30. 3. 2019

Reportéri bez hraníc sa obávajú, že nový tlačový zákon môže ohroziť slobodné šírenie informácií

 Reportéri bez hraníc 
sa obávajú, že nový tlačový zákon môže ohroziť slobodné šírenie informácií

Reportéri bez hraníc (RSF) sú znepokojení navrhovanými zmenami slovenského tlačového zákona, ktoré by slovenským politikom uľahčili situáciu pri požadovaní práva na odpoveď v médiách, a to dokonca aj ak publikované fakty boli dokázané a overené. Organizácia sa obáva, že by to mohlo ohroziť slobodné šírenie informácií. Ako uviedla RSF v stanovisku, „v súčasnosti majú politici automaticky právo na odpoveď, len ak o nich boli zverejnené nepravdivé alebo klamlivé tvrdenia. Ale zákon, ktorý sa teraz ocitol v slovenskom parlamente, by im dal na to právo kedykoľvek, keď budú pociťovať, že bola pošpinená ich česť alebo povesť, bez ohľadu na pravdivosť faktov“. Reportéri bez hraníc podotýkajú, že návrh predložila vládnuca strana Smer-SD, ktorá chce dať politikom do rúk efektívny nástroj na obranu pred tým, čo nazýva „mediálnym terorom“. RSF vo svojom stanovisku spomínala aj ďalšie výroky bývalého premiéra a predsedu strany Smer-SD Roberta Fica na stranu novinárov, ako aj jeho konflikt so šéfredaktorkou denníka Sme Beatou Balogovou. „Fico vyhlásil vojnu novinárom a vytvorenie tímu právnikov v rámci Smeru-SD, ktorý bude monitorovať médiá. Fico, ktorý bol dotlačený k odstúpeniu po tom, čo pred rokom zavraždili investigatívneho novinára Jána Kuciaka, je notoricky známy svojimi útokmi na médiá a označovaním novinárov za „špinavé protislovenské prostitútky“ a „hlúpe hyeny“.
„Keď médiá zverejňujú obvinenia proti politikom, je legitímne, keď títo politici majú právo na odpoveď, aby sa mohli brániť,“ hovorí Pauline Ad?s-Mevel, šéfka oddelenia RSF pre EÚ a Balkán. „Ale dovoliť politikom, aby sa mohli systematicky dožadovať práva na odpoveď kedykoľvek, keď sa cítia znevážení, dokonca aj ak ide o overené a dokázané fakty, to otvára dvere na zneužívanie. A keďže toto právo by mohlo byť zneužívané, vyzývame slovenských poslancov, aby tento zákon pozmenili tak, aby neohrozoval slobodné šírenie informácií v časoch, keď médiá prinášajú informácie o vražde Jána Kuciaka, ktoré sa môžu týkať niektorých politikov,“ dodala. Na záver organizácia uviedla, že po vražde novinára Jána Kuciaka sa očakávalo, politická trieda bude mať umiernený prístup k médiám a novinárom. „Ale za posledný rok sa neurobilo nič, čo by zlepšilo prostredie pre fungovanie médií a posilnilo ochranu slobody tlače na Slovensku, ktoré sa vo Svetovom rebríčku slobody tlače RSF umiestnilo na 27. mieste spomedzi 180 krajín,“ uzavrela organizácia Reportéri bez hraníc v stanovisku.
Poslanci strany Smer-SD Dušan Jarjabek a Miroslav Číž chcú novelou tlačového zákona opätovne zaviesť právo na odpoveď ako aj pokuty v podobe, v akej boli v zákone v roku 2008. Toto právo sa má týkať skutkových tvrdení, a nie hodnotiacich úsudkov. Podľa návrhu „ak vydavateľ periodickej tlače alebo tlačová agentúra neuverejnia opravu, odpoveď alebo dodatočné oznámenie alebo ak nedodržia niektorú z podmienok na ich uverejnenie, má osoba, ktorá o ich uverejnenie vydavateľa periodickej tlače alebo tlačovú agentúru požiadala, právo na primeranú peňažnú náhradu od 1 660 eur do 4 980 eur. Nárok na primeranú peňažnú náhradu možno uplatniť na súde“. Navrhujú, aby novela platila od 1. mája tohto roka. Predseda SNS Andrej Danko chce rozšíriť návrh novely tlačového zákona o právo na odpoveď aj na komentáre a glosy.
Návrh poslancov Smeru a jeho rozšírenie navrhované Andrejom Dankom odmietli už viaceré novinárske organizácie. Kritizovala ho Asociácia vydavateľov tlače a tiež člen Medzinárodného tlačového inštitútu (IPI) a Tlačovo-digitálnej rady SR Pavol Múdry, ktorý tvrdí, že médiá v súčasnosti dávajú politikom pri článkoch, ktoré sa ich môžu týkať, dostatok možností sa vyjadriť.

©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.




Vyhlásenie generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára

Vyhlásenie generálneho
 prokurátora Jaromíra Čižnára


Chcem uviesť veci na pravú mieru. A síce, odkazy, ktoré mi poslal pán poslanec Igor Matovič cez média a cez svoje statusy na facebooku som nazval omylom za esemesky a prosím o pochopenie, keďže sme sa na tlačovej besede stále bavili o esemeskách medzi inými ľuďmi. Toto bolo len nešťastné vyjadrenie a nepredpokladal som, že bude do takej miery zneužité. Bol to obdobný prípad, ako keď sa pán Matovič vyjadril na tlačovej besede, že je jeseň a padá lístie. Okrem odkazu cez média a statusy na facebooku som žiadne výhražné esemesky od pána poslanca Matoviča nedostal. V prípade, že sa cíti poškodeny, môže podať trestné oznámenie, avšak stále som presvedčený, že odkazy, ktoré mi adresoval cez média a facebook napĺňajú znaky vydierania."

MEDIA NEWS


MEDIA NEWS


Z väzenia v Egypte v piatok prepustili jedného z najznámejších prodemokratických aktivistov, ktorý bol odsúdený na päť rokov väzenia za podnecovanie a účasť na nepokojoch, čo krajinu zachvátili po protestoch arabskej jari v roku 2011. Informovala o tom v piatok agentúra AP.
Aktivista a bloger Aláa Abdal Fattáh sa stal známym práve počas týchto demonštrácií a protivládnych protestov, ktoré napokon viedli k zosadeniu dlhoročného prezidenta Husního Mubaraka.
Zadržaný bol o tri roky neskôr, v čase, keď vtedajšie vedenie krajiny zaviedlo radikálne zákony zakazujúce verejné zhromaždenia a nepovolené demonštrácie, čo sa vo všeobecnosti považovalo za dôkaz toho, že Egypt sa po Mubarakovom zosadení opäť vracia k autoritárskemu spôsobu vládnutia.
Pred svojím odsúdením a nástupom na výkon trestu bol Abdal Fattáh viackrát zadržaný za účasť na protivládnych zhromaždeniach.
Na päť rokov väzenia bol odsúdený za účasť na pokojnom proteste v roku 2013, ktorého účastníci kritizovali zosadenie demokraticky zvoleného, ale kontroverzného islamistického prezidenta Muhammada Mursího, ako aj zavádzanie praxe, keď vojenské súdy rozhodovali vo veciach obvinených civilistov - zväčša práve účastníkov protivládnych manifestácií.
Po spomínanom proteste bezpečnostné zložky urobili v dome Abdala Fattáha raziu, pričom jeho manželku zbili a zhabali jeho počítače. Samotný aktivista v čase razie nebol doma, ale neskôr sa sám prihlásil na polícii. "Neodmietam obvinenie. Je pre mňa cťou niesť zodpovednosť za pochody ľudí proti legalizácii návratu" vládnutia v štýle Mubaraka, napísal Abdal Fattáh svojho času vo vyhlásení.
Abdal Fattáh na svojom internetovom blogu roky bojoval proti režimu bývalého prezidenta Husního Mubaraka. Od pádu Mubarakovho režimu sa terčom jeho kritiky stala každá nová egyptská vláda.

