovci - Správy RTVS

Americký herec Tony Sirico, ktorý v seriáli Sopranovci nezabudnuteľne stvárnil postavu mafiána "Paulieho Walnutsa", zomrel v piatok vo veku 79 rokov. TASR prevzala informáciu od agentúry AP.
Sirico zomrel v zariadení pre asistované bývanie vo Fort Lauderdale na Floride, uviedol jeho manažér Bob McGowan. Siricova rodina potvrdila jeho úmrtie. Príčina smrti nebola bezprostredne známa.
McGowan, ktorý zastupoval Sirica viac ako dve desaťročia, naňho spomína ako na "oddaného a štedrého" človeka, so silným sklonom k filantropii. To sa týkalo aj pomoci bývalým vojakom, ktorí sa vracali domov ako vojnoví veteráni, povedal jeho manažér.
Sirico nemal problém s tým, že bol obsadzovaný do jednej role "zlého chlapa" za druhou, pričom jeho najvýraznejšia postava bol spomínaný Peter Paul "Paulie Walnuts" v seriáli HBO z mafiánskeho prostredia Sopranovci (1999-2007) s Jamesom Gandolfinim ako šéfom mafie Tonym Sopranom.
"Nevadilo mu hrať mafiána, ale určite by nehral informátora," povedal McGowan. Zopárkrát si však zahral aj policajta, napr. vo filme Mŕtvi prezidenti. Objavoval sa aj vo filmoch Woodyho Allena (Mocná Afrodité, Guľky na Broadwayi), ako aj v televíznych seriáloch (Miami Vice).




Zdroj: TASR

TO JE TV!

 TO JE TV!



8. 7. 2022

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Ženy roka 2020: Reportérka Maria Ressaová prežila ťažké detstvo aj pobyt v  cele | zenyvmeste.sk
Filipínsky súd zamietol v piatok odvolanie bývalej novinárky a držiteľky Nobelovej ceny za mier Marie Ressaovej, ktorá čelí obvineniu z ohovárania na internete. Informoval o tom jej spravodajský web Rappler, píše agentúra AFP.
Verdikt súdu padol po tom, čo filipínske úrady pred dvoma týždňami prikázali Ressaovej, aby činnosť webu Rappler ukončila. Mala tak urobiť pred posledným dňom bývalého filipínskeho prezidenta Rodriga Duerteho vo funkcii. Duerte ako hlava štátu skončil 30. júna.
"V ohrození je najmä naša demokracia. Jej sila sa totiž zakladá na médiách, ktorým sa štát nevyhráža a nesnaží sa ich umlčať," píše web Rappler. Rozhodnutie súdu označil za "nešťastné".
Maria Ressaová je otvorená kritička Duterteho a krvavej vojny proti drogovej trestnej činnosti, ktorú rozpútal v roku 2016. Táto kritika vyústila do série žalôb a on-line útokov proti Ressaovej aj webu Rappler.
Niekdajšia novinárka teraz čelí najmenej siedmim žalobám vrátane obvinení za ohováranie na internete. Ak bude usvedčená, môže stráviť až šesť rokov za mrežami.
Ressaová a ruský novinár Dmitrij Muratov získali vlani v októbri za svoje snahy "ochrániť slobodu slova" Nobelovu cenu za mier.