Copyright © TASR 2019



Rusko sa pri regulácii internetu nevydá čínsku cestou, vyhlásil dnes v Moskve premiér Dmitrij Medvedev. V Číne regulácia často nepriniesla očakávané výsledky a Rusko tohto príkladu nebude nasledovať, uviedol predseda ruskej vlády v komentári k novému zákonu o "ochrane" ruského internetu, ktorý vyvoláva sťažnosti kritikov.
Ruská Štátna duma prijala zatiaľ v prvom čítaní zákon o administratívnych a technických opatreniach, ktoré majú "chrániť spoľahlivú prevádzku internetu" v Rusku. Podstatou zákona je vytvorenie autonómnej komunikačné štruktúry odolné voči vonkajším zásahom, ktorej prevádzka by bol pod kontrolou ruských úradov. Zákon kritizuje rad internetových expertov a liberálnych politikov, ktorí sa obávajú cenzúrne zásahov obdobných kontrole internetu v Číne.
"U nás samozrejme nebude taká regulácia ako v Číne," povedal dnes Medvedev, podľa médií horlivý používateľ internetu a mobilných sietí. "V Číne regulácie často viedla k výsledkom, ktoré pôvodne neboli jej cieľom. Tým skôr o nič také neusilujeme," citovala premiéra agentúra Interfax.
Ruský zákon je pred druhým čítaním v pripomienkovom konaní ministerstiev a v najbližšej dobe sa má do Štátnej dumy vrátiť. Dôležité slovo pri konečnej úprave bude mať kontrarozviedka FSB, napísal Interfax.
Ruský premiér tiež komentoval nový zákon o ochrane internete pred klamlivými správami, ktorý pred desiatimi dňami podpísal prezident Vladimir Putin. Zákon trestá aj "ohováranie" štátnych symbolov, ruskej spoločnosti a mocenských orgánov a umožňuje blokovanie internetových zdrojov, ktoré takéto informácie šíria. O tom, ktoré informácie budú považované za vymyslené, rozhodnú cenzúrne úradníci.
Medvedev upozornil, že pri uplatňovaní zákona treba "oddeliť zrno od pliev". Je podľa neho neprípustné trestať chyby médií, postihu musia byť vystavené hlavne vedome lživé informácie šírené z anonymných zdrojov. Premiér nesúhlasí s názorom, že zákon nemôže sa lživými správami bojovať. "Môžeme to aspoň skúsiť," poznamenal.

Copyright © ČTK 2019

29. 3. 2019

VOĽBY MOJE PREMILENÉ TA3

VOĽBY MOJE PREMILENÉ TA3

V rámci volebného štúdia k druhému kolu prezidentských volieb televízia TA3 zverejní exkluzívny prieskum agentúry AKO o dôveryhodnosti politických strán a ústavných činiteľov. Obsahovať má aj voličský potenciál strany dosluhujúceho prezidenta SR Andreja Kisku. Informovala o tom asistentka generálneho riaditeľa Darina Baranová.
Vo volebnom štúdiu privíta moderátor Norbert Dolinský sociologičku a riaditeľku Inštitútu pre výskum práce a rodiny Silviu Porubänovú a výkonného riaditeľa agentúry AKO Václava Hřícha. Spoločne budú komentovať priebežné výsledky druhého kola volieb až do ich konečného výsledku.
Štáby TA3 budú informácie o priebehu volieb divákom prinášať od ranných hodín a po skončení hlasovania sprostredkujú aj dianie vo volebných centrálach. V nedeľu o 11.00 h. privíta moderátor Norbert Dolinský novú hlavu štátu i kandidáta, ktorý skončí v prezidentských voľbách na druhom mieste.

Copyright © TASR 2019

Voľby moje premilené RTVS

Voľby moje premilené RTVS

RTVS opäť pripravila v televíznom aj rozhlasovom vysielaní nabitý volebný víkend. O priebehu a výsledku prezidentských volieb bude divákov a poslucháčov informovať v mimoriadnych správach, Rádiožurnáloch, volebnom a povolebnom štúdiu. Naživo tiež prinesie rozhovor s víťazom volieb.
Televízna Jednotka odvysiela v sobotu 30. marca o 12:00 a 16:00 mimoriadne Správy RTVS. Nočné volebné štúdio, ktoré budú moderovať Ľubomír Bajaník a Marta Jančkárová, sa začne o 21:40. Počas neho analytik výskumnej agentúry MEDIAN SK Daniel Prokop priblíži výsledky volebného prieskumu, ktorý agentúra exkluzívne spracuje pre RTVS. Hosťom v štúdiu bude aj politológ Jozef Lenč. Redaktori RTVS budú do 01:00 naživo sprostredkovávať rozhovory a nálady z volebných centrál oboch prezidentských kandidátov a prihlásia sa zo Štatistického úradu SR a Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán.
Priebežné výsledky 2. kola volieb sprostredkujú moderátori Viliam Stankay a Ľubomír Bajaník v nedeľu 31. marca od 8:00 v povolebnom štúdiu na Jednotke. Komentovať ich bude politológ Miroslav Řádek. Ako ďalšieho hosťa privítajú Máriu Holubovú, odborníčku na protokol z Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici. Okrem toho bruselský spravodajca RTVS Peter Majer prinesie reakcie na výsledky prezidentských volieb z viacerých krajín Európskej únie. Diváci tiež uvidia rozhovory so Zuzanou Čaputovou a Marošom Šefčovičom exkluzívne nahraté pre RTVS.
V tradičnej diskusnej relácii O 5 minút 12 vyspovedajú moderátori Jozef Hajko, Marta Jančkárová a Ľubomír Bajaník nielen víťaza volieb, ale aj zástupcov parlamentných politických strán.
Rádio Slovensko bude v sobotu 30. marca informovať poslucháčov o priebehu volieb v mimoriadnych Rádiožurnáloch o 7:00, 12:00, 18:00 a 22:00. Do vysielania budú naživo vstupovať redaktori s najaktuálnejšími informáciami. Bezprostredne po Rádiožurnále o 22:00 sa začne volebné štúdio, v ktorom sa bude redaktor Michal Katuška rozprávať s analytikmi a politológmi o priebežných výsledkoch volieb. Až do spočítania všetkých hlasovacích lístkov bude Rádio Slovensko prinášať aktuálne informácie zo Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán a Štatistického úradu SR a analyzovať voľby hlavy štátu v rámci prúdového vysielania. Výsledkom 2. kola sa bude venovať nedeľný Rádiožurnál o 7:00 a od 11:55 Rádio Slovensko prinesie naživo poslucháčom televíznu debatu O 5 minút 12.

Grand Prix Svetozára Stračinu

Grand Prix Svetozára Stračinu

Záverečným galakoncertom v priestoroch Slovenského rozhlasu vyvrcholila vo štvrtok 28. marca večer medzinárodná súťaž folklórnej hudby Grand Prix Svetozára Stračinu. Odborná porota rozhodla o hlavnej cene a piatich vedľajších. Laureátom sa stala nahrávka RTR - Radio Russia O krásnom tátošovi.
Do aktuálneho ročníka prihlásilo 14 krajín z rôznych kútov sveta 39 rozhlasových folklórnych nahrávok. Sedemčlenná medzinárodná porota nemala pri rozhodovaní jednoduchú úlohu. Potvrdil to jej predseda, prof. Bernard Garaj z Katedry etnológie a folkloristiky Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre. „Bodové rozdiely medzi jednotlivými súťažnými nahrávkami boli minimálne. Nahrávky boli veľmi dobré a vyrovnané, čo vnášalo medzi členov komisie živú diskusiu," priblížil prof. Bernard Garaj.
Vyzdvihol najmä rôznorodosť ich spracovania. „Vypočuli sme si veľkú skupinu rýdzo tradičných nahrávok, ale aj takých, v ktorých bolo cítiť nové prístupy spracovania, čo je legitímna cesta, ktorú folklór postupuje, pretože odzrkadľuje dobu, v ktorej žijeme," dodal.
Vedľajšiu cenu za najlepšiu technickú kvalitu si odniesol Český rozhlas za nahrávku Jánske. Ten získal aj vedľajšiu cenu za najlepšiu živú nahrávku - Letel, letel roj. Vedľajšia cena za zaujímavý prístup k spracovaniu putovala Poľskému rozhlasu za nahrávku Daždivý. RTVS uspela s nahrávkou Dobryj večir tobi, ktorú do súťaže prihlásilo bratislavské štúdio Rádia Regina. Dostala vedľajšiu cenu za najlepšiu tradičnú formu interpretácie. Bulharský národný rozhlas sa tešil z vedľajšej ceny za najlepší vokálny prednes v nahrávke Mari Todoro. RTVS má na svojom konte aj ďalší úspech. Spolok hudobného folklóru udelil svoju cenu nahrávke Dve dievčenské piesne z Novohradu z produkcie regionálneho banskobystrického štúdia Rádia Regina.
Hlavnú cenu Grand Prix Svetozára Stračinu odovzdával generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník. „Som hrdý na všetkých, ktorí sa starajú o slovenský folklór, lebo sa starajú o naše korene, z ktorých všetci vychádzame. A ak sa národ dokáže starať o svoje korene, tak si zaslúži, aby prekvital. Na rozhlasových vlnách a televíznej obrazovke RTVS bude mať slovenský folklór vždy svoje domovské právo," ubezpečil Jaroslav Rezník.
Galakoncert si mohli naživo vypočuť poslucháči Rádia Regina a zo záznamu si ho môžu 1. mája popoludní pozrieť diváci televíznej Dvojky.
Festival Grand Prix Svetozára Stračinu nesie názov významného slovenského hudobného skladateľa a RTVS ho pripravila v spolupráci s Európskou vysielacou úniou (EBU) a Spoločnosťou sveta Stračinu. Nadväzuje na súťaž Prix de musique folklorique de Radio Bratislava, ktorú Slovenský rozhlas organizoval v rokoch 1970 až 1993. Jeho hlavným cieľom je podpora tvorby a prezentácia tradičného, ako aj spracovaného hudobného folklóru. Milovníci folklóru si počas jeho dlhoročnej existencie mohli vypočuť niekoľko tisíc nahrávok z celého sveta - z európskych aj mimoeurópskych krajín.

Voľby moje premilené Markíza

Voľby moje premilené Markíza

Sériu mimoriadnych volebných relácií zavŕši v sobotu, 30. marca 2019, so začiatkom o 22:00 finálové volebné štúdio, počas ktorého Slovensko spozná meno novej hlavy štátu. Priamy prenos s názvom Prezidentské voľby 2019 - Volebná noc budú taktiež moderovať Zlatica Švajdová Puškárová a Michal Kovačič, v štúdiu opäť privítajú sociológa Martina Slosiarika a politického komentátora Mariána Leška, ktorí budú počas celej volebnej noci analyzovať a komentovať výsledky 2. kola voľby nového prezidenta Slovenskej republiky.
Aj tentoraz divákom krátko po uzatvorení volebných miestností prinesieme výsledky exkluzívneho prieskumu agentúry Focus, ktoré pre TV Markíza zozbiera v posledných hodinách pred voľbami. Práve agentúra Focus s najväčšou presnosťou predpovedala reálne výsledky 1. kola prezidentských volieb.
Z oboch volebných centrál sprostredkujeme naživo prvé reakcie kandidátov a emócie ich podporovateľov. Zároveň budeme počas volebnej noci prezentovať priebežné výsledky z údajov štatistického úradu.

Vražda novinára Jána Kuciaka

Vražda novinára Jána Kuciaka



Policajti z Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) v Nitre vypočúvali v piatok ďalšieho obvineného v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Krátko po 8.30 h priviezla policajná eskorta do pobočky NAKA v Nitre Miroslava M., ktorý mal na miesto činu doviezť strelca Tomáša Sz.
Obvinený vypovedal pred vyšetrovateľom tri hodiny a o 11.30 h ho policajná eskorta z budovy NAKA odviezla.
Miroslav M. je ďalší z obvinených, ktorý musel vo veci vraždy novinára nanovo vypovedať po tom, ako polícia v tomto prípade obvinila aj podnikateľa Mariana K. Vo štvrtok 28. marca už za prítomnosti obhajcov vypovedal Zoltán A., ktorý v prípade figuruje ako sprostredkovateľ a Tomáš Sz., ktorý mal na Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú strieľať. Okrem nich je obvinená aj Alena Zs., ktorá mala za objednávku vraždy zaplatiť.
Pri vypočúvaní obvinených bol vo štvrtok 28. marca prítomný aj Marek Para, ktorý je obhajcom Mariana K. Pripomenul, že jeho klient akúkoľvek vinu v prípade vraždy novinára odmieta a voči vzneseniu obvinenia podal sťažnosť. Zároveň sa sťažoval na to, že mu vyšetrovatelia neumožnili nazrieť do spisu. „V tomto smere budeme žiadať prokurátora, aby preskúmal postup vyšetrovateľa, nakoľko máme dojem, že toto nám znemožňuje využiť všetky práva tak, aby sme mohli v celom rozsahu odôvodniť sťažnosť,“ skonštatoval Para.