Matt Sarnecki - OCCRP
Slovensko je vzorom, ako funguje korupcia aj v iných štátoch, povedal režisér nového dokumentu o Jánovi Kuciakovi Američan Matt Sarnecki na filmovom festivale v Karlových Varoch. Tam mal film o zavraždenom slovenskom novinárovi a jeho snúbenici Martine Kušnírovej premiéru. TASR o tom informuje na základe článkov zo serverov Novinky.cz, iDNES.cz a webu Českej televízie.
Film Kuciak vznikal podľa Sarneckého dva roky. Režisér bol však na Slovensku od začiatku medializácie prípadu. "Deň po tom, čo boli objavené telá Jána a Martiny, sa na mňa obrátili ľudia, ktorí poznali moju prácu z kyjevského prípadu, a pozvali ma do obce Veľká Mača, aby som im pomohol získať zábery z bezpečnostných kamier od miestneho starostu a polície a aby sme sa spoločne pokúsili prípad rekonštruovať," povedal režisér.
Sarnecki je investigatívny reportér a filmár. Podľa servera Novinky.cz pracoval na prípade vraždy ukrajinského novinára Pavla Šeremeta, v ktorom vyhodnocoval zábery z kamier. Počas desiatich rokov sa zameriaval na korupciu, preto možnosť natočiť film o Kuciakovi považoval za príležitosť ilustrovať, ako korupcia funguje.
"Chceli sme sa pokúsiť dobre prerozprávať príbeh, ktorý sa netýka len Slovenska. Je v podstate vzorom, ako funguje korupcia na Slovensku, ale aj v iných štátoch," povedal Sarnecki. Na filme okrem režiséra spolupracovali aj ďalší cudzinci.
V dokumente účinkuje aj právnik Marek Para, ktorý v prípade zastupoval obžalovaného Mariana Kočnera. "Musím úprimne povedať, že som nepredpokladal, že bude súhlasiť s natáčaním na kameru a že vo filme vôbec vystúpi," povedal režisér a dodal, že Para pri nakrúcaní odviedol profesionálnu prácu.
Na premiére filmu Kuciak: Vražda novinára sa zúčastnili aj rodičia zavraždených Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Film podľa novinárovho otca ukazuje to, čo sa na Slovenku dialo a stále deje. Každé tolerovanie korupcie podľa neho vedie k tomu, čo sa stalo aj jeho synovi. Diváci jeho slová podľa servera iDNES.cz ocenili dlhotrvajúcim potleskom.

 

Copyright  © TASR 2022

 

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA

Na obrázku môže byť text



„Politické strany SME, DenníkN a Aktuality udelili Sulíkovi amnestiu a podporujú zlyhanie tretej vlády v poradí.“
Gyimesi György
 
„Myšlienka potrestania krajiny, ktorá má najväčší jadrový potenciál, je sama o sebe absurdná. A potenciálne to predstavuje hrozbu pre existenciu ľudstva Nesúďte, aby ste neboli súdení, pretože akým súdom budete súdiť, budete súdení...“
Dmitrij Medvedev podpredseda Rady federácie
 

HOAX: Odpadky nezanechali klimatickí aktivisti, ale priaznivci Billie Eilish

HOAX: 

 


 
Odpadky nezanechali klimatickí aktivisti, 
ale priaznivci Billie Eilish


Koncom júna 2022 zdieľalo viac ako tisíc slovenských používateľov Facebooku fotografiu ulice plnej odpadkov s tvrdením, že ide o neporiadok, ktorý po sebe zanechali účastníci klimatického protestu konaného 19. júna v Rotterdame. V skutočnosti je na fotografii zachytený priestor neďaleko štadióna v Amsterdame pred koncertom americkej speváčky Billie Eilish. Fotografia bola pritom na internete zverejnená o deň skôr, ako sa konal rotterdamský pochod za klímu. TASR na dezinformácie upozorňuje v spolupráci s tlačovou agentúrou AFP.
Na základe vizuálnych prvkov z fotografie sa dá podľa agentúry AFP overiť, že snímka zachytáva priestore pred štadiónom Johan Cruijff Arena v Amsterdame. Agentúra sa opiera aj o tvrdenie používateľa Twitteru Chrisa Osiecka, ktorý identickú fotografiu s odpadkami videl na tejto sociálnej sieti 18. júna 2022. Americká speváčka Billie Eilish mala koncert práve v tento deň v hale Ziggo Dome nachádzajúcej sa neďaleko amsterdamského štadióna.
Rovnakú scénu s neporiadkom zdieľali na Twitteri aj iní používatelia. Jedna z používateliek zdieľala pohľad na ulicu z iného uhla a vo svojom príspevku spomína Billie Eilish. Aj používateľ s menom @RensKatyCatP uverejnil takmer rovnakú fotografiu s odpadkami. Pre agentúru AFP potvrdil, že fotografia vznikla v Amsterdame pred koncertom americkej speváčky. Agentúre zaslal snímku obrazovky mobilného telefónu s viditeľnými metadátami fotografie, ktoré potvrdzujú miesto a čas vzniku snímky.