Copyright © TASR 2019

Zomrela Agnes Vardová

Zomrela Agnes Vardová

Vo veku 90 rokov zomrela v piatok renomovaná francúzska režisérka, dokumentaristka a herečka Agnes Vardová. S odvolaním sa na príbuzných o tom informoval spravodajský portál France Info.
Bola autorkou mnohých celovečerných filmov ako napríklad Cléo od piatej do siedmej, či Bez strechy a bez zákona.
Počas svojej kariéry získala mnohé ceny, napríklad aj Zlatú palmu za celoživotné dielo, ktorú jej v roku 2015 udelila porota filmového festivalu v Cannes, či cenu Oscar za celoživotné dielo od americkej filmovej akadémie (2017).
Vardová je označovaná zakladateľku a hlavnú predstaviteľku francúzskej Novej vlny a za feministku kvôli svojmu spôsobu filmovania so ženskými predstaviteľkami. Pracovala s experimentálnym i hraným filmom, ale aj s dokumentom, a často stierala rozdiel medzi hranou a dokumentárnou tvorbou. Vo väčšine filmov sa venovala sociálnej tematike a feminizmu.

Copyright © TASR 2019

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA











Martin Dano - Martin Daňo zdieľa živé video.
Otvorená vojna proti médiam! Presne toto treba a som rád, že to začalo, lebo to nie sú média, to sú špinavé protislovenské prostitútky - dodávam ja ako Martin Daňo. V otázke vyčistenia štátu od presstitútov a skorumpovaných mimovládok sa zhodujem s Ficom na 100% - niekedy už ani neviem, či on hovorí ako ja, či ja ako on :-) Držím mu v tom palce... len škoda, že on mi nevie v mojom boji pomôcť.... p.s. veď započúvajte sa do tých prihluplych a manipulativnych otázok akože novinárov... niečo odporné... Martin Dano

"To, čo rozpráva Peter Pellegrini v reláciách, pre nás nie je podstatné. Stal sa predsedom vlády SR zhodou náhod. Jeho osobný názor nemá žiadnu politickú relevanciu. Dôležité je, ako sa vyjadrí na Koaličnej rade predseda Smeru-SD Robert Fico."
Slovenská národná strana

"Ak si niekto myslí, že obyvateľ Alabamy alebo Georgie sa má lepšie a je pokojnejší vtedy, ak je v Kuchyni rozšírená letisková plocha, tak je to omyl."
Peter Osuský

FEBIOFEST 2019

FEBIOFEST 2019

Víťazom súťažnej sekcie Nová Európa filmového festivalu Febiofest sa včera stal slovenský film Ostrým nožom. Ocenenie Kristián za celoživotný prínos kinematografii získal Oscara režiséri Jiří Menzel a Bille August. Počas 26. ročníka festivalu bolo uvedené 156 filmov.
Film Ostrým nožom režiséra Teodora Kuhna rozpráva príbeh otca, ktorému partia neonacistov zavraždí syna a on sa rozhodne vziať spravodlivosť do svojich rúk. "Cenu beriem ako záväzok, aby som sa ďalej snažil v úlohe režiséra," povedal Kuhn, ktorý si odniesol výhru 5000 eur (zhruba 129.000 korún). Na portáli ČSFD získal film od divákov 72 percent.
Cenu za Menzela, ktorý sa od konca roka 2017 potýka s vážnymi zdravotnými problémami, prevzala jeho manželka Olga Menzelová. "Jirka moc zdravie a verí, že vás bude môcť čoskoro pozdraviť osobne," poďakovala menom režiséra.

Ocenený dánsky režisér August, ktorý nakrútil napríklad film Bedári v hlavnej úlohe s Liamom Neesonom, poslal Menzelovi pozdravy. "Český film mi bol vždy veľmi drahý. Keď som bol mladý, inšpirovali ma páni Jiří Menzel a Miloš Forman, vďaka ktorým ma napadlo stať sa režisérom. Vždy ma u českého filmu fascinoval humor a humanizmus a stále sa k filmom týchto dvoch mužov vraciam, "povedal August.

Za celoživotný prínos kinematografii ocenil Febiofest tiež herečku Jiřinu Bohdalovú, amerického herca Petra Fondu, riaditeľa distribučnej spoločnosti Bontonfilm Martina Palana a dabéra Zdeňka Mahdala.

Cenu Amnesty International Febiofest Award za film zaoberajúce sa ľudskoprávnou tematikou získal srbský režisér Ognjen Glavonić za snímku Náklad. Jeho režijný debut rozpráva o vodičovi dodávky Vladovi, ktorý vezie tajomný náklad z Kosova do Belehradu počas leteckého útoku NATO.

Po odovzdaní cien videli diváci životopisný film Stan a Ollie režiséra Jon S. Bairda o komediálnej dvojici Stan Laurel a Oliver Hardy. Film natočený v minulom roku je zameraný na poslednú fázu spolupráce a priateľstva Laurela a Hardyho. Hlavné úlohy stvárnili Steve Coogan a John C. Reilly.

Copyright © ČTK 2019

28. 3. 2019

Novým členom licenčnej rady sa stal György Batta

Novým členom licenčnej rady 


sa stal György Batta

Novým členom rady pre vysielanie a retransmisiu (RVR) sa stal György Batta. V tajnej voľbe o tom vo štvrtok rozhodli poslanci parlamentu. Batta v rade nahradí Zoltána Péka, ktorý sa k 5. januáru 2019 vzdal funkcie.
Battu nominoval Tibor Bastrnák z Mosta-Híd. Jeho funkčné obdobie potrvá do 13. decembra 2023. Od 114 poslancov prítomných na voľbe získal 70 hlasov.
Druhým kandidátom bol Peter Alakša nominovaný Mediálnym inštitútom Bratislava. Vo voľbe získal len 11 hlasov.