Zdroj TASR 

Zomrel James Caan

Zomrel James Caan 
 James Caan, Actor Who Won Fame in 'The Godfather,' Dies at 82 - The New  York Times

Vo veku 82 rokov zomrel americký herec James Caan, ktorého preslávila rola vo filme Krstný otec, kde stvárnil Sonnyho Corleoneho. Vo štvrtok to oznámila jeho rodina a manažér, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.
Caan si zahral aj vo filmoch Misery nechce zomrieť (1990) a Zlodej (1981). Za rolu v ikonickej snímke Krstný otec z roku 1972 si vyslúžil nomináciu na Oscara.
"S veľkým zármutkom vám oznamujeme, že 6. júla večer zomrel Jimmy," napísala na Twitteri Caanova rodina. Správu následne potvrdil aj hercov manažér.
Caan začal s herectvom v Hollywoode v šesťdesiatych rokoch. Spočiatku stvárňoval vedľajšie úlohy vo filmoch ako El Dorado či Sladká Irma.
Podrobnosti o hercovej smrti zatiaľ nie sú známe, píše AFP.


Zdroj: TASR

7. 7. 2022

MEDIA NEWS

 MEDIA NEWS


Sklamaný Macron po rozhovore s Putinom: Má nový plán, takto chce zastaviť  hlavu Ruska | Nový Čas 

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v stredu vyhlásil, že zverejnenie obsahu telefonátu francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona so šéfom Kremľa Vladimirom Putinom predstavuje porušenie "diplomatickej etikety". TASR informuje na základe správy agentúry AFP.
"Diplomatická etiketa nepočíta s jednostranným únikom (takýchto) nahrávok," uviedol šéf ruskej diplomacie počas návštevy Vietnamu. Poznamenal tiež, že Moskva sa za obsah rozhovoru lídrov Francúzska a Ruska nemusí hanbiť. "Rokovania v zásade vedieme tak, aby sme sa nikdy nemali za čo hanbiť. Vždy povieme to, čo si myslíme, a sme pripravení na tieto slová reagovať a vysvetliť naše stanovisko," povedal.
Detaily dôverného telefonického rozhovoru lídrov Francúzska a Ruska, ktorý sa uskutočnil niekoľko dní pred spustením vojenskej invázie na Ukrajinu, zverejnila verejnoprávna televízna stanica France 2 v dokumente, ktorý mapuje odozvu šéfa Elyzejského paláca na vojnu na Ukrajine.
Lavrov na stretnutí so svojím vietnamským rezortným kolegom Bui Thanh Sonom v Hanoji apeloval na ochranu medzinárodného práva v období, keď "sa svet vyvíja komplikovaným spôsobom". Šéf ruskej diplomacie sa tak vyjadril v čase, keď západné krajiny práve Rusko obviňujú z porušenia medzinárodného poriadku vzhľadom na prebiehajúcu inváziu na Ukrajine, konštatuje agentúra Reuters. Európski lídri Moskvu vyzývajú, aby poslúchla nariadenie Medzinárodného súdneho dvora a stiahla svoje jednotky z Ukrajiny.
Reuters pripomína, že Rusko a Vietnam majú blízke vzťahy ešte od sovietskej éry a Hanoj doteraz neodsúdil vojenskú ofenzívu Kremľa na Ukrajine, ktorú Moskva nazýva "špeciálnou operáciou".
"Vietnam je dôležitým partnerom (Ruska) z ASEAN-u (Združenia krajín juhovýchodnej Ázie)... a vzťahy oboch krajín sú založené na dejinách a ich spoločnom boji za spravodlivosť," povedal Lavrov.
Ruský minister zahraničia pricestoval do Hanoja v čase, keď si obe krajiny pripomínajú desiate výročie svojho "komplexného strategického partnerstva". V priebehu tohto týždňa odcestuje aj do Indonézie, kde sa zúčastní na stretnutí šéfov diplomacie krajín G20.

Killing of Peter R. de Vries highlights press freedom challenges in  Netherlands - International Press Institute 

Holandská polícia zadržala v súvislosti s vraždou známeho reportéra a investigatívneho novinára Petera R. de Vriesa ďalších dvoch podozrivých mužov, oznámila v utorok miestna prokuratúra. Podľa agentúry AFP je tak v spojitosti s prípadom vo väzbe už päť osôb.
Najnovšie zatknutými sú 27-ročný muž, ktorého zadržali na karibskom ostrove Curacao patriacom Holandsku a 26-ročný muž, ktorého zatkli v Španielsku. Obaja sú Holanďania.
Prokuratúra informovala, že muž zaistený na ostrove Curacao bude "čoskoro prevezený do pevninského Holandska", zatiaľ čo prípade muža zadržaného v Španielsku, požiadali holandské úrady Madrid o jeho vydanie. To by podľa prokuratúry "mohli trvať niekoľko týždňov".
De Vriesa postrelili vlani 6. júla, a to z bezprostrednej blízkosti na ulici v centre Amsterdamu. Novinár zomrel o deväť dní neskôr na následky zranení. Jeho smrť vyvolala v Holandsku šok a smútok; tisíce ľudí stáli v rade, aby mu vzdali poslednú poctu v amsterdamskom divadle.
Prokuratúra neposkytla ďalšie informácie o dvoch najnovšie zadržaných, niektoré holandské médiá však informovali, že ide o mužov, ktorí útok na 64-ročného novinára natočili, uvádza AFP.
V pondelok zadržala holandská polícia v poradí tretieho muža podozrivého zo zorganizovania vraždy novinára. Ide o 27-ročného Poliaka, ktorý už bol v tom čase vo väzbe v súvislosti s prípadom inej vraždy vykonanej vlani v októbri.
Pre vykonávateľov vraždy, 22-ročného Holanďana a 36-ročného Poliaka, žiada prokuratúra doživotie. Proces s nimi sa začal v júni, pričom vynesenie rozsudkov sa očakáva 14. júla. Obaja účasť na vražde popierajú a na súde odmietli vypovedať.
Podľa prokuratúry boli títo dvaja podozriví zatknutí vlani necelú hodinu po streľbe v centre Amsterdamu. V aute, zastavenom na diaľnici neďaleko Haagu, bola aj zbraň, ktorou bol De Vries zastrelený. V aute sa nachádzal aj mobilný telefón, ktorý podľa prokuratúry obsahoval správy súvisiace s jeho vraždou.
Motív útoku na novinára nie je známy. Existujú však náznaky, že súvisí s tým, že bol dôverníkom kľúčového svedka vo veľkom drogovom prípade.


Maltská polícia zadržala desať podozrivých z vraždy novinárky - Svet -  Správy - Pravda

Muž obvinený z odpálenia bomby v automobile, ktorá v roku 2017 na Malte usmrtila novinárku Daphne Caruanovú Galiziovú, sa priznal. Čoskoro uvedie aj mená ďalších osôb zapojených do plánovania jej vraždy. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.
Muž menom George Degiorgio v rozhovore pre Reuters povedal, že sa k činu prizná ešte pred súdnym pojednávaním pred porotou. "Chystám sa hovoriť so súdcom," povedal. Takisto uviedol, že poskytne svedectvo s cieľom oznámiť mená ďalších osôb, ktoré sa na vražde zúčastnili. Jeho cieľom je zníženie trestu pre seba a svojho brata Alfreda Degiorgia, ktorý je takisto obvinený v tomto prípade. Obaja až doteraz účasť na vražde popierali, píše Reuters.
Tretí obvinení Vince Muscat sa priznal v roku 2020 a bol odsúdený na 15 rokov väzenia výmenou za svedectvo o tomto prípade a ďalších trestných činoch.
V novembri 2019 z prípravy tejto vraždy prokuratúra obvinila podnikateľa Yorgena Fenecha, na jej vykonanie si najal bratov Degiorgiovcov a Muscata. Fenech obvinenia odmieta.
George Degiorgio sa v súčasnosti nachádza za mrežami. V rozhovore povedal, že ak by o novinárke vedel viac, za jej smrť by žiadal viac peňazí. Nie 150.000, ale desať miliónov eur, povedal. "Pre mňa to bola len práca. Bežná práca," uviedol pre Reuters. "Samozrejme, že mi to je ľúto," dodal.
Degiorgiovi právnici sa od roku 2021 pokúšajú získať preňho milosť výmenou za svedectvo o jeho úlohe pri vražde novinárky a ďalších trestných činoch. Odvolací súd na Malte 22. júna odmietol Degiorgiove právne námietky voči obvineniam. Súdny proces môže na základe tohto rozhodnutia pokračovať.
Protikorupčná investigatívna novinárka a blogerka Caruanová Galiziová zahynula v októbri 2017 pri výbuchu bomby nastraženej v jej aute. Úrady z toho obvinili bratov Degiorigiovcov a Muscata.