Copyright © TASR 2019

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) vo štvrtok v Štrasburgu schválili správu o situácii na Malte a na Slovensku. Vyjadrili v nej poľutovanie nad vážnymi nedostatkami v oblasti právneho štátu na Malte a na Slovensku a tiež varovali pred rastúcimi hrozbami pre novinárov v celej Európskej únii.
Za prijatie uznesenia, ktoré zhrnulo závery monitorovacej skupiny zriadenej v rámci Výboru EP pre občianske slobody, aby sledovala situáciu v oblasti právneho štátu v EÚ, najmä na Malte a na Slovensku, hlasovalo 398 poslancov, proti bolo 85 a zdržalo sa 69 zo 751-členného zákonodarného zboru EÚ. Monitorovacia skupina EP bola vytvorená v nadväznosti na vraždy novinárov Daphne Caruanovej Galiziovej a Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.
Parlament odsúdil "nepretržité úsilie rastúceho počtu vlád členských štátov EÚ o oslabenie právneho štátu, rozdelenie právomocí a nezávislosť súdnictva". V prijatom texte sa zdôrazňuje, že atentáty na Caruanovú Galiziovú na Malte a na Kuciaka a Kušnírovú na Slovensku, ako aj vražda bulharskej novinárky Viktorie Marinovovej mali vplyv na novinárov v celej EÚ. Poslanci pripomenuli, že demokracia založená na právnom štáte nemôže fungovať bez silných a nezávislých médií.
V prípade Slovenska europoslanci privítali obvinenia proti údajnému objednávateľovi vraždy Jána Kuciaka a Martina Kušnírovej a vyzvali na pokračovanie vyšetrovania na národnej i medzinárodnej úrovni všetkými dostupnými prostriedkami. "Všetky aspekty prípadu by sa mali v plnej miere preskúmať, vrátane prípadných politických väzieb na trestné činy," uvádza sa v správe EP.
Uznesenie vyjadrilo znepokojenie členov EP nad obvineniami z korupcie, konfliktu záujmov a beztrestnosti týkajúcich sa najvyšších kruhov moci na Slovensku. Prostredníctvom schválenej správy europoslanci varujú pred politizáciou a nedostatočnou transparentnosťou vo výberových a menovacích procesoch, napríklad v pozícii prezidenta Policajného zboru SR.
Na Malte je podľa uznesenia EP nevyhnutné nezávislé medzinárodné verejné vyšetrovanie vraždy Caruanovej Galiziovej, čo by mali podporiť všetky inštitúcie EÚ ako aj členské štáty. To sa rovnako týka aj vyšetrovania údajných prípadov korupcie, finančných trestných činov, prania špinavých peňazí, podvodov a daňových únikov, o ktorých informovala zavraždená novinárka, a ktoré sa týkajú súčasných aj bývalých verejných činiteľov.
Poslanci odkázali maltskej vláde, že všetky právne prípady urážok na cti, ktoré podali členovia maltskej vlády proti zabitej novinárke a jej rodine, treba stiahnuť.
EP rovnako žiada vyšetrovanie odhalení v rámci škandálu Panama Papers týkajúcich sa väzieb medzi spoločnosťou "17 Black" so sídlom v Dubaji a ministrom cestovného ruchu, bývalým ministrom energetiky a vedúcim Úradu predsedu vlády na Malte. Poslanci zároveň žiadajú, aby boli okamžite ukončené schémy na udeľovanie občianstva a trvalého pobytu pre zahraničných investorov na Malte, pretože predstavujú "vážne riziko" pre boj proti praniu špinavých peňazí a v podstate znamenajú "predávanie občianstva EÚ".
Z trinástich slovenských europoslancov jedenásť zahlasovalo za štvrtkové uznesenie Európskeho parlamentu (EP) o situácii na Malte a na Slovensku. Hlasovania sa zdržal iba József Nagy (Most-Híd) a meno poslankyne Moniky Beňovej (Smer-SD) sa na hlasovacom mennom zozname neobjavilo.
Poslanci v prijatej správe vyjadrili poľutovanie nad vážnymi nedostatkami v oblasti právneho štátu na Malte a na Slovensku a varovali aj pred rastúcimi hrozbami pre novinárov v celej EÚ. Uznesenie sa zasadzuje za urýchlené a úplné vyšetrenie všetkých náznakov trestných činov, a to najmä v oblasti korupcie, finančnej kriminality, prania špinavých peňazí, daňových podvodov a únikov, o ktorých písali zavraždení novinári Daphne Caruanová Galiziová a Ján Kuciak. EP Malte a Slovensku odporúča plnú spoluprácu s Europolom, ktorý by mal mať neobmedzený prístup k relevantným vyšetrovacím spisom.
V prípade Slovenska si text uznesenia všíma, že vyšetrovanie vraždy novinára a jeho snúbenice viedlo k odhaleniu údajných plánov na vraždu prokurátorov Petra Šufliarskeho a Maroša Žilinku a právnika Daniela Lipšica. Europoslanci zdôraznili, že ďalší vývoj budú monitorovať.
Parlament vyzval Európsku komisiu a Európsky úrad pre boj proti podvodom (OLAF) na riadne vyšetrenie všetkých údajných trestných činov týkajúcich sa korupcie a podvodov, vrátane zneužívania poľnohospodárskych dotácií EÚ, o ktorých boli poslanci informovaní počas svojich pracovných ciest na Slovensko.
Do textu uznesenia sa dostal aj únos vietnamského občana z Nemecka, v ktorom mohla zohrať istú úlohu aj vláda SR. Poslanci vyzvali na pokračovanie spolupráce nemeckých a slovenských orgánov a komplexné vyšetrenie prípadu, vrátane údajného zapojenia bývalého ministra vnútra Roberta Kaliňáka.
Uznesenie si okrem iného všíma aj diskusie o úpravách tlačového zákona na Slovensku. Revízia aktuálneho právneho rámca poskytuje príležitosť na posilnenie slobody médií a novinárov, tvrdia poslanci, zároveň však upozornili, že súčasný legislatívny návrh predstavuje riziko obmedzenia slobody médií.
Holandská liberálna poslankyňa Sophie in 't Veldová, predsedníčka parlamentnej skupiny pre monitorovanie právneho štátu, konštatovala, že doterajší európsky tlak a spolupráca priniesli výsledky. Podľa jej slov spolupráca s Europolom umožnila slovenským orgánom zatknúť podozrivých z vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej a pod tlakom EÚ aj maltská vláda začína modernizovať problematické zákony. Poslankyňa, ktorá ako členka monitorovacej skupiny EP viackrát navštívila Slovensko, upozornila, že slovenská vláda sa novým tlačovým zákonom snaží podkopať slobodu médií.
Maďarský europoslanec Benedek Jávor, z politickej skupiny Zelení /Európska slobodná aliancia, ktorý bol tiež súčasťou kontrolných misií na Slovensku, upozornil, že kým v prípade vrážd Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej došlo k pokroku, hrozby voči novinárom a nedostatok transparentnosti okolo vlastníctva médií sú "veľmi znepokojujúce".
"Sloboda médií na Slovensku je pod útokom z rôznych strán, Slovensko má najprísnejšie tresty za hanobenie v celej EÚ a reforma tlačového zákona dáva politikom viac právomocí, aby zasahovali do práce novinárov," opísal situáciu. Zároveň dodal, že SR má najvyššiu mieru nezrovnalostí a odhaľovania podvodov zo všetkých členských štátov EÚ. "Existujú vážne obavy z korupcie, konfliktu záujmov a beztrestnosti v mocenských kruhoch na Slovensku," zdôraznil Jávor. Spresnil tiež, že problémy týkajúce sa podvodov s DPH a prerastanie organizovaného zločinu s úradnou mocou, na čom Ján Kuciak pracoval v dobe, keď bol zavraždený, sa ešte stále nevyriešili.