Copyright  © TASR 2022

 



Európska komisia víta skutočnosť, že Európsky parlament prijal akt o digitálnych službách a akt o digitálnych trhoch, ktoré navrhla v decembri 2020. Legislatívny balík o digitálnych službách obsahuje prvý rozsiahly súbor pravidiel pre online platformy, od ktorých v našom každodennom živote závisíme. Tieto nové pravidlá sa budú uplatňovať v celej EÚ a pomôžu vytvoriť bezpečnejší, viac otvorený digitálny priestor založený na dodržiavaní základných práv. Európsky parlament prijal balík o digitálnych službách v prvom čítaní po politickej dohode, ku ktorej dospeli spoluzákonodarcovia: 24. marca tohto roku pri akte o digitálnych trhoch a 23. apríla pri akte o digitálnych službách. Zodpovednosť za presadzovanie týchto nových pravidiel pri najväčších online platformách pôsobiacich v EÚ má Komisia. Teraz robí všetky potrebné kroky na to, aby sa mohla zhostiť svojej úlohy, keď pravidlá nadobudnú účinnosť. Po tom, ako Európsky parlament balík o digitálnych službách v prvom čítaní prijal, musia teraz oba texty formálne prijať členské štáty (Rada Európskej únie). Po ich podpísaní sa akt o digitálnych službách aj akt o digitálnych trhoch uverejnia v Úradnom vestníku. Oba nadobudnú účinnosť 20 dní po uverejnení v Úradnom vestníku, teda na jeseň tohto roku.

Podrobnosti:
Tlačová správa
Akt o digitálnych trhoch: Otázky a odpovede (aktualizácia)

Fakty o akte o digitálnych službách

 

 

 

Príspevky autorov a umelcov do umeleckých fondov sa majú zrušiť

 Príspevky autorov a umelcov do

Portál dotácií Ministerstva kultúry SR

 umeleckých fondov sa majú zrušiť

 

Ministerstvo kultúry SR pripravuje návrh na zrušenie príspevkov vo výške dvoch percent z hrubých príjmov, ktoré autori a výkonní umelci odvádzajú umeleckým fondom. Vyplýva to z predbežnej informácie k príprave návrhu novely zákona o umeleckých fondoch, ktorú rezort kultúry predložil do pripomienkového konania. Odvodová povinnosť do umeleckých fondov by sa mala zrušiť aj pre dedičov autorských práv. „Zámerom je zlepšenie podmienok pre umeleckú obec, ktorá považuje príspevky do umeleckých fondov za dodatočné zaťaženie ich príjmov," uviedol rezort.

Autori a výkonní umelci odvádzajú umeleckým fondom príspevok vo výške dvoch percent z ich hrubých príjmov. Dedičia autorských práv odvádzajú umeleckým fondom príspevok vo výške troch percent, resp. piatich percent z výšky ich celkových ročných hrubých príjmov. Vzhľadom na negatívne dopady pandémie rezort kultúry príspevky autorov a umelcov do umeleckých fondov zdobrovoľnil a príspevky dedičov autorských práv do umeleckých fondov znížil. Tieto opatrenia sa však uplatňujú len v období od 21. mája 2020 do 31. decembra 2022.