Britská spravodajská stanica BBC vo štvrtok oznámila, že ukrajinskému prezidentovi Petrovi Porošenkovi uhradí súdne trovy a výdavky v súvislosti so zverejnením materiálu, ktorý obsahoval nepravdivé tvrdenie, že za svoje prvé stretnutie s americkým prezidentom Donaldom Trumpom zaplatil 400.000 dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.
Porošenko, ktorý sa v nedeľu uchádza o znovuzvolenie v prezidentských voľbách, v súvislosti so zverejnenými tvrdeniami zažaloval BBC za ohováranie.
BBC vlani v máji informovala, že právnik prezidenta USA Michael Cohen dostal od sprostredkovateľov konajúcich v Porošenkovom mene najmenej 400.000 dolárov za zorganizovanie stretnutia s Trumpom. Trump prijal Porošenka v Bielom dome v júni 2017.
"Ospravedlňujeme sa pánovi Porošenkovi za spôsobené ťažkosti a súhlasili sme s tým, že mu zaplatíme náhradu spôsobenej škody, ako aj súdne výdavky," uviedla BBC vo vyhlásení na svojej webovej stránke.
Výšku tejto sumy však BBC neoznámila.
Porošenko prostredníctvom svojich právnikov odkázal, že zverejnený tvrdenia poškodili jeho "politickú a podnikateľskú" povesť a spôsobil mu "značné ťažkosti a nepríjemnosti".

Copyright © TASR 2019

Prieskum MEDIAN SK

Prieskum MEDIAN SK

Najpočúvanejším rádiom na Slovensku je Rádio Expres. Vyplýva to z prieskumu počúvanosti rádií Rádioprojekt jeho XII. etapy roku 2018 a I. a II. etapy roku 2019. Uskutočnila ho spoločnosť MEDIAN SR od 12. novembra do 16. decembra 2018 a od 7. januára do 3. marca tohto roku na vzorke 3 211 respondentov vo veku 14 až 79 rokov. Podľa výsledkov prieskumu Rádio Expres malo počúvanosť 33,2 percenta, čo predstavuje 1 485 000 poslucháčov. Druhé najpočúvanejšie bolo Rádio Slovensko, prvý okruh verejnoprávneho Slovenského rozhlasu RTVS, s počúvanosťou 27 percent (1 207 000 poslucháčov) a tretie súkromné Fun rádio s počúvanosťou 23,2 percenta (1 035 000 poslucháčov). Rádio Europa 2 malo počúvanosť 17 percent (758-tisíc poslucháčov) a Rádio Vlna 15,3 percenta (684-tisíc poslucháčov). Nasledovalo Rádio Jemné s 14,8 percenta (660-tisíc) a Rádio Regina RTVS, s počúvanosťou 11,7 percenta (522-tisíc). Agentúru SITA o výsledkoch prieskumu informovala Linda Kleinertová z MEDIAN SK.
Celková počúvanosť rádií v parametri „počúval posledný týždeň“ predstavovala 86,6 percenta, čo je 3 870 000 poslucháčov vo veku 14 až 79 rokov. Každý deň počúvalo rádio viac ako 2,5 milióna ľudí, čo je 60,3 percenta populácie. V priemere každý občan Slovenskej republiky počúval denne rádio o niečo menej ako hodinu a 45 minút. Každý poslucháč počúval rádio priemerne dve hodiny a 50 minút.
Rozhlasová sieť Radio Services (Rádio Anténa Rock, Rádio Europa 2, Rádio Jemné a Rádio Vlna) dosiahla v parametri "počúvali posledný týždeň" počúvanosť 40,8 percenta (1 825 000). Slovenský rozhlas (RTVS) so svojimi šiestimi okruhmi (Rádio Devín, Rádio FM, Rádio Patria, Rádio Regina, Rádio Slovakia International a Rádio Slovensko) dosiahol počúvanosť 39 percent (1 743 000). Počúvanosť 9,2 percenta (412-tisíc poslucháčov) mala v prieskume sieť Regiomedia (Kiss Rádio, Rádio Beta, Rádio Best FM, Rádio Frontinus, Rádio Liptov, Rádio Lumen, Rádio Rebeca, Rádio SiTy, Rádio Viva, Trnavské rádio a Záhorácke rádio).
V meranom období viedlo podiel na trhu (share) Rádio Expres s 21,8 percenta, Rádio Slovensko malo podiel 20,5 percenta a s 12-percentným podielom na trhu za ním nasledovalo Fun rádio. Rádio Vlna malo podľa prieskumu share 8,2 percenta, Rádio Europa 2 7,3 percenta. Rovnaký podiel na trhu 7,1 percenta majú Rádio Regina a Rádio Jemné. Ostatné rozhlasové stanice držali spolu podiel 15,9 percenta.
Spoločnosť MEDIAN SK uskutočňuje kontinuálny prieskum Radioprojekt od apríla 2009.

©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.




Seriály budú mať vlastný festival s názvom Pilot

Seriály budú mať vlastný 

festival s názvom Pilot


Nový festival Pilot, ktorý sa uskutoční v Trnave 29. a 30. marca, sa bude venovať seriálom. Stane sa prvým audiovizuálnym podujatím tohto druhu na Slovensku, divákom chce pomôcť zorientovať sa vo svetovej seriálovej tvorbe a zároveň chce byť priestorom aj slovenským tvorcom.
Prvý ročník sa bude konať v centre Trnavy, v priestoroch kultúrneho centra Malý Berlín. Pre návštevníkov bude pripravená prehliadka seriálovej tvorby, ktorá poukáže na trendy a fenomény v európskej, ale aj svetovej produkcii.
"V súčasnosti sa seriály tešia veľkému diváckemu záujmu. Nejde však len o rôzne internetové platformy s vlastným obsahom, ako sú napríklad Netflix a HBO. Zvyšuje sa aj produkcia lokálnych seriálov, čo je fenomén badateľný aj na Slovensku. Mali sme však pocit, že seriál, najmä ten slovenský, je u nás prehliadaný, a preto sme sa rozhodli založiť festival Pilot," opísala vznik festivalu jeho zakladateľka Ivana Sujová. Podujatie organizuje o. z. Metaforum spoločne s o. z. Publikum.sk.
V rámci festivalu sa okrem slovenských seriálov budú premietať aj ukážky seriálov z produkcie HBO či Českej televízie. Súčasťou dvojdňového podujatia budú rôzne prednášky a aj reflexia slovenskej seriálovej tvorby pod záštitou autorskej spoločnosti LITA. Výsledkom bude zhodnotenie slovenskej seriálovej tvorby za predchádzajúci rok a podpora profesionálov a autorov v seriálovej produkcii. Zároveň bude udelená i cena odbornej kritiky za výnimočný slovenský seriálový počin uplynulého roka.

Copyright © TASR 2018

Vražda novinára Jána Kuciaka

Vražda novinára Jána Kuciaka

Do nitrianskej pobočky Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) vo štvrtok pred deviatou hodinou priviezli na výsluch Tomáša Sz. a Zoltána A., ktorí sú obvinení v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Pri ich vypočúvaní boli prítomní aj ich obhajcovia spolu s advokátmi ďalších obvinených.
Výpovede oboch mužov si prišiel vypočuť aj Marek Para, obhajca Mariana K., ktorý si mal vraždu novinára objednať. Marian K. už voči uzneseniu o obvinení podal sťažnosť, podľa jeho advokáta ju však ešte nebolo možné riadne odôvodniť. „A to z toho dôvodu, že nám nebolo umožnené nahliadnuť do spisu. V tomto smere budeme žiadať prokurátora, aby preskúmal postup vyšetrovateľa, pretože máme dojem, že toto nám znemožňuje využiť všetky práva tak, aby sme mohli v celom rozsahu odôvodniť sťažnosť. Samozrejme, že môj klient sa cíti byť nevinný,“ uviedol Para.
V prípade vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice boli donedávna obvinení štyria ľudia. Okrem Aleny Zs., ktorá mala za objednávku Kuciakovej vraždy zaplatiť, to je Tomáš Sz., ktorý mal strieľať, Miroslav M., ktorý ho mal na miesto činu doviezť, a Zoltán A. ako sprostredkovateľ. Potom ako bol 14. marca obvinený aj Marian K., ktorý si mal vraždu novinára objednať, musia vyšetrovatelia viaceré úkony a výsluchy zopakovať.
„Je troška skoro predbiehať obhajobu, treba si počkať, aby som sa oboznámil so spisom a potom zaujal nejaké stanovisko. Budú sa musieť úkony opakovať a je, samozrejme, potom na obhajcoch, aby opäť prípadné zdržanie v konaní alebo niečo iné signalizovali a zaujali nejaké stanovisko. Keď už hovoríme aj o tom nevpustení mňa ako obhajcu do spisu, vzhľadom na štádium konania je to minimálne neštandardné,“ uviedol Para.
Pri výsluchu dvoch obvinených bol vo štvrtok aj obhajca Aleny Zs. Štefan Neszméry. Doterajší priebeh vyšetrovania však komentovať nechcel. „Určite sa teraz k tomu nebudem vyjadrovať, to by som mohol povedať informácie, ktoré by mohli byť použité. Pre mňa je výhodné, keď vy dávate informácie, lebo ja ich využijem neskôr pri obhajobe. V podstate sa opakujú tie isté úkony, to, čo už raz odznelo, teraz sa to počúva ešte raz, to je celé,“ povedal Neszméry novinárom pri odchode z NAKA.



Copyright © TASR 2019

TASR NEWS

TASR NEWS

Tlačová agentúra Slovenskej republiky (TASR) sa dohodla na spolupráci s najväčšou českou fotobankou Profimedia. Cieľom spolupráce je prienik na zahraničné trhy s ponukou aktuálnych fotografií TASR a výberom fotografií zo zdigitalizovaného archívu. Fotografie z produkcie TASR sa budú predávať s licenciou pre celý svet, predovšetkým však pôjde o predaj v Česku a ďalších deviatich európskych krajinách, kde Profimedia pôsobí.
„Myslím si, že touto spoluprácou posilníme informovanosť o dianí na Slovensku u našich susedov. Okrem aktuálnych fotografií dostanú klienti snímky turistických lokalít, ale i výber zo zdigitalizovaného archívu TASR. Ide o fotografie našej spoločnej histórie, a to od politických udalostí cez veľké stavby až po športové úspechy. Verím, že napríklad aktuálne fotografie TASR z hokejových MS na Slovensku oslovia médiá v rôznych krajinách,“ povedal generálny riaditeľ TASR Vladimír Puchala.
Súčasťou projektu je aj ponuka jedinečných fotografií Slovenska z lietadla, ktorú TASR vydala v cykle Rodinné striebro. Ide o letecké snímky slovenských hradov, zámkov, národných parkov, vodných nádrží, miest a zaujímavostí. TASR vníma distribúciu takýchto snímok prostredníctvom silného medzinárodného partnera aj ako spôsob prezentácie Slovenska v zahraničí.
Profimedia si od spolupráce sľubuje, že ponúkne najväčším českým médiám, s ktorými má uzatvorené kontrakty, aktuálne obrazové pokrytie udalostí zo Slovenska a súčasne i archívne snímky, ktoré dodnes na českom trhu predáva hlavne ČTK.
„Je pre nás česť, že môžeme našim zákazníkom v deviatich krajinách strednej a východnej Európy ponúknuť unikátne snímky TASR. Rovnako ich budeme distribuovať napríklad pre francúzsku AFP či do amerických The New York Times. TASR má, na rozdiel od ČTK, tieto archívne fotografie zdigitalizované, a teda ihneď dostupné pre klientov. Tento unikátny archív je navyše často veľmi podobný tomu, čo ponúka ČTK,“ povedal predseda správnej rady Profimedia Pavel Macků.
Zmluva je uzatvorená na jeden rok. Pokrytie Slovenska si TASR necháva vo svojej exkluzivite. Fotobanka Profimedia aktuálne na svojich stránkach ponúka viac ako 100 miliónov fotografií z celého sveta. Okrem obrázkov od vlastných fotografov exkluzívne predáva fotografie francúzskej agentúry AFP, vydavateľstva MAFRA a ďalších mediálnych domov.


Copyright © TASR 2019

RTVS hľadá detských hercov do pripravovaného rodinného seriálu

RTVS hľadá detských hercov do 

pripravovaného rodinného seriálu

Mami, kúp mi psa je názov pripravovaného 10-dielneho rodinného seriálu, ktorý sa bude nakrúcať podľa rovnomennej detskej knižky slovenskej autorky Zuzany Štelbaskej. Ondrej, 11-ročný chlapec z mesta, strávi letné prázdniny u deda na vidieku. Veľmi túži mať vlastného psíka a snaží sa všetkým dokázať, že to myslí naozaj vážne a starostlivosť oň neberie na ľahkú váhu. Na návšteve u svojho deda, ktorý má troch chlpáčov, sa presvedčí, že mať štvornohého priateľa nie je vôbec také jednoduché, ako by sa na prvý pohľad zdalo. Pútavý príbeh o Ondrejovi na jeho ceste k naplneniu najväčšieho sna – mať psa, je aj cestou poznania, že pes nie je hračka, ale rovnocenné stvorenie, ktoré treba ľúbiť a rešpektovať.

Videovizitku dieťaťa v dĺžke jednej minúty môžu rodičia poslať prostredníctvom mobilnej aplikácie iReportér do 31. mája 2019. Video je potrebné označiť #mamikupmipsa a do popisu uviesť meno, vek, bydlisko dieťaťa a telefónny kontakt na zákonného zástupcu. Seriál Mami, kúp mi psa sa bude nakrúcať na Slovensku celé leto 2019.