Zdroj: SITA

 

 

VOYO a TV DAJTO dnes v noci naživo odvysielajú najdôležitejší draft do NHL v histórii slovenského hokeja

VOYO a TV DAJTO dnes v noci naživo odvysielajú najdôležitejší


 


 draft do NHL v histórii slovenského hokeja

 


 

V noci zo štvrtka 7. júla na piatok 8. júla 2022 so začiatkom o 01:00 nášho času prebehne v kanadskom Montreale v rámci prestížnej NHL jedna z najočakávanejších akcií celého roka. Jednotlivé tímy si budú vyberať nováčikov do svojich organizácií, pričom tento rok pôjde pre slovenských fanúšikov o jeden z vôbec najočakávanejších ročníkov. Slovensko bude mať totiž s najväčšou pravdepodobnosťou najvyššie draftovaného hráča v histórii. Môže sa ním stať supertalent Juraj Slafkovský, ktorý v ostatnej sezóne zaujal doslova všetkých fanúšikov, trénerov, manažérov aj skautov. Priamy prenos celého prvého kola draftu NHL 2022 odvysielajú streamovacia služba VOYO a televízia DAJTO, na VOYO bude následne dostupný aj záznam.

„Vybrané zápasy z najkvalitnejšej hokejovej súťaže sveta ponúkame divákom stanice DAJTO už tri sezóny, pričom naživo alebo zo záznamu ich môžu sledovať aj predplatitelia VOYO. Keďže mladí slovenskí hokejisti môžu na tohtoročnom vstupnom drafte NHL v Montreale dosiahnuť jedinečný úspech, rozhodli sme sa ho zaradiť do nášho vysielania,“ vysvetľuje Martin Lisý, šéfredaktor športu skupiny Markíza. 

V úvodnom kole by teoreticky mohli zaznieť mená až troch slovenských hráčov. Okrem dvojice Juraj Slafkovský a Šimon Nemec, ktorým sa všeobecne predpovedajú priečky v top 10, by sa medzi 32 prvých výberov mohol prebojovať aj Filip Mešár. Pozície medzi druhým a tretím kolom sa očakávajú pri dvojici Adam Sýkora a Servác Petrovský. Počet našincov, ktorí prejdú draftom v rámci prvej stovky, by tak mohol byť až päť. Zatiaľ najvyššie draftovaným hráčom zo Slovenska bol v roku 2000 Marián Gáborík, ktorého si z tretieho miesta vybrala Minnesota Wild.

Priamy prenos z prestížneho draftu NHL budú na VOYO a DAJTO komentovať Tomáš Kurilla, ktorý už tri sezóny komentuje aj zápasy NHL. V úlohe spolukomentátora a odborníka sa predstaví Patrik Ryba, ktorý v súčasnosti pôsobí ako hráčsky skaut v hokejovom klube Zvolen. Šesť rokov však pracoval ako európsky hokejový skaut pre organizáciu International Scouting Services), kde mal za úlohu pozorovať a následne reportovať hokejové zručnosti hráčov, ktorí by pripadali do úvahy aj pre draft NHL. Rovnako sa každoročne podieľal aj na zostavovaní rebríčkov pre spomínaný draft. Je držiteľom certifikátu hokejového skauta pre NHL od spoločnosti Sports Management Worldwide. „Veríme, že vďaka týmto skúsenostiam Patrik sprostredkuje našim divákom zaujímavé informácie zo zákulisia draftu,“ doplnil Martin Lisý.  

Priamo do Montrealu vyslala skupina Markíza štáb s redaktormi Adamom Lehockým a Mirom Heldom, ktorí pripravujú exkluzívne reportáže a podrobne mapujú celý draft vrátane exkluzívnych reakcií slovenských hráčov ako Juraj Slafkovský, Šimon Nemec, Filip Mešár, či Adam Sýkora.