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Spoločnosť Facebook v stredu oznámila, že zakáže podporu alebo pochvalné vyjadrenia na adresu belošského nacionalizmu a separatizmu, informovala agentúra AFP. Opatrenia sú podľa nej súčasťou tvrdých zásahov voči nenávistným prejavom.
Facebook uviedol, že začne zákaz presadzovať od budúceho týždňa na svojej sociálnej sieti a v aplikácii na zdieľanie fotografií Instagram.
"Je jasné, že tieto myšlienky sú hlboko prepojené s organizovanými skupinami šíriacimi nenávistné prejavy. V našich službách nemajú miesto," uviedla spoločnosť vo vyhlásení.
Facebook už zakázal príspevky, ktoré podporujú nadvládu bielej rasy. Je to súčasť opatrení proti nenávistným prejavom voči ľuďom na základe rasy, etnickej príslušnosti alebo náboženstva.
Facebook v dôsledku nátlaku od vlád z celého sveta zlepšil svoje mechanizmy a nástroje umelej inteligencie, aby lepšie vyhľadávali a odstraňovali nenávistný obsah, no umožňovali voľnosť prejavu.

Copyright © TASR 2019

Česká televízia (ČT) sa v pripravovaných projektoch obráti k českým dejinám. Niekoľkými seriálmi nezanedbala ani divácky obľúbený žáner krimi. Z historických námetov ČT ponúkne pokračovanie príbehu panovníčky Márie Terézie, filmový portrét Emanuela Moravca alebo dokument o hercovi Janovi Potměšilovi pripomínajúci 30. výročie nežnej revolúcie. ČT vlani do výroby schválila 458 nových relácií. Novinárom to včera povedal generálny riaditeľ ČT Petr Dvořák.
V pokračovaní príbehu Márie Terézie sa réžie nových dvoch dielov opäť ujal Robert Dornhelm. Panovníčka v nich vedie vojnu o habsburské dedičstvo i spory vo svojom manželstve s Františkom Štefanom Lotrinským.
Medzi chystanej filmovej portréty osobností symbolizujúcich zložitý vývoj českých dejín patrí snímka Emanuel Moravec - Anatómia zrady, v ktorom režisér Biser Arichtev obsadil do hlavnej úlohy Mariána Labuda mladšieho. Do minulých rokov sa vracia aj Pasca, životopisný film o divadelnej herečke Jiřine Štěpničkovej, jej pokuse emigrovať na Západ a následnom procese, po ktorom strávila desať rokov vo väzení. Štěpničková vo filme Viktora Polesného stvárni Zuzana Stivínová.
Do 20. rokov divákov zavedie desaťdielny seriál Zločiny Veľkej Prahy režiséra Jaroslava Brabca s Jiřím Langmajerom, Jaroslavom Pleslom a Denisom Šafárikom v hlavných úlohách. V rovnakom období sa odohráva tiež seriál Četníci zo Znojma, ktorý nadväzuje na skorší projekt ČT Četníci z Luhačovíc.
Po Rašínovi sa k súdobej látke vracia režisér Jiří Svoboda. Snímka Vysoká hra inšpirovaný románom Václava Lásku rozpráva príbeh policajta protikorupčného útvaru, pre ktorého je idea právneho štátu prioritou. Hlavné úlohy sa zhostí Richard Krajčo. Zo skutočných udalostí vychádza trinásťdielny seriál Miesto zločinu Ostrava, ktorý predstaví dvojicu zdanlivo veľmi odlišných kriminalistov. Ostravské prípady z nedávnej doby budú vyšetrovať Pavla Beretová a Stanislav Majer. Ďalší kriminálny seriál Hlava medúzy sa odohráva v réžii Filipa Renča v Juhomoravskom kraji.
Nová dokumentárna tvorba ČT bude tiež reflektovať tridsiate výročie zamatovej revolúcie. Dokumentaristi Martin Slunečko a Miloslav Šmídmajer pripravujú portrét herca Jana Potměšila, jednej z tvárí udalostí roka 1989. Revolúciu z pohľadu vtedajších i dnešných študentov predstaví snímka Zamatová FAMU. S archívnymi zábermi pracuje tiež dokument Rekonštrukcia okupácie 1968. Ďalším dokumentom bude Najkrvavejší proces, ktorý približuje vykonštruovaný politický proces z novembra 1952, ktorého najznámejšou postavou je politik Rudolf Slánský.
ČT pripravuje tiež dva koprodukčné snímky mieriace do kín. Režisérka Agnieszka Holland začne nakrúcať film Šarlatán, Olga Sommerová zase v autorskom dokumente predstaví legendu českého divadla Jiřího Suchého.
Česká televízia bola vlani najsledovanejšie televízne skupinou u divákov starších ako 15 rokov. Nasleduje Nova, ktorá verejnoprávnej televízii predstihla v hlavnom večernom vysielacom čase. Tretia je skupina Prima.

Copyright © ČTK 2019

27. 3. 2019

Voľby moje premilené

Voľby moje premilené

Obaja finalisti prezidentských volieb získali porovnateľný priestor v spravodajstve celoplošných televízií, pričom boli zobrazení väčšinou neutrálne. Vyplýva to z analýzy aktivít prezidentských kandidátov, ktorý vypracovali neziskové organizácie MEMO 98, STRATPOL a Slovenský inštitút pre bezpečnostnú politiku (SSPI). Zameriavali sa pri tom na aktivity na oficiálnych facebookových profiloch Zuzany Čaputovej a Maroša Šefčoviča, ale tiež na ich mediálne pokrytie v štyroch celoplošne vysielajúcich televíziách. Televízie podľa analýzy priniesli široké spektrum informácií o oboch kandidátoch, čo umožnilo, aby sa voliči mohli kvalifikovane rozhodnúť.

Pokiaľ ide o sociálne siete, obaja kandidáti sa podľa analýzy rozhodli držať stratégie pozitívnej kampane, ktorú viedli od začiatku. „Najemotívnejšie príspevky Maroša Šefčoviča boli spojené s jeho manželkou Helenou, na ktorú sa zniesla kritika po tlačovej konferencii, na ktorej dávala výrazne najavo nespokojnosť s otázkami novinárov,“ uviedol Matej Kandrik z organizácie STRATPOL. Doplnil, že negatívne komentáre smerovali na jeho protikandidátku, ktorej vytýkal Šefčovič nezáujem zúčastňovať sa na diskusiách a neskôr kritizoval nejasnosti o jej koncipientskej praxi. "Väčšina príspevkov Zuzany Čaputovej obsahovala slová vďaky. Oproti kampani pred prvým kolom Čaputová pridávala viac neutrálnych príspevkov, neutrálne a vecné argumenty zvolila napríklad aj v prípade spochybňovanej koncipientskej praxe," skonštatoval Kandrik. Pokiaľ ide o počet interakcií na sociálnych sieťach, podľa analýzy je jednoznačne víťazkou Zuzana Čaputová so 134 188 interakciami. "Oproti Marošovi Šefčovičovi získala takmer o 60 percent viac reakcií,“ dodal Kandrik.

Analýza sa zamerala aj na neželané komentáre. „Veľké upratovanie sme zaznamenali najmä u Maroša Šefčoviča. Admini jeho facebookového profilu zmazali až štyri z 10 komentárov“, zdôraznila Monika Masariková zo Slovenského inštitútu pre bezpečnostnú politiku. Podľa analýzy Šefčovič zmazal 44 percent (4 160) komentárov. "U Zuzany Čaputovej bolo zmazaných 10 percent (854) komentárov," dodala Masariková.


©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.